Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0930

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de modificare a Deciziei 2009/831/CE cu privire la perioada de aplicare a acesteia

/* COM/2013/0930 final - 2013/0446 (CNS) */

52013PC0930

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de modificare a Deciziei 2009/831/CE cu privire la perioada de aplicare a acesteia /* COM/2013/0930 final - 2013/0446 (CNS) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

Dispozițiile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care se aplică regiunilor ultraperiferice ale Uniunii din care fac parte regiunea autonomă Madeira și regiunea autonomă Azore, nu autorizează, în principiu, nicio diferență de impozitare între produsele locale și cele provenind din Portugalia sau din alte state membre. Cu toate acestea, articolul 349 din TFUE prevede posibilitatea introducerii unor măsuri specifice în favoarea acestor regiuni, având în vedere existența unor handicapuri permanente care afectează situația economică și socială a regiunilor ultraperiferice.

Decizia 2009/831/CE a Consiliului din 10 noiembrie 2009[1], adoptată în temeiul articolului 299 alineatul (2) din Tratatul CE, autorizează Portugalia să aplice până la 31 decembrie 2013 o rată redusă a accizei pentru romul și lichiorurile produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Madeira și pentru lichiorurile și rachiul produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Azore. Articolul 2 din decizia amintită limitează derogarea respectivă la anumite produse. Portugalia poate aplica acestor produse o rată a accizei inferioară ratei accizei la alcool stabilite la articolul 3 din Directiva 92/84/CE[2] a Consiliului și inferioară ratei minime a accizei la alcool stabilite prin respectiva directivă, fără a scădea cu mai mult de 75 % sub nivelul național al accizei la alcool.

Decizia 2009/831/CE expune motivele care au stat la baza adoptării măsurilor specifice, printre care se numără dimensiunea redusă, natura fragmentară și mecanizarea scăzută a gospodăriilor agricole. În plus, transportul către insule al anumitor materii prime și materiale de ambalare care nu sunt produse pe plan local presupune costuri suplimentare în comparație cu simplul transport al produsului finit. Transportul și instalarea echipamentelor în aceste regiuni insulare îndepărtate duc la o creștere și mai mare a costurilor suplimentare. În final, producătorii în cauză suportă și costuri suplimentare care sunt, de obicei, suportate de economiile locale, în special costurile crescute ale forței de muncă și ale energiei.

Reducerea de 75% nu depășește ceea ce este necesar pentru compensarea nivelurilor costurilor suplimentare suportate de operatori ca urmare a caracteristicilor specifice Madeirei și Insulelor Azore de regiuni ultraperiferice.

Deoarece avantajul fiscal este limitat la ceea ce este necesar pentru compensarea costurilor suplimentare și deoarece volumele care se află în joc rămân modeste,măsura nu subminează integritatea și coerența ordinii juridice comunitare. În plus, avantajul fiscal se limitează la consumul realizat în regiunile în cauză.

Autoritățile portugheze au solicitat reînnoirea autorizației de a aplica o rată redusă a accizei pentru romul și lichiorurile produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Madeira și pentru lichiorurile și rachiul produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Azore până la 31 decembrie 2020. Reînnoirea trebuie să fie aprobată atât printr-o decizie a Consiliului în conformitate cu articolul 349 din TFUE, cât și printr-o decizie a Comisiei privind ajutorul de stat. Decizia Consiliului în temeiul articolul 349 din TFUE nu aduce atingere Deciziei Comisiei privind prelungirea acestei măsuri în materie de ajutoare de stat.

În data de 28 iunie 2013, Comisia a adoptat noi orientări privind ajutoarele regionale pentru perioada 2014-2020. Aceste orientări fac parte dintr-o strategie mai amplă de modernizare a controlului în materie de ajutoare de stat, care vizează stimularea creșterii economice în cadrul pieței unice prin încurajarea unor măsuri mai eficiente în acest domeniu și prin concentrarea eforturilor Comisiei în materie de aplicare a legii asupra cazurilor cu cel mai mare impact asupra concurenței.

Având în vedere faptul că aceste orientări intră în vigoare de la 1 iulie 2014, se justifică prelungirea cu șase luni a perioadei de aplicare a Deciziei 2009/831/CE, pentru ca data expirării sale să coincidă cu data expirării actualelor orientări.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Deoarece prezenta propunere vizează prelungirea perioadei de aplicare a actualei decizii a Consiliului doar pentru o perioadă limitată de timp (șase luni), în aceleași condiții, nu pare necesară o evaluare a impactului.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Rezumatul măsurilor propuse

Prelungirea perioadei de aplicare a Deciziei 2009/831/CE, care autorizează Portugalia să aplice o rată redusă a accizei la anumite produse care sunt produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Madeira și în regiunea autonomă Azore.

Temeiul juridic

Articolul 349 din TFUE.

