Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(41)

    Raport privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Cercetare pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsul agenției

    JO C 442, 10.12.2014, p. 351–357 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 442/351


    RAPORT

    privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Cercetare pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsul agenției

    (2014/C 442/41)

    INTRODUCERE

    1.

    Agenția Executivă pentru Cercetare (denumită în continuare „agenția”), cu sediul la Bruxelles, a fost instituită prin Decizia 2008/46/CE a Comisiei (1). Agenția a fost creată pe o perioadă limitată, cuprinsă între 1 ianuarie 2008 și 31 decembrie 2017, obiectivul său fiind acela de a gestiona anumite activități ale Uniunii în domeniul cercetării (2). La data de 15 iunie 2009, Comisia Europeană a acordat agenției în mod oficial autonomie administrativă și operațională.

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    2.

    Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale agenției. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

    (a)

    conturile anuale ale agenției, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2013; și

    (b)

    legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

    Responsabilitatea conducerii

    4.

    Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale agenției, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (5):

    (a)

    responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale agenției includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale agenției după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a agenției;

    (b)

    responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și a regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

    Responsabilitatea auditorului

    5.

    Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale agenției și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

    6.

    Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

    7.

    Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    8.

    În opinia Curții, conturile anuale ale agenției prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2013, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    9.

    În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2013 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

    SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

    10.

    Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Milan Martin CVIKL, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 8 iulie 2014.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  JO L 11, 15.1.2008, p. 9.

    (2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile agenției.

    (3)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

    (4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

    (5)  Articolele 62 și 68 coroborate cu articolele 53 și 58 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Comisiei (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

    (6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

    (7)  Articolul 162 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.


    ANEXA I

    Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

    Exercițiul

    Observația Curții

    Stadiul acțiunii corective

    (finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

    2011

    Se pot realiza progrese în ceea ce privește transparența procedurilor de recrutare. Întrebările care urmau să fie utilizate pentru testele scrise și pentru interviuri au fost formulate ulterior examinării candidaturilor de către comisia de selecție; punctajele minime pentru înscrierea pe lista de rezervă nu au fost stabilite în prealabil; comisia de selecție nu a consemnat integral în documente toate reuniunile care au avut loc și toate deciziile pe care le-a luat.

    Finalizată

    2012

    În 2012, un agent din cadrul agenției a semnat ordine de plată în valoare de 8,86 milioane de euro (19 % din bugetul agenției pe 2012) în calitate de ordonator de credite acționând ca adjunct al șefului său de unitate. Agentul nu primise o subdelegare oficială și nici nu fusese numit în mod oficial în calitatea de adjunct de către ordonatorul de credite. Această situație nu este conformă cu sistemul subdelegației prevăzut în Regulamentul financiar.

    Nu se aplică


    ANEXA II

    Agenția Executivă pentru Cercetare (Bruxelles)

    Competențe și activități

    Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

    (articolele 179 și 180 TFUE)

    Colectarea de informații

    Uniunea are ca obiectiv consolidarea bazelor sale științifice și tehnologice, prin crearea unui spațiu european de cercetare în care cercetătorii, cunoștințele științifice și tehnologiile să circule liber, precum și favorizarea creșterii competitivității sale, inclusiv în industrie […].

    În acest scop, aceasta încurajează […] întreprinderile, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii, centrele de cercetare și universitățile, în eforturile lor de cercetare și dezvoltare tehnologică de înaltă calitate; aceasta susține eforturile de cooperare ale acestora, urmărind, în special, să permită cercetătorilor să coopereze liber, dincolo de frontiere, iar întreprinderilor să exploateze pe deplin potențialul pieței interne, îndeosebi prin […] definirea normelor comune și prin eliminarea obstacolelor juridice și fiscale din calea acestei cooperări. [...]

    Urmărind aceste obiective, Uniunea desfășoară următoarele acțiuni care completează acțiunile întreprinse în statele membre:

    (a)

    pune în aplicare programele de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative, promovând cooperarea cu și între întreprinderi, centre de cercetare și universități;

    (b)

    promovează cooperarea în materie demonstrativă, de cercetare și de dezvoltare tehnologică a Uniunii cu țările terțe și organizațiile internaționale;

    (c)

    diseminează și valorifică rezultatele activităților în materie de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrativă ale Uniunii;

    (d)

    stimulează formarea profesională și mobilitatea cercetătorilor din Uniune.

    Competențele agenției

    (Decizia 2008/46/CE a Comisiei)

    Obiective

    Obiectivul agenției este de a gestiona în mod eficient și eficace programele care i-au fost încredințate în cadrul celui de Al șaptelea program-cadru al Uniunii Europene pentru activități de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative (2007-2013) (denumit în continuare „PC7”) (programul specific „Oameni”, acțiunile privind IMM-urile din cadrul programului specific „Capacități” și temele legate de securitate și spațiu din programul specific „Cooperare”), de a furniza comunității de cercetare servicii eficiente și eficace și de a oferi diverselor departamente implicate ale Comisiei servicii de sprijin centralizate privind PC7 pentru toate domeniile din cadrul programelor specifice „Cooperare”, „Capacități” și „Oameni”.

    În ceea ce privește implementarea eficientă și eficace a programelor, agenția – în calitatea sa de promotor al Spațiului european de cercetare – urmărește să îmbunătățească gestionarea proiectelor, să stabilească legături strânse cu beneficiarii finali și să obțină un grad ridicat de vizibilitate a Uniunii Europene.

