Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0151

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind poziția Consiliului în ceea ce privește adoptarea unui Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 428/2009 de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, al transferului, al serviciilor de intermediere și al tranzitului de produse cu dublă utilizare

    /* COM/2014/0151 final - 2011/0310 (COD) */

    52014PC0151

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind poziția Consiliului în ceea ce privește adoptarea unui Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 428/2009 de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, al transferului, al serviciilor de intermediere și al tranzitului de produse cu dublă utilizare /* COM/2014/0151 final - 2011/0310 (COD) */


    2011/0310 (COD)

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind

    poziția Consiliului în ceea ce privește adoptarea unui Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 428/2009 de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, al transferului, al serviciilor de intermediere și al tranzitului de produse cu dublă utilizare

    1.           Context

    Data la care propunerea a fost transmisă Parlamentului European și Consiliului: [documentul COM(2011) 704 final – 2011/0310 COD]: || 7 noiembrie 2011

    Data poziției Parlamentului European, prima lectură: || 23 octombrie 2012

    Data adoptării poziției Consiliului: || 3 martie 2014

    2.           Obiectul propunerii Comisiei

    Propunerea prevede modificări la Regulamentul (CE) nr. 428/2009 al Consiliului în ceea ce privește procedura de actualizare a listei de control a UE.

    Obiectivul este de a abilita Comisia să actualizeze lista UE cu produse cu dublă utilizare supuse controlului, din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 428/2009, prin intermediul unor acte delegate, în conformitate cu articolul 290 din TFUE, pentru a asigura respectarea deplină a obligațiilor internaționale în materie de securitate și pentru a menține competitivitatea agenților economici din UE. Propunerea Comisiei vizează, de asemenea, abilitarea Comisiei să elimine „destinații” (adică țări) din lista cu țările care beneficiază de Autorizații generale de export ale UE (EU General Export Authorisations – EUGEA) din anexa II, pentru a permite o reacție rapidă a UE la circumstanțe internaționale.

    3.           Comentarii asupra poziției Consiliului

    Poziția Consiliului susține elementele principale ale propunerii Comisiei, dar prevede unele modificări ale propunerii inițiale a Comisiei în ceea ce privește eliminarea anumitor destinații (țări) care beneficiază de proceduri de export facilitate și ale domeniului de aplicare al actelor delegate.

    Poziția Consiliului sugerează alinierea controlului de către Parlament a competenței delegate la acordul „Omnibus II” privind comerțul. La regulament va fi anexată o „Declarație a Comisiei cu privire la acte delegate”, reamintind angajamentul Comisiei în temeiul acordului-cadru de a furniza informații Parlamentului cu privire la grupurile de experți.

    Poziția Consiliului prevede, de asemenea, anumite modificări în ceea ce privește revizuirea și valabilitatea delegării de competențe, care ar fi limitată la 5 ani și prelungită în mod tacit cu condiția prezentării unui raport, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune unei astfel de prelungiri cel târziu cu 3 luni înainte de sfârșitul perioadei.

    În fine, poziția Consiliului include și o „Declarație comună a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei cu privire la revizuirea sistemului de control al exporturilor de produse cu dublă utilizare”, precum și o „Declarație a Comisiei privind actualizarea regulamentului” (a se vedea mai jos).

    4.           Concluzie

    Comisia acceptă poziția adoptată de Consiliu.

    _______________________

    DECLARAȚII

    Declarație comună a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei cu privire la revizuirea sistemului de control al exporturilor de produse cu dublă utilizare

    Parlamentul European, Consiliul și Comisia recunosc importanța îmbunătățirii continue a eficienței și a coerenței regimului UE de control al exporturilor strategice, care să asigure un înalt nivel de securitate și un grad de transparență adecvat, fără a afecta competitivitatea și comerțul licit cu produse cu dublă utilizare.

    Cele trei instituții consideră că modernizarea și convergența mai accentuată a sistemului sunt necesare pentru a ține pasul cu noile amenințări și cu rapidele evoluții ale tehnologiei, pentru a reduce perturbările, pentru a crea o piață comună autentică a produselor cu dublă utilizare (condiții de concurență echitabile și uniforme pentru exportatori) și pentru a să fie constituie un model de control al exporturilor pentru țările terțe.

    În acest scop, este esențial să se eficientizeze procesul de actualizare a listelor de control (anexele la regulament); să se evalueze mai bine riscurile, să se intensifice schimbul de informații, să se elaboreze standarde îmbunătățite pentru uzul industriei de profil și să se reducă decalajele în punerea în aplicare.

    Parlamentul European, Consiliul și Comisia sunt conștiente de problema exportului anumitor tehnologii ale informației și comunicațiilor (TIC) care pot fi utilizate în activități prin care drepturile omului sunt încălcate, precum și pentru a submina securitatea UE, în special în ceea ce privește tehnologiile utilizate pentru supravegherea în masă, monitorizare, trasare, urmărire și cenzurare, precum și pentru a exploata vulnerabilități ale programelor informatice.

    În acest sens au fost inițiate consultări tehnice, inclusiv în cadrul vizitelor reciproce ale UE pe tema produselor cu dublă utilizare, al Grupului de coordonare pentru produse cu dublă utilizare și al regimurilor de control al exporturilor, continuând să se întreprindă acțiuni pentru soluționarea situațiilor de urgență prin intermediul unor sancțiuni (în temeiul articolului 215 din TFUE) sau al unor măsuri naționale. De asemenea, vor fi intensificate eforturile de promovare a acordurilor multilaterale în contextul regimurilor de control al exporturilor și vor fi explorate opțiuni pentru a aborda acest aspect în contextul revizuirii, în curs de desfășurare, a politicii UE de control al exporturilor de produse cu dublă utilizare, precum și al pregătirii unei Comunicări a Comisiei. În acest context, cele trei instituții au luat cunoștință de acordul din 4 decembrie 2013 încheiat între statele participante la Aranjamentul de la Wassenaar de a supune controalelor instrumentele de supraveghere complexe care permit accesul neautorizat la sisteme de computere și sistemele de supraveghere prin rețele IP.

    Parlamentul European, Consiliul și Comisia, se angajează în plus să dezvolte în continuare mecanismul nediferențiat existent pentru produsele cu dublă utilizare care nu intră sub incidența anexei I la regulament, în vederea îmbunătățirii în continuare a sistemului de control al exporturilor și a aplicării acestuia în cadrul pieței unice europene.

    Declarația Comisiei cu privire la actele delegate

    În contextul prezentului regulament, Comisia reamintește angajamentul pe care și l-a luat, menționat la punctul 15 din Acordul-cadru privind relațiile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană, de a furniza Parlamentului informații și documente complete cu privire la reuniunile ei cu experții naționali în cadrul activităților ei de pregătire a actelor delegate.

    Declarația Comisiei privind planurile de actualizare a regulamentului

    Pentru a asigura o abordare europeană mai integrată, mai eficientă și mai coerentă a circulației (exporturi, transfer, intermediere și tranzit) produselor strategice, Comisia va prezenta, cât mai rapid posibil, o nouă propunere de actualizare a regulamentului.

    _______________________

    Top