Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0573

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului pentru achiziții publice referitor la aderarea Muntenegrului la Acordul privind achizițiile publice

/* COM/2014/0573 final - 2014/0263 (NLE) */

52014PC0573

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului pentru achiziții publice referitor la aderarea Muntenegrului la Acordul privind achizițiile publice /* COM/2014/0573 final - 2014/0263 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           Introducere

La data de 4 noiembrie 2013, Muntenegru și-a depus cererea de aderare la Acordul OMC privind achizițiile publice (denumit în continuare „AAP”). Muntenegru și-a exprimat intenția de a finaliza procesul de aderare în ceea ce privește textul AAP modificat (acesta a fost adoptat de către părți la 30 martie 2012 și a fost încheiat de UE, prin intermediul unei decizii a Consiliului, la 3.12.2013[1]). AAP, astfel cum a fost modificat, a intrat în vigoare pentru Uniune la 6 aprilie 2014.

Comisia a negociat, în numele Uniunii, o serie de angajamente de deschidere a pieței, astfel cum i-au fost prezentate de către Muntenegru, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul Comitetului OMC pentru achiziții publice (denumit în continuare „Comitetul AAP”).

Ulterior, la 18 iulie 2014, Muntenegru a transmis o ofertă finală. În cele ce urmează este prezentat un rezumat al ofertei finale a Muntenegrului și a evaluării acesteia de către Comisie.

 2.           Rezumatul condițiilor de aderare a Muntenegrului la AAP

Oferta finală a Muntenegrului

Angajamente privind accesul pe piață (entitățile, bunurile, serviciile și serviciile de construcții acoperite)

Entități

În anexa 1 („Entitățile guvernamentale centrale”), Muntenegru prevede o listă exhaustivă în care sunt enumerate entitățile guvernamentale centrale ale căror proceduri de achiziții publice sunt deschise părților la AAP. Notele incluse în această anexă sunt identice cu cele ale UE.

În anexa 2 („Entitățile guvernamentale subcentrale”), oferta Muntenegrului include toate autoritățile contractante regionale și locale ale unităților administrative. Definiția unităților administrative corespunde clasificării UE a acestor unități, prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului[2]. În anexa 2 sunt incluse și organismele de drept public. Definiția acestor organisme este aceeași cu cea a UE, prevăzută în Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului[3]. O listă orientativă a acestor organisme este atașată la anexă. Notele specificate în anexa 2 corespund notelor UE prevăzute în anexa 2.

În anexa 3 („Alte entități”), Muntenegru acordă părților la AAP acces la toate serviciile utilitare din aceleași sectoare ca cele prevăzute de UE (și anume, apa potabilă, energia electrică, aeroporturile, porturile, transportul urban și transportul feroviar), Este inclusă în anexă o listă orientativă a entităților. Rezervele prevăzute în această anexă sunt identice cu cele din anexa 3 privind UE.

Bunuri

Muntenegru prevede o listă pozitivă de bunuri, ce conține unele excepții care sunt identice cu cele incluse în anexa 4 privind UE.

Servicii

Muntenegru oferă o listă pozitivă de servicii, ce corespund celor oferite în anexa 5 privind UE.

Serviciile de construcții

Muntenegru include în ofertă toate serviciile de construcții din diviziunea 51 a Clasificării centrale a produselor, acest tip de ofertă fiind făcut, în general, de toate părțile la AAP. În plus, Muntenegru acordă UE și altor câteva părți la AAP acces la contractele de concesionare de lucrări în regim de tratament național.

Praguri

Muntenegru aplică pragurile aplicate de regulă de către părțile la AAP pentru bunuri, servicii și servicii de construcții.

Legislația Muntenegrului

Având în vedere statutul Muntenegrului de țară candidată (la aderarea la UE), sistemul său de achiziții publice este, în general, aliniat la acquis-ul UE din domeniul achizițiilor publice. Legislația Muntenegrului din domeniu este nediscriminatorie. Aceasta nu conține dispoziții prin care să se acorde bunurilor furnizate și furnizorilor interni un tratament mai favorabil decât cel acordat furnizorilor sau bunurilor furnizate străine.

Evaluarea de către Comisie a ofertei Muntenegrului

Oferta finală a Muntenegrului reflectă oferta UE prevăzută în apendicele I la AAP revizuit. Prin urmare, aceasta este satisfăcătoare și acceptabilă. Legislația Muntenegrului privind achizițiile publice respectă AAP.

În apendicele I privind UE vor fi prevăzute, în special, următoarele condiții de aderare a Muntenegrului:

În ceea ce privește faptul că Muntenegru prevede o listă exhaustivă de entități în anexa 1, accesul bunurilor, serviciilor, furnizorilor și prestatorilor de servicii din Muntenegru la acoperirea oferită de UE ar trebui să fie cel indicat în anexa 1 privind UE secțiunea 2 punctul 2, și anume acces la procedurile de achiziții publice ale autorităților contractante centrale enumerate în anexa 1.

Muntenegru va fi inclusă printre părțile la AAP (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Coreea de Sud) cărora UE le oferă acces la procedurile de achiziții publice organizate pentru concesionarea de lucrări, prevăzute în anexa 6 secțiunea 2 .

3. ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

AAP revizuit cuprinde o dispoziție privind aderarea. Articolul XXII alineatul (2) din AAP prevede că orice membru al OMC poate adera la AAP în condiții ce urmează a fi convenite între membrul respectiv și părți, acești termeni fiind prevăzuți într-o decizie a Comitetului AAP.

Condițiile de aderare a Muntenegrului vor fi stabilite în cadrul unei decizii a comitetului AAP care se prevede a fi adoptată în a doua jumătate a anului 2014. Această decizie va include oferta finală a Muntenegrului privind accesul pe piața achizițiilor sale publice (care va face parte din apendicele I la AAP după aderarea Muntenegrului), precum și orice condiții specifice privind aderarea cerute de către alte părți la AAP. Decizia va fi adoptată prin consens în cadrul Comitetului AAP.

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede că, în cazul în care un organism creat printr-un acord internațional trebuie să adopte acte cu efecte juridice, Consiliul, la propunerea Comisiei, adoptă o decizie de stabilire a poziției care trebuie adoptată în numele Uniunii. Decizia Comitetului APA care va stabili condițiile de aderare a Muntenegrului intră în domeniul de aplicare al articolului 218 alineatul (9) din TFUE, întrucât este adoptată în cadrul unui organism creat printr-un acord internațional și va avea efecte juridice.

4. RECOMANDARE

Se preconizează că aderarea Muntenegrului la AAP va avea o contribuție extrem de benefică în ceea ce privește deschiderea tot mare la nivel internațional a piețelor de achiziții publice, prin extinderea numărului părților la AAP și prin încurajarea, astfel, a aderării și a altor țări la AAP. Comisia recomandă ca oferta finală a Muntenegrului să fie acceptată cu condiția respectării termenilor menționați mai sus.

În consecință, se propune să fie împuternicită Comisia să exprime, în cadrul Comitetului privind achizițiile publice, poziția Uniunii în favoarea aderării Muntenegrului, poziția respectivă urmând să fie reflectată în cadrul deciziei Comitetului AAP privind aderarea Muntenegrului.

2014/0263 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului pentru achiziții publice referitor la aderarea Muntenegrului la Acordul privind achizițiile publice

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)       La data de 4 noiembrie 2013, Muntenegru a depus o cerere de aderare la Acordul privind achizițiile publice (denumit în continuare „AAP”).

(2)       Angajamentele Muntenegrului privind acoperirea sunt prevăzute în oferta sa finală, astfel cum a fost prezentată părților la AAP la 18 iulie 2014.

(3)       Oferta finală a Muntenegrului reflectă oferta UE prevăzută în apendicele I la AAP revizuit. Prin urmare, oferta finală a Muntenegrului este satisfăcătoare și acceptabilă. Condițiile de aderare a Muntenegrului, specificate în anexa la prezenta decizie, vor fi reflectate în decizia privind aderarea Muntenegrului adoptată de către Comitetul privind achizițiile publice (denumit în continuare „Comitetul AAP”) .

(4)       Se preconizează că aderarea Muntenegrului la AAP va avea o contribuție benefică la deschiderea tot mare la nivel internațional a piețelor de achiziții publice.

(5)       Articolul XXII alineatul (2) din AAP prevede că orice membru al OMC poate adera la acord în condiții ce urmează a fi convenite între membrul respectiv și părți, acești termeni fiind prevăzuți într-o decizie a Comitetului AAP.

(6)       În consecință, este necesar să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului AAP în ceea ce privește aderarea Muntenegrului,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului privind achizițiile publice este de aprobare a aderării Muntenegrului la Acordul privind achizițiile publice, sub rezerva condițiilor de aderare specifice stabilite în anexa la prezenta decizie.

 Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu,

                                                                       Președintele

[1]               Decizia Consiliului din 2 decembrie 2013 privind încheierea Protocolului de modificare a Acordului privind achizițiile publice (JO L 68, 7.3.2014, p. 1).

[2]               Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) (JO L 154, 21.6.2003, p. 1).

[3]               Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 65).

ANEXĂ

CONDIȚIILE UE PRIVIND ADERAREA MUNTENEGRULUI LA AAP

Odată cu aderarea Muntenegrului la Acordul privind achizițiile publice, punctul 2 din secțiunea 2 („Autoritățile contractante ale guvernelor centrale ale statelor membre ale UE”) din anexa 1 din apendicele I privind Uniunea Europeană se citește după cum urmează:

„2.          În cazul bunurilor, serviciilor, furnizorilor și prestatorilor de servicii din Israel și din Muntenegru, procedurile de achiziții publice derulate de următoarele autorități contractante ale guvernelor centrale.”

Odată cu aderarea Muntenegrului la Acordul privind achizițiile publice, secțiunea 2 din anexa 6 se citește după cum urmează:

„2.          Atunci când sunt atribuite de către entitățile prevăzute în anexele 1 și 2, contractele de concesionări de lucrări sunt incluse în regimul de tratament național pentru prestatorii de servicii de construcții din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Țările de Jos care realizează lucrări în beneficiul Arubei, Elveției și Muntenegrului, cu condiția ca valoarea acestora să fie de cel puțin 5 000 000 DST, și pentru prestatorii de servicii de construcții din Coreea, cu condiția ca valoarea lucrărilor să fie de cel puțin 15 000 000 DST.”

Top