Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XC1101(02)

Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

JO C 387, 1.11.2014, p. 8–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.11.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 387/8


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2014/C 387/08)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

CERERE DE MODIFICARE

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare  (2)

CERERE DE MODIFICARE ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 9

„CEREZA DEL JERTE”

NR. CE: ES-PDO-0105-01121-27.6.2013

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării

    Denumirea produsului

    Descriere

    Aria geografică

    Dovada originii

    Metoda de obținere

    Legătură

    Etichetare

    Cerințele naționale

    Altele [structura de control]

2.   Tipul modificării (modificărilor)

    Modificare a documentului unic sau a fișei rezumat

    Modificare a caietului de sarcini al DOP sau al IGP înregistrate, pentru care nu s-a publicat niciun document unic și nicio fișă rezumat

    Modificare a caietului de sarcini care nu generează nicio modificare a documentului unic publicat [articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

    Modificare temporară a caietului de sarcini ca urmare a adoptării unor măsuri sanitare sau fitosanitare obligatorii de către autoritățile publice [articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

3.   Modificare (modificări)

3.1.   Modificări în cadrul secțiunii B „Descrierea produsului”

Punctul B.3. Caracteristicile produsului:

Tabelul de sinteză de mai jos cuprinde noile valori pentru conținutul în zaharuri (măsurate în grade Brix) și pentru aciditate, care înlocuiesc valorile din caietul de sarcini înregistrat în prezent și din documentul unic corespondent, pentru fiecare dintre soiurile protejate.

Tabelul 1

Conținutul în zaharuri, forma, calibrul minim și pH-ul cireșelor protejate de D.O.P., pe soiuri

Soiul

Conținutul în zaharuri

(măsurat în grade Brix)

Forma

Calibrul

minim

pH

minim

maxim

mediu

minim

maxim

mediu

Navalinda

12

21,60

14

Turtită la capete

21 mm

3,80

4,70

4,25

Ambrunés

14

25,80

20

Turtită la capete

21 mm

3,65

4,85

4,25

Pico Colorado

13,90

26,40

21

Alungită

21 mm

3,80

4,70

4,25

Pico Negro

11,80

25,60

19

Alungită

21 mm

3,80

4,90

4,35

Pico Limón Negro

15,40

26,80

20

Alungită

21 mm

3,80

4,70

4,25

Tabelul următor este cel care figurează în caietul de sarcini înregistrat aflat în vigoare în prezent.

Tabelul 2

Conținutul în zaharuri, aciditatea și forma cireșelor protejate, pe soiuri

Soiul

Conținutul în zaharuri (măsurat în grade Brix)

Forma

Calibrul minim (*)

Aciditatea (măsurată în meq/100 ml)

minim

maxim

mediu

minimă

maximă

medie

Navalinda

12

16

14

Turtită la capete

21 mm

9,55

10,45

10,00

Ambrunés

18

21

20

Turtită la capete

21 mm

7,46

16,42

11,94

Pico Colorado

17

23

21

Alungită

21 mm

7,46

16,42

11,94

Pico Negro

17

24

19

Alungită

21 mm

7,46

16,42

11,94

Pico Limón Negro

17

24

20

Alungită

21 mm

7,46

16,42

11,94

Justificare

Progresele tehnologice înregistrate în ultimii ani, împreună cu rigurozitatea cu care se realizează în prezent diversele analize, au condus la o ameliorare a tehnicilor de analiză, făcându-le mai fiabile și mai precise.

Acest fapt face să fie necesară modificarea parametrilor care figurează în caietul de sarcini inițial, din următoarele motive:

1.

Grade Brix. Conținutul mediu în zaharuri este mai mare decât cel obișnuit, cu un indice refractometric care, în stadiul optim de coacere a fructului, variază între 12 g și 20 g per 100 g de greutate în stare proaspătă, în funcție de soi.

Rezultatele analizelor efectuate (pentru DOP „Cereza del Jerte”, laboratoare acreditate) în cadrul controalelor de produs realizate în decursul mai multor ani de către inspectorii Consiliului de reglementare au dovedit că valorile care figurează în caietul de sarcini actual pentru gradele Brix diferă de cele obținute în realitate.

