Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011DC0859

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CĂTRE CONSILIU referitor la punerea în aplicare a Deciziei nr. 1297/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind un program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (MEETS)

    /* COM/2011/0859 final */

    52011DC0859

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CĂTRE CONSILIU referitor la punerea în aplicare a Deciziei nr. 1297/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind un program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (MEETS) /* COM/2011/0859 final */


    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CĂTRE CONSILIU

    referitor la punerea în aplicare a Deciziei nr. 1297/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind un program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (MEETS)

    INTRODUCERE

    Conform dispozițiilor articolului 6 din Decizia nr. 1297/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind un program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (MEETS) (denumită în continuare „decizia MEETS”) Comisia, „până la 31 decembrie 2010, iar ulterior în fiecare an până în 2013, … înaintează Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a programului MEETS”.

    Prezentul raport este al doilea astfel de raport care oferă o trecere în revistă a progreselor înregistrate de statele membre și Comisie (Eurostat) în punerea în aplicare a acțiunilor din cadrul programului MEETS, de la perioada de raportare precedentă. În primul raport s-a pus accentul pe acțiunile inițiate și/sau continuate în cadrul programelor de lucru anuale pentru 2009 și 2010. Pentru acești primi doi ani, nivelul de implementare a creditelor operaționale MEETS a fost de aproape 80%[1]. Principala explicație pentru acest procent este reducerea capacității statelor membre de a lua parte la proiecte UE după criza economică și financiară din 2008.

    Acest al doilea raport se referă la principalele rezultate inițiale obținute până în prezent, precum și la inițiativele majore incluse în programul de lucru anual pentru 2011, care a fost adoptat în 2010.

    Toate activitățile MEETS sunt în conformitate cu strategia elaborată în comunicarea din 10 august 2009 a Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind metoda de producere a statisticilor UE: o viziune pentru deceniul următor[2].

    OBIECTIVE, ACȚIUNI ANUALE ȘI PRIORITĂȚI

    Chiar dacă programul MEETS se încheie la sfârșitul anului 2013, o primă evaluare globală a fost efectuată la sfârșitul anului 2010. În urma acestei evaluări, programul anual de lucru MEETS pentru 2011 a fost ajustat. A avut loc o raționalizare a programului, ceea ce a condus la o reexaminare a numărului de proiecte și acțiuni anuale MEETS, precum și asigurarea unui număr mai redus de orientări strategice.

    Principalii piloni ai programului MEETS continuă să fie organizați în jurul rețelelor de cooperare în cadrul sistemului statistic european (ESS), cunoscute sub denumirea de „rețelele ESSnet”. Toate cele opt rețele ESSnet planificate sunt în prezent active, ultima fiind lansată la începutul anului 2011. Ca urmare a exercițiului de raționalizare, programul de lucru 2011 prevede o perioadă mai lungă de sprijin pentru unele dintre aceste rețelele ESSnet sub formă de subvenții multianuale, în loc de subvenții anuale.

    De asemenea, s-au oferit fonduri pentru acorduri individuale de subvenționare încheiate cu institutele naționale de statistică (INS) și au fost contractate mai multe studii externe. Sunt în curs de desfășurare alte proiecte, care nu au astfel de implicații financiare sau care sunt integrate în alte activități.

    În total, bugetul UE pentru programul de lucru 2011 este stabilit la puțin peste 11 milioane EUR și cuprinde 19 acțiuni anuale plus asistența tehnică și administrativă necesară pentru punerea în aplicare a programului. Subvențiile, oferite prin rețelele ESSnet sau sub formă de subvenții individuale, au reprezentat cel mai frecvent instrument de finanțare a acțiunilor (în proporție de aproximativ 90%).

