Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XC0629(04)

    Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    JO C 187, 29.6.2013, p. 19–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    29.6.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 187/19


    Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    2013/C 187/13

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

    DOCUMENT UNIC

    REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

    privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare  (2)

    „ACEITE SIERRA DEL MONCAYO”

    NR. CE: ES-PDO-0005-0797-17.02.2010

    DOP ( X ) IGP ( )

    1.   Denumire

    „Aceite Sierra del Moncayo”

    2.   Statul membru sau țara terță

    Spania

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Tip de produs

    Clasa 1.5.

    Uleiuri și grăsimi (unt, margarină, uleiuri etc.)

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    Ulei de măsline extravirgin, obținut din fructele măslinului (Olea Europea L.) din soiurile Empeltre, Arbequina, Negral, Verdial și Royal, prin procedee mecanice sau prin alte procese fizice, care nu conduc la modificarea uleiului și păstrează gustul, aroma și caracteristicile fructelor din care provine; ponderea (%) fiecăruia dintre soiurile menționate este indicată în continuare:

    Empeltre: minimum 70 %;

    Arbequina: maximum 25 %;

    prezența cel puțin a unuia dintre soiurile minoritare recunoscute (Negral, Verdial sau Royal). Aceste trei soiuri nu pot depăși, cumulat, 5 %.

    Valorile maxime admise pentru uleiurile de măsline extravirgine cu denumirea de origine „Aceite Sierra del Moncayo”:

    Aciditatea

    Maximum 0,5

    Indice de peroxid

    Maximum 16 mEq O2/kg

    K232

    Maximum 2,0

    K270

    Maximum 0,12

    Evaluarea organoleptică

     

    Abaterea medie

    Md = 0

    Valoarea medie a atributului fructat

    Mf > 2,5

    Profilul senzorial al uleiurilor „Aceite Sierra del Moncayo” care reiese din analiza organoleptică prezintă atribute fructate ale căror valori medii depășesc 2,5 și intensități ale descriptorului „migdală” de minimum 2,5. La caracterizarea organoleptică se adaugă percepția atributelor „amar” și „picant”, a căror valoare maximă este de 4,5.

    Conținutul de acid gras oleic are valori minime de 70 %, în vreme ce conținutul maxim de acid gras linoleic al uleiurilor „Aceite Sierra del Moncayo” nu depășește 11 %.

    3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate)

    Cultivarea măslinelor trebuie să aibă loc în aria descrisă la punctul 4.

    3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)

    3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

    Cultivarea măslinelor și fabricarea uleiurilor trebuie să aibă loc în aria descrisă la punctul 4.

    3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.

    Pentru păstrarea caracteristicilor tipice ale produsului în toate etapele, procesul de îmbuteliere trebuie să se realizeze în aria geografică recunoscută. În acest mod, producția este monitorizată în totalitate de organismele de control, iar operațiunile finale necesare pentru acest produs sunt realizate de producătorii din regiune. Aceștia cunosc cel mai bine modul în care se comportă uleiurile respective la operațiunile legate de îmbuteliere, cum ar fi durata și modurile de decantare, utilizarea de materiale pentru filtrare, precum pământurile filtrante sau celuloza, temperaturile de îmbuteliere, comportamentul la temperaturi scăzute și la depozitare. Scopul urmărit este menținerea caracteristicilor tipice ale produsului.

    Unitatea responsabilă cu îmbutelierea trebuie să dispună de sisteme care să permită îmbutelierea uleiurilor cu această denumire de origine protejată separat de alte uleiuri pe care ar putea să le îmbutelieze.

    Uleiul trebuie să fie îmbuteliat în recipiente din sticlă, metal acoperit cu strat protector pentru uzul alimentar, PET-uri, ceramică vitrificată sau cutii de carton, cu o capacitate de maximum 5 litri.

    3.7.   Norme specifice privind etichetarea

    Etichetele ambalajelor utilizate pentru ulei trebuie să includă, pe lângă denumirea comercială, logoul denumirii cu mențiunea „Denominación de Origen Protegida (sau DOP) Aceite Sierra del Moncayo” și marcajul de conformitate al organismului de certificare a produsului din cadrul organului de control.

    Image

    De asemenea, produsul va fi prevăzut cu marcaj de conformitate (contraetichetă) identificat cu ajutorul unui cod alfanumeric aplicat în cadrul unităților de îmbuteliere astfel încât să nu se permită reutilizarea acestuia și să se asigure trasabilitatea produsului.

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

    Aria geografică se întinde între valea fluviului Ebru și masivul muntos Moncayo. Aceasta formează o unitate omogenă din punct de vedere morfologic, geografic și istoric, formată din regiunile Tarazona, Moncayo și Campo de Borja, cu peste 2 500 de hectare de plantații de măslini aparținând unui număr total de 34 de comune.