De asemenea, în urma rezultatelor unor studii distincte realizate pe diferite eșantioane analizate, prelevate în diverse stadii de coacere (gradele Brix variază pe măsură ce cireșele se coc), s-au obținut valorile din tabelul anterior, considerate ca fiind bune pentru comercializarea produsului certificat, motiv pentru care se solicită ca aceste valori să înlocuiască valorile înregistrate anterior.

2.

pH-ul. Unul dintre parametrii stabiliți ca obligatorii pentru produsul ce face obiectul prezentei denumiri de origine este aciditatea, măsurată în miliechivalenți/100 ml de acid malic. Produsul protejat este un fruct foarte perisabil, a cărui durată de viață nu este foarte lungă. Din acest motiv, este extrem de important ca rezultatele privind parametrii care ne arată calitatea fructului să fie obținute rapid.

Parametrul de aciditate care se cere în prezent (miliechivalenți/100 ml de acid malic) trebuie determinat în laboratoare și, în măsura posibilului, acestea trebuie să fie acreditate. Toate aceste cerințe presupun o durată mai mare de timp, ceea ce prezintă o importanță vitală dacă se dorește ca fructele să fie puse la dispoziția consumatorilor în cele mai bune condiții posibile.

Determinarea parametrului pH în fructe este din ce în ce mai folosită și recunoscută de către piață și de către sectorul de profil, din mai multe motive:

rapiditatea obținerii rezultatului – echipamentele actuale de măsurare a pH-ului reușesc să faciliteze stabilirea acidității in situ și în scurt timp și, de asemenea, rezultatul obținut are un grad de incertitudine foarte scăzut, ceea ce face ca inspectorul să poată lua decizii rapid și pe baza unor informații fiabile;

utilizarea frecventă a acestor unități în cadrul sectorului de profil: pH-ul este considerat un indicator al gustului pentru toate alimentele, în special pentru fructe și legume;

informațiile pe care le furnizează în ceea ce privește evoluția și durata de viață utilă a produsului sunt net superioare altor parametri.

Din aceste motive, se propune ca valorile pH-ului ce figurează în tabelul 1 să înlocuiască valorile acidității cuprinse în prezent în caietul de sarcini înregistrat.

Ca și în cazul parametrului Brix, valorile propuse în tabelul anterior sunt rezultatul unor studii distincte efectuate în cadrul controalelor de produs realizate în decursul mai multor ani de către inspectorii Consiliului de reglementare și, de asemenea, de diverse alte organisme (Instituto Tecnológico Agroalimentario) și laboratoare acreditate.

3.2.   Modificări în cadrul secțiunii D „Elemente care dovedesc că produsul este originar din aria geografică”

Se modifică câteva paragrafe, pentru a fi adaptate la noul sistem de certificare conform standardului UNE-EN 45.011/ISO-IEC 17065, aplicat de către Consiliul de reglementare (entitatea de certificare acreditată pentru aplicarea standardului menționat), precum și pentru a sintetiza, a simplifica și a actualiza textul inițial al caietului de sarcini, în funcție de situația din sector în momentul prezentării cererii de înregistrare.

În secțiunea respectivă se descrie procesul de control și de certificare necesar pentru a asigura originea și calitatea produsului, precum și normele pe care trebuie să le respecte.

Modificările efectuate în cadrul secțiunii în cauză afectează forma documentului și, în niciun caz, nici conținutul, nici noua formulare nu afectează elementele care dovedesc faptul că produsul este originar din aria respectivă. Cele mai importante modificări sunt:

La punctul 1, unde scrie „«Pietroasele» («Picotas») și/sau cireșele trebuie să provină exclusiv din plantații înregistrate situate în aria de producție. Aceste plantații sunt identificate precis într-o bază de date, care prezintă livezile pe fiecare producător în parte, descriind pomii în funcție de portaltoi, de vârstă, de soiuri, de tiparul de plantare, de sistemele de cultură și de alte variabile.”,

textul se înlocuiește cu următorul paragraf:

„«Pietroasele» («Picotas») și/sau cireșele trebuie să provină exclusiv din plantații înregistrate situate în aria de producție. Aceste plantații sunt identificate precis în diversele registre ale denumirii de origine protejate.”