Principiul subsidiarității

Numai Consiliul are autoritatea de a adopta, în temeiul articolului 349 din TFUE, măsuri specifice în favoarea regiunilor ultraperiferice în scopul adaptării aplicării tratatelor în aceste regiuni, inclusiv a politicilor comune, având în vedere existența unor handicapuri permanente care afectează situația economică și socială a regiunilor ultraperiferice.

Prin urmare, propunerea respectă principiul subsidiarității.

Principiul proporționalității

Propunerea respectă principiul proporționalității din următoarele motive:

Obiectivul său este prelungirea cu șase luni a perioadei de aplicare a Deciziei 2009/831/CE pentru ca data expirării sale să coincidă cu data intrării în vigoare a orientărilor privind ajutoarele regionale acordate de stat pentru perioada 2014-2020.

Alegerea instrumentelor

Instrument propus: decizie a Consiliului.

Alte instrumente nu ar fi fost adecvate din următorul motiv:

Textul care face obiectul modificării constituie în sine o decizie a Consiliului, adoptată în baza aceluiași temei juridic [articolul 349 din TFUE, fostul articol 299 alineatul (2) din Tratatul CE].

4.           IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu are implicații asupra bugetului Uniunii Europene.

2013/0446 (CNS)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

de modificare a Deciziei 2009/831/CE cu privire la perioada de aplicare a acesteia

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 349,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

având în vedere avizul Parlamentului European[3],

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)       Decizia 2009/831/CE a Consiliului din 10 noiembrie 2009, adoptată în temeiul articolului 299 din Tratatul CE, autorizează Portugalia să aplice până la 31 decembrie 2013 o rată redusă a accizei pentru romul și lichiorurile produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Madeira și pentru lichiorurile și rachiul produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Azore. Articolul 2 din decizia amintită limitează derogarea respectivă la anumite produse. Portugalia poate aplica acestor produse o rată a accizei inferioară ratei accizei la alcool stabilite la articolul 3 din Directiva 92/84/CE a Consiliului și inferioară ratei minime a accizei la alcool stabilite prin respectiva directivă, fără a scădea cu mai mult de 75 % sub nivelul național al accizei la alcool.

(2)       Aplicarea unei rate inferioare a accizei stabilește o impozitare diferențiată, în beneficiul producției locale de anumite produse, constituind ajutor de stat care necesită aprobarea Comisiei.

(3)       Comisia confirmă că reducerea ratei accizei ar trebui să fie autorizată în continuare pentru a compensa dezavantajul concurențial pe care îl au băuturile alcoolice distilate produse în Madeira și în Azore din cauza unor costuri mai ridicate de producție și de comercializare.

(4)       În data de 28 iunie 2013, Comisia a adoptat orientările privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020[4], care stabilesc modalitățile prin care statele membre pot acorda ajutoare societăților, cu scopul de a sprijini dezvoltarea regiunilor defavorizate din Europa în perioada 2014 - 2020. Aceste orientări, care vor intra în vigoare la 1 iulie 2014, fac parte dintr-o strategie mai amplă de modernizare a controlului în materie de ajutoare de stat, care vizează stimularea creșterii economice în cadrul pieței unice prin încurajarea unor măsuri mai eficiente în acest domeniu și prin concentrarea eforturilor Comisiei în materie de aplicare a legii asupra cazurilor cu cel mai mare impact asupra concurenței.

(5)       Se justifică prelungirea cu șase luni a perioadei de aplicare a Deciziei 2009/831/CE pentru ca data expirării sale să coincidă cu data intrării în vigoare a orientărilor privind ajutoarele regionale acordate de stat pentru perioada 2014-2020.

(6)       Ar trebui să se garanteze că Portugalia poate aplica reducerile în cauză începând cu data expirării autorizației similare acordate prin Decizia 2009/831/CE. Prin urmare, noua autorizație solicitată ar trebui să fie acordată începând cu 1 ianuarie 2014,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

La articolul 5 din Decizia 2009/831/CE, data „31 decembrie 2013” se înlocuiește cu data „30 iunie 2014”.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării și se aplică începând de la 1 ianuarie 2014.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează Republicii Portugheze.

Adoptată la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu

                                                                       Președintele

[1]               Decizia Consiliului din 10 noiembrie 2009 de autorizare a Portugaliei în vederea aplicării unei rate reduse a accizei pentru romul și lichiorurile produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Madeira și pentru lichiorurile și rachiul produse și consumate pe plan local în regiunea autonomă Azore (JO L 197, 13.11.2009, p. 9).

[2]               Directiva 92/84/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992 privind apropierea ratelor accizelor la alcool și băuturi alcoolice (JO L 316, 31.10.1992, p. 29).

[3]               JO C , , p. .

[4]               C (2013) 3769, 28.6.2013.

Top