EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0355

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind activitățile Fondului european de ajustare la globalizare în 2013 și 2014

COM/2015/0355 final

Bruxelles, 22.7.2015

COM(2015) 355 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind activitățile Fondului european de ajustare la globalizare în 2013 și 2014


CUVÂNT ÎNAINTE AL COMISARULUI

Stimate cititor,

Sunt mândră să vă prezint acest raport privind realizările înregistrate de Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) în 2013 și 2014. FEG a cunoscut o dezvoltare remarcabilă de la începuturile sale în 2007. În prezent, FEG acoperă o gamă largă de sectoare și de activități economice și din ce în ce mai multe state membre au beneficiat de sprijin din partea FEG.

În perioade în care resursele publice sunt restrânse și capacitatea serviciilor publice de ocupare a forței de muncă din întreaga Europă a ajuns la limită, FEG a oferit un sprijin binevenit lucrătorilor care au căzut victime concedierilor în masă cauzate de globalizare sau de criză. Asistența personalizată și specifică acordată a contribuit la reorientarea forței de muncă disponibilizate către sectoare noi de creștere și având un viitor promițător.

Rezultatele prezentate în acest raport demonstrează valoarea adăugată a FEG și arată că asistența intensificată acordată prin FEG, care se concentrează adesea pe lucrătorii disponibilizați având cele mai mari dificultăți în a găsi un nou loc de muncă, a dat roade, fapt ilustrat de rata impresionantă de reangajare, de aproape 50 %, pentru lucrătorii care au beneficiat de asistență.

Noul regulament privind FEG adoptat de Parlamentul European și de Consiliu în decembrie 2013 extinde sprijinul pentru a include alte segmente ale forței de muncă adesea vulnerabile, precum angajații temporari, lucrătorii care desfășoară o activitate independentă și, prin derogare până la sfârșitul anului 2017, tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET), în vederea sprijinirii punerii în aplicare a Garanției pentru tineret. Cadrul juridic a fost raționalizat, astfel încât finanțarea să poată fi pusă la dispoziție mai rapid pe teren. De la 1 April 2015 sunt prevăzute câștiguri suplimentare de eficiență în urma introducerii unei platforme de comunicare online, pe care statele membre o vor utiliza pentru a depune cererile lor electronice FEG. Aceste schimbări sunt premise favorabile pentru viitorul rol al FEG în ceea ce privește atenuarea potențialelor efecte adverse pe termen scurt, pentru a putea profita de beneficiile economice și în materie de ocupare a forței de muncă aduse pe termen lung de globalizare și pentru a depăși definitiv urmările crizei economice.

Marianne Thyssen

Comisar pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă


CUPRINS

1.Introducere

2.Privire de ansamblu asupra activităților FEG în 2013 și 2014

3.Urmările raportului anual pe 2012 privind activitățile FEG

4.Analiza activităților FEG în 2013 și 2014

4.1.Cereri primite

4.1.1.Cereri primite în funcție de sector

4.1.2.Cereri primite în funcție de suma solicitată

4.1.3.Cereri primite în funcție de numărul de lucrători vizați pentru asistență

4.1.4.Cereri primite în funcție de suma solicitată pentru fiecare lucrător

4.1.5.Cereri primite în funcție de criteriul de intervenție

4.2.Contribuțiile acordate

4.2.1.Acțiuni finanțate cu asistența FEG

4.2.2.Complementaritatea cu acțiunile finanțate de fondurile structurale, în special de Fondul social european (FSE)

4.3.Cererile care nu întrunesc condițiile pentru o contribuție financiară din partea FEG

4.4.Rezultate obținute de FEG

4.4.1.Rezumatul rezultatelor și al bunelor practici prezentate în 2013 și 2014

4.4.2.Evaluarea calitativă

4.5.Perioada de programare 2014-2020 — Noul regulament FEG

4.6.Raportul financiar

4.6.1.Contribuții ale FEG

4.6.2.Cheltuielile legate de asistența tehnică

4.6.3.Neregularități raportate sau rezolvate

4.6.4.Lichidarea contribuțiilor financiare ale FEG

4.6.5.Alte rambursări

4.7.Activitățile de asistență tehnică întreprinse de Comisie

4.7.1.Informare și publicitate

4.7.2.Reuniuni cu autoritățile naționale și părțile interesate

4.7.3.Crearea unei baze de cunoștințe – o bază de date pentru FEG și proceduri standardizate pentru cererile pentru sprijin FEG

4.7.4.Evaluarea ex-post a FEG pentru perioada de programare 2007-2013

5.Tendințe

6.Concluzie

1.Introducere

Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) a fost creat în scopul de a acorda sprijin lucrătorilor concediați ca urmare a schimbărilor structurale majore în configurația comerțului mondial. FEG a fost creat prin Regulamentul (CE) nr. 1927/2006 1 , pentru a concilia avantajele globale ale liberalizării comerțului pe termen lung, sub forma creșterii și ocupării forței de muncă, cu efectele negative potențiale ale globalizării pe termen scurt, în special asupra ocupării forței de muncă în ceea ce privește lucrătorii cei mai vulnerabili și mai puțin calificați. FEG cofinanțează măsurile de politică active privind piața forței de muncă adoptate de statele membre pentru a-i sprijini pe lucrătorii concediați să se repoziționeze pe piața forței de muncă și să găsească noi locuri de muncă. FEG completează măsurile de pe piața națională a forței de muncă în cazurile în care procesele de concediere colectivă bruște exercită o presiune foarte mare asupra serviciilor publice de ocupare a forței de muncă. Acesta poate oferi o abordare mai personalizată și specifică pentru lucrătorii concediați cei mai vulnerabili.

Pentru a răspunde mai eficient la criza economică și financiară mondială, normele care reglementează FEG au fost modificate mai întâi de Regulamentul (CE) nr. 546/2009 2 și, începând din ianuarie 2014, de Regulamentul (UE) nr. 1309/2013 3 .

Articolul 19 din Regulamentul (UE) nr. 1309/2013 prevede obligația Comisiei de a prezenta Parlamentului European și Consiliului, la fiecare doi ani, un raport cantitativ și calitativ privind activitățile desfășurate de FEG în cursul celor doi ani precedenți. Raportul trebuie să se axeze în principal pe rezultatele obținute de FEG, incluzând, în special, informații cu privire la următoarele:

cererile prezentate;

deciziile adoptate;

acțiunile finanțate, inclusiv complementaritatea acestora cu acțiunile finanțate de alte instrumente ale Uniunii, în special Fondul social european (FSE);

lichidarea contribuțiilor financiare furnizate.

De asemenea, raportul ar trebui să cuprindă informații privind cererile care au fost refuzate din cauza fondurilor insuficiente sau din motive de neeligibilitate. Din textul articolului 19 rezultă că rapoartele analizează măsurile adoptate în perioada de referință, mai degrabă decât să monitorizeze cazurile în timpul ciclului de viață al acestora (fiecare secțiune a raportului va analiza cazuri diferite).