La punctul 2, unde scrie „În fiecare an, serviciile de inspecție ale Consiliului de reglementare vizitează, în mod aleatoriu, aproximativ 10 % din livezile înregistrate (în jur de 400 pe an) pentru a verifica pe teren corectitudinea și veridicitatea datelor declarate de producători. De asemenea, în fiecare an se stabilește un termen pentru modificarea datelor în registru, ținându-se astfel seama de variațiile constatate și actualizând informațiile existente.”,

textul se înlocuiește cu următoarele paragrafe:

„În fiecare an, denumirea de origine protejată realizează controalele corespunzătoare ale exploatațiilor, ale antrepozitelor expeditoare autorizate și ale produselor, necesare pentru a asigura îndeplinirea tuturor cerințelor stabilite în vederea garantării faptului că produsele provin din aria respectivă.

Periodic, se stabilește un termen pentru modificarea datelor din registru, ținându-se astfel seama de variațiile constatate și actualizând informațiile existente.”

De asemenea, punctul 5, care descrie procesul de asigurare a calității, este eliminat, pentru a se ține seama de controalele actuale care sunt descrise la punctul 4 și la alte puncte din cadrul secțiunii D și care au același scop:

Punctul 5: „Procesul de asigurare a calității se bazează pe prelevarea zilnică de eșantioane din diverse loturi și antrepozite, volumul de fructe prelevate trebuind să fie proporțional cu intrările de fructe în fiecare antrepozit. În acest caz, produsul este supus unei inspecții amănunțite, pentru a se stabili, între altele, că fructul provine într-adevăr din plantații înregistrate, că există o corelare între conținut și etichetă, că produsul se află în stadiul optim de coacere, că este complet omogen în ceea ce privește culoarea și calibrul, că nu prezintă defecte, că sunt respectate normele de ambalare și de identificare, că greutatea este corectă etc.”

Punctul 8, unde scrie „Controlul elementelor de identificare pe baza seriilor de numerotare este înregistrat cu strictețe, controlându-se astfel orice posibilitate de fraudare. Înregistrarea elementelor de identificare și compararea acestora cu volumele de campanie de la fiecare dintre antrepozitele înregistrate vor permite detectarea foarte rapidă a situațiilor anormale, precum și identificarea problemelor în orice punct al lanțului de expediere și de vânzare.”,

se înlocuiește cu următorul text:

„Controlul elementelor de identificare pe baza seriilor de numerotare este înregistrat cu strictețe, controlându-se astfel orice posibilitate de fraudare.”

Punctul 9, unde scrie „Toate controalele, eșantionările și testările efectuate pentru verificarea îndeplinirii tuturor cerințelor obligatorii se realizează în conformitate cu cele stabilite în manualul privind calitatea și în manualul de proceduri. Consiliul de reglementare efectuează testările în cadrul unor organisme care respectă cerințele stabilite în standardul ISO-EN 17.025.”,

se înlocuiește cu următorul text:

„După ce a finalizat activitățile corespunzătoare de evaluare și dacă societatea de comercializare îndeplinește cerințele de certificare aplicabile, Consiliul de reglementare al denumirii de origine protejate «Cereza del Jerte» eliberează un document care atestă faptul că produsele acesteia au primit certificatul corespunzător”.

Punctul 10, unde scrie „După finalizarea tuturor controalelor menționate anterior, Comitetul consultativ al Consiliului de reglementare, format din reprezentanți ai tuturor părților implicate, evaluează rezultatele obținute pentru a lua o decizie imparțială și obiectivă. În cazul în care Comitetul de certificare decide acordarea certificării, Consiliul de reglementare eliberează certificatul corespunzător. Produsul este introdus pe piață cu garanția originii sale, sub forma etichetei sau a contraetichetei numerotate a Consiliului de reglementare.”,

se înlocuiește cu următorul text:

„Produsul este introdus pe piață cu garanția originii sale, sub forma etichetei sau a contraetichetei numerotate a Consiliului de reglementare.”

După cum s-a indicat anterior, toate aceste modificări răspund necesității de a adapta textul inițial al caietului de sarcini la situația actuală, în urma schimbărilor intervenite la nivelul entității de control însărcinate cu verificarea respectării caietului de sarcini al DOP „Cereza del Jerte”, fără ca acest lucru să afecteze elementele care dovedesc faptul că produsul este originar din aria delimitată a acestei denumiri de origine.

3.3.   Modificări în cadrul secțiunii G „Structura de control”

Se modifică adresa poștală, care acum este:

Adresă: Polígono Industrial. Centro de Empresas. Carretera Nacional 110, Km. 381,400. 10613 Navaconcejo (Cáceres), España.

