Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(14)

Raportul privind conturile anuale ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsurile centrului

JO C 442, 10.12.2014, p. 123–131 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.12.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 442/123


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsurile centrului

(2014/C 442/14)

INTRODUCERE

1.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (denumit în continuare „centrul”), cu sediul la Stockholm, a fost instituit prin Regulamentul (CE) nr. 851/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (1). Sarcinile principale ale centrului sunt de a colecta și de a difuza date în ceea ce privește prevenirea și controlul bolilor umane, precum și de a furniza avize științifice cu privire la acest subiect. Centrul trebuie, în egală măsură, să coordoneze rețeaua europeană de organisme care își desfășoară activitatea în acest domeniu (2).

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

2.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale centrului. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale centrului, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2013; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

4.

Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale centrului, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (5):

(a)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale centrului includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale centrului după ce contabilul acestuia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a centrului;

(b)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

5.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale centrului și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

6.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

7.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

8.

În opinia Curții, conturile anuale ale centrului prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acestuia la 31 decembrie 2013, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

9.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2013 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

10.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA LEGALITATEA ȘI REGULARITATEA OPERAȚIUNILOR

11.

Deși centrul și-a îmbunătățit modul de gestionare a procedurilor de achiziții, în cazul unei proceduri lansate în 2013, informațiile din anunțul de participare nu corespundeau cu cele din caietul de sarcini, ceea ce este posibil să fi afectat procesul competitiv și rezultatul procedurii. Plățile efectuate în 2013 pentru contractul-cadru și pentru cele două contracte specifice vizate s-au ridicat la 1 08  000 de euro. În urma auditului Curții, centrul a întreprins rapid acțiuni corective și contractul-cadru a fost anulat.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

12.

Rata globală de execuție bugetară era relativ scăzută (92 %). Toate titlurile din buget conțineau anulări ale unor credite din 2013.

13.

Nivelul creditelor angajate reportate era relativ ridicat, situându-se la 1 7 14  484 de euro (26 %) pentru titlul II (cheltuieli administrative) și la 7 9 07  139 de euro (44 %) pentru titlul III (cheltuieli operaționale).

14.

În ceea ce privește titlul II, această situație s-a datorat în principal achiziționării de hardware și de software informatic (1 0 86  203 euro), precum și evaluării externe a centrului aflate în desfășurare (2 10  000 de euro).

15.

În ceea ce privește titlul III, creditele angajate reportate, pentru care activitățile erau realizate și plățile erau efectuate conform nevoilor operaționale, priveau în principal proiecte multianuale (4 6 20  605 euro) și elemente informatice destinate să sprijine activitățile operaționale (1 9 62  443 de euro). Cu toate acestea, au fost observate deficiențe la nivelul planificării și al execuției bugetare în ceea ce privește reuniunile operaționale, cauzate în principal de supraestimarea nivelurilor de prezență și a costurilor de cazare și de transport cu avionul. Pentru linia bugetară respectivă, au fost anulate 29 % din creditele aferente exercițiului 2013 (6 55  142 de euro) și 59 % din reportările din 2012 (4 55  820 de euro). În plus, 38 % din creditele pentru 2013 angajate pentru reuniuni operaționale (care se ridicau la 5 94  758 de euro) au fost reportate în 2014.

SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIUL ANTERIOR

16.

Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiul anterior.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Pietro RUSSO, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 16 septembrie 2014.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 142, 30.4.2004, p. 1.

(2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile centrului.

(3)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

(5)  Articolele 39 și 50 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013 al Comisiei (JO L 328, 7.12.2013, p. 42).

(6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

(7)  Articolul 107 din Regulamentul (UE) nr. 1271/2013.


ANEXA I

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

Exercițiul

Observația Curții

Stadiul acțiunii corective

(finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

2012

Pentru exercițiul 2011, Curtea a exprimat o opinie cu rezerve cu privire la legalitatea și regularitatea operațiunilor centrului, întrucât acesta nu a respectat valoarea maximă a unui contract-cadru din 2009. În temeiul acestui contract-cadru, centrul putea semna contracte specifice cu furnizori selectați, în limita sumei de 9 milioane de euro. Cu toate acestea, până la sfârșitul lui 2011, fuseseră efectuate plăți în cuantum total de 12,2 milioane de euro.

