Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(13)

Raportul privind conturile anuale ale Autorității Bancare Europene pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsurile autorității

JO C 442, 10.12.2014, p. 112–122 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.12.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 442/112


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Autorității Bancare Europene pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsurile autorității

(2014/C 442/13)

INTRODUCERE

1.

Autoritatea Bancară Europeană (denumită în continuare „autoritatea”), cu sediul la Londra, a fost instituită prin Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (1). Sarcina autorității este de a contribui la elaborarea de standarde și practici comune de înaltă calitate în materie de reglementare și de supraveghere, de a contribui la aplicarea consecventă a actelor juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii, de a stimula și a facilita delegarea de sarcini și responsabilități între autoritățile competente, de a monitoriza și a evalua evoluțiile pieței în domeniile sale de competență și de a promova protecția deponenților și a investitorilor (2).

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

2.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale autorității. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale autorității, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2013; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

4.

Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale autorității, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (5):

(a)

Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale autorității includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale autorității după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a autorității.

(b)

Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

5.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale autorității și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

6.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

7.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

8.

În opinia Curții, conturile anuale ale autorității prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2013, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

9.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2013 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

10.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

11.

În 2013, nivelul global al creditelor angajate a fost de 90 %, față de 89 % în 2012, variind între 87 % pentru titlul I (cheltuieli cu personalul), 98 % pentru titlul II (cheltuieli administrative) și 92 % pentru titlul III (cheltuieli operaționale). Rata de angajare pentru titlul I a fost influențată în mod negativ de hotărârea Curții de Justiție, care s-a pronunțat împotriva indexării salariilor personalului pentru perioada 1 iulie 2011–30 iunie 2013 (1,8 milioane de euro).

12.

Deși nivelul global al reportărilor a scăzut semnificativ, de la 6 5 47  808 euro (36 %) în anul precedent, la 3 8 76  564 de euro (17 %), reportările de credite angajate s-au menținut la un nivel relativ ridicat în ceea ce privește titlul II, cu 1 9 74  511 euro (35 %), și titlul III, cu 1 6 51  203 euro (36 %). Aceste reportări au fost determinate în principal de achiziționarea planificată de infrastructură și servicii informatice, pentru care s-au încheiat contracte în decembrie 2013, conform planificării, serviciile aferente urmând a fi furnizate în 2014.

SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

13.

Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Milan Martin CVIKL, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 1 iulie 2014.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 331, 15.12.2010, p. 12.

(2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile autorității.

(3)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

(5)  Articolele 39 și 50 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013 al Comisiei (JO L 328, 7.12.2013, p. 42).

(6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

(7)  Articolul 107 din Regulamentul (UE) nr. 1271/2013.


ANEXA I

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

Exercițiul

Observația Curții

Stadiul acțiunii corective

(finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

2011

Ratele scăzute de execuție bugetară semnalează existența unor dificultăți la nivelul planificării și al execuției bugetului.

Finalizată

2011

Bugetul autorității pentru exercițiul financiar 2011 s-a ridicat la 12,7 milioane de euro. În conformitate cu regulamentul de instituire a autorității (1), 60 % din bugetul aferent exercițiului 2011 a fost finanțat prin contribuțiile statelor membre și ale țărilor AELS, iar 40 % a fost finanțat de la bugetul Uniunii. La sfârșitul exercițiului 2011, autoritatea a înregistrat un rezultat bugetar pozitiv în valoare de 3,6 milioane de euro. În conformitate cu articolul 15 alineatul (4) și cu articolul 16 alineatul (1) din regulamentul său financiar, întreaga sumă a fost înregistrată în conturi cu titlu de datorie față de Comisia Europeană.

Finalizată

2011

Autoritatea trebuie să aducă ameliorări în ceea ce privește transparența procedurilor de recrutare: înainte de examinarea candidaturilor, nu s-a stabilit nici ponderea aferentă fiecărui criteriu de selecție, nici punctajul minim pe care candidații trebuiau să îl obțină pentru a fi invitați la interviu sau pentru a fi incluși pe lista candidaților considerați corespunzători.

Finalizată

2012

Pentru a acoperi taxele școlare mai ridicate, autoritatea acordă membrilor personalului care au copii ce frecventează unități de învățământ primar și secundar o contribuție pentru școlarizare care este în plus față de alocația școlară prevăzută în Statutul funcționarilor (2). În 2012, suma totală a acestor contribuții s-a ridicat la aproximativ 76  000 de euro. Aceste contribuții nu sunt prevăzute de Statutul funcționarilor și, în consecință, nu sunt conforme cu reglementările.

