Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0521

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR)

    /* COM/2013/0521 final - 2013/0247 (COD) */

    52013PC0521

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) /* COM/2013/0521 final - 2013/0247 (COD) */


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.           CONTEXTUL PROPUNERII

    Prelungirea derogării care permite utilizarea unor rate de cofinanțare majorate pentru statele membre care riscă să se confrunte cu dificultăți grave în ceea ce privește stabilitatea lor financiară

    · Motivele și obiectivele propunerii

    Criza financiară și economică persistentă generează presiuni asupra resurselor financiare naționale, pe măsură ce statele membre aplică politicile de consolidare fiscală care se impun. În acest context, este deosebit de important să se asigure o aplicare maximă a programelor de dezvoltare rurală.

    Executarea programelor este adeseori dificilă, nu în ultimul rând din cauza problemelor în materie de lichidități generate de consolidarea fiscală. Acesta este mai ales cazul statelor membre care au fost cele mai afectate de criză și care au primit asistență financiară în cadrul unui program de ajustare. Până în prezent, șapte țări au primit asistență financiară și au convenit cu Comisia asupra unui program de ajustare macroeconomică. Aceste țări sunt Cipru, Ungaria, România, Letonia, Portugalia, Grecia și Irlanda, denumite în continuare „țările participante la program”. Ungaria, România și Letonia nu mai participă în prezent la un program de ajustare.

    Pentru a asigura faptul că aceste state membre (și orice alt stat membru care poate beneficia de astfel de programe de asistență în viitor) vor continua executarea pe teren a programelor de dezvoltare rurală și vor aloca în continuare fonduri pentru proiecte, prezenta propunere cuprinde dispoziții care vor permite acestor state membre să utilizeze rate de cofinanțare crescute, fără a le modifica alocarea globală de fonduri în cadrul politicii de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013. Statele membre vor dispune astfel de resurse financiare suplimentare într-un moment critic, ceea ce va înlesni continuitatea executării programelor pe teren.

    · Contextul general și dispozițiile în vigoare în domeniul propunerii

    Articolul 70 alineatul (4c) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 prevede o derogare de la plafoanele stabilite la alineatele (3), (4) și (5) din același articol care permite majorarea ratei contribuției Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) până la maximum 95 % din cheltuielile publice eligibile în regiunile eligibile în cadrul obiectivului de convergență și în regiunile ultraperiferice și insulele mici din Marea Egee, respectiv până la 85 % din cheltuielile publice eligibile în celelalte regiuni. Această derogare se aplică în prezent doar pentru cheltuielile suportate de organismele plătitoare până la 31 decembrie 2013.

    · Coerența cu alte politici și obiective ale Uniunii

    Propunerea este conformă cu alte propuneri și inițiative adoptate de Comisie ca răspuns la criza financiară.

    2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    · Consultarea părților interesate

    Nu s-a realizat o consultare a părților interesate externe.

    · Obținerea și utilizarea expertizei

    Nu a fost necesar să se recurgă la expertiză externă.

    · Analiza impactului

    Statele membre care beneficiază de asistență financiară au posibilitatea de a depune o cerere pe lângă Comisie pentru a-și modifica programul de dezvoltare rurală 2007-2013 și de a face uz de derogare pentru a aplica rate de cofinanțare mai mari decât cele normale. În prezent, Grecia, Irlanda și Portugalia fac uz de această derogare, dar nu aplică rata maximă în toate cazurile. Deoarece nu se va modifica suma totală alocată pentru această perioadă din FEADR statelor membre și programelor în cauză, ratele mai ridicate de cofinanțare din partea UE reduc de fapt cuantumul total al contribuției publice de care dispun programele de dezvoltare rurală pentru perioada de programare. Posibilitatea ca statele membre care beneficiază de asistență financiară să majoreze ratele contribuției FEADR în cadrul actualelor programe de dezvoltare rurală 2007-2013 este prevăzută în prezent doar pentru cheltuielile efectuate până la 31 decembrie 2013 (pentru perioada în care statul membru beneficiază de asistență financiară) și, prin urmare, nu se prelungește până la data finală de eligibilitate a cheltuielilor, 31 decembrie 2015.

    Pentru cheltuielile efectuate în noua perioadă de programare 2014-2020, în conformitate cu articolul 22 din Regulamentul (UE) nr..../... [regulamentul privind dispozițiile comune], rata contribuției FEADR poate fi majorată cu 10 puncte procentuale peste rata de cofinanțare aplicabilă fiecărei măsuri pentru FEADR. Acest nou sistem, care va constitui o suplimentare uniformă pentru toate măsurile, ar putea, în anumite cazuri, avea drept efect modificarea mai mică sau mai mare a ratelor contribuției FEADR față de sistemul actual în temeiul articolului 70 alineatul (4c) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005.

    Dacă posibilitatea prevăzută la articolul 70 alineatul (4c) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 de a se utiliza rate ale contribuției FEADR mai mari decât cele normale în cadrul programelor actuale de dezvoltare rurală este limitată la sfârșitul anului 2013 și la perioada în care statul membru beneficiază de asistență financiară, există riscul ca utilizarea optimă și la maximum a finanțării din FEADR să fie grav afectată în cazul programelor de dezvoltare rurală în cauză, înainte de a exista posibilitatea aplicării suplimentelor conform noilor programe.

