Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012PC0221

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind adoptarea programului suplimentar de cercetare pentru 2012-2015 referitor la reactorul cu flux ridicat care va fi implementat de Centrul Comun de Cercetare pentru Comunitatea Europeană a Energiei Atomice

/* COM/2012/0221 final - 2012/0111 (NLE) */

52012PC0221

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind adoptarea programului suplimentar de cercetare pentru 2012-2015 referitor la reactorul cu flux ridicat care va fi implementat de Centrul Comun de Cercetare pentru Comunitatea Europeană a Energiei Atomice /* COM/2012/0221 final - 2012/0111 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1. CONTEXTUL PROPUNERII

Exploatarea reactorului cu flux ridicat (HFR) al Comunității a făcut obiectul unei serii de programe suplimentare de cercetare. La 25 mai 2009, Consiliul a adoptat un program suplimentar de cercetare pe trei ani (2009‑2011) (Decizia 2009/410/Euratom a Consiliului – JO L 132/15, 29.5.2009), care urmează să fie implementat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) pentru Comunitatea Europeană a Energiei Atomice în ceea ce privește exploatarea reactorului de la Petten (Țările de Jos), unde își are sediul Institutul pentru Energie al JRC.

Contribuția la programul suplimentar de cercetare pentru perioada 2009-2011 a provenit de la trei state membre participante (Țările de Jos, Franța și Belgia), valoarea sa totală ridicându-se la 35 milioane EUR în decursul celor trei ani. Această sumă include provizioanele pentru contribuțiile anuale la fondul de dezafectare a reactorului (precum și contribuția la fondul de dezafectare pentru anul 2008, în cursul căruia exploatarea HFR nu a fost acoperită de programul suplimentar precedent).

Programul suplimentar de cercetare actual va expira la 31 decembrie 2011.

Prezenta comunicare se referă la un nou program suplimentar de cercetare pe patru ani pentru exploatarea HFR (2012-2015).

HFR este utilizat de Comisie în conformitate cu acordul dintre Euratom și Țările de Jos din 25 iulie 1961. Respectivul acord a fost încheiat pentru o perioadă de 99 de ani. Pentru implementarea acestuia, cele două părți au încheiat, la 31 octombrie 1962, un contract de închiriere pe termen lung cu durata de 99 de ani, care conferă un drept in rem („bail emphytéotique”).

HFR joacă un rol important în cadrul Uniunii Europene. Principalul obiectiv al programului suplimentar de cercetare al HFR este furnizarea unui flux de neutroni continuu și fiabil în scopuri experimentale. Domeniile de investigare sunt următoarele: materialele nucleare și știința combustibililor, cu scopul de a îmbunătăți securitatea reactoarelor nucleare (fisiune și fuziune), studiile privind îmbătrânirea reactoarelor și managementul ciclului de viață al acestora, cercetarea privind ciclurile combustibilului avansat și gestionarea deșeurilor. HFR îndeplinește totodată funcția de instalație utilizată pentru formarea cercetătorilor care efectuează studii doctorale sau postdoctorale și care își desfășoară activitățile de cercetare prin programe naționale sau europene.

De asemenea, reactorul este utilizat pentru producția comercială de radioizotopi, care acoperă peste 60% din cele 10 milioane de diagnostice medicale efectuate anual în Europa. Reactorul constituie un furnizor esențial pentru companiile radiofarmaceutice europene. Mai mult, datorită amplasării sale în Europa, producția reactorului este direcționată rapid spre centrele medicale europene. Acest lucru este esențial pentru izotopii cu viață scurtă cel mai frecvent utilizați.

2. CONSULTAREA PĂRȚILOR INTERESATE ȘI EVALUAREA IMPACTULUI

Dintre statele membre consultate care desfășoară activități de cercetare în domeniul nuclear, trei (Țările de Jos, Franța și Belgia) au fost de acord să contribuie la finanțarea HFR.

3. ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Propunerea se bazează pe articolul 7 din Tratatul Euratom.

4. IMPLICAȚIILE BUGETARE

În fișa financiară a acestui program se prezintă contribuțiile provenind de la trei state membre participante, respectiv Țările de Jos, Franța și Belgia. Contribuțiile provenind de la aceste trei state membre se ridică la aproximativ 31,400 milioane EUR. Aceste sume, la care se adaugă nivelul preconizat al veniturilor comerciale, asigură un buget operațional suficient în vederea compensării costurilor preconizate ale reactorului în perioada 2012-2015. Trebuie reținut faptul că bugetul include provizioane pentru dezafectarea reactorului, precum și cheltuielile legate de utilități, asigurări și gestionarea combustibilului uzat.

