Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0360

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția Uniunii în cadrul Consiliului de cooperare instituit prin Acordul de parteneriat și cooperare Uniunea Europeană-Georgia dintre Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, cu privire la adoptarea unei recomandări privind punerea în aplicare a Programului de asociere UE-Georgia

    /* COM/2014/0360 final - 2014/0182 (NLE) */

    52014PC0360

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția Uniunii în cadrul Consiliului de cooperare instituit prin Acordul de parteneriat și cooperare Uniunea Europeană-Georgia dintre Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, cu privire la adoptarea unei recomandări privind punerea în aplicare a Programului de asociere UE-Georgia /* COM/2014/0360 final - 2014/0182 (NLE) */


    EXPUNERE DE MOTIVE

    La 22 aprilie 1996, pe baza unor angajamente privind valorile comune și aplicarea efectivă de reforme politice, economice și instituționale, Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, au semnat un acord de parteneriat și cooperare (APC), care a intrat în vigoare la 1 iulie 1999.

    În Planul de acțiune comun UE-Georgia privind politica europeană de vecinătate (PEV), bazat pe Acordul de parteneriat și cooperare, se stabilesc obiectivele strategice și se încurajează și se sprijină obiectivul Georgiei de a continua integrarea în structurile economice și sociale europene.

    Georgia este o țară parteneră în cadrul politicii europene de vecinătate. Acest lucru a schimbat în mod semnificativ și pozitiv contextul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Georgia. UE și Georgia au finalizat între timp negocierile în vederea încheierii unui acord de asociere (denumit în continuare „Acordul de asociere”) care să succeadă Acordului de parteneriat și cooperare. Negocierile privind Acordul de asociere au fost finalizate la 22 iulie 2013, acordul fiind parafat la 29 noiembrie 2013 cu ocazia summitului Parteneriatului estic de la Vilnius.

    Acordul de asociere va facilita în mod considerabil aprofundarea asocierii politice și a integrării economice dintre Georgia și UE și include instituirea treptată a unei zone de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare.

    Punerea cu succes în aplicare a Planului de acțiune privind liberalizarea regimului de vize constituie un element fundamental care stă la baza asocierii politice și a integrării economice dintre Georgia și Uniunea Europeană prevăzute în Acordul de asociere, și anume consolidarea substanțială a mobilității și a contactelor interpersonale.

    Șefii de stat și de guvern ai UE preconizaseră inițial semnarea Acordului de asociere în toamna anului 2014. Din cauza evoluțiilor îngrijorătoare din Ucraina și a eventualelor efecte asupra altor țări din regiune, s-a luat decizia de a devansa semnarea acordului în luna iunie. Ca urmare a eforturilor concertate depuse de instituțiile Uniunii de a reduce lucrările tehnice privind textele acordului, acest obiectiv va fi atins.

    Acordul de asociere poate intra în vigoare numai după ce va fi ratificat de către toate părțile (și anume UE, statele membre ale acesteia și Georgia). Acest proces este unul îndelungat, ce poate dura câțiva ani. Prin urmare, acordul prevede aplicarea provizorie a unor părți din acord de îndată ce țara parteneră finalizează procedurile necesare și UE își manifestă disponibilitatea pentru ca aplicarea provizorie să înceapă.

    Scopul Programului de asociere este, prin urmare, să pregătească și să faciliteze punerea în aplicare a Acordului de asociere, prin crearea unui cadru practic de realizare a obiectivelor globale de asociere politică și integrare economică, care să succeadă, astfel, Planului de acțiune UE-Georgia din cadrul politicii europene de vecinătate.

    Bazat pe structura Acordului de asociere, Programul de asociere prevede o listă de priorități pentru activitatea comună din perioada 2014-2016. Faptul că Programul de asociere se axează pe un număr limitat de priorități nu ar trebui să afecteze domeniul de aplicare sau mandatul dialogului existent în cadrul APC sau al altor acorduri și nici nu ar trebui să aducă atingere punerii în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de asociere, atunci când acesta va intra în vigoare sau se va aplica provizoriu. Este important să se remarce faptul că, spre deosebire de Acordul de asociere, Programul de asociere nu este un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic în temeiul dreptului internațional.

    Prin urmare, Comisia atașează în anexă textul unei propuneri de decizii a Consiliului privind poziția Uniunii în cadrul Consiliului de cooperare UE - Georgia cu privire la adoptarea Programului de asociere.

    Prin urmare, Comisia solicită Consiliului să adopte proiectul de decizie a Consiliului atașat.

    2014/0182 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția Uniunii în cadrul Consiliului de cooperare instituit prin Acordul de parteneriat și cooperare Uniunea Europeană-Georgia dintre Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, cu privire la adoptarea unei recomandări privind punerea în aplicare a Programului de asociere UE-Georgia

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 217, coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere Acordul de parteneriat și cooperare între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte (denumit în continuare „Acordul de parteneriat și cooperare”), în special articolul 81,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)       Acordul de parteneriat și cooperare a fost semnat la 22 aprilie 1996 și a intrat în vigoare la 1 iulie 1999.

    (2)       Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte (denumit în continuare „Acordul de asociere”) a fost parafat la 29 noiembrie 2013 cu ocazia summitului Parteneriatului estic de la Vilnius.

    (3)       Până la intrarea sa în vigoare, Acordul de asociere urmează să fie aplicat cu titlu provizoriu cât mai curând posibil, de către părți.

    (4)       Pentru a sprijini punerea în aplicare a Acordului de asociere, părțile au convenit să negocieze un program de asociere în care să se prevadă o listă de priorități pentru activitățile comune din perioada 2014-2016.

    (5)       Părțile au convenit asupra unui program de asociere, care va fi adoptat în cadrul Consiliului de cooperare instituit prin Acordul de parteneriat și cooperare, până la instituirea cadrului instituțional al Acordului de asociere.

    (6)       Poziția Uniunii care urmează să fie adoptată în Consiliul de cooperare cu privire la adoptarea recomandării privind punerea în aplicare a Programului de asociere UE-Georgia trebuie adoptată de Consiliu,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția Uniunii în cadrul Consiliului de cooperare instituit prin Acordul de parteneriat și cooperare dintre Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, cu privire la punerea în aplicare a Programului de asociere se bazează pe proiectul de recomandare a Consiliului de cooperare anexat la prezenta decizie. 

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării

    Adoptată la Bruxelles,

                                                                           Pentru Consiliu,

                                                                           Președintele

    ANEXE

    la

    Propunerea de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția Uniunii în cadrul Consiliului de cooperare instituit prin Acordul de parteneriat și cooperare Uniunea Europeană - Georgia dintre Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, cu privire la adoptarea Recomandării privind punerea în aplicare a Programului de asociere UE-Georgia

    ANEXA 1

    Proiect de

    RECOMANDARE

    privind punerea în aplicare a Programului de asociere UE-Georgia

    CONSILIUL DE COOPERARE UE-GEORGIA,

    având în vedere Acordul de parteneriat și cooperare UE-Georgia, care instituie un parteneriat între Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte („acordul”), în special articolul 81,

    întrucât:

    (1) În conformitate cu articolul 81 din acord, se instituie un consiliu de cooperare care va supraveghea punerea în aplicare a acordului. Consiliul de cooperare poate formula recomandări adecvate, de comun acord între cele două părți.

    (2) Părțile la acord au convenit asupra textului programului de asociere, care urmărește să pregătească și să faciliteze punerea în aplicare a viitorului acord de asociere prin crearea unui cadru practic de realizare a obiectivelor generale de asociere politică și integrare economică.

    (3) Programul de asociere are dublul obiectiv de a prezenta măsuri concrete în vederea îndeplinirii obligațiilor părților prevăzute de acordul de asociere și de a oferi un cadru mai larg pentru continuarea consolidării relațiilor dintre UE și Georgia, pentru a atinge un grad înalt de integrare economică și o aprofundare a cooperării politice, în conformitate cu obiectivele generale ale acordului de asociere,

    ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE

    Articol unic

    Consiliul de cooperare recomandă părților să pună în aplicare Programul de asociere UE-Georgia stabilit în anexă, în măsura în care această punere în aplicare vizează atingerea obiectivelor Acordului de asociere UE - Georgia, inclusiv zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, instituind o asociere între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte.

    Adoptată la […]

    Pentru Consiliul de cooperare

    Președintele

    ANEXA 2

    ANEXĂ Program de asociere

    între Uniunea Europeană și Georgia

    Uniunea Europeană și Georgia (denumite în continuare „părțile”) recunosc faptul că, de la lansarea Parteneriatului estic, cadrul relațiilor lor s-a schimbat în mod semnificativ și pozitiv. În 2010, părțile au început negocierile privind încheierea unui acord de asociere și în 2012, privind instituirea unei zone de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, care să facă parte integrantă din acest acord. De asemenea, părțile au elaborat și au lansat un plan de acțiune privind liberalizarea regimului de vize, a cărui aplicare cu succes reprezintă un element fundamental care stă la baza asocierii politice și a integrării economice dintre Georgia și Uniunea Europeană prevăzute în acordul de asociere, și anume consolidarea substanțială a mobilității și a contactelor interpersonale.

    Negocierile privind încheierea acordului de asociere au fost finalizate la 22 iulie 2013, iar acordul a fost parafat la 29 noiembrie 2013. Procesul de intrare în vigoare a întregului acord este unul de durată. Până atunci, sunt necesare măsuri pentru a se asigura faptul că părțile sunt în măsură să beneficieze pe deplin de acord, începând cu aplicarea sa parțială și provizorie. Obiectivul prezentului program de asociere este pregătirea și facilitarea punerii în aplicare a acordului de asociere, prin crearea unui cadru practic prin care obiectivele globale de asociere politică și integrare economică pot fi realizate, și înlocuirea cu succes a Planului de acțiune UE-Georgia în cadrul politicii europene de vecinătate (PEV).

