Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC1116(04)

    Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

    JO C 352, 16.11.2012, p. 17–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    16.11.2012   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 352/17


    Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

    2012/C 352/05

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

    CERERE DE MODIFICARE

    REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

    CERERE DE MODIFICARE ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 9

    „EMMENTAL FRANÇAIS EST-CENTRAL”

    NR. CE: FR-PGI-0117-0180-28.06.2011

    IGP ( X ) DOP ( )

    1.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării:

    Denumirea produsului

    Descrierea produsului

    Aria geografică

    Dovada originii

    Metoda de obținere

    Legătura

    Etichetarea

    Cerințele naționale

    Altele (actualizarea informațiilor privind grupul solicitant, structurile de control și serviciul competent din statul membru)

    2.   Tipul modificării (modificărilor):

    Modificare a documentului unic sau a fișei-rezumat

    Modificare a caietului de sarcini al DOP sau al IGP înregistrate, pentru care nu s-a publicat niciun document unic și nicio fișă-rezumat

    Modificare a caietului de sarcini care nu generează nicio modificare a documentului unic publicat [articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

    Modificare temporară a caietului de sarcini ca urmare a adoptării unor măsuri sanitare sau fitosanitare obligatorii de către autoritățile publice [articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

    3.   Modificare (modificări):

    3.1.   Descrierea produsului:

    3.1.1.   Maturare

    Perioada de maturare se extinde la 12 săptămâni în loc de „10 săptămâni”, prelungirea maturării permițând o mai bună exprimare a caracteristicilor brânzei.

    3.1.2.   Greutate

    Se fixează un interval de la 60 kg la 130 kg, care se poate controla mai ușor decât „greutatea medie de 70 kg”.

    3.1.3.   Materie grasă

    Se indică conținutul minim, nu o valoare fixă. Prin urmare, se precizează că acest conținut este de minimum 45 %, în loc de „45 %”.

    3.1.4.   Dimensiunile roții

    Pentru a se descrie mai precis roata, se adaugă că dimensiunile acesteia sunt de „0,70-1 m în diametru” și de „minimum 14 cm pe marginea exterioară”.

    3.1.5.   Pasta

    Pentru a se descrie mai precis caracteristicile pastei, se adaugă că aceasta este „flexibilă și fondantă”.

    3.1.6.   Prezentare

    Se precizează tipurile de prezentare: Brânză sub formă de roți întregi […] sau secțiuni triangulare, blocuri și felii sau porțiuni și bucăți sau mini-porțiuni sau brânză rasă în loc de „brânză sub formă de roți”. Aceste tipuri de prezentare figurau în caietul de sarcini al Label rouge nr. 04-79.

    3.2.   Dovada originii:

    Se precizează obligațiile privind trasabilitatea și procedurile.

    3.3.   Metodă de obținere:

    3.3.1.   Alimentația vacilor de lapte

    În caietul de sarcini se aduc precizări privind hrana autorizată și hrana interzisă, precum și obligația de pășunat, care participă la consolidarea legăturii cu aria de origine.

    3.3.2.   Frecvența de colectare a laptelui

    A fost modificată frecvența de colectare a laptelui, în urma unui experiment care a demonstrat că aceasta nu influența specificitatea produsului: „Colectarea laptelui se face la maximum două zile.”

    3.3.3.   Producerea brânzei

    Au fost adăugate măsuri menite să încadreze diferitele operațiuni de producere (termen, temperatură…) și ingredientele utilizabile (fermenți, cheag), pentru a asigura o mai bună respectare a etapelor de transformare a brânzei și a metodelor tradiționale.

    3.3.4.   Criterii de evaluare senzorială

    Au fost adăugate criterii de evaluare senzorială a diferitelor forme de prezentare ale brânzei pentru a verifica calitățile specifice ale produsului.

    3.4.   Legătură:

    Capitolul „Legătura cu originea” a fost remaniat și este împărțit în 3 părți: specificitatea regiunii est-central, specificitatea brânzei „Emmental français est-central” și legătura cauzală dintre aria geografică și specificitatea produsului.

    3.5.   Etichetare:

    Capitolul „Etichetare” a fost simplificat. S-a precizat că denumirea „Emmental français est-central” și logoul european IGP sunt obligatorii pentru etichetarea brânzei destinate punerii în vânzare către consumatori.

