Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(32)

    Raportul privind conturile anuale ale Fundației Europene pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsurile fundației

    JO C 442, 10.12.2014, p. 275–281 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 442/275


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Fundației Europene pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsurile fundației

    (2014/C 442/32)

    INTRODUCERE

    1.

    Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (denumită în continuare „fundația”), cu sediul la Dublin, a fost instituită prin Regulamentul (CEE) nr. 1365/75 al Consiliului (1). Misiunea fundației este să contribuie la conceperea și la instituirea unor condiții mai bune de viață și de muncă în Uniune, prin acțiuni menite să dezvolte și să difuzeze cunoștințele legate de acest subiect (2).

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    2.

    Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale fundației. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

    (a)

    conturile anuale ale fundației, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2013; și

    (b)

    legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

    Responsabilitatea conducerii

    4.

    Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale fundației, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (5):

    (a)

    responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale fundației includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale fundației după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a fundației;

    (b)

    responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

    Responsabilitatea auditorului

    5.

    Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale fundației și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

    6.

    Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

    7.

    Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    8.

    În opinia Curții, conturile anuale ale fundației prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2013, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    9.

    În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2013 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

    10.

    Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA FIABILITATEA CONTURILOR

    11.

    Fundația a realizat un inventar fizic cuprinzător la sfârșitul anului 2013 și începutul anului 2014. La momentul vizitei Curții, în februarie 2014, nu se finalizase încă un raport de inventar fizic. Testele efectuate de Curte au evidențiat faptul că nu toate activele imobilizate purtau cod de bare și nu toate figurau în registru și în conturi. Echipamente în valoare de 2 09  843 de euro (8) fuseseră înregistrate la cheltuieli, în loc să fie contabilizate drept active, eroarea fiind corectată ca urmare a auditului Curții. Pentru unele active nu s-au putut identifica notele de livrare ale furnizorilor, astfel încât să se verifice că data de la care se calculează cheltuiala cu amortizarea este corectă.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA CONTROALELE INTERNE

    12.

    Aspectele prezentate la punctul 11 reprezintă deficiențe semnificative la nivel de control intern în materie de înregistrare și de contabilizare a activelor imobilizate.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

    13.

    În 2013, nivelul global al creditelor angajate a fost de 99 %, ceea ce înseamnă că angajamentele au fost efectuate în timp util. Totuși, nivelul creditelor angajate care au fost reportate în 2014 a fost ridicat pentru titlul II (cheltuieli administrative), situându-se la 6 62  831 de euro (35,6 %), precum și pentru titlul III (cheltuieli operaționale), situându-se la aproximativ 3 3 75  781 de euro (48,6 %).

    14.

    Reporturile de credite angajate pentru titlul II au vizat în principal achiziția de hardware și software informatic (2 81  934 de euro, din care o serie de achiziții în valoare de 1 89  934 de euro era programată inițial pentru exercițiul 2014), lucrări de reparații urgente și neprevăzute (69  000 de euro) și lucrări de renovare care urmau să fie contractate și planificate pentru începutul exercițiului 2014 (2 30  718 euro).

    15.

    În ceea ce privește titlul III, creditele angajate reportate s-au ridicat la 2 6 25  543 de euro și au vizat proiecte multianuale în cazul cărora desfășurarea activităților și efectuarea plăților s-au efectuat conform programului stabilit. Reporturile neplanificate în valoare de 7 50  238 de euro au fost legate în principal de: majorarea bugetului mai multor proiecte, cu scopul de a extinde sfera lor de aplicare și de a îmbunătăți calitatea acestora (65 %), servicii de traducere comandate în decembrie 2013, dar planificate inițial pentru 2014 (14 %), întârzieri în derularea procedurilor de achiziţii (7 %), facturarea cu întârziere de către contractanți (14 %) și alte evenimente pe care fundația nu le-a putut controla.

    ALTE OBSERVAȚII

    16.

    Fundația a devenit operaţională în 1975 și, până în prezent, a funcționat pe bază de corespondență și schimburi derulate cu statul membru gazdă, dar nu a semnat cu acesta niciun acord cuprinzător cu privire la sediu. Un astfel de acord ar aduce mai multă transparență în ceea ce privește condițiile în care funcționează fundația și personalul acesteia.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Milan Martin CVIKL, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 8 iulie 2014.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  JO L 139, 30.5.1975, p. 1.

    (2)  În anexa I sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile fundației.

    (3)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

    (4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

    (5)  Articolele 39 și 50 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013 al Comisiei (JO L 328, 7.12.2013, p. 42).

    (6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

    (7)  Articolul 107 din Regulamentul (UE) nr. 1271/2013.

    (8)  Sistemul de aer condiționat și alte echipamente de la centrul de conferințe al fundației.