    Lista comunelor: Alcalá de Moncayo, Añón de Moncayo, El Buste, Los Fayos, Grisel, Litago, Lituénigo, Malón, Novallas, San Martín de la Virgen de Moncayo, Santa Cruz de Moncayo, Tarazona, Torellas, Trasmoz, Vera de Moncayo, Vierlas, Agón, Ainzón, Alberite de San Juan, Albeta, Ambel, Bisimbre, Borja, Bulbuente, Bureta, Fréscano, Fuendejalón, Magallón, Maleján, Mallén, Novillas, Pozuelo de Aragón, Tabuenca și Talamantes.

    5.   Legătura cu aria geografică

    5.1.   Specificitatea ariei geografice

    Aria de producție destinată fabricării uleiurilor protejate se întinde între valea fluviului Ebru și masivul muntos Moncayo.

    Aceasta constituie o zonă de tranziție între câmpiile întinse și terasate de pe malul fluviului Ebru și lanțul muntos iberic. Comunele selecționate se situează în bazinele râurilor Queiles și Huecha, care constituie un spațiu unic datorită particularităților lor pedoclimatice.

    Măslinele sunt recoltate direct din arbori, imediat ce au atins un grad de maturitate adecvat pentru o recoltare precoce. În această zonă, pentru cultura măslinilor este utilizată plantația tradițională, pe terenuri neirigate.

    De asemenea, tehnicile tradiționale au condus la apariția unor soiuri minoritare, destinate consumului ca măsline de masă, pentru autoaprovizionare, într-o economie autarhică.

    Predomină prezența materialelor dure, constând din roci calcaroase și conglomerate.

    Toate solurile sunt profunde, cu pH bazic, datorită prezenței răspândite a carbonaților de calciu. Solurile sunt, de asemenea, caracterizate de prezența majoritară a texturilor ușoare și de prezența redusă a materiei organice.

    Aria geografică este formată dintr-o amplă zonă de stepă, cu câmpii beneficiind de o climă mediteraneeană continentalizată, cu precipitații medii anuale cuprinse între 450 și 467 mm/an, a căror majoritate se concentrează în lunile de toamnă și de primăvară.

    Temperaturile medii oscilează între 7 și 14 °C, cu cele mai însorite perioade în lunile iulie-august și cu temperaturi maxime de 40 °C. De asemenea, aria este marcată de producerea furtunilor de vară. Perioada cea mai rece este cuprinsă între lunile decembrie și februarie, temperaturile putând atinge valori de – 16 °C în februarie.

    Valorile medii ale evapotranspirației obținute în stațiile meteorologice ale regiunii în cauză se situează între 600 și 750 mm/an. Prin compararea acestei valori cu aceea a precipitațiilor înregistrate în cele două bazine, se poate observa în mod clar existența unui deficit de apă.

    Diferența de presiune existentă între Marea Cantabrică și Marea Mediterană conduce la formarea unui vânt rece și uscat, caracteristic regiunii, denumit Cierzo, care se manifestă cu o frecvență mai mare iarna și la începutul primăverii Cierzo generează o scădere puternică a temperaturilor, cauzată, în egală măsură, de forța și persistența sa, antrenând o senzație termică inferioară față de nivelul real și provocând secetă și ariditatea solului, factor cu o influență generală asupra activității agricole din regiune (Cuadrat, J. M. – 1999).

    Cierzo împiedică formarea ceții și a gheții, fapt cu o influență deosebit de pozitivă asupra plantațiilor de măslini.

    5.2.   Specificitatea produsului

    Soiurile de măslini cultivați în aria geografică sunt următoarele: Empeltre, Arbequina, Negral, Verdial și Royal. Acestea s-au modificat și s-au perpetuat de-a lungul secolelor, în urma unei selecții naturale, adaptându-se perfect la condițiile din regiune și garantând astfel un produs final obținut din mai multe soiuri, care are proprietăți specifice și care nu există în nicio altă regiune oleicolă.

    La momentul recoltării, aceste soiuri prezintă un indice de maturitate cuprins între 3 și 6.

    Uleiurile de măsline „Aceite Sierra del Moncayo”, în compoziția cărora soiul Empeltre reprezintă minimum 70 %, soiul Arbequina maximum 25 %, iar soiurile minoritare nu depășesc 5 %, se realizează cu respectarea unei formule de amestec strict specifică și proprie acestei regiuni.