    3.6.   Cerințele naționale:

    S-au precizat în caietul de sarcini principalele puncte supuse controlului, precum și metodele de evaluare ale acestora. Nu figurează în documentul unic.

    DOCUMENT UNIC

    REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

    „EMMENTAL FRANÇAIS EST-CENTRAL”

    NR. CE: FR-PGI-0117-0180-28.06.2011

    IGP ( X ) DOP ( )

    1.   Denumire:

    „Emmental français est-central”

    2.   Statul membru sau țara terță:

    Franța

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

    3.1.   Tip de produs:

    Clasa 1.3.

    Brânzeturi

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

    Brânză din lapte crud de vacă, cu pastă presată fiartă și sărată care prezintă găuri de la dimensiunea unei cireșe la dimensiunea unei nuci, cu un conținut de materie grasă de minimum 45 % din materia uscată care este de minimum 62 g la 100 g de brânză. Pasta ei este flexibilă și fondantă. Crusta este dură și uscată, de culoare galben-auriu până la brun-deschis. Brânza este maturată timp de minimum 12 săptămâni, de la data fabricării până la ieșirea din pivnițe.

    Produsul este prezentat sub formă de:

    roți întregi (de 60-130 kg, cu 0,70-1 m în diametru, cu minimum 14 cm pe marginea exterioară) sau secțiuni triangulare (1/4 de roată; 1/8 de roată; …), blocuri și felii; sau

    porțiuni și bucăți; sau

    mini-porțiuni; sau

    brânză rasă.

    3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

    Laptele trebuie să provină din aria geografică, întrucât caracteristicile pajiștilor și ale microflorei originare a laptelui participă la specificitatea gustului brânzei. Laptele trebuie să fie utilizat crud, pentru a-și conserva flora naturală inițială.

    3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

    Hrana vacilor are la bază iarbă și fân, iar pășunatul este obligatoriu timp de cel puțin 5 luni, pentru a menține legătura cu pajiștile din aria geografică. Se exclud produsele fermentate pentru a evita contaminările cu germeni butirici susceptibili să altereze calitățile brânzei.

    3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

    Producția laptelui, transformarea în brânză și maturarea au loc în aria geografică, pentru a prezerva rolul microflorei locale în obținerea specificității brânzei. Maturarea de lungă durată îi conferă produsului o textură mai suplă și un puternic gust „de fruct”.

    3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

    3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

    Denumirea „Emmental français est-central” și logoul european IGP sunt obligatorii pentru etichetarea brânzei destinate punerii în vânzare către consumatori.

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

    Aria geografică este formată din următoarele departamente: Ain, Côte d'Or, Doubs, Haute-Marne, Haute-Saône, Haute-Savoie, Isère, Jura, Rhône, Saône-et-Loire, Savoie, Territoire de Belfort, Vosges.

    5.   Legătura cu aria geografică:

    5.1.   Specificitatea ariei geografice:

    Regiunea „est-central” din Franța include trei masive muntoase (Vosges, Jura și Alpii de Nord). Condițiile geografice și climatice dificile din această regiune stau la baza vocației sale de producător de lapte de vacă, prin care se valorifică producția de masă vegetală și furajeră a pajiștilor sale, în special prin transformarea laptelui în brânză cu formă de roată mare și cu pastă presată fiartă.

    În Evul Mediu, tehnica de fabricare a roților mari de brânză reprezenta o soluție de conservare pe timpul iernii a laptelui abundent pe durata verii.

    Treptat, dat fiind că era nevoie de cantități mari de lapte pentru fabricarea acestor brânzeturi (de până la 900 de litri de lapte pentru o roată de emmental), producătorii s-au organizat în cooperative unde își puneau laptele în comun. În regiunea „Est-Central” s-au dezvoltat așa-numitele „fruitières”, care sunt cooperative de fabricare a brânzei.

    Factori referitori la uzanțe: din punct de vedere istoric, din cauza izolării locurilor de producție și a asprimii climei pe timpul iernii, circuitele de colectare a laptelui sunt scurte, favorizând astfel menținerea a numeroase unități de producție a brânzei pe tot teritoriul regiunii „Est-Central”. Acestea, prin strânsa lor legătură cu teritoriul, sunt o parte integrantă a patrimoniului regional și contribuie la menținerea unei activități economice și sociale în localitățile rurale din regiunea „Est-Central” din Franța.

