EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0737

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resursei proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată

/* COM/2011/0737 final - 2011/0333 (CNS) */

52011PC0737

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resursei proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată /* COM/2011/0737 final - 2011/0333 (CNS) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1 CONTEXTUL PROPUNERII

Introducere

La 29 iunie 2011, Comisia a adoptat o propunere de Decizie […/…] a Consiliului privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene (denumită în continuare „Decizia privind resursele proprii 2014”)[1]. Această propunere includea posibilitatea creării unei noi resurse proprii pe baza „unei părți din taxa pe valoare adăugată” (TVA) aplicată în întreaga Uniune Europeană livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii, achizițiilor și importurilor „care fac obiectul unei cote standard a TVA în fiecare stat membru” (denumită în continuare „noua resursă bazată pe TVA”). Comisia a anunțat că va prezenta, până la sfârșitul anului 2011, regulamentele detaliate relevante.

Obiectivul prezentei propuneri este de a stabili, în conformitate cu articolul 322 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (denumit în continuare „TFUE”), metoda pe care statele membre ar trebui să o utilizeze pentru a calcula această nouă resursă proprie și procedurile de punere a acesteia la dispoziția bugetului UE. Aceste reglementări completează dispozițiile prevăzute de Decizia privind resursele proprii 2014 și măsurile de punere în aplicare prevăzute la articolul 311 al patrulea paragraf din TFUE privind controlul și supravegherea, precum și cerințele de raportare suplimentare[2].

Prezenta propunere are la bază experiența dobândită în administrarea resursei proprii provenite din TVA. Obiectivul propunerii este simplificarea modului de calcul al contribuțiilor naționale, reducând astfel costurile administrative, asigurând, în același timp, o mai mare transparență și facilitând controlul democratic asupra resursei, favorizând astfel stabilirea unei veritabile legături între politica UE privind taxa pe valoarea adăugată, finanțele publice ale statelor membre și finanțarea bugetului UE.

O nouă metodă de calcul

Principii de bază

Noua metodă de calcul propusă poate fi descrisă cu ajutorul a patru etape principale, prezentate în cele ce urmează.

- Metoda utilizează ca punct de plecare date disponibile foarte precise și foarte ușor de obținut: cifrele privind încasările din TVA, pe care le dețin statele membre. Pentru a asigura faptul că sunt luate în considerare numai încasările din TVA, aproape jumătate din statele membre vor trebui să corecteze în continuare cifrele lor pentru a exclude dobânda și penalitățile. De asemenea, un număr mic de state membre vor trebui să continue să facă ajustări pentru a ține seama de teritoriile de peste mări, de regimul special de TVA acordat unor regiuni periferice și de subvențiile pe care le acordă prin intermediul sistemului TVA.

- Pentru a obține un grad cât mai ridicat de simplitate și transparență în corelație cu costuri administrative cât mai reduse se propune efectuarea de către Comisie a demersurilor pentru a se stabili o pondere medie unică la nivelul UE din încasările din TVA provenite din livrările de bunuri/prestările de servicii destinate consumului final (gospodării sau alte entități fără drept de deducere a TVA-ului care le-a fost perceput) care fac obiectul cotei standard în fiecare stat membru. Pentru a asigura caracterul previzibil, aceeași medie ar fi utilizată pe întreaga perioadă a unui cadru financiar.

- Statele membre aplică ponderea medie unică la nivelul UE la încasările lor ajustate. Cifra obținută reprezentând „încasări din TVA impozabile” este convertită într-o valoare de bază, fără taxe, utilizând cota-standard de TVA efectivă a fiecărui stat membru.

- Odată stabilită valoarea bazei impozabile, pentru calcularea contribuției efective se aplicată cota prevăzută în regulamentul de punere în aplicare a deciziei privind resursele proprii. Nu se prevede plafonarea artificială a bazelor impozabile.

Pe scurt, în fiecare lună, statele membre efectuează un calcul simplu utilizând veniturile (ajustate) încasate din TVA pentru luna în cauză, ponderea medie unică la nivelul UE, furnizată de Comisie, din încasările din TVA provenite din livrările de bunuri/prestările de servicii destinate consumului final cărora li se aplică cota standard, cota standard aplicată de statul membru și cota definită pentru noua resursă proprie bazată pe TVA.

