Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0224

    Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 521/2008 de înființare a întreprinderii comune „Pile de combustie și hidrogen”

    /* COM/2011/0224 final - NLE 2011/0091 */

    52011PC0224

    Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 521/2008 de înființare a întreprinderii comune „Pile de combustie și hidrogen” /* COM/2011/0224 final - NLE 2011/0091 */


    [pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

    Bruxelles, 20.4.2011

    COM(2011) 224 final

    2011/0091 (NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 521/2008 de înființare a întreprinderii comune „Pile de combustie și hidrogen”

    EXPUNERE DE MOTIVE

    1. CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Inițiativele tehnologice comune (ITC) au fost introduse în cel de-al șaptelea program-cadru (denumit în continuare „PC7”)[1], pe baza articolului 187 din TFUE (fostul articol 171 din TCE) ca o metodă de creare, la nivel european, a unor parteneriate între sectorul public și cel privat în domeniul cercetării. ITC reflectă angajamentul ferm al UE de a coordona eforturile de cercetare, contribuind astfel la consolidarea Spațiului European de Cercetare și la îndeplinirea obiectivelor europene în domeniul competitivității.

    Întreprinderea comună „Pile de combustie și hidrogen” (întreprinderea comună FCH, Fuel Cells and Hydrogen ) a fost înființată prin Regulamentul (CE) nr. 521/2008 al Consiliului din 30 mai 2008. Finanțarea costurilor administrative și operaționale le revine celor trei membri, Gruparea industrială, Gruparea științifică și Comisia Europeană.

    Încă de la înființare, pentru ca sectorul industrial să poată participa, condiția era ca acesta să aducă o contribuție financiară în valoare de 50% din cheltuielile curente (restul fiind acoperit de Comisie) și o contribuție în natură la costurile operaționale care să fie cel puțin la fel de mare ca și contribuția financiară din partea Comisiei.

    De la înființarea sa, întreprinderea comună FCH a publicat trei cereri de propuneri: prima pentru o sumă de 28,1 milioane EUR, a doua pentru 73,1 milioane EUR, iar a treia pentru 89,1 milioane EUR. Dispoziția privind contribuțiile echivalente din partea sectorului industrial la costurile operaționale stipulează că sectorul respectiv trebuie să acopere și contribuțiile celorlalți participanți (printre care universități, centre de cercetare, organisme publice etc.) pentru toate tipurile de activități (inclusiv pentru cercetarea fundamentală).

    Rezultatul primelor două cereri de oferte ale întreprinderii comune FCH a fost acela că nivelurile maxime de finanțare trebuiau să fie evaluate și reduse în mod sistematic pentru toți participanții. Pentru primele două cereri de oferte, cerința privind contribuția echivalentă a dus la reducerea semnificativă a rambursării costurilor directe: pentru întreprinderile mari, o reducere de la 50% la 33% din contribuția întreprinderii comune FCH, iar pentru IMM-uri și pentru organismele de cercetare, de la 75% la 50%.

    Aceste niveluri de finanțare sunt cu mult mai mici decât cele din PC7 (inclusiv în ceea ce privește Programul european pentru autoturisme ecologice, vizând vehiculele electrice pe baterii) și mai mici decât programele de cercetare și dezvoltare din afara Europei, având drept obiect pilele de combustie și hidrogen. Ratele scăzute de finanțare și criza economică și financiară, care afectează sectoarele industriale al căror obiect este această tehnologie de viitor, au dus la actualul nivel al participării la acțiunile întreprinderii comune FCH, care este sub așteptările inițiale. Dacă situația actuală nu se schimbă, lipsa de interes la nivel general, atât din partea industriei, cât și a mediului de cercetare, s-ar putea să continue.

    În plus, contribuțiile la proiecte din partea surselor publice, naționale și regionale, sunt încurajate și chiar așteptate în mai multe cazuri. Totuși, actualul regulament nu ține seama de acest aspect. Noul text stipulează că participarea la finanțare în aceeași măsură ca UE trebuie să ia în considerare nu numai contribuția din partea industriei, ci și cea provenind de la alte persoane juridice care participă la activități.

