Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0857

    Propunere de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind un Cadru de calitate pentru stagii

    /* COM/2013/0857 final - 2013/0431 (NLE) */

    52013PC0857

    Propunere de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind un Cadru de calitate pentru stagii /* COM/2013/0857 final - 2013/0431 (NLE) */


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.           CONTEXTUL PROPUNERII

    În ultimele două decenii, stagiile au devenit o formă importantă de intrare a tinerilor pe piața muncii. Creșterea șanselor tinerilor de obținere a unui loc de muncă și a productivității lor este esențială pentru intrarea lor pe piața forței de muncă. Totuși, deși stagiile reprezintă din ce în ce mai mult o caracteristică standard a piețelor noastre ale locurilor de muncă, răspândirea lor a fost însoțită de creșterea preocupărilor cu privire la conținutul educațional și la condițiile de muncă. Pentru ca stagiile să faciliteze în mod efectiv accesul la un loc de muncă, ele trebuie să ofere conținut educațional de calitate și condiții de muncă adecvate și nu ar trebui să fie un substitut ieftin pentru locurile de muncă obișnuite.

    În decembrie 2012, Comisia a prezentat Pachetul privind integrarea tinerilor pe piața muncii[1] incluzând lansarea celei de-a doua etape de consultare a partenerilor sociali cu privire la un Cadru de calitate pentru stagii[2] (CCS), în urma unor repetate apeluri din partea Parlamentului European[3] și a Consiliului European[4]. Consultările Comisiei[5] cu privire la acest subiect împreună cu alte studii și sondaje au identificat o serie de probleme care afectează în prezent stagiile în UE. Problemele se referă în special la două domenii:

    · insuficiența conținutului educațional (de exemplu, stagiarilor li se încredințează sarcini neînsemnate); și

    · condiții de muncă neadecvate (orar de lucru prelungit, asigurări nesatisfăcătoare pentru sănătate și siguranță sau riscuri profesionale, remunerație/indemnizație prea mică sau absentă, situație juridică neclară, durată extinsă, etc.).

    În plus, părțile interesate au evidențiat problema reprezentată de faptul că existența unei proporții mari de stagii neplătite sau slab plătite poate o problemă de egalitate de acces[6] și, de asemenea, poate conduce la o tendință de a înlocui lucrătorii plătiți cu stagiari[7]. De asemenea, uneori stagiarii nu sunt informați în mod clar dacă vor primi remunerație sau indemnizație sau nu sunt informați cu privire la principalele condiții de muncă, precum asigurări de sănătate și de accident sau drept la concediu de odihnă.

    Mai multă transparență în ceea ce privește conținutul educațional și condițiile de muncă în cadrul stagiului vor duce la o mai bună funcționare a pieței forței de muncă. Eurobarometrul din 2013 privind stagiile sugerează că transparența în ceea ce privește condițiile de muncă în anunțurile privind stagiile vacante și în mesajele publicitare referitoare la acestea ar putea fi îmbunătățită.

    Cadrele de reglementare ale statelor membre în general și strictețea reglementărilor în particular variază considerabil atât între diferitele tipuri de stagiu, cât și între statele membre. În unele state membre nu există o definiție juridică a stagiului. În timp ce actuala fragmentare a reglementărilor și absența unor criterii privind calitatea de uz general sunt remarcabile, o înțelegere comună a ceea ce înseamnă un stagiu și a standardelor sale minime poate contribui la modelarea politicilor statelor membre și a demersurilor de reglementare. În sfârșit, dovezile arată că numărul de stagii transnaționale este foarte mic[8], în pofida unor rate de mobilitate foarte mari în rândul studenților, de exemplu în cadrul programului Erasmus. Aceasta pare să fie o oportunitate importantă ratată pentru a reduce șomajul în rândul tinerilor prin mobilitate: stagiile transnaționale ar putea fi un factor esențial pentru ca tinerii să obțină un loc de muncă într-un alt stat membru. Un CCS aplicabil la nivel european ar contribui la soluționarea problemei numărului mic de stagii transnaționale. El ar contribui la îndepărtarea unui obstacol major din calea mobilității transfrontaliere, și anume lipsa de informații, într-un domeniu grevat de o puternică fragmentare a reglementărilor. Crearea unui CCS este, de asemenea, esențială pentru extinderea EURES la stagii, astfel cum a fost solicitat de către Consiliul European în concluziile sale din iunie 2012[9].

    Ca răspuns la șomajul foarte mare în rândul tinerilor în mai multe state membre și ca urmare a unor angajamente anterioare, Comisia a propus o Recomandare privind înființarea unei Garanții pentru tineret[10], adoptată de Consiliu la data de 22 aprilie 2013[11]. Ea îndeamnă statele membre de a se asigura că toți tinerii cu vârsta de până la 25 de ani primesc o ofertă de muncă de calitate, formare continuă, o ofertă de ucenicie sau de stagiu în termen de patru luni din momentul în care își pierd locul de muncă sau ies din sistemul de învățământ oficial. Cerințele privind calitatea stagiilor sunt esențiale pentru o punere în aplicare efectivă a recomandării.

