EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0338

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată de Uniune la cea de-a 25-a sesiune a Comitetului de revizuire al OTIF în legătură cu anumite amendamente la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) și la apendicele acesteia

/* COM/2014/0338 final - 2014/0172 (NLE) */

52014PC0338

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată de Uniune la cea de-a 25-a sesiune a Comitetului de revizuire al OTIF în legătură cu anumite amendamente la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) și la apendicele acesteia /* COM/2014/0338 final - 2014/0172 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

Propunerea de decizie a Consiliului are ca obiectiv stabilirea poziției Uniunii Europene în cadrul Comitetului de revizuire al OTIF care urmează să se întrunească în perioada 25-27 iunie 2014 în ceea ce privește anumite amendamente la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) și la apendicele B (Reguli uniforme privind contractul de transport feroviar internațional de marfă - CIM), D (Reguli uniforme privind contractele de utilizare a vehiculelor în traficul feroviar internațional - CUV), E (Reguli uniforme privind contractul de utilizare a infrastructurii în traficul feroviar internațional - CUI), F (Reguli uniforme privind validarea standardelor tehnice și adoptarea de specificații tehnice uniforme aplicabile materialului feroviar destinat a fi utilizat în traficul internațional - APTU) și G (Reguli uniforme privind admiterea din punct de vedere tehnic a materialului feroviar utilizat în traficul internațional - ATMF) care urmează să fie decise de comitetul sus-menționat.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Amendamentele la apendicele G (ATMF) și la apendicele D (CUV) au fost discutate cu ocazia mai multor reuniuni ale grupurilor de lucru dedicate din cadrul Organizației Interguvernamentale pentru Transporturile Internaționale Feroviare (OTIF). Atât Comisia Europeană, cât și Agenția Europeană a Căilor Ferate (AEF) au participat activ la toate aceste reuniuni, împreună cu o serie de state membre. Cu toate acestea, alte propuneri nu au fost discutate la reuniunea pregătitoare din cadrul OTIF înainte de a fi prezentate Comitetului de revizuire.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Uniunea a aderat la COTIF în iulie 2011 în virtutea Deciziei 2013/103/UE a Consiliului[1]. COTIF este un acord mixt la care atât Uniunea, cât și toate statele membre care dispun de o rețea feroviară sunt părți contractante. Anexa III la decizie stabilește procedurile interne pentru Consiliu, statele membre și Comisie în cadrul lucrărilor din OTIF. În domeniile care țin de competența exclusivă a UE, votul UE corespunde numărului de voturi ale tuturor statelor membre care sunt părți la COTIF. Există 26 de state membre ale UE care sunt și state membre ale OTIF. Cu toate acestea, 3 state membre ale UE nu au ratificat COTIF 1999, în timp ce 3 state membre ale UE nu și-au retras declarațiile privind neaplicarea apendicelor E (CUI) și F (APTU) și 4 state membre ale UE nu și-au retras declarațiile privind neaplicarea apendicelui G (ATMF), făcute atunci când aceste apendice erau încă incompatibile cu legislația UE. În consecință, aceste state membre ale UE nu pot vota asupra amendamentelor care se referă la dispoziții pe care nu le aplică. OTIF are 46 de state membre active (adeziunea altor 2 membri a fost suspendată până la reluarea traficului feroviar internațional).

În conformitate cu titlul VI articolul 35 din COTIF, odată adoptate de Comitetul de revizuire, amendamentele intră în vigoare pentru toate părțile contractante în prima zi a celei de-a douăsprezecea luni care urmează celei în care Secretarul general al OTIF le-a notificat părților contractante. O parte contractantă poate formula o obiecție în termen de patru luni de la data notificării. În cazul în care un sfert dintre părțile contractante formulează obiecții, amendamentul nu intră în vigoare.