    Obiectivul 1: Revizuirea priorităților și elaborarea unor seturi țintă de indicatori pentru domenii noi

    Identificarea domeniilor de o importanță mai redusă

    De la adoptarea de către CESE a unei noi abordări strategice în noiembrie 2010, domeniile de mai mică importanță în cadrul statisticilor referitoare la întreprinderi și comerț sunt identificate în cadrul revizuirii strategice anuale a priorităților Eurostat . Revizuirea din 2010 a avut ca rezultat simplificarea programului MEETS și identificarea unui număr de priorități negative care trebuie să fie dezvoltate în continuare în propuneri concrete de modificare a actelor juridice existente. Acestea se referă la statisticile/seriile de unități cu activitate economică din anexele 2 și 4 din regulamentul privind statisticile structurale de întreprindere (SBS)[3] și la variabila pentru noile comenzi industriale din anexa A la regulamentul privind statisticile pe termen scurt (STS)[4]. În plus, continuă activitățile privind diminuarea cerințelor pentru Intrastat și privind cerințele referitoare la reechilibrarea statisticilor de comerț internațional pentru mărfuri și servicii, în favoarea serviciilor.

    Dezvoltarea unor domenii noi (grupuri de întreprinderi, globalizare, spirit antreprenorial, inovare)

    La sfârșitul anului 2010, pe baza rezultatelor unui studiu inițial, a fost lansată activitatea metodologică privind dezvoltarea statisticilor pentru grupurile de întreprinderi în două domenii prioritare, și anume: „comerț intragrup” și „cercetare, dezvoltare și inovare”. S-a întreprins o consultare a întreprinderilor multinaționale din întreaga Europă cu privire la fezabilitatea raportării acestor date la nivel central de către societatea-mamă. În plus, ca urmare a studierii aprofundate a informațiilor disponibile în prezent la nivel național și european, s-a întocmit un inventar al modalităților posibile de colectare a datelor în cele două domenii cheie referitoare la grupurile de întreprinderi. Ambele activități au condus la recomandări cu privire la cele mai bune modalități de colectare a datelor în cele două domenii în cauză și au oferit o bază metodologică pentru colectarea de date din rețelele ESSnet privind grupurile de întreprinderi, prin intermediul societăților lor mamă. Înainte de începerea oricăror teste-pilot, o evaluare inițială a acestei activități metodologice va fi integrată în activitățile rețelelor ESSnet de stabilire a profilelor grupurilor de întreprinderi multinaționale mari și complexe (a se vedea obiectivul 2).

    Studiul privind disponibilitatea în cadrul Sistemului Statistic European (ESS) și calcularea indicatorilor propuși în Manualului OCDE privind indicatorii globalizării economice s-a finalizat până la începutul anului 2011. Ca urmare a eficientizării programului MEETS, vor fi întreprinse acțiuni suplimentare metodologice și de organizare a activității testelor-pilot în cadrul rețelelor ESSnet pentru măsurarea lanțurilor globale de valori (a se vedea obiectivul 3).

    În ceea ce privește monitorizarea politicilor legate de antreprenoriat , se continuă lucrările privind elaborarea cadrului juridic pentru colectarea de date armonizate privind demografia întreprinderilor angajatoare. În plus, o primă colectare voluntară a datelor la nivel european a fost lansată în 2011 pentru indicatorii propuși de creștere puternică a întreprinderilor inovatoare, în sprijinul „indicatorului principal privind inovarea la nivelul UE”, recent înființat în contextul strategiei Europa 2020. Cooperarea cu OCDE a continuat, de asemenea, cu elaborarea Programului comun privind indicatorii spiritului antreprenorial (EIP) și dezvoltarea factorilor determinanți ai antreprenoriatului, incluzând rezultatele atelierului organizat la sfârșitul anului 2010.

    Obiectivul 2: Asigurarea unui cadru simplificat al statisticilor referitoare la întreprinderi

    Integrarea conceptelor și metodelor în cadrul juridic

    Rețeaua ESSnet privind Coerența dintre concepte și metode pentru statisticile referitoare la întreprinderi și comerț , care a fost creată în 2010, a început inventarierea punerii în aplicare a unităților statistice de aplicare și a definițiilor acestora în statele membre. La începutul anului 2011, au fost organizate ateliere cu experți de la Eurostat și institutele naționale de statistică și a fost elaborat și testat un chestionar pentru colectarea de informații suplimentare. În plus, a fost redactat un raport care a subliniat principalele aspecte care urmează să fie analizate și metodele și procedurile prevăzute. În plus, activitatea de pregătire a avut ca scop lansarea, la începutul anului 2012, a lucrărilor privind populația țintă, cadrul, perioada de referință, clasificările și aplicațiile acestora (defalcări, agregate specifice), precum și caracteristicile și definițiile acestora.