În desfășurare (3)

2012

În conformitate cu strategia autorității în materie de tehnologie a informației, care a fost stabilită de organizația care a precedat-o (4), sistemele sale informatice esențiale au fost externalizate unui furnizor extern de servicii de informatică (5) până în luna decembrie 2013. Această situație prezintă un risc prin faptul că autoritatea este limitată în ceea ce privește controlul și supravegherea sistemelor sale informatice.

Finalizată

2012

Nivelul global al creditelor angajate a fost de 89 %, variind între 84 % pentru titlul I (cheltuieli cu personalul), 86 % pentru titlul II (cheltuieli administrative) și 100 % pentru titlul III (cheltuieli operaționale) (6). În ceea ce privește titlul II, nivelul reporturilor de credite angajate a fost ridicat (45 %), în principal din cauza unor factori independenți de voința autorității, cum ar fi eșecul de a găsi spații noi de birouri și întârzierile înregistrate în implementarea anumitor proiecte informatice pentru care s-a dovedit a fi dificilă obținerea informațiilor necesare de la organizația care a precedat autoritatea. În ceea ce privește titlul III, nivelul reporturilor de credite angajate a fost ridicat (85 %). Principalii factori care au cauzat această din urmă situație sunt reprezentați de: complexitatea și durata lungă a două proceduri de achiziție de servicii informatice, proceduri care s-au derulat totuși conform planificării, întârzierile înregistrate în demararea și implementarea altor trei proiecte informatice și facturarea cu întârziere de către furnizori a anumitor servicii informatice.

Nu se aplică

2012

În cadrul procedurilor de recrutare auditate, Curtea a identificat deficiențe care afectau transparența și egalitatea de tratament, după cum urmează: punctajul acordat candidaților era unul global, în loc să li se acorde un punctaj pentru fiecare dintre criteriile de selecție; nu existau probe care să demonstreze că întrebările care urmau să fie utilizate pentru interviuri și pentru testele scrise fuseseră formulate anterior datei examinării candidaturilor.

Finalizată


(1)  Articolul 62 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010.

(2)  Articolul 3 din anexa VII prevede plata alocației până la concurența unei valori egale cu dublul alocației de bază de 252,81 euro, și anume 505,62 euro.

(3)  În cazul a trei dintre cele nouă școli vizate, în 2013 nu se semnaseră încă contracte.

(4)  Comitetul European al Inspectorilor Bancari.

(5)  Banque de France.

(6)  În urma unei analize a necesităților pentru restul exercițiului, bugetul a fost revizuit și creditele au fost reduse cu 8,9 % în luna septembrie 2012.


ANEXA II

Autoritatea Bancară Europeană (Londra)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

(articolele 26 și 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

Articolul 26

„(1)

Uniunea adoptă măsurile pentru instituirea sau asigurarea funcționării pieței interne, în conformitate cu dispozițiile incidente ale tratatelor.

(2)

Piața internă cuprinde un spațiu fără frontiere interne, în care libera circulație a mărfurilor, a persoanelor, a serviciilor și a capitalurilor este asigurată în conformitate cu dispozițiile tratatelor.

(3)

Consiliul, la propunerea Comisiei, definește orientările și condițiile necesare asigurării unui progres echilibrat în toate sectoarele vizate.”

Articolul 114

„(1)

Cu excepția cazului în care tratatele dispun altfel, dispozițiile următoare se aplică în vederea realizării obiectivelor enunțate la articolul 26. Parlamentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară și după consultarea Comitetului Economic și Social, adoptă măsurile privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre care au ca obiect instituirea și funcționarea pieței interne.”

Competențele autorității

[Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului]

[Regulamentul (UE) nr. 1022/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010]

Obiective

(a)

îmbunătățirea funcționării pieței interne, incluzând, în special, un nivel solid, eficace și consecvent de reglementare și supraveghere;

(b)

garantarea integrității, a transparenței, a eficienței și a bunei funcționări a piețelor financiare;

(c)

consolidarea coordonării internaționale în domeniul supravegherii;

(d)

prevenirea arbitrajului de reglementare și promovarea condițiilor de concurență echitabile;

(e)

garantarea unei reglementări și supravegheri corespunzătoare cu privire la asumarea riscurilor de credit și a altor riscuri;

(f)

îmbunătățirea protecției consumatorilor.

