EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0277

AVIZUL COMISIEI în conformitate cu articolul 294 alineatul (7) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind modificările propuse de Parlamentul European la poziţia Consiliului referitoare la propunerea de Regulament AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a anexei I la Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1528/2007 în ceea ce privește excluderea unui număr de țări din lista regiunilor sau statelor care au încheiat negocierile

/* COM/2013/0277 final - 2011/0260 (COD) */

52013PC0277

AVIZUL COMISIEI în conformitate cu articolul 294 alineatul (7) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind modificările propuse de Parlamentul European la poziţia Consiliului referitoare la propunerea de Regulament AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a anexei I la Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1528/2007 în ceea ce privește excluderea unui număr de țări din lista regiunilor sau statelor care au încheiat negocierile /* COM/2013/0277 final - 2011/0260 (COD) */


2011/0260 (COD)

AVIZUL COMISIEI în conformitate cu articolul 294 alineatul (7) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind modificările propuse de Parlamentul European la poziţia Consiliului

referitoare la propunerea de Regulament AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a anexei I la Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1528/2007 în ceea ce privește excluderea unui număr de țări din lista regiunilor sau statelor care au încheiat negocierile

1.           Introducere

În conformitate cu articolul 294 alineatul (7) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comisia emite un aviz privind amendamentele propuse de Parlamentul European în a doua lectură. Comisia își prezintă mai jos avizul privind cele două amendamente propuse de Parlament.

2.           Context

După semnarea Acordului de la Cotonou în 2000, care stabilește principiile și dispozițiile pentru acordurile de parteneriat economic (APE) cu țările și regiunile din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP) și pentru procesul de negociere care decurge din acestea, mai multe țări au încheiat negocierile și au parafat APE interimare la sfârșitul anului 2007. Pentru a evita o perturbare a preferințelor comerciale, Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1528/2007 din 20 decembrie 2007 („Regulamentul privind accesul pe piață”) fixează condițiile pentru aplicarea unilaterală, anticipată și provizorie de către UE, de la 1 ianuarie 2008, a preferințelor comerciale, în așteptarea ratificărilor APE.

În timp ce 19 țări ACP au luat măsurile necesare pentru ratificarea respectivelor APE, alte 17 țări nu au făcut acest lucru. Conform criteriilor stabilite în articolul 2 alineatul (3) din Regulamentul privind accesul pe piață, aceste 17 țări nu mai îndeplinesc condițiile Regulamentului privind accesul pe piață și, în consecință, preferințele comerciale nu ar trebui să fie menținute în continuare.

3.           Obiectivul propunerii Comisiei

Propunerea Comisiei are ca scop modificarea listei țărilor care beneficiază de aceste preferințe (anexa I la regulament) prin eliminarea, la 1 ianuarie 2014, a acelor țări care nu au luat încă măsurile necesare pentru ratificarea unui APE. Propunerea urmărește să asigure un tratament echitabil raportat la partenerii APE care își respectă pe deplin obligațiile.

4.           Avizul Comisiei privind amendamentele propuse de Parlamentul European

– Amânarea datei de intrare în vigoare

În a doua lectură, Parlamentul European propune să se amâne intrarea în vigoare a amendamentului la Regulamentul privind accesul pe piață cu zece luni, și anume până la 1 octombrie 2014. Comisia consideră că propunerea sa inițială, care stabilea intrarea în vigoare la data de 1 ianuarie 2014, este preferabilă, întrucât orice alte întârzieri sporesc riscurile asociate cu extinderea unui acord temporar ce nu poate furniza un temei juridic solid pentru accesul pe piață al țărilor ACP. Cu toate acestea, în vederea asigurării unității interinstituționale și a unei ample majorități pentru adoptarea propunerii de modificare, amendamentul este totuși acceptabil.

– Amendamentul de limitare a delegării de competențe

Cel de-al doilea amendament propus de Parlamentul European se referă la limitarea în timp a delegării de competențe conferite Comisiei. Deși, inițial, Comisia nu propusese o limitare în timp, Parlamentul European a propus limitarea conferirii de competențe la cinci ani, cu reînnoire tacită. Cu toate că aceasta nu este abordarea preferată de Comisie, ea nu ridică probleme speciale în cazul de față și, prin urmare, se consideră a fi acceptabilă.

5.           Concluzie

În temeiul articolului 293 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comisia își modifică propunerea conform celor de mai sus.

Top