EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0307

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind aplicarea Regulamentului nr. 41 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite cu privire la adoptarea de dispoziții uniforme privind omologarea motocicletelor în ceea ce privește zgomotul

/* COM/2013/0307 final - 2013/0159 (NLE) */

52013PC0307

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind aplicarea Regulamentului nr. 41 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite cu privire la adoptarea de dispoziții uniforme privind omologarea motocicletelor în ceea ce privește zgomotul /* COM/2013/0307 final - 2013/0159 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

· Motivele și obiectivele propunerii

La nivel internațional, Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite (CEE-ONU) elaborează cerințe armonizate, menite să înlăture barierele tehnice din calea comerțului cu autovehicule între părțile contractante la Acordul Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite privind adoptarea de specificații tehnice uniforme pentru vehicule cu roți, echipamente și componente care pot fi montate și/sau folosite la vehicule cu roți și condițiile pentru recunoașterea reciprocă a omologărilor acordate pe baza acestor specificații (denumit în continuare „Acordul din 1958 revizuit”)[1], precum și să garanteze că astfel de vehicule oferă un nivel ridicat de sănătate, siguranță și protecție a mediului.

Regulamentul nr. 41 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite cu privire la dispozițiile uniforme privind omologarea motocicletelor în ceea ce privește zgomotul[2] (denumit în continuare „Regulamentul CEE-ONU nr. 41”) a fost modificat recent pentru a îl aduce la același nivel de protecție a mediului ca cel atins prin legislația de omologare de tip a Uniunii, ceea ce permite în prezent Uniunii să înceapă aplicarea regulamentului CEE-ONU în cauză. Obiectivul regulamentului respectiv este de a stabili dispoziții echivalente pentru controlul zgomotului produs de motociclete, precum și clarificări privind încercarea pentru măsurarea zgomotului la staționare produs de astfel de vehicule.

La nivelul UE, anexa I la Directiva 2002/24/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind omologarea autovehiculelor cu două sau trei roți[3], făcând referire la capitolul 9 din anexa I la Directiva 97/24/CE privind unele componente și caracteristici ale autovehiculelor cu două sau trei roți[4], impune omologarea de tip pentru autovehiculele cu două și trei roți în conformitate cu procedurile de măsurare și cu valorile limită pentru nivelurile de zgomot, astfel cum este prevăzut în anexa I.

Întrucât Revizuirea 4 a Regulamentului CEE-ONU nr. 41 a fost deja încheiată, este adecvat ca Uniunea să aplice regulamentul menționat mai sus.

Prezenta decizie a Consiliului va autoriza Comisia să notifice, în numele Uniunii Europene, aplicarea Regulamentului CEE-ONU nr. 41.

· Contextul general

Capitolul 9 din anexa I la Directiva 97/24/CE stabilește cerințele de bază pentru anumite componente și caracteristici ale autovehiculelor cu două sau trei roți cu privire la omologarea de tip a acestora. În cazul unei astfel de omologări de tip la nivelul UE, a fost considerată necesară stabilirea de cerințe și proceduri de încercare specifice pentru măsurarea zgomotului.

În prezent, se preconizează ca Uniunea Europeană să aplice Regulamentul CEE-ONU nr. 41 pentru a dispune de cerințe comune armonizate la nivel internațional, care vor facilita comerțul internațional și vor înlocui actualele cerințe de omologare astfel cum este prevăzut în capitolul 9 din anexa I la Directiva 97/24/CE. Acest lucru va oferi întreprinderilor europene posibilitatea de a se conforma unui ansamblu de cerințe recunoscute la nivel mondial, și anume în țările/părțile contractante la Acordul CEE-ONU din 1958 revizuit.

· Dispoziții în vigoare în domeniul propunerii

Capitolul 9 din anexa I la Directiva 97/24/CE conține cerințele pentru omologarea de tip a autovehiculelor cu două sau trei roți (categoria L) în ceea ce privește nivelul maxim admisibil de zgomot și sistemul de evacuare.

· Coerența cu celelalte politici și obiective ale Uniunii

Propunerea este în concordanță cu obiectivele Directivelor 2002/24/CE și 97/24/CE și, prin urmare, este în concordanță cu obiectivele de sănătate, securitate și mediu ale UE, precum și cu obiectivele Uniunii referitoare la progresul în direcția armonizării internaționale a legislației privind motocicletele.

