Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012PC0518

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind încheierea unui protocol la Acordul de parteneriat și cooperare între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Armenia, pe de altă parte, referitor la un acord-cadru între Uniunea Europeană și Republica Armenia privind principiile generale de participare a Republicii Armenia la programele Uniunii

    /* COM/2012/0518 final - 2012/0247 (NLE) */

    52012PC0518

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind încheierea unui protocol la Acordul de parteneriat și cooperare între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Armenia, pe de altă parte, referitor la un acord-cadru între Uniunea Europeană și Republica Armenia privind principiile generale de participare a Republicii Armenia la programele Uniunii /* COM/2012/0518 final - 2012/0247 (NLE) */


    EXPUNERE DE MOTIVE

    În cadrul politicii europene de vecinătate, deschiderea progresivă a anumitor programe și agenții ale Uniunii către participarea țărilor partenere la politica europeană de vecinătate reprezintă una dintre numeroasele măsuri menite să promoveze reforma, modernizarea și tranziția în țările vecine Uniunii Europene. Comisia a definit mai pe larg acest aspect de politică în comunicarea sa din decembrie 2006 „privind abordarea generală care permite țărilor partenere la politica europeană de vecinătate să participe la activitatea agențiilor comunitare și la programele comunitare”[1].

    Consiliul a aprobat această abordare la 5 martie 2007[2].

    Pe baza acestei comunicări și a concluziilor menționate anterior, la 18 iunie 2007, Consiliul a emis directive Comisiei pentru a negocia acorduri-cadru cu Algeria, Armenia, Azerbaidjan, Egipt, Georgia, Israel, Iordania, Liban, Moldova, Maroc, Autoritatea Palestiniană, Tunisia și Ucraina privind principiile generale care reglementează participarea acestora la programele Comunității[3].

    Consiliul European din iunie 2007[4] a reafirmat importanța capitală a politicii europene de vecinătate și a aprobat Raportul președinției privind progresele înregistrate[5] care a fost prezentat Consiliului Afaceri Generale și Relații Externe (CAGRE) cu ocazia reuniunii acestuia din 18-19 iunie, precum și concluziile Consiliului[6] pe această temă. Acest raport a reamintit directivele Consiliului în vederea negocierii protocoalelor adiționale relevante.

    Comunicarea comună a Comisiei și a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate „Un răspuns nou în contextul schimbărilor din țările vecine”[7], aprobată prin concluziile Consiliului la 20 iunie 2011, a subliniat în continuare intenția UE de a facilita participarea țărilor partenere la programele UE.

    Până în prezent, s-au semnat protocoale cu Israel[8], Maroc[9], Moldova[10] și Ucraina[11]. De asemenea, s-a negociat un protocol cu Iordania, care nu a fost încă semnat.

    În aprilie 2012, Armenia și-a manifestat interesul de a participa la ampla serie de programe deschise țărilor partenere la politica europeană de vecinătate. Textul protocolului negociat cu Armenia este inclus în anexă.

    Prin prezenta, Comisia prezintă o propunere de decizie a Consiliului privind încheierea protocolului. Acest protocol conține un acord-cadru privind principiile generale de participare a Armeniei la programele Uniunii. Protocolul prevede dispoziții standard destinate a fi aplicate tuturor țărilor partenere la politica europeană de vecinătate cu care urmează să fie încheiate astfel de protocoale.

    În conformitate cu articolul 218 alineatul (6) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Parlamentului European i se adresează solicitarea de a aproba încheierea acestui protocol.

    În paralel, Comisia prezintă o propunere de decizie a Consiliului privind semnarea protocolului menționat.

    Consiliul este invitat să adopte următoarea propunere de decizie.

    2012/0247 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind încheierea unui protocol la Acordul de parteneriat și cooperare între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Armenia, pe de altă parte, referitor la un acord-cadru între Uniunea Europeană și Republica Armenia privind principiile generale de participare a Republicii Armenia la programele Uniunii

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolele 114, 168, 169 și 172, articolul 173 alineatul (3) și articolele 188 și 192, coroborate cu articolul 218 alineatul (6) litera (a),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    având în vedere aprobarea Parlamentului European,

    întrucât:

    (1)       Protocolul la Acordul de parteneriat și cooperare între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Armenia, pe de altă parte, referitor la un acord-cadru între Uniunea Europeană și Republica Armenia privind principiile generale de participare a Republicii Armenia la programele Uniunii („protocolul”) a fost semnat, în numele Uniunii, la...

