EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XC1016(01)

Comunicarea Comisiei referitoare la două liste de instrumente de asistență financiară în temeiul Regulamentului (UE) nr. 472/2013

JO C 300, 16.10.2013, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.10.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 300/1


Comunicarea Comisiei referitoare la două liste de instrumente de asistență financiară în temeiul Regulamentului (UE) nr. 472/2013

2013/C 300/01

1.   Introducere

Regulamentul (UE) nr. 472/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind consolidarea supravegherii economice și bugetare a statelor membre din zona euro care întâmpină sau care sunt amenințate de dificultăți grave în ceea ce privește stabilitatea lor financiară (1) prevede stabilirea unei coerențe depline între cadrul de coordonare economică al Uniunii instituit prin TFUE și eventualele condiții de politică ce însoțesc asistența financiară acordată statelor membre din zona euro.

Anumite dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 472/2013 dispun publicarea, în scop informativ, de către Comisie a două liste cu instrumentele de asistență financiară: (i) instrumentele cu caracter preventiv și, separat, (ii) instrumentele în cazul cărora normele mecanismului european de stabilitate (MES) nu prevăd un program de ajustare macroeconomică.

În vederea pregătirii acestor liste, Comisia a derulat consultări informale cu statele membre, cu MES și cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Listele vor fi ținute la zi.

2.   Lista instrumentelor de asistență financiară preventivă care declanșează o supraveghere mai strictă a statului membru beneficiar, publicată în conformitate cu articolul 2 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 472/2013

Articolul 2 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 472/2013 impune publicarea listei cu instrumentele care oferă asistență financiară preventivă unui stat membru în sensul articolului 2 alineatul (3) din regulamentul menționat. Statele membre care beneficiază de asistență financiară prin intermediul unuia dintre aceste instrumente sunt supuse unei supravegheri mai stricte. Prin derogare, statele membre nu sunt supuse unei supravegheri mai stricte atunci când beneficiază de o linie de credit care nu este condiționată de adoptarea unor noi măsuri de politică de către statul membru în cauză, cu condiția să nu se utilizeze respectiva linie de credit [articolul 2 alineatul (4) din regulament].

Prin urmare, lista menționată este prezentată în continuare:

 

Mecanismul european de stabilitate

Linie de credit condiționată cu scop preventiv (dacă este utilizată)

Linie de credit cu condiții mai stricte

Facilitatea de sprijin pentru piața primară (dacă este utilizată în cadrul unei linii de credit a Mecanismului european de stabilitate)

Facilitatea de sprijin pentru piața secundară (dacă este activată în afara unui program de ajustare macroeconomică)

 

Fondul european de stabilitate financiară

Linie de credit condiționată cu scop preventiv (dacă este utilizată)

Linie de credit cu condiții mai stricte

Linie de credit cu condiții mai stricte cu garantare parțială a obligațiunilor suverane

Facilitatea de sprijin pentru piața primară (dacă este utilizată în cadrul unui program preventiv al Fondului european de stabilitate financiară)

Facilitatea de sprijin pentru piața secundară (dacă este activată în afara unui program de ajustare macroeconomică)

 

Fondul Monetar Internațional

Linie de credit flexibilă (dacă este utilizată)

Linie în scop precauționar și de lichiditate

3.   Lista instrumentelor de asistență financiară pentru care normele MES nu prevăd un program de ajustare macroeconomică, publicată în conformitate cu articolul 7 alineatul (12) din Regulamentul (UE) nr. 472/2013

Articolul 7 alineatul (12) din Regulamentul (UE) nr. 472/2013 impune publicarea listei cu instrumentele pentru care normele MES nu prevăd un program de ajustare macroeconomică în sensul articolului 7 alineatul (12) din regulamentul menționat. Statele membre care beneficiază de asistență financiară prin intermediul unuia dintre aceste instrumente vor face obiectul unei decizii a Consiliului, prin care se vor aproba principalele cerințe de politică pe care MES intenționează să le includă printre condițiile de acordare a sprijinul său financiar.

Linie de credit condiționată cu scop preventiv (PCCL)

Linie de credit cu condiții mai stricte (ECCL)

Facilitatea de sprijin pentru piața primară (dacă este utilizată în cadrul unei PCCL sau al unei ECCL)

Facilitatea de sprijin pentru piața secundară (dacă este activată în afara unui program de ajustare macroeconomică)

Asistență financiară pentru recapitalizarea instituțiilor financiare

Având în vedere că nu se prevede ca Fondul european de stabilitate financiară (FESF) să se implice în noi programe de la 1 iulie 2013, nu este necesară publicarea unei astfel de liste pentru FESF.


(1)  JO L 140, 27.5.2013, p. 1.


Top