Se precizează situația acreditării Consiliului de reglementare în ceea ce privește standardul UNE-EN 45011.

3.4.   Modificări în cadrul secțiunii H „Etichetare”

Se modifică această secțiune pentru a elimina al doilea paragraf, referitor la autorizarea etichetelor, și pentru a se include două logouri ce corespund DOP „Cereza del Jerte” și „Cereza del Jerte+Picota”, scopul fiind de a nu induce consumatorul în eroare în momentul alegerii produsului.

3.5.   Modificări în cadrul secțiunii I „Cerințele legislative naționale”

În temeiul celor stabilite la articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 și pentru a spori gradul de simplificare și de claritate al caietului de sarcini al produsului, această secțiune se elimină deoarece nu este esențială și nu este menționată în prezent la articolul respectiv.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare  (3)

„CEREZA DEL JERTE”

NR. CE: ES-PDO-0105-01121-27.6.2013

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Denumire

„Cereza del Jerte”

2.   Statul membru sau țara terță

Spania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.6. Fructe, legume și cereale în stare proaspătă sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Denumirea de origine protejată „Cereza del Jerte” se aplică exclusiv cireșelor de masă pentru consum în stare proaspătă, din soiurile locale „Navalinda”, „Ambrunés”, „Pico Limón Negro”, „Pico Negro” și „Pico Colorado” ale speciei Prunus avium L.

Soiurile de cireșe care fac obiectul denumirii de origine protejate sunt de următoarele tipuri:

pietroase (picotas): soiurile „Ambrunés”, „Pico Negro”, „Pico Colorado” și „Pico Limón Negro”. Majoritatea cireșelor produse aparțin acestui grup, denumit „pietroase”, care se distinge în mod esențial prin faptul că cireșele se desprind în mod natural de peduncul în momentul culegerii;

cu peduncul: „Navalinda”.

În ceea ce privește caracteristicile produsului, colorația exterioară a fructelor este roșiatică, predominând cireșele de culoare roșu închis sau purpuriu. Pulpa fructului este fermă și crocantă, culoarea și sucul acesteia variind în funcție de soi, de la pulpă roșie cu suc roșu la pulpă gălbuie sau crem cu suc incolor. Formele fructului sunt variate: reniformă, turtită, rotunjită, alungită. Dimensiunea sâmburelui variază în funcție de soi, de la medie la mare sau foarte mare, forma sa fiind de asemenea variată, de la sferică la alungită.

Tabelul următor sintetizează principalele cerințe privind conținutul în zaharuri (măsurat în grade Brix), forma fructului, calibrul minim și pH-ul.

Conținutul în zaharuri, forma, calibrul minim și pH-ul cireșelor protejate de D.O.P., pe soiuri

Soiul

Conținutul în zaharuri

(măsurat în grade Brix)

Forma

Calibrul

minim

pH

minim

maxim

mediu

minim

maxim

mediu

Navalinda

12

21,60

14

Turtită la capete

21 mm

3,80

4,70

4,25

Ambrunés

14

25,80

20

Turtită la capete

21 mm

3,65

4,85

4,25

Pico Colorado

13,90

26,40

21

Alungită

21 mm

3,80

4,70

4,25

Pico Negro

11,80

25,60

19

Alungită

21 mm

3,80

4,90

4,35

Pico Limón Negro

15,40

26,80

20

Alungită

21 mm

3,80

4,70

4,25

Cireșele care fac obiectul DOP „Cereza del Jerte” trebuie să fie exclusiv din categoria „Extra”, conform definiției din normele de comercializare a cireșelor, aprobate prin Regulamentul (CE) nr. 214/2004 al Comisiei (4).

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate)

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele de producție trebuie să se realizeze în aria geografică delimitată:

plantare și cultivare, predominant în livezi terasate de mici dimensiuni, cu pante care fac ca mecanizarea să fie dificilă, lucrările agricole (arat, fertilizare, tăiere) și culesul manual.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.