    Bazat pe structura acordului de asociere, programul de asociere prevede o listă de priorități pentru activitățile comune din perioada 2014-2016.

    Faptul că programul de asociere se axează pe un număr limitat de priorități nu ar trebui să afecteze domeniul de aplicare sau mandatul dialogului existent în cadrul Acordului de parteneriat și cooperare sau al altor acorduri ori în cadrul acțiunilor multilaterale desfășurate în contextul Parteneriatului estic și nici nu ar trebui să aducă atingere punerii în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul acordului de asociere/zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, atunci când acestea vor intra în vigoare sau se vor aplica provizoriu.

    1.         Principii, instrumente și resurse pentru punerea în aplicare a programului de asociere

    Punerea în aplicare a programului de asociere va fi ghidată de următoarele principii comune:

    · acțiunile întreprinse în contextul programului de asociere ar trebui să fie puse în aplicare în spiritul obiectivului general de asociere politică și integrare economică;

    · prioritățile programului de asociere completează responsabilitățile pe care UE și Georgia le au în vederea punerii în aplicare în totalitate a dispozițiilor Acordului de asociere UE- Georgia după intrarea acestuia în vigoare;

    · programul de asociere ar trebui să fie pus în aplicare cu respectarea deplină a principiilor de transparență, răspundere și incluziune;

    · programul de asociere implică un angajament din partea ambelor părți în punerea în aplicare a acestuia;

    · programul de asociere urmărește să obțină rezultate concrete și precise prin punerea progresivă în aplicare de măsuri practice;

    · părțile recunosc importanța sprijinirii priorităților convenite prin mijloace adecvate și suficiente de ordin politic, tehnic și financiar;

    · punerea în aplicare a programului de asociere va face anual obiectul unui raport, al unei monitorizări și al unei evaluări. Progresele realizate vor fi evaluate inclusiv în structurile existente instituite prin Acordul de parteneriat și cooperare sau prin alte acorduri relevante.

    Uniunea Europeană va sprijini Georgia pentru punerea în aplicare a obiectivelor și priorităților prevăzute în programul de asociere, prin utilizarea tuturor surselor de sprijin disponibile la nivelul UE, precum și a expertizei și consilierii, a celor mai bune practici și a know-how-ului, a schimbului de informații, a sprijinului pentru consolidarea capacităților și consolidarea instituțională. De asemenea, UE va încuraja și se va baza pe coordonarea sprijinului din partea altor parteneri ai Georgiei. Instrumentele financiare relevante ale UE vor putea fi, de asemenea, folosite pentru a ajuta la punerea în aplicare a programului de asociere. Acesta nu constituie însă, în sine, un document de programare financiară și nu se substituie exercițiilor de programare sau de formulare întreprinse de părți.

    Sprijinul UE va fi furnizat în contextul priorităților globale de asistență în favoarea Georgiei, după cum s-a subliniat în cadrul unic de sprijin al Instrumentului european de vecinătate și în programarea multinațională a Instrumentului european de vecinătate, ca parte a fondurilor globale disponibile pentru Georgia și cu respectarea deplină a normelor și procedurilor relevante de punere în aplicare a asistenței externe a UE.

    Prezentul program de asociere se va aplica din momentul adoptării sale pentru o perioadă inițială de trei ani, care poate fi prelungită de comun acord. De la începutul aplicării sale, el va înlocui planul de acțiune din cadrul PEV ca principal instrument de monitorizare a progreselor realizate de Georgia în cadrul politicii europene de vecinătate. Societatea civilă va fi încurajată, de asemenea, să își concentreze activitățile de monitorizare asupra programului de asociere.

    Prezentul program de asociere poate fi modificat sau actualizat în orice moment, după caz, cu acordul Consiliului de cooperare UE-Georgia (Consiliului de asociere), în special atunci când acordul de asociere va intra în vigoare.

    2.         Prioritățile programului de asociere

    2.1       Dialog politic și reformă

    Dialogul politic și cooperarea în direcția reformelor în cadrul prezentului program de asociere vor încerca să consolideze respectarea principiilor democratice, a statului de drept și a bunei guvernanțe, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților, astfel cum sunt consacrate în convențiile de bază ale ONU și ale Consiliului Europei și în protocoalele aferente și să contribuie la consolidarea reformelor politice interne, în special prin armonizarea cu acquis-ul UE. Pentru punerea în aplicare a aspectelor ce depășesc sfera dialogului politic și a reformelor[1] ar trebui să se țină seama de Raportul din septembrie 2013 al domnului Thomas Hammarberg, consilier special al UE privind reforma constituțională și juridică și drepturile omului, intitulat „Georgia in Transition”[2] și, în special, de recomandările incluse în acest raport.

    Dialogul și cooperarea vor acoperi următoarele domenii:

    (i)         Consolidarea stabilității, independenței și eficienței instituțiilor care garantează democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului, în special prin:

    · asigurarea desfășurării democratice a alegerilor, remedierea eventualelor neajunsuri din cadrul legislativ și administrația electorală, astfel cum au fost identificate de către Grupul operativ inter-agenții pentru alegeri libere și corecte (IATF) și de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)/Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), inclusiv în perspectiva alegerilor locale din 2014;

    · garantarea faptului că, în cazul în care sunt avute în vedere modificări constituționale, acestea sunt supuse unei ample consultări la nivel național și în cadrul Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, pentru a se asigura că acestea rezistă probei timpului;

    · îmbunătățirea echilibrului dintre flexibilitatea și stabilitatea prevederilor constituționale și consolidarea competențelor bugetare ale Parlamentului în conformitate cu Avizul nr. 737/2013 al Comisiei de la Veneția;

    · respectarea rolurilor prim-ministrului și președintelui în conformitate cu Constituția;

    · asigurarea unui nivel adecvat de control și echilibru al puterilor în sistemul politic pe parcursul tranziției Georgiei de la sistemul semi-prezidențial la cel parlamentar. Consolidarea în continuare a rolului Parlamentului și a independenței sistemului judiciar;

    · continuarea punerii în aplicare a strategiei de descentralizare în conformitate cu Carta europeană a autonomiei locale a Consiliul Europei (CETS nr. 122).

    (ii)        Reformarea în continuare a justiției, în special asigurându-se independența, eficiența, imparțialitatea și profesionalismul sistemului judiciar și al organelor de urmărire penală, precum și al agențiilor de asigurare a respectării legii, care ar trebui să nu fie influențate politic sau în alt mod; continuarea și intensificarea combaterii corupției:

    Sistemul judiciar

    · Elaborarea unei strategii și a unui plan de acțiune privind reforma sistemului judiciar cu obiective și priorități clare, inclusiv o politică de numiri și de formare pentru judecători și resurse adecvate pentru a asigura competențe judiciare corespunzătoare;

    · adoptarea în continuare de măsuri suplimentare privind reformele, în special în ceea ce privește sistemul judiciar, Codul penal și Codul de procedură penală ale Georgiei, inclusiv întărirea principiului egalității forțelor în cadrul procedurilor penale, efectuarea unei analize cuprinzătoare și prezentarea de propuneri legislative:

    – privind consolidarea independenței, eficienței, imparțialității și profesionalismului sistemului judiciar;

    – privind asigurarea dreptului la un proces echitabil;

    – privind asigurarea unor anchete independente și eficace;

    – privind reforma justiției minorilor în vederea protejării drepturilor copiilor;

    – privind aducerea sistemului de negociere judiciară în conformitate cu standardele și practicile UE și ale Consiliul Europei (CoE) sau ale Convenției europene a drepturilor omului;

    – privind statutul și drepturile victimelor în cadrul procedurilor penale;

    – privind reforma în ceea ce privește jurații din procesele penale.

    · punerea în aplicare a reformei în cadrul parchetelor ca urmare a modificării din 2013 a Legii din 2008. În special, identificarea adecvată a cadrului constituțional în care să se confere parchetelor competențe de supraveghere efective - pentru a întări încrederea publicului și a se crea un serviciu de urmărire penală cu adevărat profesionist (inclusiv prin formare profesională adecvată) care să nu fie influențat de partidele politice sau în alt mod nejustificat;

    · asigurarea faptului că activitatea de urmărire penală se desfășoară în mod transparent și imparțial, independent de orice motivație politică, pentru a se evita o justiție selectivă, motivată politic;

    · continuarea punerii în aplicare a politicilor de reabilitare și reinserție socială în justiția penală; promovarea pedepselor neprivative de libertate, a hotărârilor prin care se ordonă prestarea de muncă în folosul comunității, folosirea mai intensă a probațiunii, a liberării condiționate, a dejudiciarizării și a medierii;

    · asigurarea accesului la justiție prin existența unui serviciu independent de asistență juridică, finanțat corespunzător și capabil din punct de vedere profesional;

    · sporirea răspunderii și a controlului democratic al agențiilor de asigurare a respectării legii. Pentru a se răspunde în mod credibil plângerilor formulate împotriva poliției și organelor de urmărire penală, va fi nevoie de un mecanism profesionist și eficace. Ar trebui avută în vedere instituirea unui veritabil mecanism independent și eficace pentru investigarea unor astfel de cazuri. Oferirea de cursuri formare profesională funcționarilor responsabili de asigurarea respectării legii privind standardele etice și drepturile omului;

    · instituirea de mijloace alternative de soluționare a litigiilor (mediere, arbitraj); revizuirea normelor privind detenția administrativă pentru a respecta normele privind un proces echitabil.

