Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(05)

    Raportul privind conturile anuale ale Colegiului European de Poliție pentru exercițiul financiar 2012, însoțit de răspunsurile colegiului

    JO C 365, 13.12.2013, p. 29–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    13.12.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 365/29


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Colegiului European de Poliție pentru exercițiul financiar 2012, însoțit de răspunsurile colegiului

    2013/C 365/05

    INTRODUCERE

    1.

    Colegiul European de Poliție (denumit în continuare „colegiul”), cu sediul la Bramshill, a fost instituit prin Decizia 2000/820/JAI a Consiliului, abrogată în 2005 și înlocuită prin Decizia 2005/681/JAI a Consiliului (1). Misiunea colegiului este de a funcționa ca o rețea, reunind institutele naționale de formare a cadrelor de poliție din statele membre cu scopul de a asigura sesiuni de formare, pe baza unor standarde comune, pentru înalții responsabili de poliție (2).

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    2.

    Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale colegiului. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

    (a)

    conturile anuale ale colegiului, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2012; și

    (b)

    legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

    Responsabilitatea conducerii

    4.

    În conformitate cu articolele 33 și 43 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei (5), conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale colegiului, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora:

    (a)

    responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale colegiului includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale colegiului după ce contabilul acestuia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a colegiului;

    (b)

    responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

    Responsabilitatea auditorului

    5.

    Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții planificarea și efectuarea auditului astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale colegiului și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

    6.

    Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități sunt rezultate din acte de fraudă, fie că sunt rezultate din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

    7.

    Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    8.

    În opinia Curții, conturile anuale ale colegiului prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acestuia la 31 decembrie 2012, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    9.

    În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2012 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

    10.

    Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA LEGALITATEA ȘI REGULARITATEA OPERAȚIUNILOR

    11.

    Colegiul a reportat în 2013 credite angajate în valoare de 355 500 de euro pentru programul de schimb 2013, care este planificat să aibă loc în perioada martie-noiembrie 2013. Întrucât programul anual de activitate pe 2012 al colegiului nu făcea nicio referire la programul de schimb din 2013 și având în vedere faptul că în 2012 nu s-a luat nicio decizie de finanțare în această privință, reportarea este neconformă cu reglementările.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

    12.

    Din creditele angajate care au fost reportate din 2011 și a căror valoare a fost de 1,7 milioane de euro, 0,7 milioane de euro (41,2 %) au fost anulate în 2012. Acest lucru a fost cauzat în special de faptul că cheltuielile care trebuiau rambursate în baza acordurilor de grant din 2011 au fost mai mici decât se estimase (0,44 milioane de euro sau 62 % din reportările anulate).

    13.

    Nivelul creditelor angajate aferente exercițiului 2012 pentru diferitele titluri a variat între 90 % și 99 % din totalul creditelor, ceea ce indică faptul că angajamentele juridice s-au efectuat în timp util. Nivelul creditelor angajate care au fost reportate în 2013 a fost ridicat pentru titlul III (cheltuieli operaționale), echivalând cu 1,5 milioane de euro (36 %). Motivele care au stat la baza acestei situații nu au fost însă întârzierile în implementarea programului anual de activitate pe 2012 al colegiului, ci, în special, reportarea menționată la punctul 11 și faptul că termenul de rambursare a costurilor aferente cursurilor organizate în ultimele luni ale anului 2012 în baza acordurilor de grant din 2012 era prevăzut abia pentru începutul anului 2013 (1 milion de euro).

    14.

    În 2012, colegiul a efectuat 37 de transferuri bugetare în valoare de 1 milion de euro, din care 36 au avut loc în cadrul titlurilor lor respective.

    15.

    Faptele prezentate la punctele 11, 12 și 14 contravin principiului bugetar al anualității și principiului bugetar al specializării creditelor.

    ALTE OBSERVAȚII

    16.

    Discuțiile cu privire la viitorul colegiului, care sunt în derulare de câțiva ani, au creat o situație de incertitudine care continuă să afecteze planificarea și implementarea activităților.

    17.

    Colegiul trebuie să asigure deplina conformitate cu ghidul său privind recrutarea și să îmbunătățească în continuare transparența procedurilor de recrutare: anunțurile privind posturile vacante nu au fost întotdeauna publicate cu cel puțin șase săptămâni înaintea termenelor de depunere a candidaturilor; nu exista nicio dovadă care să ateste că evaluatorii au verificat respectarea regulilor de depunere a candidaturilor; criteriile de selecție aplicate nu au fost întotdeauna în concordanță cu cele menționate în anunțurile privind posturile vacante; în unele cazuri, au existat întârzieri majore în evaluarea candidaturilor.

    SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIUL ANTERIOR

    18.

    Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiul anterior.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Louis GALEA, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 9 iulie 2013.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  JO L 256, 1.10.2005, p. 63.

    (2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile colegiului.

    (3)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

    (4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

    (5)  JO L 357, 31.12.2002, p. 72.

    (6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards - IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants - IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards - IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards - IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board - IASB).

    (7)  Articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 248, 16.9.2002, p. 1).


    ANEXA I

    Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiul anterior

    Exercițiul

    Observația Curții

    Stadiul acțiunii corective

    (finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

    2011

    Nivelul ridicat al reportărilor, precum și nivelul ridicat al anulărilor semnalează existența unor deficiențe la nivelul planificării și/sau al execuției bugetului și contravin principiului bugetar al anualității.

    Nedemarată încă

    2011

    Nivelul ridicat al transferurilor bugetare indică deficiențe la nivelul planificării bugetului și contravine principiului specializării creditelor.

    Nedemarată încă

    2011

    Sediul colegiului este situat la Bramshill, în incinta spațiilor aparținând instituției National Policing Improvement Agency (NPIA) din Regatul Unit. Încheierea activităților NPIA este prevăzută pentru sfârșitul anului 2012 și nu este clar până când colegiul va putea continua să utilizeze spațiile de care dispune în prezent.

    Nedemarată încă

    2011

    Colegiul trebuie să aducă ameliorări în ceea ce privește transparența procedurilor de recrutare. Anunțurile privind posturile vacante nu făceau nicio referire la posibilitatea de a depune contestații; nu s-a stabilit înainte de examinarea candidaturilor ponderea aferentă fiecărui criteriu de selecție și nu s-au întocmit întotdeauna rapoarte în care să fie sintetizate procedurile de evaluare (screening) și deciziile luate cu privire la înscrierea pe listele de rezervă.

    În desfășurare


    ANEXA II

    Colegiul European de Poliție (Bramshill)

    Competențe și activități

    Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

    (articolul 87 TFUE)

    Apropierea legislațiilor

    „(1)

    Uniunea instituie o cooperare polițienească care implică toate autoritățile competente din statele membre, inclusiv serviciile de poliție, serviciile vamale și alte servicii specializate de aplicare a legii, în domeniul prevenirii sau al depistării și al cercetării infracțiunilor.

    (2)

    În înțelesul alineatului (1), Parlamentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, pot stabili măsuri referitoare la: […]

    (b)

    sprijinirea formării profesionale a personalului, precum și cooperarea privind schimbul de personal, echipamentele și cercetarea criminalistică;” […]

    Competențele colegiului

    (Decizia 2005/681/JAI a Consiliului)

    Obiective

    Scopul colegiului este de a contribui la formarea înalților responsabili de poliție ai statelor membre prin optimizarea cooperării dintre diversele componente ale acestuia. Colegiul susține și dezvoltă o abordare europeană a principalelor probleme cu care se confruntă statele membre în combaterea criminalității, în prevenirea infracțiunilor și în menținerea legii și ordinii și a siguranței publice, în special în ceea ce privește dimensiunile transfrontaliere ale acestor probleme.

    Sarcini

    să sporească cunoașterea sistemelor și a structurilor naționale de poliție ale altor state membre, precum și a cooperării transfrontaliere în domeniul poliției în interiorul Uniunii Europene;

    să îmbunătățească cunoașterea instrumentelor internaționale și ale Uniunii Europene, în special în următoarele sectoare:

    (a)

    instituțiile Uniunii Europene, funcționarea și rolul acestora, precum și mecanismele decizionale și instrumentele juridice ale Uniunii Europene, în special în ceea ce privește implicațiile acestora pentru cooperarea în domeniul aplicării legii;

    (b)

    obiectivele, structura și funcționarea Europol, precum și modalitățile de maximizare a cooperării dintre Europol și serviciile competente de aplicare a legii din statele membre în combaterea criminalității organizate;

    (c)

    obiectivele, structura și funcționarea Eurojust.

    să asigure cursuri de formare corespunzătoare cu privire la respectarea garanțiilor democratice, în special cu referire la drepturile la apărare.

    Organizare

    Consiliul de administrație

    Componență

    Câte o delegație din fiecare stat membru.

    Fiecare delegație are dreptul la un vot. Reprezentanții Comisiei Europene, ai Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene și ai Europol sunt invitați să asiste la întruniri ca observatori fără drept de vot.

    Directorul

    Gestionează activitatea colegiului și este numit și demis din funcție de Consiliul de administrație.