În cazul părților contractante care au formulat obiecții împotriva unei decizii în termenul prevăzut, aplicarea apendicelui în cauză se suspendă în integralitate din momentul în care deciziile intră în vigoare, în măsura în care se referă la traficul cu aceste părți și între acestea. Totuși, în cazul unei obiecții față de validarea unui standard tehnic sau față de adoptarea unei specificații tehnice uniforme, doar standardul sau specificația în cauză va fi suspendat(ă) în ceea ce privește traficul cu statele membre și dintre acestea, începând din momentul în care deciziile intră în vigoare; la fel se procedează în cazul unei obiecții parțiale.

Cu excepția cazului în care părțile ridică un număr suficient de obiecții, amendamentele vizate de prezenta propunere ar trebui să intre în vigoare în cea de-a douăsprezecea lună care urmează celei în care Secretarul general al OTIF le-a notificat părților contractante. De la acea dată, ele vor deveni obligatorii pentru Uniune și statele membre, făcând parte integrantă din acquis-ul Uniunii.

Titlul VII articolul 38 din COTIF prevede că, în scopul exercitării dreptului de vot și a dreptului de opoziție prevăzute la articolul 35 alineatele (2) și (4), organizația regională, în particular Uniunea Europeană, se bucură de un număr de voturi egal cu cel al membrilor săi care sunt și state membre ale organizației.

Propunerea a fost elaborată pe baza dispozițiilor din decizia Consiliului privind aderarea UE la COTIF (Decizia 2013/103/UE). Temeiul juridic al propunerii de decizie a Consiliului este articolul 91 din TFUE, coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

Propunerea de decizie a Consiliului prevede în anexă o listă detaliată a amendamentelor avute în vedere, precizând care dintre acestea pot fi acceptate de către Uniune așa cum au fost prezentate de Secretarul general și care ar trebui respinse în această sesiune a Comitetului de revizuire, deoarece necesită o analiză suplimentară și/sau măsuri suplimentare pentru a le alinia la legislația UE. Multe dintre amendamentele avute în vedere sunt considerate adecvate pentru un transport feroviar internațional sigur și fiabil, ținând cont de progresele tehnologice, și pot fi așadar susținute, în timp ce alte amendamente (în special cele privind finanțarea OTIF sau contractele de transport de mărfuri) nu au niciun impact asupra legislației UE.

În cazul în care amendamentele adoptate de Comitetul de revizuire nu sunt conforme cu poziția Uniunii specificată în anexa la proiectul de decizie, Uniunea ar trebui să formuleze o obiecție în conformitate cu procedura prevăzută la titlul VI articolul 35 alineatul (4) din COTIF pentru a evita intrarea în vigoare a amendamentelor în cauză.

2014/0172 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată de Uniune la cea de-a 25-a sesiune a Comitetului de revizuire al OTIF în legătură cu anumite amendamente la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) și la apendicele acesteia

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 91 coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)       Uniunea a aderat la Convenția privind transporturile internaționale feroviare din 9 mai 1980, astfel cum a fost modificată prin Protocolul de la Vilnius din 3 iunie 1999 (denumită în continuare „Convenția COTIF”), în virtutea Deciziei 2013/103/UE a Consiliului din 16 iunie 2011 privind semnarea și încheierea Acordului între Uniunea Europeană și Organizația Interguvernamentală pentru Transporturile Internaționale Feroviare (OTIF) privind aderarea Uniunii Europene la Convenția respectivă[2].

(2)       Toate statele membre, cu excepția Ciprului și a Maltei, aplică Convenția COTIF.

(3)       Comitetul de revizuire instituit în conformitate cu articolul 13 alineatul (1) litera (c) din Convenția COTIF va decide, în cadrul celei de a 25-a sesiuni, care urmează să aibă loc în perioada 25-27 iunie 2014, cu privire la anumite amendamente la Convenția COTIF și la apendicele B (Reguli uniforme privind contractul de transport feroviar internațional de marfă - CIM), D (Reguli uniforme privind contractele de utilizare a vehiculelor în traficul feroviar internațional - CUV), E (Reguli uniforme privind contractul de utilizare a infrastructurii în traficul feroviar internațional - CUI), F (Reguli uniforme privind validarea standardelor tehnice și adoptarea de specificații tehnice uniforme aplicabile materialului feroviar destinat a fi utilizat în traficul internațional - APTU) și G (Reguli uniforme privind admiterea din punct de vedere tehnic a materialului feroviar utilizat în traficul internațional - ATMF).

