EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012DC0699

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU referitor la punerea în aplicare a Deciziei nr. 1297/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind un program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (MEETS)

/* COM/2012/0699 final */

52012DC0699

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU referitor la punerea în aplicare a Deciziei nr. 1297/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind un program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (MEETS) /* COM/2012/0699 final */


RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

referitor la punerea în aplicare a Deciziei nr. 1297/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind un program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (MEETS)

1.           INTRODUCERE

Conform dispozițiilor prevăzute la articolul 6 din Decizia nr. 1297/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind un program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (MEETS) (denumită în continuare „decizia MEETS”), Comisia, „până la 31 decembrie 2010, iar ulterior în fiecare an până în 2013, … înaintează Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a programului MEETS”.

În primul raport s-a pus accentul pe acțiunile inițiate și/sau continuate în cadrul programelor de lucru anuale pentru 2009 și 2010. Al doilea raport se referea la principalele rezultate obținute inițial, precum și la inițiativele majore incluse în programul de lucru anual pentru 2011, care a fost adoptat în 2010. Pentru anul 2011, nivelul de punere în aplicare a creditelor operaționale MEETS a fost de 97%[1].

Acest al treilea raport oferă o imagine de ansamblu a progreselor înregistrate de statele membre și de Comisie (Eurostat) în privința punerii în aplicare a activităților din cadrul programului MEETS în cursul anului 2012.

Toate activitățile MEETS sunt în conformitate cu strategia prevăzută în comunicarea din 10 august 2009 a Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind metoda de producere a statisticilor UE: o viziune pentru decada următoare[2].

2.           OBIECTIVE, ACȚIUNI ANUALE ȘI PRIORITĂȚI

În 2011 a fost luată în discuție simplificarea programului MEETS în cadrul discuției mai ample cu privire la prioritățile negative din cadrul Sistemului Statistic European (SSE). Aceste discuții au avut ca rezultat integrarea unor acțiuni MEETS.

Rețelele de cooperare din cadrul SSE, cunoscute sub denumirea de „rețele ESSnet”, rămân un mijloc important de realizare a obiectivelor programului MEETS. Rețelele ESSnet sunt o modalitate de a elabora noi proiecte în cadrul cărora câteva state membre interesate de un domeniu specific colaborează în mod activ cu privire la sarcini comune și apoi transmit rezultatele către statele membre neparticipante. Aceasta contribuie la realizarea sinergiilor, reducerea costurilor și schimbul de bune practici, dezvoltând, în același timp, acțiunile specifice care sunt benefice pentru SSE în ansamblu.

Toate rețelele ESSnet care operează în cadrul programului MEETS au fost lansate în cursul primilor trei ani ai programului. Programul de lucru anual pentru 2012 a continuat acțiunile inițiate de aceste rețele ESSnet pentru modernizarea statisticilor referitoare la întreprinderi și la comerț. În plus, noi acțiuni au fost inițiate în anul 2012 cu scopul de a ajuta statele membre să realizeze obiectivele privind reducerea sarcinii statistice a întreprinderilor și, în același timp, de a permite SSE să răspundă noilor necesități în materie de informații statistice.

În total, bugetul UE pentru programul de lucru din 2012 este stabilit la aproximativ 9 milioane de EUR și vizează 17 acțiuni anuale, precum și asistența administrativă și asistența tehnică necesare pentru punerea în aplicare a programului. Subvențiile, acordate fie prin rețelele ESSnet, fie sub formă de subvenții individuale (în proporție de 82%), reprezintă, în continuare, cel mai frecvent instrument de finanțare a acțiunilor.

2.1.        Obiectivul 1: revizuirea priorităților și elaborarea unor seturi țintă de indicatori pentru domenii noi

Identificarea domeniilor de o importanță mai redusă

De la adoptarea de către CESE a unei noi abordări strategice în noiembrie 2010, domeniile de mai mică importanță în cadrul statisticilor referitoare la întreprinderi și comerț sunt identificate în cadrul revizuirii strategice anuale a priorităților Eurostat. Revizuirea din 2010 a avut ca rezultat simplificarea programului MEETS și identificarea unui număr de priorități negative care trebuie să fie dezvoltate în continuare în propuneri concrete de modificare a actelor juridice existente. Prioritățile negative pentru anul 2012 vizează statisticile/seriile de date privind unitățile de tip de activitate din anexele 2 și 4 la regulamentul privind statisticile structurale de întreprinderi (Structural Business Statistics - SBS)[3] și variabila pentru noile comenzi industriale din anexa A la regulamentul privind statisticile pe termen scurt (Short-Term Statistics - STS)[4]. În plus, au fost inițiate discuții privind reducerea cerințelor pentru Intrastat și privind reechilibrarea statisticilor în materie de comerț internațional pentru mărfuri și servicii, în favoarea serviciilor.

