Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0773

    Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor electrice destinate utilizării în cadrul unor anumite limite de tensiune

    /* COM/2011/0773 final - 2011/0357 (COD) */

    52011PC0773

    Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor electrice destinate utilizării în cadrul unor anumite limite de tensiune /* COM/2011/0773 final - 2011/0357 (COD) */


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1. Contextul propunerii

    Contextul general, motivele și obiectivele propunerii

    Prezenta propunere este prezentată în cadrul punerii în aplicare a „pachetului bunuri” adoptat în 2008. Ea face parte dintr-un pachet de propuneri care aliniază zece directive privind produsele la Decizia CE nr. 768/2008 de stabilire a unui cadru comun pentru comercializarea produselor.

    Legislația de armonizare a Uniunii (UE), care asigură libera circulație a produselor, a contribuit în mod considerabil la realizarea și funcționarea pieței unice. Ea se bazează pe un nivel ridicat de protecție și oferă operatorilor economici mijloacele de a demonstra conformitatea produselor, asigurând astfel libera lor circulație grație încrederii în produse.

    Directiva 2006/95/CE este un exemplu de legislație de armonizare a Uniunii, asigurând libera circulație a echipamentelor electrice. Ea stabilește obiectivele privind siguranța pe care echipamentele electrice trebuie să le îndeplinească pentru a fi puse la dispoziție pe piața UE. Producătorii trebuie să demonstreze că un echipament electric a fost proiectat și fabricat în conformitate cu obiectivele privind siguranța și să aplice marcajul CE.

    Experiența legată de punerea în aplicare a legislației de armonizare a Uniunii a arătat – la scară transsectorială – anumite lacune și incoerențe în ceea ce privește punerea în aplicare și asigurarea respectării acestei legislații, ducând la:

    – prezența unor produse neconforme sau periculoase pe piață și, prin urmare, o anumită lipsă de încredere în marcajul CE;

    – dezavantaje concurențiale pentru operatorii economici care respectă legislația, în raport cu cei care eludează normele;

    – tratament inegal în cazul produselor neconforme și denaturarea concurenței între operatorii economici din cauza diferitelor practici de asigurare a respectării legislației;

    – practici diferite aplicate de autoritățile naționale pentru desemnarea organismelor de evaluare a conformității;

    De asemenea, cadrul de reglementare a devenit din ce în ce mai complex, deoarece, în mod frecvent, mai multe acte legislative se aplică simultan unuia și aceluiași produs. Din cauza incoerențelor între aceste acte legislative, operatorii economici și autoritățile au din ce în ce mai multe dificultăți în ceea ce privește interpretarea și aplicarea corectă a legislației.

    Pentru a remedia aceste lacune orizontale din cadrul legislației de armonizare a Uniunii, observate în mai multe sectoare industriale, a fost adoptat în 2008 „noul cadru legislativ”, ca parte a „pachetului bunuri”. Obiectivul său este consolidarea și completarea normelor existente, precum și îmbunătățirea aspectelor practice ale aplicării și asigurării respectării lor. Noul cadru legislativ (NCL) este constituit din două instrumente complementare, și anume Regulamentul nr. 765/2008 privind acreditarea și supravegherea pieței și Decizia nr. 768/2008 de stabilire a unui cadru comun pentru comercializarea produselor.

    Regulamentul NCL a introdus norme privind acreditarea (un instrument pentru evaluarea competenței organismelor de evaluare a conformității) și cerințele pentru organizarea și realizarea activităților de supraveghere a pieței și de control al produselor din țări terțe. Începând cu 1 ianuarie 2010, aceste norme se aplică direct în toate statele membre.

    Decizia NCL stabilește un cadru comun pentru legislația de armonizare a UE aplicabilă produselor. Acest cadru este format din dispozițiile utilizate în mod curent în legislația UE privind produsele (de exemplu, definiții, obligațiile operatorilor economici, mecanisme de salvgardare etc.). Aceste dispoziții comune au fost consolidate pentru a garanta faptul că directivele pot fi aplicate și că se poate asigura respectarea lor într-un mod mai eficient în practică. Au fost introduse noi elemente, cum ar fi obligațiile care le revin importatorilor, care sunt esențiale pentru îmbunătățirea siguranței produselor pe piață.

    Dispozițiile deciziei NCL și cele ale regulamentului NCL sunt complementare și strâns corelate. Decizia NCL conține obligațiile care le revin operatorilor economici, permițând autorităților de supraveghere a pieței să îndeplinească în mod adecvat sarcinile care le sunt impuse de regulamentul NCL și să asigure o aplicare eficientă și coerentă a legislației UE privind produsele.

    Cu toate acestea, spre deosebire de regulamentul NCL, dispozițiile deciziei NCL nu sunt direct aplicabile. Pentru a garanta faptul că toate sectoarele economice care fac obiectul legislației de armonizare a Uniunii beneficiază de îmbunătățirile aduse de NCL, dispozițiile deciziei NCL trebuie integrate în legislația existentă privind produsele.

    Un studiu realizat după adoptarea „pachetului bunuri” în 2008 a arătat că o parte majoră a legislației de armonizare a Uniunii cu privire la produse urma să fie revizuită în următorii trei ani, nu doar pentru a remedia problemele observate în ansamblul sectoarelor, ci și din motive specifice fiecărui sector. O astfel de revizuire ar include automat o aliniere a legislației în cauză la decizia NCL deoarece Consiliul, Parlamentul și Comisia s-au angajat să utilizeze dispozițiile sale cât mai mult posibil în viitoarea legislație privind produsele pentru a garanta o coerență optimă a cadrului de reglementare.

    Pentru un anumit număr de alte directive de armonizare ale Uniunii, inclusiv Directiva 2006/95/CE, nu se preconiza nicio revizuire datorată unor probleme sectoriale specifice în acest interval. Pentru a garanta că problemele legate de neconformitate sunt totuși remediate în aceste sectoare și pentru a asigura coerența cadrului general de reglementare aplicabil produselor, s-a decis să se alinieze aceste directive la dispozițiile deciziei NCL în cadrul unui pachet.

    Coerența cu alte politici și obiective ale Uniunii

    Prezenta inițiativă este în conformitate cu Actul privind piața unică[1], care a subliniat necesitatea de a restabili încrederea consumatorilor în calitatea produselor de pe piață și importanța consolidării supravegherii pieței.

    De asemenea, ea sprijină politica Comisiei privind o mai bună legiferare și simplificarea cadrului de reglementare.

    2. Consultarea părților interesate și evaluarea impactului

    Consultarea părților interesate

    Alinierea Directivei 2006/95/CE la decizia NCL a fost discutată cu experții naționali responsabili cu punerea în aplicare a acestei directive, cu grupul de cooperare administrativă, precum și în cadrul unor întâlniri bilaterale cu asociațiile din acest sector.

    Din iunie până în octombrie 2010, a fost organizată o consultare publică care a inclus toate sectoarele implicate în această inițiativă. Ea a constat în patru chestionare adresate operatorilor economici, autorităților, organismelor notificate și, respectiv, utilizatorilor, serviciile Comisiei primind 300 de răspunsuri. Rezultatele sunt publicate la următoarea adresă:

    http://ec.europa.eu/enterprise/policies/single-market-goods/regulatory-policies-common-rules-for-products/new-legislative-framework/index_en.htm

    Pe lângă consultarea generală, s-a desfășurat o consultare specifică adresată IMM-urilor. În mai/iunie 2010, au fost consultate 603 IMM-uri prin intermediul Rețelei întreprinderilor europene. Rezultatele sunt disponibile la adresa: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/single-market-goods/files/new-legislative-framework/smes_statistics_en.pdf

    Procesul de consultare a pus în lumină un sprijin amplu pentru această inițiativă. Necesitatea de a îmbunătăți supravegherea pieței și sistemul de evaluare și monitorizare a organismelor notificate este unanim recunoscută. Autoritățile susțin deplin acest exercițiu, deoarece va consolida sistemul existent și va îmbunătăți cooperarea la nivelul UE. Întreprinderile așteaptă condiții de concurență mai echitabile rezultate din acțiuni mai eficiente împotriva produselor care nu respectă legislația, precum și un efect de simplificare în urma alinierii legislației. Au fost exprimate anumite preocupări privind unele obligații care sunt, totuși, indispensabile pentru creșterea eficienței supravegherii pieței. Aceste măsuri nu vor presupune costuri semnificative pentru sectoarele în cauză, iar beneficiile care rezultă din îmbunătățirea supravegherii pieței ar trebui să depășească de departe costurile.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Evaluarea impactului prezentului pachet de măsuri de punere în aplicare s-a bazat în mare măsură pe evaluarea impactului realizată pentru Noul cadru legislativ. Pe lângă expertiza obținută și analizată în acel context, s-a realizat o nouă consultare în rândul experților și al grupurilor de interes din sectoare specifice, precum și al experților „orizontali” care își desfășoară activitatea în domeniul armonizării tehnice, al evaluării conformității, al acreditării și al supravegherii pieței.

    Evaluarea impactului

    Pe baza informațiilor colectate, Comisia a efectuat o evaluare a impactului care a examinat și a comparat trei opțiuni.

    Opțiunea 1- Nicio modificare a situației actuale

    Această opțiune nu propune nicio modificare a directivei actuale și se bazează exclusiv pe anumite îmbunătățiri care pot fi așteptate în urma regulamentului NCL.

    Opțiunea 2 – Alinierea la decizia NCL prin măsuri nelegislative

    Opțiunea 2 examinează posibilitatea încurajării unei alinieri voluntare la dispozițiile prevăzute în decizia NCL prin, de exemplu, prezentarea lor sub forma celor mai bune practici în documentele de orientare.

    Opțiunea 3 – Alinierea la decizia NCL prin măsuri legislative

    Această opțiune constă în integrarea dispozițiilor deciziei NCL în directiva existentă.

    Opțiunea 3 a fost considerată ca fiind opțiunea preferată deoarece:

    – va îmbunătăți competitivitatea întreprinderilor și a organismelor notificate care își iau în serios obligațiile, spre deosebire de cele care eludează sistemul;

    – va îmbunătăți funcționarea pieței interne prin asigurarea unui tratament egal pentru toți operatorii economici, în special importatori și distribuitori;

    – nu presupune costuri semnificative pentru operatorii economici; pentru cei care își desfășoară deja activitatea în mod responsabil, nu se preconizează costuri suplimentare sau se preconizează doar costuri neglijabile;

    – este considerată mai eficientă decât opțiunea 2: opțiunea 2 neavând forță executorie, nu este sigur că efectele pozitive așteptate s-ar concretiza în cazul alegerii acelei opțiuni;

    – opțiunile 1 și 2 nu oferă soluții la problema incoerențelor din cadrul de reglementare și, prin urmare, nu au niciun impact pozitiv asupra simplificării cadrului de reglementare.