    (2)       Protocolul ar trebui aprobat,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Prin prezenta decizie, se aprobă, în numele Uniunii Europene, protocolul la Acordul de parteneriat și cooperare între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Armenia, pe de altă parte, referitor la un acord-cadru între Uniunea Europeană și Republica Armenia privind principiile generale de participare a Republicii Armenia la programele Uniunii („protocolul”)[12].

    Textul protocolului se anexează la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Președintele Consiliului procedează, în numele Uniunii, la notificarea prevăzută la articolul 10 din protocol[13].

    Articolul 3

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la

                                                                           Pentru Consiliu

                                                                           Președintele

    PROTOCOL

    la Acordul de parteneriat și cooperare între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Armenia, pe de altă parte, referitor la un acord­cadru între Uniunea Europeană și Republica Armenia privind principiile generale de participare a Republicii Armenia la programele Uniunii

    UNIUNEA EUROPEANĂ, denumită în continuare „Uniunea”,

    pe de o parte,

    și

    Republica Armenia, denumită în continuare „Armenia”,

    pe de altă parte,

    denumite în continuare „părțile”,

    întrucât:

    (1)          Armenia a încheiat un acord de parteneriat și cooperare între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Armenia, pe de altă parte, (denumit în continuare „acordul”), care a intrat în vigoare la 1 iulie 1999.

    (2)          Consiliul European de la Bruxelles din 17 și 18 iunie 2004 a salutat propunerile Comisiei Europene referitoare la o politică europeană de vecinătate (PEV) și a aprobat concluziile Consiliului din 14 iunie 2004.

    (3)          În numeroase alte ocazii, Consiliul a adoptat în mod consecvent concluzii în favoarea acestei politici.

    (4)          La 5 martie 2007, Consiliul și-a exprimat sprijinul în privința abordării generale și globale definite în comunicarea din 4 decembrie 2006 a Comisiei Europene pentru a permite partenerilor la politica europeană de vecinătate să participe la activitățile agențiilor comunitare și la programele comunitare în funcție de meritul lor și atunci când temeiurile juridice permit acest lucru.

    (5)          Armenia și-a exprimat dorința de a participa la mai multe programe ale Uniunii.

    (6)          Termenii și condițiile specifice, în special contribuția financiară și procedurile de raportare și de evaluare privind participarea Armeniei la fiecare program în parte, ar trebui stabilite printr-un memorandum de înțelegere între Comisia Europeană și autoritățile competente din Armenia,

    CONVIN DUPĂ CUM URMEAZĂ:

    Articolul 1

    Se permite participarea Armeniei la toate programele actuale și viitoare ale Uniunii deschise participării Armeniei în conformitate cu dispozițiile relevante de adoptare a acestor programe.

    Articolul 2

    Armenia contribuie financiar la bugetul general al Uniunii Europene corespunzător programelor specifice la care participă.

    Articolul 3

    Reprezentanții Armeniei pot participa, în calitate de observatori și în legătură cu chestiunile de interes pentru Armenia, la lucrările comitetelor de gestiune responsabile de monitorizarea programelor la care Armenia contribuie financiar.

    Articolul 4

    Pe cât posibil, proiectele și inițiativele prezentate de participanții din Armenia respectă aceleași condiții, norme și proceduri cu privire la programele în cauză ca cele aplicate statelor membre.

    Articolul 5

    Termenii și condițiile specifice privind participarea Armeniei la fiecare program în parte, în special contribuția financiară datorată și procedurile de raportare și de evaluare, sunt stabilite printr-un memorandum de înțelegere între Comisia Europeană și autoritățile competente ale Armeniei, pe baza criteriilor prevăzute de programele respective.

    În cazul în care Armenia solicită asistența externă a Uniunii în vederea participării la un anumit program al Uniunii în baza dispozițiilor articolului 3 din Regulamentul (CE) nr. 1638/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 octombrie 2006 de stabilire a dispozițiilor generale privind instituirea unui instrument european de vecinătate și de parteneriat sau în temeiul oricărui regulament similar, care prevede o asistență externă a Uniunii în favoarea Armeniei și care poate fi adoptat ulterior, condițiile care reglementează utilizarea de către Armenia a asistenței externe a Uniunii se stabilesc într-un acord de finanțare, cu respectarea, în special, a dispozițiilor articolului 20 din Regulamentul (CE) nr. 1638/2006.

