Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(19)

    Raportul privind conturile anuale ale Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale pentru exercițiul financiar 2012, însoțit de răspunsurile autorității

    JO C 365, 13.12.2013, p. 134–141 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    13.12.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 365/134


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale pentru exercițiul financiar 2012, însoțit de răspunsurile autorității

    2013/C 365/19

    INTRODUCERE

    1.

    Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (denumită în continuare „autoritatea”), cu sediul la Frankfurt, a fost instituită prin Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (1). Misiunea autorității este de a contribui la elaborarea de standarde și practici comune de înaltă calitate în materie de reglementare și supraveghere, de a contribui la aplicarea consecventă a actelor juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii, de a stimula și a facilita delegarea de sarcini și responsabilități între autoritățile competente, de a monitoriza și a evalua evoluțiile pieței în domeniile sale de competență și de a promova protecția titularilor de polițe, a membrilor regimurilor de pensii și a beneficiarilor (2). Autoritatea a fost înființată la 1 ianuarie 2011.

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    2.

    Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale autorității. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

    (a)

    conturile anuale ale autorității, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2012; și

    (b)

    legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

    Responsabilitatea conducerii

    4.

    În conformitate cu articolele 33 și 43 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei (5), conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale autorității, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora:

    (a)

    responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale autorității includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale autorității după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a autorității;

    (b)

    responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

    Responsabilitatea auditorului

    5.

    Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții planificarea și efectuarea auditului astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale autorității și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

    6.

    Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități sunt rezultate din acte de fraudă, fie că sunt rezultate din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

    7.

    Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    8.

    În opinia Curții, conturile anuale ale autorității prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2012, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    9.

    În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2012 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

    10.

    Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA LEGALITATEA ȘI REGULARITATEA OPERAȚIUNILOR

    11.

    Autoritatea a adus îmbunătățiri procedurilor sale de achiziții pentru a respecta în totalitate normele UE în materie de achiziții publice. Cu toate acestea, un contract legat de proiectarea unei baze de date financiare a fost subdivizat în patru loturi în valoare de 60 000 de euro fiecare, care au fost toate atribuite în mod direct către două companii. Având în vedere valoarea totală a serviciilor care urmau să fie achiziționate pentru același proiect (240 000 de euro), ar fi trebuit aplicată o procedură deschisă sau o procedură restrânsă. În consecință, angajamentele și plățile aferente acestei proceduri sunt neconforme.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA CONTROALELE INTERNE

    12.

    În lunile mai și iunie 2012, a avut loc o verificare fizică a activelor, dar nu a fost întocmit niciun raport în acest sens. Autoritatea nu a adoptat proceduri sau orientări cu privire la verificarea fizică a activelor corporale.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

    13.

    Nivelul creditelor angajate reportate în 2013 a fost extrem de ridicat în ceea ce privește titlul III (cheltuieli operaționale), situându-se la 79 % din totalul creditelor. Această situație se explică în principal prin complexitatea și durata unei proceduri de achiziții în domeniul informatic, pentru care contractul în valoare de 2,2 milioane de euro a fost semnat în decembrie 2012, așa cum se planificase.

    SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIUL ANTERIOR

    14.

    Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiul anterior.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Louis GALEA, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 10 septembrie 2013.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  JO L 331, 15.12.2010, p. 48.

    (2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile autorității.

    (3)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

    (4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

    (5)  JO L 357, 31.12.2002, p. 72.

    (6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards - IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants - IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards - IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards - IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board - IASB).

    (7)  Articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 248, 16.9.2002, p. 1).


    ANEXA I

    Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiul anterior

    Exercițiul

    Observația Curții

    Stadiul acțiunii corective

    (finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

    2011

    S-au constatat rate scăzute ale angajamentelor, în special în cazul titlului II „Cheltuieli administrative” (60 %) și al titlului III „Cheltuieli operaționale” (12 %). Această situație a avut un impact negativ asupra obiectivelor autorității în domeniul informatic, obiective care nu au putut fi atinse în integralitate.

    Finalizată

    2011

    Bugetul autorității pentru exercițiul financiar 2011 s-a cifrat la 10,7 milioane de euro. În conformitate cu articolul 62 alineatul (1) din regulamentul de instituire a autorității, 55 % din bugetul aferent exercițiului 2011 a fost finanțat prin contribuțiile statelor membre și ale țărilor AELS, iar 45 % a fost finanțat de la bugetul Uniunii. La sfârșitul exercițiului 2011, autoritatea a înregistrat un rezultat bugetar pozitiv în valoare de 2,8 milioane de euro. În conformitate cu regulamentul său financiar, întreaga sumă a fost înregistrată în conturi cu titlu de datorie față de Comisia Europeană.