    Combaterea corupției, reforma administrativă și serviciile publice

    · Participarea la cooperarea internațională privind combaterea corupției și asigurarea unei puneri efective în aplicare a instrumentelor juridice internaționale relevante, cum ar fi Convenția ONU împotriva corupției;

    · luarea de măsuri adecvate la toate nivelurile societății, în scopul de a preveni, detecta și combate corupția, în special corupția la nivel înalt;

    · continuarea reformei administrative, cu accent pe administrația publică și pe constituirea unui corp al funcționarilor publici responsabil, eficient, eficace, transparent și profesionist; și consolidarea autoguvernării locale în conformitate cu standardele europene.

     (iii)   Asigurarea respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale prin intermediul cooperării globale privind protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale, inclusiv după cum se subliniază în raportul domnului Thomas Hammarberg „Georgia în transition”. Această cooperare va include, în special:

    · adoptarea la nivel național a unei strategii și a unui plan de acțiune cuprinzătoare privind drepturile omului; luarea în considerare în mod activ, în cadrul strategiei și planului de acțiune menționate, a recomandărilor specifice din partea organismelor ONU, OSCE/ODIHR, Consiliului Europei/Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECHI) și a organizațiilor internaționale cu competențe în domeniul drepturilor omului, în special în ceea ce privește politicile împotriva discriminării, protejarea minorităților și a vieții private și asigurarea libertății religioase;

    · adoptarea unei legi cuprinzătoare împotriva discriminării, astfel cum au recomandat organismele de monitorizare ale ONU și ale Consiliului Europei, pentru a asigura o protecție eficace împotriva discriminării;

    · luarea de măsuri pentru semnarea, ratificarea și transpunerea în legislația națională a instrumentelor relevante ale ONU și ale Consiliului Europei în lupta împotriva discriminării, inclusiv luând în considerare Convenția ONU privind apatridia și recomandările permanente ale Consiliului Europei privind Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare;

    · oferirea unui răspuns corespunzător concluziilor și recomandărilor organismelor relevante ale Consiliului Europei privind respectarea de către Georgia a Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale;

    · asigurarea unei aplicări efective a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap;

    · asigurarea executării efective a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului;

    · menținerea mecanismelor eficiente precontencioase și extrajudiciare pentru soluționarea litigiilor și protecția drepturilor omului;

    · promovarea și sporirea gradului de conștientizare cu privire la drepturile omului și a combaterii discriminării în sistemul judiciar, al asigurării respectării legii și în administrație;

    · continuarea consolidării pluralismului, transparenței și independenței mijloacelor de informare în conformitate cu recomandările Consiliului Europei;

    · luarea în considerare a recomandărilor Biroului apărătorului public în procesul de elaborare a politicilor, furnizarea de resurse adecvate și consolidarea acestuia;

    · sprijinirea funcționării eficace a mecanismului instituțional prevăzut în legea privind combaterea discriminării; consolidarea capacităților de monitorizare a comitetelor parlamentare privind drepturile omului și aspectele legale în ceea ce privește punerea în aplicare a strategiei și a planului de acțiune privind drepturile omului;

    · sprijinirea organizațiilor societății civile și, în special, a partenerilor sociali reprezentativi (sindicate și organizații patronale), în calitate de furnizori de servicii și de organisme de monitorizare în domenii cărora Acordul de asociere UE - Georgia le-a acordat prioritate, inclusiv drepturile muncii, protecția vieții private, drepturile minorităților și ale altor grupuri vulnerabile și libertatea mass-mediei.

    Rele tratamente și tortură

    · Actualizarea strategiei naționale și a planului de acțiune de combatere a relelor tratamente și a torturii, precum și intensificarea eforturilor în vederea punerii în aplicare a acestora pentru combaterea impunității;

    · asigurarea unor anchete minuțioase, transparente și independente cu privire la orice presupusă utilizare a torturii și a relelor tratamente în cadrul sistemului penitenciar, al poliției, al sistemului militar și al altor facilități închise;

    · punerea în aplicare a unor reforme structurale și sprijinirea mecanismului național de prevenire în cadrul Biroului apărătorului public pentru a împiedica în viitor eventuale abuzuri și asigurarea utilizării depline a mecanismului național de proiecție pentru monitorizarea facilităților închise, inclusiv a instituțiilor nestatale;

    · consolidarea pe mai departe a unei monitorizării eficace interne și externe a sistemului penitenciar, a poliției, a sistemului militar și a altor instalații închise pentru detectarea timpurie și prevenirea abuzurilor și a relelor tratamente;

    · continuarea eforturilor de îmbunătățire a sistemului de sănătate din sistemul penitenciar și a accesului deținuților la serviciile de asistență medicală. Consolidarea capacităților și abilitarea personalului medical care lucrează în instituțiile închise sau pentru acestea în ceea ce privește denunțarea și raportarea relelor tratamente.

    Drepturile sindicale și standardele de muncă

    · Punerea în aplicare a noului Cod al muncii, astfel cum a fost adoptat de Parlament în iunie 2013, în conformitate cu standardele OIM;

    · susținerea punerii în aplicare a noului Cod al muncii prin crearea de noi instituții și proceduri de soluționare a litigiilor și a unei culturi de negociere (centre de mediere). De asemenea, concentrarea atenției asupra îmbunătățirii siguranței la locul de muncă și crearea unui mecanism și a unei instituții cu capacități adecvate pentru a efectua inspecții privind condițiile de muncă în spiritul noii legi și al standardelor Organizației Internaționale a Muncii (OIM);

    · instituirea unui dialog social eficace, inclusiv prin intermediul convocării sistematice a comisiei tripartite;

    · continuarea și intensificarea dialogului și parteneriatului cu OIM.

    Egalitatea de tratament

    · Consolidarea egalității de șanse între femei și bărbați, precum și asigurarea egalității de tratament între femei și bărbați în viața socială, politică și economică;

    · apropierea de standardele europene în ceea ce privește normele în materie de sănătate și siguranță, protejarea maternității, concilierea între responsabilitățile parentale și profesionale, astfel cum se prevede în acordul de asociere;

    · consolidarea punerii în aplicare a legislației împotriva violenței domestice, inclusiv acțiuni de sensibilizare a publicului larg și a grupurilor profesionale specifice, cum ar fi poliția, în special în zonele rurale și minoritare. Creșterea accesului victimelor la servicii de consiliere și adăposturi.

    Drepturile copilului

    · Abordarea problemei pe care o constituie copiii aflați în situație de sărăcie și acordarea unei priorități considerabil mai mari situației copiilor vulnerabili; continuarea reformei în domeniul justiției juvenile (a se vedea, de asemenea, mențiunile anterioare din cadrul secțiunii dedicate sistemului judiciar);

    · continuarea reformei justiției juvenile (a se vedea, de asemenea, mențiunile anterioare din cadrul secțiunii dedicate sistemului judiciar);

    · strategia națională și planul de acțiune pentru drepturile omului ar trebui să acorde o atenție deosebită drepturilor copilului;

    · furnizarea de resurse adecvate Apărătorului Public și consolidarea rolului său pentru ca acesta să își continue activitatea de ombudsman în ceea ce privește aspectele privind copiii și să monitorizeze situația copiilor în instituțiile relevante;

    · concentrarea atenției asupra măsurilor de protejare a copiilor împotriva tuturor formelor de violență.

    2.2       Politica externă și de securitate

    Dialogul și cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate comune (PESC) au ca scop convergența progresivă, inclusiv în ceea ce privește politica de securitate și apărare comună (PSAC) și vor aborda, în special, securitatea, chestiunile legate de prevenirea conflictelor și gestionarea crizelor, menținerea stabilității regionale, dezarmarea, neproliferarea, controlul armelor și controlul exporturilor. Cooperarea se va baza pe valori comune și interese reciproce și va avea drept obiectiv creșterea convergenței și a eficacității politicilor, utilizând forurile bilaterale, regionale și internaționale, și în special:

    · crearea unui mediu care să favorizeze o cooperare pragmatică și dezvoltarea dialogului politic și a cooperării pe teme regionale și internaționale, inclusiv în cadrul Consiliului Europei și al OSCE;

    · promovarea soluționării pașnice a conflictelor și a stabilității și securității internaționale bazate pe un multilateralism eficace;

    · continuarea cooperării cu privire la creșterea gradului de aliniere a Georgiei la declarațiile UE în cadrul PESC;

    · dezvoltarea cooperării privind regimurile de sancțiuni;

    · promovarea respectului față de principiile suveranității și integrității teritoriale, ale inviolabilității frontierelor și independenței, astfel cum au fost stabilite în Carta ONU și în Actul final al OSCE de la Helsinki;

    · consolidarea cooperării practice în prevenirea conflictelor și gestionarea crizelor prin facilitarea participării Georgiei la operațiunile de gestionare a crizelor civile și militare conduse de UE și la activitățile de consultare și formare în domeniul PSAC (pe baza Acordului-cadru de participare semnat în noiembrie 2013) și în cadrul multilateral al Grupului de experți în materie de PSAC din cadrul Parteneriatului estic;

    · promovarea și facilitarea participării Georgiei la activitățile de formare și de consultare legate de PSAC (în cadrul consultărilor bilaterale periodice și în contextul multilateral al Grupului de experți în materie de PSAC din cadrul Parteneriatului estic).

