Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DP0035

    Decizia Parlamentului European din 16 ianuarie 2014 privind modificarea Regulamentului de procedură al Parlamentului în ceea ce privește ridicarea și apărarea imunității parlamentare (2013/2031(REG))

    JO C 482, 23.12.2016, p. 169–175 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    23.12.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 482/169


    P7_TA(2014)0035

    Modificarea Regulamentului de procedură al Parlamentului în ceea ce privește ridicarea și apărarea imunității parlamentare

    Decizia Parlamentului European din 16 ianuarie 2014 privind modificarea Regulamentului de procedură al Parlamentului în ceea ce privește ridicarea și apărarea imunității parlamentare (2013/2031(REG))

    (2016/C 482/28)

    Parlamentul European,

    având în vedere scrisoarea președintelui Comisiei pentru afaceri juridice din 9 noiembrie 2012,

    având în vedere articolele 211 și 212 din Regulamentul său de procedură,

    având în vedere raportul Comisiei pentru afaceri constituționale și avizul Comisiei pentru afaceri juridice (A7-0012/2014),

    1.

    decide să aducă Regulamentului său de procedură modificările de mai jos;

    2.

    atrage atenția asupra faptului că aceste modificări vor intra în vigoare în prima zi a următoarei perioade de sesiune;

    3.

    încredințează Președintelui sarcina de a transmite prezenta decizie, spre informare, Consiliului și Comisiei.

    Amendamentul 1

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 5 – alineatul 1 a (nou)

    Textul în vigoare

    Amendamentul

     

    (1a)     Imunitatea parlamentară nu este un privilegiu personal al deputaților, ci o garanție pentru independența Parlamentului în ansamblu și a membrilor săi.

    Amendamentul 2

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 6 – alineatul 1

    Textul în vigoare

    Amendamentul

    (1)   În exercitarea competențelor sale în ceea ce privește privilegiile și imunitățile, Parlamentul urmărește în special conservarea integrității sale ca adunare legislativă democratică și asigurarea independenței deputaților în îndeplinirea atribuțiilor care le revin.

    (1)   În exercitarea competențelor sale în ceea ce privește privilegiile și imunitățile, Parlamentul acționează pentru conservarea integrității sale ca adunare legislativă democratică și asigurarea independenței deputaților în îndeplinirea atribuțiilor care le revin. Cererile de ridicare a imunității se analizează în conformitate articolele 7, 8 și 9 din Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene și cu principiile menționate în prezentul articol.

    Amendamentul 3

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 6 – alineatul 2

    Textul în vigoare

    Amendamentul

    (2)     Orice cerere adresată Președintelui de o autoritate competentă a unui stat membru în vederea ridicării imunității unui deputat este comunicată în ședință plenară și trimisă comisiei competente.

    eliminat

    Amendamentul 4

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 6 – alineatul 3

    Textul în vigoare

    Amendamentul

    (3)     Orice cerere adresată Președintelui de un deputat sau un fost deputat în vederea apărării imunității și privilegiilor este comunicată în ședință plenară și trimisă comisiei competente.

    eliminat

    Amendamentul 5

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 6 – alineatul 4

    Textul în vigoare

    Amendamentul

    (4)     În cazul în care un deputat este arestat sau privat de libertatea de circulație prin presupusa încălcare a privilegiilor și imunităților sale, Președintele Parlamentului poate lua de urgență, după consultarea președintelui și a raportorului comisiei competente, o inițiativă vizând confirmarea privilegiilor și imunităților deputatului în cauză. Președintele Parlamentului comunică această inițiativă comisiei și informează Parlamentul cu privire la aceasta.

    eliminat

    Amendamentul 6

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 6 – alineatul 4 a (nou)

    Textul în vigoare

    Amendamentul

     

    (4a)     În cazul în care un deputat este obligat să compară în calitate de martor sau de expert, nu este necesar să se solicite ridicarea imunității sale, cu condiția ca deputatul:

     

    să nu fie obligat să compară la o dată sau într-un moment care împiedică sau îngreunează exercitarea funcțiilor sale parlamentare, sau să aibă posibilitatea de a prezenta o declarație scrisă ori în orice altă formă care să nu îngreuneze exercitarea funcțiilor sale parlamentare și

     

    să nu fie obligat să depună mărturie în legătură cu informații obținute în mod confidențial în timpul exercitării mandatului său pe care nu consideră oportun să le divulge.