Reducerea și alte acțiuni de simplificare menționate pentru anul 2013 includ simplificarea/armonizarea politicilor de revizuire a statisticilor privind întreprinderile, continuarea lucrărilor pentru furnizarea de instrumente comune, de exemplu EGR (EuroGroups register – registrul EuroGroups); discuția privind revizuirea seriilor de date multianuale din anexele 2-4 la regulamentul SBS a fost, de asemenea, redeschisă.

Va avea loc o revizuire fundamentală și integrarea statisticilor referitoare la întreprinderi prin intermediul unui cadru legal comun pentru colectarea, elaborarea, transmiterea și difuzarea statisticilor privind activitățile economice din sectorul întreprinderilor, regulamentul-cadru de integrare a statisticilor privind întreprinderile (Framework Regulation Integrating Business Statistics - FRIBS). Numitorul comun utilizat în toate domeniile va fi NACE (pentru activitățile economice) și, respectiv, CPA (pentru produse). În general, se preconizează că această abordare va reduce sarcina statistică a întreprinderilor și a institutelor naționale de statistică. În acest proces, obiectivul Eurostat este de a reforma Intrastat[5] prin intermediul așa-numitului pachet legislativ privind comerțul internațional sau SIMSTAT, care abordează aspectul simplificării Intrastat, al îmbunătățirii atât de necesare a calității datelor statistice conexe și necesitatea de a dezvolta, în același timp, statisticile referitoare la comerțul internațional cu servicii. În prezent, Intrastat este domeniul statistic care implică cea mai mare sarcină statistică. Acesta impune mai mult de 50% din totalul sarcinii statistice care revine întreprinderilor.

Dezvoltarea unor domenii noi (grupuri de întreprinderi, globalizare, spirit antreprenorial, inovare)

Globalizarea și spiritul antreprenorial sunt două domenii de politici pentru care statisticile nu sunt încă pe deplin dezvoltate. În 2013 urmează să fie întreprinse acțiuni suplimentare pentru a continua progresele înregistrate privind metodologia și pentru a testa rezultatele obținute.

Ca rezultat al simplificării întreprinse în 2011, au fost efectuate în cadrul a două rețele ESSnet alte lucrări metodologice și evaluări ale metodologiei pentru elaborarea indicatorilor economici privind globalizarea și statisticile referitoare la grupurile de întreprinderi. Definirea și elaborarea unui set țintă de indicatori privind globalizarea au fost abordate de ESSnet odată cu măsurarea lanțurilor globale de valori, în timp ce evaluarea generală a lucrărilor metodologice privind noii indicatori bazați pe grupurile de întreprinderi a fost efectuată de ESSnet privind stabilirea profilului grupurilor de întreprinderi multinaționale mari și complexe.

Cooperarea cu OCDE cu privire la dezvoltarea în continuare a programului comun referitor la indicatorii privind spiritul antreprenorial (Entrepreneurship Indicator Programme - EIP) a continuat în 2012. În special, accentul a fost pus pe instituirea unor indicatori ai ratei ridicate de creștere pentru societățile inovatoare, care sunt utilizați pentru noul „indicator principal privind inovarea la nivelul UE”. În același timp, a fost lansată o inițiativă menită să asigure o bază juridică pentru demografia întreprinderilor angajatoare cu scopul de a produce date armonizate din toate statele membre ale UE, în conformitate cu datele internaționale din EIP. S-a continuat acordarea de sprijin pentru elaborarea și instituirea de noi indicatori care descriu cadrul necesar pentru stabilirea domeniilor „acces la finanțare”, „cercetare și dezvoltare, „inovare și tehnologie”, „capacități/aptitudini” și „cultură antreprenorială”.