    Factori climatici: masivele montane din regiunea „est-central” se caracterizează prin ierni lungi și aspre, veri calde și relativ uscate și pluviometrie ridicată, cu un mare număr de zile în care se înregistrează precipitații. Această climă favorizează în mod special producția de iarbă și de fân de foarte bună calitate (bogat în proteine și în acizi grași). Caracteristicile laptelui provenit din zonele de pășune din regiunea „Est-Central” se deosebesc prin conținutul de proteine mai ridicat decât în restul teritoriului francez. Aceasta este o caracteristică esențială pentru ca laptele să se preteze bine transformării în brânză.

    Factori botanici și agronomici: pajiștile din regiunea „est-central” din Franța se caracterizează printr-o mare diversitate botanică și microbiană, care este prezervată de practicile agricole. Păstrarea ciclurilor tradiționale privind pășunatul și cositul fânului contribuie atât la menținerea biodiversității pajiștilor, cât și la menținerea biodiversității microbiene a laptelui.

    5.2.   Specificitatea produsului:

    „Emmental Français est-central” se evidențiază prin profilul tipic de fermentare propionică, o lipoliză redusă și o proteoliză mai puternică decât cea a brânzei franceze emmental care este tratată termic și fabricată în afara regiunii „Est-Central”.

    Absența fermentației butirice datorată calității laptelui și o lipoliză mai redusă datorată condițiilor de conservare a laptelui colectat permit o maturare mai îndelungată și o mai bună conservare a produsului.

    În ceea ce privește gustul său, aroma globală este considerată ca fiind mai intensă și, în special, cu note de fruct mai marcate decât în cazul brânzei franțuzești emmental care este tratată termic și fabricată în afara regiunii.

    Proteoliza mai ridicată, în urma maturării pe o perioadă lungă de timp, respectând tradiția din regiunea „Est-Central”, stă la baza perceperii unui gust caracteristic și a unei texturi mai flexibile a pastei.

    5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

    Calitatea specifică a „Emmental français est-central” se datorează hranei vacilor de lapte și obligației de pășunat (minimum 5 luni), care conferă acestei brânze o strânsă legătură cu diferitele teritorii care constituie regiunea „Est-Central”. În principal, hrana de bază a vacilor de lapte provine din regiunea de producție: iarbă în timpul verii și fân provenit din exploatație, uscat și recoltat respectând tradiția, în timpul iernii. Legătura cu teritoriul este consolidată prin interzicerea utilizării hranei fermentate (furaje însilozate; baloturi de fân sub folie de plastic) și a hranei suplimentare pe bază de plante odorante (crucifere; …) care pot, în primul caz, produce fermentații butirice și o aciditate a laptelui și a brânzei, iar în al doilea caz, arome și mirosuri dezagreabile pentru consumator. Aceste precauții sunt esențiale pentru a face posibilă maturarea tradițională de lungă durată în pivnițe (minimum 12 săptămâni, față de 6 săptămâni pentru o brânză franțuzească emmental obișnuită).

    Flora pajiștilor și, în special, microflora laptelui influențează caracteristicile organoleptice ale „Emmental français est-central” care, de altfel, este fabricat în mod obligatoriu din lapte crud.

    Tehnicile speciale prin care se obține „Emmental français est-central” constau în maturarea îndelungată (cel puțin 12 săptămâni), respectând tradiția regională. Maturarea care durează 12 săptămâni reprezintă, împreună cu caracteristicile intrinseci ale laptelui utilizat, principalul factor care contribuie la obținerea calităților specifice ale „Emmental français est-central”: prezentarea roții, cu o crustă naturală curată, solidă, netedă, uscată, fără defecte, pete sau mucegai, cu o culoare galben-deschis, cu o formă mai mult sau mai puțin convexă în funcție de destinația comercială a produsului și o pastă de culoare omogenă, fină și flexibilă, precum și un gust de fruct autentic și caracteristic.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

    [Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

    https://www.inao.gouv.fr/fichier/CDCIGPEmmentalFrancaisEstCentralV2.pdf


    (1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.


    Top