Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0067

    AVIZUL COMISIEI în conformitate cu articolul 294 alineatul (7) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind modificarea propusă de Parlamentul European la poziţia Consiliului referitoare la DECIZIA PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de acordare a unei asistențe macrofinanciare (AMF) suplimentare Georgiei

    /* COM/2013/067 final - 2010/0390 (COD) */

    52013PC0067

    AVIZUL COMISIEI în conformitate cu articolul 294 alineatul (7) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind modificarea propusă de Parlamentul European la poziţia Consiliului referitoare la DECIZIA PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de acordare a unei asistențe macrofinanciare (AMF) suplimentare Georgiei /* COM/2013/067 final - 2010/0390 (COD) */


    2010/0390 (COD)

    AVIZUL COMISIEI în conformitate cu articolul 294 alineatul (7) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind modificarea propusă de Parlamentul European la poziţia Consiliului

    referitoare la DECIZIA PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de acordare a unei asistențe macrofinanciare (AMF) suplimentare Georgiei

    1.           Introducere

    În conformitate cu articolul 294 alineatul (7) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comisia emite un aviz privind amendamentele propuse de Parlamentul European în a doua lectură. Comisia prezintă mai jos avizul său privind amendamentele propuse de Parlament.

    2.           Context

    Data transmiterii propunerii către Parlamentul European și către Consiliu: 13 ianuarie 2011

    Data avizului Parlamentului în prima lectură: 10 mai 2011

    Data avizului Comisiei privind amendamentele Parlamentului în prima lectură: 10 mai 2011

    Data poziției Consiliului în prima lectură: 10 mai 2012

    Data avizului Parlamentului în a doua lectură: 11 decembrie 2012

    3.           Obiectivul propunerii Comisiei

    Propunerea face parte dintre angajamentele potențiale ale UE, anunțate în cadrul Conferinței donatorilor din 2008. Obiectivele propunerii privind acordarea de asistență macrofinanciară (AMF) sunt:

    · să contribuie la acoperirea nevoilor de finanțare externă ale Georgiei și la diminuarea nevoilor de finanțare bugetară;

    · să sprijine eforturile de consolidare bugetară și stabilizarea externă, în cadrul unui program al Fondului Monetar Internațional.

    · să sprijine eforturile de reformă structurală menite să stimuleze creșterea sustenabilă și să mărească transparența și eficiența gestionării finanțelor publice.

    să faciliteze și să încurajeze eforturile depuse de autoritățile georgiene vizând punerea în aplicare a măsurilor stabilite în cadrul planului de acțiune PEV Uniunea Europeană-Georgia și al Parteneriatul estic, pentru a promova consolidarea integrării economice și financiare cu UE, precum și în conformitate cu planul de instituire a unei „zone de liber schimb complex și cuprinzător” între cele două părți.

    4.           Avizul Comisiei privind amendamentul propus de Parlamentul European

    4.1.        Amendamente respinse de Comisie

    În ceea ce privește singurul aspect controversat, utilizarea procedurii comitetelor pentru adoptarea Memorandumului de înțelegere (MoU – lista condițiilor de politică) de la articolele 2 și 6, Comisia a fost de acord cu poziția Parlamentului în prima lectură de a utiliza procedura de consultare fără justificare. Această poziție a fost menținută în a doua lectură. Celelalte modificări introduse de Parlament sunt fie de natură editorială, fie reconfirmă propunerea inițială a Comisiei.

    Totuși, în conformitate cu poziția Comisiei referitoare la amendamentele Parlamentului European în prima lectură la propunerea de acordarea de AMF Republicii Kârgâzstan (în aceeași sesiune plenară din decembrie 2012) și ținând seama de conflictul dintre Parlament și Consiliu cu privire la acest aspect de procedură sensibil, care blochează, în prezent, toate propunerile AMF și care necesită urgent o soluție de compromis între cele două instituții, Comisia propune menținerea unei justificări specifice pentru aplicarea procedurii de consultare la adoptarea unui memorandum de înțelegere.

    5.           Concluzie

    Discuțiile dintre colegislatori se vor concentra pe aspectele legate de procedura comitetelor, iar Comisia este, mai presus de toate, interesată să găsească o soluție în cel mai scurt timp posibil cu privire la opiniile contrare ale Consiliului și Parlamentului referitoare la aplicarea procedurii de consultare sau a procedurii de examinare la adoptarea Memorandumul de înțelegere pentru Georgia. Comisia va continua să propună soluții de compromis.

    Top