Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0081

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene cu privire la prelungirea dreptului acordat pentru coproducții prevăzut la articolul 5 din Protocolul privind cooperarea culturală la Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte

    /* COM/2014/081 final - 2014/0041 (NLE) */

    52014PC0081

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene cu privire la prelungirea dreptului acordat pentru coproducții prevăzut la articolul 5 din Protocolul privind cooperarea culturală la Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte /* COM/2014/081 final - 2014/0041 (NLE) */


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.           CONTEXTUL PROPUNERII

    Acordul de liber schimb (ALS) între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia și Coreea de Sud[1] este aplicat cu titlu provizoriu începând din iulie 2011. Protocolul privind cooperarea culturală (denumit în continuare „protocolul”), încheiat între părți în cadrul ALS, a stabilit un cadru în care părțile cooperează în scopul facilitării schimburilor referitoare la activități, produse și servicii culturale, inclusiv în sectorul audiovizual, și al îmbunătățirii condițiilor care reglementează astfel de schimburi.

    Prin derogare de la dispozițiile instituționale ale ALS, Comitetul pentru comerț nu are jurisdicție asupra protocolului. În schimb, Comitetului pentru cooperare culturală, care a fost înființat în cadrul protocolului și care include funcționari superiori din administrația fiecărei părți, exercită toate funcțiile Comitetului pentru comerț în ceea ce privește protocolul, în cazul în care respectivele funcții sunt relevante în sensul punerii în aplicare a protocolului. Comitetul pentru cooperare culturală s-a reunit pentru prima dată la 5 decembrie 2013, la Bruxelles, iar cu această ocazie părțile au schimbat informații cu privire la temeiul lor juridic și la activitățile lor culturale.

    Prin protocol, părțile, în conformitate cu legislația lor respectivă, au convenit, printre altele, să acorde coproducțiilor audiovizuale realizate de producători din UE și din Coreea dreptul de a beneficia de sistemele lor respective de promovare a conținutului cultural local/regional, sub rezerva anumitor condiții specifice. Astfel de coproducții pot fi considerate opere europene în cadrul UE și, respectiv, opere coreene în Coreea, cu condiția să respecte cerințele prevăzute la articolul 5 din protocol [a se vedea, în special, punctul 8 literele (a) - (c)]. Acest drept a fost stabilit pentru o perioadă de trei ani (de la 1 iulie 2011 până la 30 iunie 2014) și se propune să fie reînnoit pentru încă trei ani.

    2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Protocolul prevede că fiecare parte instituie un grup consultativ intern (GNI), compus din reprezentanți din domeniul cultural și audiovizual care își desfășoară activitatea în domeniul acoperit de prezentul protocol. GNI al UE s-a reunit la 25 septembrie 2013 în Bruxelles pentru evaluarea rezultatelor punerii în aplicare a dreptului în ceea ce privește sporirea diversității culturale și cooperarea reciproc avantajoasă în operele coproduse.

    GNI a constatat lipsa coproducțiilor audiovizuale între UE și Coreea care respectă condițiile menționate în protocol, a convenit că protocolul are, totuși, potențialul de a fi un instrument util și a recomandat ca dreptul acordat pentru coproducțiile UE - Coreea să fie prelungit pentru încă trei ani. GNI a concluzionat, de asemenea, că pentru ca dreptul să poată fi valorificat în mod corespunzător, este necesar să se promoveze protocolul la nivel de industrie, stat și la nivelul UE.

    Dreptul acordat pentru coproducțiile audiovizuale a fost discutat cu statele membre ale UE în cadrul unei reuniuni a Comitetului pentru cultură al Consiliului Uniunii Europene din data de 31 octombrie 2013. În urma consultării statelor membre și în funcție de avizul emis de GNI, Comisia propune ca dreptul să fie prelungit pentru încă o perioadă de trei ani.

    3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

    Procedura pentru reînnoirea dreptului este prevăzută la articolul 5 din protocol. Măsurile necesare au fost adoptate, astfel cum se precizează mai sus.