Sarcini

(a)

să contribuie la elaborarea de standarde și practici comune de înaltă calitate în materie de reglementare și supraveghere;

(b)

să elaboreze și să mențină actualizat un manual european de supraveghere cu privire la supravegherea instituțiilor financiare din Uniunea Europeană în ansamblu;

(c)

să contribuie la aplicarea consecventă a actelor cu caracter juridic obligatoriu ale Uniunii;

(d)

să faciliteze delegarea de sarcini și responsabilități între autoritățile competente;

(e)

să coopereze îndeaproape cu CERS (1);

(f)

să organizeze și să realizeze evaluări inter pares ale autorităților competente;

(g)

să monitorizeze și să evalueze evoluțiile pieței în domeniile sale de competență;

(h)

să realizeze analize economice ale piețelor pentru a-și îndeplini atribuțiile în cunoștință de cauză;

(i)

să promoveze protecția deponenților și a investitorilor;

(j)

să promoveze funcționarea consecventă și coerentă a colegiilor de supraveghere, monitorizarea, evaluarea și măsurarea riscurilor sistemice, elaborarea și coordonarea planurilor de redresare și de rezoluție, asigurând un nivel înalt de protecție a deponenților și a investitorilor pe întreg teritoriul Uniunii și elaborând metode de rezoluție a instituțiilor financiare care intră în stare de insolvență, precum și o evaluare a necesității de a avea instrumente de finanțare corespunzătoare;

(k)

să realizeze orice alte sarcini specifice prevăzute în regulament sau în alte acte legislative;

(l)

să publice pe site-ul său și să actualizeze periodic informațiile privind domeniul său de activitate.

Organizare

Consiliul supraveghetorilor

Format din președinte, dintr-un reprezentant din fiecare stat membru [șeful ANS (2)] și din câte un reprezentant din partea Comisiei, din partea BCE (3), din partea CERS, din partea EIOPA (4) și, respectiv, din partea ESMA (5).

Consiliul de administrație

Format din președinte și din alți șase membri ai Consiliului supraveghetorilor.

Președinte

Este numit de Consiliul supraveghetorilor.

Directorul executiv

Este numit de Consiliul supraveghetorilor.

Comisia de apel

Este un organism comun al celor trei autorități europene de supraveghere (AES).

Auditul extern

Curtea de Conturi Europeană.

Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul European.

Resurse puse la dispoziția autorității în 2013 (2012)

Bugetul 2013

26,0 (20,7) milioane de euro

Incluzând:

Subvenție din partea Uniunii Europene: 10,4(8,3) milioane de euro

Contribuțiile statelor membre: 15,2(12,1) milioane de euro

Contribuțiile observatorilor: 0,4(0,3) milioane de euro

Situația personalului la 31 decembrie 2013

93 (68) de agenți temporari – dintre care șapte agenți temporari primiseră și acceptaseră scrisori de ofertă înainte de 31 decembrie 2013;

14 (12) agenți contractuali;

17 (14) experți naționali detașați.

Produse și servicii furnizate în 2013

Organizarea a 56 de consultări publice (în principal cu privire la proiecte de standarde tehnice de reglementare și de aplicare elaborate în temeiul cadrului legislativ al Directivei privind cerințele de capital IV – CRD IV și al Regulamentului privind cerințele de capital – CRR), precum și a 34 de audieri publice.

Transmiterea spre aprobare finală, de către Comisia Europeană, a 36 de proiecte de standarde tehnice de reglementare și a 21 de proiecte de standarde tehnice de aplicare [elaborate în principal (i) în temeiul cadrului legislativ al CRD IV/CRR și vizând fondurile proprii ale băncilor, riscul de credit, riscul de piață, lichiditățile și remunerarea, precum și (ii) în temeiul cadrului legislativ privind redresarea și rezoluția bancară postcriză].

Emiterea a două documente de orientare (cu privire la măsurile de capital pentru împrumuturile în valută și la depozitele retail care fac obiectul unor ieșiri de numerar diferite pentru raportarea privind lichiditățile), precum și a patru recomandări adresate autorităților naționale competente (cu privire la participarea băncilor la EURIBOR, la elaborarea de planuri de redresare, la conservarea fondurilor proprii de nivel 1 pe parcursul tranziției la cadrul legislativ al CRD IV/CRR și la evaluarea calității activelor deținute de bănci).

Emiterea a șase avize adresate Comisiei, Parlamentului European și Consiliului și a unui aviz tehnic adresat Comisiei Europene, precum și transmiterea a patru scrisori conținând observații referitoare la aspecte de contabilitate, către IASB, precum și a două scrisori conținând observații referitoare la aspecte de audit, către Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (International Auditing and Assurance Standards Board – IAASB).

Finalizarea unei evaluări inter pares cu privire la implementarea, de către autoritățile naționale competente, a orientărilor cu privire la derularea testului de rezistență.