Comisia confirmă faptul că declarația înregistrată în minuta reuniunii Consiliului din 27 iunie 1996, în care se afirmă că „HFR poate contribui, printr-o finanțare corespunzătoare, la execuția programelor comunitare, fie în contextul programelor-cadru, fie în afara acestora. Această participare va avea loc fie pe bază competitivă, fie prin servicii de iradiere furnizate institutelor JRC în cadrul procesului de punere în aplicare a activităților respective”. Acest lucru înseamnă că Comisia nu va contribui, cu fonduri din bugetul său instituțional, la costurile operaționale ale HFR, inclusiv la orice costuri legate de mentenanța sau de repararea reactorului.

5. INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Nu se aplică.

2012/0111 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind adoptarea programului suplimentar de cercetare pentru 2012-2015 referitor la reactorul cu flux ridicat care va fi implementat de Centrul Comun de Cercetare pentru Comunitatea Europeană a Energiei Atomice

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 7,

având în vedere propunerea Comisiei,

după consultarea Comitetului științific și tehnic[1],

întrucât:

(1)       În cadrul Spațiului european de cercetare, reactorul cu flux ridicat de la Petten (denumit în continuare „HFR”) a reprezentat și va continua să reprezinte pentru o perioadă un mijloc important aflat la dispoziția Comunității de a contribui la cercetarea în ceea ce privește studierea și testarea materialelor, medicina nucleară și securitatea reactoarelor nucleare în domeniul energiei nucleare.

(2)       Exploatarea HFR a făcut obiectul unei serii de programe suplimentare de cercetare, dintre care ultimul, Decizia 2009/410/Euratom a Consiliului din 25 mai 2009 privind adoptarea unui program suplimentar de cercetare care va fi implementat de Centrul Comun de Cercetare pentru Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, a expirat la 31 decembrie 2011[2].

(3)       Dată fiind nevoia continuă ca HFR, în calitate de infrastructură indispensabilă cercetării comunitare în domenii precum îmbunătățirea securității reactoarelor nucleare, sănătate, inclusiv dezvoltarea de izotopi medicali pentru a răspunde unor întrebări ce țin de cercetarea medicală, fuziunea nucleară, cercetarea fundamentală, formarea și gestionarea deșeurilor, inclusiv posibilitatea de a studia, din punct de vedere al securității, comportamentul combustibililor nucleari pentru sistemele de reactoare de interes pentru Europa, exploatarea acestui tip de reactor trebuie să continue, în temeiul prezentului program suplimentar de cercetare, până la sfârșitul anului 2015.

(5)       Datorită interesului deosebit pentru exploatarea în continuare a HFR, Țările de Jos, Franța și Belgia ar trebui, după cum au indicat, să finanțeze prezentul program prin contribuții financiare la bugetul general al Comunităților Europene sub formă de venituri alocate,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Programul suplimentar de cercetare privind exploatarea HFR (denumit în continuare „programul”), ale cărui obiective sunt stabilite în anexa I, se adoptă pentru o perioadă de patru ani, începând cu 1 ianuarie 2012.

Articolul 2

Contribuția financiară estimată ca fiind necesară pentru execuția programului se ridică la 31,400 milioane EUR. Defalcarea acestei sume este prezentată în anexa II. Această contribuție trebuie considerată ca venituri alocate în conformitate cu articolul 18 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1605/2002 al Consiliului[3].

Articolul 3

1.           Comisia este responsabilă de gestionarea programului. În acest scop, ea recurge la serviciile Centrului Comun de Cercetare.

2.           Consiliul de administrație al Centrului Comun de Cercetare este informat cu privire la implementarea programului.

Articolul 4

Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport intermediar și un raport final privind punerea în aplicare a prezentei decizii.

Articolul 5

Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2012.

Articolul 6

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Consiliu

Președintele

ANEXA I

OBIECTIVE ȘTIINȚIFICE ȘI TEHNICE

Obiectivele principale ale programului sunt următoarele:

1. Asigurarea exploatării sigure și fiabile a HFR, pentru a garanta disponibilitatea fluxului de neutroni pentru scopuri experimentale.