    În desfășurare

    2011

    Sistemul contabil al autorității nu a fost încă validat de către contabil, așa cum se prevede în regulamentul financiar.

    Finalizată

    2011

    Procedurile de achiziții care au făcut obiectul auditului nu erau pe deplin conforme cu prevederile regulamentului financiar general. În cazul a cinci achiziții de echipamente IT (valoare totală, 160 117 euro), criteriile de atribuire aplicate nu au fost stabilite în prealabil și nu s-au încheiat contracte în scris. Într-un alt caz, legat de servicii de recrutare (55 000 de euro), criteriile de atribuire au fost aplicate în mod eronat. Autoritatea ar trebui să se asigure că atribuirea tuturor noilor contracte se realizează cu respectarea deplină a normelor UE în materie de achiziții.

    În desfășurare

    2011

    Este necesar ca autoritatea să aducă ameliorări în ceea ce privește transparența procedurilor de recrutare: punctajele minime pentru admiterea la testele scrise și la interviuri sau pentru includerea pe lista candidaților considerați corespunzători și întrebările pentru testele orale și scrise nu au fost stabilite anterior examinării candidaturilor; de asemenea, nu a existat o decizie de numire a comisiilor de selecție emisă de către autoritatea împuternicită să facă numiri.

    În desfășurare


    ANEXA II

    Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (Frankfurt am Main)

    Competențe și activități

    Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

    (articolele 26, 114, 290, 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

    Uniunea adoptă măsurile pentru instituirea sau asigurarea funcționării pieței interne, în conformitate cu dispozițiile incidente ale tratatelor.

    Elaborarea de proiecte de standarde tehnice ca etapă pregătitoare pentru acte fără caracter legislativ și cu domeniu de aplicare general, care completează sau modifică anumite elemente neesențiale ale actului legislativ sau în cazul în care sunt necesare condiții unitare de punere în aplicare a actelor obligatorii din punct de vedere juridic ale Uniunii.

    Competențele autorității

    [Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a autorității: articolul 1 alineatul (6) și articolul 8 privind sarcinile și competențele autorității]

    Obiective

    Protejarea interesului public prin contribuția la stabilitatea și eficacitatea sistemului financiar pe termen scurt, mediu și lung, pentru economia, cetățenii și întreprinderile Uniunii.

    Sarcini

    să contribuie la elaborarea de standarde și practici comune de înaltă calitate în materie de reglementare și supraveghere;

    să contribuie la aplicarea consecventă a actelor juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii; să stimuleze și să faciliteze delegarea de sarcini și responsabilități între autoritățile competente;

    să coopereze îndeaproape cu CERS (Comitetul european pentru risc sistemic);

    să organizeze și să realizeze evaluări inter pares ale autorităților competente;

    să monitorizeze și să evalueze evoluțiile pieței în domeniile sale de competență;

    să realizeze analize economice ale piețelor pentru a-și îndeplini atribuțiile în cunoștință de cauză;

    să promoveze protecția titularilor de polițe, a membrilor regimurilor de pensii și a beneficiarilor;

    să contribuie la funcționarea consecventă și coerentă a colegiilor de supraveghere, la monitorizarea, evaluarea și măsurarea riscurilor sistemice, la elaborarea și coordonarea planurilor de redresare și de restructurare, asigurând un nivel înalt de protecție a titularilor de polițe și a beneficiarilor pe întreg teritoriul Uniunii;

    să realizeze orice alte sarcini specifice prevăzute în regulament sau în alte acte legislative;

    să publice pe site-ul său și să actualizeze periodic informațiile privind domeniul său de activitate;

    să preia, după caz, toate sarcinile existente și în curs ale Comitetului european al inspectorilor pentru asigurări și pensii ocupaționale (CEIAPO).

    Organizare

    [Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 de instituire a autorității: articolele 40-44: Consiliul supraveghetorilor; articolele 45-47: Consiliul de administrație; articolele 48-50: Președintele; articolele 51-53: Directorul executiv]

    Consiliul supraveghetorilor

    Componență

    Președinte (fără drept de vot); șefii autorităților publice naționale cu competență de supraveghere a instituțiilor financiare din fiecare stat membru (cu drept de vot); câte un reprezentant (fără drept de vot) din partea Comisiei, a Comitetul european pentru risc sistemic, a Autorității Bancare Europene și a Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe; poată fi admisă prezența unor observatori.

    Sarcini

    Principalul organ de decizie al autorității.

    Consiliul de administrație

    Componență

    Președintele autorității, șase reprezentanți ai autorităților naționale de supraveghere. Directorul executiv și un reprezentant al Comisiei Europene participă la reuniunile Consiliului de administrație, fără a avea drept de vot.