2.Privire de ansamblu asupra activităților FEG în 2013 și 2014

În 2013 și 2014, Comisia a primit 30 de cereri de contribuții din partea FEG, în valoare totală de 109 milioane EUR. Detalii privind cererile sunt furnizate în secțiunea 4.1 și în tabelul 1.

În 2013 și 2014, autoritatea bugetară a luat 28 de decizii de mobilizare a FEG, în valoare totală de 114,4 milioane EUR din bugetul FEG pentru 2013-2014. Detaliile contribuțiilor acordate sunt prezentate în secțiunea 4.2 și în tabelele 2 și 3.

În perioada 2013-2014, Comisia a primit 34 de rapoarte finale privind punerea în aplicare a contribuțiilor FEG. Rezultatele sunt descrise în secțiunea 4.4 și în tabelul 4. Dintre contribuțiile FEG acordate în anii precedenți, 34 au fost lichidate în perioada de referință (pentru detalii a se vedea secțiunea 4.6.4 și tabelul 3 din anexă).

Detalii privind asistența tehnică la inițiativa Comisiei [articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1927/2007 și articolul 11 din Regulamentul (UE) nr. 1309/2013] sunt prezentate în secțiunea 4.6.2 și în tabelul 5.

Evaluarea ex-post pentru perioada 2007-2013 a fost efectuată în două faze de către un furnizor extern de servicii (mai multe detalii în secțiunea 4.7.4), care ulterior a trimis Comisiei rapoartele rezultate.

În 2011, Comisia a înaintat Parlamentului European și Consiliului propunerea sa privind viitorul regulament FEG pentru perioada 2014-2020 4 . Propunerea, care a fost discutată în cadrul ambelor instituții și adoptată în decembrie 2013, permite statelor membre să solicite cofinanțare FEG în temeiul noilor norme începând din ianuarie 2014 (mai multe detalii în secțiunea 4.5).

3.Urmările raportului anual pe 2012 privind activitățile FEG

Începând cu 1 mai 2009, a fost disponibilă o „derogare temporară aferentă crizei”, permițând statelor membre să invoce criza financiară și economică ca motiv pentru a solicita sprijin FEG. Întrucât nu s-a ajuns la niciun acord cu privire la prelungirea derogării în cadrul Consiliului, aceasta a expirat la 31 decembrie 2011. Prin urmare, în ceea ce privește restul perioadei de aplicare a regulamentului FEG inițial, și anume până la 31 decembrie 2013, cererile pentru sprijin FEG nu au putut fi justificate prin motivul crizei economice și financiare, ci doar prin motivul unor schimbări structurale în configurația comerțului mondial. De asemenea, rata de cofinanțare a revenit la procentajul inițial de 50 % din costurile eligibile totale.

În temeiul noului regulament pentru perioada 2014-2020, criza financiară și economică poate fi invocată din nou pentru a justifica o cerere pentru sprijin FEG. O altă modificare importantă prevăzută în noul regulament este includerea unor noi categorii de beneficiari, precum lucrătorii temporari și interimari, lucrătorii independenți și – până la sfârșitul anului 2017 – tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET).

4.Analiza activităților FEG în 2013 și 2014

4.1.Cereri primite

În 2013 și 2014, Comisia a primit 30 de cereri pentru sprijin FEG 5 (a se vedea tabelul 1). Acestea au fost depuse de 10 state membre (Belgia, Germania, Irlanda, Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Țările de Jos, Polonia și Spania). Cererile, prin care s-a solicitat o sumă totală de 108 733 976 EUR din FEG, au vizat 28 390 de lucrători concediați ca urmare a unor schimbări structurale în configurația comerțului mondial cauzate de globalizare sau de criza economică și financiară. Toate cele zece state membre solicitaseră în trecut finanțare din FEG.

Cererile din 2013 au făcut obiectul Regulamentului (CE) nr. 546/2009, care permitea o rată de cofinanțare de 50 %, dar nu permitea utilizarea criteriului „criză”. Pe de altă parte, cererile din 2014 au făcut obiectul Regulamentului (UE) nr. 1309/2013, care permite o rată de cofinanțare de 60 % și posibilitatea de a utiliza criza financiară și economică mondială drept criteriu de intervenție.

Tabelul 1 — Cereri primite în 2013 și 2014

4.1.1.Cereri primite în funcție de sector

Cele 30 de cereri primite în perioada analizată au vizat o gamă largă de sectoare (24) 6 . Pentru 10 sectoare, au fost prezentate cereri pentru sprijin FEG pentru prima oară. Sectoarele în cauză au fost următoarele: produse alimentare, abatoare, substanțe chimice, sticlă, fabricarea computerelor și a produselor electronice și optice, bijuterii, transport/depozitare, transport aerian, servicii de alimentație, programare și difuzare, repararea și instalarea mașinilor și echipamentelor, precum și activități de informare și comunicare.

4.1.2.Cereri primite în funcție de suma solicitată

Fiecare stat membru care solicită sprijin FEG trebuie să conceapă un pachet coordonat de măsuri adaptate cât mai bine profilurilor lucrătorilor vizați și să stabilească suma pe care dorește să o obțină. Regulamentul FEG prevede rata maximă de cofinanțare a Comisiei pentru cazurile FEG 7 . Evaluarea de către Comisie a unei cereri poate ridica anumite întrebări care să determine statul membru solicitant să își revizuiască pachetul propus de servicii personalizate, modificând, prin aceasta, suma solicitată.

Contribuțiile FEG solicitate în 2013 și 2014 au fost cuprinse între 115 205 EUR și 25 937 813 EUR (în medie, 3 624 466 EUR).

4.1.3.Cereri primite în funcție de numărul de lucrători vizați pentru asistență

Numărul total de lucrători vizați de măsurile propuse pentru cofinanțare din partea FEG a fost de 28 390, ceea ce reprezintă aproximativ 76 % din numărul total de aproximativ 37 000 de concedieri declarate de cele 10 state membre în cele 30 de cereri prezentate.

Numărul lucrătorilor vizați a fost cuprins între 50 și 3 886, patru cereri vizând peste 1 000 de lucrători și unsprezece cereri vizând mai puțin de 500 de lucrători. Numărul de lucrători concediați și numărul de lucrători vizați pentru sprijin din partea FEG pot să difere unul de celălalt, întrucât statul membru solicitant poate hotărî să concentreze asistența FEG exclusiv asupra anumitor grupuri de lucrători, de exemplu, cei care se confruntă cu dificultăți excepționale pentru a se menține pe piața forței de muncă și/sau cei care au cea mai mare nevoie de asistență. Unii dintre lucrătorii afectați pot beneficia de asistență în afara FEG, în timp ce alții pot găsi singuri un nou loc de muncă sau pot decide să se pensioneze anticipat, ceea ce înseamnă că nu ar fi vizați de măsurile FEG.