În vederea achiziționării serviciilor necesare continuării proiectului respectiv, centrul a încheiat în 2012 o serie de contracte specifice suplimentare, în valoare de 2,5 milioane de euro. Până la sfârșitul lui 2012, plățile efectuate au totalizat 17,4 milioane de euro, sumă care cuprinde și cuantumul de 2,7 milioane de euro care reprezintă plăți efectuate în 2012 pentru contracte semnate deja în 2011. Plățile care au depășit pragul de 9 milioane de euro stabilit în contractul-cadru sunt neconforme cu reglementările, însă centrul a întreprins acțiuni corective în 2012 și a semnat un nou contract-cadru în iunie 2012 (nu se vor mai efectua plăți în temeiul contractului precedent). De asemenea, centrul a înregistrat progrese în ceea ce privește monitorizarea execuției contractelor-cadru în general.

Nu se aplică

 

Plățile efectuate în 2012 în valoare de 5,2 milioane de euro reprezintă o consecință a anomaliilor înregistrate în anii precedenți, când pragul stabilit în contractul-cadru nu a fost respectat. Aceste plăți sunt legate de obligații contractuale din anii precedenți (2,7 milioane de euro) sau de obligații asumate în 2012 din motive legate de continuitatea activității (2,5 milioane de euro), în așteptarea finalizării procedurii de achiziții pentru noul contract-cadru. Având în vedere acțiunile corective întreprinse de centru în 2012, Curtea a exprimat în acest an o opinie fără rezerve privind legalitatea și regularitatea operațiunilor.

 

2012

În 2012, centrul a acordat granturi unor instituții de cercetare și unor persoane fizice. Totalul cheltuielilor aferente granturilor a fost de 7 52  000 de euro, reprezentând 1,4 % din cheltuielile operaționale înregistrate în 2012. Verificările ex ante ale centrului, înaintea rambursării cheltuielilor declarate de către beneficiari, constau într-o verificare documentară a declarațiilor de cheltuieli și, în unele cazuri, a certificatelor de audit eliberate de societățile de audit independente contractate de beneficiari. De obicei, centrul nu solicită din partea beneficiarilor niciun document în sprijinul eligibilității și al exactității cheltuielilor declarate. Pentru a consolida controalele, centrul a adoptat o strategie de verificare ex post și a planificat punerea sa în aplicare în 2012. Cu toate acestea, s-a înregistrat o întârziere de zece luni înainte ca centrul să poată beneficia de un contract interinstituțional de audit și, la momentul auditului, nu fusese efectuată încă nicio verificare ex post a cheltuielilor aferente granturilor din 2012. În cazul operațiunilor auditate de Curte, centrul a obținut, în numele Curții, documente justificative care au oferit o asigurare rezonabilă cu privire la legalitatea și regularitatea acestora.

În desfășurare

2012

Ratele de execuție bugetară pentru titlul I (cheltuieli cu personalul) și pentru titlul II (cheltuieli administrative) erau satisfăcătoare, atingând 97 %, respectiv 80 % din creditele angajate. Nivelul sumelor reportate aferente titlului III este ridicat, echivalând cu 8,3 milioane de euro (41 % din creditele angajate aferente titlului III), însă acest fapt nu s-a datorat întârzierilor în implementarea programului anual de activitate al centrului, ci reflectă caracterul multianual al activităților. Centrul a adoptat un modul de planificare bugetară care este legat direct de programul său anual de activitate, iar plățile au fost planificate și efectuate în conformitate cu necesitățile operaționale.

Nu se aplică


ANEXA II

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (Stockholm)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

(articolul 168 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

„În definirea și punerea în aplicare a tuturor politicilor și acțiunilor Uniunii se asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății umane.”

„Acțiunea Uniunii, care completează politicile naționale, are în vedere îmbunătățirea sănătății publice și prevenirea bolilor și afecțiunilor umane, precum și a cauzelor de pericol pentru sănătatea fizică și mentală. Această acțiune cuprinde, de asemenea, combaterea marilor epidemii, favorizând cercetarea cauzelor, a transmiterii și prevenirii acestora, precum și informarea și educația în materie de sănătate, precum și supravegherea amenințărilor transfrontaliere grave privind sănătatea, alerta în cazul unor asemenea amenințări și combaterea acestora.”