    Amendamentul 7

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 6 a (nou)

    Textul în vigoare

    Amendamentul

     

    Articolul 6a

     

    Apărarea privilegiilor și imunităților

     

    (1)     În cazul în care are loc o presupusă încălcare a privilegiilor și imunităților unui deputat sau ale unui fost deputat de către autoritățile unui stat membru, se poate solicita, în conformitate cu articolul 7 alineatul (-1), o decizie a Parlamentului care să determine dacă, într-adevăr, a avut loc o încălcare a privilegiilor și imunităților respective.

     

    (2)     Se poate depune o astfel de cerere de apărare a privilegiilor și imunităților în special în cazul în care se consideră că circumstanțele respective constituie o restricție administrativă sau de altă natură în privința liberei circulații a deputaților spre locul de desfășurare a reuniunilor Parlamentului sau la întoarcere sau în privința opiniilor sau voturilor exprimate în cadrul exercitării funcțiilor lor, sau în cazul în care se consideră că circumstanțele respective intră sub incidența articolului 9 din Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene.

     

    (3)     O cerere de apărare a privilegiilor și imunităților unui deputat nu este admisibilă dacă a fost deja depusă o cerere de apărare sau de ridicare a imunității deputatului respectiv în legătură cu aceleași proceduri judiciare, indiferent dacă s-a luat sau nu o decizie la momentul respectiv.

     

    (4)     O cerere de apărare a privilegiilor și imunităților unui deputat nu mai este luată în considerație dacă s-a primit o cerere de ridicare a imunității deputatului respectiv în legătură cu aceleași proceduri judiciare.

     

    (5)     În cazurile în care s-a luat decizia de a nu se apăra privilegiile și imunitățile unui deputat, acesta poate solicita reanalizarea deciziei, prezentând noi probe. Cererea de reanalizare nu este admisibilă în cazul în care a fost formulată deja o acțiune împotriva deciziei în temeiul articolului 263 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene sau în cazul în care Președintele consideră că noile mijloace de probă prezentate nu sunt suficiente pentru a justifica reanalizarea deciziei.

    Amendamentul 8

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 6 b (nou)

    Textul în vigoare

    Amendamentul

     

    Articolul 6b

     

    Acțiunea de urgență a Președintelui pentru susținerea imunității

     

    (1)     În cazul în care un deputat este arestat sau privat de libertatea de circulație pe motivul unei presupuse încălcări a privilegiilor și imunităților sale, Președintele poate lua de urgență, după consultarea președintelui și a raportorului comisiei competente, inițiativa de a susține privilegiile și imunitățile deputatului în cauză. Președintele Parlamentului comunică această inițiativă comisiei și informează Parlamentul cu privire la aceasta.

     

    (2)     În cazul în care Președintele face uz de competențele conferite la alineatul (1), comisia ia act de inițiativa Președintelui în cursul reuniunii următoare. Dacă este necesar, comisia poate întocmi un raport care să fie prezentat Parlamentului.

    Amendamentul 9

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 7 – alineatul - 1 (nou)

    Textul în vigoare

    Amendamentul

     

    (-1)     Orice cerere adresată Președintelui de către o autoritate competentă a unui stat membru în vederea ridicării imunității unui deputat, sau de către un deputat sau un fost deputat în vederea apărării privilegiilor și imunităților, se anunță în Parlament și se transmite comisiei competente.

    Amendamentul 10

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 7 – alineatul 1

    Textul în vigoare

    Amendamentul

    (1)   Comisia competentă examinează fără întârziere și în ordinea în care i-au fost prezentate cererile de ridicare a imunității sau de apărare a imunității și privilegiilor.

    (1)   Comisia examinează fără întârziere , dar ținând cont de complexitatea lor relativă, cererile de ridicare a imunității sau de apărare a privilegiilor și imunităților .