4.1.4.Cereri primite în funcție de suma solicitată pentru fiecare lucrător

Pachetul de servicii individualizate pe care statele membre îl pot propune lucrătorilor concediați este la latitudinea statelor membre, atât timp cât pachetul respectă dispozițiile regulamentului. Prin urmare, suma solicitată pentru fiecare lucrător afectat poate să varieze în funcție de gravitatea concedierii, de situația pieței forței de muncă afectate, de circumstanțele individuale ale lucrătorilor vizați, de măsurile deja prevăzute de statul membru și de costul furnizării serviciilor în statul membru sau regiunea în cauză. Acest lucru explică motivul pentru care cuantumul sprijinului FEG propus pentru fiecare lucrător în 2013 și 2014 a variat de la aproximativ 1 152 EUR la puțin peste 6 675 EUR, cu o medie de 3 352 EUR per lucrător.

4.1.5.Cereri primite în funcție de criteriul de intervenție

În perioada analizată, 19 cereri au vizat acordarea de sprijin lucrătorilor concediați ca urmare a schimbărilor structurale majore în configurația comerțului mondial cauzate de globalizare, în timp ce 11 cereri au vizat acordarea de sprijin lucrătorilor concediați ca urmare a crizei economice și financiare. Patru dintre cererile legate de comerț au fost justificate de circumstanțe excepționale.

4.2.Contribuțiile acordate

În 2013 și 2014, autoritatea bugetară a luat 28 de decizii de a mobiliza FEG în vederea finanțării măsurilor de politică active privind piața forței de muncă, ca urmare a cererilor statelor membre. A se vedea tabelele 2 și 3 pentru o privire de ansamblu asupra contribuțiilor acordate și asupra profilului lucrătorilor în cauză. Nouă dintre decizii au vizat cereri depuse în 2013, în timp ce 11 au vizat cereri depuse în 2014. Alte opt decizii au vizat cereri primite în 2011 (4) și 2012 (4). Pentru patru cereri depuse în 2011 s-a aplicat o rată mai mare de cofinanțare de 65 %, ca răspuns la criză. Pentru cele 13 cereri depuse în 2012 și 2013, rata de cofinanțare a fost de 50 %, iar celelalte 11 cereri depuse în 2014 au avut o rată de cofinanțare de 60 %.

Cele 28 de contribuții acordate au vizat 27 610 lucrători concediați în 13 state membre și s-au ridicat la 114 427 463 EUR plătiți din FEG.

Tabelul 2 — Detalii privind contribuțiile acordate în perioada 2013-2014

 
Tabelul 3 — Contribuțiile FEG acordate în 2013 și 2014: Profilul lucrătorilor (cu excepția NEET) 8

4.2.1.Acțiuni finanțate cu asistența FEG

În temeiul articolului 3 din Regulamentul (CE) nr. 1927/2006 și al articolului 7 din Regulamentul (UE) nr. 1309/2013, FEG poate cofinanța măsuri active pe piața forței de muncă destinate să contribuie la reinserția profesională a lucrătorilor concediați. De asemenea, regulamentele prevăd că FEG poate finanța activitățile de punere în aplicare ale unui stat membru, și anume activitățile de pregătire, gestionare, informare, publicitate și control necesare pentru utilizarea finanțării.

Măsurile aprobate pentru cele 28 de contribuții FEG acordate în 2013 și 2014 vizau reintegrarea pe piața forței de muncă a 27 610 lucrători concediați. Măsurile au cuprins, în principal, următoarele:

activități intensive și personalizate de asistență pentru căutarea unui loc de muncă și servicii de gestionare a dosarelor;

diverse tipuri de activități de formare profesională, de perfecționare și de recalificare;

diferite stimulente/alocații financiare provizorii pe durata măsurilor active de sprijin până la momentul reinserției profesionale efective a lucrătorilor;

mentorat în etapele inițiale ale încadrării în muncă;

alte tipuri de activități, precum promovarea antreprenoriatului sau a creării de întreprinderi și stimulente unice pentru ocuparea forței de muncă sau angajare.

La elaborarea pachetelor de sprijin, statele membre au luat în considerare pregătirea, experiența și nivelul educațional al lucrătorilor individuali, mobilitatea acestora și oportunitățile actuale sau potențiale de locuri de muncă în regiunile în cauză.

4.2.2.Complementaritatea cu acțiunile finanțate de fondurile structurale, în special de Fondul social european (FSE)

FEG este conceput pentru a spori potențialul de ocupare a forței de muncă și pentru a asigura o reinserție profesională rapidă a lucrătorilor concediați prin măsuri active pe piața forței de muncă, completând astfel FSE, care este principalul instrument al UE pentru promovarea ocupării forței de muncă. În general, complementaritatea celor două fonduri rezidă în capacitatea acestora de a aborda aceste aspecte în funcție de două perspective temporale diferite: FEG oferă asistență personalizată lucrătorilor concediați în urma unor concedieri colective specifice de mare amploare, în timp ce FSE vine în sprijinul obiectivelor strategice pe termen lung (de exemplu, creșterea capitalului uman, gestionarea schimbării) prin programe multianuale ale căror resurse nu pot, în mod normal, să fie realocate pentru a face față unor situații de criză provocate de concedieri în masă. Măsurile FEG și FSE se completează, uneori, reciproc pentru a oferi soluții atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Criteriul decisiv este capacitatea instrumentelor disponibile de a sprijini lucrătorii și este la latitudinea statelor membre să selecteze – și să programeze – instrumentele și măsurile cele mai adecvate pentru atingerea obiectivelor urmărite.

Conținutul „pachetului coordonat de servicii personalizate” care urmează a fi cofinanțat de FEG ar trebui să fie echilibrat de alte acțiuni și ar trebui să vină în completarea acestora. Măsurile cofinanțate de FEG pot depăși măsurile de formare și acțiunile obișnuite. Experiența practică a demonstrat că FEG permite statelor membre să ofere lucrătorilor concediați un ajutor mai cuprinzător și mai bine personalizat decât ar fi posibil fără sprijinul FEG, inclusiv măsuri la care în mod normal aceștia nu ar avea acces (de exemplu, un al doilea sau al treilea nivel de formare). FEG oferă statelor membre posibilitatea să se concentreze cu precădere asupra persoanelor vulnerabile precum lucrătorii mai slab calificați sau cei proveniți din familii de migranți și să ofere sprijin cu un raport mai bun între persoanele în căutarea unui loc de muncă și consilieri și/sau pe o perioadă mai îndelungată decât ar fi posibil fără sprijinul FEG. Toate acestea sporesc perspectivele lucrătorilor de a-și îmbunătăți situația. Prin derogare, până la sfârșitul anului 2017, noul regulament FEG permite statelor membre să extindă sprijinul la tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET), în regiunile cu șomaj ridicat în rândul tinerilor. Scopul este de a sprijini punerea în aplicare a „garanției pentru tineret”, care a fost aprobată de Consiliu în aprilie 2013 9 .