De asemenea, propunerea este în conformitate cu Decizia 97/836/CE a Consiliului privind aplicarea Acordului din 1958 revizuit de către Comunitatea Europeană.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

· Consultarea părților interesate

În contextul elaborării propunerii, Comisia Europeană a consultat părțile și organizațiile interesate. A avut loc o consultare generală cu privire la abordarea preconizată în privința emisiilor de zgomot ale vehiculelor, în cadrul „CARS 21”, care a reunit statele membre, producătorii (reprezentanți la nivel european și național, precum și întreprinderi individuale), producătorii de componente, organizațiile de transport și reprezentanții utilizatorilor. Abordarea propusă în ceea ce privește aplicarea Regulamentului CEE-ONU nr. 41 va fi prezentată, de asemenea, în cadrul Comitetului tehnic pentru autovehicule (CTAV), precum și cu ocazia reuniunii Grupului de lucru privind motocicletele. · Evaluarea impactului Aplicarea Regulamentului CEE-ONU nr. 41 nu implică o revizuire a limitelor și/sau valorilor maxime ale emisiilor de zgomot, astfel cum sunt prevăzute în prezent în Directiva 97/24/CE. De asemenea, în ceea ce privește domeniul de aplicare și abordarea științifică, metodele de încercare stabilite în Regulamentul CEE-ONU nr. 41 sunt echivalente cu metodele prevăzute în Directiva 97/24/CE. Prin urmare, procesul de aplicare propus nu ar trebui să aibă niciun impact social, de mediu și economic pentru Uniunea Europeană sau pentru SEE datorită echivalenței totale atât a metodelor de încercare pentru emisiile de zgomot propuse, cât și a limitelor emisiilor de zgomot și a valorilor maxime implicate. În cadrul proiectului de propunere de Regulament (UE) nr..../2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri[5], a fost realizată o analiză costuri-beneficii privind zgomotul și modificarea frauduloasă ale vehiculelor din categoria L (vehicule cu două și trei roți)[6], care a semnalat deteriorarea emisiilor de zgomot la vehiculele din categoria L din cauza modificărilor frauduloase. În acest sens, Regulamentul CEE-ONU nr. 41, în afară de echivalența acestuia cu metodele de încercare și cu limitele emisiilor de zgomot stabilite de UE, introduce elemente și măsuri rentabile pentru protecția împotriva modificărilor frauduloase, care sunt, prin urmare, în deplină armonie cu inițiativele legislative în curs privind vehiculele din categoria L.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

· Rezumatul acțiunii propuse

Propunerea va permite Uniunii să aplice Regulamentul CEE-ONU nr. 41 privind emisiile de zgomot ale motocicletelor și să înlocuiască cerințele regionale din UE privind încercările, cu cerințe și proceduri de încercare armonizate la nivel mondial.

· Temei juridic

Ținând cont de obiectul și conținutul deciziei Consiliului, temeiurile juridice sunt reprezentate de articolul 114 alineatul (1) și articolul 207 alineatul (4) din TFUE. Procedura care trebuie urmată pentru adoptarea deciziei Consiliului este cea prevăzută la articolul 3 alineatul (3) din Decizia nr. 97/836/CE a Consiliului.

· Principiul subsidiarității

Cerințele privind emisiile de zgomot sunt deja armonizate la nivelul UE, dar legislația relevantă este depășită și trebuie actualizată pentru a lua în considerare progresul tehnic realizat de la adoptarea sa. Aplicarea instrumentelor internaționale, cum sunt regulamentele CEE-ONU echivalente, și includerea acestora în sistemul UE pentru omologarea de tip a autovehiculelor pot fi realizate numai de către Uniunea Europeană. În acest fel, pe lângă faptul că se evită fragmentarea pieței interne, sunt asigurate de asemenea standarde uniforme pe tot teritoriul Uniunii în materie de sănătate, siguranță și mediu. În plus, se obțin avantaje ca urmare a economiilor de scară: produsele pot fi fabricate pentru întreaga piață a Uniunii și chiar pentru piața internațională, în loc ca acestea să fie adaptate pentru a obține omologarea de tip națională din fiecare stat membru.

Prin urmare, propunerea respectă principiul subsidiarității.

· Principiul proporționalității

Propunerea respectă principiul proporționalității dat fiind că nu depășește ceea ce este necesar în vederea atingerii obiectivelor privind garantarea unei bune funcționări a pieței interne și, în același timp, oferă un nivel ridicat de protecție și siguranță publică.

· Alegerea instrumentelor

Instrumentul propus: decizie a Consiliului.

Utilizarea unei decizii a Consiliului se consideră a fi adecvată, fiind în conformitate cu cerințele prevăzute la articolul 3 alineatul (3) din Decizia 97/836/CE a Consiliului.

4.           IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu are implicații asupra bugetului Uniunii.

5.           ELEMENTE OPȚIONALE

· Spațiul Economic European

Actul propus se referă la un subiect de interes pentru Spațiul Economic European și trebuie, prin urmare, extins la acesta.

