Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0156

    Recomandare de DECIZIE A CONSILIULUI de aprobare a încheierii de către Comisie, în numele Comunității Europene a Energiei Atomice, a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte

    /* COM/2014/0156 final */

    52014PC0156

    Recomandare de DECIZIE A CONSILIULUI de aprobare a încheierii de către Comisie, în numele Comunității Europene a Energiei Atomice, a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte /* COM/2014/0156 final */


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.           CONTEXTUL PROPUNERII

    Prezenta propunere este elaborată în vederea semnării, a aplicării cu titlu provizoriu și a încheierii preconizate a Acordului de asociere dintre UE și Georgia, pentru a obține aprobarea cu privire la încheierea Acordului de asociere de către Comisie în numele Comunității Europene a Energiei Atomice (CEEA).

    Întrucât CEEA este, de asemenea, parte la Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, Comisia prezintă o recomandare separată pentru a obține aprobarea Consiliului cu privire la încheierea, de către Comisie, a părților din acord care intră sub incidența Tratatului de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice (CEEA).

    Pentru semnarea și pentru încheierea acordurilor internaționale de către CEEA se aplică proceduri diferite. În special, în conformitate cu articolul 101 din Tratatul CEEA, aceste acorduri trebuie încheiate de Comisie cu aprobarea Consiliului. Prin urmare, este necesar să se adopte decizii separate pentru semnarea și pentru încheierea acordului de asociere de către UE și de către CEEA.

    În ceea ce privește încheierea acordului de asociere în numele CEEA, Comisia recomandă aprobarea acestuia de către Consiliu, în temeiul articolului 101 al doilea paragraf din Tratatul de instituire a CEEA.

    Comisia propune ca, ținând seama de rezultatele negocierilor menționate în propunerea de decizie a Consiliului privind semnarea, în numele UE, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de asociere dintre UE și Georgia, precum și în propunerea de decizie a Consiliului privind încheierea Acordului de asociere dintre UE și Georgia, Consiliul să hotărască semnarea, în numele Uniunii, a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, și să stabilească numirea persoanei (persoanelor) împuternicite în mod corespunzător să semneze în numele Uniunii.

    Având în vedere aprobarea Consiliului și decizia corespunzătoare a Comisiei, Comisia va fi în măsură să semneze și să încheie acordul de asociere în numele CEEA.

    2.           REZULTATE ȘI ELEMENTE JURIDICE ALE PROPUNERII

    Comisia recomandă aprobarea de către Consiliu, în temeiul articolului 101 al doilea paragraf din Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, a încheierii Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, în ceea ce privește chestiunile care țin de competența CEEA.

    Textul acordului este anexat la prezenta recomandare.

    Pentru Uniune, temeiul juridic în vederea încheierii acestui acord îl constituie articolul 217, coroborat cu articolul 218 alineatul (6) litera (a) și cu articolul 218 alineatul (8) al doilea paragraf din TFUE.

    Pentru CEEA, temeiul juridic în vederea încheierii acestui acord îl constituie articolul 101 din Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice.

    Împreună cu decizia Comisiei privind încheierea acordului, propunerea din anexă constituie instrumentul juridic pentru încheierea acordului de asociere în numele CEEA.

    Faptul că propunerea Comisiei a fost transmisă sub forma unui acord între Uniune și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, este legat de geneza acestui acord, elaborat în temeiul normelor din tratat anterioare intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

    În conformitate cu articolul 102 din Tratatul Euratom, un acord nu poate intra în vigoare pentru CEEA decât după ce statele membre au notificat Comisiei faptul că acordul a devenit aplicabil în conformitate cu dispozițiile dreptului lor intern.

    Recomandare de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    de aprobare a încheierii de către Comisie, în numele Comunității Europene a Energiei Atomice, a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 101 al doilea paragraf,

    având în vedere recomandarea Comisiei,

    întrucât:

    (1)       La 10 mai 2010, Consiliul a autorizat Comisia să deschidă negocierile cu Georgia pentru încheierea unui nou acord între Uniunea Europeană și Georgia care să înlocuiască Acordul de parteneriat și cooperare[1].

    (2)       Ținând seama de relațiile istorice apropiate dintre cele două părți și de legăturile tot mai strânse dintre acestea, precum și de dorința lor de a-și consolida și a-și extinde relațiile într-un mod ambițios și inovator, negocierile privind Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, (denumit în continuare „acordul”), au fost finalizate cu succes, prin parafarea acordului la 29 noiembrie 2013.

    (3)       Comisia propune Consiliului ca acordul să fie semnat în numele Uniunii și aplicat cu titlu provizoriu în conformitate cu articolul 429 din acord, în așteptarea încheierii sale la o dată ulterioară.

    (4)       Acordul vizează, de asemenea, chestiuni care țin de competențele Euratom, în special articolul 298 litera (k).

    (5)       Semnarea și încheierea acordului fac obiectul unei proceduri separate în ceea ce privește chestiunile care intră sub incidența Tratatului privind Uniunea Europeană și a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene.

    (6)       Prin urmare, acordul ar trebui să fie încheiat și în numele Comunității Europene a Energiei Atomice în ceea ce privește chestiunile care intră sub incidența Tratatului Euratom.

    (7)       În conformitate cu articolul 102 din Tratatul Euratom, acordul nu poate intra în vigoare pentru Comunitatea Europeană a Energiei Atomice decât după ce statele membre au notificat Comisiei faptul că acordul a devenit aplicabil în conformitate cu dispozițiile dreptului lor intern.

    (8)       Ar trebui aprobată încheierea acordului de către Comisia Europeană, care acționează în numele Comunității Europene a Energiei Atomice,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Se aprobă încheierea de către Comisia Europeană, în numele Comunității Europene a Energiei Atomice, a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte[2]. [3]

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei adoptării.

    Adoptată la Bruxelles,

                                                                           Pentru Consiliu,

                                                                           Președintele

    [1]               JO L 205, 4.8.1999, p. 1-52.

    [2]               Textul acordului este anexat la decizia privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte. (JO...).

    [3]               JO: A se introduce în nota de subsol de mai sus referința de publicare a deciziei în documentul [...].

    Top