Toate statele membre trebuie să instituie mecanismele necesare pentru evitarea oricărui risc de dublă finanțare din partea instrumentelor financiare ale UE, conform dispozițiilor articolului 6 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1927/2006 și ale articolului 9 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1309/2013.

4.3.Cererile care nu întrunesc condițiile pentru o contribuție financiară din partea FEG

Nici Comisia, nici autoritatea bugetară nu au respins nicio cerere prezentată de statele membre pentru finanțare FEG.

4.4.Rezultate obținute de FEG

Principalele surse de informații privind rezultatele obținute de FEG sunt rapoartele finale prezentate de statele membre în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (CE) nr. 1927/2006 și articolul 19 din Regulamentul (UE) nr. 1309/2013. Acestea sunt completate cu informațiile transmise de statele membre în cadrul contactelor lor directe cu Comisia și în timpul reuniunilor și al conferințelor.

Până la sfârșitul anului 2014, Comisia a primit rapoarte finale pentru 34 de cazuri cofinanțate de FEG, care au fost puse în aplicare de 13 state membre până la jumătatea anului 2014 10 .

Principalele rezultate și date raportate de statele membre respective în 2013 și 2014 sunt rezumate în prezenta secțiune și în tabelul 4 de mai jos. 13 dintre cele 34 de cazuri au fost analizate, de asemenea, în evaluarea ex-post a FEG. Obiectivul evaluării ex-post este de a măsura valoarea adăugată a FEG și impactul acestuia asupra lucrătorilor concediați și asupra piețelor forței de muncă (a se vedea secțiunea 4.7.4).

Până la 31 decembrie 2014, Comisia a primit rapoarte finale pentru 91 de cazuri FEG, reprezentând 68 % din numărul total de cereri primite până la data respectivă (134).

Pe baza informațiilor din rapoartele finale ale statelor membre, se poate concluziona că FEG aduce o valoare adăugată acțiunilor pe care le-ar putea întreprinde statele membre pentru a-i sprijini pe lucrătorii concediați să găsească noi locuri de muncă și să se repoziționeze pe piața forței de muncă. FEG le permite statelor membre să furnizeze măsuri de o calitate mai bună și pentru o durată mai lungă unui număr mai mare de lucrători concediați decât ar fi posibil fără finanțarea FEG.

4.4.1.Rezumatul rezultatelor și al bunelor practici prezentate în 2013 și 2014

Rapoartele finale prezentate de cele 13 state membre au arătat că, la sfârșitul perioadei de punere în aplicare a FEG, 7 656 de lucrători sau 44,9 % din cei 18 848 de lucrători care au beneficiat de asistență FEG și-au găsit noi locuri de muncă sau desfășurau o activitate independentă. Acesta reprezintă un rezultat bun, cu atât mai mult cu cât lucrătorii sprijiniți prin măsurile cofinanțate de FEG se numără, de regulă, printre cei care se confruntă cu cele mai mari dificultăți pe piața forței de muncă. Aproximativ 6 % erau încă în perioada de educație sau formare, iar 39,1 % erau șomeri sau inactivi din motive personale. Tabelul 4 prezintă mai multe detalii.

Ca și în 2012, pe planul reinserției profesionale, rezultatele au fost influențate de capacitățile de absorbție reduse ale piețelor regionale și locale ale forței de muncă, ca urmare a crizei economice și financiare mondiale. Cu toate acestea, rata de reinserție înregistrată la sfârșitul respectivelor perioade de punere în aplicare nu oferă decât o imagine a situației profesionale a lucrătorilor la momentul colectării datelor. Aceasta nu oferă informații privind tipul și calitatea locului de muncă găsit, care se poate schimba, în orice caz, în mod semnificativ într-un interval scurt de timp. Conform informațiilor primite de la mai multe state membre, ratele de reinserție tind să crească la câteva luni după prezentarea rapoartelor finale și continuă să crească pe termen mediu, în special în cazurile în care lucrătorii continuă să beneficieze de asistență personalizată după perioada FEG, pe cheltuiala statelor membre sau cu ajutorul FSE. Acest lucru arată că sprijinul cofinanțat de FEG poate avea un impact pozitiv suplimentar pe termen mai lung.

4.4.2.Evaluarea calitativă

Pachetele de sprijin acordate de cele 13 state membre lucrătorilor concediați au inclus o gamă largă de măsuri de asistență personalizată pentru căutarea unui loc de muncă, de plasare a personalului disponibilizat și de (re)calificare. Cele mai mari sume au fost cheltuite pentru două categorii de măsuri: formarea și recalificarea (aproximativ 56,5 milioane EUR sau 32 % din totalul serviciilor personalizate pentru toate cele 34 de cazuri) și alocațiile financiare plătite lucrătorilor în timpul participării acestora la măsurile de politică active privind piața forței de muncă (aproximativ 68,5 milioane EUR sau 38,8 % din totalul serviciilor personalizate pentru toate cele 34 de cazuri). Având în vedere intrarea în vigoare a Regulamentului FEG din 2013, alocațiile au fost limitate la un maximum de 35 % din costurile totale. Îndrumarea individuală și promovarea spiritului antreprenorial au fost alte măsuri utilizate frecvent.

Programele de calificare și de formare au fost personalizate în funcție de nevoile și dorințele lucrătorilor, ținând cont în același timp de cerințele piețelor locale sau regionale ale forței de muncă și de potențialul sectoarelor cu un viitor promițător.

Evaluarea ex-post publicată în mai 2014 11 indică faptul că FEG a contribuit în mod pozitiv la soluționarea unor importante probleme sociale și ale pieței forței de muncă rezultate din procedurile de concediere pe scară largă. FEG a oferit statelor membre posibilitatea de acționa mai decisiv în regiunile afectate de concedieri, atât privind numărul de persoane asistate, cât și privind amploarea, durata și calitatea sprijinului, comparativ cu ceea ce ar fi fost posibil fără finanțarea FEG. De asemenea, evaluarea evidențiază faptul că asistența intensivă și personalizată oferită prin intermediul FEG tinde să conducă la rezultate mai bune în materie de reangajare decât pachetele standardizate furnizate prin intermediul măsurilor naționale de politică activă privind piața forței de muncă. De asemenea, pe lângă facilitarea unor pachete de sprijin mai intense pentru lucrătorii concediați, în unele țări, FEG a oferit autorităților naționale posibilitatea de a avea acces la lucrători și la măsuri de sprijin la care nu ar fi avut altfel acces, contribuind la dezvoltarea de politici active privind restructurarea, piața forței de muncă și formarea profesională.

