EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XC0514(04)

Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

JO C 134, 14.5.2013, p. 49–52 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.5.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 134/49


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

2013/C 134/11

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare  (2)

WATERFORD BLAA”/„BLAA

NR. CE: IE-PGI-0005-0980-05.03.2012

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire

„Waterford Blaa”/„Blaa”

2.   Statul membru sau țara terță

Irlanda

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tip de produs

Clasa 2.4.

Produse de panificație, produse de patiserie, produse de cofetărie, biscuiți

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Waterford Blaa”/„Blaa” este o chiflă moale de pâine albă, cu consistență de aluat, ușor de identificat datorită prezenței făinii albe pe produs, în partea de sus.

Pâinea prezintă următoarele caracteristici:

 

Formă

Chiflele „Waterford Blaa”/„Blaa” pot fi rotunde sau pătrate. Sunt totodată cu coajă crocantă și moi; sunt modelate în formă rotundă și sunt rotunde când sunt puse în tavă, dar se unesc unele cu altele crescând în timpul coacerii, iar când sunt separate unele de altele devin pătrate, însă partea de sus, ca o cupolă, dă impresia de rotund.

 

Dimensiuni

Chifla „Waterford Blaa”/„Blaa” are o înălțime de 3-4,5 cm și un diametru de 8-12 cm și cântărește 40-65 g.

 

Prezentare

Chifla „Waterford Blaa”/„Blaa” se poate prezenta sub două aspecte diferite:

 

Cu coajă crocantă

Pâine rustică, pătrată sau rotundă, cu făină deasupra, pe „cupola” crocantă. Crocantă la prima mușcare, apoi gumoasă, cu un ușor gust de malț și un gust rezidual amărui plăcut, dat de coaja maronie, bine prăjită.

 

Moale

Pâine rotundă, ovală sau cu formă pătrată bine definită, moale, deschisă la culoare și presărată cu multă făină. Gust ușor dulce, de malț, cu textură ușoară, dar fermă, se topește în gură.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate)

făină puternică pentru panificație, fără conservanți;

sare de masă;

drojdie comprimată;

amelioratori;

apă.

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Etapa 1 – Amestecarea

Etapa 2 – Predospirea

Etapa 3 – Întinderea cu sucitorul

Etapa 4 – Divizarea și lăsatul la dospit (inclusiv adăugarea de făină)

Etapa 5 – Întinderea și rularea (inclusiv adăugarea de făină)

Etapa 6 – Dospirea finală (inclusiv adăugarea de făină)

Etapa 7 – Coacerea

Etapa 8 – Evaluarea

Etapa 9 – Răcirea

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria de producție este limitată la zona geografică formată din întregul comitat Waterford și din acea parte a comitatului Kilkenny care se învecinează direct cu comitatul Waterford și care este compusă din circumscripțiile electorale Ullid și Dunkitt, care fac parte, la rândul lor, din zona electorală sudică Piltown. Râul Blackwater trece prin această zonă, care include teritoriile orașelor Dangan, Narabawn, Moolum, Newtown, Skeard, Greenvilleand și Ullid.

5.   Legătura cu aria geografică

5.1.   Specificitatea ariei geografice

Tradiția de a coace chifle „Waterford Blaa”/„Blaa” datează din perioada în care au sosit hughenoții. În vremurile acelea și pe durata întregii perioade medievale, Waterford era un oraș puternic din punct de vedere comercial. Piei, grâu, făină, unt si alte produse agricole din zona din jurul orașului Waterford erau transportate pe mare spre și dinspre Anglia și continentul european, mai ales spre și dinspre Spania, Franța și Italia.

Dovezile scrise au fost distruse în timpul războiului civil, deci doar grație istoriei orale știm că numeroși protestanți francezi au fost exilați spre orice țară care le oferea adăpost, inclusiv spre Anglia și Irlanda. Waterford a devenit un punct de atracție pentru refugiații francezi, datorită faptului că era ușor accesibil, se afla la o distanță convenabilă față de zona de coastă a Franței, în eventualitatea în care întoarcerea lor acasă ar fi devenit dezirabilă, și oferea un port comercial ce permitea dezvoltarea abilităților comerciale ale celor mai întreprinzători dintre ei.

Potrivit tradiției orale a perioadei, în ultima parte a secolului al șaptesprezecelea, hughenoții au introdus un produs de panificație obținut din resturi de aluat. Brutarii din Waterford cred că produsul introdus de hughenoți se numea „blaad” sau „Blanc”, iar pe măsură ce chiflele au devenit tot mai populare, brutarii au început să facă aluat anume pentru obținerea lor. Denumirea „blaad” sau „Blanc” a fost mai târziu transformată în „Blaa”, nume care există și în prezent.

Pe la începutul secolului al XIX-lea, chiflele au devenit tot mai populare, mai ales printre săraci, când fondatorul Christian Brothers („Frații Creștini”), Edmund Ignatius Rice (1762-1844), a început să producă „Waterford Blaa”/„Blaa” în propria-i brutărie din Mount Sion, în orașul Waterford, în 1802. Datorită simplității ingredientelor de bază, chifla „Waterford Blaa”/„Blaa” era ieftină și căutată în rândul populației locale.

Îndemânarea necesară producerii chiflelor „Waterford Blaa”/„Blaa” necesită specializare și s-a transmis de la hughenoți. Aluatul tare trebuie manipulat îndelung, fiind dat prin făină de cel puțin trei ori pe parcursul diverselor etape de producție, iar produsul final este turtit manual înainte de coacere, pentru a se asigura faptul că produsul nu poate fi obținut utilizând doar utilaje și că textura și gustul produsului sunt neschimbate.