    Amendamentul 11

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 7 – alineatul 3

    Textul în vigoare

    Amendamentul

    (3)   Comisia poate solicita autorității interesate furnizarea tuturor informațiilor și precizărilor pe care le consideră necesare pentru a stabili dacă este cazul să se ridice sau să se apere imunitatea. Deputatul în cauză are posibilitatea să ofere explicații, poate prezenta toate documentele și mijloacele de probă scrise pe care le consideră pertinente și poate fi reprezentat de un alt deputat.

    (3)   Comisia poate solicita autorității interesate furnizarea tuturor informațiilor și precizărilor pe care le consideră necesare pentru a stabili dacă este cazul să se ridice sau să se apere imunitatea.

    Amendamentul 12

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 7 – alineatul 3 a (nou)

    Textul în vigoare

    Amendamentul

     

    (3a)     Deputatul în cauză are posibilitatea să ofere explicații, poate prezenta toate documentele și mijloacele de probă scrise pe care le consideră pertinente și poate fi reprezentat de un alt deputat.

     

    Deputatul nu asistă la dezbaterile privind cererea de ridicare sau de apărare a imunității sale, cu excepția audierii propriu-zise.

     

    Președintele comisiei invită deputatul la audiere, precizând data și ora. Deputatul poate renunța la dreptul de a fi audiat.

     

    Dacă deputatul nu se prezintă la audierea la care a fost invitat, se consideră că a renunțat la dreptul de a fi audiat, cu excepția cazului în care deputatul a anunțat că nu poate participa la audiere la data și ora indicate, motivând această imposibilitate. Președintele comisiei decide dacă motivele invocate justifică absența, neexistând posibilitatea atacării acestei decizii.

     

    Dacă decide că absența este justificată, președintele comisiei îl invită pe deputat la audiere la o altă dată și oră. Dacă deputatul nu dă curs celei de-a doua invitații la audiere, procedura continuă fără audierea deputatului. Nu se acceptă noi justificări pentru neprezentare sau noi cereri de audiere.

    Amendamentul 13

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 7 – alineatul 5

    Textul în vigoare

    Amendamentul

    (5)     În cazul în care un deputat este obligat să compară în calitate de martor sau de expert, nu este necesar să se solicite ridicarea imunității sale, dacă deputatul:

    eliminat

    nu este obligat să compară la o dată sau într-un moment care împiedică sau afectează exercitarea activității sale parlamentare sau poate să prezinte o declarație scrisă sau de orice altă natură care nu afectează îndeplinirea funcțiilor sale parlamentare,

     

    nu este obligat să depună mărturie în legătură cu informații obținute în mod confidențial în timpul exercitării mandatului său pe care nu consideră oportun să le divulge.

     

    Amendamentul 14

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 7 – alineatul 6

    Textul în vigoare

    Amendamentul

    (6)     În cazurile de apărare a unui privilegiu sau a unei imunități, comisia precizează dacă circumstanțele constituie un obstacol de ordin administrativ sau de altă natură în ceea ce privește, pe de o parte, libertatea de circulație a deputaților care se deplasează către sau dinspre locul de reuniune a Parlamentului sau, pe de altă parte, exprimarea unei opinii sau a unui vot în exercitarea mandatului, sau dacă se încadrează în aspectele prevăzute la articolul 9 din Protocolul privind privilegiile și imunitățile care nu se află sub incidența dreptului intern și prezintă o propunere prin care invită autoritatea în cauză să tragă concluziile care se impun.

    eliminat

    Amendamentul 15

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 7 – alineatul 10

    Textul în vigoare

    Amendamentul

    (10)     În cazul în care Președintele face uz de competențele care îi sunt conferite prin articolul 6 alineatul (4), comisia competentă ia act de inițiativa Președintelui în cursul reuniunii următoare. Dacă este necesar, comisia poate întocmi un raport care să fie prezentat Parlamentului.

    eliminat

    Amendamentul 16

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 7 – alineatul 12 a (nou)

    Textul în vigoare

    Amendamentul

     

    (12a)     Comisia stabilește principiile pentru aplicarea prezentului articol.


    Top