Tabelul 4 — Rapoarte finale primite în 2013 și 2014 — privire de ansamblu asupra rezultatelor

4.5.Perioada de programare 2014-2020 — Noul regulament FEG

În conformitate cu articolul 20 din Regulamentul (CE) nr. 1927/2006, Regulamentul FEG a fost revizuit în 2013 pentru a se pregăti cadrul financiar multianual pentru perioada 2014-2020. Pe baza propunerii Comisiei, Consiliul și Parlamentul European au aprobat continuarea FEG ca o modalitate de a oferi un sprijin specific și punctual lucrătorilor concediați ca urmare a schimbărilor structurale majore cauzate de globalizare sau de o criză financiară și economică mondială. Noul regulament FEG [Regulamentul (UE) nr. 1309/2013] a fost adoptat de Parlamentul European și de Consiliu la 17 decembrie 2014.

Noul regulament reintroduce criteriul crizei, astfel încât o cerere pentru sprijin FEG poate fi justificată de criza economică și financiară actuală sau viitoare. De asemenea, regulamentul extinde domeniul de aplicare al FEG, lucrătorii cu contracte temporare și lucrătorii independenți devenind eligibili pentru sprijin. Pentru a sprijini punerea în aplicare a garanției pentru tineret, noul regulament conține o derogare, valabilă până la sfârșitul anului 2017, care permite includerea NEET în regiunile eligibile în cadrul Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (YEI) 12 . De asemenea, noul regulament limitează măsurile în temeiul articolului 7 litera (b) (de exemplu, alocații și stimulente) la 35 % din costurile totale, în timp ce granturile antreprenoriale sunt limitate la 15 000 EUR per lucrător. Noul regulament introduce, de asemenea, termene menite să scurteze timpul necesar de la momentul depunerii cererilor până la adoptarea deciziei de mobilizare de către Parlamentul European și Consiliu.

4.6.Raportul financiar

4.6.1.Contribuții ale FEG

În 2013 și 2014, autoritatea bugetară a aprobat 28 de contribuții din FEG în valoare totală de 114 427 463 EUR (a se vedea tabelul 2 de mai sus). Contribuțiile au provenit din bugetele pentru 2013 și 2014; cele mai recente patru contribuții au fost aprobate de autoritatea bugetară în decembrie 2014, fiind plătite la începutul anului 2015.

Conform articolului 28 din Acordul interinstituțional din 17 mai 2006 13 , care stabilește cadrul bugetar al FEG până la sfârșitul anului 2013, FEG nu poate depăși o sumă anuală maximă de 500 de milioane EUR (în ceea ce privește creditele de angajament). Suma respectivă poate proveni din orice marjă existentă sub plafonul global de cheltuieli pentru exercițiul precedent și/sau din credite de angajament anulate din cele două exerciții anterioare, cu excepția celor de la rubrica 1B din cadrul financiar. Suma de 500 de milioane EUR a fost pusă la dispoziție pe linia de rezervă FEG în 2013. Articolul 12 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1311/2013 14 al Consiliului stabilește plafonul financiar anual maxim pentru perioada 2014-2020 și permite utilizarea FEG până la o sumă maximă anuală de 150 de milioane EUR (prețurile pentru 2011). În 2014, acest lucru a însemnat că au fost puse la dispoziție credite de angajament în valoare de 159 181 000 EUR pe linia de rezervă FEG. Creditele de angajament pentru contribuțiile acordate în ambii ani au fost transferate din rezerva FEG către linia bugetară FEG după aprobarea fiecărei cereri de către autoritatea bugetară.

În ceea ce privește creditele de plată, o sumă de 50 000 000 EUR în credite de plată a fost creditată la linia bugetară a FEG atât la începutul anului 2013, cât și la începutul anului 2014. În 2013, suma a fost suficientă pentru contribuțiile acordate, care s-au ridicat la 35 748 557 EUR. În 2014, au fost necesare credite de plată suplimentare pentru cererile FEG aprobate, care s-au ridicat la 78 678 907 EUR. Acestea au provenit din sumele recuperate ca urmare a subutilizării raportate de statele membre în etapa de închidere.

4.6.2.Cheltuielile legate de asistența tehnică

În temeiul articolului 8 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1927/2006, până la 0,35 % din resursele financiare disponibile pentru anul respectiv (1,75 milioane EUR în 2013) pot fi utilizate pentru asistență tehnică, la inițiativa Comisiei, pentru a finanța activități de pregătire, de monitorizare, de informare și de creare a unei baze de cunoștințe, de suport tehnic și administrativ, precum și de audit, control și evaluare care sunt necesare pentru a pune în aplicare Regulamentul FEG. Articolul 11 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1309/2013 stabilește plafonul pentru asistență tehnică la inițiativa Comisiei la 0,5 % din suma totală redusă (aproximativ 0,75 milioane EUR în 2014). Autoritatea bugetară a aprobat propunerile Comisiei pentru 2013 și 2014 în ceea ce privește asistența tehnică, care au fost de 750 000 EUR 15 și, respectiv, 330 000 EUR 16 .

Tabelul 5 — Cheltuieli de asistență tehnică în 2013 și 2014

Descriere

Suma înscrisă în buget în 2013

(în EUR)

Suma efectivă în 2013

(în EUR)

Suma înscrisă în buget în 2014 (în EUR)

Suma efectivă în 2014 (în EUR)

Observație

Informații (de exemplu, actualizarea site-ului FEG în toate limbile UE, publicații și activități audiovizuale)

80 000

28 000

20 000

6 364

Finanțarea tardivă a îngreunat participarea la activitățile DG EMPL

Asistență tehnică și administrativă:

- două reuniuni ale grupului de experți al persoanelor de contact ale FEG

- două seminarii privind punerea în aplicare a EGF

70 000

120 000

40 752

81 522

70 000

120 000

140 149

Combinarea reuniunilor persoanelor de contact și a seminariilor a permis reducerea costurilor. Numai un singur seminar a avut loc în 2014

Monitorizarea colectării datelor și
portretul statistic al FEG

0

0

20 000

0

Activitate desfășurată de Comisie

Crearea unei baze de cunoștințe:
proceduri standardizate pentru cererile FEG și prelucrarea acestora; crearea și raționalizarea bazei de date privind FEG, care să conțină informații și cifre referitoare la cazurile FEG

80 000

79 739

100 000

100 000

Integrarea FEG în sistemul comun de gestionare partajată a fondurilor (SFC)

Evaluare

400 000

326 611

0

0

În 2013, oferta contractantului a fost mai mică decât cea înscrisă în buget. Următoarea evaluare trebuie prezentată în 2015.

Total

750 000

556 624

330 000

246 513

4.6.3.Neregularități raportate sau rezolvate

În 2013 și 2014 nu a fost semnalată Comisiei nicio neregularitate conform Regulamentului FEG și nici nu a fost soluționată nicio neregularitate legată de FEG.