2.2.        Obiectivul 2: asigurarea unui cadru simplificat al statisticilor referitoare la întreprinderi

Integrarea conceptelor și metodelor în cadrul juridic

Statisticile privind întreprinderile sunt elaborate în conformitate cu legislația comunitară, care a fost elaborată pe parcursul mai multor ani și care nu este complet consecventă în ceea ce privește conceptele, domeniul de aplicare, definițiile, metodologia, etc. Astfel cum s-a menționat anterior, programul MEETS prevede o revizuire a legislației în vederea simplificării cadrului pentru statisticile privind întreprinderile. Această revizuire este necesară pentru a permite utilizatorilor să utilizeze și să compare statistici din diferite surse. Un alt factor determinant pentru o legislație și o metodologie mai coerente îl reprezintă arhitectura emergentă a unor sisteme de producție integrate pentru statisticile privind întreprinderile. Fără o mai bună armonizare a conceptelor, definițiilor și metodologiilor, această integrare nu poate avea loc. Pentru a rezolva această problemă, a fost înființată rețeaua ESSnet privind coerența dintre concepte și metode pentru statisticile referitoare la întreprinderi și comerț. În 2010 și 2011, au fost lansate două pachete de lucru cu scopul de a analiza eventuala lipsă de coerență între unitățile statistice, respectiv între populațiile de referință utilizate în diferite anchete, clasificări și aplicațiile acestora. Activitățile privind aspectele menționate mai sus au continuat în 2012. De asemenea, în 2012 a fost lansat un al treilea pachet de lucru pentru a analiza problemele de coerență cu privire la caracteristici și definiții.

Elaborarea statisticilor referitoare la grupurile de întreprinderi

Numeroase progrese au fost realizate în contextul registrului EuroGroups[6] (EGR), al cărui obiectiv este de a furniza baze de sondaj coerente și coordonate pentru statistici de înaltă calitate privind globalizarea.

Rețeaua ESSnet privind metodologia EGR a fost înființată în 2008. În 2009 și 2010, au fost produse populațiile EGR pentru 5 000 de grupuri de întreprinderi multinaționale (IMN). În 2011, populația EGR a fost extinsă la 10 000 de multinaționale. În 2012, au fost dezvoltate în continuare metodologia pentru procesele EGR la nivel central și național și modelul de date (versiunea 2 a EGR), împreună cu un plan pentru gestionarea viitoare a EGR. Difuzarea a fost îmbunătățită prin înființarea unei platforme internet pentru documentele EGR. O nouă rețea ESSnet a fost lansată în 2012 și a continuat să funcționeze cu scopul de a obține o acoperire completă a populației EGR pentru statisticile comerciale privind filialele străine (Foreign affiliate trade statistics – FATS) și investițiile străine directe (ISD) și de a asocia băncile centrale naționale în EGR în calitate de producători și de utilizatori. Obiectivul este de a avea, până la sfârșitul lui 2013, un sistem stabil și operațional, cu o acoperire care să fie utilă pentru statisticile FATS și ISD. Accesul la distanță pentru utilizatorii birourilor naționale de statistică și ai băncilor centrale naționale ar trebuie să fie, de asemenea, disponibil. Obiectivul principal este integrarea populațiilor de referință pentru EGR, FATS și ISD.

La sfârșitul anului 2009, a fost lansată rețeaua ESSnet privind stabilirea profilului grupurilor de întreprinderi multinaționale mari și complexe în scopul de a elabora și de a pune în aplicare o metodologie pentru stabilirea profilelor. În 2012, ESSnet și-a continuat activitatea privind metodologia, luând în considerare rezultatele testelor efectuate în 2011. Au fost elaborate orientări și documente și s-au pus bazele pentru punerea în aplicare a metodelor funcționale pentru realizarea modelului de stabilire a profilului în statele membre. În 2012, au început lucrările privind testarea și evaluarea activităților metodologice privind statisticile bazate pe grupuri de întreprinderi în statele membre care nu participă la ESSnet.

Realizarea de anchete comunitare pentru a reduce la minimum sarcina statistică a întreprinderilor

În urma pregătirilor efectuate în 2011, a fost realizat în 2012 un studiu menit să furnizeze metodologii pentru utilizarea de scheme de eșantionare UE în colecțiile de date.

