Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011TA1215(28)

    Raportul privind conturile anuale ale Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie pentru exercițiul financiar 2010, însoțit de răspunsurile observatorului

    JO C 366, 15.12.2011, p. 156–161 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.12.2011   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 366/156


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie pentru exercițiul financiar 2010, însoțit de răspunsurile observatorului

    2011/C 366/28

    INTRODUCERE

    1.

    Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (denumit în continuare „observatorul”), cu sediul la Lisabona, a fost instituit prin Regulamentul (CEE) nr. 302/93 al Consiliului din 8 februarie 1993 (1). Principala sa misiune este de a colecta date cu privire la fenomenul drogurilor și al toxicomaniei în scopul elaborării și al difuzării de informații obiective, fiabile și comparabile la nivel european. Informațiile sunt destinate să ofere o bază pentru analiza cererii de droguri și a modalităților de reducere a acestei cereri, precum și a fenomenelor asociate pieței de droguri în general (2).

    2.

    Bugetul observatorului pentru exercițiul 2010 s-a ridicat la 16 milioane de euro, în comparație cu 14,7 milioane de euro pentru exercițiul precedent. La sfârșitul exercițiului, numărul de angajați ai observatorului era de 78, la fel ca în exercițiul precedent.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    În conformitate cu dispozițiile articolului 287 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Curtea a auditat conturile anuale (3) ale observatorului, care cuprind „situațiile financiare” (4) și „rapoartele privind execuția bugetară” (5) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2010, și a auditat, de asemenea, legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

    4.

    Această declarație de asigurare este adresată Parlamentului European și Consiliului, în conformitate cu articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (6).

    Responsabilitatea directorului

    5.

    În calitate de ordonator de credite, directorul execută veniturile și cheltuielile bugetare în conformitate cu normele financiare ale observatorului, pe propria răspundere și în limitele creditelor autorizate (7). Directorul este responsabil de punerea la punct (8) a structurii organizatorice și a sistemelor și procedurilor de gestiune internă și de control intern necesare pentru întocmirea unor conturi finale (9) care să nu fie afectate de denaturări semnificative – fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori – și de garantarea conformității operațiunilor subiacente acestor conturi cu legile și reglementările în vigoare.

    Responsabilitatea Curții

    6.

    Responsabilitatea Curții este de a furniza, pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale ale observatorului și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora.

    7.

    Auditul Curții a fost efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codurile deontologice IFAC și ISSAI (10). Aceste standarde impun Curții respectarea unei serii de cerințe de natură etică, precum și planificarea și efectuarea auditului astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

    8.

    Auditul efectuat de Curte implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile furnizate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Alegerea procedurilor de audit depinde de raționamentul auditorilor Curții. De acest raționament depinde, de asemenea, evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor să existe neconformități cu legile și reglementările în vigoare, fie că aceste denaturări sau neconformități sunt cauzate de fraudă, fie că sunt cauzate de eroare. În cadrul acestor evaluări ale riscului, se analizează controalele interne referitoare la întocmirea și prezentarea conturilor de către entitate, scopul fiind acela de a defini proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul Curții include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile utilizate și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile elaborate de conducere, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

    9.

    Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza opiniilor prezentate în continuare.

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    10.

    În opinia Curții, conturile anuale ale observatorului (11) prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acestuia la 31 decembrie 2010, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar.

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    11.

    În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale ale observatorului pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2010 sunt, sub toate aspectele semnificative, conforme cu legile și reglementările în vigoare.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Igors LUDBORŽS, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 6 septembrie 2011.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  JO L 36, 12.2.1993, p. 1. Acest regulament și modificările sale au fost abrogate prin Regulamentul (CE) nr. 1920/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 376, 27.12.2006, p. 1).

    (2)  În anexă sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile observatorului.

    (3)  Aceste conturi sunt însoțite de un raport privind gestiunea bugetară și financiară din cursul exercițiului, în care se prezintă, printre altele, rata de execuție a creditelor, cu informații în formă sintetizată referitoare la transferurile de credite de la un post bugetar la altul.

    (4)  Situațiile financiare cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor de capital și anexa la situațiile financiare, în care este inclusă descrierea principalelor politici contabile, alături de o serie de alte informații cu rol explicativ.

    (5)  Rapoartele privind execuția bugetară cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la acesta.

    (6)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    (7)  Articolul 33 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei (JO L 357, 31.12.2002, p. 72).

    (8)  Articolul 38 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002.

    (9)  Normele referitoare la prezentarea conturilor și la ținerea contabilității de către agenții sunt prevăzute la titlul VII capitolul 1 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002, modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 652/2008 (JO L 181, 10.7.2008, p. 23), și sunt încorporate ca atare în regulamentul financiar al observatorului.

    (10)  Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants - IFAC) și Standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit (International Standards of Supreme Audit Institutions – ISSAI).

    (11)  Conturile anuale finale au fost întocmite la data de 20 iunie 2011 și au fost primite de Curte la data de 7 iulie 2011. Conturile anuale finale sunt disponibile la adresa http://eca.europa.eu sau http://www.emcdda.europa.eu/html.cfm/index115776EN.html.