    Sarcini

    Se asigură că autoritatea își duce la îndeplinire misiunea și își exercită atribuțiile care îi revin în conformitate cu Regulamentul nr. 1094/2010. Consiliul de administrație își exercită competențele bugetare și adoptă planul privind politica de personal și măsurile de aplicare ale Statutului funcționarilor.

    Președintele autorității

    Reprezintă autoritatea; pregătește lucrările Consiliului supraveghetorilor și prezidează întrunirile Consiliului supraveghetorilor și ale Consiliului de administrație.

    Directorul executiv al autorității

    Este responsabil de gestionarea autorității, de punerea în aplicare a programului anual de lucru și de execuția bugetului; pregătește lucrările Consiliului de administrație, bugetul și programul de lucru.

    Comitetul pentru controlul calității

    Componență

    Președintele supleant al autorității, doi membri ai Consiliului de administrație, directorul executiv.

    Sarcini

    Monitorizarea și evaluarea modului de implementare a procedurilor și a deciziilor interne.

    Auditul extern

    Curtea de Conturi Europeană.

    Auditul intern

    Serviciul de Audit Intern al Comisiei Europene.

    Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

    Resurse puse la dispoziția autorității în 2012

    Bugetul definitiv

    Credite în bugetul definitiv: 15 655 000 de euro

    Posturi prevăzute în schema de personal

    Personal statutar: 69 de posturi prevăzute în schema de personal, dintre care ocupate: 69

    Nivel de ocupare de 100 % pentru posturile prevăzute în schema de personal

    Posturi de agenți contractuali: 12 posturi prevăzute în buget,14 posturi ocupate

    8 posturi de experți naționali detașați prevăzute în buget, dintre care ocupate: 8

    Total personal: 91 de persoane

    Produse și servicii furnizate în 2012

    Sarcini în materie de reglementare

    Aviz privind măsurile tranzitorii legate de Directiva Solvabilitate II.

    Aviz privind datele și modelele externe.

    Patru consultări publice legate de diferite domenii de activitate ale autorității (asigurări și pensii).

    Consiliere furnizată în cadrul reexaminării Directivei privind instituțiile pentru furnizarea de pensii ocupaționale (directiva IORP).

    Raport referitor la rolul sistemelor de garantare a asigurărilor în procedurile de lichidare a întreprinderilor insolvabile în UE/SEE.

    Raportul final al autorității privind consultarea publică nr. 11/008 referitoare la propunerea de orientări privind evaluarea internă a riscurilor și a solvabilității.

    Raportul final al autorității privind consultările publice nr. 11/009 și 11/011 referitoare la propunerea privind cerințele de raportare și de publicare de informații.

    Sarcini în materie de supraveghere

    Participarea autorității în cadrul colegiilor autorităților de supraveghere a 75 de grupuri de asigurări.

    Planul de acțiune 2012 pentru colegii, inclusiv anexe - de exemplu, un catalog conținând elementele care fac obiectul schimbului de informații; Raportul de la sfârșitul anului privind funcționarea colegiilor și realizarea obiectivelor stabilite în planul de acțiune pentru 2011.

    Protecția consumatorilor și inovația în domeniul financiar

    Orientări privind tratarea plângerilor de către societățile de asigurări.

    Raport privind bunele practici adoptate de societățile de asigurări în ceea ce privește tratarea plângerilor.

    Raport de metodologie pentru colectarea, analiza și comunicarea de informații cu privire la tendințele de consum.

    Actualizarea studiului desfășurat de autoritate cu privire la competențele autorităților naționale responsabile de protecția consumatorilor.

    Proceduri privind emiterea de avertizări și de restricții/interdicții temporare.

    Raport privind bunele practici în domeniul vânzării anuităților variabile și al informațiilor care trebuie comunicate în acest sens.

    Prezentare generală inițială a tendințelor de consum în sectorul european al asigurărilor și al pensiilor ocupaționale.

    Sprijinirea unei culturi comune în materie de supraveghere

    Patru seminare transsectoriale.

    17 seminare adresate autorităților naționale competente.

    Elaborarea unei metodologii pentru 3 evaluări inter pares.

    Stabilitatea financiară

    Două rapoarte semestriale privind stabilitatea financiară.

    Pregătirea unui test de rezistență la nivel european în sectorul asigurărilor (test amânat din cauza evaluării garanțiilor pe termen lung).

    Elaborarea unor tablouri trimestriale ale riscurilor.

    Pregătirea unei evaluări a garanțiilor pe termen lung.

    Gestionarea crizelor

    Finalizarea unui cadru decizional exhaustiv care tratează în detaliu procedurile pe care trebuie să le urmeze autoritatea pentru a se achita de responsabilitățile sale în materie de prevenire și gestionare a crizelor.

    Acord asupra unei abordări comune a autorității cu privire la tratarea expunerii la riscurile suverane și bancare.

    Elaborarea unui aviz al autorității referitor la răspunsul care trebuie adus în materie de supraveghere în contextul unei perioade prelungite de rate scăzute ale dobânzii.

