EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC0224(03)

Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

JO C 55, 24.2.2012, p. 25–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

24.2.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 55/25


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2012/C 55/08

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„ABENSBERGER SPARGEL/ABENSBERGER QUALITÄTSSPARGEL”

NR. CE: DE-PGI-0005-0852-26.01.2011

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire:

„Abensberger Spargel/Abensberger Qualitätsspargel”

2.   Statul membru sau țara terță:

Germania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 1.6.

Fructe, legume și cereale în aceeași stare sau transformate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

Sparanghelul (Asparagus officinalis) face parte din familia Asparagaceae. Tulpinile comestibile reprezintă de fapt lăstarii unui arbust peren care se comercializează cu sau fără coajă. Produsul „Abensberger Spargel” se cultivă cu respectarea bunelor practici agricole.

„Abensberger Spargel” de culoare deschisă, inclusiv tipurile de culoare alb și violet, nu trebuie să depășească 22 cm în lungime, iar „Abensberger Spargel” de culoare verde nu trebuie să depășească 27 cm în lungime.

Cu excepția cazului în care este vorba de o vânzare directă de la producător la consumator, „Abensberger Spargel” este preparat în conformitate cu standardul CEE-ONU FFV04 (Asparagus). Cu toate acestea, cerințele acestui standard se aplică sparanghelului alb și violet cu un diametru mai mare sau egal cu 5 mm. Mai mult, bucățile de sparanghel pot fi comercializate sub denumirea de „Bruchspargel” (bucăți de sparanghel).

Gustul produsului „Abensberger Spargel” se caracterizează printr-un gust specific, puternic și aromat. Recoltarea o dată sau de două ori pe zi și o prelucrare după recoltare îngrijită și adecvată asigură prospețimea produsului „Abensberger Spargel”, indiferent de circuitul de comercializare folosit.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Întregul ciclu de producție a „Abensberger Spargel”, de la plantare la recoltare, trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată.

Sparanghelul produs în regiunea de cultivare „Abensberg” este, în principal, forma cultivată a sparanghelului de culoare deschisă. Acesta este cultivat în șanțuri mari subterane. Datorită absenței luminii soarelui, lăstarii care cresc vertical în șanțuri nu se înverzesc, ci se formează lăstari albi, eventual alb-roșiatici cu vârfuri de culoare albă până la violet, de regulă cu o lungime de până la 22 cm.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

Sparanghelul care tocmai a fost recoltat trebuie întâi clătit cu apă și apoi spălat temeinic cu apă proaspătă (de la robinet).

După recoltare și spălare, sparanghelul tăiat trebuie supus unei răciri ultrarapide (Schockkühlung) pentru a-și menține calitatea ridicată. Prin „răcire ultrarapidă” se înțelege răcirea cât mai repede după recoltare a produsului, cu apă foarte rece, până la o temperatură de 1 până la 2 °C. Astfel se păstrează prospețimea și frăgezimea produsului, precum și culoarea asemănătoare fildeșului. Prin această măsură se reduce la minimum formarea de bacterii și de ciuperci care dăunează calității sparanghelului.

Apoi, tulpinile sunt tăiate în lungime și sortate după normele de specialitate. Lăstarul de sparanghel este tăiat la capătul inferior, perpendicular pe axă și fără a-l destrăma. Astfel se reduce la minimum suprafața de tăiere și, în consecință, pierderea de apă, precum și posibilitatea pătrunderii bacteriilor. Dacă sparanghelul este gol în interior sau lemnos la capătul inferior al lăstarului, atunci lungimea este redusă printr-o tehnică specializată de tăiere la mai puțin de 22 cm, respectiv la mai puțin de 27 cm în cazul sparanghelului verde, pentru a asigura o înaltă calitate a produsului.