Ambalarea și ambalajul asigură o protecție completă a produsului. Materialele ambalajelor trebuie alese cu mare grijă, pentru a se evita deteriorarea fructelor. Conținutul fiecărui ambalaj trebuie să fie omogen în ceea ce privește originea, soiul, calitatea și calibrul, partea vizibilă trebuind să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

Ambalarea cireșelor care fac obiectul DOP „Cereza del Jerte” trebuie să se realizeze în aria geografică delimitată, acest fapt fiind considerat necesar pentru menținerea calității și pentru garantarea trasabilității și a controlului pe parcursul întregului proces de certificare, până la finalizarea acestuia.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea

Pe ambalaje figurează în mod obligatoriu și distinct numele denumirii de origine protejate, utilizând elementele corporatiste proprii, precum și datele impuse în general de legislația aplicabilă.

Consiliul de reglementare deține două versiuni ale logotipului său. Fiecare dintre acestea trebuie utilizată conform descrierii următoare:

Logoul „Cereza del Jerte”. Acest logo, prezentat mai jos, se poate utiliza atât pentru cireșele normale, cât și pentru soiurile din grupul de „pietroase”:

Image

Logoul „Cereza del Jerte” + „Picota”. Acest logo, prezentat mai jos, se utilizează doar pentru soiurile din grupul de „pietroase”, pentru a nu induce în eroare consumatorii:

Image

Oricare ar fi tipul de ambalaj în care sunt expediate cireșele pentru consum, acesta trebuie să fie însoțit de contraeticheta sau de numărul de identificare acordat de Consiliul de reglementare.

4.   Delimitarea succintă a ariei geografice

Aria de producție este situată în comarcile din nordul provinciei Cáceres. Această zonă este formată din terenuri care aparțin următoarelor localități, grupate pe comarci:

—   COMARCA DEL VALLE DEL JERTE: Barrado, Cabezuela del Valle, Cabrero, Casas del Castañar, El Torno, Jerte, Navaconcejo, Piornal, Rebollar, Tornavacas și Valdastillas.

—   COMARCA DE LA VERA: Aldeanueva de la Vera, Arroyomolinos de la Vera, Cuacos de Yuste, Garganta la Olla, Gargüera, Guijo de Santa Bárbara, Jaraíz de la Vera., Pasarón de la Vera și Torremenga.

—   COMARCA DEL AMBROZ: Cabezabellosa, Casas del Monte, Gargantilla, Hervás, Jarilla și Segura de Toro.

Existența unei relații strânse între calitate, situarea în zona montană a exploatațiilor și forma de producție exclude din aria geografică terenurile și exploatațiile agricole care nu sunt situate în zona agricolă montană, acest fapt afectând altitudinile și localitățile următoare:

sub cota de 500 m, se exclud exploatațiile agricole din Comarca de la Vera;

sub cota de 600 m, se exclud și exploatațiile agricole din Comarca del Valle del Ambroz.

Aria de producție și cea de ambalare sunt una și aceeași.

5.   Legătura cu aria geografică

5.1.   Specificitatea ariei geografice

Legătura istorică

Denumirea „Jerte” sau „Valle del Jerte” este strâns legată de cireșe, un mare număr de consumatori din Spania asociind în mod aproape automat locul cu produsul „cireașă” sau invers. Astfel, zona este foarte cunoscută datorită excelenței cireșelor sale, în special a „pietroaselor”.

Se crede că cireșul a fost adus de arabi și că, după Reconquista, noii coloni l-au găsit deja adaptat acestor soluri. Însă abia în secolul al XIV-lea apar dovezi concrete privind existența sa.

La 2 iunie 1352, un cortegiu de emisari ai regelui poposește peste noapte în unul dintre satele din comarcă. Iluștrii cavaleri degustă aici păstrăvi și cireșe, ceea ce indică faptul că cireșele erau încă de pe atunci un produs deosebit, de o calitate suficientă pentru a putea fi oferit unor călători atât de distinși.

În următoarele secole, cultura cireșului s-a menținut și s-a dezvoltat. În secolul al XVI-lea, celebrul medic spaniol Luis de Toro vorbește despre cireșele din Jerte și le distinge în funcție de mărime, culoare și gust.

În secolul al XVIII-lea, odată cu declinul castanilor, decimați de „boala cernelii”, cireșul a început să se profileze ca o alternativă economică veritabilă. Spre sfârșitul acestui secol și de-a lungul secolului al XIX-lea, livezile de cireși se vor întinde din ce în ce mai mult în Valle del Jerte și în văile vecine.

În primele decenii ale secolului al XIX-lea, cronicarii asigură deja faptul că cel mai bun lucru din zonă „[…] sunt cireșele care, prin urmare, sunt foarte apreciate la Curte […]”. Pe parcursul acestui secol, cultura cireșului se va extinde în toate satele, astfel încât la începutul secolului al XX-lea zona era deja foarte cunoscută pentru „cireșele delicioase”.

