EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0391

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de adaptare a Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului ca urmare a aderării Croației

/* COM/2014/0391 final - 2014/0198 (NLE) */

52014PC0391

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de adaptare a Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului ca urmare a aderării Croației /* COM/2014/0391 final - 2014/0198 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

Propunerea de Directivă a Consiliului de adaptare a Directivei 2013/34/UE este necesară ca urmare a aderării Republicii Croația la Uniunea Europeană.

Tratatul privind aderarea Republicii Croația la Uniunea Europeană[1] (denumit în continuare: „Tratatul de aderare”) a fost semnat de toate statele membre ale Uniunii Europene și de Republica Croația, la Bruxelles, la data de 9 decembrie 2011.

Articolul 3 alineatul (3) din Tratatul de aderare prevede că acesta intră în vigoare la data de 1 iulie 2013, cu condiția ca toate instrumentele de ratificare să fi fost depuse înaintea acestei date.

Articolul 3 alineatul (4) din Tratatul de aderare prevede că instituțiile Uniunii pot adopta înaintea aderării măsurile prevăzute, printre altele, la articolul 50 din Actul privind condițiile de aderare a Republicii Croația[2] (denumit în continuare: „Actul de aderare”). Respectivele măsuri intră în vigoare numai sub rezerva și la data intrării în vigoare a Tratatului de aderare.

Articolul 50 din Actul de aderare prevede că, în cazul în care unele acte ale instituțiilor, adoptate înainte de data aderării, necesită adaptări ca urmare a aderării și în cazul în care adaptările necesare nu sunt prevăzute în respectivul act de aderare sau în anexele acestuia, Consiliul sau Comisia (dacă actele originare au fost adoptate de Comisie) adoptă în acest scop actele necesare.

Directiva 2013/34/UE a fost adoptată la 26 iunie 2013 și publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 29 iunie 2013. Aceasta nu include trimiterile necesare la societățile stabilite în Croația care ar trebui să intre în domeniul de aplicare al directivei. Directiva 2013/24/UE a Consiliului din 13 mai 2013 de adaptare a anumitor directive în domeniul dreptului societăților comerciale, având în vedere aderarea Republicii Croația a adaptat Directivele 78/660/CEE și 83/349/CEE, în scopul de a include în domeniul de aplicare al directivelor menționate anterior lista relevantă de societăți cu răspundere limitată croate. Cu toate acestea, respectivele directive au fost abrogate atunci când Directiva 2013/34/UE a intrat în vigoare, în iulie 2013. Prin urmare, este necesar să se țină seama de această evoluție a dreptului Uniunii și să se adapteze în consecință Directiva 2013/34/UE.

Prezenta propunere de directivă a Consiliului se referă la adaptările tehnice la Directiva 2013/34/UE care sunt necesare ca urmare a aderării Croației.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Deoarece prezenta propunere este de natură pur tehnică și nu implică nicio modificare de substanță la Directiva 2013/34/UE, nu este necesar să fie consultate părțile interesate sau să se efectueze evaluări ale impactului.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Temeiul juridic al propunerii îl constituie articolul 50 din Actul de aderare privind condițiile de aderare a Republicii Croația.

Principiul subsidiarității și cel al proporționalității sunt pe deplin respectate. Acțiunea Uniunii este necesară conform principiului subsidiarității [articolul 5 alineatul (3) din TUE], deoarece aceasta privește adaptări tehnice ale unor acte juridice adoptate de Uniune. Propunerea respectă principiul proporționalității [articolul 5 alineatul (4) din TUE], dat fiind că nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului urmărit.

4.           IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu are implicații bugetare la nivelul Uniunii.

2014/0198 (NLE)

Propunere de

DIRECTIVĂ A CONSILIULUI

de adaptare a Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului ca urmare a aderării Croației

(Text cu relevanță pentru SEE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Actul de aderare a Croației, în special articolul 50,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)       În temeiul articolului 50 din Actul de aderare a Croației, în cazul în care unele acte ale instituțiilor, adoptate înainte de data aderării, necesită adaptări ca urmare a aderării și în cazul în care adaptările necesare nu sunt prevăzute în actul de aderare respectiv sau în anexele la acesta, Consiliul, hotărând cu majoritate calificată la propunerea Comisiei, adoptă în acest scop actele necesare, dacă actul originar nu a fost adoptat de Comisie.

(2)       Tipurile relevante de întreprinderi croate ar trebui introduse în anexele I și II la Directiva 2013/34/UE pentru a crea domeniul de aplicare relevant pentru punerea în aplicare în Croația a măsurilor de coordonare prevăzute de directiva menționată anterior. Domeniul de aplicare al modificărilor ar trebui limitat la adaptările tehnice necesare ca urmare a aderării Croației.

(3)       Prin urmare, Directiva 2013/34/UE ([3]) ar trebui modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Directiva 2013/34/UE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

Articolul 2

1.           Statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 20 iulie 2015. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la acestea.

Statele membre pot prevedea că dispozițiile menționate la primul paragraf se aplică întâi situațiilor financiare pentru exercițiile financiare care încep de la 1 ianuarie 2016 sau în cursul anului calendaristic 2016.

Atunci când statele membre adoptă dispozițiile menționate anterior, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Modalitățile de efectuare a acestei trimiteri se stabilesc de către statele membre.

2.           Statele membre comunică Comisiei textul principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu,

                                                                       Președintele

[1]               JO L 112, 24.4.2012, p. 10.

[2]               JO L 112, 24.4.2012, p. 21.

[3]               Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, p. 19).

ANEXĂ

la propunerea de

DIRECTIVĂ A CONSILIULUI

de adaptare a Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului ca urmare a aderării Croației

Directiva 2013/34/UE se modifică după cum urmează:

1.         În anexa I, după mențiunea referitoare la Franța se introduce următorul text:

„-         în Croația:

            dioničko društvo, društvo s ograničenom odgovornošću;”.

2.         În anexa II, după mențiunea referitoare la Franța se introduce următorul text:

„-         în Croația:

            javno trgovačko društvo, komanditno društvo, gospodarsko interesno udruženje;”.

Top