2013/0159 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind aplicarea Regulamentului nr. 41 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite cu privire la adoptarea de dispoziții uniforme privind omologarea motocicletelor în ceea ce privește zgomotul

(Text cu relevanță pentru SEE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114 alineatul (1) și articolul 207 alineatul (4),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

având în vedere aprobarea Parlamentului European[7],

întrucât:

(1)          Prin Decizia 97/836/CE a Consiliului din 27 noiembrie 1997, Uniunea a aderat la Acordul Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite privind adoptarea unor specificații tehnice uniforme pentru vehicule cu roți, echipamente și componente care pot fi montate și/sau folosite la vehicule cu roți și condițiile pentru recunoașterea reciprocă a omologărilor acordate pe baza acestor specificații („Acordul din 1958 revizuit”)[8].

(2)          Cerințele armonizate din Regulamentul nr. 41 al Comisiei Economice pentru Europa din cadrul Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) – Dispoziții uniforme privind omologarea motocicletelor în ceea ce privește zgomotul[9] („Regulamentul CEE-ONU nr. 41”) sunt menite să înlăture barierele tehnice din calea comerțului cu autovehicule între părțile contractante la Acordul din 1958 revizuit și să garanteze că astfel de vehicule oferă un nivel ridicat de siguranță și de protecție.

(3)          Directiva 2002/24/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 martie 2002 privind omologarea de tip a autovehiculelor cu două sau trei roți și de abrogare a Directivei 92/61/CEE a Consiliului[10], precum și Directiva 97/24/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 iunie 1997 privind unele componente și caracteristici ale autovehiculelor cu două sau trei roți[11] și măsurile de punere în aplicare ale acesteia mandatează adoptarea unor niveluri de zgomot, sisteme de evacuare și proceduri de încercare pentru autovehiculele cu două și trei roți.

(4)          Capitolul 9 din anexa I la Directiva 97/24/CE conține cerințele pentru omologarea de tip a vehiculelor din categoria L în ceea ce privește nivelul de zgomot admisibil și sistemul de evacuare.

„Vehiculele din categoria L” reprezintă familia de vehicule ușoare, cum sunt bicicletele motorizate, mopedele cu două sau trei roți, motocicletele cu sau fără ataș, triciclurile și cvadriciclurile.

(5)          La data aderării la Acordul din 1958 revizuit, UE a aderat la un număr limitat de regulamente ale CEE-ONU menționate în lista din anexa II la Decizia 97/836/CE; Regulamentul CEE-ONU nr. 41 nu a fost inclus în lista respectivă.

(6)          Astfel cum este prevăzut la articolul 3 alineatul (3) din Decizia 97/836/CE și în conformitate cu articolul 1 alineatul (7) din Acordul din 1958 revizuit, Uniunea poate decide să aplice unul, mai multe sau toate regulamentele CEE-ONU pe care nu le-a adoptat în momentul aderării sale la Acordul din 1958 revizuit. Decizia ar trebui să fie adoptată de Consiliu, după primirea aprobării Parlamentului European.

(7)          În prezent, este adecvat ca Uniunea Europeană să aplice Regulamentul CEE-ONU nr. 41 pentru a dispune de cerințe comune armonizate la nivel internațional, care vor facilita comerțul internațional și vor înlocui actualele cerințe pentru omologare stabilite la capitolul 9, anexa I la Directiva nr. 97/24/CE. Acest fapt va oferi întreprinderilor europene posibilitatea de a se conforma unui ansamblu de cerințe recunoscute la nivel mondial, în special în țările și/sau părțile contractante la Acordul din 1958 revizuit al CEE-ONU,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Uniunea Europeană aplică Regulamentul nr. 41 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite cu privire la dispozițiile uniforme privind omologarea motocicletelor în ceea ce privește zgomotul.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 3

Prezenta decizie este notificată de către Comisie Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite.

Adoptată la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu

                                                                       Președintele

[1]               JO L 346, 17.12.1997, p. 78.

[2]               Documentele UNECE/TRANS/wp.29/2011/62 și JO L 317, 14.11.2012, p. 1.

[3]               JO L 124, 9.5.2002, p. 1.

[4]               JO L 226, 18.8.1997, p. 1.

[5]               COM (2010) 542 final.

[6]               Raport care va face obiectul revizuirii și adoptării de către Comisie.

[7]               Aprobarea din... .

[8]               JO L 346, 17.12.1997, p. 78.

[9]               JO L 317, 14.11.2012, p. 1.

[10]             JO L 124, 9.5.2002, p. 1.

[11]             JO L 226, 18.8.1997, p. 1.

Top