Legătura cu natura

Cele cinci soiuri protejate sunt autohtone, provenind fie din Valle del Jerte, fie din văile învecinate Ambroz și La Vera. Ele sunt practic cultivate exclusiv în această arie de producție, deoarece încercările de a le planta la alte latitudini nu prea au reușit până în prezent.

Diferiți autori au semnalat faptul că prezența soiurilor fără peduncul în Valle del Jerte este rezultatul unui lung proces de aclimatizare și de selecționare semiindusă plecând de la diferite sușe de Prunus avium L., portaltoi ce crește din vremuri străvechi în aceste văi montane ca specie forestieră autohtonă.

Pe lângă munca de ameliorare și de selecționare a clonelor realizată de locuitorii din Jerte, prezența unor factori de mediu precum indicele de umiditate, ridicat chiar și în lunile de vară, brizele din vale, orientarea, durata medie anuală de însorire, altitudinea, varietatea microclimatică și aciditatea solurilor a asigurat restul.

Structura proprietăților și condițiile impuse de topografia dificilă configurează un peisaj amenajat în terase mici, uneori chiar foarte mici, susținute de ziduri din piatră, care impun condiții de muncă agricolă ce exclud în mare măsură mecanizarea.

Prin urmare, caracteristicile produsului sunt determinate de utilizarea unui material vegetal specific, adaptat și aclimatizat la condițiile de mediu caracteristice bazinului Jerte și văilor învecinate, dar și de specificitățile unui sistem de producție care supune în continuare livezile de cireși unor tradiții de cultură bazate pe micile exploatații agricole și pe o organizare familială a muncii. Exploatațiile, situate în general pe parcele terasate, pe pante abrupte unde mecanizarea este dificilă, permit echilibrarea randamentelor scăzute obținute cu calitatea superioară a produsului.

5.2.   Specificitatea produsului

Denumirea de origine protejată „Cereza del Jerte” se aplică exclusiv cireșelor de masă pentru consum în stare proaspătă din soiurile locale „Navalinda”, „Ambrunés”, „Pico Limón Negro”, „Pico Negro” și „Pico Colorado” ale speciei Prunus avium L.

Colorația exterioară este roșiatică, mai mult sau mai puțin intensă, în funcție de soi. Predomină cireșele de culoare roșu închis sau purpuriu, datorită ponderii ridicate a cireșelor „pietroase” în recolta locală și, în cadrul acestora din urmă, a soiului-regină, „Ambrunés”.

„Pietroase” sunt denumite cireșele care au ca particularitate distinctivă esențială faptul că se desprind în mod natural de peduncul în momentul culegerii, fără ca acest lucru să presupună o scădere a calității, să afecteze rezistența la manipulare sau durata de viață utilă a produsului. Din acest grup fac parte soiurile de cireșe denumite „Ambrunés”, „Pico Negro”, „Pico Limón Negro” și „Pico Colorado”.

Formele sunt variate, fiind grupate în clasificările următoare: reniformă, turtită, rotunjită și alungită.

Pulpa fructelor, foarte fermă și crocantă, este de culoare roșie, cu suc roșiatic, variind în funcție de soi – de la suc roșu și pulpă roșie la suc incolor și pulpă gălbuie sau crem. Culoarea pulpei și, în special, a sucului sunt de obicei constante.

Sâmburele este una dintre caracteristicile cele mai constante. Există diferențe de dimensiune, de la o dimensiune medie până la o dimensiune mare sau foarte mare (soiurile „Navalinda” și „Ambrunés”). Forma sâmburelui este sferică („Ambrunés”), intermediară („Pico Colorado”) sau alungită („Pico Limón Negro”).

Raportul sâmbure/fruct variază de la mediu („Pico Colorado”) la mare și foarte mare („Pico Limón Negro”, „Navalinda” și „Ambrunés”).

În ceea ce privește pedunculul, se observă variații importante la nivelul lungimii și grosimii acestuia:

—   lungime: mediu („Ambrunés” și „Navalinda”) și lung („Pico Negro” și „Pico Colorado”);

—   grosime: subțire („Pico Negro” și „Pico Colorado”), mediu („Ambrunés” și „Navalinda”).