    Auditul extern

    Curtea de Conturi Europeană.

    Auditul intern

    Serviciul de Audit Intern al Comisiei Europene.

    Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

    Resurse puse la dispoziția colegiului în 2012 (2011)

    Bugetul

    8,4 (8,3) milioane de euro

    Situația personalului

    Schema de personal pentru 2012 prevedea 28 (26) de agenți temporari.

    În plus: au fost prevăzute în buget 10 (8) posturi de agenți contractuali.

    De asemenea, statele membre au detașat în total: 5 (7) experți naționali în cursul exercițiului.

    Produse și servicii furnizate în 2012 (2011)

    Cursuri, seminare și conferințe

    Colegiul a desfășurat în total 82 (88) de activități în săli de curs (cursuri, seminare și conferințe). În urma analizei evaluărilor privind activitățile desfășurate, se constată faptul că nivelul general de satisfacție privind activitățile colegiului și rezultatele obținute de acesta pe planul învățării a rămas tot de 93 % (93 %). Colegiul a reunit 2 098(2 043) de participanți din cadrul organismelor de aplicare a legii și 772 (784) de formatori din 33 (37) de țări (state membre ale UE și țări terțe) și 27 de organisme ale UE și internaționale. Rata de participare (numărul de participanți/numărul de locuri disponibile) a crescut în mod semnificativ, ajungând la 96 % (80 %), ceea ce indică o cerere sporită de formări organizate de colegiu. Colegiul însuși a organizat 15 (17) activități în sprijinul rețelei și a inițiat o procedură de depunere a cererilor în vederea încheierii unor acorduri de grant pentru 2013. Nu s-a amânat nicio activitate pentru următorul an calendaristic.

    Relații externe

    Politică externă: colegiul continuă cooperarea sa fructuoasă cu parteneri strategici, cu agenții partenere și cu instituții ale UE, inclusiv cu SEAE, fiind identificat în mod clar drept unul dintre principalii furnizori de servicii de formare pentru personalul de poliție care ia parte la misiuni polițienești ale UE. În 2012, colegiul a negociat cu succes două acorduri cu Moldova și Albania.

    Elaborarea de manuale și de programe (comune) în domeniul formării

    În 2012, Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene a publicat Manualul pentru formatorii SIRENE, care a fost distribuit Comitetului pentru formare SIRENE și Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene. Manualul pentru formatorii SIRENE a fost întrebuințat în contextul unei activități privind formarea formatorilor SIRENE.

    Patru programe comune au fost actualizate și o programă a fost finalizată pe baza unui acord de grant: Violența în familie, Spălarea banilor, Codul deontologic al poliției și prevenirea corupției, Traficul de persoane (programe actualizate) și Gestionarea civilă a crizelor (programă finalizată). Programa comună referitoare la Europol a fost actualizată de către acesta cu sprijinul colegiului, în conformitate cu memorandumul de înțelegere (1/2007/GB, articolul 4). (0 programă comună, 1 manual de formare în 2011).

    Cercetare și știință

    În urma eforturilor intense de pregătire pentru Conferința colegiului din 2012 privind cercetarea și știința în domeniul polițienesc în Europa, evenimentul intitulat „Știința în domeniul polițienesc în Europa: Proiect, progres și previziuni”, care a atras 120 de participanți din statele membre și de la nivel internațional, a fost considerat un succes.

    S-a publicat pe site-ul web un nou număr al publicației European Police Science and Research Bulletin (Buletinul european privind cercetarea și știința în domeniul polițienesc).

    O bibliotecă electronică e-Library, care devine din ce în ce mai bogată, este utilizată în mod regulat ca „bancă de informații” pentru utilizatorii înregistrați ai rețelei electronice e-Net.

    Programul european de schimb pentru personalul din domeniul polițienesc

    Programul european de schimb pentru personalul din domeniul polițienesc pentru 2012, derulat de colegiu, a cuprins următoarele elemente:

    înalți responsabili de poliție și personal de formare;

    comandanți;

    vizite de studiu realizate la Europol, Frontex, OEDT și OLAF;

    o vizită comună de studiu la Europol și la Eurojust pentru statele estice vizate de PEV (politica europeană de vecinătate), pentru Turcia și pentru țările din Balcanii de Vest.