2.3.        Obiectivul 3: sprijinirea aplicării unei metode mai eficiente de realizare a statisticilor referitoare la întreprinderi și comerț

Îmbunătățirea utilizării datelor deja existente în sistemul statistic și posibilitatea realizării de estimări

Activitatea de „stocare și corelare a datelor pentru producerea de statistici privind întreprinderile” este întreprinsă de o rețea ESSnet care a fost înființată în a doua jumătate a anului 2010. În 2011, ESSnet s-a concentrat asupra analizării practicilor actuale în sectorul sistemelor integrate de date privind întreprinderile din statele membre SSE și asupra identificării principalelor probleme comune în acest domeniu. În 2012, activitatea s-a concentrat pe trei domenii principale care conțin toate subiectele identificate de statele membre ca fiind cele mai relevante într-o bancă de date statistice, și anume: metadatele referitoare la banca de date statistice și cele două aspecte importante pentru construirea și implementarea băncii de date statistice, și anume aspectul metodologic și cel arhitectural/tehnic. Rezultatele inițiale au fost prezentate și discutate cu statele membre SSE în cadrul unui atelier care a avut loc în mai 2012. Această activitate va continua în 2013 și următorul atelier este programat să aibă loc în februarie 2013.

În plus, au fost realizate numeroase progrese în privința celor trei proiecte care se referă la corelarea microdatelor pentru statisticile individuale:

A continuat proiectul referitor la corelarea microdatelor privind aprovizionarea din surse internaționale cu statistici privind întreprinderile. Rețeaua ESSnet privind măsurarea lanțurilor valorice globale, care a fost inițiată în 2011, a continuat activitățile metodologice pentru a colecta datele privind modul din ce în ce mai globalizat în care întreprinderile își organizeze activitățile și modul în care aceasta influențează crearea de locuri de muncă și creșterea economică durabilă. Proiectul urmărește să ajute factorii de decizie să ia hotărâri mai bine informate și să monitorizeze mai ușor globalizarea/internaționalizarea economiilor prin elaborarea și furnizarea de indicatori privind globalizarea economică. În 2012 au fost semnate acorduri de finanțare pentru corelarea microdatelor, iar în 2013 statele membre participante vor evalua și vor testa metodologia de corelare a microdatelor și vor elabora seturi de microdate corelate pentru analiza impactului avut de lanțurile de producție fragmentate la nivel internațional.

– Proiectul cu privire la corelarea datelor pentru statisticile comerciale și privind întreprinderile va reîncepe în 2013. Înainte de 2011 a fost efectuat un studiu extern pentru elaborarea cadrului metodologic în scopul elaborării de indicatori statistici privind comerțul exterior în funcție de caracteristicile întreprinderilor și a avut loc o colectare pilot de date cu scopul de a testa fezabilitatea studiului respectiv. În 2013, statele membre vor elabora și dezvolta un set extins de indicatori pe baza microdatelor privind întreprinderile și comerțul. Noii indicatori vor fi apoi incluși în baza de date TEC (trade by enterprise characteristics - comerțul în funcție de caracteristicile întreprinderilor).

– Rețeaua ESSnet privind corelarea microdatelor referitoare la utilizarea TIC a fost finalizată în 2012 și a produs noi indicatori statistici prin corelarea datelor provenite din registrele de întreprindere, din anchete statistice privind utilizarea TIC și a comerțului electronic în întreprinderi, din statisticile structurale de întreprinderi și din anchete privind inovarea. De asemenea, aceasta a elaborat un set extins de instrumente pentru analiza impactului avut de TIC asupra performanței întreprinderilor, inclusiv un depozit de metadate și o aplicație informatică pentru corelarea și analiza seturilor de microdate. Pe lângă analiza datelor întreprinderilor afiliate, ESSnet a analizat situația din țările participante cu privire la strategiile de anchetă și de eșantionare legate de statisticile privind întreprinderile și a emis recomandări de a se îmbunătăți reprezentativitatea datelor corelate. ESSnet a elaborat și a convenit un protocol care conține normele și condițiile de diseminare a rezultatelor analizei datelor către un public mai larg.

Rețeaua ESSnet privind „Metodologia pentru statisticile moderne privind întreprinderile (eșantionare optimă, estimare bazată pe un model, integrarea datelor)” a fost lansată în 2010 și a început a doua etapă a programului său la sfârșitul anului 2012. Scopul său principal este acela de a furniza orientări metodologice pentru a sprijini modernizarea și integrarea statisticilor SSE privind întreprinderile. Pe lângă evoluțiile metodologice privind etapele specifice de producție (proiectare, colectare de date și estimare), proiectul rezumă metodele statisticilor privind întreprinderile în cadrul coerent al unui manual electronic. Manualul va fi atât o referință de lucru, cât și un manual de formare. În a doua și ultima etapă, ESSnet va formula concluzii referitoare la activitatea desfășurată cu privire la etapele specifice de producție și va completa manualul cu scopul de a acoperi fiecare etapă a procesului de producție statistică, contribuind astfel la optimizarea statisticilor SSE privind întreprinderile.

