EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0831

Propunere de DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI de autorizare a introducerii de către Polonia a unor măsuri de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolul 168 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

/* COM/2013/0831 final - 2013/0411 (NLE) */

52013PC0831

Propunere de DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI de autorizare a introducerii de către Polonia a unor măsuri de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolul 168 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată /* COM/2013/0831 final - 2013/0411 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

În conformitate cu articolul 395 alineatul (1) din Directiva 2006/112/CE din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să aplice măsuri speciale de derogare de la directivă, pentru a simplifica procedura de colectare a taxei sau pentru a preveni anumite forme de evaziune sau de fraudă fiscală.

Printr-o scrisoare înregistrată de Comisie la 18 iunie 2013, Polonia a solicitat autorizația de a introduce măsuri de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și articolul 168 din Directiva 2006/112/CE, pentru a limita la 50% dreptul de deducere la achiziționarea, închirierea sau leasingul anumitor tipuri de autovehicule care nu sunt utilizate exclusiv în scopuri profesionale și achiziționarea de bunuri și servicii legate de aceste vehicule, inclusiv achiziționarea de combustibil.

În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) din Directiva 2006/112/CE, prin scrisoarea din 10 octombrie 2013, Comisia a informat celelalte state membre cu privire la cererea înaintată de Polonia. Prin scrisoarea datată 14 octombrie 2013, Comisia a informat Polonia că dispune de toate informațiile necesare pentru a analiza solicitarea.

Context general

Articolul 168 din Directiva 2006/112/CE prevede că o persoană impozabilă are dreptul de a deduce TVA percepută pentru achizițiile efectuate în scopul tranzacțiilor sale impozabile. Articolul 26 alineatul (1) litera (a) din respectiva directivă prevede că utilizarea bunurilor care fac parte din activele unei întreprinderi în scopuri neprofesionale constituie o prestare de servicii efectuată cu plată, atunci când TVA aferentă achiziționării bunurilor respective este deductibilă.

În cazul autovehiculelor, acest sistem poate fi dificil de aplicat din mai multe motive, în principal deoarece este dificil să se facă distincția între utilizarea în scopul desfășurării activității și utilizarea în alte scopuri. Atunci când există o evidență contabilă, aceasta impune o sarcină suplimentară atât întreprinderii, cât și administrației pentru menținerea și verificarea respectivei evidențe. Dat fiind numărul de vehicule vizate, până și o evaziune de proporții reduse, cum ar fi cea individuală, poate să se acumuleze în sume considerabile.

Ca alternativă la sistemul definit în cadrul directivei, Polonia a solicitat autorizația de a limita deducerea inițială la un procent stabilit și de a scuti, în schimb, întreprinderile de declararea TVA pentru utilizarea în scop privat. Această soluție prezintă avantajul de a simplifica sistemul pentru toate părțile interesate și de a garanta perceperea unui procent din taxă, care altfel ar fi putut face obiectul unei evaziuni.

Limitarea solicitată a procentului este de 50%. Această cifră se bazează pe evaluarea efectuată de Polonia și, conform propunerii, ar urma să fie reexaminată în cazul în care Polonia va înainta o eventuală cerere de prelungire a măsurii după 2016.

În prezent, Polonia este autorizată pe baza Deciziei de punere în aplicare 2010/581/EU a Consiliului[1] să restricționeze la 60 % dreptul de deducere a TVA aferentă cumpărării, achiziționării intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului anumitor autovehicule, altele decât autovehiculele de pasageri, până la o limită maximă de 6 000 PLN. Această decizie va expira la 31 decembrie 2013.

Noua limitare a dreptului de deducere se aplică de la 1 ianuarie 2014 autovehiculelor utilizate de către o persoană impozabilă, în scopuri care nu sunt exclusiv profesionale. Cu toate acestea, anumite tipuri autovehicule ar fi excluse de la această limitare și ar face așadar obiectul regulilor normale, și anume orice autovehicul având mai mult de 9 locuri (inclusiv locul șoferului) și o greutate maximă totală de peste 3 500 kg. Aceste condiții limitează practic domeniul de aplicare la autoturisme, furgonete, camionete și motociclete.