Principalele avantaje comparativ cu metoda actuală

Comparativ cu metoda utilizată în prezent pentru calcularea resursei proprii bazate pe TVA, această metodă simplificată prezintă trei avantaje principale.

- Reduce numărul corecțiilor pe care statele membre trebuie să le aplice încasărilor din TVA. Nu vor mai fi necesare corecțiile în cazul schemelor agricole de tip forfetar. Corecția actuală este foarte complexă, dar ajustările care rezultă sunt, în ultimă instanță, limitate: mai puțin de 1% din încasările tuturor statelor membre din 2009, cu două excepții. În mod similar, corecția pentru schemele de diminuare progresivă nu va mai fi necesară.

- Elimină necesitatea calculării compensațiilor. Acest lucru este justificat, întrucât diversele ajustări par în general să nu fi avut un efect semnificativ asupra contribuțiilor statelor membre (acest lucru este valabil în special atunci când se are în vedere rolul resursei bazate pe VNB) în pofida sarcinii administrative pe care o aduc statelor membre[3].

În practică, cele optsprezece compensări referitoarele la elementele pentru care Directiva 2006/112/CE permitea statelor membre să opteze dacă să aplice sau nu impozitarea nu vor mai fi necesare deoarece accentul se pune exclusiv pe livrările de bunuri/prestările de servicii cărora li se aplică în mod consecvent cota standard.

Vor dispărea, de asemenea, alte compensări care se aplică în unele state membre. Este vorba de compensările privind variația pragului de înregistrare, care au un impact semnificativ numai în două state membre și a căror importanță va scădea odată ce, conform propunerii, accentul se va pune pe livrările de bunuri/prestările de servicii la cota standard. Similar, compensările foarte complexe legate de regimul fiscal al TVA-ului la achizițiile de vehicule comerciale vor fi, de asemenea, eliminate. Majoritatea statelor membre calculează o compensare, dar reducerea efectivă a contribuțiilor la resursa proprie bazată pe TVA pentru fiecare stat membru poate fi estimată ca reprezentând mai puțin de trei sutimi din 1%.

În fine, dacă sunt necesare ajustări ca urmare a cazurilor de încălcare a dreptului UE, pe viitor, acestea vor fi rezolvate prin ajustarea veniturilor din încasări.

- Accentul pe acele livrări de bunuri/prestări de servicii destinate consumului final care fac, în mod consecvent, obiectul exclusiv al cotei standard de TVA, ca și calculul centralizat propus al unei ponderi unice la nivelul UE pentru acest tip de tranzacții elimină necesitatea calculării de către statele membre a cotei medii ponderate (CMP).

Așadar, metoda propusă constituie o simplificare semnificativă a sistemului, contribuind în același timp la o mare transparență și la un grad mai ridicat de previzibilitate, exactitatea datelor fiind afectată numai într-o mică măsură.

Punerea la dispoziția bugetului UE a noii resurse bazate pe taxa pe valoarea adăugată

Principii de bază

Reglementările propuse pentru punerea la dispoziție a resursei proprii și pentru alte aspecte contabile și administrative sunt o combinație de elemente relevante ale reglementărilor anterioare cu privire la resursa proprie bazată pe taxa pe valoarea adăugată, precum și a celor pentru resursele proprii tradiționale. Trebuie subliniate două caracteristici principale ale propunerii.

- Dreptul la resursa proprie va fi dobândit numai atunci când un stat membru a colectat efectiv veniturile. Prin aceasta se va crea o legătură strânsă și automată între încasările la nivel național din taxa pe valoarea adăugată, circumstanțele economice și bugetul UE. Noua resursă proprie bazată pe TVA va fi afectată în mod direct de politicile UE și de cele naționale în materie de TVA.

- Pentru colectarea mai rapidă și cu mai mare eficiență a resursei proprii, se propune ca veniturile să fie puse la dispoziție printr-un sistem de declarații lunare în care să se indice în mod clar data până la care sumele din resursele proprii trebuie puse la dispoziție. Sumele vor fi transferate în același cont, ca și cel utilizat pentru celelalte resurse proprii.

În acest context, ar trebui remarcat, de asemenea, faptul că în Cartea verde privind viitorul taxei pe valoarea adăugată[4], Comisia a lansat o inițiativă de reformare a sistemului TVA, inter alia , pentru a lărgi baza de impozitare, pentru a limita frauda și eludările. Noua resursă proprie propusă, bazată pe taxa pe valoarea adăugată, este suficient de flexibilă pentru a putea funcționa în continuare în contextul modificărilor care apar în urma reformei.

