Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DC0458

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU referitor la examinarea comună a punerii în aplicare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Australia privind prelucrarea și transferul datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR) de către transportatorii aerieni către Serviciul vamal și de protecție a frontierelor din Australia

    /* COM/2014/0458 final */

    52014DC0458

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU referitor la examinarea comună a punerii în aplicare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Australia privind prelucrarea și transferul datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR) de către transportatorii aerieni către Serviciul vamal și de protecție a frontierelor din Australia /* COM/2014/0458 final */


    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

    referitor la examinarea comună a punerii în aplicare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Australia privind prelucrarea și transferul datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR) de către transportatorii aerieni către Serviciul vamal și de protecție a frontierelor din Australia

    Acordul dintre Uniunea Europeană (UE) și Australia privind prelucrarea și transferul datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR) de către transportatorii aerieni către Serviciul vamal și de protecție a frontierelor din Australia (Australian Customs and Border Protection Service - ACBPS) a intrat în vigoare la data de 1 iunie 2012.

    Acordul prevede ca examinarea comună să se desfășoare pentru prima dată la un an după intrarea sa în vigoare, aceasta urmând să se efectueze apoi periodic, astfel cum s-a convenit reciproc. Această examinare comună s-a efectuat la Canberra, în zilele de 29 și 30 august 2013, și a vizat în principal punerea în aplicare a acordului, acordându-se o atenție specială mecanismului de mascare a datelor, precum și transferului datelor PNR ale cetățenilor și ale rezidenților UE către autoritățile țărilor terțe, astfel cum se prevede în articolele relevante ale acordului, și în conformitate cu Declarația comună a UE și a Australiei privind acordul.

    Examinarea comună s-a bazat pe metodologia aplicată în cazul examinărilor comune anterioare privind PNR cu Statele Unite (2005, 2013) și Canada (2008). În cadrul acestei metodologii, în prima etapă, care a avut loc înainte de examinarea comună, Comisia Europeană a trimis un chestionar ACBPS, care a transmis răspunsurile în scris. În a doua etapă, echipa UE a efectuat o vizită la Unitatea de analiză a pasagerilor din cadrul ACBPS. În a treia etapă a avut loc o reuniune la care au participat reprezentanți ai ACBPS, ai Departamentului australian pentru afaceri externe și comerț, ai Biroului comisarului australian pentru informații, ai comisarului australian pentru protecția vieții private și echipa UE. În cadrul acestei reuniuni s-a discutat în detaliu punerea în aplicare a acordului.

    Înainte de examinarea comună, ACBPS a furnizat echipei UE o documentație detaliată cu privire la prelucrarea datelor PNR de către ACBPS, inclusiv un cadru de control în materie de PNR care stabilește un inventar complet al sistemelor automate și al comenzilor manuale utilizate pentru prelucrarea datelor PNR, alte documente operaționale interne, o evaluare a impactului privind confidențialitatea PNR și rapoarte de audit recente, elaborate de Biroul comisarului australian pentru protecția vieții private.

    Echipa UE a constatat că Australia a pus în aplicare pe deplin acordul, conform condițiilor stabilite în acesta. Australia își respectă obligațiile în ceea ce privește garanțiile în materie de protecție a datelor prevăzute în cadrul acordului și prelucrează datele PNR conform condițiilor stabilite în acesta. Australia nu prelucrează niciun tip de date sensibile conținute în datele PNR obținute în temeiul acordului și depune eforturi pentru a îmbunătăți în continuare identificarea automată și ștergerea datelor sensibile. Modul bine direcționat în care Australia evaluează datele PNR în raport cu indicatorii de risc reduce la minimum accesul la datele cu caracter personal. Biroul comisarului australian pentru informații asigură un nivel ridicat de supraveghere independentă a prelucrării datelor PNR în temeiul acordului.