Crearea instrumentului Single Rulebook Questions and Answers (Manualul unic de întrebări și răspunsuri) pe site-ul web al autorității, destinat instituțiilor, supraveghetorilor și altor părți interesate.

Elaborarea unui număr mare de rapoarte tematice în diferite domenii de expertiză a autorității (de exemplu, rapoarte privind sectorul bancar și rapoarte de analiză a riscurilor transsectoriale, rapoarte privind coerența activelor ponderate în funcție de risc ale băncilor, un raport privind tendințele de consum, un raport privind rezultatele exercițiului de monitorizare Basel II, un raport de final de mandat al Grupului părților interesate din domeniul bancar, rapoarte privind lichiditățile băncilor, un raport privind impactul cerinței de acoperire a lichidităților, un raport privind datele referitoare la persoanele cu venituri ridicate din băncile UE, un raport privind caracterul comparabil al normelor și al practicilor de supraveghere, un raport privind caracterul prociclic al cerințelor de capital ale băncilor, rapoarte privind caracterul comparabil al activelor ponderate în funcție de risc etc.).

Realizarea unei analize a riscurilor, evaluarea și monitorizarea principalelor riscuri din sectorul bancar al UE, inclusiv o analiză a coerenței rezultatelor la nivel de active ponderate în funcție de risc, a sustenabilității modelelor de activități bancare și a calității activelor bancare.

Întocmirea unor rapoarte semestriale privind sectorul bancar și riscurile transsectoriale, a unor tablouri trimestriale ale riscurilor, a unor rapoarte săptămânale cu privire la lichiditățile și condițiile de finanțare ale băncilor europene și la indicatorii bancari de piață, precum și furnizarea, către instituțiile și organele UE, a unor actualizări periodice privind riscurile și vulnerabilitățile.

Desfășurarea unor activități importante în materie de curățare a bilanțurilor băncilor și de evaluare a calității activelor băncilor (emiterea unor recomandări privind conservarea capitalului și evaluarea calității activelor, trei rapoarte intermediare privind coerența activelor ponderate în funcție de risc, alte patru rapoarte cu privire la diverse aspecte legate de caracterul comparabil al activelor ponderate în funcție de risc, de stabilirea unor definiții comune ale termenilor „credit neperformant” și „toleranță”, activități realizate tot în vederea pregătirii pentru evaluările calității activelor și pentru evaluarea cuprinzătoare a mecanismului unic de supraveghere).

Derularea exercițiului în materie de transparență la nivelul UE, furnizând informații cu privire la băncile din UE care au participat la exercițiul de recapitalizare din 2012.

Pregătirea pentru testul de rezistență din 2014 aplicat băncilor din UE (elaborarea unor metodologii, scenarii și ipoteze-cheie cu privire la testul de rezistență), contribuții, în calitate de consultant al Comisiei, la aplicarea testului de rezistență în unele țări incluse în program.

Dezvoltare și asistență în implementarea cadrelor comune de raportare pentru raportarea financiară (FINREP) și raportarea comună (COREP), precum și a taxonomiei XBRL pentru raportarea de nivel secundar în scopuri de supraveghere.

Participare activă la reuniuni și activități ale colegiilor autorităților naționale de supraveghere, promovând și monitorizând cooperarea în materie de supraveghere în cadrul colegiilor.

Activități derulate în cooperare cu ESMA în legătură cu EURIBOR și cu aspectele legate de indicii de referință, inclusiv publicarea unor principii pentru procesele de stabilire a indicilor de referință, și urmărirea recomandărilor adresate EURIBOR-EBF (EURIBOR-Federația Bancară Europeană) și autorităților naționale.

Evaluarea anuală a modului de implementare, de către bănci, a cerințelor de informare din cadrul pilonului 3.

Contribuția la Programul Comitetului de la Basel privind evaluarea coerenței cadrului de reglementare (Regulatory Consistency Assessment Programme – RCAP).

În domeniul protecției consumatorilor, emiterea a două avertizări adresate consumatorilor (cu privire la monedele virtuale și la contractele pentru diferență), emiterea unei poziții comune a autorităților europene de supraveghere cu privire la supraveghere și guvernanță în materie de produse, participarea la organizarea, în 2013, a Zilei Comune a Protecției Consumatorilor a autorităților europene de supraveghere și, după cum s-a menționat anterior, emiterea a trei avize privind bunele practici adresate autorităților naționale competente (cu privire la ipoteci și la fondurile tranzacționate la bursă), elaborarea unui raport privind tendințele de consum, precum și lansarea a două consultări, una având ca obiect un proiect de standarde tehnice de reglementare privind brokerii de credite ipotecare și cea de a doua vizând orientările comune în materie de tratare a plângerilor.