Limitarea se aplică și TVA percepută pentru cheltuieli, cum ar fi achiziționarea de combustibil, legate de autovehiculele care fac obiectul acestei măsuri speciale, cu condiția ca aceste cheltuieli să nu fie în întregime legate de activitățile profesionale ale persoanelor impozabile, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul instalării taximetrelor.

În mod normal, derogările se acordă pe o perioadă limitată, pentru a se putea evalua dacă măsura specială este adecvată și eficace. Orice prelungire ar trebui deci să aibă o durată limitată, pentru a se putea verifica în ce măsură condițiile pe care se bazează derogarea sunt încă valabile. Polonia a solicitat autorizația de a aplica măsura specială care face obiectul prezentei propuneri până la 31 decembrie 2018.

Practica comună este însă ca derogările să se acorde pentru o perioadă de trei ani, în cazuri similare (a se vedea, de exemplu, Deciziile de punere în aplicare 2012/232/UE[2] și 2013/191/UE[3] ale Consiliului). În consecință, se propune ca decizia avută în vedere să expire la finele anului 2016 și ca Polonia să fie invitată a prezenta, până la 1 aprilie 2016, un raport conținând o reexaminare a limitării procentului aplicat, în cazul în care s-ar avea în vedere o nouă prelungire, dincolo de 2016.

Dispoziții în vigoare în domeniul propunerii

Potrivit articolului 176 din Directiva 2006/112/CE, Consiliul stabilește cheltuielile care nu dau drept de deducere a TVA. Până la adoptarea unor dispoziții în acest sens, statele membre sunt autorizate să mențină excluderile care erau în vigoare la 1 ianuarie 1979. Există așadar un număr de dispoziții de tip „statu-quo” care restricționează dreptul de deducere în ceea ce privește autovehiculele.

În 2004, Comisia a prezentat o propunere privind, printre altele, stabilirea unor norme referitoare la categoriile de cheltuieli susceptibile de a face obiectul unei limitări a dreptului de deducere [COM(2004) 728 final[4]]. Consiliul nu a ajuns încă la un acord cu privire la propunerea respectivă.

Coerența cu alte politici și obiective ale Uniunii

Nu se aplică.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Consultarea părților interesate

Nu este cazul.

Obținerea și utilizarea expertizei

Nu a fost necesară consultarea experților externi.

Evaluarea impactului

Propunerea vizează combaterea evaziunii în domeniul TVA și simplificarea procedurii de impozitare, având așadar un potențial impact pozitiv deopotrivă pentru întreprinderi și pentru administrații. Polonia consideră că această măsură este adecvată și comparabilă cu alte derogări anterioare sau actuale.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Rezumatul acțiunii propuse

Obiectivul propunerii este autorizarea aplicării de către Polonia a unei măsuri care derogă de la articolul 168 din Directiva 2006/112/CE în sensul limitării dreptului unei persoane impozabile de a deduce TVA aferentă achiziționării, închirierii sau leasingului anumitor autovehicule rutiere, precum și a TVA aferentă cheltuielilor conexe, atunci când vehiculul nu este utilizat exclusiv în scopuri profesionale, iar cheltuielile nu sunt legate în întregime de activitatea profesională a persoanei impozabile. Dacă dreptul de deducere a fost limitat, o derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2006/112/CE va scuti persoana impozabilă de declararea TVA pentru utilizarea acelui vehiculul în alte scopuri decât cele profesionale. Măsura se aplică doar vehiculelor care nu depășesc un anumit număr de locuri și o anumită greutate totală.

Limitarea este stabilită la rata forfetară de 50%. Această rată, precum și necesitatea instituirii de măsuri derogatorii, trebuie să facă obiectul unei reexaminări și al unui raport prezentate de Polonia ori de câte ori se va solicita o prelungire. Decizia se va aplica până la data specificată în decizie sau până la data la care intră în vigoare normele Uniunii privind limitările dreptului de deducere în acest domeniu, dacă această din urmă dată este anterioară.

Temei juridic

Articolul 395 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului.

Principiul subsidiarității

Propunerea intră în sfera competenței exclusive a Uniunii Europene. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.

Principiul proporționalității

Propunerea este conformă cu principiul proporționalității, deoarece această decizie se referă la o autorizație acordată unui stat membru la solicitarea acestuia și nu constituie nicio obligație.

Având în vedere domeniul de aplicare restrâns al derogării, măsura specială este proporțională cu obiectivul urmărit.