    Contribuție detaliată la consultarea organizată de Comisia Europeană cu privire la redresarea și soluționarea deficiențelor instituțiilor financiare nebancare.

    Relații externe

    11 reuniuni, inclusiv o reuniune comună cu Consiliul supraveghetorilor, IRSG (Grupul părților interesate din domeniul asigurărilor și al reasigurărilor) și OPSG (Grupul părților interesate din domeniul pensiilor ocupaționale), nouă avize și declarații de sinteză oficiale, opt consultări informale privind activitățile în curs.

    Aproximativ 20 de dialoguri în materie de reglementare și supraveghere cu autorități de supraveghere și asociații ale acestora din țări terțe (Asia și Australia, America Latină și America de Nord, Africa de Sud, Islanda și Elveția); Participare activă și contribuții la comitetul tehnic și executiv, la comitetul de stabilitate financiară și la subcomitetul pentru solvabilitate și actuariat din cadrul Asociației internaționale a organismelor de supraveghere a asigurărilor (IAIS), precum și la conferința anuală a acestei asociații.

    Proiectul de dialog UE-SUA: publicarea documentului de strategie intitulat „Way forward” și a raportului final al celor șapte comitete tehnice; două audieri publice desfășurate la Washington DC și la Bruxelles.

    Analiza diferențelor dintre sistemele de asigurări și de reasigurări din Australia, Chile, China, Hong Kong, Israel, Mexic, Singapore și Africa de Sud, inclusiv o evaluare completă a exercitării secretului profesional, ca bază pentru o decizie a CE privind dispozițiile tranzitorii în materie de echivalență.

    Acord de cooperare cu agenția de supraveghere a serviciilor financiare din Croația (HANFA).

    Conferințe/alte evenimente publice în 2012

    Patru conferințe și evenimente [Conference on Global Insurance Supervision (GIS), consacrată supravegherii la nivel mondial în domeniului asigurărilor, evenimentul de lansare QIS for Pensions (studiu de impact cantitativ privind pensiile), conferința anuală a autorității și a doua Zi a strategiei în sprijinul consumatorilor (Consumer Strategy Day)].

    Sursa: Informații furnizate de autoritate.


    RĂSPUNSURILE AUTORITĂȚII

    11.

    EIOPA recunoaște și împărtășește preocupările Curții. Cu toate acestea, autoritatea dorește să sublinieze că, atât decizia de a desfășura o procedură de achiziții, cât și cea de a o subdiviza în patru loturi separate, s-au bazat pe un raționament solid, și anume dobândirea de cunoștințe mai aprofundate despre modul în care să proiecteze sistemul, reducând riscul de a achiziționa serviciile și produsele necorespunzătoare și asigurând o concurență suficientă în etapa cea mai importantă a procedurii, și anume cea a achiziției principale.

    EIOPA are intenția fermă de a respecta și a-și îmbunătăți procedurile, după cum reiese din următoarele fapte: pentru fiecare procedură au fost înființate comitete de evaluare, chiar și atunci când nu ar fi fost necesare; scopul EIOPA a fost să găsească diferiți contractanți pentru diferite domenii pentru a se pregăti pentru viitoare proceduri deschise, ceea ce este dovedit prin faptul că la fiecare procedură numărul de companii invitate să participe a fost mai mare decât cel necesar. Duplicarea contractanților s-a datorat numărului mic de oferte primite. EIOPA a hotărât să organizeze patru loturi separate pentru a asigura o concurență efectivă și a evita ca un singur furnizor să vină cu o soluție „pe măsură”, ceea ce ar fi însemnat în fapt că în procedura principală aceeași companie ar fi fost singura concurentă adecvată.

    12.

    EIOPA a luat notă de constatarea Curții. În 2012, s-a dat prioritate protecției activelor autorității și nu aplicării procedurilor subiacente și documentării procedurii de verificare. EIOPA a luat între timp măsuri de remediere. Pentru a simplifica procedurile cu privire la active a avut loc un curs de formare pentru noii responsabili din domeniul financiar. EIOPA a adoptat și orientări care documentează procedurile cu privire la active, iar punerea în aplicare a acestor proceduri este în curs.

    13.

    EIOPA a luat notă de constatarea Curții. În ceea ce privește reportările din domeniul informatic, acest lucru se poate explica prin faptul că autoritatea se afla în etapa de inițiere a activității, după adoptarea strategiei în domeniul informatic la sfârșitul anului 2011 și a planului de aplicare a strategiei în domeniul informatic la începutul anului 2012. După încheierea etapei de inițiere a activității, cheltuielile din domeniul informatic vor fi repartizate mai uniform de-a lungul exercițiului financiar, ceea va reduce considerabil riscul de reportări.


    Top