EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011DC0777

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL ȘI COMITETUL REGIUNILOR Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2012 Realizarea reînnoirii europene

/* COM/2011/0777 final */

Bruxelles, 15.11.2011

COM(2011) 777 final

VOL. 1/2

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2012

Realizarea reînnoirii europene


1.Introducere

Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai importantă provocare pentru o întreagă generație. Este o provocare economică ce afectează familiile, întreprinderile și comunitățile din întreaga Europă, dar și o provocare politică, Uniunea Europeană fiind nevoită să arate că se ridică la înălțimea obiectivelor propuse. Uniunea Europeană are capacitatea și trebuie să influențeze în mod real modul în care cetățenii europeni fac față crizei actuale.

Acesta a fost mesajul discursului privind starea Uniunii prezentat în septembrie 2011 1 . Discursul și dezbaterile din Parlamentul European au confirmat existența un consens larg cu privire la faptul că prioritatea principală a UE trebuie să fie promovarea unei redresări durabile și generatoare de locuri de muncă. Doar prin relansarea creșterii și refacerea încrederii vom dezvolta modelul social unic al UE. Pentru a reuși, avem nevoie de un parteneriat dinamic între instituțiile UE și autoritățile de la nivel național și trebuie să acționăm ca o Uniune veritabilă care să se bazeze pe metoda comunitară de luare a deciziilor. Criza actuală a arătat din nou că, atunci când aceste condiții sunt îndeplinite, putem da dovadă de hotărârea și flexibilitatea de care avem nevoie.

Comisia răspunde acestor imperative în diferite moduri. Multe dintre resursele de care dispune sunt utilizate pentru a pune în aplicare cu hotărâre decizii deja adoptate - care privesc atât responsabilități care îi revin de mult timp, precum asigurarea faptului că legislația UE este pe deplin pusă în aplicare în ansamblul UE sau gestionarea bugetului UE, fie în mod direct sau în gestiune partajată cu statele membre, cât și responsabilități mult mai recente care rezultă direct din măsurile adoptate de Comisie ca răspuns la criza actuală. Adesea, această agendă de punere în aplicare are un impact direct asupra creșterii economice – se constată deficiențe în ceea ce privește transpunerea în statele membre a unor inițiative legislative-cheie, care sunt esențiale pentru funcționarea pieței unice, dar care nu sunt încă puse în aplicare.

Recent, Comisia a prezentat o agendă complet nouă privind o supraveghere mai aprofundată a politicilor bugetare și economice ale statelor membre, în special în ceea ce privește statele membre din zona euro, revizuirea fundamentală a supravegherii și reglementării financiare, precum și măsuri care să garanteze că politicile structurale ale UE vor genera beneficii imediate. Pachetul recent adoptat, care vizează îmbunătățirea guvernanței economice (așa-numitul „pachet de șase măsuri”), reprezintă o nouă responsabilitate importantă pentru Comisie.

Realizarea tuturor acestor politici noi va necesita o schimbare importantă a modului în care funcționează Comisia. Aceasta va impune realocarea resurselor și necesitatea instituirii unui parteneriat de lucru mai intens cu statele membre. Crearea unui grup operativ al Comisiei pentru a ajuta Grecia să pună în aplicare programul UE/FMI și să-și accelereze și reorienteze cheltuielile în cadrul fondurilor structurale ale UE este doar un exemplu al rolurilor noi asumate de Comisie care rezultă direct din gestionarea crizei.