    Programul a inclus teme care rezultă din prioritățile din cadrul Programului de la Stockholm, din ciclul de politici al UE, precum și din solicitările adresate de statele membre. Schimbul de vizite a fost organizat pe o bază bilaterală, având o durată de maximum 12 zile calendaristice și minimum 5 zile lucrătoare. Vizitele de studiu au fost organizate pe o perioadă de 3-5 zile la organizațiile menționate mai sus. Vizita comună de studiu a fost inițiată exclusiv pentru țările din Balcanii de Vest, Turcia și țările din Parteneriatul estic din cadrul politicii europene de vecinătate. Țările care au trimis reprezentanți la această vizită de studiu au fost: Albania, Armenia, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Moldova, Muntenegru, Serbia și Turcia. În total, programul a numărat 293 (292) de participanți din 25 de state membre și din țările menționate mai sus. Programul a dispus de un buget de aproximativ 800 000 de euro, finanțat de colegiu.

    Rețeaua electronică (e-Net)

    Rețeaua electronică e-Net a colegiului a înregistrat 263 450(109 000) de vizitatori unici, numărând, la sfârșitul anului 2012, 13 189(9 283) de utilizatori înregistrați (o creștere de 42 % comparativ cu cifra de la sfârșitul anului 2011). În decembrie, a avut loc o reuniune a managerilor naționali ai rețelei e-Net. Instrumentul Learning Management System (Sistemul de gestionare a învățării) al colegiului s-a dovedit a fi de succes, nu numai prin faptul că sprijină activitățile colegiului, dar și prin faptul că oferă o platformă de schimb de informații în cadrul rețelei colegiului. De asemenea, s-au pus la dispoziție platforme deschise, care, într-un context de învățare în rețea, permit membrilor comunităților de practică să învețe unii de la alții sau împreună, cu ajutorul unei tehnologii online ușor de utilizat.

    Învățare online (e-Learning)

    În 2012, colegiul a dezvoltat 4 (5) module e-Learning, având următoarele teme: Echipele comune de anchetă, Tratatul de la Lisabona, SIRENE și Traficul de persoane. Modulele pot fi utilizate, în vederea profesionalizării, de către cadre din serviciile de aplicare a legii în orice moment/în orice loc, pentru a sprijini învățarea pe tot parcursul vieții și învățarea pe cont propriu. În perioada 1 ianuarie 2012-6 ianuarie 2013, s-au înscris, în total, la modulele de învățare online 1 961(1 765) de utilizatori unici. Până la 31 decembrie 2012, s-au desfășurat 21 (18) de seminare online (webinars), planificate de colegiu, atât pe teme legate de domeniul polițienesc, cât și pe teme legate de educația și formarea profesională a cadrelor de poliție. Aceste seminare au atras participarea unui număr de 1 310 persoane. Alte 9 seminare online (webinars) s-au desfășurat pe baza nevoilor ad-hoc ale colegiului și ale statelor membre, atrăgând participarea altor 357 de persoane. Astfel, numărul total de participanți la aceste seminare online organizate de colegiu în 2012 a ajuns la 1 667(398).

    Sursa: Informații furnizate de colegiu.


    RĂSPUNSURILE COLEGIULUI

    11.

    Colegiul este de acord cu observația Curții și se angajează să documenteze cazuri similare printr-o decizie oficială de finanțare. Colegiul dorește să atragă atenția asupra faptului că, deși decizia de finanțare nu a fost oficializată, acțiunea a fost pusă în aplicare în mod transparent față de Consiliul de administrație, care este informat în mod regulat și ia notă de situația execuției bugetare prin rapoartele furnizate.

    12.

    Colegiul a luat notă de observațiile Curții.

    13.

    Colegiul a luat notă de observațiile Curții.

    14.

    În 2012, CEPOL a efectuat 37 de transferuri bugetare, din care 23 au avut loc în cadrul capitolelor bugetare, 13 între capitole bugetare și numai 1 între titluri bugetare. Aceste transferuri au fost necesare pentru a utiliza la maximum resursele financiare puse la dispoziția agenției. Toate transferurile au fost efectuate în conformitate cu articolele aplicabile din regulamentul financiar și normele de aplicare.

    15.

    Colegiul este de acord cu observațiile Curții. Pentru o mai bună supraveghere a principiilor bugetare ale anualității și specializării creditelor, CEPOL a introdus un raport săptămânal de urmărire bugetară. Dinamica utilizării fondurilor din buget, inclusiv a reportărilor, este urmărită îndeaproape, iar în cazul unor întârzieri mari motivele sunt analizate în vederea îmbunătățirii continue a planificării și execuției bugetare.

    16.

    Colegiul a luat notă de observațiile Curții.

    17.

    Colegiul este de acord cu observațiile Curții. Pentru o mai bună respectare a normelor și a principiului transparenței, CEPOL continuă să amelioreze și să consolideze documentarea procedurilor de resurse umane prin proceduri și modele adoptate conform sistemului stabilit de gestionare a calității documentelor.


    Top