    3. Principalele elemente ale propunerii 3.1. Definiții orizontale

    Propunerea introduce definiții armonizate ale termenilor care sunt utilizați în mod curent în legislația de armonizare a Uniunii și care ar trebui, prin urmare, să fie interpretați în mod coerent în ansamblul acestei legislații.

    3.2. Obligațiile operatorilor economici și cerințe în materie de trasabilitate

    Propunerea clarifică obligațiile producătorilor și ale reprezentanților autorizați și introduce obligații pentru importatori și distribuitori. Importatorii trebuie să verifice faptul că producătorul a efectuat procedura aplicabilă de evaluare a conformității și a întocmit o documentație tehnică. De asemenea, ei trebuie să se asigure împreună cu producătorul că această documentație tehnică poate fi pusă la dispoziție autorităților la cerere. În plus, importatorii trebuie să verifice că echipamentele electrice poartă marcajul corect și sunt însoțite de informațiile necesare privind siguranța. Ei trebuie să păstreze o copie a declarației UE de conformitate și să indice numele și adresa lor pe produs sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, pe ambalaj sau în documentația care însoțește produsul. Distribuitorii trebuie să verifice că echipamentul electric poartă marcajul CE, numele producătorului și al importatorului, dacă este cazul, și că este însoțit de documentația și instrucțiunile necesare.

    Importatorii și distribuitorii trebuie să coopereze cu autoritățile de supraveghere a pieței și să adopte măsurile adecvate în cazul în care au furnizat echipamente electrice neconforme.

    Sunt introduse obligații sporite în materie de trasabilitate pentru toți operatorii economici. Echipamentele electrice trebuie să poarte numele și adresa producătorului și un număr care să permită identificarea lor și stabilirea legăturii între echipamentul electric și documentația sa tehnică. Atunci când un echipament electric este importat, numele și adresa importatorului trebuie, de asemenea, menționate pe echipamentul electric. De asemenea, fiecare operator economic trebuie să fie în măsură să indice autorităților numele operatorului economic care i-a furnizat un echipament electric sau căruia i-a furnizat un echipament electric.

    3.3. Standardele armonizate

    Respectarea standardelor armonizate conferă prezumția de conformitate cu cerințele esențiale. La 1 iunie 2011, Comisia a adoptat o propunere de Regulament privind standardizarea europeană [COM(2011) 315 final][2] care stabilește un cadru juridic orizontal pentru standardizarea europeană. Propunerea de regulament conține, printre altele, dispoziții privind cererile de standardizare adresate de Comisie organismelor europene de standardizare, privind procedura pentru obiecțiile la standardele armonizate și privind participarea părților interesate la procesul de standardizare. Prin urmare, dispozițiile Directivei 2006/95/CE care vizează aceleași aspecte au fost eliminate în prezenta propunere din motive de securitate juridică.

    Dispoziția care conferă prezumția de conformitate cu standardele armonizate a fost modificată pentru a clarifica domeniul de aplicare al prezumției de conformitate atunci când standardele vizează doar parțial cerințele esențiale.

    3.4. Evaluarea conformității și marcajul CE

    Directiva 2006/95/CE a stabilit procedurile adecvate de evaluare a conformității pe care producătorii trebuie să le aplice pentru a demonstra că echipamentele lor electrice respectă obiectivele privind siguranța. Propunerea aliniază aceste proceduri la versiunile lor actualizate prevăzute în decizia NCL. Ea introduce, de asemenea, un model de declarație UE de conformitate.

    Principiile generale privind marcajul CE sunt prevăzute la articolul 30 din Regulamentul 765/2008, în timp ce dispozițiile detaliate privind aplicarea marcajului CE pe echipamentele electrice au fost introduse în prezenta propunere.

    3.5. Supravegherea pieței și procedura clauzei de salvgardare

    Propunerea revizuiește procedura clauzei de salvgardare în vigoare. Ea introduce o fază de schimb de informații între statele membre și precizează măsurile care trebuie luate de autoritățile în cauză în cazul identificării unui echipament electric neconform. Procedura clauzei de salvgardare propriu-zisă - care duce la o decizie la nivelul Comisiei indicând dacă o măsură este justificată sau nu - este lansată doar în cazul în care un alt stat membru ridică obiecții cu privire la o măsură adoptată împotriva unui echipament electric. Dacă nu s-a exprimat niciun dezacord cu privire la măsura restrictivă adoptată, toate statele membre trebuie să întreprindă acțiunile adecvate pe teritoriul lor.

    4. Elemente juridice ale propunerii

    Temei juridic

    Propunerea se bazează pe articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    Principiul subsidiarității

    Piața internă este o competență partajată între Uniune și statele membre. Principiul subsidiarității se aplică în special în ceea ce privește noile dispoziții adăugate care au drept obiectiv îmbunătățirea aplicării efective a Directivei 2006/95/CE, și anume, obligațiile importatorului și ale distribuitorului, dispozițiile în materie de trasabilitate, dispozițiile privind evaluarea și obligațiile consolidate de cooperare în contextul procedurilor revizuite de supraveghere a pieței și de salvgardare.

    Experiența legată de aplicarea legislației a arătat că măsurile adoptate la nivel național au dus la abordări divergente și la un tratament diferit al operatorilor economici în interiorul UE, ceea ce compromite realizarea obiectivului prezentei directive. Luarea unor măsuri la nivel național pentru a remedia problemele riscă să creeze obstacole în calea liberei circulații a mărfurilor. De asemenea, acțiunile întreprinse la nivel național sunt limitate la competența teritorială a unui stat membru. Având în vedere amplificarea internaționalizării comerțului, numărul de probleme transfrontaliere se află într-o creștere constantă. O acțiune coordonată la nivelul UE este în măsură să îndeplinească mult mai bine obiectivele stabilite și, în special, va spori eficiența supravegherii pieței. Prin urmare, este mai adecvat să se ia măsuri la nivelul UE.

    În ceea ce privește problema incoerențelor constatate între directive, ea poate fi soluționată doar de către organul legislativ al Uniunii.

    Proporționalitate

    În conformitate cu principiul proporționalității, modificările propuse nu depășesc ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor stabilite.

    Obligațiile noi sau modificate nu impun sarcini și costuri inutile industriei – în special întreprinderilor mici și mijlocii – sau administrațiilor. În cazul în care se constată că anumite modificări au efecte negative, analiza impactului opțiunii permite găsirea celei mai potrivite soluții în raport cu problemele identificate. Un număr de modificări se referă la îmbunătățirea clarității directivei existente fără a introduce noi cerințe care presupun costuri suplimentare.

    Tehnica legislativă utilizată

    Alinierea la decizia NCL necesită un număr de modificări de fond ale dispozițiilor Directivei 2006/95/CE. Pentru a asigura lizibilitatea textului modificat, a fost aleasă tehnica reformării, în conformitate cu Acordul interinstituțional din 28 noiembrie 2001 privind utilizarea mai structurată a tehnicii de reformare a actelor legislative[3].

    Modificările aduse dispozițiilor Directivei 2006/95/CE se referă la: definiții, obligațiile operatorilor economici, prezumția de conformitate conferită de standardele armonizate, declarația de conformitate, marcajul CE, procedura clauzei de salvgardare și procedurile de evaluare a conformității.

    Propunerea nu modifică domeniul de aplicare și obiectivele privind siguranța ale Directivei 2006/95.

    5. Implicații bugetare

    Prezenta propunere nu are implicații pentru bugetul UE.

    6. Informații suplimentare

    Abrogarea actelor legislative existente

    Adoptarea propunerii va duce la abrogarea Directivei 2006/95/CE.

    Spațiul Economic European

    Propunerea prezintă interes pentru SEE și ar trebui, prin urmare, extinsă la Spațiul Economic European.

    ê 2006/95 (adaptat)

    2011/0357 (COD)

    Propunere de

    DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI

    privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la Ö punerea la dispoziție pe piață a Õ echipamentelore electrice destinate utilizării în cadrul unor anumite limite de tensiune

    (Reformare)

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene Ö privind funcționarea Uniunii Europene Õ, în special articolul 95 Ö 114 Õ,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[4],

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    ò nou

    (1) Directiva 2006/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la echipamentele electrice destinate utilizării în cadrul unor anumite limite de tensiune[5] trebuie să facă obiectul mai multor modificări substanțiale. Din motive de claritate, ar trebui să se procedeze la reformarea directivei menționate.

    (2) Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerințelor de acreditare și de supraveghere a pieței în ceea ce privește comercializarea produselor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93[6] stabilește normele privind acreditarea organismelor de evaluare a conformității, oferă un cadru pentru supravegherea pieței produselor și pentru controlul produselor provenite din țările terțe și prevede principiile generale privind marcajul CE.

    (3) Decizia nr. 768/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 iulie 2008 privind un cadru comun pentru comercializarea produselor și de abrogare a Deciziei 93/465/CEE a Consiliului[7] stabilește un cadru comun de principii generale și dispoziții de referință menite să se aplice în întreaga legislație care armonizează condițiile pentru comercializarea produselor, astfel încât să confere o bază coerentă pentru revizuirea sau reformarea legislației respective. Prin urmare, Directiva 2006/95/CE ar trebui adaptată la decizia respectivă.

    ê 2006/95 considerentul 1 (adaptat)

    Directiva 73/23/CEE a Consiliului din 19 februarie 1973 privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la echipamentele electrice destinate utilizării în cadrul unor anumite limite de tensiune[8] a fost modificată substanțial[9]. În interesul clarității și al logicii directiva menționată anterior ar trebui codificată.

    ê 2006/95 considerentul 2

    Dispozițiile în vigoare în statele membre destinate să asigure siguranța în utilizarea echipamentelor electrice în cadrul unor anumite limite de tensiune pot să difere, constituind un obstacol în calea comerțului.

    ê 2006/95 considerentul 3

    În anumite state membre, în privința anumitor echipamente electrice, legislația privind siguranța ia forma unor măsuri preventive și represive prin intermediul dispozițiilor obligatorii.

    ê 2006/95 considerentul 4

    În alte state membre, pentru a realiza același obiectiv, legislația privind siguranța face trimitere la standardele tehnice stabilite de organismele de standardizare. Un astfel de sistem oferă avantajul unui adaptări rapide la progresul tehnic, fără a neglija cerințele de siguranță.

