EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015AG0014(02)

Expunere de motive a Consiliului: Poziția în primă lectură (UE) nr. 14/2015 a Consiliului în vederea adoptării unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor măsuri privind accesul la internetul deschis și de modificare a Directivei 2002/22/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind serviciul universal și drepturile utilizatorilor cu privire la rețelele și serviciile electronice de comunicații și a Regulamentului (UE) nr. 531/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind roamingul în rețelele publice de comunicații mobile în interiorul Uniunii

JO C 365, 4.11.2015, p. 20–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

4.11.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 365/20


Expunere de motive a Consiliului: Poziția în primă lectură (UE) nr. 14/2015 a Consiliului în vederea adoptării unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor măsuri privind accesul la internetul deschis și de modificare a Directivei 2002/22/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind serviciul universal și drepturile utilizatorilor cu privire la rețelele și serviciile electronice de comunicații și a Regulamentului (UE) nr. 531/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind roamingul în rețelele publice de comunicații mobile în interiorul Uniunii

(2015/C 365/02)

I.   INTRODUCERE

1.

Comisia a adoptat propunerea sa de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor măsuri privind piața unică europeană a comunicațiilor electronice și de realizare a unui continent conectat (propunerea privind piața unică a telecomunicațiilor) la 11 septembrie 2013, utilizând ca temei juridic articolul 114 din TFUE. Principalele elemente ale propunerii privind piața unică a telecomunicațiilor includeau dispoziții referitoare la o autorizație UE unică pentru furnizorii de comunicații electronice, la inputuri europene (inclusiv coordonarea utilizării spectrului de frecvențe radio și produse europene de acces virtual), la drepturile armonizate ale utilizatorilor finali, la neutralitatea rețelei, la competențele autorităților naționale de reglementare, la roaming și la OAREC.

2.

Comitetul Economic și Social European și-a votat avizul la 21 ianuarie 2014, iar Comitetul Regiunilor și-a votat avizul la 30-31 ianuarie 2014.

3.

Parlamentul European și-a votat rezoluția legislativă în primă lectură la 3 aprilie 2014 (1), adoptând 233 de amendamente. Majoritatea elementelor propunerii privind piața unică a telecomunicațiilor au fost reținute. Parlamentul European a modificat dispozițiile referitoare la roaming, cu scopul de a elimina suprataxele aplicate serviciilor de roaming până în decembrie 2015, sub rezerva unei „clauze privind utilizarea rezonabilă”. Dispozițiile privind neutralitatea rețelei au fost modificate în principal pentru a include o definiție a neutralității rețelei și pentru a limita posibilitatea operatorilor de a furniza servicii specializate, impunând ca rețeaua să aibă o capacitate suficientă pentru a furniza aceste servicii în plus față de serviciile de acces la internet. Produsele armonizate europene de acces în bandă largă cu ridicata nu au fost reținute, iar forma elementelor privind protecția consumatorilor a fost modificată.

Consiliul și Parlamentul European au inițiat negocieri în vederea obținerii unui acord timpuriu în a doua lectură. Examinarea intensivă a propunerii privind piața unică a telecomunicațiilor a avut drept rezultat o înțelegere privind concentrarea discuțiilor strict asupra a două teme-cheie: roamingul și neutralitatea rețelei, inclusiv drepturile consumatorilor referitoare la fiecare dintre aceste aspecte. Dispozițiile privind o autorizație UE unică, cele privind inputuri europene (inclusiv coordonarea spectrului de frecvențe radio și produsele europene de acces virtual), precum și cele privind OAREC nu au fost reținute.

4.

Negocierile au fost încheiate cu succes la 30 iunie 2015, Parlamentul European și Consiliul ajungând la un acord provizoriu cu privire la un text de compromis.

5.

La 8 iulie 2015, Comitetul reprezentanților permanenți a confirmat textul de compromis al propunerii privind piața unică a telecomunicațiilor, astfel cum fusese convenit de către cele două instituții.