    ANEXĂ

    Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (Lisabona)

    Competențe și activități

    Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

    [articolul 168 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene]

    Uniunea completează acțiunea statelor membre în vederea reducerii efectelor nocive ale drogurilor asupra sănătății, inclusiv prin informare și prevenire

    Competențele observatorului

    [Regulamentul (CE) nr. 1920/2006 al Parlamentului European și al Consiliului]

    Obiective

    Să furnizeze Uniunii și statelor membre informații faptice, obiective, fiabile și comparabile la nivelul Uniunii privind fenomenul drogurilor și al toxicomaniei și consecințele acestora

    Observatorul se concentrează asupra următoarelor domenii prioritare:

    1.

    Supravegherea situației fenomenului drogurilor și urmărirea noilor tendințe, în special a celor care implică policonsumul de droguri

    2.

    Urmărirea soluțiilor și furnizarea de informații privind cele mai bune practici

    3.

    Evaluarea riscului de noi substanțe psihoactive și menținerea unui sistem de informare rapidă

    4.

    Dezvoltarea unor mijloace și instrumente care să servească statelor membre în supravegherea și evaluarea politicilor naționale și Comisiei în supravegherea și evaluarea politicilor Uniunii

    Sarcini

    Să colecteze și să analizeze date

    Să îmbunătățească metodologia de comparare a datelor

    Să difuzeze date

    Să coopereze cu organisme și organizații europene și internaționale și cu țări terțe

    Să identifice noile evoluții și tendințele în schimbare

    Organizare

    1.   Consiliul de administrație

    Compus din câte un reprezentant din fiecare stat membru, doi reprezentanți ai Comisiei și doi experți independenți desemnați de către Parlamentul European

    Adoptă programul de activitate, raportul general de activități și bugetul.

    2.   Directorul

    Numit de Consiliul de administrație, la propunerea Comisiei

    3.   Comitetul științific

    Prezintă avize. Este compus din cel mult cincisprezece oameni de știință de renume, numiți pe baza excelenței lor în domenii științifice de către Consiliul de administrație, în urma publicării unei invitații de manifestare a interesului. De asemenea, Consiliul de administrație poate extinde Comitetul științific, desemnând un grup de experți responsabili de evaluarea riscurilor asociate noilor substanțe psihoactive

    4.   Auditul extern

    Curtea de Conturi

    5.   Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul European, la recomandarea Consiliului

    Resurse puse la dispoziția observatorului în 2010 (2009)

    Buget

    15,9 milioane de euro (14,7 milioane de euro). Subvenție din partea Uniunii 94 % (97 %)

    Situația personalului la 31 decembrie 2010

    Număr de posturi prevăzute în schema de personal: 84 (82)

    Posturi ocupate: 78 (78)

    + 27 (26) de alte posturi (experți naționali detașați, agenți contractuali și interimari)

    Total personal: 105 (104)

    Repartizarea sarcinilor

     

    operaționale: 63,5 (62,5)

     

    administrative și de sprijin informatic: 29,5 (30)

     

    mixte: 12 (11,5)

    Produse și servicii furnizate în 2010 (2009)

    Rețea

    Observatorul dispune de o rețea informatizată pentru colectarea și schimbul de informații, denumită „Rețeaua europeană de informații privind drogurile și toxicomania” (Reitox); această rețea pune în legătură rețelele naționale de informații privind drogurile, centrele specializate din statele membre și sistemele de informații ale organizațiilor internaționale care cooperează cu observatorul

    Publicații

    Raport anual privind situația drogurilor în Europa; 23 (23) de versiuni lingvistice, publicat și accesibil pe un site web interactiv

    Publicații privind diverse teme: 3 (2)

    Buletin statistic și site web interactiv conținând peste 350 (350) de tabele și 100 (100) de grafice

    Raport general de activități: anual, 1 (1)

    Buletin informativ Drugnet Europe: 4 (4) numere

    „Drogurile în obiectiv” (serie de informări privind politicile de profil): 0 (2) numere

    Monografie științifică OEDT: 1 (1)

    Insights (Informări) OEDT: 0 (1)

    Lucrări tematice OEDT: 1 (4)

    Publicații comune: 3 (1)

    Profiluri droguri: 3 (3) profiluri noi și 14 (11) profiluri actualizate

    Studii tehnice și științifice, inclusiv articole și rezumate științifice: 26 (23)

    Postere științifice: 1 (22)

    Sistem de colectare, validare, arhivare și interogare de date (Fonte)

    Alte site-uri web

    Creare/actualizare/dezvoltare a conținutului site-ului public al OEDT, incluzând:

    Analize generale de țară

    Prezentări generale privind tratamentul dependenței de droguri, profiluri de prevenire

    Baza de date legislativă europeană privind drogurile

    Arhiva de instrumente de evaluare

    Portal de bune practici (acțiune de schimb de informații privind reducerea cererii de droguri, module privind reducerea riscurilor și tratamentul)

    Pagini tematice

    Bază de date cu publicațiile

    Broșuri promoționale:   1 (1);

    Materiale de conferință: 1 (0)

    Produse mass-media: 14 (12) comunicate de presă (5 în 23 de limbi) și 9 (6) fișe informative; 1 (0) prezentare Power Point în 23 de limbi

    Participări la conferințe/reuniuni internaționale:   183 (174).

    Organizare de reuniuni tehnice și științifice:   83 (29).

    Sursa: Informații furnizate de observator.


    RĂSPUNSURILE OBSERVATORULUI

    1.

    Observatorul ia act de raportul Curții.


    Top