Principalele avantaje comparativ cu sistemul curent

Procedura propusă pentru punerea la dispoziția bugetului UE a noii resurse proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată este mult mai simplă și mai transparentă decât actuala resursă proprie bazată pe taxa pe valoarea adăugată.

Prin utilizarea încasărilor efectiv obținute de către statele membre nu vor mai fi necesare exercițiile previzionale, ajustările ulterioare și exercițiile de la finalul anului cu privire la soldul TVA. Prin aceasta vor fi reduse în mod semnificativ costurile cu gestiunea administrativă și costurile conexe ale resursei.

Conținutul propunerii legislative este rezumat în cele ce urmează.

2. ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

2.1 Introducere

Prezenta propunere face parte dintr-un pachet care include, de asemenea, o propunere de regulament al Consiliului privind măsurile pentru punerea la dispoziția bugetului UE a resursei proprii bazate pe taxa pe tranzacțiile financiare[5], precum și reformarea modificată a actualului Regulament al Consiliului privind punerea la dispoziție a resurselor proprii tradiționale și a resursei proprii bazate pe VNB[6].

Comisia va analiza posibilitatea consolidării dispozițiilor privind stabilirea și punerea la dispoziție a tuturor resurselor proprii ale Uniunii în cadrul unui regulament unic ca urmare a acordului global asupra pachetului privind resursele proprii.

2.2 Capitolul I „Dispoziții generale”

- Articolul 1 al propunerii, „Obiect”. Acest articol menționează că reglementările propuse se aplică noii resurse proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată prevăzute la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Decizia nr. […/...]

- Articolul 2 al propunerii, „Definiții”, explică în primul rând conceptul de „livrări de bunuri/prestări de servicii”, astfel cum este utilizat în prezentul regulament, cu referire la titlul IV din Directiva 2006/112/CE a Consiliului[7].

De asemenea, acest articol prezintă caracteristicile livrărilor de bunuri, prestărilor de servicii, achizițiilor și importurilor care sunt impozabile în sensul noii resurse proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată. Orice operațiune taxabilă în sensul titlului IV din Directiva 2006/112/CE a Consiliului care face obiectul cotei standard de TVA în fiecare stat membru din Uniunea Europeană va fi așadar impozabilă. Livrările de bunuri/prestările de servicii nu trebuie să fi făcut efectiv obiectul impunerii TVA pentru a putea fi considerate impozabile în sensul prezentului regulament. Caracterul impozabil al livrării de bunuri/al prestării de servicii va fi reglementat de exigibilitatea tranzacției și nu de împrejurări efective. Așadar, livrările de bunuri sau prestările de servicii care fac în mod corect obiectul unei cote reduse de TVA în conformitate cu dispozițiile Directivei 2006/112/CE în orice stat membru al Uniunii nu sunt impozabile chiar dacă aceeași tranzacție ar putea face obiectul impunerii cu cota standard de TVA în unul sau mai multe alte state membre ale Uniunii. Similar, livrările de bunuri sau prestările de servicii care în mod corect beneficiază de scutire de TVA sau de scutire de TVA cu drept de deducere a taxei pe valoarea adăugată, într-o etapă anterioară în temeiul aceleiași directive în unul sau mai multe state membre nu constituie livrare de bunuri/prestare de servicii impozabilă.

- Articolul 3 al propunerii, „Ponderea medie la nivelul Uniunii din livrările de bunuri/prestările de servicii impozabile” . Acest articol prezintă conceptul de stabilire a unei ponderi unice la nivelul Uniunii Europene din livrările de bunuri/prestările de servicii impozabile pentru utilizare în calcularea valorii lunare a cotei pentru noua resursă proprie bazată pe TVA, precum și intervalul de timp la care va fi stabilită. În demersurile de stabilire a ponderii medii, Comisia sau organismul desemnat în acest sens de către Comisie vor trebui să intre în legătură cu autoritățile statelor membre pentru a obține informații și pentru a afla punctele de vedere. Prin urmare, statele membre ar trebui să se asigure că departamentele sau agențiile vizate oferă agenților autorizați asistența necesară pentru desfășurarea îndatoririlor lor.