(4)       Amendamentele la Convenția COTIF au obiectivul (a) de a actualiza sarcinile Comitetului de experți tehnici și o trimitere la definiția „deținător”, în conformitate cu legislația UE și (b) de a modifica anumite norme privind finanțarea OTIF, auditul și raportarea acesteia, precum și modificări administrative minore.

(5)       Amendamentele la apendicele B (CIM) vizează favorizarea formei electronice a scrisorii de trăsură și a documentelor însoțitoare și clarificarea anumitor dispoziții ale contractului de transport.

(6)       Amendamentele la apendicele D (CUV) prezentate de Secretarul general al OTIF au obiectivul de a clarifica rolul deținătorului și al entității responsabile cu întreținerea în contractele de utilizare a vehiculelor în traficul feroviar internațional. Franța a prezentat o propunere separată privind răspunderea pentru daunele provocate de un vehicul.

(7)       Amendamentele la apendicele G (ATMF) vizează actualizarea dispozițiilor privind admiterea din punct de vedere tehnic a materialului feroviar utilizat în traficul internațional, prin clarificarea rolului și a relațiilor dintre statul contractant, autoritatea competentă și entitatea evaluatoare, precum și prin armonizarea terminologiei cu legislația UE.

(8)       Amendamentele la apendicele F (APTU) vizează menținerea coerenței cu versiunea revizuită a apendicelui G.

(9)       Amendamentele la apendicele E (CUI) sugerate de CIT urmăresc extinderea domeniului de aplicare al regulilor uniforme privind contractul de utilizare a infrastructurii în transportul feroviar național, crearea unui temei juridic pentru condițiile generale de utilizare a infrastructurii feroviare și extinderea răspunderii administratorului de infrastructură pentru daunele sau pierderile cauzate de infrastructură.

(10)     Secretarul general al OTIF propune, de asemenea, modificări de redactare pentru a înlocui termenul „Comunitățile Europene” cu „Uniunea Europeană” în întregul text al Convenției COTIF și al apendicelor sale.

(11)     Majoritatea amendamentelor propuse sunt conforme cu legislația și cu obiectivele strategice ale Uniunii Europene și, prin urmare, ar trebui susținute de către Uniune. Anumite amendamente nu au niciun impact asupra legislației UE și nu necesită agrearea unei poziții la nivelul UE. În fine, unele amendamente necesită mai multe dezbateri în cadrul Uniunii Europene și ar trebui să fie respinse în cadrul acestei reuniuni a Comitetului de revizuire. În cazul în care aceste din urmă amendamente vor fi aprobate fără o modificare acceptabilă pentru Uniune, Uniunea ar trebui să formuleze o obiecție în conformitate cu procedura stabilită la articolul 35 alineatul (4) din Convenția COTIF,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1 Poziția Uniunii Europene

(1)        Poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cursul celei de a 25-a sesiuni a Comitetului de revizuire în cadrul Convenției privind transporturile internaționale feroviare este conformă cu anexa la prezenta decizie.

(2)        Reprezentanții Uniunii pot accepta, în cadrul Comitetului de revizuire, modificări minore ale documentelor menționate în anexa la prezenta decizie, fără o altă decizie a Consiliului.

Articolul 2

După adoptare, decizia Comitetului de revizuire se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 3 Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu

                                                                       Președintele

[1]               Decizia Consiliului din 16 iunie 2011 privind semnarea și încheierea Acordului între Uniunea Europeană și Organizația Interguvernamentală pentru Transporturile Internaționale Feroviare privind aderarea Uniunii Europene la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) din 9 mai 1980, astfel cum a fost modificată prin Protocolul de la Vilnius din 3 iunie 1999, JO L 51, 23.2.2013, p. 1.