    Conform rezultatelor eșantionărilor efectuate, conținutul de acid gras oleic are valori minime admise de 70 %, peste nivelurile atinse de alte uleiuri și soiuri (Consiliul oleicol internațional, Enciclopedia mondială a măslinului). Trebuie adăugat și faptul că valorile medii obținute în ceea ce privește conținutul de acid linoleic sunt inferioare celor indicate în studiile consacrate soiurilor Empeltre și Arbequina cultivate în cadrul altor plantații de măslini. Valorile minime admise de 70 % pentru acidul gras oleic și conținutul scăzut de acid gras linoleic (valori maxime admise de 11 %) conduc la o valoare ridicată a indicelui de nesaturare, fapt care conferă acestor uleiuri de măsline o mare stabilitate.

    Uleiurile de măsline „Aceite Sierra del Moncayo” prezintă valori scăzute ale stării pro-oxidative și o cinetică încetinită a auto-oxidării, fapt care se traduce prin valori ale K270 mai mici de 0,12 pentru coeficientul de extincție molară, care sunt specifice acestor uleiuri de măsline.

    Profilul senzorial al uleiurilor „Aceite Sierra del Moncayo” prezintă atribute fructate cu valori minime de 2,5 și intensități ale descriptorului „migdală” de minimum 2,5. La caracterizarea organoleptică se adaugă percepția atributelor „amar” și „picant”, a căror valoare maximă este de 4,5, aceasta nedepășind cu mai mult de două puncte media atributului fructat, fapt ce conferă uleiului un caracter echilibrat.

    5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

    Existența unui sol calcaros și profund, în combinație cu precipitațiile slabe anuale, cu verile calde și perioadele lungi de îngheț, precum și cu prezența permanentă a Cierzo, constituie un ecosistem care a permis conservarea prin selecție naturală a soiurilor prezente în „Aceite Sierra del Moncayo”, care s-au adaptat perfect la acest mediu (Rallo și col., 2005).

    Aria geografică de producție este o zonă de tranziție între zone în care sunt produse predominant soiuri unice. Astfel, aria este încadrată de zona cu producție majoritară de Arbequina, din Catalonia, și cea cu producție majoritară de Empeltre, din Bajo Aragón, la care se adaugă soiurile minoritare precum Negral, Verdial și Royal, destinate producerii de măsline de masă pentru autoaprovizionare, într-o economie autarhică.

    Condițiile pedoclimatice (precipitații inexistente în perioada recoltei și cu intensitate scăzută în perioada de dezvoltare a fructului; temperaturi ridicate vara și scăzute iarna și caracteristicile tipului de sol) influențează compoziția de acizi grași a acestor uleiuri de măsline și se traduc printr-un conținut mai ridicat de acid gras oleic (Civantos, 1999), atingând valori de peste 70 %. În ceea ce privește recoltarea precoce a fructului, aceasta conferă uleiurilor valori mai mici de 11 % ale conținutului de acid gras linoleic, fapt care conduce la o valoare ridicată a indicelui de nesaturare și conferă acestor uleiuri de măsline o mare stabilitate din punctul de vedere al oxidării (Enciclopedia mondială a măslinului, 1996).

    Cierzo permite evitarea înghețului, element care declanșează starea de oxidare a fructului, și ajută astfel la obținerea unor uleiuri de măsline care prezintă un nivel scăzut al stării pro-oxidative, cu valori ale K270 mai mici de 0,12.

    Valorile indicelui de maturitate ale acestor soiuri rezultă în urma recoltării precoce tradiționale, direct din arbore, tehnică prin intermediul căreia se obține un ulei „Aceite Sierra del Moncayo” cu atribute fructate superioare celor indicate în descrierea organoleptică.

    Datorită prezenței solurilor uscate, cu un pH bazic, valorilor pluviometrice scăzute și amestecului de soiuri, uleiul „Aceite Sierra del Moncayo” oferă profiluri senzoriale cu atribute fructate de peste 2,5 și o intensitate a descriptorului „migdală” de minimum 2,5.

    În fine, condițiile de mediu descrise generează un stres hidric și nutrițional în etapa de maturare a culturii de măslin, care intensifică descriptorii senzoriali ai uleiului (Civantos și col., 1999) și conduce la apariția unor senzații considerabile și echilibrate de gust amar și picant, care nu depășesc cu mai mult de două puncte media atributului fructat la uleiurile „Aceite Sierra del Moncayo”.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    [Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 (3)]

    http://www.aragon.es/estaticos/GobiernoAragon/Departamentos/AgriculturaGanaderiaMedioAmbiente/AgriculturaGanaderia/Areas/08_Calidad_Agroalimentaria/02_Alimentos_calidad_diferenciada/Pliego_aceite_moncayo_09_12.pdf


    (1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

    (2)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12. Înlocuit de Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

    (3)  A se vedea nota de subsol nr. 2.


    Top