    În acest context, prezenta propunere de Recomandare a Consiliului urmărește să asigure ca stagiile să faciliteze în mod eficient tranziția de la educație la muncă și, prin urmare, să crească șansele tinerilor de a obține un loc de muncă. Propunerea stabilește orientări care pot asigura un conținut educațional de înaltă calitate și condiții de muncă adecvate. De asemenea, ea schițează modul în care Comisia va sprijini acțiunile statelor membre prin intermediul cadrului de finanțare de către UE, al schimbului de bune practici și al monitorizării. Ea cuprinde așa-numitele stagii de pe „piața liberă”, adică stagiile convenite între un stagiar și un ofertant de stagii (societăți comerciale, organizații fără scop lucrativ sau administrația publică) fără implicarea unei părți terțe, în general efectuate după finalizarea studiilor și/sau ca parte a căutării unui loc de muncă. Recomandarea propusă nu abordează stagiile care fac parte din programa școlară și profesională, nici pe cele care fac parte din formarea profesională obligatorie (de exemplu, medicină, arhitectură, etc.).

    Propunerea este însoțită de o evaluare a impactului, care prezintă rezultatele consultărilor cu părțile interesate, examinează în detaliu problemele stagiilor, discută aspectele juridice și de subsidiaritate și prezintă o analiză a opțiunilor posibile pentru a rezolva problema.

    2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Consultarea publică

    Comisia s-a consultat cu o largă serie de părți interesate privind problemele legate de stagii și găsirea unor posibile soluții.

    Ca răspuns la o consultare publică desfășurată în perioada aprilie – iulie 2012, sindicatele, ONG-urile, organizațiile de tineret, instituțiile de învățământ și cei mai mulți respondenți individuali au sprijinit, în general, o inițiativă din partea Comisiei. Cu toate că organizațiile patronale, camerele de comerț și statele membre au sprijinit inițiativa, în general, ele au menționat adesea necesitatea de a păstra cadrul suficient de flexibil pentru a se ține seama de diversitatea practicilor naționale.

    Cei mai mulți respondenți au fost de acord cu analiza Comisiei (un acord scris de stagiu, obiective și conținut educațional clare[12], durată limitată, asigurări sociale adecvate, etc.). Societățile comerciale și unele organizații patronale au susținut că remunerația și aspectele de protecție socială nu intră în sfera de competență a UE.

    Consultarea cu partenerii sociali

    O consultare în două etape cu partenerii sociali privind inițiativa CCS a avut loc în perioada octombrie 2012 – februarie 2013. Partenerii sociali au reiterat pozițiile pe care le-au exprimat în cadrul consultării publice, organizațiile sindicale pledând în favoarea unei inițiative mai puternice, iar angajatorii exprimându-și îngrijorarea cu privire la flexibilitate și la sarcina generată asupra societăților comerciale. Cu toate acestea, ei nu au lansat negocieri privind un posibil acord în conformitate cu articolul 154 din TFUE.

    La data de 11 iunie 2013, CES, BUSINESSEUROPE, UEAPME și CEEP au prezentat un cadru de acțiuni privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (Framework of Actions on Youth Employment – FoA), rezultat din negocieri în cadrul dialogului social, luând notă de intenția Comisiei de a propune o Recomandare a Consiliului privind Cadrul european de calitate pentru stagii. Partenerii sociali au în vedere desfășurarea altor acțiuni în comun cu Consiliul și cu Parlamentul European pe baza unei viitoare propuneri a Comisiei de Recomandare a Consiliului privind un CCS european.

    Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile)

    Între martie și iunie 2013, a fost realizat un sondaj în rândul IMM-urilor cu scopul de a investiga, din perspectiva unui angajator, calitatea stagiilor oferite de către IMM-uri și de a estima costurile de conformare ale măsurilor potențiale privind CCS. În total, la sondaj au participat 914 IMM-uri. Sondajul a evidențiat importanța stagiilor pentru crearea de locuri de muncă în IMM-uri, majoritatea celor chestionați (71,9 %) considerând stagiile ca fiind o modalitate de a selecta și de a pregăti viitorii angajați. De asemenea, el a confirmat că o majoritate copleșitoare a IMM-urilor (9 din 10) nu ar avea probleme cu elementele referitoare la calitate propuse.

    Sondajul Eurobarometru privind stagiile

    În mai 2013 a fost realizat un sondaj Eurobarometru în UE-27 și Croația pentru a cuantifica preocupările cu privire la calitatea stagiilor. Rezultatele acestui prim sondaj reprezentativ realizat în întreaga UE pe tema în cauză includ următoarele aspecte:

    · confirmarea gradului de răspândire a stagiilor: 46 % dintre respondenții cu vârsta în intervalul 18-‑35 de ani au urmat cel puțin un stagiu;

    · unul din trei stagii a fost considerat nesatisfăcător, fie sub aspectul condițiilor de muncă (25 % din totalul stagiilor), fie al conținutului educațional (18 %), fie al ambelor;

    · un factor determinant esențial pentru raritatea stagiilor transnaționale (9 % din totalul stagiilor) este lipsa de informații: 38 % dintre cei care ar fi fost interesați au menționat insuficiența informațiilor referitoare la reglementarea stagiilor în alte state membre.