2. Utilizarea eficientă a HFR de către institute de cercetare cu activitate într-o gamă largă de discipline: îmbunătățirea securității reactoarelor nucleare existente, sănătatea, inclusiv dezvoltarea de izotopi medicali, fuziunea nucleară, cercetarea și formarea fundamentală, precum și gestionarea deșeurilor, inclusiv posibilitatea de a studia, din punct de vedere al securității, combustibilii nucleari pentru sistemele de reactoare de interes pentru Europa.

___________________________________________________________________________

ANEXA II

DEFALCAREA CONTRIBUȚIILOR

Contribuțiile la program provin de la Țările de Jos, Franța și Belgia.

Aceste contribuții se repartizează după cum urmează:

Țările de Jos: 29,000 milioane EUR;

Franța: 1,200 milioane EUR

Belgia: 1,200 milioane EUR

Total: 31,400 milioane EUR.

Aceste contribuții se fac la bugetul general al Comunităților Europene și se alocă prezentului program.

Respectivele contribuții sunt ferme și nu pot fi revizuite în ceea ce privește variațiile aferente costurilor operaționale, de întreținere sau de dezafectare.

.

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ PENTRU PROPUNERI

1.           CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

              1.1.    Titlul propunerii/inițiativei

              1.2.    Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

              1.3.    Natura propunerii/inițiativei

              1.4.    Obiectiv(e)

              1.5.    Motivele propunerii/inițiativei

              1.6.    Durata și impactul financiar

              1.7.    Metoda (metodele) de gestionare preconizată (preconizate)

2.           MĂSURI DE GESTIONARE

              2.1.    Norme de monitorizare și raportare

              2.2.    Sistemul de gestionare și control

              2.3.    Măsurile de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.           IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

              3.1.    Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia sau liniile bugetare de cheltuieli afectate

              3.2.    Impactul estimat asupra cheltuielilor

              3.2.1. Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

              3.2.2. Impactul estimat asupra creditelor operaționale

              3.2.3. Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

              3.2.4. Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

              3.2.5. Participarea terților la finanțare

              3.3.    Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ PENTRU PROPUNERI

1.           CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.        Titlul propunerii/inițiativei

Programul suplimentar de cercetare pentru 2012-2015 referitor la reactorul cu flux ridicat care va fi implementat de Centrul Comun de Cercetare pentru Comunitatea Europeană a Energiei Atomice

1.2.        Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

Titlul 10:         Activitate de cercetare directă

Capitolul 10 04:          Finalizarea programelor-cadru precedente și a altor activități

Articolul 10 04 04:     Exploatarea reactorului cu flux ridicat (HFR)

1.3.        Natura propunerii/inițiativei

x Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă

¨ Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare

¨ Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente

¨ Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune reorientată spre o acțiune nouă

1.4.        Obiective

1.4.1.     Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

Reactorul cu flux ridicat (HFR) joacă un rol important în Uniunea Europeană prin sprijinul adus producerii de radioizotopi medicali, tehnologiilor nucleare sigure, în domenii de cercetare precum îmbătrânirea centralelor nucleare și extinderea ciclului lor de viață, transmutația actinidelor cu durată de viață lungă în vederea depozitării deșeurilor în condiții de securitate sporite, îmbunătățirea securității combustibilului și studiile privind securitatea combustibilului pentru noile reactoare mai sigure.

Mai mult, cercetarea fundamentală utilizează fascicule de neutroni pentru studierea structurii materialelor. Această activitate se află într-o permanentă dezvoltare și contribuie la înțelegerea mecanismelor de degradare și la atenuarea lor, importantă pentru securitatea centralelor existente. În cadrul fuziunii termonucleare, se implementează mai multe proiecte pentru testarea materialelor structurale și a materialelor de reproducere pentru viitoarele reactoare de fuziune.

1.4.2.     Obiectiv(e) specific(e) și activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

Obiectivul principal al programului suplimentar de cercetare pentru HFR este exploatarea sigură și fiabilă a HFR. Această activitate implică utilizarea normală a instalației pentru o perioadă maximă de exploatare și furnizarea unui flux de neutroni pentru experimente și pentru producția de izotopi medicali

1.4.3.     Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

Datele și rezultatele privind iradierea într-o gamă largă de discipline precum: îmbunătățirea securității reactoarelor nucleare, dezvoltarea de izotopi medicali ca răspuns la problemele și nevoile cercetării medicale, cercetarea privind materialele pentru reactoarele de fuziune nucleară, cercetarea și formarea nucleară fundamentală, aspectele legate de gestionarea deșeurilor și combustibilii nucleari pentru noua generație mai sigură de sisteme de reactoare.