    Deoarece în cazul în care respectiva participare la finanțare este insuficientă în mod repetat, Comisia trebuie să analizeze mai întâi situația și să decidă apoi cu privire la măsurile adecvate care trebuie luate, articolul 12 alineatul (7) al doilea paragraf din anexa la Regulamentul (CE) nr. 521/2008, „Comisia își reduce…”, a fost înlocuit cu „Comisia își poate reduce…”.

    În plus, Gruparea industrială și Gruparea științifică au obligația de a-și plăti contribuțiile în numerar la bugetul întreprinderii comune FCH pentru cheltuielile administrative „în avans, înainte de începerea fiecărui exercițiu financiar”. Acordul financiar dintre Comisie și întreprinderea comună FCH, elaborat după înființarea întreprinderii comune FCH, prevede obligația Comisiei de a plăti doar în tranșe în cursul anului financiar. Ar fi echitabil ca aceleași condiții să se aplice și celor două Grupări.

    În prezent, nivelul de finanțare este determinat după fiecare evaluare. Pentru a mări gradul de previzibilitate necesar pentru beneficiari, se introduce posibilitatea de a preciza nivelul minim de finanțare pentru o cerere de oferte.

    Obiectivul propunerii este de a alinia dispozițiile relevante la condițiile sus-menționate.

    - Contextul general

    Tehnologia pilelor de combustie și cea a hidrogenului sunt promițătoare, reprezentând opțiuni energetice pe termen lung care pot fi utilizate în toate sectoarele economiei și care oferă numeroase beneficii pentru securitatea aprovizionării cu energie, pentru transporturi, pentru mediu și pentru utilizarea rațională a resurselor. Se preconizează că acestea vor juca un rol major în tranziția UE către o societate caracterizată prin emisii reduse de carbon și că vor contribui la realizarea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 85% până în 2050.

    Tehnologia pilelor de combustie și cea a hidrogenului oferă consumatorilor finali numeroase aplicații: (i) la nivel staționar, de pildă pentru producerea de energie electrică și/sau de căldură, (ii) la nivel de transporturi, de pildă pentru alimentarea vehiculelor, autobuzelor și trenurilor și (iii) la nivel mobil, cum ar fi pentru alimentarea laptopurilor și telefoanelor mobile. În ultimii ani, industria pilelor de combustie și a hidrogenului a înregistrat progrese considerabile în ceea ce privește atât dezvoltarea tehnologică a tuturor acestor domenii de aplicare, în special la nivelul îmbunătățirii performanțelor, cât și reducerea costurilor.

    De exemplu, în sectorul transporturilor, piața cu cea mai mare vizibilitate și cub cel mai mare potențial pentru reducerea gazelor cu efect de seră, un studiu aprofundat realizat recent, care a utilizat date factuale din sector, concluzionează că vehiculele electrice cu pile de combustie și vehiculele electrice pe baterii prezintă un potențial semnificativ de reducere a emisiilor de CO2 și a emisiilor locale și că ambele tipuri de vehicule vor constitui, până în 2025 sau chiar mai devreme, alternative viabile și complementare la vehiculele convenționale cu motoare cu combustie internă, dacă beneficiază de scutirile de taxe și/sau de stimulentele adecvate. De asemenea, studiul estimează că în următoarele decenii, costurile aferente distribuției și infrastructurii de vânzare a hidrogenului vor reprezenta 5% din costurile totale ale vehiculelor electrice cu pile de combustie (1 000-2 000 EUR per vehicul), ceea ce ar echivala cu introducerea unei infrastructuri pentru vehiculele electrice pe baterii și pentru vehiculele hibride reîncărcabile și ar justifica realizarea unei infrastructuri dedicate hidrogenului.