2.3 Capitolul II „Calcularea cotei”

- Articolul 4 al propunerii, „Metoda de calcul”: Acest articol prezintă etapele de urmat pentru calcularea contribuțiilor unui stat membru la noua resursă proprie bazată pe TVA. Metoda propusă este foarte diferită de cea utilizată anterior. Principala modificare este prevederea de către Comisie a unei ponderi medii unice care va reprezenta ponderea livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii destinate consumului final care fac obiectul impozitării cu o cotă standard de TVA în întreaga Uniune Europeană. Fiecare stat membru va aplica aceeași pondere pentru calcul și în mod normal aceasta va fi menținută pe întreaga perioadă a unui cadru financiar. Această pondere va fi aplicată la veniturile nete încasate din TVA de către un stat membru: de îndată ce s-au efectuat toate ajustările necesare pentru a include eventualele încasări auxiliare și pentru a exclude sumele care deși sunt legate de TVA nu reprezintă venituri încasate direct din TVA. Mai mult, unele state membre vor trebui, de asemenea, să își adapteze cifrele inițiale pentru a ține seama de restituirile efectuate către persoane neimpozabile sau către persoane impozabile pentru alte tipuri de livrări de bunuri/prestări de servicii decât cele impozabile, atunci când aceste restituiri nu s-au efectuat în conformitate cu dispozițiile Directivei 2006/112/CE. Valoarea astfel obținută va fi însumată cu valoarea fără taxe a livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii prin utilizarea cotei standard de TVA aplicată de statul membru în cauză. Această valoare de bază impozabilă va face obiectul unei cote prevăzute de Regulamentul […/…].

- Articolul 5 al propunerii, „Perioade de calcul” propune ca statele membre să beneficieze de un grad cât mai ridicat de flexibilitate astfel încât perioadele utilizate pentru calcularea noii resurse proprii bazate pe TVA să corespundă cu reglementările contabile în vigoare în statele membre, evitându-se astfel necesitatea de ajustare a încasărilor doar din motive de sincronizare temporală.

2.4 Capitolul III „Punerea la dispoziție a noii resurse proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată”

- Articolul 6 al propunerii, „Reglementări contabile”: Acest articol prezintă reglementările propuse pentru noua resursă proprie bazată pe TVA care sunt echivalente cu cele utilizate deja în temeiul articolului 9 din Regulamentul nr. 1150/2000 privind resursele proprii existente. Contul recapitulativ specificat poate fi inclus în cadrul contului similar care se ține pentru celelalte resurse proprii în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1150/2000[8].

- Articolul 7 al propunerii, „Înregistrare în conturi, raportare și termene pentru punerea la dispoziție a sumelor”. Acest articol prezintă reglementările propuse pentru noua resursă proprie bazată pe TVA care sunt echivalente cu cele utilizate deja în temeiul Regulamentului nr. 1150/2000 privind resursele proprii existente. S-a reținut aceeași dată pentru punerea la dispoziție a resusei, respectiv prima zi lucrătoare a lunii. Modificările față de reglementările anterioare pentru TVA se referă la utilizarea unei declarații lunare care trebuie transmisă cu cel puțin zece zile înainte de termenul pentru punerea la dispoziție a resurselor, care este prima zi lucrătoare a celei de a doua luni următoare lunii în care statul membru a încasat plata. Înregistrarea în contul recapitulativ ar trebui să se efectueze, în mod normal, la data trimiterii declarației lunare, însă în orice caz până la același termen.

- Articolul 8 al propunerii, „Rectificări contabile” propune aplicarea în cazul noii resurse proprii bazate pe TVA a unui termen echivalent cu cel utilizat în prezent, în temeiul articolului 7 din Regulamentul nr. 1150/2000[9], pentru celelalte resurse proprii.

- Articolul 9 al propunerii, „Dobânzi pentru punerea la dispoziție cu întârziere a sumelor”. Se propune ca întârzierile în punerea la dispoziție a noii resurse proprii bazate pe TVA să facă obiectul unui regim de dobânzi echivalent cu cel aplicat în prezent în temeiul articolului 11 din Regulamentul 1150/2000[10].