1.4.4.     Indicatorii de rezultate și de impact

Obligațiile Comisiei constau în gestionarea programului suplimentar de cercetare și, în consecință, în raportarea cu privire la situația exploatării reactorului din punct de vedere tehnic, utilizarea științifică a acestuia și situația sa bugetară. JRC (Institutul pentru energie și transport) va pregăti un raport bianual care va include următoarele elemente:

(1) raportul tehnic care va furniza datele de exploatare a HFR;

(2) descrierea sintetică a principalelor realizări științifice;

(3) situația activităților de mentenanță și reparație;

(4) situația bugetară în ceea ce privește veniturile provenind de la statele membre și utilizarea bugetului programului suplimentar de cercetare (inclusiv provizioanele pentru dezafectare, costurile de gestionare, plățile către operator etc.).

1.5.        Motivele propunerii/inițiativei

1.5.1.     Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung

HFR are drept obiectiv să sprijine activitățile de cercetare și dezvoltare ale statelor membre participante în următoarele domenii: securitatea instalațiilor nucleare și ciclul combustibilului, gestionarea deșeurilor, fuziunea termonucleară, cercetarea fundamentală și capacitățile de formare.

HFR rămâne activ în ceea ce privește îmbunătățirea securității reactoarelor. Coordonarea eforturilor, diseminarea rezultatelor și sprijinirea armonizării sunt realizate prin intermediul unei rețele europene.

HFR este menit, de asemenea, să furnizeze radioizotopi medicali

1.5.2.     Valoarea adăugată a implicării UE

Valoarea adăugată a activităților de cercetare privind HFR este legată de efectele transfrontaliere și de economiile de scară, contribuind la reducerea investițiilor naționale în cercetare. În domeniul nuclear, intervenția la nivel european este justificată.

De asemenea, reactorul este utilizat pentru producerea de radioizotopi în scopuri comerciale pentru peste 60 % din cele 10 milioane de diagnostice medicale efectuate anual în Europa. Este un mecanism foarte important pentru sectorul medical european (spitale, clinici, medici etc.), deoarece radioizotopii sunt utilizați în diverse domenii medicale, dar mai ales în prevenirea și tratarea cancerului. Există foarte puține alternative, aceasta producând izotopii de scurtă durată cei mai utilizați la ora actuală. Datorită amplasării sale în Europa, producția reactorului este direcționată rapid către centrele medicale europene.

1.5.3.     Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

Cantitatea actuală de technețiu Tc-99m pentru scopuri medicale se bazează pe un număr mult prea mic de reactoare de producție printre care și HFR. Având în vedere că reactoarele respective au fost construite în anii '50 și '60, ele se apropie de sfârșitul ciclului lor de viață, ceea ce implică o nevoie crescută de opriri planificate în vederea lucrărilor de întreținere și o frecvență sporită a întreruperilor neplanificate ale producției. La mijlocul lunii mai a anului 2009, reactorul canadian NRU (producător de izotopi medicali) a fost scos din funcțiune și a rămas indisponibil pe tot parcursul anului 2009, fapt care a generat o penurie de izotopi în întreaga lume. În 2010, HFR a fost oprit pentru o reparație la Bottom Plug Liner și această întrerupere a influențat aprovizionarea cu izotopi medicali.

1.5.4.     Coerența și posibila sinergie cu alte instrumente relevante

Programul suplimentar de cercetare va aborda diferite provocări științifice și tehnologice, în vederea îndeplinirii obiectivelor pe termen scurt și lung prevăzute de Planul strategic privind tehnologiile energetice (Planul SET) și de Platforma tehnologică strategică privind energia nucleară (SNE-TP). Programul va include, de asemenea, activități strâns legate de extinderea PC7 al Euratom (2012-2013) și de următoarele programe-cadru.