    ê 2006/95 considerentul 5

    Anumite state membre desfășoară proceduri administrative pentru aprobarea standardelor. Această aprobare nu afectează nici conținutul tehnic al standardelor în vreun fel, nici nu limitează condițiile lor de utilizare. Prin urmare, această aprobare nu poate modifica efectele standardelor armonizate și publicate, din punctul de vedere al Comunității.

    ê 2006/95 considerentul 6

    În cadrul Comunității, respectarea de către aceste echipamente a anumitor cerințe de siguranță recunoscute în toate statele membre, ar trebui să permită libera circulație a echipamentelor electrice. Fără a aduce atingere oricărui alt mijloc de probă, dovada respectării acestor cerințe poate fi stabilită prin trimitere la standardele armonizate care încorporează aceste condiții. Aceste standarde armonizate ar trebui să fie stabilite de comun acord de către organisme și fiecare stat membru ar trebui să le notifice celorlalte state membre și Comisiei și ar trebui să fie aduse la cunoștința publicului cât mai larg. O astfel de armonizare ar trebui să elimine, pe plan comercial, inconvenientele rezultând din diferențele între standardele naționale.

    ê 2006/95 considerentul 7

    Fără a aduce atingere oricărui alt mijloc de probă, respectarea standardelor armonizate de către echipamentele electrice poate fi prezumată pe baza aplicării sau emiterii mărcilor ori certificatelor de către organizațiile competente sau, în absența acestora, pe baza unei declarații de conformitate a producătorului. Pentru a încuraja eliminarea barierelor din calea comerțului, statele membre ar trebui să recunoască astfel de mărci sau certificate sau astfel de declarații ca elemente doveditoare. Având în vedere acest scop, mărcile sau certificatele menționate anterior ar trebui făcute cunoscute în special prin publicarea lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    ò nou

    (4) Operatorii economici ar trebui să fie răspunzători pentru conformitatea echipamentelor electrice, în funcție de rolul lor respectiv în lanțul de aprovizionare, astfel încât să asigure un nivel ridicat de protecție a intereselor publice, cum ar fi sănătatea, siguranța și protecția consumatorilor, și să garanteze o concurență loială pe piața Uniunii.

    (5) Toți operatorii economici care intervin în lanțul de aprovizionare și de distribuție ar trebui să ia măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că pun la dispoziție pe piață numai echipamente electrice care sunt în conformitate cu prezenta directivă. Este necesar să se prevadă o distribuție clară și proporțională a obligațiilor care corespund rolului deținut de fiecare operator în procesul de furnizare și distribuție.

    (6) Producătorul, având cunoștințe detaliate privind procesul de proiectare și de producție, este cel mai în măsură să efectueze procedura completă de evaluare a conformității pentru echipamentele electrice. Evaluarea conformității ar trebui, așadar, să rămână exclusiv obligația producătorului.

    (7) Deși evaluarea conformității ar trebui să cadă în sarcina producătorului, fără a fi necesară implicarea unui organism independent de evaluare a conformității, pentru a facilita finalizarea procedurii de evaluare a conformității, producătorilor ar trebui să li se permită să solicite asistență din partea unui laborator independent de evaluare a conformității.

    (8) Este necesar să se asigure că echipamentele electrice din țările terțe care intră pe piața Uniunii respectă cerințele din prezenta directivă, în special că producătorii au aplicat procedurile de evaluare adecvate pentru aceste echipamente electrice. Prin urmare, ar trebui să se prevadă dispoziții care să impună importatorilor obligația de a se asigura că echipamentele electrice pe care le introduc pe piață respectă cerințele din prezenta directivă și de a nu introduce pe piață echipamente electrice care nu îndeplinesc cerințele respective sau prezintă un risc. De asemenea, ar trebui să se adopte dispoziții prin care să se impună importatorilor obligația de a se asigura că au fost aplicate procedurile de evaluare a conformității și că marcajul produselor și documentația elaborată de producători sunt disponibile pentru a fi inspectate de autoritățile de supraveghere.

    (9) Distribuitorul pune la dispoziție pe piață un echipament electric după ce acesta a fost introdus pe piață de producător sau de importator și trebuie să acționeze cu grija cuvenită pentru a se asigura că prin operațiunile sale de manipulare a echipamentului electric nu influențează negativ conformitatea echipamentului electric.

    (10) Atunci când introduce un echipament electric pe piață, fiecare importator ar trebui să indice pe echipamentul electric numele său și adresa la care poate fi contactat. Ar trebui să fie prevăzute excepții în cazurile în care dimensiunea sau natura echipamentului electric nu permite acest lucru. Printre acestea se numără cazurile în care importatorul ar trebui să deschidă ambalajul pentru a-și putea înscrie numele și adresa pe produs.

    (11) Orice operator economic care introduce pe piață un echipament electric sub numele sau marca sa sau care modifică un echipament electric într-un mod care ar putea afecta conformitatea acestuia cu cerințele prezentei directive ar trebui să fie considerat ca fiind producător și ar trebui să își asume obligațiile producătorului.

    (12) Distribuitorii și importatorii, dată fiind proximitatea lor față de piață, ar trebui să fie implicați în sarcinile de supraveghere a pieței desfășurate de autoritățile naționale competente și ar trebui să fie pregătiți să participe activ, furnizând autorităților respective toate informațiile necesare referitoare la echipamentul electric vizat.

    (13) Asigurarea trasabilității echipamentelor electrice pe tot parcursul lanțului de aprovizionare contribuie la simplificarea și la eficientizarea supravegherii pieței. Un sistem de trasabilitate eficient facilitează sarcina autorităților de supraveghere a pieței de a identifica operatorii economici care au pus la dispoziție pe piață produse neconforme.

    (14) Prezenta directivă ar trebui să se limiteze la exprimarea obiectivelor privind siguranța. Pentru a facilita evaluarea conformității cu obiectivele respective, este necesar să se prevadă prezumția de conformitate pentru echipamentele electrice care sunt în conformitate cu standardele armonizate care sunt adoptate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. [../..] al Parlamentului European și al Consiliului din […..] privind standardizarea europeană și de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/105/CE și 2009/23/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului în scopul exprimării specificațiilor tehnice detaliate ale obiectivelor respective.

    (15) Regulamentul (UE) nr. [../..] [privind standardizarea europeană] prevede o procedură pentru formularea de obiecții la standardele armonizate în cazul în care standardele respective nu satisfac în totalitate cerințele prezentei directive.

    ê 2006/95 considerentul 8 (adaptat)

    ð nou

    (16) Ca o măsură tranzitorie, lLibera circulație a echipamentelor electrice pentru care încă nu există standarde armonizate se poate realiza ar trebui să se realizeze prin aplicarea dispozițiilor privind siguranța sau a standardelor deja prevăzute de ð Comisia Electrotehnică Internațională ï alte organisme internaționale sau de unul dintre organismele care stabilesc standardele armonizate Ö prin aplicarea standardelor naționale Õ .

    ê 2006/95 considerentul 9

    Este posibil ca echipamentele electrice să fie puse în liberă circulație chiar dacă nu respectă cerințele de siguranță și, prin urmare, este oportun să se prevadă dispoziții corespunzătoare, pentru a reduce la minimum acest pericol.

    ê 2006/95 considerentul 10 (nou)

    Decizia 93/465/CEE a Consiliului[10] stabilește modulele diverselor faze ale procedurilor de evaluare a conformității, care sunt propuse pentru a fi utilizate în cadrul directivelor de armonizare tehnică.

    ê 2006/95 considerentul 11

    Alegerea procedurilor nu ar trebui să conducă la o diminuare a standardelor de securitate a echipamentelor electrice, care au fost deja stabilite în întreaga Comunitate.

    ò nou

    (17)             Pentru a permite operatorilor economici să demonstreze că echipamentele electrice puse la dispoziție pe piață respectă obiectivele privind siguranța și autorităților competente să se asigure de acest lucru, este necesar să se prevadă proceduri de evaluare a conformității. Decizia nr. 768/2008/CE stabilește module pentru procedurile de evaluare a conformității, care includ proceduri de la cea mai puțin strictă până la cea mai strictă, proporțional cu nivelul de risc implicat și cu nivelul de siguranță impus. Cu scopul de a asigura coerența intersectorială și de a evita variantele ad-hoc, se recomandă ca procedurile de evaluare a conformității să fie alese dintre aceste module.

    (18) Producătorii ar trebui să elaboreze o declarație UE de conformitate pentru a oferi informații detaliate cu privire la conformitatea unui echipament electric cu cerințele prezentei directive și ale altor acte legislative de armonizare relevante ale Uniunii.

    (19) Marcajul CE, indicând conformitatea unui echipament electric, este consecința vizibilă a unui întreg proces cuprinzând evaluarea conformității în sensul larg.          Principiile generale care reglementează marcajul CE sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 765/2008. Normele care reglementează aplicarea marcajului CE ar trebui prevăzute în prezenta directivă.

    (20) Pentru a asigura securitatea juridică, este necesar să se clarifice faptul că normele privind supravegherea pieței Uniunii și controlul produselor care intră pe piața Uniunii prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 765/2008 se aplică echipamentelor electrice. Prezenta directivă nu ar trebui să împiedice statele membre să aleagă autoritățile competente pentru îndeplinirea sarcinilor respective.

    (21) Directiva 2006/95/CE prevede deja o procedură de salvgardare care se aplică numai în cazul unui dezacord între statele membre cu privire la măsurile luate de către un stat membru. Pentru a crește transparența și a reduce timpul de procesare, este necesar să se îmbunătățească procedura clauzei de salvgardare în vigoare, cu scopul de a o face mai eficientă și de a utiliza expertiza disponibilă în statele membre.

    (22) Sistemul existent ar trebui să fie completat printr-o procedură în baza căreia părțile interesate să fie informate cu privire la măsurile preconizate în legătură cu produsele care prezintă riscuri pentru sănătatea și siguranța persoanelor sau cu privire la alte aspecte de protecție a interesului public. De asemenea, acest sistem ar trebui să permită autorităților de supraveghere a pieței ca, în cooperare cu operatorii economici relevanți, să acționeze într-o fază mai timpurie cu privire la astfel de produse.

    (23) În cazul în care statele membre și Comisia sunt de acord cu privire la justificarea unei măsuri luate de un stat membru, nu ar trebui să mai fie necesară intervenția ulterioară a Comisiei, cu excepția cazurilor în care neconformitatea poate fi atribuită unor deficiențe ale unui standard armonizat.

    (24) Statele membre ar trebui să stabilească norme privind sancțiunile aplicabile în cazul încălcării dispozițiilor naționale adoptate în temeiul prezentei directive și să asigure punerea în aplicare a acestor norme. Sancțiunile respective ar trebui să fie eficiente, proporționale și cu efect de descurajare.