Aport de informații și furnizarea unei contribuții la procesul de examinare a Sistemului european al supraveghetorilor financiari (SESF) în contextul articolului 81 din Regulamentul de instituire a autorității, în cooperare cu alte autorități de supraveghere europene (transmiterea către Comisie a unor date cantitative și calitative, transmiterea către Consiliu a unui raport privind rezultatele obținute și provocările întâmpinate de autoritățile de supraveghere europene, participarea la audierea publică lansată de Comisie cu privire la examinarea SESF și la audierea publică organizată de Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European, prezentarea avizului autorităților de supraveghere europene cu privire la examinarea CERS).

Organizarea și coordonarea a 20 de seminare și activități de formare destinate personalului autorității și al autorităților naționale de supraveghere (dintre care opt organizate în colaborare cu celelalte autorități de supraveghere europene).

Zece reuniuni ale Consiliului supraveghetorilor (șase reuniuni fizice și patru teleconferințe), șapte reuniuni ale Consiliului de administrație (cinci reuniuni fizice și două teleconferințe), șapte reuniuni ale Grupului părților interesate din domeniul bancar (la două dintre acestea participând și Consiliul supraveghetorilor).

Respectarea planificării privind schema de personal (61 de proceduri de selecție organizate și 153 de candidați intervievați în 2013, fără contestații adresate directorului executiv sau Ombudsmanului).

Îmbunătățiri suplimentare aduse în ceea ce privește administrarea și transparența procesului de recrutare, introducerea de cursuri organizate la preluarea posturilor pentru personalul nou-recrutat.

Definirea și implementarea unei noi proceduri pentru gestionarea contribuției aduse de autoritate în domeniul educației (contracte încheiate cu școli).

Introducerea unui nou furnizor de servicii medicale (procedură comună de achiziție publică împreună cu Agenția Europeană pentru Medicamente) și a unui nou furnizor de personal interimar în urma unei proceduri de achiziții.

Referitor la Allegro, lansarea lucrărilor de dezvoltare a aplicației e-Recrutment, modificarea platformei IBM, adaptarea sistemului Allegro la noul statut al funcționarilor.

Prelucrarea a 421 de angajamente financiare și a 2  335 de ordine de plată.

Implementarea unor instrumente ameliorate de monitorizare bugetară și a unor îmbunătățiri ale standardelor de control intern.

Finalizarea cu succes a nouă proceduri de achiziții, toate în conformitate cu noile norme ale UE în domeniul achizițiilor.

Reînnoirea a 20 de contracte care inițial fuseseră semnate în 2012 pentru o perioadă de 12 luni.

Revizuirea fișelor de costuri în cazul a patru contracte, conform tendinței înregistrate de Indicele prețurilor cu amănuntul (Retail Price Indices) valabil pentru Regatul Unit.

Participarea la noi proceduri de achiziții lansate de Comisie pentru furnizarea de mobilier de birou, servicii de asigurări, servicii informatice, licențe de software pentru computere și licențe ale Microsoft; participarea la două proceduri interinstituționale de achiziții alături de Agenția Europeană pentru Medicamente în vederea furnizării de servicii medicale și de personal interimar (profil juridic).


(1)  Comitetul European pentru Risc Sistemic.

(2)  Autoritate națională de supraveghere.

(3)  Banca Centrală Europeană.

(4)  Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (European Insurance and Occupational Pensions Authority).

(5)  Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (European Securities and Markets Authority).

Sursa: Anexă furnizată de autoritate.


RĂSPUNSURILE AUTORITĂŢII

11.

ABE a adoptat o abordare prudentă în ceea ce priveşte regularizările salariale pentru 2011/2012, ceea ce, din cauza formei şi a calendarului hotărârii Curţii de Justiţie, a avut ca rezultat o executare a angajamentelor în proporţie de puţin peste 90 %. Autoritatea prevede o îmbunătăţire semnificativă a execuţiei bugetare în 2014 având în vedere faptul că se află într-un proces de ameliorare continuă a gestiunii bugetare şi ţinând cont de situaţia mai clară a regularizărilor salariale.

12.

ABE recunoaşte că, deşi s-a înregistrat o scădere semnificativă a nivelului global al reportărilor, mai sunt posibile îmbunătăţiri. Având în vedere că volumul important al reportărilor este cauzat de periodicitatea diverselor contracte informatice care se reînnoiesc anual, în cursul anului calendaristic ABE intenţionează să examineze opţiunile care îi pot permite să modifice contractele cu furnizorii, astfel încât să poată schimba perioadele de reînnoire şi să reducă nivelul reportărilor.


Top