    O analiză econometrică bazată pe rezultatele Eurobarometrului a constatat o corelație semnificativă între calitatea stagiilor și „obținerea unui loc de muncă”. Cu alte cuvinte, cei care au finalizat un stagiu necorespunzător calitativ și-au găsit mai greu un loc de muncă.

    Evaluarea impactului

    A doua etapă a consultării partenerilor sociali a fost însoțită de un document de analiză[13] cu privire la problemele privind calitatea stagiilor, care stabilește soluțiile posibile în materie de politici.

    Acest document a fost extins în 2013 pentru a forma o veritabilă evaluare a impactului (EI)[14] conținând date anterior nedisponibile cu privire la numărul și calitatea stagiilor, precum și noi dovezi cu privire la corelația dintre calitate și perspectivele de obținere a unui loc de muncă. EI identifică și analizează opțiunile de politică pentru creșterea proporției de stagii de calitate, în special prin elaborarea unor standarde privind „cele mai bune practici” și prin descurajarea angajatorilor să ofere stagii necorespunzătoare calitativ. De asemenea, EI analizează noi propuneri privind transparența, care să faciliteze trierea de către tineri a stagiilor în funcție de calitate.

    EI analizează patru opțiuni, în plus față de scenariul de referință:

    · înființarea unui site de internet cu informații;

    · crearea etichetelor de calitate voluntare;

    · propunerea unei Recomandări a Consiliului; și

    · propunerea unei Directive.

    EI concluzionează că cea mai eficace, eficientă și proporțională opțiune ar fi o propunere a Comisiei de Recomandare a Consiliului privind un CCS care să fie transpusă de statele membre în practica națională și/sau în sistemul juridic național.

    Ea ar recomanda statelor membre să se asigure că încheierea în scris a unui acord de stagiu este obligatorie. Acordul ar include informații privind obiectivele educaționale ale stagiului, condițiile de muncă, existența unei remunerații/indemnizații, drepturile și obligațiile în temeiul legislației UE și naționale aplicabile, precum și durata stagiului.

    De asemenea, cerințe suplimentare în materie de transparență ar genera stimulente pentru stagiile de calitate și/sau sancțiuni pentru stagiile necorespunzătoare calitativ.

    Conform opțiunii preferate, anunțurile de stagii vacante ar trebui să indice dacă stagiul este plătit sau nu și, în cazul în care este plătit, valoarea remunerației/indemnizației. În plus, ofertanții de stagii ar trebui să dezvăluie proporția de stagiari cărora le-a fost oferit un contract de muncă după încheierea stagiului.

    3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

    Temeiul juridic

    Temeiul juridic al prezentei inițiative este reprezentat de articolele 153, 166 și 292 din TFUE. În conformitate cu articolul 292 din TFUE, Consiliul poate adopta recomandări pe baza unei propuneri a Comisiei în domeniile de competență ale UE.

    În conformitate cu articolul 153 din TFUE, Uniunea susține și completează activitățile statelor membre, printre altele, în domeniul condițiilor de muncă, al securității sociale și al protecției sociale a lucrătorilor, precum și în domeniul integrării persoanelor excluse de pe piața forței de muncă și al combaterii excluziunii sociale. În conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție, stagiile remunerate intră sub incidența articolului 153.

    Pentru a cuprinde și stagiile neremunerate, articolul 166 din TFUE a fost adăugat ca temei juridic suplimentar. În conformitate cu această dispoziție, Uniunea pune în aplicare o politică de formare profesională care sprijină și completează acțiunile statelor membre, respectând în același timp pe deplin responsabilitatea statelor membre în ceea ce privește conținutul și organizarea formării profesionale.

    Prin urmare, în funcție de faptul că stagiul e remunerat sau nu, se aplică articolul 153 sau 166 din TFUE, respectiv.

    Dispozițiile de la articolul 153 din TFUE nu se aplică plății, în baza articolului 153 alineatul (5) din TFUE. Cu toate acestea, această din urmă dispoziție nu împiedică abordarea problemelor legate de transparența privind plata, prin faptul că se recomandă ca acordul de stagiu încheiat în scris să clarifice dacă remunerația este sau nu aplicabilă.

    O analogie poate fi făcută cu alte instrumente ale UE, cum ar fi Directiva 91/533/CEE privind obligația angajatorului de a informa un angajat cu privire la condițiile aplicabile contractului sau raportului de muncă. Directiva respectivă prevede la articolul 2 că:

    „1. Angajatorul are obligația de a aduce la cunoștința lucrătorului ... elementele esențiale ale contractului sau raportului de muncă.

    2. Informarea prevăzută la ... se referă cel puțin la următoarele elemente:

    (h) suma inițială de bază, celelalte elemente componente și frecvența plății remunerației pe care lucrătorul are dreptul să o primească …”[15]

    În mod similar, propunerea de Directivă privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe în contextul unui transfer în cadrul aceleiași companii[16] abordează problema remunerării ca element al unei scrisori de numire din partea angajatorului sau al unui contract.

    Formarea profesională este un obiectiv central al politicilor UE privind ocuparea forței de muncă și domeniul învățământului. De asemenea, ea este o parte integrantă a libertății de circulație a persoanelor în conformitate cu articolul 45 din TFUE – o libertate fundamentală protejată prin tratat. Dată fiind dimensiunea transnațională a stagiilor, acțiunile întreprinse la nivel individual de statele membre nu vor atinge obiectivele propunerii de inițiativă – de a îmbunătăți substanțial calitatea stagiilor efectuate în UE.