    Pentru a beneficia pe deplin de contribuția tehnologiilor pilelor de combustie și hidrogenului, sunt încă necesare atât sprijinul continuu și stabil al sectorului public, cât și măsuri de politică aferente acestuia, pentru a se depăși și ultimele provocări tehnologice, economice și instituționale la adresa comercializării la scară largă a acestor tehnologii. În ciuda crizei financiare, competitorii majori ai UE din acest domeniu (SUA, Japonia, Coreea de Sud și China) fac în continuare eforturi globale pentru depășirea acestor obstacole prin programe de cercetare și dezvoltare tehnologică, măsuri de politică și exerciții de comercializare.

    Dispozițiile în vigoare în domeniul propunerii

    Există alte patru întreprinderi comune înființate în temeiul articolului 187 din TFUE (anterior articolul 171 din TCE): CLEAN SKY, IMI, ARTEMIS și ENIAC. Fiecare întreprindere comună și-a adaptat dispozițiile în funcție de particularitățile domeniului de activitate al fiecăreia.

    Coerența cu celelalte politici și obiective ale Uniunii

    Dintre inițiativele lansate în ianuarie 2007 în cadrul comunicării intitulate „O politică energetică pentru Europa”[2], Comisia Europeană elaborează în prezent un Plan strategic european privind tehnologiile energetice (Planul SET)[3], destinat să ghideze evoluția inovației tehnologiilor energetice în decursul următoarelor decenii, să obțină tehnologii eficiente, cu un nivel scăzut de emisii de carbon, printre care și tehnologiile pilelor de combustie și hidrogenului, și să conducă la crearea unui sistem energetic mai sustenabil. În mai 2007, Parlamentul European a adoptat o declarație scrisă[4] în care cerea instituțiilor UE să sprijine tehnologiile pilelor de combustie și hidrogenului în aplicații mobile, staționare și în transport, prin intermediul unui parteneriat cu regiunile și orașele implicate, cu IMM-urile și cu organizațiile societății civile.

    Propunerea de regulament al Consiliului este conformă cu politicile UE în domeniul cercetării. De asemenea, ea este în concordanță cu Strategia de la Lisabona revizuită[5] și cu obiectivele de la Barcelona care prevăd ca UE să investească, până în 2010, un procent de 3% din PIB-ul său în cercetare și dezvoltare. Al șaptelea program-cadru (PC7, 2007-2013), joacă un rol important în realizarea acestor obiective la nivel european. PC7 reflectă totodată opinia comună că Europa trebuie să își dubleze eforturile de a spori randamentul investițiilor în CDT&D în vederea creării tuturor condițiilor necesare pentru a deveni o economie competitivă și dinamică bazată pe cunoaștere.

    Această inițiativă face parte dintr-o strategie UE ambițioasă și vastă, care este menită să reducă lacunele în domeniul inovării și care include propunerea de creare a unui Institut European de Tehnologie.

    2. REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Consultarea părților interesate și utilizarea expertizei |

    NU ESTE CAZUL |

    Evaluarea impactului NU ESTE CAZUL |

    3. ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

    Rezumatul acțiunii propuse

    Propunerea constă într-un regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului Consiliului de înființare a întreprinderii comune „Pile de combustie și hidrogen”.

    Temei juridic Temeiul juridic al propunerii îl constituie articolul 187 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. |

    Subsidiaritate și proporționalitate NU ESTE CAZUL |

    Alegerea instrumentului |

    Regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 521/2008 al Consiliului. |

    4. IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Nu există implicații financiare în comparație cu bugetul inițial adoptat pentru acest regulament al Consiliului. Modificările sugerate vor îmbunătăți posibilitatea de a cheltui în final bugetul prevăzut.

    Contribuția din partea UE, care totalizează 470 de milioane EUR, va proveni din următoarele linii bugetare ale programului specific „Cooperare” al PC7: energie; nanoștiințe, nanotehnologii, materiale și noi tehnologii de producție; transporturi (inclusiv aeronautică); și mediu (inclusiv schimbări climatice) ale DG RTD; linia bugetară transporturi a DG MOVE și linia bugetară energie a DG ENER.