    Articolul 6

    În conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene, fiecare memorandum de înțelegere încheiat în temeiul articolului 5 prevede că auditurile sau controlul financiar sau alte verificări, inclusiv investigațiile administrative, vor fi efectuate de către Comisia Europeană, Oficiul European de Luptă Antifraudă și Curtea de Conturi sau sub autoritatea acestora.

    Se prevăd dispoziții detaliate privind controlul financiar și auditul, măsurile administrative, sancțiunile și recuperarea, pe baza cărora Comisia Europeană, Oficiul European de Luptă Antifraudă și Curtea de Conturi dobândesc competențe echivalente cu competențele pe care le dețin în raport cu beneficiarii sau contractanții stabiliți în Uniune.

    Articolul 7

    Prezentul protocol se aplică pe perioada în care este în vigoare acordul.

    Prezentul protocol se semnează și se aprobă de către părți în conformitate cu procedurile fiecărei părți.

    Fiecare parte poate denunța prezentul protocol printr-o notificare scrisă adresată celeilalte părți contractante.

    Prezentul protocol își încetează valabilitatea în termen de șase luni de la data respectivei notificări.

    Încetarea protocolului ca urmare a denunțării de către oricare dintre părți nu afectează verificările și controalele care trebuie efectuate în temeiul dispozițiilor prevăzute la articolele 5 și 6, după caz.

    Articolul 8

    În cel mult trei ani de la data intrării în vigoare a prezentului protocol și, ulterior, la fiecare trei ani, cele două părți pot reexamina punerea în aplicare a prezentului protocol în funcție de participarea reală a Armeniei la programele Uniunii.

    Articolul 9

    Prezentul protocol se aplică, pe de o parte, teritoriilor în care se aplică Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și în condițiile prevăzute de acest tratat și, pe de altă parte, teritoriului Armeniei.

    Articolul 10

    Prezentul protocol intră în vigoare în prima zi a lunii următoare datei la care părțile își notifică reciproc, pe cale diplomatică, îndeplinirea procedurilor necesare pentru intrarea în vigoare a protocolului.

    Articolul 11

    Prezentul protocol constituie parte integrantă a acordului.

    Articolul 12

    Prezentul protocol este redactat în două exemplare în limbile bulgară, cehă, daneză, engleză, estonă, finlandeză, franceză, germană, greacă, irlandeză, italiană, letonă, lituaniană, maghiară, malteză, neerlandeză, polonă, portugheză, română, slovacă, slovenă, spaniolă, suedeză și armeană, fiecare dintre aceste texte fiind egal autentic.

    Încheiat la Bruxelles,

    Pentru Uniunea Europeană    Pentru Republica Armenia

    [1]               COM(2006) 724 final, 4 decembrie 2006.

    [2]               Concluziile CAGRE din 5 martie 2007.

    [3]               Decizia Consiliului (restricted) de autorizare a Comisiei să negocieze protocoale […], Document 10412/07.

    [4]               Concluziile președinției – Bruxelles, 21-22 iunie 2007, Document 11177/07.

    [5]               Raport intermediar de activitate al președinției privind „Consolidarea politicii europene de vecinătate”, Document 10874/07.

    [6]               Concluziile privind consolidarea politicii europene de vecinătate, adoptate de Consiliu (Afaceri generale și relații externe) la 18 iunie 2007, Document 11016/07.

    [7]               COM(2011) 303 final, 25 mai 2011.

    [8]               JOUE L129/39, 17.5.2008.

    [9]               JOUE L273/1, 19.10.2010.

    [10]             JOUE L14/5, 19.1.2011, JOUE L131/1, 18.5.2011, intrare în vigoare la 1.5.2011.

    [11]             JOUE L18/1-5, 21.1.2011, JOUE L133/1, 20.5.2011.

    [12]             Protocolul a fost publicat în […], împreună cu decizia privind semnarea.

    [13]             Data intrării în vigoare a protocolului va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene de către Secretariatul General al Consiliului.

    Top