    (25) Este necesar să se prevadă dispoziții tranzitorii care să permită punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor electrice care au fost deja introduse pe piață în conformitate cu Directiva 2006/95/CE.

    (26) Întrucât obiectivul prezentei directive, și anume, asigurarea faptului că echipamentele electrice de pe piață îndeplinesc cerințele care oferă un nivel ridicat de protecție a sănătății și siguranței și a altor interese publice, garantând în același timp funcționarea pieței interne, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre și, având în vedere amploarea și efectele sale, poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității de la articolul respectiv, prezenta directivă nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv.

    (27) Obligația de a transpune prezenta directivă în dreptul intern ar trebui să se limiteze la dispozițiile care reprezintă o modificare de fond în raport cu Directiva 2006/95/CE. Obligația de a transpune dispozițiile neschimbate rezultă din directiva anterioară.

    ê 2006/95 considerentul 12 (adaptat)

    (28) Prezenta directivă nu ar trebui să aducă atingere obligațiilor statelor membre referitoare la termenele pentru transpunerea în dreptul național și aplicarea directivelor prevăzute în anexa V partea B la Directiva 2006/95/CE,

    ê 2006/95 (adaptat)

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Capitolul 1

    ÖDispoziții generale Õ

    Articolul 1

    ÖDomeniu de aplicare Õ

    În sensul pPrezentaei directivăe, Ö se aplică Õ "echipamentelor electrice" înseamnă orice echipament destinate utilizării la o tensiune nominală cuprinsă între 50 și 1000 V pentru curentul electric alternativ și între 75 și 1500 V pentru curentul electric continuu, cu excepția echipamentelor și a fenomenelor enumerate în anexa II.

    ò nou

    Articolul 2 [Articolul R1 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Definiții

    În sensul prezentei directive, se aplică următoarele definiții:

    (1) „introducere pe piață” înseamnă punerea la dispoziție pentru prima dată a unui echipament electric pe piața Uniunii;

    (2) „punere la dispoziție pe piață” înseamnă furnizarea unui echipament electric pentru distribuție, consum sau uz pe piața Uniunii în cursul unei activități comerciale, contra cost sau gratuit;

    (3) „producător” înseamnă orice persoană fizică sau juridică care fabrică un echipament electric sau pentru care se proiectează sau se fabrică un astfel de echipament electric și care comercializează echipamentul în cauză sub numele sau marca sa;

    (4) „reprezentant autorizat” înseamnă orice persoană fizică sau juridică stabilită în Uniune care a primit un mandat scris din partea unui producător de a acționa în numele acestuia în legătură cu sarcini specifice;

    (5) „importator” înseamnă orice persoană fizică sau juridică stabilită în Uniune, care introduce pe piața Uniunii un echipament electric dintr-o țară terță;

    (6) „distribuitor” înseamnă orice persoană fizică sau juridică din lanțul de distribuție, alta decât producătorul sau importatorul, care pune la dispoziție pe piață echipamente electrice;

    (7) „operatori economici” înseamnă producătorul, reprezentantul autorizat, importatorul și distribuitorul;

    (8) „specificație tehnică” înseamnă un document care stabilește cerințele tehnice pe care trebuie să le îndeplinească un echipament electric;

    (9) „standard armonizat” înseamnă standard armonizat, astfel cum este definit la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. [../..] [privind standardizarea europeană];

    (10) „evaluare a conformității” înseamnă procesul prin care se demonstrează dacă au fost îndeplinite obiectivele privind siguranța referitoare la un echipament electric;

    (11) „rechemare” înseamnă orice măsură cu scopul de a returna un echipament electric care a fost pus deja la dispoziția utilizatorului final;

    (12) „retragere” înseamnă orice măsură cu scopul de a împiedica punerea la dispoziție pe piață a unui echipament electric din lanțul de aprovizionare;

    (13) „marcaj CE” înseamnă un marcaj prin care producătorul indică faptul că echipamentul electric este în conformitate cu cerințele aplicabile stabilite în legislația de armonizare a Uniunii care prevede aplicarea respectivului marcaj pe produs;

    (14) „legislația de armonizare a Uniunii” înseamnă orice legislație a Uniunii care armonizează condițiile de comercializare a produselor.

    ê 2006/95 (adaptat)

    ð nou

    Articolul 32

    ÖPunerea la dispoziție pe piață și obiective privind siguranța Õ

    1. Statele membre iau toate măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că eEchipamentele electrice pot fi ð puse la dispoziție ï introduse pe piață doar în cazul în care, fiind construite în conformitate cu aspectele de siguranță din buna practică inginerească Ö în materie de siguranță Õ în vigoare în Comunitate Ö Uniune Õ, nu pun în pericol siguranța persoanelor, a animalelor domestice sau a bunurilor atunci când sunt instalate și întreținute corespunzător și sunt folosite în scopul pentru care au fost create.

    ê 2006/95

    2. Elementele principale ale obiectivelor privind siguranța precizate în la alineatul (1) sunt menționate în anexa I.

    ê 2006/95 (adaptat)

    Articolul 43

    ÖLibera circulație Õ

    Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că, în cazul în care natura echipamentelor electrice permite respectarea dispozițiilor articolului 2, sub rezerva condițiilor prevăzute la articolul 5, 6, 7 sau 8 Ö prezentei directive Õ, libera circulație a acestora în cadrul Comunității Ö Uniunii Õ nu este împiedicată din motive de siguranță Ö de aspectele vizate de prezenta directivă Õ .

    Articolul 54

    ÖFurnizarea de electricitate Õ

    În legătură cu echipamentele electrice, statele membre se asigură că organismele furnizoare de electricitate nu impun cerințe mai riguroase privind siguranța decât cele prevăzute la articolul 2 3 Ö și în anexa I Õ pentru conectarea la rețea sau pentru alimentarea cu electricitate a utilizatorilor de echipamente electrice.

    Capitolul 2

    ÖObligațiile operatorilor economici Õ

    ê 2006/95

    Articolul 5

    Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că, în special, echipamentele electrice care respectă dispozițiile privind siguranța din standardele armonizate sunt considerate de către autoritățile lor administrative competente ca respectând dispozițiile articolului 2, în sensul introducerii pe piață și al liberei circulații, astfel cum se precizează la articolul 2 și, respectiv, 3.

    Standardele sunt considerate armonizate odată ce sunt elaborate de comun acord de organismele notificate de către statele membre în conformitate cu articolul 11 primul alineat litera (a) și publicate în temeiul procedurilor naționale. Standardele sunt actualizate în funcție de progresul tehnologic și evoluția bunei practici inginerești în materie de siguranță.

    În scopul informării, lista standardelor armonizate și referințele acestora se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    ò nou

    Articolul 6 [Articolul R2 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Obligațiile producătorilor

    1. Atunci când introduc echipamente electrice pe piață, producătorii se asigură că acestea au fost proiectate și fabricate în conformitate cu articolul 3 și anexa I.

    2. Producătorii întocmesc documentația tehnică menționată în anexa III și efectuează procedura de evaluare a conformității menționată în anexa III sau dispun efectuarea acestei proceduri.

    În cazul în care s-a demonstrat conformitatea echipamentului electric cu cerințele aplicabile prin procedura menționată la primul paragraf, producătorii întocmesc o declarație UE de conformitate și aplică marcajul UE.

    3. Producătorii păstrează documentația tehnică și declarația UE de conformitate timp de 10 ani după introducerea pe piață a echipamentului electric.

    4. Producătorii se asigură că există proceduri care să garanteze conformitatea continuă a producției în serie. Modificările în proiectare sau cele referitoare la caracteristicile produsului și modificările standardelor armonizate sau ale specificațiilor tehnice, în raport cu care se declară conformitatea unui echipament electric, se iau în considerare în mod corespunzător.

    Ori de câte ori acest lucru este justificat de riscurile prezentate de un echipament electric, producătorii testează prin eșantionare echipamentele electrice puse la dispoziție pe piață, pentru a proteja sănătatea și siguranța consumatorilor, investighează și, după caz, păstrează un registru de plângeri, echipamente electrice neconforme și rechemări ale unor echipamente electrice și informează distribuitorii privind orice astfel de activități de monitorizare.

    5. Producătorii se asigură că echipamentele electrice poartă tipul, lotul sau numărul de serie sau alt element care permite identificarea lor sau, dacă dimensiunea sau natura echipamentului electric nu permite acest lucru, producătorii se asigură că informația solicitată este prevăzută pe ambalaj sau într-un document care însoțește echipamentul electric.

    6. Producătorii indică numele lor, denumirea lor comercială înregistrată sau marca lor înregistrată și adresa la care pot fi contactați pe echipamentul electric sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe ambalaj sau într-un document care însoțește echipamentul electric. Adresa trebuie să indice un singur punct de contact pentru producător.

    7. Producătorii se asigură că echipamentul electric este însoțit de informații de siguranță, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către consumatori și alți utilizatori finali, după cum se stabilește de către statul membru în cauză.

    8. Producătorii care consideră sau au motive să creadă că un echipament electric pe care l-au introdus pe piață nu este conform cu prezenta directivă iau de îndată măsurile corective necesare pentru a aduce respectivul echipament electric în conformitate, pentru a-l retrage sau pentru a-l rechema, după caz. În plus, în cazul în care echipamentul electric prezintă un risc, producătorii informează imediat în acest sens autoritățile naționale competente din statele membre în care au pus la dispoziție pe piață echipamentul electric, indicând detaliile, în special cu privire la neconformitate și la orice măsuri corective luate.

    9. Producătorii, în urma unei cereri motivate din partea unei autorități naționale competente, furnizează acesteia toate informațiile și documentația necesară pentru a demonstra conformitatea echipamentului electric, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către autoritatea în cauză. Aceștia cooperează cu autoritatea respectivă, la cererea acesteia, cu privire la orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de echipamentele electrice pe care aceștia le-au introdus pe piață.

    Articolul 7 [Articolul R3 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Reprezentanți autorizați

    1. Un producător poate numi printr-un mandat scris un reprezentant autorizat.

    Obligațiile stabilite la articolul 6 alineatul (1) și întocmirea documentației tehnice nu fac parte din mandatul reprezentantului autorizat.

    2. Reprezentantul autorizat îndeplinește sarcinile prevăzute în mandatul primit de la producător. Mandatul permite reprezentantului autorizat să îndeplinească cel puțin următoarele:

    (a) să mențină declarația UE de conformitate și documentația tehnică la dispoziția autorităților naționale de supraveghere timp de 10 ani după ce echipamentul electric a fost introdus pe piață;

    (b) în urma unei cereri motivate din partea autorității naționale competente, să furnizeze acestei autorități toate informațiile și documentația necesară pentru a demonstra conformitatea unui echipament electric;

    (c) să coopereze cu autoritățile naționale competente, la cererea acestora, cu privire la orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor reprezentate de echipamentele electrice acoperite de mandatul reprezentantului autorizat.