    În sfârșit, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene conține, de asemenea, o serie de drepturi și libertăți care ar putea fi relevante pentru măsurile viitoare privind stagiile, în special articolul 21 (nediscriminarea), articolul 29 (dreptul de acces la serviciile de plasament), articolul 31 (condiții de muncă echitabile și corecte) și articolul 32 (interzicerea muncii copiilor și protecția tinerilor la locul de muncă).

    Subsidiaritatea

    Principiul subsidiarității se aplică în măsura în care propunerea nu intră în competența exclusivă a Uniunii.

    În cazul stagiilor, o soluție la nivelul UE prezintă o serie de avantaje:

    (1) Orientările privind calitatea adoptate sau propuse de către organisme diferite în state membre diferite indică, în linii mari, elemente similare care se presupune că sunt esențiale pentru creșterea calității stagiilor. Aceasta sugerează că definirea standardelor referitoare la calitatea stagiilor ar trebui să nu difere în mod fundamental în funcție de practicile naționale sau circumstanțele locale.

    (2) O soluție la nivelul UE ar avea efecte benefice în ceea ce privește mobilitatea stagiarilor. Tinerilor le-ar fi mai ușor să accepte un stagiu în altă țară în cazul în care existența practicilor sau a normelor standard le-ar permite să înțeleagă în mod clar la ce să se aștepte.

    (3) Experiența arată că, având în vedere problemele de coordonare, definirea unor standarde privind calitatea recunoscute la nivel internațional ar putea fi mai rapidă dacă instituțiile supranaționale ar adopta un rol de coordonare și sprijin.

    Statele membre ar putea, în mod independent, să adopte măsuri în vederea îmbunătățirii calității stagiilor. Totuși, în practică, ele au solicitat în mod repetat Comisiei să adopte un CCS (a se vedea, printre altele, concluziile a trei Consilii Europene recente: decembrie 2012, februarie 2013 și iunie 2013).

    Într-o situație în care cadrele de reglementare diverg, ar fi utilă o înțelegere comună a ceea ce înseamnă un stagiu și care sunt standardele sale minime. Aceasta va contribui la modelarea metodelor de reglementare de către statele membre, întrucât standardele propuse urmează să fie puse în aplicare prin intermediul metodelor de reglementare specifice ale statelor membre. În acest mod, UE ar putea oferi sprijin concret statelor membre în implementarea orientării nr. 8 privind ocuparea forței de muncă din cadrul strategiei Europa 2020, în particular prin „aplicarea unor sisteme pentru a ajuta tinerii, în particular pe cei care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare, să-și găsească un prim loc de muncă, să câștige experiență în muncă sau să-și continue studiile sau formarea profesională, inclusiv uceniciile, și pentru a interveni rapid atunci când tinerii devin șomeri.” Aceasta ar elimina un obstacol important din calea mobilității transfrontaliere, lipsa informațiilor, într-un domeniu marcat de o puternică fragmentare a cadrului de reglementare, iar Recomandarea ar ajuta la acordarea sprijinului oferit prin ERASMUS +[17] și la dezvoltarea suplimentară a EURES[18].

    Proporționalitatea

    Recomandarea Consiliului permite respectarea strictă a principiului proporționalității: Statele membre care au introdus deja în legislația sau în practica lor națională garanțiile și elementele de calitate propuse nu vor avea nevoie să acționeze. De asemenea, statele membre trebuie să aibă libertatea de a evalua dacă este oportun să se depășească CCS propus prin prezentul act, în special pentru a include și problema remunerației minime, pe care CCS nu o abordează.

    4.           IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Nu sunt relevante.

    5.           ELEMENTE OPȚIONALE

    Nu sunt relevante.

    2013/0431 (NLE)

    Propunere de

    RECOMANDARE A CONSILIULUI

    privind un Cadru de calitate pentru stagii

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolele 153, 166 și 292,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)       Tinerii au fost grav afectați de criză. Rata șomajului în rândul tinerilor a ajuns la vârfuri istorice în ultimii ani în mai multe state membre, fără niciun semn de scădere pe termen scurt. Creșterea șanselor tinerilor de obținere a unui loc de muncă și a productivității lor este esențială pentru intrarea lor pe piața forței de muncă.

    (2)       O tranziție lină de la educație la muncă este esențială pentru a spori șansele tinerilor de a intra pe piața forței de muncă. Îmbunătățirea educației tinerilor și facilitarea tranziției lor la muncă sunt necesare pentru a atinge obiectivul principal al strategiei Europa 2020 ca 75 % dintre persoanele cu vârsta între 20 și 64 de ani să fie angajate în muncă până în 2020. Orientarea nr. 8 privind politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre le îndeamnă pe acestea să aplice„sisteme pentru a ajuta tinerii, în special pe cei care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare, să-și găsească un prim loc de muncă, să câștige experiență profesională sau să-și continue studiile sau formarea, inclusiv uceniciile, și pentru a interveni rapid atunci când tinerii devin șomeri”[19].