1.6.        Durata și impactul financiar

x Propunere/inițiativă cu durată determinată

– x Propunere/inițiativă în vigoare de la [01/01] 2012 până la [31/12] 2015

– x Impact financiar din 2012 până în 2016

1.7.        Tipul (tipurile) de gestiune preconizat(e)[4]

x Gestionare centralizată directă de către Comisie

Observații

Comisia este proprietarul HFR în conformitate cu acordul dintre Euratom și Țările de Jos din 25 iulie 1961 (închiriere cu durata de 99 de ani). Exploatarea HFR se află în responsabilitatea deținătorului licenței de exploatare NRG (NL), care autorizează o exploatare bazată pe un regim juridic independent și durabil. Programul suplimentar de cercetare, gestionat de JRC, oferă venituri suplimentare alocate cercetării pentru statele membre finanțatoare.

2.           MĂSURI DE GESTIONARE

2.1.        Norme de monitorizare și raportare

Obligațiile Comisiei constau în gestionarea programului suplimentar și, în consecință, includ raportarea cu privire la

(i) starea tehnică a exploatării reactorului,

(ii) utilizarea științifică a reactorului,

(iii) situația bugetară în ceea ce privește veniturile financiare provenind de la statele membre și

(iv) plățile efectuate.

Programul este inclus în ciclul de programare ABM al JRC și în planul anual de management (AMP). În consecință, monitorizarea obiectivelor menționate va fi inclusă în raportul anual de activitate al JRC.

În plus, JRC va pregăti un raport bianual. Acest raport va fi consacrat gestionării programului suplimentar de cercetare și va include următoarele elemente:

- raportul tehnic, indicând datele de exploatare a HFR;

- descrierea succintă a principalelor realizări științifice;

- situația referitoare la activitățile de întreținere;

- situația bugetară în ceea ce privește veniturile provenind de la statele membre și utilizarea bugetului programului suplimentar de cercetare (inclusiv provizioanele pentru dezafectare, costurile de gestionare etc).

2.2.        Sistemul de gestionare și control

2.2.1.     Riscul sau riscurile identificate

Acest program reprezintă continuarea unui program suplimentar de cercetare precedent. Pregătirea programului a făcut obiectul unei evaluări interne realizate de statele membre participante, care a evaluat riscurile participării la acesta.

2.2.2.     Metoda (metodele) de control preconizată (preconizate)

Raportul intermediar și raportul final vor fi consacrate gestionării programului suplimentar de cercetare și vor include aspecte de ordin tehnic, științific și bugetar, inclusiv provizioanele pentru dezafectare etc.

2.3.        Măsurile de prevenire a fraudelor și a neregulilor

Auditul și controlul intern al activității de raportare menționate anterior se efectuează de către funcționarii JRC, în ceea ce privește atât aspectele tehnice, cât și cele bugetare. Curtea de Conturi va avea acces la toate auditurile și controalele interne.

Se vor lua în continuare măsuri corespunzătoare de prevenire a neregulilor și fraudelor și se vor face demersurile necesare pentru recuperarea fondurilor pierdute, plătite necuvenit sau utilizate incorect, în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene, Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002 al Comisiei din 23 decembrie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului financiar, Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 din 18 decembrie 1995 al Consiliului privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene[5], Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri[6] și Regulamentul (CE) nr. 1037/1999 al Parlamentului European și al Consiliului privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Lupta Antifraudă (OLAF)[7].

Controlul circulației materialelor fisile este realizat de către Euratom și AIEA.

3.           IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.        Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia sau liniile bugetare de cheltuieli afectate

· Linii bugetare de cheltuieli existente

În ordinea rubricilor și a liniilor bugetare din cadrul financiar multianual.

Rubrica din cadrul financiar multianual || Linia bugetară || Tipul cheltuielilor || Contribuție

Număr - Descriere………………. || CD/CND ([8]) || din partea țărilor AELS || din partea țărilor candidate || din partea țărilor terțe || în sensul articolului 18 alineatul (1) litera (aa) din Regulamentul financiar

1a || Articolul 10 04 04 - Exploatarea reactorului cu flux ridicat (HFR) Articolul 10 04 04 02 - Exploatarea reactorului cu flux ridicat (HFR) – Programul HFR suplimentar[9] || CD || NU || NU || NU || DA

· Noi linii bugetare solicitate

Nu se aplică

3.2.        Impactul estimat asupra cheltuielilor

3.2.1.     Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Rubrica din cadrul financiar multianual: || 1a || „Competitivitate pentru creștere și ocuparea forței de muncă”

DG: JRC || || || Anul 2012 || Anul 2013 || Anul 2014 || Anul 2015 || Anul ≥ 2016 || TOTAL

Ÿ Credite operaționale || || || || || ||

Numărul liniei bugetare: 10 04 04 02 || Angajamente || (1) || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || || p.m.