    Articolul 8 [Articolul R4 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Obligațiile importatorilor

    1. Importatorii introduc pe piață numai echipamente electrice conforme.

    2. Înainte de introducerea unui echipament electric pe piață, importatorii garantează că procedura corespunzătoare de evaluare a conformității a fost îndeplinită de către producător. Aceștia garantează că producătorul a întocmit documentația tehnică, că echipamentul electric poartă marcajul CE, că acesta este însoțit de documentele necesare și că producătorul a respectat cerințele prevăzute la articolul 6 alineatele (5) și (6).

    În cazul în care un importator consideră sau are motive să creadă că un echipament electric nu este conform cu articolul 3 și anexa I, acesta nu poate introduce echipamentul electric pe piață înainte ca el să fie adus în conformitate. În plus, atunci când echipamentul electric prezintă un risc, importatorul informează producătorul și autoritățile de supraveghere a pieței în acest sens.

    3. Importatorii indică numele lor, denumirea lor comercială înregistrată sau marca lor înregistrată și adresa la care pot fi contactați pe echipamentul electric sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe ambalaj sau într-un document care însoțește echipamentul electric.

    4. Importatorii se asigură că echipamentul electric este însoțit de informații de siguranță, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către consumatori și alți utilizatori finali, după cum se stabilește de către statul membru în cauză.

    5. Importatorii se asigură că, atât timp cât un echipament electric se află în responsabilitatea lor, condițiile de depozitare sau transport nu periclitează conformitatea sa cu obiectivele privind siguranța prevăzute la articolul 3 și în anexa I.

    6. În cazul în care acest lucru este considerat oportun în raport cu riscurile prezentate de un echipament electric, importatorii, pentru protecția siguranței consumatorilor, testează prin eșantionare echipamentele electrice puse la dispoziție pe piață, investighează și, după caz, păstrează un registru de plângeri, echipamente electrice neconforme și rechemări ale unor echipamente electrice și informează distribuitorii privind această monitorizare.

    7. Importatorii care consideră sau au motive să creadă că un echipament electric pe care l-au introdus pe piață nu este conform cu prezenta directivă iau de îndată măsurile corective necesare pentru a aduce respectivul echipament electric în conformitate, pentru a-l retrage sau pentru a-l rechema, după caz. În plus, în cazul în care echipamentul electric prezintă un risc, importatorii informează imediat în acest sens autoritățile naționale competente din statele membre în care au pus la dispoziție pe piață echipamentul electric, indicând detaliile, în special cu privire la neconformitate și la orice măsuri corective luate.

    8. Importatorii păstrează o copie a declarației UE de conformitate la dispoziția autorităților de supraveghere a pieței pentru o perioadă de 10 ani după introducerea pe piață a echipamentului electric și se asigură că documentația tehnică poate fi pusă la dispoziția acestor autorități, la cerere.

    9. Importatorii, în urma unei cereri motivate din partea unei autorități naționale competente, furnizează acesteia toate informațiile și documentația necesară pentru a demonstra conformitatea echipamentului electric, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către autoritatea în cauză. Aceștia cooperează cu autoritatea respectivă, la cererea acesteia, cu privire la orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de echipamentele electrice pe care aceștia le-au introdus pe piață.

    Articolul 9 [Articolul R5 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Obligațiile distribuitorilor

    1. În cazul în care pun la dispoziție echipamente electrice pe piață, distribuitorii acționează cu grija cuvenită privind cerințele prezentei directive.

    2. Înainte de a pune la dispoziție echipamente electrice pe piață, distribuitorii verifică dacă echipamentul electric poartă marcajul CE, dacă acesta este însoțit de informații de siguranță, într-o limbă ușor de înțeles de către consumatori și alți utilizatori finali din statul membru în care echipamentul electric urmează a fi pus la dispoziție pe piață și dacă producătorul și importatorul au respectat cerințele prevăzute la articolul 6 alineatele (5) și (6) și la articolul 8 alineatul (3).

    În cazul în care un distribuitor consideră sau are motive să creadă că un echipament electric nu este conform cu cerințele prevăzute la articolul 3 și în anexa I, acesta nu poate pune la dispoziție echipamentul electric pe piață înainte ca el să fie adus în conformitate. Mai mult, atunci când echipamentul electric prezintă un risc, distribuitorul informează producătorul sau importatorul în acest sens, precum și autoritățile de supraveghere a pieței.

    3. Distribuitorii se asigură că, atât timp cât un echipament electric se află în responsabilitatea lor, condițiile de depozitare sau transport nu periclitează conformitatea sa cu cerințele prevăzute la articolul 3 și în anexa I.

    4. Distribuitorii care consideră sau au motive să creadă că echipamentul electric pe care l-au pus la dispoziție pe piață nu este conform cu prezenta directivă se asigură că sunt luate măsurile corective necesare pentru a aduce respectivul echipament în conformitate, pentru a-l retrage sau pentru a-l rechema, după caz. În plus, în cazul în care echipamentul electric prezintă un risc, distribuitorii informează imediat în acest sens autoritățile naționale competente din statele membre în care au pus la dispoziție pe piață echipamentul electric, indicând detaliile, în special cu privire la neconformitate și la orice măsuri corective luate.

    5. Distribuitorii, în urma unei cereri motivate din partea unei autorități naționale competente, furnizează acesteia toate informațiile și documentația necesară pentru a demonstra conformitatea echipamentului electric. Aceștia cooperează cu autoritatea respectivă, la cererea acesteia, cu privire la orice acțiune de eliminare a riscurilor prezentate de echipamentul electric pe care l-au pus la dispoziție pe piață.

    Articolul 10 [Articolul R6 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Situațiile în care obligațiile producătorilor se aplică importatorilor și distribuitorilor

    Un importator sau un distribuitor este considerat producător în sensul prezentei directive și este supus obligațiilor ce revin producătorului în temeiul articolului 6 atunci când introduce pe piață un echipament electric sub numele sau marca sa sau modifică un echipament electric deja introdus pe piață într-o manieră care poate afecta conformitatea cu cerințele prezentei directive.

    Articolul 11 [Articolul R7 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Identificarea operatorilor economici

    Operatorii economici transmit, la cerere, către autoritățile de supraveghere a pieței datele de identificare ale:

    (a)        oricărui operator economic care le-a furnizat un echipament electric;

    (b)        oricărui operator economic căruia i-au furnizat un echipament electric.

    Operatorii economici trebuie să poată prezenta informațiile prevăzute la primul paragraf pentru o perioadă de 10 ani după ce le-a fost furnizat echipamentul electric și pentru o perioadă de 10 ani după ce au furnizat echipamentul electric.

    Capitolul 3

    Conformitatea echipamentului electric

    Articolul 12 [Articolul R8 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Prezumția de conformitate cu standardele armonizate

    Echipamentele electrice care sunt conforme cu standardele armonizate sau cu părți ale acestora, ale căror referințe sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, sunt considerate a fi în conformitate cu obiectivele privind siguranța vizate de acele standarde sau părți ale acestora, stabilite la articolul 3 și în anexa I.

    [În cazul în care un standard armonizat satisface cerințele pe care le acoperă și care sunt prevăzute la articolul 3 și în anexa I, Comisia publică referințele standardelor respective în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.]

    ê 2006/95 (adaptat)

    ð nou

    Articolul 136

    ÖPrezumția de conformitate cu standardele internaționale Õ

    1. În cazul în care standardele armonizate, astfel cum sunt definite Ö menționate Õ la articolul 125, nu au fost încă elaborate și publicate, statele membre iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că, în scopul introducerii ð punerii la dispoziție ï pe piață sau al liberei circulații menționate la articolul 23 și, respectiv, 34, autoritățile lor administrative competente Ö consideră ca fiind conforme Õ acordă atenție respectării dispozițiilor articolului 32 Ö și anexei I Õ de către echipamentele electrice care respectă dispozițiile privind siguranța ale Comisiei internaționale pentru reguli de aprobare a echipamentelor electrice (CEE) sau ale Comisiei Electrotehnice Internaționale (IEC), în privința cărora s-a aplicat procedura de publicare prevăzută la alineatele (3) și (23).

    2. Dispozițiile privind siguranța menționate la alineatul (1) sunt notificate statelor membre de către Comisie, de la intrarea în vigoare a prezentei directive și, ulterior, la publicarea lor. Comisia, după consultarea statelor membre, indică dispozițiile și, în special, variantele pe care le recomandă a fi publicate.

    3. Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre, în termen de trei luni, posibilele lor Ö orice Õ obiecții Ö pe care le au Õ privind dispozițiile astfel notificate Ö în conformitate cu alineatul (2) Õ, indicând motivele de siguranță pe baza cărora dispozițiile în cauză nu ar trebui să fie recunoscute.

    În scopul informării, dispozițiile privind siguranța împotriva cărora nu au fost ridicate niciun fel de obiecții se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Articolul 147

    ÖPrezumția de conformitate cu standardele naționale Õ

    Atunci când nu există încă standarde armonizate în sensul Ö menționate la Õ articolului 5 12 sau dispoziții de siguranță publicate în conformitate cu Ö menționate la Õ articolul 613, statele membre iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că, în scopul introducerii ð punerii la dispoziție ï pe piață sau al circulației lor libere, astfel cum se precizează la articolul 23 și, respectiv, 34, autoritățile lor administrative competente consideră, de asemenea, că echipamentele electrice produse în conformitate cu dispozițiile de siguranță ale standardelor în vigoare în statul membru producător respectă dispozițiile articolului 23 Ö și anexa I Õ, în cazul în care asigură un nivel de siguranță echivalent cu cel cerut în propriul lor teritoriu.

    ê 2006/95

    Articolul 8

    1. Înainte de introducerea pe piață, echipamentelor electrice trebuie să li se aplice marcajul CE prevăzut la articolul 10, atestând conformitatea lor cu dispozițiile prezentei directive, inclusiv procedura de evaluare a conformității descrisă în anexa IV.

    2. În cazul unei contestări, producătorul sau importatorul poate prezenta un raport, întocmit de către un organism care este notificat în conformitate cu articolul 11 primul alineat litera (b), privind conformitatea echipamentelor electrice cu dispozițiile articolului 2.

    3. Atunci când echipamentele electrice fac obiectul altor directive privind alte aspecte care prevăd, de asemenea, aplicarea marcajului CE, acesta din urmă va preciza că echipamentele în cauză sunt, de asemenea, conforme cu dispozițiile acestor alte directive.