    (3)       În ultimele două decenii, stagiile au devenit o formă importantă de intrare pe piața muncii pentru tineri.

    (4)       Costurile socio-economice cresc în cazul în care stagiile, în special cele repetate, înlocuiesc locurile de muncă obișnuite, în special pe cele de început de carieră, oferite de obicei tinerilor. În plus, stagiile de slabă calitate, în special cele cu conținut educațional puțin, nu conduc la o creștere semnificativă a productivității și nici nu presupun efecte pozitive de semnalizare. Costurile sociale sunt determinate și de stagiile neremunerate care pot limita oportunitățile de carieră ale celor provenind din medii dezavantajate.

    (5)       Există dovezi că există legături între calitatea stagiilor și șansele de obținere a unui loc de muncă. Valoarea stagiilor în a facilita tranziția către obținerea unui loc de muncă depinde de calitatea lor în ceea ce privește conținutul educațional și condițiile de muncă. Stagiile de calitate aduc beneficii directe în ceea ce privește productivitatea, îmbunătățesc acoperirea nevoilor pieței muncii și promovează mobilitatea, în special prin reducerea costurilor implicate de căutare și acoperirea nevoilor de personal atât pentru societăți comerciale, cât și pentru tineri.

    (6)       Recomandarea Consiliului privind înființarea unei Garanții pentru tineret[20] sugerează statelor membre să se asigure că tuturor tinerilor cu vârsta mai mică de 25 de ani li se oferă un loc de muncă corespunzător, continuarea educației, un post de ucenic sau un stagiu de bună calitate în termen de patru luni de la intrarea în șomaj sau de la absolvirea unei forme de învățământ oficiale.

    (7)       Diferite studii și sondaje au constatat că problemele privind calitatea afectează multe stagii, în special pe cele în cazul cărora nicio instituție de învățământ sau de formare profesională nu este direct responsabilă de conținutul educațional și de condițiile de muncă în cadrul stagiului (așa-numitele stagii de pe „piața liberă”).

    (8)       Dovezile arată că multor stagiari li se cere să îndeplinească sarcini neînsemnate, fără suficient conținut educațional. Un stagiu de calitate trebuie să furnizeze un conținut educațional solid și semnificativ, în special prin identificarea competențelor specifice care vor fi dobândite, prin supravegherea și îndrumarea stagiarului, precum și prin monitorizarea evoluției acestuia.

    (9)       De asemenea, au fost identificate probleme în ceea ce privește condițiile de muncă, de exemplu, orarul de lucru prelungit, aspectele de securitate socială, riscurile pentru sănătate, siguranță sau cele profesionale, remunerație și/sau indemnizație mică sau absentă, o lipsă de claritate cu privire la regimurile juridice aplicabile și durata prelungită a stadiului.

    (10)     Stagiile sunt în prezent reglementate în moduri foarte diferite în țările din Uniune. În cazul în care există reglementări, acestea prevăd elemente privind calitatea diferite sau practici de punere în aplicare diferite, în timp ce stagiile rămân, în bună parte, nereglementate în unele state membre și sectoare. O parte considerabilă a ofertanților de stagii utilizează stagiarii pe post de lucrători ieftini sau chiar neplătiți, fapt care, adesea, se datorează lipsei unui cadru de reglementare sau a unui instrument sau lipsei de transparență în ceea ce privește condițiile de muncă în cadrul stagiilor și conținutului lor educațional.

    (11)     Cadrul de calitate pentru stagii va sprijini îmbunătățirea condițiilor de muncă și a conținutului educațional al stagiilor. Încheierea în scris a unui acord de stagiu care indică obiectivele educaționale, condiții de muncă adecvate, drepturile și obligațiile și o durată rezonabilă constituie principalul element al Cadrului de calitate pentru stagii.

    (12)     Lipsa de informații este una dintre cauzele calității slabe a unor stagii și este o problemă care afectează mult mai des stagiile decât locurile de muncă obișnuite. Cerințele privind transparența mai stricte pentru anunțurile de stagii vacante sau pentru publicitatea referitoare la acestea vor contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă și vor stimula mobilitatea transfrontalieră.

    (13)     Partenerii sociali joacă un rol esențial în conceperea, punerea în aplicare și monitorizarea politicilor și programelor de formare profesională. Cooperarea dintre partenerii sociali și autoritățile relevante ar putea avea drept obiectiv punerea la dispoziția tinerilor a unor informații specifice privind oportunitățile de carieră disponibile și necesitățile de competențe de pe piețele forței de muncă, precum și privind drepturile și responsabilitățile stagiarilor. În plus, partenerii sociali pot juca un rol în facilitarea punerii în aplicare a Cadrului de calitate pentru stagii, în special prin elaborarea și punerea la dispoziție a unor modele de acord de stagiu simple și concise, în special pentru utilizarea lor de către microîntreprinderi și adaptate la scopurile lor specifice. În cadrul de acțiuni privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor din iulie 2013, partenerii sociali europeni au remarcat intenția Comisiei de a propune o Recomandare a Consiliului privind cadrul de calitate european referitor la stagii și au anunțat că sprijină acțiunile statelor membre menite să îmbunătățească calitatea stagiilor.