    3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

    · Rezumatul măsurilor propuse

    Se propune modificarea articolului 70 alineatul (4c) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 pentru a permite statelor membre care primesc asistență financiară să beneficieze de majorarea cu 10 puncte procentuale, numai pentru angajamentele bugetare deschise pentru perioada de programare 2007-2013, până la sfârșitul perioadei de eligibilitate și să solicite acest lucru în cererile lor pentru soldul final, chiar și în cazul în care nu mai este acordată asistența financiară.

    · Temeiul juridic

    Articolele 42 și 43 din Tratatul TFUE.

    · Principiul subsidiarității

    Propunerea respectă principiul subsidiarității în măsura în care aceasta are ca scop să ofere sprijin sporit, prin intermediul FEADR, anumitor state membre care se confruntă cu dificultăți grave, în special în ceea ce privește creșterea economică și stabilitatea financiară, precum și cu o deteriorare a situației deficitului și datoriei lor, cauzate și de conjunctura economică și financiară internațională. În acest context, este necesar să se stabilească, la nivelul Uniunii Europene, un mecanism temporar care să permită derogarea de la ratele normale de cofinanțare pentru FEADR.

    · Principiul proporționalității

    Propunerea respectă principiul proporționalității.

    Prelungirea aplicării ratelor de cofinanțare majorate este proporțională, având în vedere criza economică susținută și alte eforturi întreprinse pentru a ajuta aceste state membre.

    · Alegerea instrumentelor

    Instrumentul propus: modificarea regulamentului în vigoare.

    Comisia a studiat marja de manevră oferită de cadrul juridic și consideră că este necesar, prin prisma experienței dobândite până în prezent, să propună o modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005.

    4.           IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Nu există niciun impact asupra creditelor de angajament, deoarece nu se propune nicio modificare a valorilor maxime ale finanțării FEADR prevăzute în programele operaționale pentru perioada de programare 2007-2013.

    Cu toate acestea, ar putea fi necesară suplimentarea creditelor de plată din bugetul 2014 cu 90 de milioane de euro, în cazul în care statele membre continuă aplicarea ratelor de cofinanțare majorate.

    În lumina cererilor statelor membre de a beneficia de această măsură și luând în considerare evoluția cererilor de plăți intermediare, Comisia va evalua situația și, dacă este necesar, va avea în vedere luarea de măsuri corespunzătoare.

    2013/0247 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolele 42 și 43,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[1],

    având în vedere avizul Comitetului Regiunilor[2],

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)       Criza financiară mondială fără precedent și încetinirea creșterii economice au adus prejudicii grave creșterii economice și stabilității financiare și au deteriorat puternic condițiile economice și financiare în mai multe state membre. În speță, anumite state membre sunt afectate sau amenințate de dificultăți grave, și anume de probleme legate de creșterea lor economică și stabilitatea lor financiară și de o deteriorare a situației deficitului și datoriei lor, cauzate și de conjunctura economică și financiară internațională.

    (2)       Deși au fost deja luate măsuri importante pentru a contracara efectele negative ale crizei, inclusiv modificarea cadrului legislativ, impactul crizei financiare asupra economiei reale este încă resimțit pe scară largă și presiunea asupra resurselor financiare naționale crește.

    (3)       Având în vedere dificultățile semnificative cu care încă se confruntă anumite state membre în ceea ce privește stabilitatea lor financiară și pentru a limita efectele negative în timpul tranziției de la actuala la viitoarea perioadă de programare, prin autorizarea utilizării la maximum a fondurilor FEADR disponibile, durata derogării care permite majorarea ratei maxime a contribuției FEADR prevăzute la articolul 70 alineatul (4c) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 ar trebui să fie prelungită până la data finală de eligibilitate a cheltuielilor pentru perioada de programare 2007-2013, și anume 31 decembrie 2015.

    (4)       Posibilitatea de a majora plățile intermediare și plățile soldului final peste rata de cofinanțare normală nu ar trebui să fie limitată la perioada în care statul membru primește asistență financiară în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 407/2010, Regulamentul (CE) nr. 332/2002 sau Tratatul privind Mecanismul european de stabilitate, deoarece statul membru se confruntă în continuare cu mari dificultăți în a asigura cofinanțarea din bugetul național, chiar și după încheierea asistenței financiare.

    (5)       În conformitate cu concluziile Consiliului European din 7-8 februarie 2013 și așa cum se prevede la articolul 22 din [RDC], rata de cofinanțare majorată cu 10 puncte procentuale se va aplica, pentru perioada de programare 2014-2020, până la 30 iunie 2016, când va fi revizuită posibilitatea de a aplica această majorare. Întrucât perioadele de programare 2007-2013 și 2014-2020 se suprapun, este necesar să se asigure un tratament coerent și uniform al statelor membre care primesc asistență financiară în cadrul celor două perioade. De aceea, statele membre care primesc asistență financiară ar trebui să poată beneficia de majorarea ratei de cofinanțare până la sfârșitul perioadei de eligibilitate și să o poată solicita în cererile lor de sold final, chiar și atunci când nu mai este furnizată asistența financiară.