[2]               JO L 51, 23.2.2013, p. 1.

ANEXĂ

la propunerea de

Decizie a Consiliului

de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată de Uniune la cea de-a 25-a sesiune a Comitetului de revizuire al OTIF în legătură cu anumite amendamente la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) și la apendicele acesteia

1. Introducere

Secretariatul General (SG) al OTIF a convocat cea de-a 25-a sesiune a Comitetului de revizuire (CR) al COTIF 99 la Berna în perioada 25-27 iunie 2014.

Obiectivul acestui document de lucru este de a detalia poziția coordonată a UE care va fi prezentată la reuniunea CR. Documentul a fost elaborat de către DG MOVE cu ajutorul altor servicii implicate ale Comisiei (TAXUD, SANCO, SJ, SG).

2. Documente de referință

Documentele referitoare la punctele de pe ordinea de zi au fost transmise statelor membre ale OTIF la 25 aprilie 2014 și sunt disponibile pe site-ul web al OTIF la următoarea adresă: http://otif.org/en/law/revision-committee/working-documents.html.

3. Observații referitoare la punctele de pe ordinea de zi

Punctul 1. Deschiderea reuniunii și verificarea cvorumului

Document: nu există.

Competență: partajată.

Exercitarea drepturilor de vot: nu este cazul.

Poziție coordonată recomandată: nu există.

Cvorumul în cadrul Comitetului de revizuire este întrunit dacă majoritatea statelor membre care beneficiază de drept de vot sunt reprezentate în momentul votului. Cu toate acestea, trebuie să se țină seama de articolul 13 alineatul (3) din convenție, care prevede că statele membre care au făcut o declarație privind neaplicarea unuia sau a mai multor apendice nu au drept de vot în ceea ce privește amendamentele la respectivul apendice.

Următoarele state membre nu și-au retras declarațiile privind neaplicarea anumitor apendice:

Pakistan, Rusia (în ceea ce privește CIV, RID, CUV, CUI, APTU și ATMF), Georgia (în ceea ce privește CUV, CUI, APTU și ATMF), Republica Cehă, Norvegia, Slovacia, Regatul Unit (în ceea ce privește CUI, APTU și ATMF) și Franța (în ceea ce privește ATMF).

Atunci când se discută amendamente ale unuia dintre apendicele în cauză, numărul statelor membre care au făcut o declarație cu privire la neaplicarea acelui apendice trebuie scăzut din numărul de membri activi ai OTIF (46) pentru a stabili cvorumul pentru votul asupra apendicelui respectiv.

În cazurile care sunt de competența UE, aceasta poate vota pentru toți membrii săi cu drept de vot, indiferent dacă aceștia sunt sau nu prezenți la vot; astfel, cvorumul poate fi diferit atunci când UE reprezintă statele sale membre și când statele membre ale UE votează ele însele.

Punctul 2. Alegerea președintelui și a vicepreședintelui

Document: nu există.

Competență: partajată.

Exercitarea drepturilor de vot: statele membre

Poziție coordonată recomandată: nu există.

Punctul 3. Adoptarea ordinii de zi

Document: CR 25/3.

Competență: partajată.

Exercitarea drepturilor de vot: statele membre

Poziție coordonată recomandată: nu există.

Punctul 4. Revizuirea parțială a COTIF - Convenția de bază

Documente: CR 25/4, CR 25/4 Add. 1.

Competență: partajată.

Exercitarea drepturilor de vot: statele membre

Poziție coordonată recomandată:

Amendamentele la articolul 3 (Cooperarea internațională) trebuie susținute (modificare de redactare pentru a înlocui trimiterea la „Comunitățile Europene” cu o trimitere la „Uniunea Europeană”).