    Terorismul, neproliferarea armelor de distrugere în masă și exporturile ilegale de arme

    · Cooperarea în vederea aprofundării consensului internațional privind drepturile omului pe baza luptei împotriva terorismului, inclusiv prin definirea juridică a actelor teroriste și prin inițierea de demersuri în vederea ajungerii la un acord în ceea ce privește Convenția generală privind terorismul internațional;

    · schimbul de informații privind organizațiile și grupurile teroriste, activitățile lor și rețelele lor de sprijin, în conformitate cu dreptul internațional și cu legislația părților;

    · punerea în aplicare a standardelor stabilite în recomandările privind finanțarea terorismului ale Grupului de Acțiune Financiară Internațională (GAFI);

    · cooperarea și contribuirea la combaterea proliferării armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora prin respectarea integrală și prin punerea în aplicare la nivel național a obligațiilor existente ale părților în temeiul tratatelor și acordurilor internaționale privind dezarmarea și neproliferarea și al altor obligații internaționale relevante;

    · instituirea unui sistem eficace de control la nivel național al exporturilor și al tranziturilor de mărfuri legate de armele de distrugere în masă (ADM), inclusiv printr-un control al utilizatorilor finali ai AMD în ceea ce privește tehnologiile cu dublă utilizare, și care să prevadă sancțiuni eficace în cazul încălcării procedurilor de control al exporturilor;

    · cooperarea având ca obiect controalele vamale bazate pe evaluarea riscurilor în vederea asigurării siguranței și securității bunurilor importate, exportate sau aflate în tranzit;

    · combaterea comerțului ilicit cu arme de calibru mic și armament ușor, inclusiv muniția aferentă, în temeiul acordurilor internaționale în vigoare, al rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și al angajamentelor asumate în cadrul altor instrumente internaționale aplicabile în acest domeniu;

    · continuarea cooperării în domeniul controlului exporturilor de arme convenționale, în lumina poziției comune a UE cu privire la controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar. Dezvoltarea cooperării în ceea ce privește lupta împotriva traficului de arme și distrugerea stocurilor;

    · continuarea contribuțiilor la punerea în aplicare a Tratatului de neproliferare nucleară cu privire la cei trei piloni ai săi, în mod echilibrat;

    · luarea măsurilor necesare în vederea semnării și ratificării Tratatului privind comerțul cu arme, adoptat de Adunarea Generală a ONU la 2 aprilie 2013.

    Soluționarea conflictelor între popoare

    · Continuarea eforturilor menite să asigure punerea în aplicare completă a acordului în șase puncte semnat la 12 august 2008 și a măsurilor de punere în aplicare ulterioare;

    · menținerea unei participări constructive și asigurarea sprijinului pentru discuțiile internaționale de la Geneva co-prezidate de UE, ONU și OSCE;

    · sublinierea importanței prezenței semnificative a comunității internaționale la fața locului, inclusiv punerea integrală în aplicare a mandatului misiunii de monitorizare a Uniunii Europene (EUMM);

    · menținerea unui sistem eficace de cooperare între UE și Georgia în vederea unei soluționări a conflictului în formatele convenite, inclusiv consultări în scopul de a stabili modalități de implicare corespunzătoare a regiunilor georgiene Abhazia și Tskhinvali/Oseția de Sud în aprofundarea relațiilor dintre UE și Georgia;

    · intensificarea cooperării și coordonării eficace între UE și Georgia privind soluționarea conflictelor, inclusiv prin intermediul unui dialog politic periodic;

    · sprijinirea eforturilor de soluționare pașnică a conflictelor, inclusiv prin intermediul stabilirii de contacte cu populațiile din regiunile georgiene Abhazia și Tskhinvali/Oseția de Sud, în lumina politicii de reconciliere și de dialog a Georgiei și a politicii UE de nerecunoaștere și dialog, cu privire la care părțile cooperează;

    · luarea de măsuri necesare pentru a încuraja schimburile comerciale, călătoriile și investițiile în jurul liniei de demarcație administrative, inclusiv o revizuire a legislației, de exemplu a Legii privind teritoriile ocupate;

    · depunerea de eforturi pentru facilitarea returnării voluntare, demne și în siguranță a tuturor persoanelor strămutate intern și a refugiaților la locurile de reședință obișnuită ale acestora în conformitate cu principiile dreptului internațional;

    · luarea de măsuri în direcția soluționării durabile a conflictului și fără a se aduce atingere formatelor existente pentru abordarea aspectelor legate de conflicte; soluționarea pașnică a conflictelor va constitui unul dintre principalele subiecte de pe agenda dialogului politic între părți, precum și ale dialogului cu alți actori relevanți pe plan internațional;

    · căutarea de soluții pentru a împărtăși beneficiile și oportunitățile care rezultă din dialogul UE-Georgia pentru liberalizarea vizelor, asocierea politică și integrarea economică, printre altele din acordul de asociere, cu populațiile din jurul liniilor de demarcație administrativă;

    · luarea de măsuri pentru a promova contactele interpersonale, consolidarea încrederii și eforturile de reconciliere între comunitățile divizate de conflicte.

    Curtea Penală Internațională (CPI)

    · Continuarea cooperării cu Curtea Penală Internațională prin punerea în aplicare a Statutului de la Roma și a instrumentelor conexe, acordând atenția cuvenită menținerii integrității sale. Cooperarea cu CPI în ceea ce privește investigațiile privind războiul din august 2008.

    2.3       Cooperarea pe teme legate de justiție, libertate și securitate

    Părțile vor coopera în următoarele domenii:

    Protecția datelor cu caracter personal

    · prin asigurarea unui nivel ridicat de protecție a datelor cu caracter personal în conformitate cu standardele europene și adoptarea măsurilor legislative și practice adecvate pentru respectarea într-o mai mare măsură a dreptului la viață privată, inclusiv în domeniul justiției penale; asigurarea aplicării standardelor de protecție a datelor și în sectorul privat;

    · prin continuarea consolidării capacității autorității competente în materie de protecția datelor (Inspectoratul) și monitorizarea aplicării standardelor în domeniul protecției datelor în toate sectoarele, în special în ceea ce privește asigurarea respectării normelor în materie; asigurarea faptului că această autoritate dispune de independență și de un nivel suficient de resurse, care să îi permită să joace rolul de autoritate independentă de supraveghere cu competențe și obligații adecvate;

    · prin îmbunătățirea protecției drepturilor la viață privată și a dreptului de a investiga abuzurile. Prin asigurarea faptului că prelucrarea datelor cu caracter personal se realizează în conformitate cu legislația în vigoare, cu respectarea principiilor necesității, proporționalității și confidențialității, și că se garantează o supraveghere adecvată;

    · prin derularea de campanii de informare continue și bine direcționate cu privire la protecția datelor și importanța acesteia pentru o abordare bazată pe drepturile omului.

    Migrația și azilul

    · prin punerea efectivă în aplicare a strategiei privind migrația 2013-2105 a Georgiei și a planului de acțiune care o însoțește;

    · prin consolidarea cadrului legislativ în materie de azil și migrație, în conformitate cu standardele internaționale și ale UE, inclusiv prin adoptarea unei legislații care să asigure accesul efectiv la proceduri echitabile pentru determinarea statutului și protecția drepturilor;

    · prin instituirea unui sistem analitic unificat privind migrația;

    · prin continuarea consolidării Comisiei naționale privind aspecte legate de migrație; dezvoltarea programelor de returnare voluntară asistată a migranților vulnerabili;

    · prin continuarea punerii eficace în aplicare a Acordului de readmisie UE-Georgia și instituirea de mecanisme pentru combaterea migrației neregulamentare;

    · prin elaborarea și punerea în aplicare a unui mecanism de sesizare privind returnarea și reintegrarea destinat cetățenilor georgieni și consolidarea capacităților operaționale ale agențiilor guvernamentale care se ocupă de migranții care se întorc, inclusiv ale Centrului de mobilitate;

    · prin instituirea unui centru de cazare temporară pentru migranții neregulamentari și asigurarea capacității de funcționare a acestuia;

    · prin organizarea în continuare de campanii de informare continue și bine direcționate privind mobilitatea și migrația în UE, inclusiv cu informații privind drepturile și obligațiile migranților, normele care reglementează accesul la piața muncii a UE (inclusiv prin intermediul portalului UE privind imigrația) și răspunderea pentru orice abuz de drept în cadrul regimului de călătorie fără vize.

    Gestionarea frontierelor

    · prin elaborarea unei strategii multinaționale de gestionare integrată a frontierelor și a unui plan de acțiune aferent pentru perioada de după 2013;

    · prin eliminarea treptată a utilizării pașapoartelor nebiometrice eliberate de Georgia în conformitate cu planul de acțiune privind liberalizarea regimului de vize;

    · prin menținerea unui nivel ridicat de verificări la frontiere și de supraveghere a frontierelor și dezvoltarea unei cooperări eficiente între agenții;

    · prin intensificarea eforturilor pentru consolidarea în continuare a capacităților de gestionare a frontierei verzi în urma evaluării detaliate a necesităților;

    · prin dezvoltarea în continuare a unor programe de formare destinate polițiștilor de frontieră, autorităților vamale și altor funcționari implicați în gestionarea și supravegherea frontierelor.

    Combaterea criminalității organizate

    · prin intensificarea eforturilor de punere în aplicare efectivă a planului de acțiune 2013-2014 privind combaterea traficului de persoane; sporirea capacității autorităților naționale de a identifica în mod proactiv și de a ancheta eficient cazurile de trafic de persoane;

    · prin continuarea eforturilor în domeniul prevenirii și combaterii criminalității organizate și

    · prin intensificarea pe mai departe a eforturilor de constituire a cadrului legal și instituțional pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului;

    · în scopul de a aborda în mod eficient criminalitatea organizată, prin dezvoltarea în continuare a cooperării dintre agențiile de asigurare a respectării legii din statele membre ale UE și din Georgia, inclusiv prin încheierea unui acord de cooperare cu Europol.