    (14)     Una dintre provocări este de a spori mobilitatea transfrontalieră a stagiarilor în Uniune pentru a contribui la promovarea unei autentice piețe europene a muncii. Diversitatea existentă a reglementărilor constituie un obstacol în calea dezvoltării mobilității transfrontaliere a stagiarilor. În plus, în unele cazuri, s-a constatat că obstacolele administrative și legislative în calea mobilității transfrontaliere a stagiarilor afectează câteva dintre statele membre care îi primesc. Prin furnizarea de standarde și orientări care ar trebui să fie folosite ca referințe, Cadrul de calitate pentru stagii va facilita accesul la stagii transnaționale.

    (15)     Dezvoltarea unui Cadru de calitate pentru stagii va spori transparența. În plus, el va sprijini extinderea EURES la stagii, facilitând astfel mobilitatea și va contribui la acordarea sprijinului pentru mobilitatea stagiarilor din programul Erasmus +.

    (16)     Programele statelor membre care promovează și oferă stagii tinerilor pot fi sprijinite financiar din fondurile europene. În plus, Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor va sprijini stagiile în contextul Garanției pentru tineret, care vizează tinerii din regiunile Uniunii cel mai grav afectate de șomajul în rândul tinerilor și care va fi cofinanțată din Fondul social european (FSE) alocat pentru perioada 2014-2020. FSE, precum și Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor pot fi utilizate pentru a spori numărul și calitatea stagiilor oferite în statele membre. Aceasta implică o potențială contribuție la costul stagiului, inclusiv, în anumite condiții, acoperirea unei părți a remunerației. În plus, ele pot sprijini, de asemenea, costurile altor cursuri de formare profesională pe care tinerii le pot urma în afara stagiilor, de exemplu cursuri de limbi străine.

    (17)     Comisia a lansat un Program specific de sprijin sub formă de asistență tehnică pentru FSE, pentru a ajuta statele membre să instituie sisteme de stagiu cu sprijin din FSE. Acest Program de sprijin sub formă de asistență tehnică pentru FSE oferă consultanță strategică, operațională și politică autorităților naționale și regionale, vizând instituirea unor noi sisteme de stagiu sau modernizarea celor existente.

    (18)       Consiliul, în Rezoluția sa privind dialogul structurat referitor la încadrarea în muncă a tinerilor din mai 2011 a afirmat că „ar fi de dorit să se creeze un cadru de calitate referitor la stagii în vederea asigurării valorii educaționale a acestei experiențe”.

    (19)     Concluziile Consiliului din iunie 2011 privind „Promovarea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor pentru a realiza obiectivele Strategiei Europa 2020” a invitat Comisia să „ofere orientări cu privire la condițiile favorabile unor stagii de înaltă calitate prin intermediul unui cadru de calitate pentru stagii”[21].

    (20)     În iunie 2012, în „Rezoluția către o redresare generatoare de locuri de muncă”[22] Parlamentul European a invitat Comisia să prezinte cât mai curând posibil o „propunere de Recomandare a Consiliului privind un Cadru de calitate pentru stagii” și să definească „standarde minime care să sprijine furnizarea și angajarea în stagii de înaltă calitate”.

    (21)     Consiliul European din iunie 2012 a invitat Comisia să examineze posibilitatea de a include stagiile în portalul EURES.[23]

    (22)     Concluziile Consiliului European din decembrie 2012 a invitat Comisia „să finalizeze rapid cadrul de calitate pentru stagii”.

    (23)     În Pachetul privind integrarea tinerilor pe piața muncii din decembrie 2012, Comisia a lansat o consultare a partenerilor sociali cu privire la un Cadru de calitate pentru stagii. În răspunsurile lor, partenerii sociali din UE au informat Comisia că nu intenționează să lanseze negocieri privind un acord autonom în temeiul articolului 154 din TFUE[24].

    (24)     Consiliului European din iunie 2013 a reconfirmat faptul că „Cadrul de calitate pentru stagii ar trebui instituit la începutul anului 2014”.

    (25)     Cadrul de calitate reprezintă un important punct de referință pentru determinarea unei oferte de stagiu de bună calitate în conformitate cu recomandarea Consiliului privind înființarea unei Garanții pentru tineret.

    (26)     În conformitate cu analiza anuală a creșterii ediția 2014[25] este „esențial să se faciliteze tranziția de la școală la muncă, în special prin creșterea disponibilității unor stagii sau ucenicii de bună calitate.”

    (27)     În sensul prezentei recomandări, stagiile sunt înțelese ca o perioadă limitată de practică de profesională, convenită între un stagiar și un ofertant de stagiu, fără implicarea unei părți terțe, care include o componentă educațională, pentru a câștiga experiență practică înainte de a obține un loc de muncă obișnuit (stagii de pe „piața liberă”).

    (28)     Prezenta recomandare ar trebui să vizeze toate stagiile de pe „piața liberă” , indiferent dacă sunt remunerate sau nu.

    (29)     Prezenta recomandare nu vizează stagiile necesare pentru dobândirea de experiență în muncă care fac parte din programa de studiu universitar, din educația formală sau din cea profesională. Stagiile al căror conținut este reglementat prin legislația națională și a căror finalizare este o cerință pentru a obține o diplomă universitară sau pentru a avea acces la o anumită profesie (de exemplu, medicină, arhitectură, etc.) nu sunt vizate prin prezenta recomandare.