Amendamentele la articolul 12 (Executarea sentințelor. Aplicarea sechestrelor) trebuie sprijinite, deoarece modifică definiția „deținătorului” în conformitate cu legislația UE.

Amendamentele la articolul 20 (Comitetul de experți tehnici) trebuie sprijinite deoarece sunt necesare pentru a actualiza regulile uniforme APTU și ATMF astfel încât să rămână conforme cu legislația UE.

Alte amendamente: nu este necesară o poziție a UE, deoarece aceste amendamente se referă la finanțarea organizației, la audit sau includ modificări administrative legate de programul de lucru, de raportul anual și de listele de linii sau servicii care nu au niciun impact asupra legislației UE.

Punctul 5. Revizuirea parțială a apendicelui B (Reguli uniforme CIM)

Documente: CR 25/5, CR 25/5 Add. 1, CR 25/5 Add. 2, CR 25/5.1.

Competență: partajată.

Exercitarea drepturilor de vot: UE pentru articolele 6 și 6a; statele membre pentru celelalte articole.

Poziție coordonată recomandată:

Amendamentele la articolul 6 și noul articol 6a au impact asupra legislației UE, dată fiind utilizarea scrisorii de trăsură și a documentelor însoțitoare pentru procedurile vamale și pentru cele sanitare și fitosanitare (SPS). UE este de acord cu intenția OTIF de a acorda prioritate formatului electronic al scrisorii de trăsură. Cu toate acestea, în prezent, adoptarea acestor amendamente ar putea avea consecințe neintenționate. Actuala procedură simplificată de tranzit vamal pe calea ferată este posibilă numai cu documente pe suport de hârtie. Prin urmare, în cazul în care companiile feroviare optează pentru scrisori de trăsură electronice, ele vor trebui să utilizeze procedura standard de tranzit și noul sistem computerizat de tranzit (NCTS). Comisia a început pregătirile pentru constituirea unui grup de lucru care să examineze utilizarea documentelor de transport electronice pentru tranzit, în conformitate cu Codul vamal al Uniunii. Acest grup de lucru va avea prima sa reuniune în 4 și 5 iunie 2014. UE este de acord totodată cu intenția de a furniza documentele de însoțire în format electronic. Cu toate acestea, în legislația actuală a UE nu există niciun temei juridic pentru furnizarea în format electronic a documentelor (de exemplu, documentul veterinar comun de intrare sau documentul comun de intrare) care trebuie să însoțească bunurile cu caracter sanitar sau fitosanitar, așadar acestea trebuie furnizate pe hârtie. Comisia a pregătit un proiect de regulament care va permite certificarea electronică, proiect aflat în prezent în dezbatere în cadrul Consiliului și al Parlamentului. Regulamentul respectiv (regulamentul privind controalele oficiale) este prevăzut a fi adoptat până la sfârșitul anului 2015/începutul anului 2016, însă va exista o perioadă de tranziție pentru punerea sa în aplicare.

Prin urmare, UE sugerează să nu se ia nicio decizie asupra acestor puncte la această reuniune a Comitetului de revizuire și să se continue cooperarea cu OTIF cu privire la acest aspect pentru a avea o soluție bine pregătită pentru o revizuire viitoare a CIM care ar trebui în mod ideal să fie sincronizată cu noul Cod vamal al Uniunii și cu dispozițiile de punere în aplicare a acestuia, care urmează să intre în vigoare la 1 mai 2016. Anumite proceduri electronice pot fi introduse progresiv în perioada 2016 - 2020, în conformitate cu articolul 278 din Codul vamal al Uniunii.

Alte amendamente: nu este necesară o poziție a UE, întrucât aceste dispoziții nu interferează cu legislația UE.

Punctul 6. Documente electronice privind transportul de mărfuri periculoase - informații cu privire la activitatea Comitetului de experți RID

Document: CR 25/6.

Competență: UE.

Exercitarea drepturilor de vot: nu este cazul.