    Combaterea drogurilor ilegale

    · prin punerea în aplicare a strategiei naționale de combatere a drogurilor și a planului de acțiune 2014-2015, preconizându-se extinderea acestuia după anul 2015;

    · prin continuarea garantării unei abordări echilibrate și integrate cu privire la lupta împotriva drogurilor, pentru a face față consecințelor asupra sănătății și societății ale abuzului de droguri, precum și asigurarea unei preveniri mai eficiente și depunerea de eforturi pentru reducerea furnizării, traficului și cererii de droguri ilicite;

    · prin consolidarea structurilor instituționale necesare pentru combaterea drogurilor ilicite;

    · prin continuarea discuțiilor periodice în cadrul Dialogului în materie de droguri din Parteneriatul estic;

    · prin dezvoltarea în continuare a cooperării și a schimbului de informații, inclusiv prin continuarea cooperării cu Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT).

    Cooperare judiciară

    · prin intensificarea cooperării judiciare în materie civilă și comercială, prin aderarea la convențiile multilaterale privind cooperarea judiciară în materie civilă și prin aplicarea acestora, în special a convențiilor Conferinței de la Haga privind dreptul internațional privat în domeniul cooperării judiciare, precum și privind protecția copiilor, în special Convenția din 1965 privind notificarea și comunicarea în străinătate a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială, Convenția din 1970 privind obținerea de probe în străinătate în materie civilă sau comercială și Convenția din 1996 privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea, executarea și cooperarea cu privire la răspunderea părintească și măsurile de protecție a copiilor;

    · prin intensificarea cooperării judiciare în materie penală, prin aderarea la convențiile relevante și prin aplicarea acestora, în special convențiile Consiliului Europei;

    · prin stabilirea unei cooperări mai strânse cu Eurojust, inclusiv prin eventuala încheiere a unui acord de cooperare operațională.

    2.4       Comerț și aspectele legate de comerț

    Comerțul cu bunuri

    Părțile vor coopera în vederea pregătirii punerii în aplicare corespunzătoare a dispozițiilor privind accesul pe piață al bunurilor din viitorul acord de asociere, în special în cadrul consultărilor comune, în scopul:

    · de a spori diversitatea structurii exporturilor din Georgia;

    · de a realiza noi îmbunătățiri în domeniul statisticilor privind schimburile comerciale;

    · de a coopera îndeaproape pentru aplicarea în mod eficace a mecanismului împotriva eludării taxelor vamale;

    · de a asigura faptul că nu va exista nicio creștere a taxelor la import aplicabile în prezent schimburilor comerciale dintre părți în perioada premergătoare și după data intrării în vigoare a acordului (clauză de standstill);

    · de a sprijini Georgia în elaborarea și punerea în aplicare a legislației pe care ar putea intenționa să o pregătească privind accesul la piață și alte probleme conexe (și anume măsuri comerciale).

    · de a asigura schimburile de informații privind evoluțiile legate de piață și politica privind accesul pe piață.

    Reglementări tehnice, standardizare și infrastructura aferentă

    Părțile vor coopera în domeniul standardelor, reglementărilor tehnice, metrologiei, supravegherii pieței, acreditării și evaluării conformității pentru a realiza armonizarea progresivă a acestor sisteme cu sistemele relevante ale UE, astfel cum se prevede în acordul de asociere. Cooperarea va include:

    · elaborarea legislației pe care Georgia s-a angajat să o pună în aplicare înainte de intrarea în vigoare a acordului de asociere, în conformitate cu strategia privind barierele tehnice în calea comerțului (BTC) din acord;

    · dezvoltarea infrastructurii legate de administrarea standardelor, reglementările tehnice, metrologie, supravegherea pieței, acreditare și evaluarea conformității procedurilor;

    · facilitarea pregătirii și a adaptării părților interesate, inclusiv a operatorilor economici, pentru nivelul de punere în aplicare a legislației care face obiectul apropierii;

    · punerea în aplicare a strategiei de supraveghere a pieței;

    · în domeniul supravegherii pieței, consolidarea capacităților administrative ale instituțiilor de resort ale statului georgian și ale organismelor relevante de supraveghere a pieței;

    · formarea în continuare a personalului pentru administrarea organismelor și agențiilor guvernamentale responsabile;

    · schimbul de informații cu privire la toate aspectele relevante ale strategiei de supraveghere a pieței și BTC a Georgiei, inclusiv calendarul avut în vedere;

    · pregătirea Georgiei în vederea îndeplinirii condițiilor necesare pentru a încheia un acord privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale pentru unul sau mai multe sectoare, așa cum se prevede în acordul de asociere și în conformitate cu un plan de reformă instituțională cuprinzătoare, incluzând reforme legislative;

    · schimbul de informații cu privire la alte evoluții relevante în domeniul BTC, referitoare, de exemplu, la adoptarea de standarde internaționale sau la acceptarea pe piața sa a produselor conforme cu alte standarde decât cele internaționale.

    Măsuri sanitare și fitosanitare (măsuri SPS)

    Părțile vor coopera în vederea pregătirii apropierii standardelor Georgiei de cele ale UE în materie de standarde sanitare și fitosanitare pentru produsele alimentare și hrana pentru animale, sănătatea plantelor, precum și legislația și practica privind sănătatea și bunăstarea animalelor, astfel cum se prevede în anexele relevante la viitorul acord de asociere. Cooperarea va include:

    · finalizarea implementării strategiei actuale a Georgiei în materie de siguranță alimentară și a programului de apropiere, în special în contextul punerii în aplicare a Codului pentru siguranța alimentară și al adoptării progresive a legislației orizontale de punere în aplicare;

    · stabilirea priorităților sectoriale ale Georgiei și revizuirea strategiei actuale a Georgiei în materie de siguranță alimentară, în vederea includerii tuturor domeniilor care se regăsesc în anexele relevante la viitorul acord de asociere. Aceasta va include legislația sectorială, în funcție de prioritățile economice ale Georgiei;

    · asigurarea faptului că autoritatea competentă efectuează controale fitosanitare și de siguranță a alimentelor la punctele de control la frontieră;

    · furnizarea în continuare de consultanță tehnică și sprijin Georgiei în elaborarea și punerea în aplicare a legislației, inclusiv formarea personalului relevant, asigurarea consolidării capacităților autorității competente și sprijinirea îmbunătățirii capacităților laboratoarelor, în conformitate cu cerințele UE;

    · pregătirea instituirii unui sistem de avertizare rapidă pentru alimente și hrană a animalelor, siguranța sănătății animale și a plantelor;

    · organizarea de campanii de informare a agențiilor, întreprinderilor și ONG-urilor relevante privind cerințele de acces la piața UE, precum și a societății civile privind aspectele relevante legate de protecția consumatorilor cu privire la siguranța alimentelor și a hranei pentru animale;

    · facilitarea pregătirii și a adaptării întreprinderilor din Georgia pentru punerea în aplicare a legislației care face obiectul apropierii.

    Regimul vamal și facilitarea schimburilor comerciale

    Părțile vor coopera în vederea apropierii de acquis-ul UE și de standardele internaționale enumerate în anexa relevantă la viitorul acord de asociere, în special prin:

    · apropierea sistemului operatorilor economici autorizați din Georgia cu cel al UE în vederea recunoașterii reciproce, astfel cum se prevede în acordul de asociere;

    · continuarea modernizării autorităților vamale georgiene;

    · continuarea simplificării și modernizării procedurilor vamale;

    · sprijinirea Georgiei în procesul de aderare la Convenția privind un regim de tranzit comun și în elaborarea unei foi de parcurs în acest scop;

    · cooperarea privind controalele vamale bazate pe evaluarea riscurilor și schimbul de informații relevante care contribuie la o mai bună gestionare a riscurilor și siguranță a lanțurilor de aprovizionare, la facilitarea comerțului legitim și la siguranța și securitatea bunurilor importate, exportate sau aflate în tranzit;

    · consolidarea dialogului privind combaterea fraudei, inclusiv pentru prevenirea comerțului ilegal cu produse supuse accizelor, în special prin intermediul unei forme de cooperare consolidată în conformitate cu Protocolul privind asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal;

    · apropierea legislației Georgiei de acquis-ul UE privind asigurarea de către autoritățile vamale a respectării DPI, astfel cum se prevede în acordul de asociere.

    Reguli de origine

    Părțile vor coopera în vederea pregătirii punerii în aplicare a regulilor de origine care se vor aplica între părți în conformitate cu protocolul relevant la viitorul acord de asociere, în special prin:

    · sprijinirea Georgiei, după ce va fi adoptată decizia relevantă, în cadrul procesului de aderare la Convenția regională cu privire la regulile de origine preferențiale paneuromediteraneene;

    · finalizarea transferului de competențe către autoritățile vamale din Georgia privind emiterea și verificarea certificatelor de circulație EUR. 1;

    · organizarea de cursuri de formare pentru autoritățile vamale georgiene privind certificarea și verificarea originii preferențiale.

    Dreptul de stabilire, comerțul cu servicii și comerțul electronic

    Părțile vor continua dialogul privind dreptul de stabilire, comerțul cu servicii și comerțul electronic, în conformitate cu dispozițiile viitorului acord de asociere. În plus, părțile se vor pregăti pentru punerea în aplicare a angajamentelor în domeniile serviciilor, după cum se prevede în anexele relevante la viitorul acord de asociere. În acest scop, părțile vor coopera în vederea:

    · oferirii de cursuri de formare relevante și consolidării capacității administrative corespunzătoare pentru a face față apropierii planificate a legislației;

    · discutării domeniilor în care o astfel de formare și consolidare a capacităților ar trebui să fie furnizate, inclusiv capacitatea de traducere în limba engleză, precum și asistență tehnică relevantă;

    · asigurării schimbului periodic de informații cu privire la activitatea legislativă preconizată sau aflată în desfășurare în domeniile selectate pentru apropiere și a angajării de dialoguri în acest scop.