5.2.   Specificitatea produsului

Spre deosebire de alte produse din această categorie, chiflele „Waterford Blaa”/„Blaa” nu conțin conservanți sau aditivi și se fac doar cu făină puternică pentru panificație fără conservanți, cu sare de masă, drojdie comprimată, amelioratori și apă.

Făina adăugată produsului formează un strat alb deasupra, care dă chiflelor „Waterford Blaa”/„Blaa” un aspect de coajă aspră și crăpată, caracteristică produsului. Deoarece chiflele „Waterford Blaa”/„Blaa” nu sunt coapte cu aburi, stratul gros de făină de deasupra este în același timp o modalitate de protecție împotriva căldurii din cuptor și de îmbunătățire a aspectului. Deoarece pe parcursul întregului proces de producție a „Waterford Blaa”/„Blaa” se folosește foarte multă făină, inclusiv în etapele de întindere cu sucitorul și de dospire, poate exista făină și la baza produsului.

În mod tipic, chiflele „Waterford Blaa”/„Blaa” nu sunt omogene ca dimensiuni și formă.

Aluatul utilizat pentru producția de chifle „Waterford Blaa”/„Blaa” este mai tare și nu conține la fel de multă apă ca alte produse. Chiflele „Waterford Blaa”/„Blaa” sunt coapte timp îndelungat, dobândind o coajă mai tare, cu gust distinctiv de malț. Turtirea manuală de către producători garantează forma neregulată și caracteristicile distinctive.

„Waterford Blaa”/„Blaa” este un produs consumat adesea la micul dejun, fiind de obicei copt în timpul nopții și vândut ca produs de panificație, consumat apoi cu unt, sau ca gustare în miezul zilei, pentru a face sandvișuri cu diverse umpluturi, inclusiv cartofi prăjiți, alge dulse, friptură irlandeză din filé de vită cu sos. Totuși, potrivit unei credințe populare, cele mai gustoase chifle „Waterford Blaa”/„Blaa” sunt cele rupte cu mâna și mâncate proaspete, abia cumpărate de la brutărie.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

Legătura dintre chiflele „Waterford Blaa”/„Blaa” și aria de producție se bazează pe reputația produsului, pe metoda tradițională de producție descrisă anterior și pe caracteristicile specifice ale produsului descrise în secțiunea 5.2.

Reputația produsului „Waterford Blaa”/„Blaa” se bazează pe rădăcinile acestuia, aflate în trecutul îndepărtat, deoarece producția de chifle „Waterford Blaa”/„Blaa” a început odată cu sosirea în Waterford a hughenoților francezi în secolul al XVII-lea, aceștia învățând populația locală să coacă „Waterford Blaa”/„Blaa”.

Faima chiflelor „Waterford Blaa”/„Blaa” este atât de răspândită încât produsul a fost prezentat în publicații precum Well!: Recollections of Waterford in the 1940s and 1950s („Ei bine!: Amintiri din Waterford din anii 1940 și 1950”) a lui Eddie Wymberry.

Reputația produsului s-a transmis din generație în generație. O camionetă care livra chifle „Waterford Blaa”/„Blaa” a ajuns în știrile locale în primăvara anului 1962, când frâna de mână defectă a camionetei a cedat, autovehiculul s-a răsturnat la vale, pe panta unui deal, iar șoferul camionetei a fost prins între aceasta și un zid din apropiere.

Produsul are reputația de a da putere de muncă lucrătorilor, inclusiv celor de la fabrica de cristale din Waterford. Într-un articol din ziarul Munster Express din 30 ianuarie 2004, se afirmă: „Este bine știut faptul că multe creații complexe ale fabricii de cristale au fost realizate cu o chiflă Blaa proaspătă și unsă cu unt în stomac.”

În cadrul festivalului irlandez al gustului, Euro-toques Food Awards 2008, brutarii care produc chiflele „Waterford Blaa”/„Blaa” au primit un premiu pentru păstrarea unui produs regional tradițional, „Waterford Blaa”/„Blaa”, deoarece acesta este unul dintre preparatele regionale irlandeze remarcabile și datează de dinaintea secolului al XVIII-lea. Chiflele „Waterford Blaa”/„Blaa” sunt atât de versatile și fac în așa măsură parte integrantă din viața de zi cu zi a regiunii Waterford încât rețeta sa tradițională supraviețuiește de generații.

Denumirea produsului este sinonimă cu numele zonei și este utilizată adesea ca simbol al orașului Waterford. Postul local de radio WLR FM are o emisiune matinală intitulată The Big Blaa Breakfast Show, iar produsul „Waterford Blaa”/„Blaa” este utilizat, de asemenea, în zonă pentru promovarea unor evenimente locale, de exemplu a unui eveniment dedicat muzicii tradiționale irlandeze, Fleadh Blaa Hooley!, organizat în scopul colectării de fonduri pentru Waterford Festival of Food, Dungarvan, și Fleadh Cheoil na Mumhan (Munster Fleadh) (edițiile 2012).

Chiflele „Waterford Blaa”/„Blaa” se disting prin aspectul lor deosebit, dat de stratul crăpat de făină, prin forma lor neregulată, precum și prin textura gumoasă și gustul de malț. Toate acestea se datorează metodelor utilizate de brutari, care folosesc tehnicile tradiționale ale hughenoților (manipulare, presărare cu făină, turtire cu mâna, proces de coacere) și rețeta tradițională, simplă.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 (3)]

http://www.agriculture.gov.ie/gi/pdopgitsg-protectedfoodnames/products/


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  Înlocuit de Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

(3)  A se vedea nota de subsol nr. 2.


Top