Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0478

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEANîn conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europeneprivind poziția Consiliului în legătură cu adoptarea unei directive a Parlamentului European și a Consiliului privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)

/* COM/2011/0478 final - 2008/0241 (COD) */

52011PC0478

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEANîn conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europeneprivind poziția Consiliului în legătură cu adoptarea unei directive a Parlamentului European și a Consiliului privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) /* COM/2011/0478 final - 2008/0241 (COD) */


2008/0241 (COD)

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind

poziția Consiliului în legătură cu adoptarea unei directive a Parlamentului European și a Consiliului privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)

CONTEXT

Data transmiterii propunerii Parlamentului European și Consiliului [document COM(2008) 810 final – 2008/0241 COD)]: | 16 decembrie 2008 |

Data avizului Comitetului Economic și Social European: | 11 iunie 2009 |

Data avizului Parlamentului European la prima lectură: | 3 februarie 2011 |

Data adoptării poziției Consiliului: | 19 iulie 2011 |

OBIECTUL PROPUNERII COMISIEI

Obiectivele specifice ale propunerii de reformare a Directivei privind DEEE (2008) erau să se sporească eficiența utilizării resurselor și să se asigure o tratare adecvată a deșeurilor electronice, prin stabilirea unor noi obiective de colectare adaptate realității din fiecare stat membru. Alte obiective erau să se reducă sarcinile administrative care nu erau necesare, prin clarificarea faptului că responsabilitățile producătorului se bazează pe o abordare europeană, și să se asigure o mai bună implementare, în special prin inversarea sarcinii probei privind exporturile de echipamente uzate suspectate a constitui DEEE.

COMENTARII ASUPRA POZIțIEI CONSILIULUI

Comentarii generale

Parlamentul European și-a dat avizul la prima lectură la 3 februarie 2011. Comisia a acceptat, în totalitate, parțial sau în principiu, 55 din cele 86 de amendamente adoptate de Parlamentul European la prima lectură. 30 din aceste 55 de amendamente se reflectă deja, cel puțin parțial, în poziția comună. Poziția Comisiei cu privire la amendamentele adoptate de Parlamentul European la prima lectură este stabilită în documentul SP(2011)2217.

Comisia a acceptat, în totalitate, în parte sau în principiu, amendamentele care ar conduce la clarificarea contextului propunerii sau la îmbunătățirea acesteia în concordanță cu obiectivele stabilite. Printre acestea se numără în special eliminarea legăturii cu domeniul de aplicare al Directivei privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (RoHS), fundamentarea obiectivului de colectare pe DEEE generate în anumite condiții și obligarea distribuitorilor să instituie institui scheme corespunzătoare de colectare și sensibilizare cu privire la DEEE de dimensiuni foarte mici.

Comisia a respins amendamentele care ar altera natura propunerii, precum cele care ar putea scădea nivelul de protecție a mediului și a sănătății umane sau ar putea duce la o creștere inutilă a sarcinilor administrative. De asemenea, a respins amendamentele care depășesc sfera procedurii de reformare aplicate în concordanță cu „Acordul interinstituțional din 28 noiembrie 2001 privind utilizarea mai structurată a tehnicii de reformare a actelor legislative”.

La 14 martie 2011, statele membre au ajuns la un acord politic unanim, în timp ce Comisia a exprimat rezerve importante față de text.

Comentarii detaliate

Amendamente propuse de Parlament, acceptate de Comisie și încorporate în totalitate, în parte sau în principiu în poziția comună

Amendamentele 2, 10, 12, 13, 15, 16, 20, 21, 24, 28, 29, 32, 37, 44, 45, 57, 62, 64, 65, 66, 68, 78, 80, 81, 82, 83, 86, 88, 97 și 98 au fost acceptate de Comisie și încorporate în totalitate, în parte sau în principiu în poziția Consiliului.