    Plățile curente și circulația capitalurilor

    Părțile vor continua dialogul privind circulația capitalurilor și plățile, în special în ceea ce privește monitorizarea respectării tuturor angajamentelor existente și pregătirea punerii în aplicare a viitorului acord de asociere.

    Achizițiile publice

    Părțile vor coopera în contextul pregătirii Georgiei pentru punerea în aplicare a capitolului privind achizițiile publice din viitorul acord de asociere și a reformelor conexe. Pregătirea va include:

    · elaborarea unei foi de parcurs detaliate și cuprinzătoare, în conformitate cu acordul de asociere, care să furnizeze informații exacte și prompte privind evoluția legislației georgiene, în special în cazul lucrărilor legislative planificate care vizează politica privind achizițiile publice și asigurarea respectării legii.

    Drepturile de proprietate intelectuală (DPI)

    Părțile vor coopera în pregătirea Georgiei pentru apropierea de acquis-ul UE și de standardele internaționale privind protecția drepturilor de proprietate intelectuală, astfel cum se prevede în viitorul acord de asociere. Pregătirea va include:

    · asigurarea faptului că titularii de drepturi ai ambelor părți beneficiază de un nivel ridicat de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală și de măsuri corespunzătoare de asigurare a respectării acestor drepturi;

    · consolidarea capacității de asigurare a respectării legii a organismelor guvernamentale sau a agențiilor executive relevante, inclusiv a autorităților vamale georgiene, și raportarea periodică privind evoluția capacității administrative;

    · asigurarea unei funcționări adecvate a sistemului judiciar pentru a garanta accesul la justiție al titularilor de drepturi și existența și aplicarea eficace a sancțiunilor;

    · asigurarea unei funcționări adecvate a structurilor instituționale relevante, precum și a organismelor competente în materie de drepturi de proprietate industrială, a protecției drepturilor de proprietate și a societăților de gestiune colectivă; extinderea cooperării cu autoritățile și asociațiile profesionale din țările terțe;

    · luarea de măsuri pentru sporirea gradului de sensibilizare a publicului în domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuală și industrială și asigurarea unui dialog eficace cu titularii drepturilor;

    · luarea de măsuri eficiente împotriva contrafacerii și a pirateriei și pentru a asigura punerea în aplicare eficace a legislației de asigurare a respectării normelor și a sancțiunilor pentru încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală, precum și o colectare periodică de date statistice și informații relevante în ceea ce privește activitățile de asigurare a respectării legii care sunt derulate în comun de către părți.

    Concurență

    Părțile vor coopera în cadrul pregătirii punerii în aplicare a capitolului referitor la concurență din viitorul acord de asociere și a reformelor conexe. Pregătirea va include:

    · asigurarea faptului că în Georgia cadrul instituțional și capacitatea administrativă garantează punerea în aplicare eficace a legislației relevante;

    · intensificarea dialogului privind experiența în asigurarea respectării legislației în acest domeniu, precum și privind alte evoluții legislative legate de concurență.

    Transparență

    Părțile vor acorda o atenție deosebită cooperării în următoarele domenii:

    · pregătirea pentru punerea în aplicare a angajamentelor referitoare la transparența procesului de elaborare a politicilor comerciale și luarea în considerare a mecanismelor necesare care trebuie puse în aplicare în această privință;

    · dezbaterea privind cele mai bune practici și experiența dobândită în procesul de elaborare a politicilor în mod transparent;

    · schimbul de informații și furnizarea de cursuri de formare corespunzătoare, inclusiv cu privire la mecanismele de comunicare și consultările cu părțile interesate;

    · efectuarea de seminare și alte evenimente pentru publicul mai larg, menite să explice punerea în aplicare a acordului de asociere și a procesului de apropiere.

    Comerțul și dezvoltarea durabilă

    Părțile se vor angaja într-un dialog privind aspectele reglementate de capitolul privind comerțul și dezvoltarea durabilă din viitorul acord de asociere, în special prin:

    · schimbul de informații privind punerea în aplicare a Codului muncii, precum și punerea în aplicare a angajamentelor referitoare la dezvoltarea durabilă;

    · discutarea viitoarei puneri în aplicare a angajamentelor în temeiul acestui capitol cu privire la participarea părților implicate și la dialogul cu societatea civilă;

    · schimbul de cele mai bune practici și de experiență relevantă în această privință;

    · părțile vor avea în vedere faptul că prioritățile referitoare la drepturile sindicale și standardele de bază din domeniul muncii din secțiunea 2.1 și prima prioritate identificată în secțiunea 2.6 sunt extrem de relevante pentru punerea în aplicare a capitolului „Comerț și dezvoltare durabilă” și ar trebui, prin urmare, să fie abordate în legătură cu această parte a acordului de asociere.

    2.5       Cooperare economică

    Părțile vor coopera pentru a sprijini Georgia în crearea unei economii de piață perfect funcționale și în eforturile de apropiere treptată a politicilor sale de politicile UE în conformitate cu principiile directoare de stabilitate macroeconomică, finanțe publice solide, sistem financiar solid și sustenabilitate a balanței de plăți, în special:

    · pentru a dezvolta capacitatea Georgiei de a face previziuni macroeconomice, printre altele, de a îmbunătăți metodologia de elaborare a scenariilor de dezvoltare și de a monitoriza procesele economice, de a îmbunătăți calitatea analizei factorilor de impact etc. prin schimbul de informații privind cele mai bune practici;

    · pentru a consolida independența Băncii Naționale a Georgiei, inclusiv prin revizuirea legislației băncii centrale în conformitate cu cele mai bune practici ale UE, inclusiv cu expertiza UE și a Băncii Centrale Europene (BCE);

    · pentru a împărtăși experiența UE, inclusiv a BCE, privind cursul de schimb monetar, reglementarea financiară și a sectorului bancar și politicile de supraveghere și pentru a contribui la crearea și consolidarea capacităților Georgiei în toate aceste domenii;

    · pentru a asigura sustenabilitatea și guvernanța finanțelor publice, prin punerea în aplicare a reformelor fiscale și a celor privind cheltuielile;

    · pentru a asigura norme și proceduri deschise, competitive și transparente de privatizare și punerea lor în aplicare.

    Controlul financiar intern public și audit extern

    Părțile vor coopera cu scopul de a asigura dezvoltarea controlului financiar intern public și a auditului extern prin:

    · asigurarea îmbunătățirii în continuare a sistemului de control intern gestionat în mod descentralizat, inclusiv a auditului intern independent din punct de vedere funcțional în cadrul autorităților de stat, prin intermediul armonizării cu standardele și metodologiile internaționale general acceptate și cu cele mai bune practici ale UE;

    · asigurarea dezvoltării în continuare a funcției de audit extern a Curții de Conturi în conformitate cu standardele internaționale general acceptate (INTOSAI);

    · asigurarea unei cooperări eficace cu instituțiile și organismele relevante ale UE, inclusiv cu Oficiul European de Luptă Antifraudă în cazul controalelor la fața locului și al inspecțiilor legate de gestionarea și controlul fondurilor UE, și a asistenței din partea acestor instituții și organisme, care urmează să fie furnizată în conformitate cu normele și procedurile pertinente.

    Fiscalitate

    Părțile vor consolida și întări cooperarea care vizează îmbunătățirea și dezvoltarea sistemului fiscal și a administrației din Georgia, pe baza standardelor UE și internaționale, inclusiv pregătirea pentru aproprierea treptată de acquis-ul UE și de instrumentele internaționale, astfel cum se prevede în anexa relevantă la viitorul acord de asociere, în special prin:

    · îmbunătățirea și simplificarea legislației fiscale;

    · îmbunătățirea cooperării fiscale internaționale pentru a consolida buna guvernanță în domeniul fiscal, și anume principiul transparenței, al schimbului de informații și al concurenței fiscale loiale;

    · îmbunătățirea capacității administrației fiscale, în special prin avansarea către o abordare mai orientată și către un sistem bazat pe evaluarea riscurilor în ceea ce privește controalele fiscale și auditurile;

    · luarea de măsuri în vederea armonizării politicilor în materie de contracarare și combatere a fraudei și a contrabandei cu produse accizabile;

    · dezvoltarea cooperării cu administrațiile fiscale ale statelor membre ale UE prin schimbul de noi experiențe și tendințe în domeniul fiscal.

    Statistici

    Părțile vor coopera în scopul de a se pregăti pentru apropierea de acquis-ul UE în domeniul statisticii, în special prin:

    · efectuarea de recensăminte ale populației, cuprinzând o componentă agricolă;

    · revizuirea legislației statistice în vederea consolidării rolului Geostat, a structurii guvernanței și a mecanismului de raportare în conformitate cu standardele internaționale și cu cele mai bune practici europene;

    · până la sfârșitul anului 2014, dezvoltarea unui nomenclator național al activităților economice în conformitate cu clasificarea statistică a activităților economice din Uniunea Europeană (NACE Rev. 2);

    · îmbunătățirea diseminării de statistici.