    Proiectul „ Ameliorarea coerenței între balanța de plăți și statisticile privind tranzacțiile internaționale ” s-a încheiat. Rezultatele acestui proiect, inclusiv recomandările și un tabel integral de regularizare, au contribuit la lucrările grupului operativ privind coerența între statisticile privind balanța de plăți și statisticile comerciale.

    Elaborarea statisticilor referitoare la grupurile de întreprinderi

    S-au înregistrat numeroase progrese în contextul registrului EuroGroups[5] (REG), al cărui scop este oferirea unor cadre consecvente și coordonate pentru ancheta privind statisticile de înaltă calitate privind globalizarea.

    Rețeaua ESSnet privind metodologia REG a dus dezvoltarea metodologiei proceselor REG centrale și naționale mai departe (REG versiunea 2). A fost atins pragul de 5 000 de grupuri de întreprinderi multinaționale membre ale REG și au început lucrările privind extinderea populației REG, pentru a atinge pragul de 10 000 de întreprinderi multinaționale. Orientări privind metodologia de EGR au fost difuzate către statele membre. Analiza includerii totale a membrilor REG în statisticile referitoare la filialele străine (FATS) și a statisticilor privind investițiile străine directe (ISD) este în curs de desfășurare.

    În plus, numărul de subvenții oferite în 2009 (16) și în 2010 (8) a susținut definirea proceselor și a metodelor REG la nivel național pentru importare, validare, absorbție și exportare a datelor REG în registrele naționale. Acestea au cuprins, de asemenea, definirea și prima fază de elaborare a instrumentelor de automatizare, după caz, a proceselor REG la nivel național și de sporire a calității datelor REG. Toate statele membre au acces la toate rezultatele acestor acțiuni de finanțare și pot, prin urmare, să beneficieze de acest acces în scopul pregătirii și dezvoltării punerii în aplicare la nivel național a REG.

    Rețeaua ESSnet de profilare a grupurilor de întreprinderi multinaționale mari și complexe face parte din cadrul REG. Obiectivul acesteia este realizarea de structuri statistice unitare coordonate și semnificative și de ajungere la un acord în legătură cu raportarea statisticilor privind grupurile de întreprinderi. În 2010, au fost efectuate un studiu de fezabilitate privind crearea de profiluri internaționale și un studiu privind unitățile statistice referitoare la întreprinderi multinaționale. Activitatea metodologică rezultantă va fi dezvoltată în continuare, luând în considerare testarea efectivă. Fezabilitatea punerii în aplicare a recomandării privind definirea întreprinderilor va fi evaluată în cadrul activităților privind coerența din cadrul rețelei ESSnet.

    Realizarea de anchete la nivel comunitar pentru a reduce sarcina asupra întreprinderilor

    Este în curs de elaborare un studiu cu privire la aspecte metodologice legate de utilizarea planurilor UE de eșantionare în colectarea de date.

    Obiectivul 3: Sprijinirea aplicării unei metode mai eficiente de realizare a statisticilor referitoare la întreprinderi și comerț

    Îmbunătățirea utilizării datelor deja existente în sistemul statistic și a posibilității de realizare a estimărilor