    ANEXA I

    Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Dublin)

    Competențe și activități

    Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

    (articolul 151 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

    Uniunea și statele membre, conștiente de drepturile sociale fundamentale precum cele enunțate în Carta socială europeană semnată la Torino la 18 octombrie 1961 și în Carta comunitară a drepturilor sociale fundamentale ale lucrătorilor adoptată în 1989, au ca obiective promovarea ocupării forței de muncă, îmbunătățirea condițiilor de trai și de muncă, permițând armonizarea acestora în condiții de progres, o protecție socială adecvată, dialogul social, dezvoltarea resurselor umane care să permită un nivel ridicat și durabil al ocupării forței de muncă și combaterea excluziunii. [...]

    Competențele fundației

    [Regulamentul (CEE) nr. 1365/75 al Consiliului, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1111/2005]

    Obiective

    Scopul fundației este să contribuie la instituirea unor condiții mai bune de viață și de muncă, prin acțiuni menite să dezvolte și să difuzeze cunoștințele legate de acest subiect. În special, fundația trebuie să își îndrepte atenția asupra aspectelor următoare:

    omul și locul său de muncă;

    organizarea muncii, în special conceperea posturilor de lucru;

    problemele specifice anumitor categorii de lucrători;

    aspecte pe termen lung ale îmbunătățirii calității mediului;

    distribuția activităților umane în timp și spațiu.

    Sarcini

    să încurajeze schimbul de informații și de experiență în aceste domenii;

    să faciliteze contactele între universități, institute de studii și de cercetare, administrațiile și organizațiile din viața economică și socială;

    să întreprindă studii sau să încheie contracte vizând realizarea de studii și să ofere asistență pentru proiecte-pilot;

    să coopereze cât mai strâns cu instituțiile specializate existente în statele membre și la nivel internațional.

    Organizare

    Consiliul de conducere

    câte un reprezentant al guvernului, câte un reprezentant al organizațiilor de angajatori și câte un reprezentant al lucrătorilor din fiecare stat membru;

    trei reprezentanți din partea Comisiei;

    o singură reuniune ordinară pe an.

    Biroul Consiliului de conducere

    compus din 11 membri; trei membri din partea fiecăruia dintre partenerii sociali și a guvernelor, precum și doi membri din partea Comisiei;

    urmărește punerea în aplicare a deciziilor Consiliului de conducere și ia măsurile necesare pentru a asigura buna gestionare a fundației în intervalul dintre reuniunile Consiliului de conducere;

    șase reuniuni ordinare pe an.

    Directorul și directorul adjunct sunt numiți de Comisie dintr-o listă de candidați prezentată de Consiliul de conducere. Directorul pune în aplicare deciziile Consiliului de conducere și ale biroului acestuia și asigură administrarea fundației.

    Auditul intern

    Serviciul de Audit Intern al Comisiei Europene.

    Auditul extern

    Curtea de Conturi Europeană.

    Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

    Resurse puse la dispoziția fundației în 2013 (2012)

    Bugetul

    20,6(21,4) milioane de euro

    Situația personalului la 31 decembrie 2013

    Funcționari și agenți temporari:

    101 posturi prevăzute în schema de personal, din care erau ocupate 99 (98) la 31 decembrie 2013.

    Alte posturi:

    Experți naționali detașați: 0 (0)

    Agenți contractuali: 13 (12)

    Total personal angajat: 112 (110)

    Repartizarea posturilor în funcție de sarcini:

    Activități operaționale: 78 (77)

    Sarcini administrative: 29 (28)

    Sarcini mixte: 5 (5)

    Activități și servicii furnizate în 2013

    Creşterea participării pe piața muncii și combaterea șomajului, prin crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea funcționării pieței muncii și promovarea integrării

    Monitorul European al Restructurărilor (European Restructuring Monitor – ERM): 1  489 de fișe informative adăugate cu privire la restructurări; două rapoarte analitice comparative.

    Monitorul European al Restructurărilor: Raportul anual al ERM 2013: Monitorizarea şi gestionarea restructurării în secolul 21.

    Alte rapoarte: Restructurarea în IMM-urile din Europa; Întreprinderile născute globale: potențialul creării de locuri de muncă în noile întreprinderi internaționale; Polarizarea ocupării forței de muncă și calitatea locurilor de muncă în timpul crizei: Observatorul European al locurilor de muncă 2013.

    Verificarea și actualizarea bazelor de date privind legislația în materie de restructurare și instrumentele de sprijin pentru restructurare.

    Îmbunătățirea condițiilor de muncă și asigurarea durabilității muncii pe tot parcursul vieții

    Observatorul European pentru Condițiile de Muncă (European Working Conditions Observatory – EWCO): 100 de actualizări de informații; patru rapoarte analitice comparative; Raportul anual: Evoluția relațiilor industriale și a condițiilor de muncă în Europa în 2012; șase rapoarte de studiu.