    2.6       Alte politici de cooperare

    Transporturi

    Părțile vor coopera în vederea pregătirii pentru punerea în aplicare a acquis-ului UE în toate modurile de transport menționate în anexele relevante la viitorul acord de asociere și sprijinirea Georgiei în ceea ce privește:

    · intensificarea eforturilor de punere în aplicare a acquis-ului UE în domeniul aviației astfel încât să se profite pe deplin de Acordul privind spațiul aerian comun UE-Georgia;

    · activitățile de îmbunătățire a siguranței aviației civile;

    · eforturile de punere pe deplin în aplicare a tahografului digital;

    · dezvoltarea infrastructurilor, în special prin punerea în aplicare a proiectelor prioritare pentru dezvoltarea rețelei de transport din cadrul Parteneriatului estic.

    Cooperarea în domeniul energiei

    Părțile vor coopera pentru:

    · a încheia negocierile privind aderarea oficială a Georgiei la Comunitatea Energiei ca parte contractantă, în conformitate cu acordul de asociere;

    · a lua măsuri în vederea integrării pieței energetice a Georgiei în cea a UE și consolidarea securității energetice și a convergenței în materie de reglementare a acestei țări, prin punerea în aplicare a legislației UE relevante aplicabile Georgiei, în conformitate cu angajamentele din acordul de asociere și cu cele ale Comunității Energiei și în conformitate cu calendarul convenit de Georgia în cadrul Tratatului de instituire a Comunității Energiei;

    · a consolida rețeaua și interconexiunile infrastructurii energetice a Georgiei, în special:

    – în ceea ce privește electricitatea, continuarea punerii în practică a proiectului „Rețeaua de transport regional din Marea Neagră”, inclusiv prin lansarea conexiunii de 400 kV între Georgia (Akhaltsikhe) și Turcia (Borchkha), prin consolidarea interconexiunilor cu Azerbaidjan și Armenia și prin consolidarea rețelei de transport de electricitate a Georgiei;

    – în ceea ce privește gazele naturale, facilitarea punerii în aplicare a extinderii gazoductului Caucazul de Sud pe teritoriul Georgiei;

    · îmbunătățirea eficienței energetice și dezvoltarea utilizării surselor regenerabile de energie în Georgia, în conformitate cu acordul de asociere.

    Mediul și schimbările climatice

    Părțile vor coopera în vederea pregătirii pentru punerea în aplicare a acquis-ului UE și a standardelor internaționale, în special prin:

    · punerea în aplicare integrală a planului de acțiune național al Georgiei privind mediul pentru perioada 2012-2016;

    · demararea unor acțiuni de pregătire pentru adoptarea și punerea în aplicare a legislației naționale și desemnarea autorităților competente în următoarele domenii: evaluarea impactului asupra mediului, evaluarea strategică de mediu, politicile privind deșeurile (inclusiv gestionarea deșeurilor, depozitarea deșeurilor, gestionarea deșeurilor din industriile extractive, identificarea și clasificarea instalațiilor de deșeuri și tratarea apelor urbane reziduale), politica în domeniul apei și gestionarea resurselor naturale (inclusiv calitatea apei destinate consumului uman), biodiversitatea (inclusiv conservarea păsărilor sălbatice, conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică), dezvoltarea unei metode coerente de colectare a datelor de mediu în cadrul diferitelor ministere în sistemul partajat de informații referitoare la mediu (SPIM), precum și accesul publicului la informațiile despre mediu;

    · adoptarea și punerea în practică de către Georgia a unei strategii naționale privind biodiversitatea și a unui plan de acțiune pentru punerea în aplicare a acesteia în perioada 2014-2020;

    · punerea integrală în aplicare a convențiilor de la Aarhus și Rotterdam și elaborarea unei foi de parcurs pentru ratificarea și punerea în aplicare a Convenției de la Espoo și a Protocolului de la Göteborg;

    · consolidarea dialogului privind schimbările climatice, vizând elaborarea și semnarea unui nou acord global privind schimbările climatice;

    · planificarea strategică și elaborarea de măsuri de atenuare și de adaptare la schimbările climatice

    · și apropierea legislației de actele normative ale UE și de instrumentele internaționale, astfel cum se prevede în acordul de asociere.

    Protecția civilă

    Părțile vor coopera pentru:

    · a asigura o comunicare eficientă, 24 de ore din 24, incluzând avertismentele timpurii și schimbul de informații privind situațiile de urgență de mare amploare care afectează UE și Georgia, precum și țările terțe în care părțile sunt implicate în oferirea unui răspuns în caz de dezastre;

    · a facilita asistența reciprocă în caz de urgențe majore, după caz și sub rezerva disponibilității unor resurse suficiente;

    · a promova adoptarea și punerea în aplicare a orientărilor UE în materie de sprijin oferit de țara gazdă;

    · a îmbunătăți baza de cunoștințe privind riscurile de dezastre prin intensificarea cooperării privind accesibilitatea și comparabilitatea datelor;

    · a face progrese legate de dezvoltarea la nivel național a unei evaluări și cartografieri a riscurilor de dezastre, a sprijini, după caz, elaborarea unui atlas electronic al riscurilor regionale și a asigura utilizarea efectivă a acestuia la nivel național;

    · a iniția includerea Georgiei în Sistemul european de avertizare în caz de inundații, în cooperare cu Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene;

    · a îmbunătăți prevenirea dezastrelor industriale sau naturale și tehnologice;

    · a stabili un dialog privind aspecte ale politicii de prevenire, pregătire și răspuns în caz de dezastre prin schimbul de bune practici, formare, exerciții comune, vizite de studiu, ateliere și reuniuni de împărtășire a lecțiilor învățate în urma operațiunilor de urgență și a exercițiilor efectuate.

    Politica industrială și antreprenorială

    Părțile vor coopera în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri și al celui de reglementare, în special pentru IMM-uri, inclusiv microîntreprinderi, în special prin:

    · participarea Georgiei la evaluarea care are loc în cadrul inițiativei în favoarea întreprinderilor mici (Small Business Act for Europe), inclusiv punerea în aplicare a recomandărilor sale și prin participarea activă a Georgiei în proiectele din domeniu pentru îmbunătățirea competitivității IMM-urilor;

    · dezvoltarea în continuare a politicii de inovare, inclusiv accesul la finanțare al întreprinderilor nou înființate și schimbul de informații privind comercializarea rezultatelor cercetării;

    · stabilirea unui dialog privind industriile miniere și comerțul cu materii prime;

    · instituirea cooperării în domenii precum siguranța și dezvoltarea durabilă a industriei miniere;

    · pregătirea și adaptarea sectoarelor industriale din Georgia la reglementările privind o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare în vederea îmbunătățirii și modernizării producției industriale.

    Turism

    Părțile vor coopera în următoarele scopuri:

    · utilizarea în mai mare măsură a dialogului periodic dintre ele pentru a aprofunda cooperarea și pentru a discuta măsurile care ar trebui luate;

    · consolidarea dezvoltării unei industrii a turismului competitive și sustenabile;

    · promovarea și dezvoltarea fluxurilor turistice, a produselor și piețelor, a infrastructurii, a resurselor umane, a structurilor instituționale și a politicilor eficiente;

    · continuarea schimbului de bune practici și împărtășirea cunoștințelor generale, formarea profesională și educația în domeniul turismului.

    Dreptul societăților comerciale, contabilitatea și auditul și guvernanța corporativă

    Părțile vor coopera în vederea asigurării pregătirii Georgiei pentru aproprierea treptată de acquis-ul UE și de instrumentele internaționale menționate în anexa relevantă la viitorul acord de asociere și pentru punerea acestora în aplicare, în special în ceea ce privește eforturile Georgiei de a utiliza în mai mare măsură dialogul periodic dintre părți pentru a aprofunda cooperarea și pentru a discuta măsurile care ar trebui luate;

    · de a dezvolta capacitatea administrativă a instituțiilor de resort ale statului;

    · de a asigura reguli și proceduri simple de înregistrare a persoanelor juridice, inclusiv a societăților comerciale, și a persoanelor fizice, inclusiv a antreprenorilor, în scopul înființării și lichidării întreprinderilor;

    · de a introduce la nivel național standardele internaționale de audit relevante și de a promova aplicarea lor de către toate societățile cotate la bursă la nivel național;

    · de a oferi informații prompte, relevante și precise privind situația actuală și dezvoltarea legislației în vigoare în Georgia și privind conformitatea acesteia cu acquis-ul UE (respectând formatul care urmează a fi convenit între părți în primii ani ai programului de asociere și calendarul convenit în cadrul acordului de asociere) și de a face în prealabil schimb de informații relevante privind consolidarea necesară a instituțiilor și a capacităților relevante pentru apropierea de acquis-ul UE;

    · de a identificarea domeniile în care este nevoie de formare și de consolidarea capacităților.

    Serviciile financiare

    Părțile vor coopera în pregătirea Georgiei pentru apropierea legislației relevante de acquis-ul UE menționat în anexa relevantă la viitorul acord de asociere și de standardele internaționale enumerate la articolul relevant privind zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare. Pregătirea va include:

    · îmbunătățirea capacității administrative a autorităților de supraveghere, în conformitate cu dispozițiile relevante din acquis-ul UE;

    · stabilirea de contacte și schimbul de informații cu organismele de supraveghere financiară ale UE, în conformitate cu acordul de asociere;

    · dezvoltarea legislației naționale cu privire la prevenirea și contracararea spălării banilor și finanțării terorismului, în special prin punerea în aplicare a legislației UE relevante în materie de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului; consolidarea cooperării cu Grupul de Acțiune Financiară Internațională (GAFI), Consiliul Europei, MONEYVAL, precum și cu autoritățile competente din statele membre ale UE și semnarea de memorandumuri de înțelegere între autoritățile de informații financiare ale Georgiei și cele din statele membre ale UE;

    · oferirea de informații prompte, relevante și precise privind situația actuală și dezvoltarea legislației în vigoare în Georgia și privind conformitatea acesteia cu acquis-ul UE (respectând formatul care urmează a fi convenit între părți în primii ani ai programului de asociere și calendarul convenit în cadrul acordului de asociere) și schimbul prealabil de informații relevante privind consolidarea necesară a instituțiilor și a capacităților relevante pentru apropierea de acquis-ul UE;

    · identificarea domeniilor în care este nevoie de formare și de consolidarea capacităților.

