Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XC1123(02)

Răspuns la plângerea CHAP(2013) 3076

JO C 343, 23.11.2013, p. 21–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

23.11.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 343/21


Răspuns la plângerea CHAP(2013) 3076

2013/C 343/10

1.

Comisia Europeană a primit și continuă să primească o serie de plângeri cu privire la bunăstarea și gestionarea câinilor fără stăpân în România, pe care le-a înregistrat cu numărul de referință CHAP(2013) 3076 (a se vedea confirmarea în JO C 314, 29.10.2013, p. 9).

2.

Comisia, dorind să ofere un răspuns rapid și să asigure informarea persoanelor interesate, utilizând în același timp într-un mod cât mai economic resursele administrative, publică prezentul răspuns în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și pe internet, la adresa:

http://ec.europa.eu/eu_law/complaints/receipt/index_en.htm

3.

Bunăstarea și gestionarea populațiilor de animale fără stăpân nu este reglementată de norme ale UE și constituie responsabilitatea exclusivă a statelor membre. Mai exact, articolul 13 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care prevede respectarea deplină a cerințelor privind bunăstarea animalelor în formularea și punerea în aplicare a anumitor politici ale UE, nu constituie un temei juridic care să permită abordarea tuturor aspectelor legate de bunăstarea animalelor.

4.

Comisia sprijină activitatea Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind orientările pentru controlul populațiilor de câini fără stăpân, evidențiind rolul important al agențiilor administrației locale în aplicarea legislației referitoare la deținerea de câini și indicând organismele responsabile de elaborarea și punerea în aplicare a instruirii corespunzătoare în vederea reglementării capturării, transportului și ținerii câinilor în adăposturi, precum și criteriile minime de adăpostire și îngrijire. Orientările subliniază necesitatea unor abordări paralele în controlul populațiilor de câini fără stăpân și cer ca uciderea acestora să fie efectuată cu suferință minimă, atunci când este necesar, neconstituind o strategie durabilă în cazul în care se recurge doar la aceasta. Fiecare stat membru, în calitate de membru al OIE, decide asupra modului cel mai adecvat de utilizare a acestor orientări internaționale în contextul său național. Comisia va continua să susțină activitatea Platformei regionale pentru Europa a OIE privind bunăstarea animalelor pentru Europa, oferind asistență țărilor membre ale OIE din Europa de Est, inclusiv României, pentru a asigura respectarea acestor standarde.

5.

Comisia susține strategii de informare și educare sistematice și comune cu privire la bunăstarea câinilor și colaborează cu alte entități pentru dezvoltarea site-ului internet „CARODOG” (http://www.carodog.eu), o platformă informativă privind gestionarea populațiilor de câini, care să conducă la un comportament responsabil al proprietarilor de animale, ca un principiu de bază pentru promovarea bunăstării animalelor de companie în Uniunea Europeană.

6.

Normele UE privind protecția animalelor în momentul uciderii acestora [Regulamentul (CE) nr. 1099/2009 al Consiliului] fac referire în mod specific la uciderea animalelor în abatoare și a celor deținute în scopuri agricole. Regulamentul nu face referire la animalele ucise în alte circumstanțe.

7.

Comisia își va continua activitățile menționate mai sus, cărora le acordă o mare importanță, dar va închide cazul, având în vedere că plângerile respective nu intră sub incidența dreptului Uniunii.


Top