6.

La 16 iulie 2015, președintele Comisiei ITRE a Parlamentului European a trimis o scrisoare președinției în care afirma că, în cazul în care Consiliul transmite oficial Parlamentului European poziția sa astfel cum a fost convenită, sub rezerva verificării de către experții juriști-lingviști, el, împreună cu raportorul, va recomanda PE reunit în plen să accepte poziția Consiliului fără amendamente în cadrul celei de a doua lecturi a Parlamentului.

II.   OBIECTIV

7.

Conform rezultatului negocierilor, regulamentul vizează stabilirea unor norme comune privind garantarea tratamentului egal și nediscriminatoriu al traficului în furnizarea de servicii de acces la internet și protecția drepturilor utilizatorilor finali.

8.

Referitor la roaming, regulamentul instituie un nou mecanism de stabilire a prețurilor cu amănuntul pentru serviciile reglementate de roaming la nivelul Uniunii cu scopul de a aboli suprataxele de roaming cu amănuntul fără a denatura piețele interne și cele vizitate.

III.   ANALIZA POZIȚIEI CONSILIULUI ÎN PRIMĂ LECTURĂ

A.   Aspecte generale

9.

În urma votului în plen, Parlamentul European și Consiliul au desfășurat negocieri cu scopul de a încheia un acord în a doua lectură pe baza unei poziții în primă lectură a Consiliului pe care Parlamentul ar putea să o aprobe ca atare. Textul poziției în primă lectură a Consiliului reflectă pe deplin compromisul la care s-a ajuns între colegiuitori.

B.   Aspecte-cheie

10.

Principalele elemente ale compromisului la care s-a ajuns cu Parlamentul European sunt prezentate în cele ce urmează:

(a)   Roamingul

11.

Conform compromisului, suprataxele de roaming cu amănuntul în Uniunea Europeană vor fi eliminate începând cu 15 iunie 2017. Cu toate acestea, compromisul definește două situații în care aplicarea suprataxelor este în continuare autorizată, dacă se respectă anumite criterii specifice.

12.

În primul rând, furnizorii de servicii de roaming vor fi în măsură să aplice o „politică a utilizării rezonabile” pentru a preveni utilizarea anormală sau abuzivă a serviciilor de roaming cu amănuntul reglementate. În momentul în care se depășește această politică a utilizării rezonabile, se poate aplica o suprataxă. Suprataxa nu poate fi mai mare decât plafoanele maxime ale taxelor cu ridicata. Normele detaliate privind aplicarea politicii utilizării rezonabile vor fi definite de către Comisie într-un act de punere în aplicare, până la 15 decembrie 2016.

13.

În al doilea rând, pentru a asigura durabilitatea modelului de taxare internă, în situații specifice și excepționale, dacă furnizorii de servicii de roaming nu sunt capabili să își recupereze costurile globale ale furnizării de servicii de roaming reglementate din veniturile globale generate de furnizarea acestor servicii, furnizorii pot să aplice o suprataxă, sub condiția autorizării de către autoritatea națională de reglementare, dar numai în măsura necesară pentru recuperarea costurilor respective.

14.

Eliminarea suprataxelor de roaming începând cu 15 iunie 2017 depinde de adoptarea până la acea dată a unei propuneri legislative de modificare a taxelor maxime cu ridicata reglementate în prezent în temeiul Regulamentului (UE) nr. 531/2012 sau de instituire a unei alte soluții pentru abordarea problemelor identificate la nivelul serviciilor cu ridicata. Înaintea transmiterii unei astfel de propuneri legislative, Comisia trebuie să procedeze la o analiză a pieței cu ridicata a serviciilor de roaming în vederea evaluării măsurilor necesare pentru a permite eliminarea suprataxelor de roaming cu amănuntul.

15.