    Activitatea de „ stocare și corelare a datelor în producerea de statistici privind întreprinderile ” este întreprinsă de o rețea ESSnet care a fost înființată în a doua jumătate a anului 2010. Ca un prim pas, rețeaua ESSnet a inițiat un bilanț al abordărilor existente în domeniul stocării și corelării datelor. A fost elaborat un chestionar și trimis statelor membre ale ESS și Elveției pentru a crea un inventar de bune practici actuale în domeniul sistemelor de date integrate și pentru a obține o imagine de ansamblu a problemelor întâmpinate și a soluțiilor dorite. Rezultatele au fost prezentate și discutate în cadrul unui atelier de lucru care a avut loc în aprilie 2011. Ancheta și dezbaterile au demonstrat necesitatea de a analiza o serie de teme generale în ceea ce privește instituirea și funcționarea unei bănci de date. Acestea au inclus o definiție exactă/domeniul de aplicare al băncii de date statistice în cadrul rețelei ESSnet, metadatele, poziția/rolul registrului întreprinderilor, confidențialitatea datelor și neconcordanțe, precum și calitate. Rețeaua ESSnet va îndeplini rolul unui grup de experți, prin crearea unei baze de cunoștințe și definirea și asigurarea de orientări și, de asemenea, va furniza servicii sub formă de evaluări inter pares și consultanță.

    În plus, au fost realizate numeroase progrese în cele trei proiecte care se referă la corelarea microdatelor pentru statisticile individuale :

    - a fost pus în aplicare un exercițiu care implică statistici structurale de întreprindere, privind comerțul exterior, corelarea microdatelor privind externalizarea internațională a fost pusă în aplicare și a fost elaborată o metodologie pentru extragerea datelor corelarea microdatelor. Rezultatele sunt luate în considerare în cadrul unei alte acțiuni majore care a debutat la începutul anului 2011 cu lansarea ESSnet privind măsurarea lanțurilor globale de valori . Această rețea ESSnet va aborda una dintre principalele activități propuse în Strategia Europa 2020, iar obiectivul acesteia este să compileze datele privind activitatea și organizarea din ce în ce mai globalizate ale întreprinderilor, precum și impactul asupra creării de locuri de muncă și a creșterii durabile. Proiectul urmărește, de asemenea, să ajute factorii de decizie să ia hotărâri mai bine informate și să monitorizeze globalizarea/internaționalizarea economiilor prin dezvoltarea și furnizarea de indicatori privind globalizarea economică.

    - studiul realizat pentru proiect, „Noi indicatori statistici privind comerțul exterior în funcție de caracteristicile întreprinderilor ”, a condus la realizarea unui ghid de întocmire a statisticilor privind comerțul internațional în funcție de caracteristicile întreprinderilor, pe baza corelării dintre informațiile comerciale și informațiile din registrul întreprinderilor. Studiul a furnizat, de asemenea, informații cu privire la aspecte metodologice referitoare la întocmirea statisticilor combinate privind comerțul exterior și întreprinderile. Ca urmare, o cerință de întocmire anuală a acestor statistici a fost inclusă în cadrul Regulamentelor Intrastat și Extrastat revizuite. Producția regulată a început în 2011, 2009 fiind primul an de referință. Mai multe studii pilot pentru care s-au acordat subvenții statelor membre sunt în curs de desfășurare, pentru a identifica și dezvolta noi indicatori statistici care să combine statisticile comerciale și pe cele privind întreprinderile. Un alt scop al acestor studii este îmbunătățirea calitativă și a aspectelor metodologice ale compilării acestor indicatori noi.

    - rețeaua ESSnet pentru corelarea microdatelor privind utilizarea TIC studiază în prezent fezabilitatea strategii de anchetă alternative pentru a îmbunătăți reprezentativitatea datelor în seturile de date corelate, inclusiv o analiză privind rentabilitatea acestora.

    Ca parte a proiectului „ Metodologie pentru statistici moderne referitoare la întreprinderi (eșantionare optimă, estimare bazată pe modele, integrare a datelor) ” este în derulare activitatea privind revizuirea Ghidului privind metodele statisticilor europene referitoare la întreprinderi și privind evoluțiile metodologice în domenii cheie cum ar fi integrarea anchetelor, metode moderne de colectare a datelor și tehnici avansate de estimare.

    Îmbunătățirea utilizării datelor deja existente în economie

    Pentru a ajuta statele membre să utilizeze datele administrative în scopuri statistice în modul cel mai eficient, programul MEETS oferă sprijin financiar INS-urilor pentru dezvoltarea sistemelor lor de culegere și de prelucrare a datelor. Acordurile de finanțare semnate cu 16 INS în 2009 au dus la punerea în aplicare a noilor modalități de actualizare a registrelor întreprinderilor în scopuri statistice, metode inovatoare pentru estimarea datelor pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, crearea de instrumente pentru controalele de calitate, corecții sau erori și stocare a datelor. Acest lucru va duce la o reducere a sarcinii de raportare pentru întreprinderi și va spori calitatea informațiilor statistice.