Lăstarii sunt depozitați ulterior la o temperatură de 1-2 °C într-o încăpere cu un nivel ridicat de umiditate (99 %), fără a fi însă înmuiați în apă. Producătorul nu trebuie să întrerupă în niciun caz lanțul de răcire. Încăperile în care are loc condiționarea, camerele cu sisteme de răcire și, după caz, locațiile unde are loc vânzarea trebuie să satisfacă standardele de igienă în vigoare.

Procedurile descrise, care depășesc cu mult cerințele minime legale, contribuie la un nivel ridicat al igienei și al calității produsului.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

În plus, în momentul comercializării, sparanghelul cu denumirea de „Abensberger Qualitätsspargel” trebuie să poarte logoul de mai jos.

Image

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

Aria geografică acoperă în principal „centura de nisip” (Sandgürtel) care leagă Siegenburg, Neustadt an der Donau, Abensberg și Langquaid și nu depășește limitele districtului rural Kelheim.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

Conform unei descrieri făcute de Maximilian Georg Kroiss referitoare la activitatea economică a ordinului carmelit, sparanghelul a fost cultivat în regiunea Abensberg probabil începând cu anul 1730. Conform aceleiași surse, afirmația istoricului Angrüner, potrivit căreia primele culturi de sparanghel din regiunea Abensberger datează din anii 1900, este falsă. Kroiss subliniază, printre altele, că regiunea Abensberg este renumită și în prezent pentru soiul său de sparanghel.

Regiunea Abensberg, care corespunde „centurii de nisip” ce leagă Siegenburg, Neustadt an der Donau, Abensberg și Langquaid, este extrem de propice cultivării sparanghelului, datorită condițiilor pedoclimatice optime. Cu o temperatură medie anuală de 9,8 °C și un volum mediu anual de precipitații de 703 mm, zona de producție oferă într-adevăr condiții climatice favorabile acestei activități. Conform datelor geografice care figurează în baza de date privind solurile din Bavaria, solurile din această arie geografică sunt preponderent nisipoase. În același timp, solurile sunt de regulă mai bogate în minerale și oarecum mai bogate în nămol decât în alte regiuni germane cunoscute pentru cultivarea sparanghelului. Acest fapt conferă produsului „Abensberger Spargel” gustul său deosebit de puternic și de aromat.

Cultivarea produsului „Abensberger Spargel” este limitată, în special, la următoarele tipuri de soluri:

nisip (S);

nisip ușor argilos (Sl);

nisip argilos (lS);

nisip puternic argilos (SL).

Pentru a garanta caracteristicile speciale determinate de tipul de sol ale „Abensberger Spargel” în ceea ce privește gustul și prospețimea, produsul este cultivat și procesat conform criteriilor descrise.

Acest tip de sparanghel este cultivat de circa 70 de exploatații pe o suprafață de 210 ha. Regiunea Abensberg este una dintre principalele arii de producție a sparanghelului din Bavaria. Mai mult, producătorii stabiliți în această zonă au căutat întotdeauna să dezvolte și să amelioreze tehnicile lor de cultivare.

5.2.   Specificitatea produsului:

Calitatea produsului „Abensberger Spargel” poate fi atribuită condițiilor climatice descrise mai sus, precum și tipurilor de soluri prezente în aria geografică delimitată.

Foarte apreciat de consumatori, „Abensberger Spargel” este considerat o adevărată delicatesă de către cunoscători. „Abensberger Spargel”, care reprezintă o specialitate tradițională bavareză, figurează și în baza de date online a specialităților tradiționale administrată de Bayerisches Staatsministerium für Landwirtschaft und Forsten (ministerul bavarez pentru agricultură și păduri) (http://www.food-from-bavaria.de).

De zece ani, acest produs este comercializat nu doar sub denumirea de „Abensberger Spargel”, ci și sub marca colectivă depusă „Abensberger Qualitäts-Spargel”, al cărei statut prevede respectarea unor norme de calitate stricte.