Amendamente propuse de Parlament și respinse de Comisie, dar încorporate în totalitate, în parte sau în principiu în poziția comună

Amendamentele 14, 18, 27, 99 și 102 au fost respinse de Comisie, dar au fost încorporate integral, parțial sau în principiu în poziția Consiliului. Amendamentele 14 și 18 se referă la distincția dintre DEEE provenite de la utilizatorii casnici și DEEE provenite de la alți utilizatori decât cei casnici. Comisia nu este convinsă că textul propus aduce mai multă claritate. Amendamentul 99 introduce o nouă cerință, referitoare la adoptarea de standarde europene, care poate intra în conflict cu acele părți ale textului ce nu sunt supuse procedurii de reformare.

Amendamente propuse de Parlament și acceptate în totalitate, parțial sau în principiu de Comisie, dar care nu sunt încorporate în poziția comună

Amendamentele 1, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 22, 23, 26, 31, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 52, 58, 59, 60, 69, 76, 92 și 100 au fost acceptate în totalitate, în parte sau în principiu de Comisiei, dar nu au fost încorporate în poziția Consiliului. Acestea includ elemente importante ale textului referitoare la definiții, la obiectivul de colectare, măsurile de sporire a gradului de conștientizare și de colectare și adaptarea dispozițiilor referitoare la comitologie în urma intrării în vigoare a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene.

Amendamente propuse de Parlament, respinse de Comisie și de Consiliu și neîncorporate în poziția comună

Amendamentele 11, 25, 35, 36, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 54, 55, 56, 61, 67, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 77, 94, 95, 96 și 101 au fost respinse atât de Comisie, cât și de Consiliu. Aceste amendamente nu adaugă claritate sau substanță textului sau modifică părți ale textului care nu sunt supuse procedurii de reformare. Acesta din urmă este în special cazul amendamentelor 47-51 și 75, referitoare la obligațiile financiare ale producătorilor. Amendamentul 46 ar introduce în text noi cerințe privind păstrarea de evidențe, care nu intră în sfera procedurii de reformare.

Modificări aduse propunerii de către Consiliu

Consiliul a propus următoarele modificări principale ale propunerii Comisiei:

Domeniu de aplicare deschis: Consiliul propune ca, în viitor, după șase ani de la intrarea în vigoare, domeniul de aplicare să includă toate „Echipamentele de mari dimensiuni” și „Echipamentele de mici dimensiuni”. Această abordare este cunoscută și sub denumirea de „domeniu de aplicare deschis”, deoarece domeniul de aplicare nu este limitat la o listă de categorii închise, cum este cazul în prezent, ci este „deschis” oricărui nou echipament care corespunde definițiilor din directivă. O serie de noi excluderi și definiții aferente ar însoți introducerea „domeniului de aplicare deschis”. Comisia consideră că echipamentele care intră în prezent în domeniul de aplicare al directivei nu ar trebui să fie excluse în viitor și că domeniul de aplicare ar trebui extins doar dacă beneficiile depășesc costurile. În principiu, pentru a se asigura îndeplinirea acestor condiții este necesară o evaluare care să respecte orientările privind evaluarea impactului.

Definirea categoriilor de DEEE: Consiliul înlocuiește actualele 10 categorii din anexa la directivă cu un nou set de cinci categorii. În prezent, aceste categorii sunt importante pentru definirea domeniului de aplicare al directivei și pentru a diferenția obiectivele de valorificare și de reciclare. Potrivit Consiliului, în viitor categoriile nu vor fi mai decisive pentru definirea domeniului de aplicare (a se vedea mai sus „domeniu de aplicare deschis”), dar vor diferenția în continuare obiectivele de valorificare și de reciclare. Comisia poate accepta o modificare a definiției acestor categorii de DEEE, dacă nu duce la o modificare a nivelului de ambiție în ceea ce privește reciclarea/valorificarea și nu creează sarcini administrative inutile.

Extinderea domeniului de aplicare pentru a include panourile fotovoltaice: Consiliul propune extinderea domeniului de aplicare al directivei, cu începere de la data intrării în vigoare, pentru a include panourile fotovoltaice. Comisia este de acord că trebuie să se asigure colectarea, tratarea corectă și valorificarea panourilor fotovoltaice. Comisia a realizat un studiu pentru a evalua impactul includerii acestora în domeniul de aplicare al Directivei DEEE. Studiul indică faptul că există avantaje din punctul de vedere al protecției mediului și oportunități de valorificare a materiilor prime secundare. Studiul și observațiile părților interesate pe marginea acestuia pot fi folosite pentru a analiza mai departe posibila includere a panourilor fotovoltaice în domeniul de aplicare al Directivei DEEE.