    Cooperarea în domeniul societății informaționale

    Părțile vor coopera în vederea pregătirii pentru punerea în aplicare a acquis-ului UE menționat în anexele relevante la viitorul acord de asociere și a sprijinirii Georgiei:

    · în eforturile de a-și apropia legislația de acquis-ul UE în domeniul comunicațiilor electronice;

    · în activitățile de consolidare a independenței și capacității administrative a autorității naționale de reglementare în domeniul comunicațiilor în vederea asigurării posibilității acesteia de a adopta măsurile de reglementare adecvate, de a asigura respectarea deciziilor și a tuturor reglementărilor aplicabile acestora și de a garanta existența unui climat concurențial loial pe piață;

    · în activitățile de consolidare a sectorului prin schimburi de informații și de experiență privind punerea în aplicare a inițiativei Europa 2020 „O agendă digitală pentru Europa”.

    Agricultură și dezvoltare rurală

    Părțile vor coopera pentru:

    · a facilita adoptarea treptată a standardelor de comercializare pentru produsele agricole în scopul de a spori siguranța alimentară și de a pune în aplicare sisteme de calitate;

    · a îmbunătăți competitivitatea producției agricole stimulând economii de scară prin intermediul cooperativelor agricole orientate spre piață, dezvoltând sisteme de consiliere și consultanță pentru a crește producția și a spori exporturile și facilitând accesul la resurse financiare și de credit viabile pentru agricultură;

    · a moderniza instituțiile responsabile de dezvoltarea agriculturii, inclusiv prin participarea la acest proces a tuturor părților interesate din sector;

    · a realiza o convergență progresivă către politicile agricole și de dezvoltare rurală eficace, pe baza modelelor dovedite ale UE.

    Pescuit și politica maritimă

    Părțile vor coopera pentru:

    · consolidarea cooperării și colaborării în direcția atingerii obiectivului de a avea un pescuit sustenabil în Marea Neagră, atât în cadrul relațiilor bilaterale, cât și al celor multilaterale, pe baza unei abordări ecosistemice în domeniul gestionării pescăriilor;

    · sporirea cooperării științifice și tehnice în vederea asigurării capacității de monitorizare a pescuitului și de evaluare a situației stocurilor de resurse marine și a mediului marin;

    · promovarea unei abordări integrate a afacerilor maritime, în special prin contribuirea la dezvoltarea inițiativelor inter-sectoriale, care sunt reciproc avantajoase pentru diferite sectoare maritime și/sau politici sectoriale; instituirea unui grup de lucru interinstituțional în domeniul afacerilor maritime (integrate) cu reprezentanți din ministerele și serviciile în cauză; identificarea domeniilor de interes comun pentru viitoarea cooperare din zona Mării Negre în contextul politicii maritime integrate a UE.

    Cooperarea în domeniul cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării

    Părțile vor coopera în următoarele scopuri:

    · facilitarea integrării Georgiei în spațiul european de cercetare (SEC);

    · consolidarea participării Georgiei în programul Orizont 2020;

    · consolidarea resurselor umane, materiale și instituționale pentru a îmbunătăți capacitățile de cercetare și inovare;

    · consolidarea participării Georgiei în acțiunile Marie Sklodowska-Curie.

    Politica privind protecția consumatorilor

    În vederea pregătirii pentru punerea în aplicare a acquis-ului UE și a instrumentelor internaționale menționate în anexa relevantă la viitorul acord de asociere, părțile vor coopera pentru:

    · a consolida protecția consumatorilor în Georgia, în special prin formarea funcționarilor administrației publice și a altor reprezentanți ai intereselor consumatorilor privind apropierea de legislația UE și punerea în aplicare ulterioară a acesteia.

    Ocuparea forței de muncă, politica socială și egalitatea de șanse

    Părțile vor coopera pentru:

    · a pregăti punerea în aplicare a acquis-ului UE în următoarele domenii: sănătate și securitate la locul de muncă, dreptul muncii, condițiile de muncă, egalitatea de șanse între femei și bărbați și combaterea discriminării, astfel cum se menționează în anexele relevante la viitorul acord de asociere, și în special:

    – pentru a institui un sistem eficace de inspecție a muncii, în conformitate cu standardele OIM, astfel încât să se asigure capacitatea administrativă și de asigurare a respectării legislației în domeniul sănătății și securității la locul de muncă și al dreptului muncii, precum și pentru a consolida organismele judiciare relevante;

    – pentru a consolida capacitățile partenerilor sociali (de exemplu, prin oferirea de cursuri de formare privind legislația și standardele UE referitoare la sănătate și dreptul muncii);

    · a dezvolta o abordare strategică în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, vizând locuri de muncă mai multe și mai bune în condiții de muncă decente, o mai bună corelare a competențelor și a locurilor de muncă disponibile pe piața muncii și promovarea unor măsuri active în domeniul pieței forței de muncă și a unor servicii eficiente de ocupare a forței de muncă;

    · a consolida capacitățile administrației responsabile de elaborarea și punerea în practică a politicilor sociale și de ocupare a forței de muncă, în special ale serviciilor în domeniu; a spori nivelul de protecție socială, inclusiv prin punerea în aplicare a unui sistem universal de îngrijire medicală, inclusiv prin programe de asigurare medicală; și a asigura eficiența și sustenabilitatea financiară a sistemelor de protecție socială.

    · a încuraja dialogul social prin consolidarea capacităților partenerilor sociali.

    Sănătate publică

    Părțile vor iniția cooperarea în vederea:

    · sprijinirii Georgiei în pregătirea pentru punerea în aplicare a acquis-ului UE în domeniul sănătății, astfel cum se menționează în anexele relevante la acordul de asociere, în special în ceea ce privește legislația în domeniul controlului tutunului, al calității și siguranței substanțelor de origine umană (sânge, țesuturi, celule, organe) și al bolilor transmisibile;

    · schimbului de bune practici în ceea ce privește punerea în aplicare a Convenției-cadru pentru controlul tutunului și a Regulamentului sanitar internațional;

    · consolidării pregătirii, formării și supravegherii epidemiologice a bolilor transmisibile, în special a HIV/SIDA, a tuberculozei, a infecțiilor cu transmitere sexuală și a hepatitei C și B.

    Cooperarea în domeniul cultural

    Părțile:

    · vor promova punerea în aplicare a Convenției UNESCO din 2005 privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale;

    · vor coopera pentru dezvoltarea incluziunii în ceea ce privește politica culturală în Georgia și pentru conservarea și valorizarea patrimoniului cultural și natural, în scopul de a favoriza dezvoltarea socioeconomică;

    · vor promova participarea actorilor culturali din Georgia în programele de cooperare culturală, inclusiv în programul Europa creativă.

    Cooperarea în domeniul audiovizual și al mass-mediei

    Părțile vor coopera în vederea pregătirii pentru punerea în aplicare a acquis-ului UE menționat în anexele relevante la viitorul acord de asociere și vor sprijini Georgia în:

    · depunerea de eforturi în vederea consolidării independenței și profesionalismului mijloacelor de comunicare în conformitate cu standardele europene relevante și a apropierii legislației în domeniul audiovizual de acquis-ul UE, astfel cum se prevede în acordul de asociere, printre altele prin schimburi de opinii privind politica în domeniul audiovizualului, standardele internaționale relevante, inclusiv cooperarea în combaterea rasismului și a xenofobiei;

    · schimburi de cele mai bune practici și în ceea ce privește libertatea mijloacelor de comunicare, pluralismul acestora, dezincriminarea calomniei, protecția surselor de informații ale jurnaliștilor, aspectele legate de diversitatea culturală printr-un dialog periodic;

    · consolidarea capacității și independenței autorităților/organismelor de reglementare a mass-mediei.

    Dezvoltarea regională și cooperarea la nivel regional

    Părțile vor coopera în cadrul politicilor de dezvoltare regională, având în vedere eforturile Georgiei:

    · de a pregăti un program strategic național de dezvoltare regională pentru perioada 2015-2017 vizând punerea în aplicare a unei politici eficace pe mai multe niveluri, inclusiv prin coordonare interinstituțională;

    · de a elabora planuri de acțiune pentru punerea în aplicare efectivă a strategiilor de dezvoltare specifice fiecărei regiuni adoptate în septembrie 2013;

    · de a forma administrațiile centrale și locale cu privire la politicile de dezvoltare regională pentru a continua punerea în aplicare și monitorizarea programelor în regiuni;

    · de a spori implicarea părților interesate de la nivel local și de a consolida parteneriatul dintre toate părțile implicate în dezvoltarea regională;

    · de a promova consolidarea rețelelor regionale și interregionale economice și de afaceri din Georgia.

    [1]               Unele dintre aceste recomandări sunt deja reflectate în Programul de asociere.

    [2]               „Georgia in Transition – Report on the human rights dimension: background, steps taken and remaining challenges. Assessment and recommendations”, redactat de Thomas Hammarberg, consilier special al UE privind reforma constituțională și juridică și drepturile omului în Georgia, septembrie 2013.

    Top