    RECOMANDĂ STATELOR MEMBRE:

    (1) Îmbunătățirea calității stagiilor de pe piața liberă, în special în ceea ce privește conținutul educațional și condițiile de muncă, cu scopul de a facilita tranziția tinerilor de la educație la muncă prin adoptarea, în legislația sau practicile lor naționale, a următoarele principii ale unui Cadru de calitate pentru stagii:

    Încheierea unui acord de stagiu în scris

    (2) Solicitarea ca stagiile să se bazeze pe un acord scris, încheiat în prealabil pentru un stagiu între stagiar și ofertantul stagiului;

    (3) Asigurarea faptului că acordurile privind stagiile indică obiectivele educaționale, condițiile de muncă, plata remunerației sau a indemnizației către stagiar din partea ofertantului stagiului, drepturile și obligațiile părților în temeiul legislației UE și al legislației naționale aplicabile, precum și durata stagiului, astfel cum sunt menționate în recomandările 4 – 12;

    Obiectivele educaționale

    (4) Promovarea celor mai bune practici în ceea ce privește obiectivele educaționale pentru a ajuta tinerii să dobândească experiență practică și competențe relevante; sarcinile atribuite stagiarilor ar trebui să permită atingerea acestor obiective;

    (5) Încurajarea ofertanților stagiilor să desemneze un supraveghetor pentru stagiari care să-i ghideze în îndeplinirea sarcinilor atribuite și să le monitorizeze progresele;

    Condițiile de muncă

    (6) Asigurarea respectării drepturilor stagiarilor în temeiul legislației UE și al legislației naționale aplicabile, precum și a condițiilor de muncă pentru aceștia, inclusiv a limitelor aplicabile timpului de lucru maxim săptămânal, a perioadelor minime de repaus zilnic și săptămânal și a drepturilor minime la concediu de odihnă;

    (7) Solicitarea ca ofertanții de stagii să clarifice situația asigurărilor de sănătate și de accident, precum și a concediului medical;

    (8) Asigurarea clarificării în acordul de stagiu a faptului că remunerația și/sau indemnizația sunt sau nu aplicabile, iar în caz afirmativ, precizarea valorii lor;

    Drepturile și obligațiile

    (9) Asigurarea faptului că acordul de stagiu precizează drepturile și obligațiile stagiarului și ale ofertantului stagiului, inclusiv, dacă este relevant, politicile ofertantului stagiului în ceea ce privește confidențialitatea și drepturile de proprietate intelectuală;

    Durata rezonabilă

    (10) Asigurarea unei durate rezonabile a stagiului, care, ca regulă, să nu depășească șase luni, cu excepția cazurilor în care o durată mai lungă este justificată, de exemplu, programe de instruire profesională interne în vederea recrutării sau stagiile efectuate în alt stat membru;

    (11) Clarificarea circumstanțelor și a condițiilor în care un stagiu poate fi prelungit sau reînnoit după expirarea acordului inițial de stagiu;

    (12) Încurajarea specificării în acordul de stagiu a faptului că fie stagiarul, fie ofertantul, poate rezilia acordul în condițiile unui preaviz scris comunicat cu două săptămâni înainte;

    Recunoașterea adecvată a stagiilor

    (13) Încurajarea ofertanților de stagii să certifice printr-un certificat sau o scrisoare de referință cunoștințele, abilitățile și competențele dobândite în cursul stagiilor;

    Cerințele privind transparența

    (14) Asigurarea faptului că furnizorii de stagiu includ în anunțurile lor de stagii vacante și în comunicatele cu caracter publicitar referitoare la acestea informații privind condițiile de stagiu, în special cu privire la existența remunerației și/sau a indemnizației și a protecției sociale, și asigurarea faptului că serviciile de ocupare a forței de muncă aplică cerințele în materie de transparență și orientări adecvate privind cariera;

    Partenerii sociali

    (15) Promovarea implicării active a partenerilor sociali în punerea în aplicare a Cadrului de calitate pentru stagii;

    Stagiile în alte țări

    (16) Facilitarea mobilității transfrontaliere a stagiarilor în Uniunea Europeană, printre altele, prin clarificarea cadrului juridic național pentru stagiile de pe piața liberă și stabilirea unor norme clare privind acceptarea stagiarilor din alte state membre și trimiterea de stagiari în alte state membre și prin reducerea formalităților administrative;

    (17) Promovarea utilizării rețelei EURES extinse și a schimbului de informații privind stagiile prin portalul EURES și încurajarea serviciilor de ocupare a forței de muncă de a încărca anunțurile de stagii vacante în portalul EURES;

    Utilizarea fondurilor structurale și de investiții europene

    (18) Utilizarea fondurilor structurale și de investiții europene, și anume Fondul social european și Fondul european de dezvoltare regională, în următoarea etapă de programare 2014-2020, precum și a Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, dacă va fi cazul, în vederea creșterii numărului și a calității stagiilor, inclusiv prin parteneriate efective cu toate părțile interesate relevante;

    Punerea în aplicare a Cadrului de calitate pentru stagii

    (19) Punerea în aplicare a Cadrului de calitate pentru stagii, cât mai curând posibil, nu mai târziu de sfârșitul anului 2014;