2.5 Capitolul IV „Reglementări administrative”

- Articolele 10 și 11 ale propunerii, „Păstrarea documentelor justificative” și „Cooperare administrativă ” , propun ca obligațiile pe care le au în prezent statele membre în ceea ce privește celelalte resurse proprii, conform articolelor 3 și, respectiv, 4 din Regulamentul nr. 1150/2000[11] să fie aplicate în mod similar în cazul noii resurse proprii bazate pe TVA.

2.6 Capitolul V – „Dispoziții finale”

- Articolul 12 al propunerii, „Procedura comitetelor”, prevede ca noua resursă proprie bazate pe TVA să fie tratată de Comitetul consultativ pentru resursele proprii (ACOR) care în prezent funcționează în conformitate cu articolul 20 din Regulamentul nr. 1150/2000 și cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

2011/0333 (CNS)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resursei proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 322 alineatul (2) coroborat cu Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice[12], în special articolul 106a,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

având în vedere avizul Parlamentului European[13],

având în vedere avizul Curții de Conturi Europene[14],

întrucât:

1. Resursa proprie a Uniunii pe baza unei cote din taxa pe valoarea adăugată (TVA), menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Decizia […/…] a Consiliului privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene (denumită în continuare „resursa proprie bazată pe TVA”) ar trebui să pusă la dispoziția Uniunii în cele mai bune condiții și, în consecință, ar trebui stabilite norme pentru statele membre cu privire la punerea la dispoziția Comisiei a resursei respective.

2. Din motive de simplitate și transparență, precum și în scopul reducerii costurilor administrative ar trebui stabilită o pondere medie la nivelul Uniunii din valoarea bunurilor livrate/serviciilor prestate impozabile în raport cu valoarea totală a bunurilor livrate/serviciilor prestate.

3. Reglementările pentru calcularea resursei proprii bazate pe TVA ar trebui stabilite în mod uniform.

4. Resursa proprie bazată pe TVA ar trebui pusă la dispoziție sub forma înregistrării sumelor datorate într-un cont deschis în acest sens în temeiul Regulamentului […/...] al Consiliului privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii tradiționale și a resursei proprii bazate pe VNB și privind măsurile de acoperire a necesităților de trezorerie[15]. Pentru a restrânge mișcările de fonduri la ceea ce este necesar pentru execuția bugetară, Uniunea ar trebui să se limiteze la retrageri din aceste conturi numai pentru a acoperi necesitățile de trezorerie ale Comisiei.

5. Statele membre ar trebui să plătească dobândă pentru înregistrarea cu întârziere în cont a resursei proprii bazate pe TVA. În conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare, trebuie luate măsuri astfel încât costurile legate de recuperarea dobânzii datorate să nu depășească valoarea dobânzilor datorate.

6. Statele membre ar trebui să țină la dispoziția Comisiei și, dacă este cazul, să îi transmită documentele și informațiile necesare exercitării de către Comisie a competenței cu care a fost investită în ceea ce privește resursele proprii ale Uniunii.

7. Autoritățile naționale care răspund de colectarea resurselor proprii ar trebui să poată furniza Comisiei în orice moment documentele de justificare a resurselor proprii colectate.

8. Este necesar să se asigure colaborarea strânsă între statele membre și Comisie pentru a facilita aplicarea corectă a normelor financiare referitoare la resursele proprii.

9. Pentru a se asigura condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, Comisia ar trebui investită cu competențe de executare. Aceste competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie[16].

10. Procedura de consultare ar trebui să fie folosită pentru adoptarea actelor de punere în aplicare în vederea stabilirii unor norme detaliate pentru declarațiile lunare ale conturilor pentru resursa proprie bazată pe TVA, precum și pentru a stabili și a actualiza ponderea medie a Uniunii, având în vedere caracterul tehnic al acestor măsuri.

11. Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89 al Consiliului din 29 mai 1989 privind regimul unitar definitiv de colectare a resurselor proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată[17] ar trebui abrogat.

12. Prezentul regulament ar trebui să se aplice din aceeași zi cu Decizia […/…],

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Capitolul I

DISPOZIțII GENERALE

ARTICOLUL 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește normele privind calcularea și punerea la dispoziția Comisiei a resursei proprii a Uniunii pe baza unei părți din taxa pe valoarea adăugată (TVA), menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Decizia […./….] (denumită în continuare „resursă proprie bazată pe TVA”).