Competențele centrului

[Regulamentul (CE) nr. 851/2004 al Parlamentului European și al Consiliului]

Obiective

Să consolideze sistemele de apărare ale Europei împotriva bolilor infecțioase; mai exact, să identifice, să evalueze și să comunice amenințările existente și noi pe care bolile transmisibile le reprezintă pentru sănătatea umană.

În acest scop, centrul gestionează rețele de supraveghere specializate, furnizează avize științifice, gestionează sistemul de alertă precoce și de reacție (early warning and response system – EWRS) și furnizează asistență și formare științifică și tehnică.

Sarcini

Să gestioneze rețelele specializate de supraveghere a bolilor și să consolideze activitățile în rețea. Centrul are un rol specific în colectarea, validarea, analizarea și difuzarea datelor.

Să furnizeze consultanță de specialitate care să se bucure de autoritate, precum și avize și studii științifice cu privire la bolile transmisibile.

Să gestioneze sistemul de alertă precoce și de reacție. Să elaboreze proceduri pentru identificarea amenințărilor noi pentru sănătate.

Să consolideze capacitățile statelor membre în ceea ce privește planificarea pregătirii și formarea.

Să informeze publicul larg și părțile interesate cu privire la activitatea sa.

Organizare

Consiliul de administrație

Componență

Câte un membru desemnat de fiecare stat membru, doi membri desemnați de Parlamentul European și trei reprezentanți ai Comisiei.

Sarcini

Consiliul adoptă programul anual și bugetul anual al centrului și monitorizează execuția acestora.

Directorul

Numit de Consiliul de administrație pe baza unei liste de candidați propuși de Comisie.

Forumul consultativ

Componență

Un reprezentant al fiecărui stat membru și trei reprezentanți, fără drept de vot, ai Comisiei.

Sarcini

Sarcina forumului este de a asigura excelența științifică a activităților centrului, precum și independența activităților și a avizelor acestuia.

Auditul extern

Curtea de Conturi Europeană.

Auditul intern

Serviciul de Audit Intern al Comisiei Europene.

Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

Resurse puse la dispoziția centrului în 2013 (2012)

Bugetul definitiv

58,3 (58,2) milioane de euro

Situația personalului la 31 decembrie 2013

Posturi prevăzute în schema de personal: 198 (200)

Posturi ocupate: 190 (187)

Alte posturi: 95 (91)

Total: 285 (278), repartizat după cum urmează:

sarcini operaționale: 186 (183)

sarcini administrative și de sprijin: 99 (95)

Produse și servicii furnizate în 2013 (2012)

42 (69) de amenințări la adresa sănătății identificate și monitorizate prin intermediul Threat Tracking Tool (TTT – instrumentul de monitorizare a amenințărilor).

52 (52) de rapoarte săptămânale privind amenințările legate de bolile transmisibile, rapoarte trimise unui număr de 400 (334) de destinatari. În plus, începând cu 2012, aceste rapoarte sunt de asemenea puse la dispoziție în fiecare săptămână pe site-ul centrului și au devenit una dintre cele mai vizitate pagini ale site-ului (8  000 de vizite în 2013).

Acordarea de sprijin vizând informațiile epidemiologice în cadrul a 2 (3) evenimente de amploare, care au reunit un număr important de participanți.

În plus, s-au monitorizat, de asemenea, 4 (3) evenimente cu caracter excepțional/de importanță publică majoră.

Elaborarea a 3 (6) evaluări ale riscurilor, a 12 (16) noi evaluări rapide ale riscurilor și a 9 (16) actualizări ale evaluărilor rapide ale riscurilor.

1 (1) exercițiu de simulare organizat pentru testarea și ameliorarea gradului de pregătire și de reacție la bolile transmisibile.

117 (104) specialiști au beneficiat de formare prin intermediul Programului european de formare în domeniul epidemiologiei de intervenție (European Programme for Intervention Epidemiology Training – EPIET) și al Programului european de formare în domeniul microbiologiei aplicate în sănătatea publică (European Public Health Microbiology Training – EUPHEM).

112 (114) experți în sănătate publică din 30 de țări UE-SEE au participat la o serie de module de formare de scurtă durată oferite de centru.

9 45  000(7 80  000) de vizitatori ai portalului web al centrului.

216 (204) documente științifice publicate. Factorul de impact (calculat ca un raport între numărul de citări din 2013 ale articolelor publicate în perioada 2008-2012 și numărul de articole publicate în perioada 2008-2012): 5,46 (4,55).