    Sarcini

    În ceea ce privește gestionarea proiectelor, agenția încheie și gestionează acorduri de grant, desfășurând, în acest scop, următoarele activități:

    elaborarea și publicarea cererilor de propuneri;

    evaluarea propunerilor;

    elaborarea și semnarea acordurilor de grant;

    monitorizarea implementării proiectelor, inclusiv aprobarea rapoartelor și recepționarea diverselor alte elemente care trebuie executate în cadrul proiectelor;

    plăți, recuperări și aplicarea de sancțiuni în înțelesul articolului 114 alineatul (4) din Regulamentul financiar general, în special atunci când, în urma auditurilor ex post efectuate la nivelul beneficiarilor finali, se identifică erori în cheltuielile declarate;

    publicitate ex post și diseminarea rezultatelor.

    În ceea ce privește serviciile de sprijin legate de PC7, agenția execută următoarele sarcini:

    sprijin administrativ pentru publicarea cererilor de propuneri;

    gestionarea primirii propunerilor pe cale electronică;

    sprijin pentru evaluarea de la distanță și de pe teren;

    sprijin pentru întocmirea scrisorilor de numire a experților și pentru plata acestor experți;

    gestionarea bazei de date centrale a participanților la PC7 [Unique Registration Facility (URF) – mecanism de înregistrare unică], inclusiv sprijin pentru verificarea capacității financiare a beneficiarilor selectați;

    gestionarea Serviciului de informare în domeniul cercetării (Research Enquiry Service).

    Organizare

    Comitetul director

    Este format din cinci membri numiți de Comisia Europeană. Adoptă organigrama agenției și programul anual de activitate al acesteia, după obținerea aprobării Comisiei. Adoptă, de asemenea, bugetul administrativ al agenției și raportul anual de activitate al acesteia.

    Directorul

    Este numit de Comisia Europeană; administrează agenția, împreună cu Comitetul director, execută bugetul administrativ, instituie sisteme de gestionare și de control intern adaptate sarcinilor care au fost încredințate agenției și întocmește rapoartele pe care agenția trebuie să le prezinte Comisiei.

    Auditul extern

    Curtea de Conturi Europeană.

    Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul European, la recomandarea Consiliului. În ceea ce privește execuția bugetului administrativ al agenției, decizia privind descărcarea de gestiune este adresată directorului. Răspunderea pentru execuția bugetului operațional delegat agenției de către Comisie revine acesteia din urmă.

    Resurse puse la dispoziția agenției în 2013 (2012)

    Bugetul operațional 2013 (2012)

    1  759,2 (1  479,9) milioane de euro reprezentând credite de angajament și 1  443,6 (1  459,6) milioane de euro reprezentând credite de plată. Agenția execută bugetul operațional al Comisiei în baza unei decizii de delegare luate de Comisie.

    Bugetul administrativ 2013 (2012)

    46,8 (46,4) milioane de euro. Agenția își execută în mod autonom bugetul administrativ.

    Situația personalului la 31 decembrie 2013(2012)

    Posturi prevăzute în schema de personal: 140 (128) , din care 138 (122) de posturi ocupate.

    Agenți contractuali: 418 (385) de agenți prevăzuți, din care, la data de 31 decembrie 2013, erau angajați 407 (374).

    Total personal angajat: 545 (496), îndeplinind următoarele sarcini:

    implementarea programelor: 366 (330)

    servicii de sprijin pentru PC7: 96 (90)

    funcții de gestiune și funcții administrative: 83 (76)

    Produse și servicii furnizate în 2013 (2012)

    În ceea ce privește programul „Oameni”, în 2013 au fost închise 9 (10) cereri de propuneri și au fost finalizate 10 (10) evaluări. Au fost semnate 1  874(1  899) de noi acorduri de grant și au fost efectuate 3  787(3  599) de plăți (nu sunt luate în calcul plățile efectuate pentru evaluatorii experți). În prezent, agenția gestionează în total 6  090(5  492) de proiecte în cadrul acestui program.

    În ceea ce privește acțiunile privind IMM-urile din cadrul programului „Capacități”, a fost închisă o (1) cerere de propuneri și a fost finalizată o (1) evaluare. Au fost semnate 204 (201) de noi acorduri de grant și au fost efectuate 577 (508) de plăți (nu sunt luate în calcul plățile efectuate pentru evaluatorii experți). În prezent, agenția gestionează în total 691 (625) de proiecte în cadrul acestui program.

    În ceea ce privește temele legate de securitate și spațiu din programul „Cooperare”, în 2013 au fost închise 2 (2) cereri de propuneri și au fost finalizate 2 (2) evaluări. Au fost semnate 79 (80) de noi acorduri de grant și au fost efectuate 294 (258) de plăți (nu sunt luate în calcul plățile efectuate pentru evaluatorii experți). În prezent, agenția gestionează în total 348 (317) de proiecte în cadrul acestor teme.

    În ceea ce privește serviciile de sprijin pentru PC7, în 2013 s-au obținut rezultatele următoare:

    s-a furnizat sprijin pentru publicarea a 194 (89) de cereri de propuneri;

    s-au primit 25  214 (32  286) de propuneri prin instrumentul electronic de depunere a propunerilor;

    au fost contractate serviciile a 4  323 (6  462) de evaluatori experți și s-au efectuat 5  055 (4  217) de plăți către experți (doar pentru programele gestionate de agenție);

    au fost finalizate 4  524 (6  616) de validări ale participanților;

    au fost transmise 4  488 (5  871) de răspunsuri în urma întrebărilor adresate Serviciului de informare în domeniul cercetării.

    Sursa: Anexă furnizată de agenție.


    RĂSPUNSUL AGENŢIEI

    Agenția ia act de raportul Curții.


    Top