    (6)       Având în vedere faptul că termenul-limită stabilit la articolul 70 alineatul (4c) coincide cu sfârșitul perioadei de programare și corespunde cerințelor aplicabile în materie de programare și procedură, este necesar ca prezentul regulament să intre în vigoare la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    (7)       Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 ar trebui modificat în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Articolul 70 alineatul (4c) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 se modifică după cum urmează:

    (a) În primul paragraf, partea introductivă se înlocuiește cu următorul text:

    „Prin derogare de la plafoanele stabilite la alineatele (3), (4) și (5), rata contribuției FEADR poate fi majorată până la maximum 95 % din cheltuielile publice eligibile în regiunile eligibile în cadrul obiectivului de convergență și în regiunile ultraperiferice și insulele mici din Marea Egee, respectiv 85 % din cheltuielile publice eligibile în celelalte regiuni. Aceste niveluri se aplică cheltuielilor eligibile nou declarate în fiecare declarație certificată de cheltuieli depusă atunci când, după data de [OPOCE a se insera data intrării în vigoare a prezentului regulament], un stat membru îndeplinește următoarele condiții: “

    (b) Al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Un stat membru care dorește să se prevaleze de derogarea prevăzută la primul paragraf solicită Comisiei modificarea în consecință a programului său de dezvoltare rurală. Derogarea se aplică începând din momentul în care Comisia aprobă modificarea programului.”

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European                      Pentru Consiliu

    Președintele                                                  Președintele

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    FIȘĂ FINANCIARĂ || AGRI/I1/2013/1278200

    6.20.2013.6

    || DATA: 17.05.2013

    1. || RUBRICA BUGETARĂ: 05 04 Dezvoltare rurală ||

    2. || TITLU: Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR)

    3. || TEMEI JURIDIC: Articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

    4. || OBIECTIVE: Prezentul regulament prelungește până la sfârșitul anului 2015 derogarea care permite statelor membre care beneficiază de asistență financiară să majoreze ratele contribuției FEADR până la 95 % în regiunile incluse în obiectivul de convergență și în regiunile ultraperiferice și insulele mici din Marea Egee și până la 85 % în alte regiuni.

    5. || IMPLICAȚII FINANCIARE || PERIOADĂ DE 12 LUNI (milioane EUR) || EXERCIȚIUL FINANCIAR ÎN CURS 2013 (milioane EUR) || EXERCIȚIUL FINANCIAR URMĂTOR 2014 (milioane EUR)

    5.0 || CHELTUIELI -               SUPORTATE DIN BUGETUL UE (RESTITUIRI/INTERVENȚII) -               AUTORITĂȚILE NAȚIONALE -               ALTELE || ||   || CA: - CP: + 90

    5.1 || VENITURI -               RESURSE PROPRII ALE UE (REDEVENȚE/TAXE VAMALE) -               NAȚIONALE || || ||

    || || 2015 || 2016 || 2017 || 2018

    5.0.1 || CHELTUIELI ESTIMATE || || || CP: - 90 ||

    5.1.1 || VENITURI ESTIMATE || || || ||

    5.2 || METODĂ DE CALCUL: -

    6.0 || PROIECTUL POATE FI FINANȚAT DIN CREDITE ÎNSCRISE ÎN CAPITOLUL CORESPUNZĂTOR DIN BUGETUL ACTUAL? || nu se aplică

    6.1 || PROIECTUL POATE FI FINANȚAT PRIN TRANSFER ÎNTRE CAPITOLELE BUGETULUI ACTUAL? || nu se aplică

    6.2 || VA FI NECESAR UN BUGET SUPLIMENTAR? || NU

    6.3 || VOR TREBUI INCLUSE CREDITE ÎN BUGETELE VIITOARE? || NU

    OBSERVAȚII: În ceea ce privește creditele de angajament, modificarea Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 nu va avea niciun impact financiar, deoarece pachetul total pentru dezvoltare rurală rămâne neschimbat, la fel ca și defalcarea anuală a acestuia. Pentru plăți, prelungirea derogării care permite aplicarea ratelor de cofinanțare majorate ar putea duce la o creștere a nivelului rambursărilor către statele membre în cauză. Propunerea nu va avea niciun impact în anul 2013. Pe baza celor mai recente previziuni de plată efectuate de statele membre, necesarul de plăți suplimentare poate fi estimat la 90 de milioane de euro în 2014 (comparativ cu situația în care aplicarea de rate majorate se încheie în 2013). Această sumă va fi compensată la închiderea programelor, cel mai probabil în 2017. În lumina cererilor statelor membre de a beneficia de această măsură și luând în considerare evoluția cererilor de plăți intermediare, Comisia va evalua situația și, dacă este necesar, va avea în vedere luarea de măsuri corespunzătoare.

    [1]               JO C , , p. .

    [2]               JO C , , p. .

    Top