Alegerea instrumentelor

Instrument propus: decizie de punere în aplicare a Consiliului.

Alte instrumente nu ar fi adecvate din următorul motiv:

În temeiul articolului 395 din Directiva 2006/112/CE, derogarea de la normele comune în materie de TVA este posibilă numai cu autorizarea Consiliului, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei. O decizie de punere în aplicare a Consiliului este instrumentul cel mai adecvat, dat fiind faptul că ea poate fi adresată unui singur stat membru.

4.           IMPLICAȚII BUGETARE

Propunerea nu va avea efecte negative asupra resurselor proprii ale Uniunii Europene provenind din TVA.

5.           ELEMENTE OPȚIONALE

Propunerea include o clauză de reexaminare și o clauză privind încetarea de drept a efectelor juridice.

2013/0411 (NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

de autorizare a introducerii de către Polonia a unor măsuri de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolul 168 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată[5], în special articolul 395 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)       Printr-o scrisoare înregistrată de Comisie la data de 18 iunie 2013, Polonia a solicitat autorizația de a introduce măsuri speciale referitoare la anumite autovehicule rutiere și la cheltuielile conexe, care derogă de la prevederile Directivei 2006/112/CE ce reglementează dreptul persoanei impozabile de a deduce TVA plătită pentru achiziționarea de bunuri și servicii și de la prevederile care impun declararea taxei pentru bunurile unei întreprinderi utilizate în scopuri neprofesionale.

(2)       În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) al doilea paragraf din Directiva 2006/112/CE, Comisia a informat celelalte state membre, prin scrisoarea din 10 octombrie 2013, cu privire la solicitarea înaintată de Polonia. Printr-o scrisoare datată 14 octombrie 2013, Comisia a informat Polonia că dispune de toate informațiile necesare pentru a analiza solicitarea.

(3)       Articolul 168 din Directiva 2006/112/CE stabilește dreptul unei persoane impozabile de a deduce TVA percepută pentru furnizarea de bunuri și servicii pe care le primește în vederea utilizării în scopul operațiunilor sale impozabile. Articolul 26 alineatul (1) litera (a) din aceeași directivă prevede obligația de a declara TVA atunci când un activ al unei societăți comerciale este utilizat în folosul propriu de către o persoană impozabilă sau de către personalul acesteia sau, mai general, este utilizat în alte scopuri decât pentru desfășurarea activității sale.

(4)       Măsura solicitată de Polonia deviază de la aceste dispoziții, pentru a limita dreptul de deducere a TVA aferentă cumpărării, închirierii sau leasingului anumitor autovehicule rutiere și cheltuielilor conexe și pentru a scuti persoana impozabilă de declararea TVA aferente utilizării în scopuri neprofesionale a autovehiculelor care fac obiectul limitării.

(5)       Utilizarea în scopuri neprofesionale a autovehiculelor este dificil de determinat cu exactitate iar mecanismul aferent este adesea împovărător, chiar și atunci când acest lucru este posibil. În cadrul măsurilor solicitate, este oportun ca valoarea TVA aferentă cheltuielilor deductibile legate de autovehiculele motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopuri profesionale să fie stabilită, cu unele excepții, sub formă de rată forfetară procentuală. Pe baza informațiilor disponibile în prezent, Polonia estimează că o rată de 50% este justificabilă. În același timp, pentru a evita dubla impunere, obligația de a declara TVA pentru utilizarea unui vehicul în scopuri neprofesionale ar trebui suspendată în cazul în care vehiculul a făcut obiectul acestei limitări. Aceste măsuri pot fi justificate prin necesitatea simplificării procedurii de percepere a TVA și a împiedicării evaziunii fiscale cauzate de o evidență contabilă incorectă și de declarații fiscale false.

(6)       Limitarea dreptului de deducere în temeiul măsurilor speciale ar trebui să se aplice TVA plătite pentru cumpărarea, achiziționarea intracomunitară, importul, închirierea sau leasingul anumitor autovehicule rutiere și pentru cheltuielile conexe, inclusiv achiziționarea de combustibil.

