Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0575

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Consiliului General al Organizației Mondiale a Comerțului privind cererea de extindere a derogării de la normele OMC cu privire la preferințele comerciale autonome suplimentare acordate de Uniunea Europeană Republicii Moldova

    /* COM/2013/0575 final - 2013/0276 (NLE) */

    52013PC0575

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Consiliului General al Organizației Mondiale a Comerțului privind cererea de extindere a derogării de la normele OMC cu privire la preferințele comerciale autonome suplimentare acordate de Uniunea Europeană Republicii Moldova /* COM/2013/0575 final - 2013/0276 (NLE) */


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.           CONTEXTUL PROPUNERII

    Obiectivul prezentei propuneri este de a stabili poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Consiliului General al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Consiliul este invitat să acorde Comisiei autorizația de a solicita extinderea derogării de la normele OMC privind preferințele comerciale autonome acordate Republicii Moldova de Uniunea Europeană permițând, astfel, Uniunii Europene să se alăture unui consens cu privire la această cerere de derogare în conformitate cu articolul IX din Acordul OMC.

    La data de 21 ianuarie 2008, Consiliul a adoptat Regulamentul (CE) nr. 55/2008 de introducere a unor preferințe comerciale autonome pentru Republica Moldova. Prin acest regulament, UE și-a îndeplinit angajamentul asumat în contextul planului de acțiune în cadrul politicii europene de vecinătate (Planul de acțiune PEV) pentru Moldova. Planul, adoptat în 2005, a invitat Uniunea Europeană să aibă în vedere posibilitatea de a acorda Republicii Moldova un acces mai rapid la piața UE, fapt care ar sprijini dezvoltarea economiei Republicii Moldova prin îmbunătățirea rezultatelor la export, cu condiția ca Moldova să-și amelioreze considerabil sistemul de control și de certificare a originii mărfurilor.

    Pentru a permite UE să acorde un regim preferențial importurilor originare din Republica Moldova, fără a fi obligată să acorde același regim preferențial produselor similare provenite din orice alte țări membre ale OMC, Consiliul general al OMC a acordat Uniunii Europene o derogare prin care s-au suspendat temporar anumite angajamente asumate în cadrul OMC în măsura necesară pentru a realiza obiectivul menționat anterior.

    La 15 mai 2008, în conformitate cu procedurile de luare a deciziilor în temeiul articolelor IX și XII din Acordul OMC, Consiliul general al OMC a decis, în documentul WT/L/722, să acorde o derogare de la dispozițiile prevăzute la articolul I alineatul (1) și de la cele prevăzute la articolul XIII din GATT 1994, începând de la 1 martie 2008 și până la 31 decembrie 2013, în măsura necesară pentru a permite Uniunii Europene să acorde un regim preferențial sau o scutire de taxe vamale produselor originare din Republica Moldova, inclusiv anumitor produse agricole pentru care sunt acordate concesii limitate conform definiției din anexa la prezenta decizie, fără a fi obligată să acorde același regim preferențial sau scutire de taxe vamale pentru produsele similare provenite dintr-un alt membru al OMC.

    Regulamentul (CE) nr. 55/2008 al Consiliului a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 581/2011 al Parlamentului European și al Consiliului, prelungind aplicarea preferințelor comerciale autonome acordate Republicii Moldova până la data de 31 decembrie 2015. Această prelungire s-a dovedit a fi necesară, întrucât relațiile comerciale preferențiale avansate dintre UE și Moldova în contextul Parteneriatului european nu au fost încă instituite efectiv. Având în vedere cele de mai sus, Comisia solicită Consiliului autorizarea de a transmite către OMC, în numele Uniunii Europene, o cerere de a extinde derogarea actuală până la data de 31 decembrie 2015.

    2.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

    Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede că, atunci când o decizie având efect juridic trebuie adoptată în cadrul unui organism creat printr-un acord internațional, Consiliul, pe baza unei propuneri din partea Comisiei, ar trebui să adopte o decizie de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii. Acordarea unei derogări cu privire la preferințele comerciale autonome suplimentare acordate de Uniunea Europeană Republicii Moldova intră sub incidența acestei prevederi, dat fiind faptul că decizia se adoptă în cadrul unui organism creat printr-un acord internațional (Consiliul General sau Conferința ministerială a OMC) care are impact asupra drepturilor și obligațiilor UE.

    2013/0276 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Consiliului General al Organizației Mondiale a Comerțului privind cererea de extindere a derogării de la normele OMC cu privire la preferințele comerciale autonome suplimentare acordate de Uniunea Europeană Republicii Moldova

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)       Articolul IX din Acordul de la Marrakech de instituire a Organizației Mondiale a Comerțului (denumit în continuare „Acordul OMC”) stabilește procedurile pentru acordarea derogărilor referitoare la acordurile comerciale multilaterale cuprinse în Acordul OMC la anexele 1A, 1B sau 1C și în anexele acestora.

    (2)       Regulamentul (CE) nr. 55/2008 al Consiliului din 21 ianuarie 2008 de introducere a unor preferințe comerciale autonome pentru Republica Moldova[1] a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 581/2011 al Parlamentului European și al Consiliului, printre altele pentru a extinde aplicarea preferințelor comerciale autonome acordate Republicii Moldova până la data de 31 decembrie 2015[2]. Regulamentul oferă liber acces pe piața Uniunii pentru toate produsele originare din Republica Moldova, cu excepția anumitor produse agricole specificate în anexa I la regulament. Produsele specificate în anexa I la regulamentul respectiv beneficiază de concesii limitate sub forma unor scutiri de taxe vamale în limita contingentelor tarifare sau a unor reduceri de taxe vamale.

    (3)       În absența unei derogări de la obligațiile Uniunii Europene în temeiul articolului I alineatul (1) din Acordul General pentru Tarife și Comerț 1994 (GATT 1994) și al articolului XIII din GATT 1994, în măsura necesară, regimul acordat prin intermediul preferințelor comerciale autonome ar trebui să se aplice tuturor membrilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

    (4)       Este în interesul Uniunii Europene să solicite o prelungire a derogării de la normele OMC cu privire la preferințele comerciale autonome acordate de Uniunea Europeană Republicii Moldova în conformitate cu articolul IX alineatul (3) din Acordul de la Marrakech de instituire a Organizației Mondiale a Comerțului.

    (5)       Uniunea Europeană va depune o astfel de cerere la OMC. Consiliul general al OMC urmează să delibereze la data de 9 octombrie 2013.

    (6)       Prin urmare, este necesar să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Consiliului General al OMC cu privire la această cerere,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Consiliului General al Organizației Mondiale a Comerțului este de a solicita extinderea până la data de 31 decembrie 2015 a derogării de la normele OMC cu privire la preferințele comerciale autonome acordate de Uniunea Europeană Republicii Moldova.

    Această poziție va fi exprimată de Comisia Europeană.

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la Bruxelles,

                                                                           Pentru Consiliu

                                                                           Președintele

    [1]               JO L 20, 24.1.2008, p. 1.

    [2]               JO L 165, 24.6.2011, p. 5.

    Top