În ceea ce privește caracteristicile organoleptice, conținutul mediu în zaharuri este mai mare decât cel obișnuit, cu un indice refractometric care, în stadiul optim de coacere a fructului, variază între 12 g și 24 g per 100 g de greutate în proaspăt, în funcție de soi.

Cireșele care fac obiectul DOP „Cereza del Jerte” trebuie să fie exclusiv din categoria „Extra”, conform definiției din normele de comercializare a cireșelor, aprobate prin Regulamentul (CE) nr. 214/2004.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

Soiurile protejate sunt practic cultivate exclusiv în această arie de producție, deoarece încercările de plantare la alte latitudini nu au prea reușit până în prezent, din cauza faptului că aceste soiuri nu se dezvoltă bine atunci când condițiile de sol, de altitudine, de însorire, de umiditate și de regim al vânturilor nu sunt adecvate.

Prezența soiurilor fără peduncul în Valle del Jerte este rezultatul unui lung proces de aclimatizare și de selecționare semiindusă a speciei Prunus avium L., portaltoi ce crește din vremuri străvechi în aceste văi montane ca specie forestieră autohtonă.

Pe lângă munca de ameliorare și de selecționare a clonelor realizată de locuitorii din Jerte, prezența unor factori de mediu, precum:

indicele de umiditate, ridicat chiar și în lunile de vară;

brizele din vale, orientarea, durata medie anuală de însorire, altitudinea, varietatea microclimatică și aciditatea solurilor, a asigurat restul.

Orografie – cultivarea cireșilor se face începând din fundul celor trei văi și până la cote situate la peste 1 200 m altitudine. Terenurile situate între cota de 600 m și cota maximă sunt cele mai propice pentru producția soiurilor de cireșe „pietroase” care, împreună cu celelalte soiuri cultivate, asigură în fiecare an o coacere eșalonată care se întinde de la sfârșitul lunii aprilie până la începutul lunii august.

Solurile din zonă prezintă de obicei texturi grunjoase și instabile, în mod normal argilos-nisipoase. Drenajul exterior este de obicei bun. PH-ul este întotdeauna acid, în concordanță cu materia originară, cu valori cuprinse în general între 5 și 5,5. Aceste trăsături edafice generale sunt excelente pentru dezvoltarea portaltoiului predominant (Prunus avium sau cireșul sălbatic) și a soiurilor locale de cireș.

Clima – cele trei văi incluse în aria geografică delimitată își datorează caracteristicile climatice îngustimii și adâncimii lor, precum și orientării și deschiderii meridionale. Diferitele altitudini și relieful fragmentat impun o distribuire inegală a însoririi și a temperaturilor între linia de vârf și fundul aluvial, oferind contraste termice uneori extreme. Aceste diferențe climatice conduc la o durată inegală a ciclului vegetativ și a perioadelor de înflorire/coacere care, după cum s-a semnalat deja, se eșalonează sau se stratifică, dând naștere la diferențe maxime notabile în ceea ce privește datele de recoltare. Pentru același soi de cireașă, coacerea poate înregistra diferențe de peste 20 de zile.

În ceea ce privește regimul de umiditate, indicii lunari și anuali, precum și distribuția precipitațiilor definesc clima din zonă ca fiind de tip mediteranean umed, cu o scurtă și importantă perioadă de uscăciune în timpul verii datorată valorilor de pluviometrie scăzute din lunile călduroase iulie și august.

În pofida mediului călduros general definit de temperaturile medii anuale, acestea sunt repartizate într-un mod foarte inegal de-a lungul anotimpurilor. Amplitudinea termică înregistrată este expresia unui climat foarte aspru.

În concluzie, putem spune că toate caracteristicile specifice orografice, edafice, climatice și hidrografice descrise mai sus sunt indispensabile pentru obținerea unui produs atât de exclusiv și de autentic ca „Cereza del Jerte”. Dacă vreunul dintre acești factori nu ar mai exista, obținerea produsului menționat nu ar fi posibilă.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 (5)]

http://aym.juntaex.es/NR/rdonlyres/DEAAADC4-16EB-4424-985B-4A40BE02ECF4/0/PliegoCerezaJertemodificado.pdf


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12. Înlocuit de Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

(3)  Înlocuit de Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

(4)  JO L 36, 7.2.2004, p. 6.

(5)  A se vedea nota de subsol 3.


Top