    Rețeaua ESSnet pentru utilizarea datelor contabile și administrative, care a fost lansată în 2009, continuă să investigheze problemele practice legate de folosirea acestor date în scopul producerii de statistici care sunt comune pentru toate institutele naționale de statistică. Rezultatele cercetării și munca analitică efectuate în primii doi ani de activitate vor fi dezvoltate în continuare în recomandări și diseminare de bune practici. Principalele rezultate obținute până în prezent vizează pregătirea prezentării generale a practicilor naționale privind utilizarea datelor administrative, descrierea practicilor naționale privind utilizarea diferitelor metode de estimare a seturilor de date incomplete atunci când utilizează date administrative pentru STS și producerea unei liste de indicatori pentru evaluarea calității statisticilor comerciale bazate pe date administrative.

    Elaborarea de instrumente vizând creșterea eficienței extragerii, transmiterii și prelucrării datelor

    În cadrul proiectului „O mai bună utilizare a datelor vamale în statisticile privind comerțul exterior (Extrastat)”, mai multe acorduri de subvenționare au fost semnate cu statele membre la sfârșitul anului 2010. Scopul este de a oferi sprijin pentru adaptarea sistemelor lor de culegere a datelor pentru statistici Extrastat la noile sisteme vamale introduse de Codul vamal modernizat[6]. Primele rezultate sunt așteptate până la începutul anului 2012.

    În ceea ce privește proiectul „facilitarea utilizării nomenclaturii combinate”, subvențiile individuale de care au beneficiat institutele naționale de statistică au avut ca rezultat disponibilitatea ajutoarelor de clasificare pentru declaranții Intrastat. Au fost elaborate instrumente on-line și alte materiale pentru a facilita identificarea corectă a codurilor mărfurilor. Aceasta va îmbunătăți calitatea datelor și va reduce sarcina respondenților.

    În aprilie 2011, statele membre au fost invitate să participe la proiectul ”facilitarea transferului de date de la întreprinderi către institutele naționale de statistică”. Se va oferi sprijin pentru dezvoltarea de sisteme informatice de colectare a datelor statistice de la partea întreprinderi, pentru elaborarea de taxonomii de statistică naționale și pentru crearea de taxonomii de statistică naționale în format XBRL.

    Obiectivul 4: Modernizarea Intrastat

    Armonizarea metodelor de îmbunătățire a calității în cadrul unui Intrastat simplificat

    Ca urmare a exercițiului de simplificare, cele două proiecte „Îmbunătățirea calității datelor într-un sistem Intrastat simplificat” și „Reducerea asimetriilor în Intrastat”, care au fost lansate la începutul programului MEETS, au fuzionat la sfârșitul anului 2010 sub titlul „Armonizarea metodelor de îmbunătățire a calității în interiorul statisticilor comerciale ale UE”.

    În cadrul acestui nou proiect, statele membre continuă să primească sprijin pentru concilierea asimetriilor, elaborarea și punerea în aplicare a măsurilor de îmbunătățire a calității, prin aplicarea orientărilor metodologice elaborate în temeiul unui contract de servicii încheiat în anul 2010. Cele două runde de reconciliere la nivel UE, organizate în 2009 și 2010, au dus la corectarea și/sau prevenirea unui număr semnificativ de asimetrii, în timp ce pentru anumite bunuri (gaz, electricitate, nave, avioane) a fost identificată necesitatea unei îmbunătățiri suplimentare a instrucțiunilor metodologice. Statele membre au beneficiat de subvenții pentru exercițiile de reconciliere.