    5. ELEMENTE OPȚIONALE

    […]

    2011/0091 (NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 521/2008 de înființare a întreprinderii comune „Pile de combustie și hidrogen” (Text cu relevanță pentru SEE)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolele 187 și 188,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    având în vedere avizul Parlamentului European[6],

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[7],

    întrucât:

    1. Întreprinderea comună „Pile de combustie și hidrogen” (întreprinderea comună FCH) a fost înființată la 30 mai 2008 de către membrii săi fondatori, Gruparea industrială și Comisia Europeană.

    2. Gruparea științifică a devenit membră a întreprinderii comune FCH la 14 iulie 2008. Această Grupare contribuie atât financiar, cât și în natură la obiectivele întreprinderii comune FCH. Dată fiind structura specifică a întreprinderii comune FCH, precum și regulile și natura acesteia, obiectivele și domeniul său de activitate, membrii Grupării științifice pot beneficia de pe urma rezultatelor obținute ca și membrii Grupării industriale. Prin urmare, contribuția în natură din partea atât a Grupării industriale, cât și a Grupării științifice trebuie să fie considerate drept fonduri echivalente.

    3. Gruparea științifică a devenit membră a întreprinderii comune, prin urmare este oportun să se considere că contribuțiile în natură ale organismelor de cercetare (inclusiv universități și centre de cercetare) sunt echivalente contribuției comunitare, în sensul articolului 12 alineatul (3) din statut.

    4. Întreprinderea comună FCH își desfășoară activitatea de mai bine de doi ani; în această perioadă ciclul operațional complet, care include publicarea cererilor de oferte, evaluarea propunerilor, negocierile de finanțare și încheierea de acorduri de grant s-a încheiat. Experiența câștigată în această perioadă a arătat că nivelurile maxime de finanțare ale proiectelor întreprinderii comune FCH a trebui să fie reduse semnificativ pentru toți participanții. Ca urmare, nivelul participării la acțiunile întreprinderii comune FCH s-a dovedit a fi cu mult sub nivelul inițial preconizat.

    5. În conformitate cu articolul 26 din anexa la Regulamentul (CE) nr. 521/2008 de înființare a întreprinderii comune „Pile de combustie și hidrogen”[8], consiliul director a aprobat modificările aduse prin prezentul regulament.

    6. Considerarea contribuțiilor în natură din partea tuturor persoanelor juridice care iau parte la activități drept finanțare echivalentă ar permite recunoașterea statutului de membru a Grupării științifice și ar îmbunătăți nivelurile de finanțare, respectându-se totodată principiul fundamental al echivalenței, precum și obligația de a se aplica reduceri de finanțare juste și echilibrate pentru diverșii participanți.

    7. Cheltuielile administrative ale Biroului de programare al întreprinderii comune trebuie acoperite de toți cei trei membri. Este oportun să li se impună același calendar de efectuare a plăților tuturor membrilor întreprinderii comune.

    8. Comisia trebuie să dispună de o oarecare flexibilitate în ceea ce privește măsurile care trebuie adoptate în caz de participare insuficientă la finanțare.

    9. În prezent, nivelul de finanțare este determinat după fiecare evaluare a propunerilor primite. Pentru a li se permite beneficiarilor să estimeze cuantumul eventualei finanțări, trebuie prevăzută posibilitatea de a se specifica, în cadrul unei cereri de oferte, nivelul minim de finanțare.

    10. Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 521/2008 trebuie modificat în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (CE) nr. 521/2008 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Fără a aduce atingere articolului 12 alineatul (3) din anexa la Regulamentul (CE) nr. 521/2008, regulamentul de modificare nu afectează drepturile și obligațiile care rezultă din acordurile de grant și din alte contracte încheiate de întreprinderea comună înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament. În speță, el nu afectează plafoanele de finanțare stabilite în acestea.

    Articolul 3

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

    Cu toate acestea, punctul 3 litera (a) din anexă se aplică de la 14 iulie 2008.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Consiliu

    Președintele

    ANEXA

    Regulamentul (CE) nr. 521/2008 se modifică după cum urmează:

    11. Articolul 6 se modifică după cum urmează:

    (a) alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

    „2. Întreprinderea comună FCH poate să aibă propria structură de audit intern.”