    (20) Identificarea autorității publice responsabile cu această punere în aplicare și comunicarea către Comisie a modului de punere în aplicare a Cadrului de calitate pentru stagii;

    (21) Promovarea implicării active a serviciilor de ocupare a forței de muncă, a instituțiilor de învățământ și a ofertanților de stagii în punerea în aplicare a Cadrului de calitate pentru stagii;

    REMARCĂ INTENȚIA COMISIEI DE A:           

    (22) Stimula cooperarea strânsă cu statele membre, cu partenerii sociali și cu alte părți interesate, cu scopul de a pune rapid în aplicare prezenta recomandare;

    (23) Monitoriza punerea în aplicare a Cadrului de calitate pentru stagii în conformitate cu prezenta recomandare și de a analiza impactul politicilor în vigoare;

    (24) Raporta cu privire la progresele realizate în punerea în aplicare a prezentei recomandări pe baza informațiilor furnizate de către statele membre;

    (25) Colabora cu statele membre, cu partenerii sociali, cu serviciile de ocupare a forței de muncă, cu organizațiile pentru tineret și pentru stagiari în vederea promovării prezentei recomandări;

    (26) Încuraja și sprijini statele membre, inclusiv prin promovarea schimbului de cele mai bune practici între ele, să recurgă la Fondul social european și la Fondul european de dezvoltare regională sau la alte fonduri europene aferente perioadei de programare 2014-2020 pentru a crește numărul și calitatea stagiilor;

    (27) Continua eforturile de a spori oferta de stagii transnaționale în cadrul programului Erasmus+;

    (28) Conlucra cu statele membre pentru includerea stagiilor în EURES și de a înființa o pagină de internet dedicată care să conțină cadrele juridice naționale referitoare la stagii.

    Adoptată la Bruxelles,

                                                                           Pentru Consiliu

                                                                           Președintele

    [1]               COM (2012) 727 final, 5.12.2012.

    [2]               COM (2012) 728 final, 5.12.2012.

    [3]               EP 2009/2221 (INI), 6.7.2010 și Rezoluția 2012/2647 (RSP).

    [4]               Concluziile Consiliului European din decembrie 2012, februarie 2013 și iunie 2013.

    [5]               SWD(2012) 407 final, 5.12.2012.

    [6]               Potrivit Comisiei Regatului Unit privind remunerațiile mici, în raportul ei privind remunerația minimă națională (2011), stagiile devin de facto o condiție prealabilă pentru a obține un loc de muncă.

    [7]               Comisia Regatului Unit privind remunerațiile mici se referă, în raportul ei pentru 2013, la „lipsa generalizată a remunerațiilor minime pentru posturi care par a fi locuri de muncă”.

    [8]               Sondajul Eurobarometru din 2013 a arătat că doar 9 % dintre stagii s-au desfășurat în străinătate.

    [9]               www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/en/ec/131388.pdf

    [10]             COM (2012) 729 final, 5.12.2012.

    [11]             Recomandarea Consiliului privind înființarea unei Garanții pentru tineret, 2013/C 120/01, 22.4.2013.

    [12]             Printre altele, conținutul educațional poate acoperi formarea de introducere la locul de muncă, o explicație/descriere clară a activităților organizației și aspectele subiacente în cadrul sectorului, precum și atribuirea unui mentor care să urmărească activitatea stagiarului și să-l îndrume.

    [13]             SWD(2012) 407 final, 5.12.2012.

    [14]             SWD(2013) 495 final, 4.12.2013

    [15]             Articolul 3 din aceeași directivă prevede că respectivele informații se furnizează angajatului în scris, în termen de cel mult 2 luni de la începerea activității.

    [16]             COM (2010) 378 final, 13.7.2010.

    [17]             Începând cu 1 ianuarie 2014, Erasmus + va deveni noul program UE de finanțare pentru învățământ, formare profesională, tineret și sport. Erasmus + va avea o structură nouă, raționalizată, care combină actualele programe de finanțare din sector, inclusiv Programul de învățare pe tot parcursul vieții (Comenius, Leonardo, Erasmus, Grundtvig și programele transversale), Tineretul în acțiune, Jean Monnet, Tempus și Erasmus Mundus.

    [18]             EURES este o rețea de cooperare între Comisia Europeană și serviciile publice de ocupare a forței de muncă din statele membre. Portalul EURES oferă lucrătorilor, angajatorilor și, în curând, stagiarilor și ofertanților de stagii, informații privind locurile de muncă, stagiile și oportunitățile de învățare în întreaga Europă.

    [19]             Decizia Consiliului privind orientările pentru politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre, 2010/707/UE, 21.10.2010.

    [20]             Recomandarea Consiliului privind înființarea unei Garanții pentru tineret, 2013/C 120/01, 22.4.2013.

    [21]             Concluziile Consiliului 11838/11 „Promovarea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor pentru a realiza obiectivele Strategiei Europa 2020” din 17.6.2011.

    [22]             Rezoluția 2012/2647(RSP).

    [23]             EUCO 76/12 din 28/29 iunie 2012.

    [24]             COM (2012) 727 final, 11.12.2012.

    [25]             COM (2013) 800 final, 13.11.2013.

    Top