    Îmbunătățirea utilizării datelor administrative

    Pentru îmbunătățirea utilizării datelor administrative de către statele membre în domeniul producției de statistici Intrastat, au fost acordate subvenții în 2010. Aceste proiecte sunt continuate în prezent. Acestea privesc utilizarea datelor administrative pentru validarea datelor colectate în cadrul sistemului Intrastat și dezvoltării (mai extinse) a sistemelor comune de colectare de date pentru Intrastat, TVA și schimb de informații privind TVA (VIES) într-o serie de state membre.

    Îmbunătățirea și facilitarea schimbului de date în cadrul Intrastat

    Studiile întreprinse și sprijinul acordat statelor membre au condus la o utilizare sporită a mijloacelor și tehnologiilor electronice pentru validarea datelor prin procese automatizate și aplicarea conceptelor statistice avansate pentru detectarea erorilor și rectificare automată.

    CONCLUZII

    Decizia MEETS prezintă în detaliu acțiunile care urmează a fi finanțate pe parcursul perioadei acoperite de program. Aceasta justifică numărul relativ mare de inițiative întreprinse în primii doi ani ai programului. Cu toate acestea, unul dintre rezultatele crizei economice și financiare din 2008 a fost o „saturare” a posibilităților de finanțare în institutele naționale de statistică din cauza lipsei de resurse umane. Prin urmare, nu a fost necesară o raționalizare a programului prin integrarea anumitor inițiative și/sau concentrarea acestora către cele șase domenii principale organizate prin rețelele ESSnet: coerența conceptelor și metodelor, REG, stabilirea profilurilor grupurilor de întreprinderi multinaționale complexe și de mari dimensiuni, corelarea microdatelor și stocarea datelor în cadrul producerii statisticilor, metodologia pentru statisticile referitoare la întreprinderi și utilizarea datelor administrative și contabile.

    Rețelele ESSnet, care au fost lansate în 2009 sau la începutul anului 2010 au avut o activitate intensă, în special în ceea ce privește metodologia REG, stabilirea profilurilor și utilizare a datelor administrative. În ceea ce privește ceilalți piloni principali ai programului MEETS (inițiativele privind coerența actelor juridice, stocarea de date și corelarea datelor), activitățile au vizat lucrările pregătitoare, instalarea infrastructurii de bază (lansarea rețelelor ESSnet, acorduri de finanțare cu beneficiari multipli etc.), precum și crearea de rețele de experți naționali.

    În plus, finanțarea prin subvenții individuale a continuat, în principal pentru a însoți progresele în domeniul metodologiei și pentru testarea anumitor recomandări metodologice, precum și pentru elaborarea de instrumente mai eficiente pentru extragerea, transmiterea și prelucrarea datelor. O serie de rezultate sunt deja disponibile, dar majoritatea acțiunilor sunt încă în curs.

    Este important ca toate acțiunile să fie considerate inițiative interconectate, astfel încât să se eficientizeze procedurile naționale de colectare a statisticilor referitoare la întreprinderi și comerț. Acest lucru necesită un angajament pe termen lung și monitorizare constantă. Prin urmare, rapoartele ulterioare de progres vor fi furnizate în 2012 și 2013. Evaluarea finală va avea loc la începutul anului 2014.

    [1] Eurostat a semnalat în raportul anual de activitate 2010 o excepție privind utilizarea creditelor MEETS în cadrul bugetului 2010. Această excepție a fost luată în considerare la calcularea nivelului de execuție a creditelor operaționale MEETS în primii doi ani.

    [2] COM(2009) 404.

    [3] Regulamentul (CE) nr. 295/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2008 privind statisticile structurale de întreprindere (reformare), JO L 97, 09.4.2008, p. 13.

    [4] Regulamentul (CE) nr. 1165/98 din 19 mai 1998 privind statisticile pe termen scurt. JO L 162, 05.6.1998, p. 1.

    [5] Temeiul juridic a fost stabilit prin Regulamentul (CE) nr. 177/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 februarie 2008 de stabilire a unui cadru comun pentru registrele de uz statistic ale întreprinderilor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2186/93 al Consiliului. JO L 61, 5.3.2008, p. 6.

    [6] Regulamentul (CE) nr. 450/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2008 de stabilire a Codului Vamal Comunitar (Codul Vamal Modernizat) JO L 145, 4.6.2008, p. 1.

    Top