    Cu toate acestea, atunci când una sau mai multe din aceste directive permit producătorului, pe o perioadă de tranziție, să aleagă ce regim să aplice, marcajul CE indică numai conformitatea cu dispozițiile acelor directive aplicate de către producător. În acest caz, caracteristicile directivelor aplicate, astfel cum sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, trebuie precizate în documentele, notele sau instrucțiunile cerute de directive și care însoțesc echipamentele electrice.

    Articolul 9

    1. În cazul în care, din motive de siguranță, un stat membru interzice introducerea pe piață a oricărui echipament electric sau împiedică libera sa circulație, statul membru informează de îndată celelalte state membre în cauză și Comisia, indicând motivele pentru decizia sa și precizând în special:

                  (a) dacă neconformitatea sa cu articolul 2 se datorează unei deficiențe a standardelor armonizate menționate la articolul 5, a dispozițiilor menționate la articolul 6 sau a standardelor menționate la articolul 7;

                  (b) dacă neconformitatea sa cu articolul 2 se datorează aplicării incorecte a acestor standarde sau publicații sau nerespectării bunei practici inginerești prevăzute la articolul menționat anterior.

    2. În cazul în care alte state membre ridică obiecții privind decizia menționată la alineatul (1), Comisia consultă de îndată statele membre în cauză.

    3. În cazul în care nu s-a ajuns la un acord în termen de trei luni de la data comunicării informației, astfel cum se prevede la alineatul (1), Comisia obține avizul unuia dintre organismele notificate în conformitate cu articolul 11 primul alineat litera (b), care își are sediul social în afara teritoriului statelor membre în cauză și care nu a fost implicat în procedura prevăzută la articolul 8. Avizul precizează în ce măsură nu au fost respectate dispozițiile articolului 2.

    4. Comisia comunică avizul organismului menționat la alineatul (3) tuturor statelor membre care, în termen de o lună, pot face cunoscute Comisiei observațiile lor. Comisia ia act în același timp de orice observații ale părților în cauză cu privire la avizul respectiv.

    5. După ce ia act de aceste observații, Comisia formulează, după caz, recomandările sau avizele corespunzătoare.

    Articolul 10

    1. Marcajul de conformitate CE menționat în anexa III este aplicat de către producător sau reprezentantul său autorizat stabilit în cadrul Comunității pe echipamentele electrice sau, în caz contrar, pe ambalajul, pe instrucțiunile de utilizare sau pe certificatul de garanție, astfel încât să fie vizibil, ușor lizibil și indelebil.

    2. Se interzice aplicarea pe echipamentele electrice a oricăror marcaje pasibile de a induce în eroare părțile terțe în privința sensului și formei marcajului CE. Cu toate acestea, pot fi aplicate orice alte marcaje pe echipamentele electrice, ambalajele lor, pe instrucțiunile de utilizare sau pe certificatul de garanție, cu condiția ca prin aceasta să nu se reducă vizibilitatea și lizibilitatea marcajului CE.

    3. Fără a aduce atingere articolului 9:

                  (a) atunci când un stat membru stabilește că marcajul CE a fost aplicat în mod necorespunzător, producătorul sau reprezentantul său autorizat stabilit în cadrul Comunității este obligat să refacă echipamentele electrice pentru a respecta dispozițiile privind marcajul CE și să sisteze săvârșirea infracțiunii în temeiul condițiilor impuse de către statul membru;

                  (b) atunci când nerespectarea continuă, statul membru ia măsurile necesare pentru a restricționa sau interzice introducerea pe piață a echipamentelor electrice în cauză sau a asigura retragerea acestora de pe piață, în conformitate cu articolul 9.

    Articolul 11

    Fiecare stat membru informează celelalte state membre și Comisia cu privire la:

                  (a) organismele menționate la articolul 5 al doilea alineat;

                  (b) organismele care pot întocmi un raport în conformitate cu articolul 8 alineatul (2) sau pot da un aviz în conformitate cu articolul 9;

                  (c) referința publicării menționate la articolul 5 al doilea alineat.

    Orice modificare la cele menționate mai sus este notificată de către fiecare stat membru celorlalte state membre și Comisiei.

    Articolul 12

    Prezenta directivă nu se aplică echipamentelor electrice destinate exportului către țări terțe.

    ò nou

    Articolul 15 [Articolul R10 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Declarația UE de conformitate

    1. Declarația UE de conformitate stipulează faptul că îndeplinirea obiectivelor privind siguranța menționate la articolul 3 și în anexa I a fost demonstrată.

    2. Declarația UE de conformitate se structurează după modelul prevăzut în anexa IV la prezenta directivă, conține elementele specificate în modulul A din anexa III la prezenta directivă și se actualizează în permanență. Aceasta este tradusă în limba (limbile) impusă (impuse) de statul membru pe piața căruia este introdus sau pus la dispoziție echipamentul electric.

    3. În cazul în care echipamentul electric face obiectul mai multor acte ale Uniunii prin care se solicită o declarație UE de conformitate, se redactează o singură declarație UE de conformitate pentru toate aceste acte ale Uniunii. Declarația respectivă conține identificarea actelor în cauză, inclusiv referințele de publicare.

    4. Prin redactarea declarației UE de conformitate, producătorul își asumă responsabilitatea pentru conformitatea echipamentului electric.

    Articolul 16 [Articolul R11 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Principii generale ale marcajului CE

    Marcajul CE face obiectul principiilor generale prevăzute la articolul 30 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008.

    Articolul 17 [Articolul R12 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Norme și condiții pentru aplicarea marcajului CE

    1. Marcajul CE se aplică în mod vizibil, lizibil și indelebil pe echipamentul electric sau pe plăcuța cu date a echipamentului. În cazul în care acest lucru nu este posibil sau nu este justificat dată fiind natura echipamentului electric, marcajul se aplică pe ambalaj și pe documentele de însoțire.

    2. Marcajul CE se aplică înainte ca echipamentul electric să fie introdus pe piață.

    Capitolul 4

    Supravegherea pieței Uniunii, controlul produselor care intră pe piața Uniunii și procedurile de salvgardare

    Articolul 18

    Supravegherea pieței Uniunii și controlul produselor care intră pe piața Uniunii

    Articolul 15 alineatul (3) și articolele 16-29 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008 se aplică echipamentelor electrice.

    Articolul 19 [Articolul R31 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Procedura aplicabilă echipamentelor electrice care prezintă un risc la nivel național

    1. În cazul în care autoritățile de supraveghere a pieței dintr-un stat membru au acționat în temeiul articolului 20 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008 sau în cazul în care au motive suficiente să creadă că un echipament electric care intră sub incidența prezentei directive prezintă un risc pentru siguranța persoanelor, a animalelor domestice sau a bunurilor, acestea fac o evaluare cu privire la echipamentul electric în cauză, acoperind toate cerințele stabilite în prezenta directivă. Operatorii economici relevanți cooperează cu autoritățile de supraveghere a pieței, în funcție de necesități.

    În cazul în care, pe parcursul evaluării respective, autoritățile de supraveghere a pieței constată că echipamentul electric nu respectă cerințele stabilite în prezenta directivă, ele solicită de îndată operatorului economic relevant să întreprindă toate acțiunile corective adecvate pentru a aduce echipamentul electric în conformitate cu respectivele cerințe, să retragă echipamentul electric de pe piață sau să îl recheme în decursul unei perioade rezonabile, proporțională cu natura riscului, pe care o stabilesc acestea.

    Articolul 21 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008 se aplică măsurilor menționate la al doilea paragraf.

    2. În cazul în care autoritățile de supraveghere a pieței consideră că neconformitatea nu se limitează la teritoriul lor național, acestea informează Comisia și celelalte state membre cu privire la rezultatele evaluării și la acțiunile pe care ele le-au solicitat a fi întreprinse de operatorul economic.

    3. Operatorul economic se asigură că sunt întreprinse toate acțiunile corective adecvate pentru echipamentele electrice vizate pe care acesta le-a pus la dispoziție pe piață în cadrul Uniunii.

    4. În cazul în care operatorul economic relevant nu întreprinde acțiunile corective adecvate în termenul menționat la alineatul (1) paragraful al doilea, autoritățile de supraveghere a pieței iau toate măsurile provizorii corespunzătoare pentru a interzice sau a limita punerea la dispoziție a echipamentului electric pe piața lor națională, a retrage sau a rechema echipamentul electric de pe piață.

    Autoritățile de supraveghere a pieței informează Comisia și celelalte state membre fără întârziere cu privire la măsurile întreprinse.

    5. Informațiile menționate la alineatul (4) includ toate detaliile disponibile, în special cu privire la datele necesare pentru a identifica echipamentul electric neconform, originea echipamentului electric, natura neconformității invocate și riscul implicat, natura și durata măsurilor naționale luate, precum și argumentele prezentate de operatorul economic relevant. Autoritățile de supraveghere a pieței indică, în special, dacă neconformitatea se datorează uneia dintre următoarele situații:

    (a) nerespectarea de către echipamentul electric a cerințelor privind siguranța persoanelor, a animalelor domestice sau a bunurilor;

    (b) deficiențe ale standardelor armonizate menționate la articolul 12 care conferă o prezumție de conformitate.

    6. Statele membre, altele decât statul membru care a inițiat procedura, informează imediat Comisia și celelalte state membre cu privire la măsurile adoptate și informațiile suplimentare referitoare la neconformitatea echipamentului electric în cauză aflate la dispoziția lor și cu privire la obiecțiile lor, în caz de dezacord cu măsura națională notificată.

    7. În cazul în care, în termen de două luni de la primirea informațiilor menționate la alineatul (4), nu au fost formulate obiecţii de niciun stat membru sau de Comisie cu privire la o măsură provizorie luată de un stat membru, măsura este considerată justificată.

    8. Statele membre se asigură că se iau fără întârziere măsurile restrictive adecvate în legătură cu echipamentul electric în cauză.

    Articolul 20 [Articolul R32 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Procedura de salvgardare la nivelul Uniunii

    1. În cazul în care, la finalizarea procedurii prevăzute la articolul 19 alineatele (3) și (4), se ridică obiecții la adresa unei măsuri luate de un stat membru sau în cazul în care Comisia consideră că măsura națională este contrară legislației Uniunii, Comisia inițiază fără întârziere consultări cu statele membre și operatorul (operatorii) economic(i) relevant (relevanți) și evaluează măsura națională. Pe baza rezultatelor evaluării respective, Comisia decide dacă măsura națională este justificată sau nu.

    Comisia adresează decizia sa tuturor statelor membre și o comunică imediat acestora și operatorului (operatorilor) economic(i) relevant (relevanți).