4.6.4.Lichidarea contribuțiilor financiare ale FEG

Procedurile pentru lichidarea contribuțiilor financiare ale FEG în 2013 și 2014 sunt prevăzute la articolul 15 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1927/2006 și, respectiv, la articolul 15 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1309/2013. 34 de cazuri, puse în aplicare între 2009 și 2013, au fost lichidate în 2013 și 2014. Cazurile sunt prezentate în tabelul 3 din anexă.

Un caz FEG este lichidat atunci când raportul final a fost aprobat de către Comisie, toate rambursările restante au fost achitate și nicio altă acțiune nu trebuie întreprinsă de către statul membru sau de către Comisie, în afară de obligația de a păstra toate documentele justificative timp de încă trei ani în eventualitatea în care acestea sunt solicitate de Comisie sau de Curtea de Conturi [articolul 21 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1309/2013].

Rata medie de execuție a bugetului pentru cazurile lichidate a fost de 49,8 %, cu variații foarte mari cuprinse între zero și absorbția completă a bugetului. Suma totală a fondurilor necheltuite rambursate Comisiei pentru cele 34 de cazuri a fost de aproximativ 67,1 milioane EUR (50,2 % din contribuțiile FEG la cazurile respective).

Există numeroase motive pentru care statele membre nu au utilizat integral sumele acordate. Cu toate că statele membre sunt încurajate în mod repetat să realizeze previziuni bugetare realiste pentru pachetul coordonat de servicii personalizate, poate exista o lipsă de planificare corespunzătoare și în cunoștință de cauză. Este posibil ca în calculele inițiale să fi fost inclusă o marjă de siguranță prea mare, care s-a dovedit a fi inutilă. Este posibil ca numărul de lucrători care doresc să participe la măsurile propuse să fi fost supraevaluat în faza de planificare. Unii lucrători pot să fi optat pentru măsuri mai ieftine în locul celor mai scumpe sau pentru măsuri pe termen scurt în locul celor pe termen lung sau este posibil ca aceștia să fi găsit noi locuri de muncă mai devreme decât se estimase inițial. Alte motive ale cheltuielilor reduse pot constă în întârzieri în demararea măsurilor și în incapacitatea de a utiliza pe deplin flexibilitatea disponibilă de a realoca fondurile între posturile bugetare în cursul punerii în aplicare a pachetului de servicii personalizate.

Comisia a depus eforturi semnificative pentru a sprijini statele membre prin informare periodică, prin îndrumare și prin seminarii specifice care au vizat stimularea gestionării optime a fondurilor. Cu toate acestea, la sfârșitul punerii în aplicare, ratele de recuperare au rămas în mod constant ridicate. Rata de recuperare inițială de peste 60 %, înregistrată pentru primele cazuri, a fost redusă la 50,2 %, însă trebuie să fie îmbunătățită în continuare.

Pe baza experienței dobândite, se așteaptă ca previziunile bugetare și de participare a lucrătorilor la activități să se amelioreze în cursul perioadei prelungite de 24 de luni. Se înregistrează îmbunătățiri, de asemenea, în ceea ce privește calendarul finanțării FEG în zonele afectate, capacitățile diferitelor structuri de coordonare și de punere în aplicare și calitatea comunicării între nivelurile naționale și cele regionale/locale. Statele membre valorifică mai bine posibilitatea revizuirii bugetelor lor și a realocării cheltuielilor între diversele măsuri și/sau cheltuielile de punere în aplicare. În cele din urmă, instituțiile UE depun eforturi majore pentru accelerarea procedurilor decizionale și a efectuării plăților din fondurile FEG, astfel încât timpul și fondurile furnizate să poată fi utilizate în mod optim. Noul regulament FEG prevede termene foarte stricte pentru evaluarea și aprobarea cererilor pentru sprijin FEG, astfel încât fondurile să devină disponibile mai devreme. Cu acordul Comisiei, statele membre pot, de asemenea, să reînscrie în buget și să introducă noi măsuri eligibile pe parcursul punerii în aplicare.

4.6.5.Alte rambursări

În 2013 și 2014 nu s-au efectuat alte rambursări.

4.7.Activitățile de asistență tehnică întreprinse de Comisie

4.7.1.Informare și publicitate

Site-ul internet

Articolul 9 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1927/2006 și articolul 12 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1309/2013 prevăd obligația Comisiei de a realiza și a menține un site internet, disponibil în toate limbile Uniunii, pentru a oferi informații privind FEG, consiliere pentru depunerea cererilor, precum și informații actualizate cu privire la cererile acceptate și refuzate, subliniind rolul autorității bugetare.

În conformitate cu cerințele, site-ul internet privind FEG al Comisiei 17 a fost actualizat cu informații relevante în 2013 și 2014. Site-ul a înregistrat 72 418 vizualizări în 2013 și 38 753 de vizualizări în 2014, fiind consultat de 52 968 de vizitatori individuali în 2013 și de 28 994 de vizitatori în 2014 18 .

4.7.2.Reuniuni cu autoritățile naționale și părțile interesate

A 11-a, a 12-a, a 13-a și a 14-a reuniune a grupului de experți al persoanelor de contact ale Fondului european de ajustare la globalizare, care sunt corespondenții statelor membre pentru FEG, au avut loc în martie și octombrie 2013 și, respectiv, în martie și octombrie 2014, la Bruxelles. O parte din fiecare reuniune a fost dedicată discutării propunerii Comisiei privind un regulament FEG care să vizeze cadrul financiar multianual 2014-2020, negocierilor cu privire la propunerea din cadrul Parlamentului European și al Consiliului, precum și aspectelor legate de viitoarea punere în aplicare. În plus, membrii au fost informați cu privire la evaluarea ex-post a FEG pentru perioada 2007-2013, precum și cu privire la o serie de alte puncte de pe ordinea de zi.

Cele două seminarii de creare a unei rețele organizate în 2013 și 2014 s-au axat pe noul regulament FEG și pe implicațiile acestuia pentru solicitanți. Ambele s-au bucurat de participarea reprezentanților statelor membre implicate în punerea în aplicare a cazurilor FEG.

4.7.3.Crearea unei baze de cunoștințe – o bază de date pentru FEG și proceduri standardizate pentru cererile pentru sprijin FEG

Pentru a înregistra datele cantitative ale cazurilor FEG în scopuri statistice, Comisia a ameliorat baza de date FEG în 2013 și 2014 și a adaptat mai multe formulare pentru a facilita introducerea datelor referitoare la cazuri în baza de date FEG. Acest lucru a facilitat elaborarea și prezentarea cererilor de către statele membre și analizarea, agregarea și compararea faptelor și a cifrelor referitoare la cazurile FEG de către Comisie. Lucrările pregătitoare în vederea dezvoltării unui nou formular de cerere electronic au început la termenul stabilit, în noiembrie 2013. Aceste lucrări au ținut cont de lucrările pregătitoare efectuate de experți externi în 2011, finanțate din bugetul de asistență tehnică pentru 2011.