    Articolul 5 alineatul (8) din protocol prevede că, în cazul în care se decide că dreptul ar trebui să fie reînnoit, acesta poate fi prelungit pentru o nouă perioadă de trei ani și, ulterior, va fi reînnoit în mod automat pentru perioade suplimentare succesive de aceeași durată, cu excepția cazului în care o parte anulează dreptul prin notificare transmisă în scris cu cel puțin trei luni înainte de expirarea perioadei. Coproducțiile care sunt anterioare unei astfel de anulări pot încă beneficia de sistemele respective pentru promovarea conținutului cultural local/regional.

    În conformitate cu articolul 4 alineatul (1) din Decizia 2011/265/UE a Consiliului, pentru ca această reînnoire a dreptului să intre în vigoare, este necesară o decizie a Consiliului.

    4.       IMPLICAȚIILE BUGETARE N/A

    5.       ELEMENTE OPȚIONALE N/A

    2014/0041 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene cu privire la prelungirea dreptului acordat pentru coproducții prevăzut la articolul 5 din Protocolul privind cooperarea culturală la Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 167 alineatul (3), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)       La data de 23 aprilie 2007, Consiliul a autorizat Comisia să negocieze un acord de liber schimb cu Republica Coreea în numele Uniunii Europene și al statelor membre ale acesteia.

    (2)       Negocierile respective s-au încheiat, iar Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte[2] (denumit în continuare „acordul”) a fost semnat la data de 6 octombrie 2010. Acordul conține un Protocol privind cooperarea culturală (denumit în continuare „protocolul”) care, în conformitate cu articolul 1, stabilește cadrul în care părțile cooperează în vederea facilitării schimburilor referitoare la activități, produse și servicii culturale, inclusiv, printre altele, în sectorul audiovizual.

    (3)       În temeiul articolului 15.10(5) din acord, acesta a fost aplicat parțial, cu titlu provizoriu, prin Decizia 2011/265/UE a Consiliului[3] (denumită în continuare „decizia”) începând cu data de 1 iulie 2011, sub rezerva încheierii sale ulterioare.

    (4)       În temeiul articolului 3 din decizie, articolul 5 din protocol a fost aplicat provizoriu cu excepția alineatului (2).

    (5)       În conformitate cu articolul 4 alineatul (1) din decizie, Comisia avizează, în scris, Coreea cu privire la intenția Uniunii de a nu prelungi perioada de aplicare a dreptului acordat coproducțiilor audiovizuale în temeiul articolului 5 din protocol, conform procedurii prevăzute la articolul 5 alineatul (8) din protocolul respectiv, cu excepția cazului în care, la propunerea Comisiei și cu patru luni înaintea expirării perioadei menționate anterior, Consiliul este de acord să se continue aplicarea dreptului în cauză. În cazul în care Consiliul este de acord cu prelungirea aplicării dreptului, obligația avizării scrise va redeveni aplicabilă la sfârșitul perioadei reînnoite de aplicare a dreptului. În scopurile specifice deciziei referitoare la prelungirea perioadei de aplicare a dreptului, Consiliul decide în unanimitate.

    (6)       Grupul consultativ intern prevăzut la articolul 3 alineatul (5) din protocol a emis un aviz favorabil privind prelungirea perioadei de aplicare a dreptului, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatul (8) din protocol.

    (7)       Prezenta decizie nu aduce atingere competențelor Uniunii și ale statelor membre.

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția care urmează să fie adoptată de Uniune în cadrul Comitetului pentru cooperare culturală este de a fi de acord cu reînnoirea dreptului acordat coproducțiilor audiovizuale de a beneficia de sistemele respective ale părților de promovare a conținutului cultural local/regional, astfel cum se prevede la articolul 5, pentru o perioadă de trei ani, începând de la 1 iulie 2014 până la 30 iunie 2017.

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la Bruxelles,

                                                                           Pentru Consiliu

                                                                           Președintele

    [1]               JO L 127, 14.5.2011, p. 6.

    [2]               JO L 127, 14.5.2011, p. 6.

    [3]               Decizia 2011/265/UE a Consiliului din 16 septembrie 2010 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte (JO L 127, 14.5.2011, p. 1).

    Top