    2. În cazul în care măsura națională este considerată justificată, toate statele membre iau măsurile necesare pentru a garanta că echipamentul electric neconform este retras de pe piețele lor și informează Comisia în consecință. În cazul în care măsura națională este considerată nejustificată, statul membru în cauză retrage măsura.

    3. În cazul în care măsura națională este considerată justificată, iar neconformitatea echipamentului electric este atribuită unor deficiențe ale standardelor armonizate menționate la articolul 19 alineatul (5) litera (b) din prezenta directivă, Comisia aplică procedura prevăzută la articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. [../..] [privind standardizarea europeană].

    Articolul 21 [Articolul R33 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Echipamentele electrice conforme care prezintă un risc în materie de siguranță

    1. În cazul în care, în urma desfășurării unei evaluări în conformitate cu articolul 19 alineatul (1), un stat membru constată că, deși echipamentul electric este în conformitate cu prezenta directivă, prezintă un risc pentru siguranța persoanelor, acesta solicită operatorului economic relevant să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că echipamentul electric în cauză, atunci când este introdus pe piață, nu mai prezintă respectivul risc, pentru a retrage echipamentul electric de pe piață sau a-l rechema într-un termen rezonabil, proporțional cu natura riscului, indicat de statul membru în cauză.

    2. Operatorul economic se asigură că sunt întreprinse acțiuni corective în ceea ce privește echipamentele electrice vizate pe care acesta le-a pus la dispoziție pe piață în cadrul Uniunii.

    3. Statul membru informează imediat Comisia și celelalte state membre cu privire la acțiunile corective întreprinse. Informațiile includ toate detaliile disponibile, în special datele necesare pentru a identifica echipamentul electric respectiv, originea și lanțul de aprovizionare al echipamentului electric, natura riscului implicat, precum și natura și durata măsurilor naționale adoptate.

    4. Comisia inițiază fără întârziere consultări cu statele membre și cu operatorul (operatorii) economic(i) relevant (relevanți) și evaluează măsurile corective adoptate. Pe baza rezultatelor evaluării respective, Comisia decide dacă măsura este sau nu justificată, și, după caz, propune măsuri adecvate.

    5. Comisia adresează decizia sa tuturor statelor membre și o comunică imediat acestora și operatorului (operatorilor) economic(i) relevant (relevanți).

    Articolul 22 [Articolul R34 din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Neconformitatea formală

    1. Fără a aduce atingere articolului 19, un stat membru solicită operatorului economic relevant să pună capăt neconformității respective în cazul în care constată una dintre situațiile următoare:

    (a) marcajul CE a fost aplicat cu încălcarea articolului 30 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008 sau a articolului 17 din prezenta directivă;

    (b) marcajul CE nu a fost aplicat;

    (c) declarația UE de conformitate nu a fost întocmită;

    (d) declarația UE de conformitate nu a fost întocmită corect;

    (e) documentația tehnică nu este disponibilă sau este incompletă.

    2. În cazul în care neconformitatea menționată la alineatul (1) se menține, statul membru în cauză ia toate măsurile corespunzătoare pentru a restricționa sau a interzice punerea la dispoziție pe piață a echipamentului electric sau pentru a se asigura că acesta este rechemat sau retras de pe piață.

    Capitolul 5

              Dispoziții tranzitorii și finale

    Articolul 23

    Sancțiuni

    Statele membre stabilesc norme privind sancțiunile pentru operatorii economici, aplicabile în cazul încălcării dispozițiilor naționale adoptate în temeiul prezentei directive și iau toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea acestor norme.

    Sancțiunile prevăzute trebuie să fie eficiente, proporționale și cu efect de descurajare.

    Statele membre notifică dispozițiile respective Comisiei până la [a se insera data – data prevăzută la articolul 25 alineatul (1) al doilea paragraf] cel târziu și notifică fără întârziere Comisiei orice modificare ulterioară care le afectează.

    Articolul 24

    Dispoziții tranzitorii

    Statele membre nu împiedică punerea la dispoziţie pe piață a echipamentelor electrice vizate de Directiva 2006/95/CE, care sunt în conformitate cu directiva menționată și care au fost introduse pe piață înainte de [data prevăzută la articolul 25 alineatul (1) al doilea paragraf].

    ê

    Articolul 25

    Transpunere

    1. Statele membre adoptă și publică, până la [a se insera data - 2 ani după adoptare] cel târziu, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma articolului 2, articolului 3 alineatul (1), articolelor 6, 7, 8, 9, 10, 11 ,12, articolului 13 alineatul (1), articolelor 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 și 24, precum și anexelor III și IV. Ele comunică de îndată Comisiei textele acestor acte, precum și un tabel de corespondență între respectivele acte și prezenta directivă.

    Statele membre aplică dispozițiile în cauză de la [ziua următoare datei menționate la primul paragraf] .

    Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Ele conțin, de asemenea, o mențiune potrivit căreia trimiterile din actele cu putere de lege și actele administrative în vigoare la directiva abrogată prin prezenta directivă se înțeleg ca trimiteri la prezenta directivă. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri și modul în care se formulează această mențiune.

    ê 2006/95 (adaptat)

    Articolul 13

    2. Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

    Articolul 1426

    ÖAbrogare Õ

    Directiva 73/23/CEE2006/95/CE se abrogă Ö de la [data prevăzută la articolul 25 alineatul (1) al doilea paragraf din prezenta directivă], Õ fără a aduce atingere obligațiilor statelor membre privind termenele de transpunere în dreptul intern și de aplicare a directivelor indicate în anexa V partea B a anexei V la Directiva 2006/95/CE.

    Trimiterile la directiva abrogată sunt interpretate ca trimiteri la prezenta directivă și ar trebui interpretate Ö se interpretează Õ în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa V anexa VI.

    Articolul 2715

    ÖIntrare în vigoare Õ

    ê 2006/95

    Prezenta directivă întră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    ê

    Articolul 1, articolul 3 alineatul (2), articolul 4, articolul 5, articolul 13 alineatele (2) și (3) și anexele I, II și V se aplică de la [data prevăzută la articolul 25 alineatul (1) al doilea paragraf].

    ê 2006/95 (adaptat)

    Articolul 2816

    ÖDestinatari Õ

    ê 2006/95

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la […],

    Pentru Parlamentul European                      Pentru Consiliu

    Președintele                                                  Președintele

    ê 2006/95 (adaptat)

    ANEXA I

    Elementele principale ale obiectivelor privind siguranța pentru echipamentele electrice destinate utilizării în cadrul unor anumite limite de tensiune

    1. Condiții generale

    (a) Ccaracteristicile esențiale, ale căror recunoaștere și respectare vor asigura utilizarea în siguranță a echipamentelor electrice și pentru scopurile pentru care au fost create, sunt înscrise pe echipamente, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, pe o notiță însoțitoare.;

    (b) Denumirea comercială sau marca comercială ar trebui să fie aplicată în mod clar pe echipamentele electrice sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, pe ambalaj.

    (c)(b) Eechipamentele electrice, împreună cu părțile lor componente, sunt ar trebui să fie construite astfel încât să existe siguranța că pot fi asamblate și conectate în siguranță și în mod corespunzător.;

    (d)(c) Eechipamentele electrice sunt ar trebui să fie astfel proiectate și fabricate, încât să se asigure protecția împotriva pericolelor în conformitate cu punctele 2 și 3 din prezenta anexă, cu condiția ca echipamentul să fie folosit la aplicațiile pentru care a fost construit și să fie întreținut în mod corespunzător.

    2. Protecția împotriva pericolelor care provin de la echipamentele electrice

    Măsurile de ordin tehnic sunt ar trebui să fie stabilite în conformitate cu punctul 1, pentru a se asigura că:

                  (a) persoanele și animalele domestice sunt protejate în mod corespunzător împotriva pericolului de vătămare corporală sau altor traume care pot fi cauzate de contactul direct sau indirect;

                  (b) nu se produc temperaturi, arcuri sau radiații care ar putea constitui un pericol;

                  (c) persoanele, animalele domestice și bunurile sunt protejate în mod corespunzător împotriva pericolelor de natură neelectrică produse de echipamentele electrice, cunoscute din experiență;

                  (d) izolația trebuie să fie adaptată condițiilor previzibile.

    3. Protecția împotriva pericolelor care pot fi cauzate de influențe externe asupra echipamentului electric

    Măsurile de ordin tehnic urmează să fie prevăzute în conformitate cu punctul 1, pentru a se asigura că:

                  (a) echipamentele electrice satisfac cerințele mecanice preconizate, astfel încât persoanele, animalele domestice și obiectele Ö bunurile Õ să nu fie puse în pericol;

                  (b) echipamentele electrice sunt rezistente la influențele nemecanice în condiții de mediu previzibile, astfel încât persoanele, animalele domestice și obiectele Ö bunurile Õ să nu fie puse în pericol;

                  (c) echipamentele electrice nu pun în pericol persoanele, animalele domestice și obiectele Ö bunurile Õ, în condiții previzibile de suprasarcină.

    ANEXA II

    Echipamente și fenomene în afara domeniului de aplicare al prezentei directive

    Echipamente electrice pentru utilizare în mediu exploziv

    Echipamente electrice pentru radiologie și alte scopuri medicale

    Părți electrice pentru ascensoare de materiale și de persoane

    Contoare de electricitate

    Fișe și prize de uz casnic

    Regulatoare pentru împrejmuiri electrice

    Perturbații radioelectrice

    Echipament electric specializat pentru utilizare pe nave, aeronave sau căi ferate, care respectă dispozițiile privind siguranța stabilite de către organismele internaționale la care participă statele membre.

    ê 2006/95

    ANEXA III

    Marcaj de conformitate CE și declarație de conformitate CE

    A. Marcajul de conformitate CE

    Marcajul de conformitate CE constă din inițialele „CE”, având următoarea formă:

    – În caz de reducere sau mărire a marcajului „CE” trebuie respectate proporțiile care rezultă din grafia care figurează anterior.

    – Este necesar ca diferitele componente ale marcajului „CE” să aibă aceeași dimensiune verticală, care nu poate fi mai mică de 5 mm.

    B. Declarația de conformitate CE

    Declarația de conformitate CE trebuie să cuprindă următoarele elemente:

    – numele și adresa producătorului sau ale reprezentantului său autorizat stabilit în cadrul Comunității;

    – o descriere a echipamentului electric;

    – trimitere la standardele armonizate;

    – după caz, trimiteri la specificațiile cu care se declară conformitatea;

    – identificarea semnatarului care a fost împuternicit să se angajeze în numele producătorului sau al reprezentantului său autorizat stabilit în cadrul Comunității;

    – ultimele două cifre ale anului în care s-a aplicat marcajul CE.