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(1) „livrări de bunuri/prestări de servicii” înseamnă livrările de bunuri, prestările de servicii, achizițiile intracomunitare de bunuri și importurile de bunuri, astfel cum sunt definite la titlul IV din Directiva 2006/112/CE[18];

(2) „livrări de bunuri/prestări de servicii impozabile” înseamnă livrările de bunuri/prestările de servicii care fac obiectul cotei standard de TVA aplicată în fiecare stat membru.

Articolul 3

Ponderea medie la nivelul Uniunii din livrările de bunuri/ prestările de servicii impozabile

1. Comisia stabilește, înaintea începerii fiecărui cadru financiar multianual, o pondere medie unică la nivelul Uniunii din valoarea bunurilor livrate/serviciilor prestate impozabile raportată la totalul bunurilor livrate/serviciilor prestate. Această pondere este exprimată ca procent.

2. Ponderea medie la nivelul Uniunii menționată la alineatul (1) se utilizează pe durata unui cadru financiar multianual.

Cu toate acestea, Comisia poate decide, în cazuri întemeiate, să actualizeze ponderea medie la nivelul Uniunii. Ponderea actualizată se aplică de la începutul anului calendaristic următor actualizării.

3. Statele membre furnizează Comisiei sau organismului desemnat de Comisie asistența și informațiile necesare pentru a stabili și a actualiza ponderea medie la nivelul Uniunii menționată la alineatul (1).

4. Comisia adoptă actele de punere în aplicare pentru stabilirea și actualizarea ponderii medii la nivelul Uniunii, la care se face trimitere la alineatul (1) și, respectiv, alineatul (2) de la prezentul articol. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de consultare menționată la articolul 12 alineatul (2).

Capitolul II

CALCULAREA RESURSEI PROPRII BAZA TE PE TAXA PE VALOAREA ADăUGATă

ARTICOLUL 4

Metoda de calcul

1. Pentru o anumită lună, resursa proprie bazată pe TVA se calculează de fiecare stat membru, utilizând totalul net al taxei pe valoarea adăugată colectată de către statul membru în luna anterioară. Suma respectivă se corectează pentru a se ține seama:

13. de plățile încasate aferente penalităților percepute ca urmare a nerespectării de către persoana impozabilă a obligațiilor în materie de TVA sau de plățile încasate aferente dobânzii de încasat ca urmare a îndeplinirii cu întârziere a acestor obligații;

14. de sumele care ar trebui tratate în scopul resurselor proprii ca fiind tranzacții care au originea sau care sunt destinate unui stat membru, deși conform articolului 6 din Directiva 2006/112/CE au originea sau sunt destinate unui teritoriu terț;

15. de sumele provenite din unul sau mai multe locuri menționate la articolul 7 din Directiva 2006/112/CE, în măsura în care statele membre pot demonstra că veniturile au fost transferate în locul respectiv;

16. de sumele care reprezintă venituri destinate unui alt stat membru, în măsura în care statele membre pot demonstra că veniturile au fost transferate în consecință;

17. de ajustarea necesară ca urmare a faptului că se aplică o a doua cotă standard sau o cotă standard redusă în locuri specifice în temeiul articolului 104, al articolului 105 sau al articolului 120 din Directiva 2006/112/CE;

18. de restituirile sau de rambursările efectuate din considerente sociale și similare către persoane neimpozabile sau pentru activități neimpozabile, cu excepția cazurilor autorizate în conformitate cu Directiva 2006/112/CE.

2. Suma obținută în conformitate cu alineatul (1) se înmulțește cu ponderea medie la nivelul Uniunii din livrările de bunuri/prestările de servicii impozabile destinate consumului final, menționată la articolul 3.

3. Rezultatul obținut conform alineatului (2) se înmulțește cu reciproca procentului reprezentând cota standard de TVA aplicabilă în acel stat membru în temeiul Directivei 2006/112/CE.

4. Rezultatul obținut conform alineatului (3) se înmulțește cu procentul prevăzut la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul […/…] pentru a obține resursa proprie bazată pe TVA ce va fi pusă la dispoziția bugetului Uniunii.

Articolul 5

Perioade de calcul

1. Resursa proprie bazată pe TVA se calculează pe bază de luni calendaristice.

2. Prin derogare de la alineatul (1), se poate folosi și o altă perioadă decât luna calendaristică pentru calcularea resursei proprii bazate pe TVA fără nicio altă ajustare decât ajustările prezentate la articolul 4 alineatul (1) în oricare din următoarele situații:

(a) în cazul în care statele membre organizează sistemul contabil pe baza unor perioade contabile standard care nu sunt identice lunilor calendaristice;

(b) în cazul în care statele membre iau măsuri speciale în anumite momente ale anului pentru a închide perioadele contabile obișnuite.