(7)       Anumite tipuri de autovehicule rutiere ar trebui excluse din domeniul de aplicare al măsurilor speciale, deoarece, dată fiind natura lor sau tipul de activitate pentru care sunt utilizate, utilizarea lor în scopuri neprofesionale este considerată neglijabilă. Prin urmare, măsurile speciale nu ar trebui să se aplice autovehiculelor având mai mult de 9 locuri (inclusiv locul șoferului) sau o greutate maximă totală care depășește 3 500 kilograme. În plus, limitarea dreptului de deducere nu se aplică TVA percepute pentru cheltuielile legate integral de activitatea profesională a persoanei impozabile.

(8)       Aceste măsuri de derogare ar trebui să aibă o durată limitată, pentru a permite evaluarea eficacității lor și determinarea procentului adecvat, dat fiind faptul că procentul propus se bazează pe constatările inițiale referitoare la utilizarea în scopuri profesionale.

(9)       Dacă Polonia consideră că este necesară o nouă prelungire a măsurilor după 2016, ea este invitată să transmită Comisiei cererea de prelungire, însoțită de un raport referitor la aplicarea măsurilor în cauză care să cuprindă o reexaminare a procentului aplicat, cel târziu la 1 aprilie 2016.

(10)     La 29 octombrie 2004, Comisia a adoptat o propunere[6] de Directivă a Consiliului privind modificarea Directivei 77/388/CEE (în prezent Directiva 2006/112/CE), care include armonizarea categoriilor de cheltuieli pentru care se pot aplica excluderi de la dreptul de deducere. În temeiul acelei propuneri, limitarea dreptului de deducere ar fi posibilă în cazul autovehiculelor rutiere. Măsurile de derogare prevăzute în prezenta decizie ar trebui să expire la data intrării în vigoare a unei astfel de directive de modificare, dacă data respectivă este anterioară datei de expirare prevăzute în prezenta decizie.

(11)     Derogarea va avea doar un efect neglijabil asupra valorii globale a taxei colectate în etapa de consum final și nu va afecta negativ resursele proprii ale Uniunii Europene provenind din TVA,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Prin derogare de la articolul 168 din Directiva 2006/112/CE, Polonia este autorizată să limiteze la 50% dreptul de deducere a TVA aferente cumpărării, achiziționării intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului autovehiculelor rutiere, precum și a TVA percepute pentru cheltuielile legate de respectivele autovehicule, atunci când acestea nu sunt utilizate exclusiv în scopuri profesionale.

Limitarea menționată în primul paragraf nu se aplică autovehiculelor având o greutate maximă totală care depășește 3 500 kg sau autovehiculelor cu mai mult de nouă locuri, inclusiv locul șoferului.

Limitarea menționată în primul paragraf nu se aplică TVA percepute pentru cheltuielile legate integral de activitatea profesională a persoanei impozabile.

Articolul 2

Prin derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2006/112/CE, Polonia este autorizată să nu considere drept o prestare de servicii efectuată cu plată utilizarea în scop personal de către o persoană impozabilă sau de către personalul acesteia sau, mai general, utilizarea în alte scopuri decât pentru desfășurarea activității sale a unui vehicul căruia i se aplică limitarea menționată la articolul 1 din prezenta decizie.

Articolul 3

1. Prezenta decizie produce efecte de la data notificării.

Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2014. Ea expiră la data intrării în vigoare a normelor Uniunii care stabilesc cheltuielile aferente autovehiculelor rutiere care nu dau dreptul la deducerea completă a TVA sau cel târziu la 31 decembrie 2016.

2. Orice cerere de prelungire a măsurilor prevăzute în prezenta decizie trebuie transmisă Comisiei cel târziu până la 1 aprilie 2016. O astfel de solicitare trebuie însoțită de un raport care să includă o reexaminare a limitării procentului aplicat dreptului de deducere a TVA în baza prezentei decizii.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează Republicii Polone.

Adoptată la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu

                                                                       Președintele

[1]               Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 27 septembrie 2010 de autorizare a Republicii Polone de a introduce o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolul 168 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, JO L 256, 30.9.2010, p. 24.

[2]               Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 26 aprilie 2012 de autorizare a României în vederea aplicării unei măsuri de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolul 168 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, JO L 117, 1.5.2012, p. 7.

[3]               Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 22 aprilie 2013 de autorizare a Letoniei să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

[4]               http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2004/com2004_0728en01.pdf

[5]               JO L 347, 11.12.2006, p. 1.

[6]               COM(2004) 728 final, JO C 24, 29.1.2005, p.10.

Top