Plăți || (2) || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe || || || || || ||

Numărul liniei bugetare: Nu se aplică || || (3) || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică

TOTAL credite pentru DG JRC || Angajamente || =1 +3 || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || || p.m.

Plăți || =2 +3 || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

Ÿ TOTAL credite operaționale || Angajamente || (4) || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || || p.m.

Plăți || (5) || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

Ÿ TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice || (6) || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică

TOTAL credite încadrate la RUBRICA 1a din cadrul financiar multianual || Angajamente || =4+ 6 || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || || p.m.

Plăți || =5+ 6 || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici:

Ÿ TOTAL credite operaționale || Angajamente || (4) || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || || p.m.

Plăți || (5) || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

Ÿ TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice || (6) || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică

TOTAL credite în cadrul RUBRICILOR 1 - 4 din cadrul financiar multianual (suma de referință) || Angajamente || =4+ 6 || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || || p.m.

Plăți || =5+ 6 || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

Rubrica din cadrul financiar multianual || 5 || „Cheltuieli administrative”

milioane EUR (cu 3 zecimale)

DG: JRC || || || Anul 2012 || Anul 2013 || Anul 2014 || Anul 2015 || Anul ≥ 2016 || TOTAL

Ÿ Resurse umane || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică

Ÿ Alte cheltuieli administrative || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică

TOTAL DG JRC || Credite || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică

TOTAL credite în cadrul RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual || (Total angajamente = Total plăți) || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică || nu se aplică

milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| || || Anul 2012 || Anul 2013 || Anul 2014 || Anul 2015 || Anul ≥ 2016 || TOTAL

TOTAL credite în cadrul RUBRICILOR 1 - 5 din cadrul financiar multianual || Angajamente || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || || p.m.

Plăți || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

3.2.2.     Impactul estimat asupra creditelor operaționale

– ¨  Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

– x Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

Credite de angajament în milioane EUR (cu 3 zecimale)

Indicați obiectivele și realizările ò || || || Anul 2012 || Anul 2013 || Anul 2014 || Anul 2015 || TOTAL

REALIZĂRI

Tipul realizării || Costul mediu al realizării || Număr de realizări || Costuri || Număr de realizări || Costuri || Număr de realizări || Costuri || Număr de realizări || Costuri || Număr total de realizări || Costuri totale

OBIECTIV SPECIFIC: Exploatarea sigură și fiabilă a HFR

- Realizarea || Zile de exploatare la puterea nominală || nu se aplică || 250 || p.m. || 250 || p.m. || 250 || p.m. || 250 || p.m. || 1 000 || p.m.

Subtotal pentru obiectivul specific || 250 || p.m. || 250 || p.m. || 250 || p.m. || 250 || p.m. || 1 000 || p.m.

COST TOTAL || || p.m. || || p.m. || || p.m. || || p.m. || || p.m.

3.2.3.     Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.3.1.  Rezumat

– x Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite administrative

– ¨  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite administrative, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| Anul 2012 || Anul 2013 || Anul 2014 || Anul 2015 || Anul ≥ 2016 || TOTAL

RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || || || || || ||

Resurse umane || || || || || ||

Alte cheltuieli administrative || || || || || ||

Subtotal RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || || || || || ||

Fără RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || || || || || ||

Resurse umane || || || || || ||

Alte cheltuieli de natură administrativă || || || || || ||

Subtotal fără RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || || || || || ||

TOTAL || || || || || ||

3.2.3.2.  Necesarul de resurse umane estimat

– x Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane

– ¨  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimarea trebuie exprimată în valoare întreagă (sau cel mult cu o zecimală)

|| Anul 2012 || Anul 2013 || Anul 2014 || Anul 2015

Ÿ Posturi din schema de personal (posturi de funcționari și de agenți temporari)

XX 01 01 01 (la sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei) || || || ||

XX 01 01 02 (în delegații) || || || ||

XX 01 05 01 (cercetare indirectă) || || || ||

10 01 05 01 (cercetare directă) || || || ||

Ÿ Personal extern (în unități echivalent normă întreagă: ENI)[10]

XX 01 02 01 (AC, INT, END din „pachetul global”) || || || ||

XX 01 02 02 (AC, INT, JED, AL și END în delegații) || || || ||

XX 01 04 yy || - la sediu || || || ||

- în delegații || || || ||

XX 01 05 02 (AC, INT, END - cercetare indirectă) || || || ||

10 01 05 02 (AC, INT, END în cadrul cercetării directe) || || || ||

Alte linii bugetare (a se specifica) || || || ||

TOTAL || || || ||

XX este domeniul de politică sau titlul din buget vizat.