În 2014, Comisia a urmărit să simplifice și mai mult lucrurile, prin includerea FEG în sistemul de comunicare IT al Comisiei și al statelor membre, și anume sistemul comun de gestionare partajată a fondurilor (SFC). În viitor, statele membre vor folosi acest sistem pentru a depune cereri online, printr-un proces ghidat de depunere a cererilor. Acest lucru ar trebui să conducă la depunerea unor cereri mai corecte și mai complete, facilitând pregătirea propunerii de către Comisie și raportarea rezultatelor FEG. Procedura îmbunătățită ar trebui să reducă suplimentar timpul necesar din momentul în care o cerere este depusă de un stat membru până când propunerea prezentată de Comisie este adoptată de Parlamentul European și Consiliu.

4.7.4.Evaluarea ex-post a FEG pentru perioada de programare 2007-2013

33 de cazuri au fost evaluate în prima fază a evaluării ex-post [în conformitate cu articolul 17 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1927/2006]. Cazurile respective au fost selectate deoarece rapoartele lor finale de punere în aplicare au fost primite de către Comisie până la 20 septembrie 2012. Un alt lot de 25 de cazuri FEG a fost analizat în cursul fazei finale a evaluării ex-post. Pentru cazurile respective, rapoartele finale au fost primite până la sfârșitul lunii decembrie 2013. Rezultatul primei faze a evaluării ex-post a fost prezentat în mai 2014, iar rezultatul celei de-a doua faze a fost prezentat Comisiei în mai 2015. O listă a cazurilor examinate în cursul ambelor faze ale evaluării ex-post este prezentată în tabelul 4 din anexă.

5.Tendințe

Odată cu creșterea numărului de cazuri FEG, sunt disponibile mai multe date pentru a identifica tendințele cererilor și pentru a obține o imagine de ansamblu asupra direcției în care se îndreaptă activitățile fondului. Informațiile din graficele de mai jos și din anexă se referă la cele 134 de cereri depuse de statele membre în perioada 2007-2014 19 . Un total de 561,1 milioane EUR a fost solicitat până în prezent în numele a 122 121 de lucrători (acesta este numărul de lucrători vizați estimat de statele membre).



Graficul 1:
Numărul de cereri primite pentru perioada 2007-2014

Modificarea Regulamentului FEG adoptată în 2009, cu includerea criteriului crizei, a avut un impact considerabil asupra numărului de cereri primite de Comisie: din mai 2009 (când modificarea relevantă a devenit aplicabilă) până la sfârșitul anului 2011 a existat o creștere semnificativă a cererilor. Din 2007 până în 2014, au existat 76 de cereri legate de criză și 58 de cereri legate de comerț. 82 % din cererile primite în perioada dintre mai 2009 și sfârșitul anului 2011 au fost legate de criza financiară și economică mondială.

Astfel cum se arată în tabelul 2 din anexă, Spania este statul membru care a prezentat cel mai mare număr de cereri de finanțare FEG (20 de cereri), urmată de Țările de Jos (16 cereri), Italia (12 cereri) și Danemarca (10 cereri). Până la 31 decembrie 2013, opt state membre nu solicitaseră încă sprijin FEG: Estonia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Slovacia, Regatul Unit și Croația (care a aderat la UE la 1 iulie 2013).



Graficul 2:
Sume FEG solicitate pentru fiecare stat membru pentru perioada 2007-2014

în milioane EUR

În perioada 2007-2014, o sumă totală de 561,1 milioane EUR a fost solicitată din FEG de un număr de 20 de state membre (a se vedea, de asemenea, tabelul din anexa 2, care oferă o privire de ansamblu). Franța a solicitat cea mai mare sumă de cofinanțare din FEG (84,6 milioane EUR pentru șapte cereri), fiind urmată de Irlanda (67,3 milioane EUR pentru nouă cereri), Danemarca (63,7 milioane EUR pentru 10 cereri) și Italia (62,5 milioane EUR pentru 12 cereri).



Graficul 3:
Numărul de lucrători vizați per stat membru, 2007-2014

Franța este statul membru care a solicitat asistență FEG pentru cel mai mare număr de lucrători concediați (15 454 pentru 7 cereri), urmată de Spania (14 863 pentru 20 de cereri), Italia (13 367 pentru 12 cereri) și Germania (11 957 pentru 9 cereri). În alte 13 țări, numărul a variat de la peste 1 800 în Polonia la aproape 11 000 în Irlanda. În fiecare dintre cele trei state membre rămase care au depus cereri, mai puțin de 1 000 de lucrători au făcut obiectul cererilor.



Graficul 4:
Numărul de cereri în funcție de sector (NACE Rev. 2) pentru perioada 2007-2014

În perioada 2007-2014, FEG a primit cereri pentru lucrătorii concediați din 45 sectoare (a se vedea, de asemenea, prezentarea generală din anexă). Cele mai multe dintre sectoarele implicate proveneau de la industrii prelucrătoare, dar sectorul construcțiilor și cel al serviciilor au fost, de asemenea, reprezentate. Patru sectoare prelucrătoare au înregistrat cel mai mare număr de cereri: industria autovehiculelor (20 de cereri sau 15 % din total), urmată de mașini și echipamente (13 cereri sau 10 % din total), de produsele textile (11 cereri sau 8 % din total) și de tipărire (9 cereri sau 7 % din total).

Aproximativ 6 % (8 cereri) au vizat lucrători din industria construcțiilor definită în sens larg ca acoperind construirea de clădiri, lucrări de construcții specializate și activități de arhitectură și de inginerie. În cazul în care ar fi incluse, de asemenea, sectoarele conexe precum materialele de construcție, tâmplăria/dulgheria și ceramica, cifra ar crește la 13 cereri sau aproximativ 10 % din cereri. Pentru mai mult de jumătate din sectoarele implicate (28 dintre cele 45 de sectoare), FEG a primit o singură cerere.



Graficul 5:
Numărul de lucrători vizați per sector (NACE Rev. 2) pentru perioada 2007-2014

Cele 134 de cereri depuse de 20 de state membre au vizat un total de 122 121 de lucrători concediați. Sectoarele vizate au fost, în primul rând, industria autovehiculelor, cu aproape 29 000 de lucrători vizați (23,0 % din totalul cererilor depuse), urmată de telefoane mobile (aproape 12 000 de lucrători vizați sau 9,4 % din totalul cererilor depuse), de textile (puțin peste 11 500 de lucrători vizați sau 9,2 % din totalul cererilor depuse) și de sectorul mașinilor și echipamentelor (aproape 10 000 de lucrători vizați sau 8,0 % din totalul cererilor depuse).