3. În cazul în care un stat membru introduce o modificare a cotei standard de TVA, cota revizuită se utilizează în scopul aplicării articolului 4 alineatul (3), din prima zi a celei de a doua luni următoare lunii în care noua cotă standard produce efecte.

Capitolul III

PUNEREA LA DISPOZIțIE A RESURSEI PROPRII BAZA TE PE TAXA PE VALOAREA ADăUGATă

ARTICOLUL 6

Reglementări contabile

1. Fiecare stat membru creditează resursa proprie bazată pe TVA în contul deschis în numele Comisiei la trezoreria sau la organismul desemnat de aceasta, conform articolului 9 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1150/2000 al Consiliului[19].

2. Statele membre sau organismele desemnate de acestea transmit Comisiei, prin mijloace electronice:

(a) un extras de cont în care figurează înregistrarea referitoare la resursa proprie bazată pe TVA, până cel târziu în a doua zi lucrătoare următoare celei în care s-a creditat contul Comisiei;

(b) în cazul în care extrasul menționat la litera (a) nu este disponibil în ziua lucrătoare în care resursele proprii sunt creditate în contul Comisiei, o notă de credit în care să fie înscrisă resursa proprie bazată pe TVA.

3. Sumele creditate sunt contabilizate în euro în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) al Consiliului nr. 1605/2002[20].

4. Trezoreria fiecărui stat membru sau organismul desemnat de către fiecare stat membru ține un cont recapitulativ pentru resursa proprie bazată pe TVA.

Articolul 7

Înregistrare în conturi, raportare și termene pentru punerea la dispoziție a sumelor

1. Sumele calculate în conformitate cu articolul 4 sunt înregistrate în conturile menționate la articolul 6 alineatul (1), în prima zi lucrătoare a celei de a doua luni calendaristice următoare lunii pentru care s-a făcut calculul.

2. Cu cel puțin zece zile lucrătoare înainte de data menționată la alineatul (1), fiecare stat membru transmite Comisiei o declarație lunară a conturilor pentru resursa proprie bazată pe TVA.

3. Înregistrarea în contul recapitulativ menționat la articolul 6 alineatul (4) se efectuează până cel târziu în prima zi lucrătoare a celei de a doua luni calendaristice următoare lunii pentru care s-a făcut calculul.

4. Comisia adoptă acte de punere în aplicare în vederea stabilirii normelor detaliate pentru declarațiile lunare menționate la alineatul (2) din prezentul articol. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de consultare menționată la articolul 12 alineatul (2).

Articolul 8

Rectificări contabile

Statele membre notifică Comisiei rectificările aduse la declarațiile lunare transmise în conformitate cu articolul 7 alineatul (2).

După data de 31 decembrie a celui de al treilea an ulterior unui an dat, nu se mai pot aduce rectificări la declarațiile lunare pentru anul în cauză, cu excepția aspectelor notificate anterior acestei date fie de către Comisie, fie de către statul membru în cauză.

Articolul 9

Dobânda percepută pentru sumele puse la dispoziție cu întârziere

1. Întârzierile în efectuarea înregistrării în contul prevăzut la articolul 6 alineatul (1) au drept rezultat plata de către statul membru în cauză a unor dobânzi.

Cu toate acestea, se renunță la recuperarea sumelor aferente dobânzilor dacă valoarea acestora este mai mică de 500 EUR.

2. Dobânda se percepe la rata și în condițiile prevăzute la articolul 11 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1150/2000.

3. Pentru plata dobânzii prevăzute la alineatul (1), articolul 6 alineatele (2) și (3) se aplică mutatis mutandis .

Capitolul IV

REGLEMENTăRI ADMINISTRATIVE

ARTICOLUL 10

Păstrarea documentelor justificative

Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a garanta că documentele justificative privind punerea la dispoziție a resursei proprii bazate pe TVA sunt păstrate pe o perioadă de cel puțin trei ani calendaristici, cu începere de la sfârșitul anului la care se referă aceste documente justificative.