Necesarul de resurse umane va fi acoperit de efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja gestionării acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG, completate, după caz, prin resurse suplimentare, care ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și ținând cont de constrângerile bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și agenți temporari || Unica sarcină îndeplinită de JRC este gestionarea programului suplimentar. Acest lucru se realizează prin mijloace care sunt finanțate integral din veniturile alocate provenind de la programul suplimentar de cercetare

Personal extern || Nu se aplică

3.2.4.     Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

– x Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual actual.

– ¨  Propunerea/inițiativa necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual

Nu se aplică

– ¨  Propunerea/inițiativa necesită recurgerea la instrumentul de flexibilitate sau revizuirea cadrului financiar multianual

Nu se aplică

3.2.5.     Participarea terților

– ¨ Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților

– x Propunerea/inițiativa prevede cofinanțare, estimată în cele ce urmează:

Credite în milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| Anul 2012 || Anul 2013 || Anul 2014 || Anul 2015 || Total

Țările de Jos || 7,250 || 7,250 || 7,250 || 7,250 || 29,000

Franța || 0,300 || 0,300 || 0,300 || 0,300 || 1,200

Belgia || 0,300 || 0,300 || 0,300 || 0,300 || 1,200

TOTAL credite cofinanțate || 7,850 || 7,850 || 7,850 || 7,850 || 31,400

Programul suplimentar de cercetare necesită numai o nouă structură bugetară (p.m.) destinată să primească creditele alocate provenite de la participanți. Sumele de mai sus au fost calculate de statele membre în cauză, în vederea compensării costurilor prevăzute ale reactorului pentru perioada 2012-2015, luând în considerare un nivel preconizat al veniturilor comerciale. Comisia nu va acoperi în niciun caz un deficit operațional, nici costurile eventuale ale mentenanței sau reparațiilor.

3.3.        Impactul estimat asupra veniturilor

– ¨  Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

– x Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

– ¨         asupra resurselor proprii

– x        asupra veniturilor diverse

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Linia bugetară pentru venituri: || Credite disponibile pentru exercițiul bugetar în curs || Impactul propunerii/inițiativei

Anul 2012 || Anul 2013 || Anul 2014 || Anul 2015

Post 6 2 2 1 || || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

Pentru diversele venituri alocate, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

Articolul 6 2 2 1 – Venituri din exploatarea HFR care trebuie utilizate la deschiderea de credite suplimentare – Venituri alocate

A se preciza metoda de calcul a impactului asupra veniturilor.

Programul suplimentar de cercetare este finanțat prin contribuții provenind de la statele membre participante, calculate pe baza bugetului pentru perioada 2009-2011, actualizat ținând seama de inflația estimată pentru perioada 2012 - 2015.

[1]               Minuta reuniunii Comitetului științific și tehnic (STC), care a avut loc la 17 februarie 2012.

[2]               JO L132/15, 29.5.2009.

[3]               Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene, JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

[4]               Detalii privind modurile de gestionare, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[5]               JO L 312, 23.12.1995, p. 1.

[6]               JO L 292, 15.11.1996, p. 2.

[7]               JO L 136, 31.5.1999, p. 1.

[8]               CD= credite diferențiate / CND= credite nediferențiate

[9]               Postul 10 04 04 02 „Exploatarea reactorului cu flux ridicat (HFR) - Programe HFR suplimentare (2009 - 2011)” se redenumește „Exploatarea reactorului cu flux ridicat (HFR) - Programe HFR suplimentare”, înlăturându-se referința temporală, cu scopul de a-i conferi o validitate permanentă în eventualitatea oricărui viitor program suplimentar care ar putea fi adoptat în ceea ce privește exploatarea HFR.

[10]             AC = agent contractual; INT = personal interimar („Intérimaire”); JED = „Jeune Expert en Délégation” (expert tânăr în delegații); AL = agent local; END = expert național detașat.

Top