Conștienți de foarte buna calitate a acestui produs, consumatorii sunt dispuși să plătească un preț ridicat. Din acest motiv, produsul „Abensberger Spargel” este comercializat la un preț care depășește chiar și pe cel al celebrului sparanghel de Schrobenhausen („Schrobenhausener Spargel”).

Existența unei cărți de bucate având ca temă „Abensberger Spargel” demonstrează încă o dată notorietatea deosebită de care se bucură acest produs. Mai mult, promovarea acestei legume nobile din regiune este asigurată prin încoronarea în fiecare an, în acest scop, a reginei sparanghelului (Abensberger Spargelkönigin). În 2007, orașul Abensberg a sărbătorit a 75-a aniversare a cultivării sparanghelului în câmp liber.

Asociația producătorilor de sparanghel din Abensberg (Erzeugergemeinschaft Abensberger Qualitätsspargel e.V.) recomandă acele soiuri care corespund cerințelor agronomice (încercări în plin câmp) și gustative, pe baza unor teste senzoriale efectuate în raport cu specificațiile.

Lista acestor soiuri, actualizată anual, se află pe site-ul internet al asociației la adresa: http://www.qualitaetsspargel.de/

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Produsul „Abensberger Spargel” își datorează caracteristicile specifice nu doar climei și solurilor speciale din această regiune, ci și unei lungi tradiții în cultivarea sparanghelului în aria de producție desemnată, precum și experienței agricultorilor care cultivă sparanghelul de generații. Ca urmare a solurilor ușoare, nisipoase, însă în același timp mai bogate în minerale și oarecum mai bogate în nămol în raport cu alte arii de cultivare, precum și a recoltării zilnice, „Abensberger Spargel” se distinge prin tulpini deosebit de fragede, care au un gust aromat și puternic în comparație cu sparanghelul cultivat în alte regiuni.

Reputație:

Datorită normelor stricte ale asociației producătorilor de „Abensberger Qualitätsspargel” (http://www.qualitaetsspargel.de/index.php/erzeuger/qualitaetsordnung) privind cultivarea și procesarea sparanghelului, dintre care unele depășesc în mod semnificativ legislația în vigoare, de multe decenii se comercializează numai „Abensberger Spargel” de cea mai înaltă calitate. În consecință, produsul se bucură de o reputație și un renume de excepție în rândul consumatorilor. Acest renume este demonstrat și de datele oficiale privind prețurile. „Abensberger Spargel” poate obține prețuri mai mari pe piață în comparație cu sparanghelul provenit din alte regiuni.

Sectorul producției de sparanghel, care acoperă astăzi o suprafață de aproximativ 210 ha, a devenit între timp unul dintre principalii factori economici în regiunea Abensberg.

Producătorii instalați în zona geografică își transmit de peste 70 de ani din generație în generație cunoștințele și experiența în cultivarea sparanghelului. Aceste cunoștințe și această experiență garantează calitatea optimă a produsului și constituie baza unei comercializări de succes.

În regiune, sezonul sparanghelului este denumit „al cincilea anotimp” și atrage numeroși excursioniști de o zi și turiști veniți de aproape sau de departe. În această perioadă a anului, sparanghelul se situează în centrul atenției din punct de vedere culinar, atât în bucătăriile private, cât și în restaurante. Localnicii și vizitatorii care vin în fiecare an în număr mare la Abensberg cu ocazia sezonului sparanghelului sunt surprinși de rețetele din ce în ce mai creative. În această perioadă, pe piețele săptămânale, cea mai mare parte a profitului se datorează vânzării produselor pe bază de sparanghel.

Începând cu 1996, în fiecare an este încoronată regina sparanghelului din Abensberg. Ea acordă numeroase interviuri radioului, presei și televiziunii și contribuie la transmiterea bunului renume al produsului „Abensberger Spargel” mult dincolo de limitele regiunii.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

[articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Markenblatt, Caiet nr. 19 din 14 mai 2010, partea 7a-aa, p. 8178

http://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.pdfdownload/13351


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.


Top