    Al cincilea sondaj european privind condițiile de muncă – publicarea a cinci rapoarte de analiză secundară: Timpul de lucru și echilibrul dintre viața profesională și viața personală din perspectiva întregii vieți; Sănătatea și starea de bine la locul de muncă; Organizarea muncii și implicarea angajaților în Europa; Condițiile de muncă pentru femei și bărbați în Europa; Calitatea condițiilor de muncă și a raporturilor de muncă în Europa.

    Al treilea sondaj european în rândul întreprinderilor: muncă de teren desfășurată și finalizată în 32 de țări, publicarea sintezei primelor constatări.

    Raport: Impactul crizei asupra condițiilor de muncă din Europa.

    Dezvoltarea relațiilor industriale în vederea asigurării unor soluții echitabile și productive în contextul politicilor în schimbare

    Observatorul European pentru Relații Industriale (European Industrial Relations Observatory – EIRO): 247 de actualizări de informații; patru studii de reprezentativitate; două actualizări anuale de informații privind remunerarea și timpul de lucru; Raportul anual: Evoluția relațiilor industriale și a condițiilor de muncă în Europa în 2012; patru rapoarte analitice comparative; două rapoarte de studiu.

    Alte rapoarte: Social partners’ involvement in pension reform in the EU (Implicarea partenerilor sociali în reforma pensiilor din UE); Practici naționale de informare și consultare în Europa; Rolul guvernelor și al partenerilor sociali în menținerea lucrătorilor în vârstă pe piața muncii.

    Îmbunătățirea standardelor de viață și promovarea coeziunii sociale în contextul disparităților economice și al inegalităților sociale

    Al treilea sondaj european privind calitatea vieții:

    publicarea a trei rapoarte de analiză secundară: Calitatea vieții în Europa – calitatea societății și a serviciilor publice; Al treilea sondaj european privind calitatea vieții – Calitatea vieţii în Europa: inegalităţi sociale; Al treilea sondaj european privind calitatea vieții – Calitatea vieții în Europa: bunăstarea subiectivă;

    publicarea a două rapoarte de politică: Household over-indebtedness in the EU: The role of informal debts (Îndatorarea excesivă a gospodăriilor în UE: Rolul datoriilor informale); Political trust and civic engagement during the crisis (Încrederea politică și angajarea civică în perioada crizei);

    publicarea unor rapoarte privind calitatea vieții în țările implicate în procesul de aderare.

    Raport și studii de caz la nivel de țară: Locuri de muncă mai multe și mai bune în domeniul serviciilor de asistență la domiciliu.

    Raport: Mobilitatea și migrația personalului din domeniul asistenței medicale din Europa Centrală și de Est.

    Comunicare și schimbul de idei și de experiență

    1 13  760 de descărcări de rapoarte de pe site-ul web al fundației; 2 0 60  195 de vizite ale utilizatorilor;

    172 de publicații în format PDF (671 de versiuni lingvistice);

    220 de documente de politică a UE care fac referire la constatările și la expertiza fundației;

    202 contribuții la evenimente la cerere.

    Sursa: Anexă furnizată de fundație.


    RĂSPUNSURILE FUNDAȚIEI

    11.

    Raportul de inventar fizic a fost între timp finalizat şi publicat. Erorile legate de codurile de bare şi de înregistrare au fost rectificate. Din cauza valorii lor scăzute, articolele implicate nu sunt considerate active şi, prin urmare, impactul acestor erori asupra conturilor financiare a fost inexistent.

    În toate cazurile, există acum o copie a notei de livrare, anexată la factură, ceea ce garantează o identificare adecvată a datei corecte de la care începe calculul amortizării.

    12.

    Deficienţele în materie de înregistrare şi de contabilizare a activelor imobilizate s-au datorat în mare parte perioadei de tranziţie către un nou sistem de contabilizare a activelor. În prezent, acest aspect a fost remediat prin aplicarea integrală a activelor ABAC şi prin modificări importante ale fluxului de lucru intern.

    13-15.

    Se acceptă şi se confirmă cifrele şi analiza. Nivelul ridicat de reporturi legate de servicii planificate iniţial pentru 2014 (43 % din toate reporturile neplanificate) se datorează deciziilor privind salariile personalului pentru 2011 şi 2012 care au fost luate târziu în 2013 şi au condus la buget rămas disponibil. Pentru a asigura un nivel ridicat de execuţie a bugetului, s-a hotărât să se utilizeze fondurile disponibile conform recomandărilor primite de la Comisie. Reporturile (cu excepţia celor legate de activităţile planificate pentru 2014 şi reportate) arată că mai puţin de 20 % au fost neplanificate şi parţial în afara controlului Eurofound.

    16.

    Timp de peste 30 de ani, Eurofound a avut acorduri destul de detaliate cu guvernul irlandez în ceea ce priveşte aplicarea Protocolului privind privilegiile şi imunităţile.

    Cu toate acestea, la începutul lunii februarie, Eurofound a început negocierile pe acest subiect în vederea stabilirii unui acord cu guvernul irlandez până la sfârşitul lui 2014.


    Top