Pentru a asigura o tranziție fără probleme către eliminarea suprataxelor de roaming, compromisul prevede o perioadă de tranziție, care va începe la 30 aprilie 2016. De la această dată, suprataxele de roaming vor fi reduse în mod semnificativ. Suprataxa maximă se va ridica atunci doar la nivelul curent al taxelor maxime cu ridicata prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 531/2012. În ceea ce privește apelurile primite, suprataxa maximă va reprezenta media ponderată a nivelurilor maxime ale tarifelor de terminare a apelurilor mobile din întreaga Uniune, care va fi stabilită de Comisie prin intermediul unui act de punere în aplicare, până la sfârșitul lui 2015.

(b)   Neutralitatea rețelei

16.

În conformitate cu noile norme la nivelul UE vizând garantarea tratamentului egal și nediscriminatoriu al traficului în furnizarea de servicii de acces la internet, furnizorii vor trebui să trateze tot traficul în mod egal atunci când furnizează servicii de acces la internet, fără discriminare, restricții sau imixtiuni și indiferent de expeditor și destinatar, de conținutul accesat sau distribuit și de aplicațiile sau serviciile utilizate. Furnizorii pot utiliza măsuri rezonabile de gestionare a traficului, dar aceste măsuri trebuie să fie transparente, nediscriminatorii, proporționale și nu ar trebui să se bazeze pe considerente de ordin comercial. Măsurile de gestionare a traficului nu pot să monitorizeze conținutul specific și nu pot fi menținute mai mult decât este necesar. Măsurile care depășesc o astfel de gestionare rezonabilă a traficului (de exemplu, blocarea sau încetinirea) sunt interzise, cu excepția unui număr limitat de cazuri definite în regulament.

17.

Vor fi permise acordurile privind servicii care necesită un nivel anume de calitate, cu condiția ca respectivele servicii să nu poată fi utilizate sau să nu fie oferite ca înlocuitor pentru serviciile de acces la internet și să nu afecteze disponibilitatea sau calitatea generală a serviciilor de acces la internet pentru utilizatorii finali.

(c)   Drepturile utilizatorilor finali

18.

Dispozițiile privind garantarea accesului la internetul deschis și privind roamingul sunt completate de dispoziții referitoare la utilizatorii finali, care vizează în principal să permită utilizatorilor finali să ia decizii în cunoștință de cauză. De exemplu, în ceea ce privește neutralitatea rețelei, furnizorii de servicii de acces la internet ar trebui să informeze utilizatorii finali, în mod clar, cu privire la modul în care măsurile de gestionare a traficului și orice alte servicii în afara celor de acces la internet pot afecta calitatea serviciului de acces la internet. De asemenea, furnizorii ar trebui să informeze utilizatorii finali cu privire la viteza disponibilă în mod normal și la căile de atac disponibile în caz de nerespectare.

19.

În ceea ce privește roamingul, în vederea consolidării drepturilor clienților serviciilor de roaming, regulamentul stabilește cerințe de transparență privind condițiile specifice de tarifare și de volum care se vor aplica după eliminarea suprataxelor de roaming. În special, clienții vor trebui să fie informați cu privire la politica aplicabilă a utilizării rezonabile sau atunci când sunt atinse volumurile de consum.

IV.   CONCLUZIE

Poziția Consiliului reflectă pe deplin compromisul la care s-a ajuns în cadrul negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliu, cu acordul Comisiei. Compromisul este confirmat de scrisoarea adresată de președintele Comisiei ITRE președintelui Comitetului reprezentanților permanenți la 16 iulie 2015.


(1)  Rezoluția legislativă a Parlamentului European din 3 aprilie 2014 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor măsuri privind piața unică europeană a comunicațiilor electronice și de realizare a unui continent conectat și de modificare a Directivelor 2002/20/CE, 2002/21/CE și 2002/22/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 1211/2009 și (UE) nr. 531/2012 [COM(2013) 0627 – C7-0267/2013 – 2013/0309(COD)].


Top