    Australia este de apreciat pentru modul în care aplică metoda „push” PNRGOV. Deși nu se încadrează în domeniul de aplicare a acordului, este de salutat faptul că Australia a extins aplicarea metodei „push” în cazul tuturor transportatorilor aerieni care nu intră sub incidența acordului. În plus, Australia este un deschizător de drumuri în elaborarea și promovarea în întreaga lume a formatului standard de mesaj PNRGOV, având ca obiectiv realizarea unei standardizări la nivel mondial pentru transmiterea datelor PNR în cadrul relațiilor sale cu transportatorii aerieni individuali și în cadrul Organizației Mondiale a Vămilor (World Customs Organisation - WCO), al Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) și al Asociației Internaționale de Transport Aerian (International Air Transport Association - IATA).

    Cele două părți au în vedere ca următoarea examinare comună a acordului să se desfășoare simultan cu evaluarea comună a acestuia, la jumătatea anului 2016.

    În ceea ce privește aspectele care trebuie avute în vedere în continuare, este necesar să se acorde mai multă atenție cooperării în materie de asigurare a respectării legii pe baza schimbului de informații analitice obținute din datele PNR. Se solicită Australiei să își intensifice eforturile menite să asigure reciprocitatea și să facă în mod proactiv schimb de informații analitice obținute din datele PNR cu statele membre și, după caz, cu Europol și Eurojust. În același timp, destinatarii informațiilor respective din UE ar trebui să furnizeze ACBPS un feedback adecvat cu privire la utilizarea acestor informații și la rezultatele obținute. Se solicită, de asemenea, Australiei să instituie un mecanism de raportare care să îi permită să informeze statele membre dacă datele PNR primite în temeiul acordului sau informațiile analitice care conțin date de acest tip sunt, în cele din urmă, transmise unei țări terțe. În plus, Australia ar trebui să asigure în continuare faptul că garanțiile prevăzute în acord sunt, de asemenea, extinse la datele PNR extrase care sunt transmise altor unități din cadrul ACBPS sau altor autorități guvernamentale australiene.

    Fără a aduce atingere articolului 24 alineatul (4) privind examinarea comună a acordului în termen de patru ani de la intrarea sa în vigoare, o evaluare preliminară a contribuției PNR la combaterea terorismului și a altor infracțiuni grave cu un caracter transnațional a arătat că prelucrarea datelor PNR permite ACBPS să efectueze evaluări eficace ale riscurilor pe care le prezintă toți pasagerii cu până la 72 de ore înainte de plecare. ACBPS prelucrează datele PNR pentru a evalua informațiile cu privire la pasageri în raport cu normelor de selectare care pot include mai mulți indicatori de risc. În cazul în care evaluarea pe baza indicatorilor de risc indică prezența unui călător cu un potențial de risc ridicat, un analist prelucrează în continuare datele PNR, coroborate cu alte informații în materie de asigurare a respectării legii, pentru a stabili dacă un călător prezintă un risc ridicat, astfel încât să contribuie la identificarea călătorilor care necesită o intervenție la sosire. Identificarea timpurie a pasagerilor care pot prezenta un risc ridicat permite ACBPS să pregătească măsurile necesare la sosire și să își direcționeze mai bine intervențiile, facilitând totodată deplasările persoanelor care călătoresc în scopuri legitime, ca urmare a intervențiilor minime. Potrivit ACBPS, analiza datelor PNR, coroborate cu alte informații, are un rol esențial în ceea ce privește capacitatea sa de a identifica, înainte de sosire, pasagerii cu risc ridicat, în contextul combaterii terorismului, al traficului de droguri, al fraudei de identitate, al traficului de persoane și al altor infracțiuni transnaționale grave. ACBPS a dat exemple de utilizare a PNR.

    Raportul examinării comune, care însoțește prezentul raport, are trei capitole. Capitolul 1 prezintă o imagine de ansamblu asupra contextului examinării, precum și a scopului și a aspectelor procedurale ale exercițiului. Capitolul 2 prezintă principalele constatări ale examinării comune. Capitolul în cauză este completat de anexa A, care conține chestionarul și răspunsurile ACBPS la acesta. În fine, capitolul 3 prezintă concluziile generale ale exercițiului. În anexa B este prezentată componența echipei UE și a echipei australiene care au efectuat exercițiul de examinare. Exemplele furnizate de ACBPS cu privire la utilizarea datelor PNR în Australia se găsesc în anexa C.

    Top