Poziție coordonată recomandată: luarea la cunoștință a informațiilor.

Punctul 7. Revizuirea parțială a apendicelui D (Reguli uniforme CUV)

Documente: CR 25/7, CR 25/7 Add. 1, CR 25/7 Add. 2.

Competență: partajată.

Exercitarea drepturilor de vot: UE.

Poziția UE recomandată: amendamentele la articolele 2 și 9 trebuie sprijinite, deoarece clarifică rolul deținătorului și al entității însărcinate cu întreținerea, în conformitate cu legislația UE. Cu toate acestea, modificarea propusă a articolului 7 prezentată de Franța privind răspunderea persoanei care a furnizat vehiculul în vederea utilizării ca mijloc de transport în cazul unui prejudiciu provocat de un defect al vehiculului necesită o analiză suplimentară, deoarece impactul posibil asupra altor instrumente ale COTIF, care ar putea avea, de asemenea, un efect asupra legislației UE, nu a putut fi evaluat într-un mod suficient de detaliat. Comisia consideră totodată că propunerile statelor membre ale UE care pot avea un impact asupra legislației UE ar trebui să fie discutate în cadrul UE, înainte de a fi prezentate OTIF. Prin urmare, UE nu este în măsură să susțină această propunere de modificare la această reuniune a Comitetului de revizuire.

Punctul 8. Revizuirea apendicelui G (Reguli uniforme ATMF)

Documente: CR 25/8, CR 25/8 Add. 1, CR 25/8 Add. 2.

Competență: UE.

Exercitarea drepturilor de vot: UE.

Poziție coordonată recomandată: a se vedea documentul de lucru COTIF-CTE7. Poziția va trebui să fie actualizată ținând cont de rezultatele reuniunii CTE care va avea loc la 4-5 iunie 2014.

Punctul 9. Revizuirea parțială a apendicelui F (Reguli uniforme APTU)

Documente: Ref.: CR 25/9, CR 25/9 Add. 1.

Competență: UE.

Exercitarea drepturilor de vot: UE.

Poziție coordonată recomandată: modificări de redactare de sprijinit.

Punctul 10. Mandat pentru consolidarea raportului explicativ

Document: CR 25/10.

Competență: partajată.

Exercitarea drepturilor de vot: statele membre

Poziția UE recomandată: de sprijinit.

Punctul 11. Modificări de redactare

Document: CR 25/11.

Competență: partajată.

Exercitarea drepturilor de vot: UE.

Poziție coordonată recomandată: de sprijinit.

Punctul 12. Revizuirea parțială a apendicelui E (Reguli uniforme CUI)

Document: CR 25/12.

Competență: UE.

Exercitarea drepturilor de vot: UE.

Poziție coordonată recomandată: amendamente de respins. Aceste amendamente sugerate de CIT includ extinderea domeniului de aplicare al CUI la operațiunile interne, introducerea unor condiții contractuale obligatorii și extinderea răspunderii administratorului de infrastructură pentru prejudicii. Aceste amendamente pot merita o analiză mai aprofundată, însă, deoarece nu au fost discutate în niciun for intern al OTIF înainte de reuniunea Comitetului de revizuire, impactul lor nu a putut fi evaluat într-un mod suficient de detaliat. Modificarea CUI (care este, în prezent, în conformitate cu legislația UE) la această reuniune a Comitetului de revizuire, fără o pregătire adecvată, pare prematură.

Punctul 13. Regulamentul de procedură al grupurilor de lucru ale Comitetului de revizuire privind apendicele A, B, D și E

Document: CR 25/13.

Competență: partajată.

Exercitarea drepturilor de vot: UE.

Poziție coordonată recomandată: de sprijinit.

Punctul 14. Informații privind lucrările viitoare.

Document: CR 25/14 (nu este încă disponibil).

Competență: partajată.

Exercitarea drepturilor de vot: nu este cazul.

Poziție coordonată recomandată: de decis la fața locului.

Top