Îmbunătățirea utilizării datelor deja existente în economie

Rețeaua ESSnet privind utilizarea datelor contabile și administrative, care a fost lansată în 2009, a continuat să examineze problemele practice legate de folosirea acestor date pentru statisticile privind întreprinderile. Rezultatele cercetării și munca analitică efectuată în primii trei ani de activitate au fost utilizate în continuare în scopul emiterii de recomandări și al răspândirii de bune practici. Principalele rezultate obținute până în prezent vizează pregătirea prezentării generale a practicilor naționale privind utilizarea datelor administrative, descrierea metodelor utilizate pentru estimarea seturilor de date incomplete atunci când se utilizează date administrative pentru statisticile pe termen scurt, precum și producerea unei liste de indicatori pentru evaluarea calității statisticilor privind întreprinderile bazate pe date administrative.

Pentru a ajuta statele membre să utilizeze datele administrative în modul cel mai eficient în scopuri statistice, programul MEETS a continuat să furnizeze institutelor naționale de statistică sprijin pentru a-și dezvolta propriile sisteme, cu scopul de a integra datele provenite din diferite surse în procesul de producție statistică. Aceasta ar trebui să determine o reducere a sarcinii de raportare pentru întreprinderi și o îmbunătățire a calității informațiilor statistice.

În 2012, statele membre au fost invitate să participe la proiectul intitulat „Facilitarea transferului de date de la întreprinderi către institutele naționale de statistică”. S-a oferit sprijin pentru dezvoltarea de sisteme informatice de colectare a datelor statistice de la întreprinderi, pentru elaborarea de taxonomii statistice naționale și pentru crearea de taxonomii statistice naționale în format XBRL.

Elaborarea de instrumente vizând creșterea eficienței extragerii, transmiterii și prelucrării datelor

Noi acorduri de grant cu statele membre au fost semnate în 2012 în cadrul proiectului intitulat „O mai bună utilizare a datelor vamale în statisticile privind comerțul exterior (Extrastat)”. Acest sprijin ajută statele membre să își adapteze sistemele de colectare a datelor pentru statistici Extrastat la noile sisteme vamale prevăzute în Codul Vamal Modernizat[7].

2.4.        Obiectivul 4: modernizarea Intrastat

Armonizarea metodelor de îmbunătățire a calității în cadrul unui Intrastat simplificat

Ca urmare a exercițiului de simplificare, cele două proiecte intitulate „Îmbunătățirea calității datelor în cadrul unui sistem Intrastat simplificat” și „Reducerea asimetriilor în privința Intrastat” au fost unificate într-un singur proiect la sfârșitul anului 2010; titlul acestui nou proiect este „Armonizarea metodelor de îmbunătățire a calității statisticilor privind comerțul intra-UE”. În 2012 s-a lansat o licitație pentru dezvoltarea ulterioară a metodelor și practicilor care vizează elaborarea statisticilor privind comerțul UE. Scopul acesteia a fost de a actualiza documentele relevante și a identifica practici recomandate. În plus, statelor membre li s-a acordat sprijin pentru punerea în aplicare a metodelor și practicilor armonizate necesare în vederea îmbunătățirii calității statisticilor privind comerțul intra-UE. Activitatea de reducere a asimetriilor la nivel detaliat și agregat a fost continuată prin oferirea de asistență statelor membre pentru realizarea de studii de reconciliere bilaterale sau multilaterale.

Îmbunătățirea utilizării datelor administrative

În 2012 au fost, de asemenea, semnate acorduri de grant pentru îmbunătățirea utilizării datelor administrative de către statele membre în scopul producerii statisticilor privind comerțul intra-UE. Scopul acestora este de a reduce sarcina de răspuns și a îmbunătăți calitatea statisticilor privind comerțul intra-UE. Activitățile se concentrează asupra utilizării datelor administrative pentru validarea datelor colectate în cadrul sistemului Intrastat și înlocuirea anchetelor statistice, în plus față de dezvoltarea (în continuare a) sistemelor comune de colectare a datelor într-o serie de state membre pentru Intrastat, TVA și sistemul de schimb de informații privind TVA (VIES).

Îmbunătățirea și facilitarea schimbului de date în cadrul Intrastat

Studiile întreprinse și sprijinul acordat de statele membre au condus la creșterea utilizării mijloacelor electronice și a tehnologiilor de colectare, producere, schimb și validare a datelor prin intermediul unor procese automatizate și sigure, precum și a gradului de aplicare a conceptelor statistice avansate pentru detectarea erorilor și auto-corecție.