În cazul în care în urma verificării documentelor justificative prevăzute la primul paragraf, efectuată în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. […/…], reiese că sunt necesare rectificări, documentele justificative se păstrează pe o durată mai mare decât cea prevăzută la primul paragraf astfel încât rectificarea să poată fi efectuată și monitorizată.

În cazul în care un litigiu între un stat membru și Comisie cu privire la obligația de a pune la dispoziție o anumită sumă din resursa proprie bazată pe TVA este soluționat prin consens sau printr-o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene, statul membru transmite Comisiei documentele justificative necesare pentru monitorizarea financiară în termen de două luni de la data soluționării litigiului.

Articolul 11

Cooperare administrativă

1. Fiecare stat membru transmite Comisiei următoarele informații:

19. numele serviciilor sau agențiilor responsabile pentru colectarea, verificarea și punerea la dispoziție a resursei proprii bazate pe TVA, precum și dispozițiile de bază privind rolul și funcționarea acestor servicii și agenții;

20. dispozițiile generale stabilite prin actele cu putere de lege și actele administrative și cele referitoare la procedurile contabile privind colectarea TVA-ului, calcularea contribuțiilor la resursa proprie bazată pe TVA și punerea acestor contribuții la dispoziția Comisiei;

21. titlul exact al tuturor evidențelor administrative și contabile în care se înregistrează resursa proprie bazată pe TVA, în special cele utilizate pentru efectuarea calculelor prevăzute la articolul 4 și conturile prevăzute la articolul 7.

Comisia este informată imediat cu privire la orice modificare a acestor informații.

2. La cererea unui stat membru, Comisia transmite tuturor statelor membre informațiile menționate la alineatul (1).

Capitolul V

DISPOZIțII FINALE

ARTICOLUL 12

Procedura comitetelor

22. Comisia este asistată de Comitetul consultativ pentru resursele proprii instituit prin Regulamentul (UE) nr. […/…]. Acesta este un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

23. Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

Articolul 13

Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89 se abrogă. Cu toate acestea, dispozițiile regulamentului menționat anterior se aplică în continuare pentru calcularea și punerea la dispoziție a resurselor proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată colectate de statele membre anterior datei de 1 ianuarie 2014.

Articolul 14

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Se aplică de la 1 ianuarie 2014.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la

Pentru Consiliu,

Președintele

[1] JO L […], […], p. […].

[2] Propunere modificată de Regulament al Consiliului de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii al Uniunii Europene, COM (2011) 740, 9.11.2011.

[3] A se vedea anexa la Documentul de lucru al serviciilor Comisiei „Finanțarea bugetului UE: raport privind funcționarea sistemului de resurse proprii”, SEC (2011) 876, p. 104.

[4] COM (2010) 695, 1.12.2010. Document de lucru al serviciilor Comisiei, SEC(2010) 1455, 1.12.2010.

[5] Propunere de Regulament al Consiliului privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resursei proprii bazate pe taxa pe tranzacțiile financiare, COM (2011) 738, 9.11.2011.

[6] Propunere de Regulament al Consiliului privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii tradiționale și a resursei proprii bazate pe VNB și privind măsurile de acoperire a necesităților de trezorerie, COM (2011) 742, 9.11.2011 de modificare a COM (2011) 512, 29.6.2011.

[7] JO L 347, 11.12.2006, p. 1.

[8] Prezentul regulament face obiectul unei propuneri modificate de reformare. Dispoziția figurează acum la articolul 5 al propunerii modificate de reformare.

[9] Prezentul regulament face obiectul unei propuneri modificate de reformare. Dispoziția figurează acum la articolul 6 al propunerii modificate de reformare.

[10] Prezentul regulament face obiectul unei propuneri modificate de reformare. Dispoziția figurează acum la articolul 11 al propunerii modificate de reformare.

[11] Prezentul regulament face obiectul unei propuneri modificate de reformare. Dispoziția figurează acum la articolele 3 și 4 ale propunerii modificate de reformare.

[12] JO L […], […], p. […].

[13] JO L […], […], p. […].

[14] JO L […], […], p. […].

[15] JO L […], […], p. […].

[16] JO L 55, 28.2.2011, p. 13.

[17] JO L 155, 7.6.1989, p. 9.

[18] JO L 347, 11.12.2006, p. 1.

[19] JO L 130, 31.5.2000, p. 1.

[20] JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

Top