Organizarea celei de a șasea Zile Europene de Sensibilizare cu privire la Utilizarea Antibioticelor, cu participarea a peste 40 (43) de țări; data de 18 noiembrie este recunoscută din ce în ce mai mult și este pe cale să devină un punct de reper în ceea ce privește sensibilizarea cu privire la utilizarea prudentă a antibioticelor nu numai în Europa, ci și în Statele Unite, în Canada și în Australia, precum și în alte state.

16,3(12,9) milioane de înregistrări unice în baza de date TESSy; 1  492(1  324) de utilizatori activi din 57 (56) de țări.

Supraveghere sporită, integrarea în cadrul centrului, până la sfârșitul anului 2013, a 15 (15) dintre cele 17 rețele de supraveghere specializate (una dintre rețele a fost abandonată, iar ultima externalizată).

Publicarea raportului epidemiologic anual.

Publicarea a 18 rapoarte de supraveghere privind subiecte precum tuberculoza sau HIV/SIDA și publicarea rapoartelor anuale privind rezistența antimicrobiană.

41 (40) de buletine săptămânale privind gripa/rapoarte săptămânale privind supravegherea gripei pentru 2013.

89 (34) de avize științifice elaborate, pe baza cererilor formulate de părțile interesate; peste 80 % din cererile de consultanță științifică au primit un răspuns la timp.

Organizarea celei de a șaptea Conferințe Științifice Europene privind Epidemiologia Aplicată din Domeniul Bolilor Infecțioase (ESCAIDE), în perioada 5-7 noiembrie 2013, la Stockholm, cu participarea a 550 (511) de persoane.

Publicarea săptămânală a jurnalului științific Eurosurveillance, cu 11  600(14  000) de abonați online.

În 2013, publicației Eurosurveillance i s-a atribuit un factor de impact pentru al doilea an consecutiv, factor având o valoare de 5,49, cu puțin inferioară valorii din 2012 (6,15). Acest fapt plasează Eurosurveillance pe locul 6 în clasamentul mondial al celor mai importante 70 de jurnale din domeniul „Boli infecțioase”.

Sursa: Anexă furnizată de centru.


RĂSPUNSURILE CENTRULUI

11.

ECDC a întreprins imediat acţiuni corective pentru a comunica contractanţilor situaţia şi pentru a anula contractul. Secţia de achiziţii a Centrului a fost reorganizată în martie 2014. Această reorganizare şi procedurile interne revizuite clarifică sarcinile, rolurile şi responsabilităţile tuturor actorilor şi părţilor implicate. Au fost organizate formări intensive pentru personalul ECDC cu ocazia sesiunilor de formare speciale organizate în martie şi aprilie 2014.

12-15.

Centrul a rezervat fonduri din bugetul pentru 2013 pentru a-şi îndeplini obligaţiile faţă de personal în ceea ce priveşte regularizările salariale din 2011, 2012 şi 2013. Fondurile rezervate s-au ridicat la 3,3 milioane de euro. Întrucât Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi-a pronunţat hotărârea în ultimul trimestru al anului, Centrul nu a putut să utilizeze aceste fonduri în alte scopuri.

Fondurile respective fuseseră alocate din toate titlurile din buget. Prin urmare, aceste anulări au afectat toate aceste titluri. Dacă hotărârea ar fi fost pronunţată în 2013, execuţia bugetară ar fi fost de 97,8 %.

În ceea ce priveşte reuniunile operaţionale, 4 00  000 de euro din 6 55  142 de euro erau alocaţi regularizărilor salariale menţionate anterior şi adaptărilor coeficienţilor de ponderare, anularea fiind aşadar de 11 %.

Din suma de 5 94  758 de euro reportată în 2014, 3 84  938 de euro sunt reportaţi pentru îndeplinirea obligaţiilor financiare referitoare la reuniunile organizate în 2014, pentru care invitaţiile au trebuit trimise în 2013, în timp ce 2 09  820 de euro sunt reportaţi pentru îndeplinirea obligaţiilor financiare restante legate de reuniunile care au avut loc în 2013.

Centrul va monitoriza cu mai mare atenţie cheltuielile legate de reuniunile operaţionale pentru a evita reportările sau anulările care nu sunt necesare.


Top