    ò nou

    ANEXA III [Anexa II modulul A din Decizia nr. 768/2008/CE]

    Modulul A

    Controlul intern al producției

    1. Controlul intern al producției este procedura de evaluare a conformității prin care producătorul îndeplinește obligațiile prevăzute la punctele 2, 3 și 4 și asigură și declară pe proprie răspundere că echipamentele electrice în cauză satisfac cerințele prezentei directive.

    2. Documentația tehnică

    Producătorul întocmește documentația tehnică. Documentația permite evaluarea echipamentului electric din punctul de vedere al conformității cu cerințele relevante și include o analiză adecvată și o evaluare a riscului (riscurilor). Documentația tehnică specifică cerințele aplicabile și acoperă, în măsura în care este acest lucru este relevant pentru evaluare, proiectarea, fabricarea și exploatarea echipamentului electric. Documentația tehnică cuprinde, unde este cazul, cel puțin următoarele elemente:

    – o descriere generală a echipamentului electric;

    – proiectul de concepție și desenele de fabricație și schemele componentelor, subansamblurilor, circuitelor etc.;

    – descrieri și explicații necesare pentru înțelegerea desenelor și a schemelor menționate anterior și a funcționării echipamentului electric;

    — o listă a standardelor armonizate și/sau a altor specificații tehnice relevante ale căror referințe au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, aplicate în totalitate sau parțial și descrierile soluțiilor adoptate pentru a satisface obiectivele privind siguranța ale prezentei directive, în cazul în care aceste standarde armonizate nu au fost aplicate. În cazul unor standarde armonizate aplicate parțial, documentația tehnică menționează acele părți care au fost aplicate;

    – rezultatele calculelor de proiectare făcute, ale examinărilor efectuate etc. și

    – rapoarte de încercare.

    3. Fabricația

    Producătorul ia toate măsurile necesare pentru ca procesul de fabricație și monitorizarea acestuia să asigure conformitatea echipamentelor electrice cu documentația tehnică menționată la punctul 2 și cu cerințele prezentei directive.

    4. Marcajul CE și declarația UE de conformitate

    4.1. Producătorul aplică marcajul CE pe fiecare echipament electric în parte care satisface cerințele aplicabile ale prezentei directive.

    4.2. Producătorul întocmește o declarație UE de conformitate scrisă pentru un model al produsului și o păstrează împreună cu documentația tehnică la dispoziția autorităților naționale timp de zece ani după introducerea pe piață a echipamentului electric. Declarația UE de conformitate identifică echipamentul electric pentru care a fost întocmită.

    O copie a declarației UE de conformitate este pusă la dispoziția autorităților relevante la cerere.

    5. Reprezentantul autorizat

    Obligațiile producătorului stabilite la punctul 4 pot fi îndeplinite de către reprezentantul său autorizat, în numele său și pe răspunderea sa, cu condiția ca acestea să fie menționate în mandat.

    ê 2006/95

    ANEXA IV

    CONTROLUL INTERN AL PRODUCȚIEI

    1. Controlul intern al producției este procedura prin care producătorul sau reprezentantul său autorizat stabilit în cadrul Comunității, care îndeplinește obligațiile prevăzute la punctul 2, se asigură și declară că echipamentele electrice satisfac cerințele prezentei directive care i se aplică. Producătorul sau reprezentantul său autorizat stabilit în cadrul Comunității trebuie să aplice marcajul CE pe fiecare produs și să întocmească în scris o declarație de conformitate.

    2. Producătorul trebuie să stabilească documentația tehnică descrisă la punctul 3 și el sau reprezentantul său autorizat stabilit în cadrul Comunității trebuie să o păstreze pe teritoriul Comunității la dispoziția autorităților naționale în cauză în scopul controlului, pentru o perioadă de cel puțin 10 ani de la data fabricării ultimului produs.

    În cazul în care nici producătorul și nici reprezentantul său autorizat nu sunt stabiliți în Comunitate, această obligație reprezintă responsabilitatea persoanei care introduce echipamentul electric pe piața Comunității.

    3. Documentația tehnică trebuie să permită evaluarea conformității echipamentelor electrice cu cerințele prezentei directive. În măsura în care este relevant pentru o astfel de evaluare, documentația trebuie să includă designul, fabricarea și modul de funcționare al echipamentelor electrice. Ea cuprinde:

    –          o descriere generală a echipamentelor electrice;

    –          designul conceptual și desenele de fabricație și schemele componentelor, subansamblelor, circuitelor etc.;

    –          descrieri și explicații necesare pentru înțelegerea desenelor și a schemelor menționate anterior și a funcționării echipamentelor electrice;

    –          o listă cu standardele aplicate în întregime sau parțial și descrierea soluțiilor adoptate pentru a satisface aspectele privind siguranța ale prezentei directive, în cazul în care nu s-au aplicat standardele;

    –          rezultatele calculelor de proiectare, ale controalelor efectuate etc.;

    –          rapoarte de încercare.

    4. Producătorul sau reprezentantul său autorizat trebuie să păstreze o copie a declarației de conformitate, împreună cu documentația tehnică.

    5. Producătorul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru ca procesul de fabricație să asigure conformitatea produselor fabricate cu documentația tehnică menționată la punctul 2 și cu cerințele prezentei directive care li se aplică.

    ò nou

    ANEXA IV [Anexa III la Decizia nr. 768/2008/CE]

    DECLARAȚIA UE DE CONFORMITATE

    1.           Nr. xxxxxx (număr unic de identificare a echipamentului electric)

    2.           Denumirea și adresa producătorului sau a reprezentantului său autorizat:

    3.           Prezenta declarație UE de conformitate este emisă pe răspunderea exclusivă a producătorului:

    4.           Obiectul declarației (identificarea echipamentului electric permițând trasabilitatea. Include o imagine color, suficient de clară pentru a permite identificarea echipamentului electric).

    5.           Obiectul declarației descris mai sus este în conformitate cu legislația relevantă de armonizare a Uniunii………:

    6.           Referințele standardelor armonizate relevante folosite sau referințele specificațiilor în legătură cu care se declară conformitatea:

    7.           Informații suplimentare:

    Semnat pentru și în numele: ………………………….

    (locul și data emiterii)

    (numele, funcția) (semnătura)

    ê 2006/95 (adaptat)

    ANEXA V

    Partea A

    Directiva abrogată cu modificarea acesteia

    Directiva 73/23/CEE a Consiliului Directiva 93/68/CEE a Consiliului articolul 1 numai punctul 12 și articolul 13 || (JO L 77, 26.3.1973, p. 29) (JO L 220, 30.8.1993, p. 1)

    Partea B

    Lista cu termenele pentru transpunerea în legislația națională și pentru aplicare

    (menționate la articolul 14)

    Directiva || Termen limită pentru transpunere || Data aplicării

    73/23/CEE 93/68/CEE || 21 august 1974[11] 1 iulie 1994 || - 1 ianuarie 1995[12]

    ê 2006/95 (adaptat)

    ANEXA VI

    Tabel de corespondență

    Directiva 73/23/CEE Ö2006/95/CEÕ || Prezenta directivă ||

    Articolele 1 - 7 Articolul 8 alineatul (1) Articolul 8 alineatul (2) Articolul 8 alineatul (3) litera (a) Articolul 8 alineatul (3) litera (b) Articolul 9 alineatul (1) prima liniuță Articolul 9 alineatul (1) a doua liniuță Articolul 9 alineatele (2)-(5) Articolul 10 Articolul 11 prima liniuță Articolul 11 a doua liniuță Articolul 11 a treia liniuță Articolul 12 Articolul 13 alineatul (1) Articolul 13 alineatul (2) — — Articolul 14 Anexele I-IV — — || Articolele 1 - 7 Articolul 8 alineatul (1) Articolul 8 alineatul (2) Articolul 8 alineatul (3) primul paragraf Articolul 8 alineatul (3) al doilea paragraf Articolul 9 alineatul (1) litera (a) Articolul 9 alineatul (1) litera (b) Articolul 9 alineatele (2)-(5) Articolul 10 Articolul 11 litera (a) Articolul 11 litera (b) Articolul 11 litera (c) Articolul 12 — Articolul 13 Articolul 14 Articolul 15 Articolul 16 Anexele I-IV Anexa V Anexa VI ||

    ÖArticolul 1 Articolul 2 Articolul 3 Articolul 4 Articolul 5 Articolul 6 Articolul 7 Articolul 8 alineatul (1) Articolul 8 alineatul (2) Articolul 8 alineatul (3) Articolul 9 Articolul 10 Articolul 11 Articolul 12 Articolul 13 Articolul 14 Articolul 15 Anexa I Anexa II Anexa III Anexa IV Anexa VÕ || ÖArticolul 1 Articolul 3 Articolul 4 Articolul 5 Articolul 12 Articolul 13 Articolul 14 Articolul 16 - - Articolele 18 - 20 Articolele 16 și 17 - - Articolul 25 alineatul (2) Articolul 26 Articolul 27 Anexa I Anexa II Articolele 15 și 16 și anexa IV Anexa III -Õ

    [1]               Comunicarea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, COM(2011) 206 final.

    [2]               Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind standardizarea europeană și de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/105/CE și 2009/23/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului.

    [3]               JO C 77, 28. 3. 2002

    [4]               JO C […], […], p. […].

    [5]               JO L 374, 27.12.2006, p. 10.

    [6]               JO L 218, 13.8.2008, p. 30.

    [7]               JO L 218, 13.8.2008, p. 82.

    [8]               (3)JO L 77, 26.3.1973, p. 29.Directivă modificată prin Directiva 93/68/CEE (JO L 220, 30.8.1993, p. 1).

    [9]               (4)A se vedea anexa V partea A.

    [10]             (1) Decizia 93/465/CEE a Consiliului din 22 iulie 1993 privind modulele diverselor faze ale procedurilor de evaluare a conformității și normele de aplicare și utilizare a mărcii de conformitate CE, care sunt propuse spre a fi utilizate în cadrul directivelor de armonizare tehnică (JO L 220, 30.08.1993, p. 23).

    [11]             (1)În cazul Danemarcei termenul a fost prelungit la cinci ani, și anume 21 februarie 1978. A se vedea Directiva 73/23/CEE articolul 13 alineatul (1).

    [12]             (2)Până la 1 ianuarie 1997, statele membre trebuiau să permită introducerea pe piață și punerea în serviciu a produselor care respectau regimul de marcare în vigoare înainte de 1 ianuarie 1995. A se vedea Directiva 93/68/CEE articolul 14 alineatul (2).

    Top