Abordare națională în privința obligațiilor producătorilor: Consiliul folosește o definiție a producătorului care se fundamentează pe conceptul de piețe naționale. Acest concept național poate duce la apariția de înregistrări multiple, plăți multiple pentru același produs, cerințe multiple privind informațiile referitoare la tratarea produselor și marcarea acestora, precum și la obligația ca producătorii să fie reprezentați legal în mai mult de un stat membru. Comisia propusese clarificarea faptului că, pentru evitarea acestor probleme, ar trebui utilizat un concept bazat pe piața comunitară și consideră în continuare că ar trebui să se convină asupra unei abordări europene în privința obligațiilor producătorilor. Acest fapt este valabil în special în ceea ce privește obligațiile vânzătorilor la distanță transfrontalieri.

Obiectivul de colectare : Consiliul dorește ca statele membre să atingă un obiectiv de colectare de 65% din echipamentele electrice și electronice introduse pe piață la opt ani de la intrarea în vigoare a directivei. Față de propunerea Comisiei, aceasta înseamnă o amânare de circa patru ani. Pentru opt state membre se prevede o perioadă de flexibilitate suplimentară de doi ani. Comisia consideră că măsurile tranzitorii menite să țină seama de circumstanțe naționale specifice, astfel cum fuseseră deja incluse în propunerea Comisiei, pot fi elaborate mai pe larg în cadrul textului. Cu toate acestea, având în vedere necesitatea de a acționa în mod decisiv în favoarea unei utilizări mai eficiente a resurselor și a unui acces mai bun la materiile prime secundare, este important să se mențină un obiectiv de colectare ambițios, atât în ceea ce privește nivelul, cât și momentul intrării în vigoare. Prin urmare, Comisia nu poate accepta amânarea anului în care trebuie îndeplinit obiectivul de colectare. Comisia este dispusă să agreeze intenția Consiliului de a trata lămpile fluorescente ce conțin mercur ca produse prioritare pentru colectarea separată, pentru care s-ar putea stabili în viitor un obiectiv de colectare special.

Elaborarea de standarde: Consiliul solicită elaborarea de către Comisie a unor standarde minime pentru tratarea DEEE în baza articolului 27 din Directiva 2008/98/CE. În principiu, Comisia consideră că stabilirea de standarde pentru tratarea DEEE este benefică și sprijină în prezent un proiect de elaborare a unor asemenea standarde, care să fie folosite în mod voluntar. Cu toate acestea, Comisia consideră că noul text referitor la standarde poate intra în conflict cu acele părți ale textului care nu sunt supuse procedurii de reformare.

Adaptări legate de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și alte aspecte: Consiliul prevede acte de punere în aplicare pentru articolele 7, 16 și 23 și pentru anexa VI. Comisia consideră că acestea ar trebui să fie acte delegate conform propunerii Comisiei. Cerința privind consultarea de către Comisie a părților interesate înainte de adoptarea unui act delegat ar trebui să fie menționată doar în considerentul respectiv și eliminată din partea dispozitivă a directivei. Consiliul a eliminat mențiunea referitoare la un tabel de corespondență pentru transpunere, pe care Comisia îl consideră necesar pentru a monitoriza transpunerea directivei în spiritul reglementării inteligente, conform Comunicării COM(2010) 543 a Comisiei.

CONCLUZIE

Nu toate modificările introduse de Consiliu sunt conforme cu obiectivele propunerii Comisiei, în special în ceea ce privește utilizarea eficientă a resurselor, necesitatea de a valorifica materiile prime secundare și necesitatea de a reduce sarcinile administrative inutile. Prin urmare, Comisia nu poate accepta poziția Consiliului în integralitatea sa.

Top