Graficul 6:
Suma medie solicitată din FEG per lucrător vizat în funcție de stat membru, 2007-2014

EUR    

Graficul 6 ilustrează sprijinul mediu acordat din FEG per lucrător vizat în funcție de statul membru. Media pentru cei 122 121 de lucrători vizați de cele 20 de state membre a fost de 4 060 EUR. Sprijinul FEG per lucrător vizat a fost cel mai mare în Austria și în Danemarca, ridicându-se la aproximativ 14 000 EUR și, respectiv, la 10 000 EUR. În schimb, în Lituania, Slovenia și Republica Cehă, sprijinul solicitat a fost mai mic de 1 000 EUR per lucrător. 

6.Concluzie

Tendințele observate până în prezent arată că cererile pentru sprijin FEG vizează lucrători dintr-un număr din ce în ce mai mare de sectoare, 10 sectoare noi fiind adăugate în această perioadă de raportare. Statele membre au dobândit experiență în domeniul selectării celor mai adecvate măsuri, al orientării ajutorului într-un mod eficient către lucrătorii concediați și al utilizării FEG pentru a testa noi abordări. De asemenea, statele membre utilizează tot mai mult posibilitatea de a realoca fonduri între măsuri în cursul punerii în aplicare a proiectului în vederea utilizării optime a contribuțiilor aprobate.

Faptul că nu s-a obținut o majoritate calificată în Consiliu a însemnat că „derogarea temporară aferentă crizei” a FEG nu a putut fi extinsă dincolo de sfârșitul anului 2011. În 2012 și 2013, acest fapt a limitat posibilitatea acordării de asistență UE lucrătorilor, chiar dacă mulți erau încă puternic afectați de criză.

Prin urmare, din 2012 până la sfârșitul lui 2013, statele membre au continuat să sprijine lucrătorii concediați ca urmare a schimbărilor structurale majore din configurația comerțului mondial. Cu toate acestea, criteriul crizei economice și financiare a fost reintrodus de noul regulament FEG [Regulamentul (UE) nr. 1309/2013]. Noul regulament a extins, de asemenea, categoriile de lucrători eligibili, incluzând lucrătorii independenți și lucrătorii cu contracte temporare, precum și – prin derogare până la sfârșitul anului 2017 – NEET. Aceste modificări extind domeniul de aplicare al sprijinului FEG. Noul calendar de adoptare raționalizat implică faptul că măsurile pentru sprijinul lucrătorilor ar trebui puse în aplicare mai rapid.

Dacă este utilizat întregul potențial al FEG, în complementaritate cu alte instrumente disponibile și prin consultarea principalelor părți interesate, lucrătorii care sunt eligibili pentru sprijin FEG pot fi ajutați în mod specific și într-o manieră personalizată. Acest lucru va îmbunătăți oportunitățile acestora pe piața forței de muncă pe termen mediu și lung, pe măsură ce piețele își revin treptat de pe urma crizei.

(1) Regulamentul (CE) nr. 1927/2006 din 20 decembrie 2006 privind crearea Fondului european de ajustare la globalizare, JO L 406, 30.12.2006, p. 1, astfel cum a fost rectificat în JO L 48, 22.2.2008, p. 82, în toate limbile și în JO L 202, 31.7.2008, p. 74, numai în limba engleză.
(2) Regulamentul (CE) nr. 546/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2009 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1927/2006 privind crearea Fondului european de ajustare la globalizare, JO L 167, 29.6.2009.
(3) Regulamentul (UE) nr. 1309/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind Fondul european de ajustare la globalizare (2014-2020) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1927/2006, JO L 347, 20.12.2013, p. 855.
(4) COM(2011) 608 final, 6.10.2011.
(5) O cerere retrasă, EGF/2012/009 BE/Carsid, a fost reintrodusă la 2 aprilie 2013 într-o formă revizuită.
(6) Autovehicule (3), Metale de bază (3), Mașini și echipamente (2), Comerț cu amănuntul (2), Telefoane mobile (1), Materiale de construcție (1), Textile (1), Tâmplărie și dulgherie (1), Transport aerian (1), Produse alimentare (1), Construcții de clădiri (1), Servicii de alimentație (1), Industria prelucrării metalelor (1), Abatoare (1), Bijuterii (1), Construcții navale (1), Aparate de uz casnic (1), Activității de informare și comunicare (1), Repararea și instalarea mașinilor și echipamentelor (1), Programare și difuzare (1), Substanțe chimice (1), Produse din sticlă (1), Fabricarea computerelor și a produselor electronice și optice (1) și Transport/depozitare (1).
(7) Rata maximă de cofinanțare pentru cererile prezentate în 2013 a fost de 50 %, în timp ce pentru cererile prezentate în 2014 aceasta a fost de 60 %.
(8) O propunere suplimentară, EGF/2012/004 ES/Grupo Santana, a fost adoptată în perioada de referință, dar, întrucât cazul a fost retras ulterior de ES, acesta este exclus de la raportare.
(9) Recomandarea Consiliului din 22 aprilie 2013 privind crearea unei „garanții pentru tineret”. Numărul de NEET sprijiniți de FEG nu trebuie să depășească numărul de beneficiari vizați.
(10) Rapoartele finale vor fi prezentate în termen de șase luni de la finalizarea punerii în aplicare.
(11) Comisia Europeană: Evaluarea ex-post a Fondului european de ajustare la globalizare (prima fază).
(12) COM(2013) 144: Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri”, 12.3.2013.
(13) JO C 139, 14.6.2006, p. 1.
(14) Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1311/2013 al Consiliului din 2 decembrie 2013 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020 (JO L 347, 20.12.2013, p. 884).
(15) JO L 209, 3.8.2013, p. 16.
(16) JO L 292, 8.10.2014, p. 14.
(17) http://ec.europa.eu/egf — disponibil în toate cele 23 de limbi ale UE, inclusiv în irlandeză.
(18) În 2014, o parte din trafic s-a pierdut din instrumentele de înregistrare din cauza legislației privind utilizarea modulelor „cookie”. Vizitatorii site-ului care ocolesc întrebarea cu privire la utilizarea cookie-urilor sau nu acceptă utilizarea acestora nu sunt luați în considerare ca vizitatori.
(19) Această cifră se ridică la 149 dacă se iau în considerare cele 15 cazuri retrase de statele membre solicitante. Cazurile retrase nu sunt luate în considerare în statistici.
Top

Bruxelles, 22.7.2015

COM(2015) 355 final

ANEXĂ

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind activitățile Fondului european de ajustare la globalizare în 2013 și 2014


Anexă – tabelul 1 – Cererile pentru sprijin FEG în funcție de clasificarea activităților economice până la 31 decembrie 2014


Anexă – Tabelul 2 – Privire de ansamblu asupra cererilor pentru sprijin FEG până la 31 decembrie 2014, defalcate pe state membre și tip de cerere (criteriile prevăzute la articolul 1)

Anexă – Tabelul 3 Contribuții lichidate în perioada 2013-2014



Anexă – Tabelul 4 – Evaluarea ex-post – Cazuri examinate

FAZA 1

FAZA 2

Top