    Anexa la Regulamentul (CE) nr. 521/2008 se modifică după cum urmează:

    12. Articolul 2 se modifică după cum urmează:

    (a) Alineatul (2) prima și a doua liniuță se modifică și vor avea următorul conținut:

    „– se asigură că partea sa de contribuție la resursele întreprinderii comune FCH, în conformitate cu articolul 12 din prezentul statut, este onorată în avans, sub forma unei contribuții în numerar care acoperă 50% din cheltuielile administrative ale întreprinderii comune FCH, și transferată în bugetul întreprinderii comune FCH în tranșe convenite de comun acord;

    – se asigură că partea de contribuție a industriei la realizarea activităților de CDT finanțate de întreprinderea comună FCH, împreună cu contribuțiile celorlalți beneficiari, sunt cel puțin egale cu contribuția Uniunii”;

    (b) Alineatul (3) al doilea paragraf a patra liniuță se înlocuiește cu următorul text:

    „– se asigură că partea sa de contribuție la resursele întreprinderii comune FCH, în conformitate cu articolul 12 din prezentul statut, este onorată în avans, sub forma unei contribuții în numerar care acoperă 1/12 din cheltuielile administrative ale întreprinderii comune FCH, și transferată în bugetul acesteia în tranșe convenite de comun acord”.

    13. Articolul 12 se modifică după cum urmează:

    (a) Alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

    „3. Costurile de funcționare ale întreprinderii comune FCH sunt acoperite prin contribuția financiară a Uniunii și prin contribuții în natură ale persoanelor juridice care participă la activități. Contribuția din partea persoanelor juridice participante este cel puțin egală cu contribuția financiară a Uniunii.

    Sumele primite vor fi tratate în conformitate cu regulile de participare stabilite prin Decizia nr. 1982/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind al șaptelea program-cadru al Comunității Europene pentru activități de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative (2007-2013)[9]. Această dispoziție se aplică începând de la data la care Gruparea științifică a devenit membră a întreprinderii comune FCH.”;

    (b) Alineatul (7) se modifică după cum urmează:

    (i) al doilea și al treilea paragraf se înlocuiesc cu următoarele texte:

    „În cazul în care, în urma evaluării, se stabilește că, pentru un anumit an, contribuția în natură provenită de la persoanele juridice participante nu atinge nivelul necesar, Comisia își poate reduce contribuția în anul următor.

    În cazul în care se stabilește că, timp de doi ani consecutivi, contribuția în natură din partea persoanelor juridice participante nu atinge nivelul necesar, Comisia poate propune Consiliului desființarea întreprinderii comune FCH.”.

    14. La articolul 15 se adaugă alineatul (4), cu următorul text:

    „4. Consiliul director poate decide să stabilească un nivel minim de finanțare pentru fiecare categorie de participanți, pentru o anumită cerere de oferte.”

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ PENTRU PROPUNERI

    Această propunere de modificare nu are implicații asupra bugetului UE.

    (Articolul 28 din Regulamentul financiar și articolul 22 din Normele de punere în aplicare)]

    [1] JO L 412, 30.12.2006, p. 1.

    [2] „O politică energetică pentru Europa”, COM(2007) 1 final, 10 ianuarie 2007.

    [3] Către un Plan european strategic privind tehnologia din domeniul energetic, COM(2006) 847 final, 10 ianuarie 2007.

    [4] Declarație scrisă depusă în conformitate cu articolul 116 din Regulamentul de procedură privind realizarea unei economii a hidrogenului verde și a unei a treia revoluții industriale în Europa, printr-un parteneriat cu regiunile și orașele implicate, cu IMM-urile și cu organizațiile societății civile, Parlamentul European 0016/2007, mai 2007.

    [5] COM(2005) 24.

    [6] JO C […], […], p. […].

    [7] JO C […], […], p. […].

    [8] JO L 153, 12.6.2008, p. 1.

    [9] JO L 412, 30.12.2006, p. 1.

    Top