3.           CONCLUZII

Decizia MEETS prezintă în detaliu acțiunile care urmează a fi finanțate pe parcursul perioadei acoperite de program. Aceasta justifică numărul relativ mare de inițiative întreprinse în primii doi ani ai programului. Cu toate acestea, unul dintre rezultatele crizei economice și financiare din 2008 a fost o „saturare” a posibilităților de finanțare în institutele naționale de statistică din cauza penuriei de resurse umane. Prin urmare, a fost necesară raționalizarea programului prin integrarea anumitor inițiative și/sau axarea acestora pe șase domenii principale organizate prin rețelele ESSnet, și anume: coerența conceptelor și metodelor; EGR; stabilirea profilului grupurilor de întreprinderi multinaționale mari și complexe; corelarea microdatelor și stocarea de date în producția statistică; metodologia pentru statisticile privind întreprinderile și utilizarea datelor administrative și contabile.

Rețelele ESSnet, în special cele care au fost înființate în 2009 și la începutul lui 2010, au efectuat o muncă remarcabilă, în special cu privire la metodologia EGR, stabilirea profilelor și utilizarea datelor administrative. În ceea ce privește ceilalți piloni principali ai programul MEETS (coerența actelor juridice, banca de date și inițiativele privind corelarea datelor), aceste activități și-au reluat, în prezent, și ele, cursul normal. Întrucât în 2011 se ocupau încă de activitățile pregătitoare, de instalarea infrastructurii de bază (lansarea rețelelor ESSnet, acordurile de grant cu beneficiari multipli etc.) și de crearea rețelelor de experți naționali, în 2012 acestea au început deja să producă rezultate concrete.

În plus, finanțarea prin granturi individuale a continuat, în principal pentru a însoți progresele realizate în domeniul metodologiei și pentru a testa anumite recomandări metodologice, dar și pentru elaborarea de instrumente mai eficiente pentru extragerea, transmiterea și prelucrarea datelor. O serie de rezultate sunt deja disponibile, dar majoritatea acțiunilor sunt încă în curs.

Este important ca toate acțiunile să fie considerate inițiative interconectate, astfel încât să se eficientizeze procedurile naționale de colectare a statisticilor referitoare la întreprinderi și comerț. Acest lucru necesită un angajament pe termen lung și o monitorizare constantă.

Raportul din 2012 este ultimul raport anual al programului MEETS. 2013 va fi ultimul exercițiu operațional al acestui program. Toate acțiunile vor fi finalizate și toate rezultatele concrete finale trebuie să fie disponibile până la 31 decembrie 2013. Raportul final privind punerea în aplicare a programului MEETS care trebuie să fie prezentat Parlamentului European și Consiliului până la data de 31 iulie 2014 trebuie, prin urmare, să cuprindă toate acțiunile și rezultatele din anul 2013. În plus, se solicită ca raportul final, având în vedere cheltuielile suportate de Comunitate, să evalueze beneficiile acțiunilor care revin Comunității, statelor membre, furnizorilor și utilizatorilor de informații statistice, cu scopul de a identifica domeniile în care s-ar putea aduce îmbunătățiri.

[1]               Inclusiv o compensare de 15% din buget în septembrie 2011.

[2]               COM(2009) 404.

[3]               Regulamentul (CE) nr. 295/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2008 privind statisticile structurale de întreprindere (reformare). JO L 97, 9.4.2008, p. 13.

[4]               Regulamentul (CE) nr. 1165/98 din 19 mai 1998 privind statisticile pe termen scurt. JO L 162, 5.6.1998, p. 1.

[5]               Regulamentul (CE) nr. 638/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 31 martie 2004 privind statisticile comunitare ale comerțului cu mărfuri între statele membre și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3330/91 al Consiliului (JO L 102, 7.4.2004, p. 1), astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 222/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 87, 31.3.2009, p. 160).

[6]               Temeiul juridic a fost stabilit prin Regulamentul (CE) nr. 177/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 februarie 2008 de stabilire a unui cadru comun pentru registrele de uz statistic ale întreprinderilor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2186/93 al Consiliului. JO L 61, 5.3.2008, p. 6.

[7]               Regulamentul (CE) nr. 450/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2008 de stabilire a Codului Vamal Comunitar (Codul Vamal Modernizat). JO L 145, 4.6.2008, p. 1.

Top