În elaborarea acestui program de lucru al Comisiei pentru 2012 Comisia a conciliat exigența de a răspunde noilor necesități urgente generate de criză și exigența constantă de a răspunde problemelor structurale, factorii de decizie politică, investitorii și cetățenii bazându-se pe faptul că aceasta va avea o perspectivă pe termen lung și că va contribui la construirea unei Europe prospere și durabile în viitor. Majoritatea noilor inițiative prezentate în anexele la prezentul program de lucru al Comisiei vizează această perspectivă pe termen lung – inițiativele completează sau vor contribui la instituirea cadrului juridic necesar pentru a beneficia pe deplin de avantajele generate de dimensiunea UE în procesul de stimulare și partajare a creșterii durabile, de atingere a unor niveluri ridicate ale ocupării forței de muncă și de dezvoltare a unei societăți echitabile în întreaga UE. Acesta este obiectivul unei game largi de inițiative care vizează promovarea competitivității, oferirea de asistență pentru amortizarea costurilor sociale ale crizei, precum și orientarea redresării spre un viitor durabil. De asemenea, acesta este obiectivul central al politicilor de cheltuieli ale UE prin noua generație de programe prezentate de către Comisie, a căror perioadă de valabilitate expiră în 2020.

Comisia, Parlamentul European și Consiliul vor trebui să dea dovadă de flexibilitate în abordarea acestor inițiative. Noi urgențe, neprevăzute de prezentul program, ar putea apărea în lunile următoare. Gama largă de exigențe ale noii guvernanțe economice a UE va necesita mult timp și multă atenție din partea celor trei instituții și, după cum am observat deja, uneori poate fi necesar să se renunțe la planificarea anterioară și să se adapteze ritmul negocierilor pentru adoptarea deciziilor urgente. Unele dintre propunerile prezentate în anexe sunt deosebit de importante și ar trebui tratate cu prioritate – în special, propunerile care pot avea un impact rapid asupra creșterii și locurilor de muncă și care pot contribui în mod real la redresare. Aceste propuneri vor beneficia în mod special de atenția și energia Comisiei, însă, pentru a avea impactul dorit pe teren și asupra vieții cotidiene a cetățenilor, trebuie, de asemenea, să fie prioritare pentru Parlamentul European și Consiliul de Miniștri (procedură accelerată). Capacitatea colectivă a instituțiilor de a demonstra că acestea au o poziție comună referitoare la chestiunile prioritare va transmite un mesaj puternic cu privire la hotărârea UE de a combate criza și de a relansa creșterea. Având în vedere rapiditatea cu care evoluează evenimentele, orice listă de măsuri care va fi adoptată conform procedurii accelerate va trebui să facă obiectul unei analize frecvente. Propunerile inițiale ale Comisiei care ar trebui adoptate în cadrul procedurii accelerate vor însoți analiza anuală a creșterii pentru 2012.

2.Construirea unei Europe bazate pe stabilitate și responsabilitate

Peisajul economic al UE s-a schimbat radical în ultimii ani. Europa 2020 2 , strategia economică a Uniunii Europene, recunoaște interdependența dintre statele membre europene și stabilește modalitatea în care UE și autoritățile naționale pot colabora în vederea îndeplinirii obiectivelor stabilite și revenirii economiei la creștere și creare de locuri de muncă, punând bazele unui viitor durabil. Toate statele membre au primit recomandări specifice pentru a răspunde celor mai urgente provocări cu care se confruntă. A doua analiză anuală a creșterii va stabili cadrul semestrului european din 2012. O reformă cuprinzătoare a reglementării și supravegherii financiare a stabilit un fundament solid pentru sistemul financiar al UE. Prin adoptarea legislației privind îmbunătățirea guvernării economice (așa-numitul „pachet de șase măsuri”), UE și-a extins și consolidat mecanismele de supraveghere a politicilor naționale. Anumite state membre fac obiectul unei supravegheri sporite în cadrul unui program de ajustare economică. Au fost dezvoltate noi instrumente pentru a face față presiunii fără precedent exercitate asupra finanțelor publice. În prezent, UE trebuie să acționeze urgent și hotărât pentru punerea în aplicare și impulsionarea reformei. Trebuie să demonstrăm că toate instituțiile cooperează pentru a accelera etapele esențiale.

Luna trecută, Comisia a definit cinci măsuri strâns corelate în cadrul unei foi de parcurs pentru stabilitate și creștere 3 . Aceste măsuri au reprezentat atât un răspuns imediat la problemele Greciei și ale sectorului bancar, în vederea restabilirii încrederii în zona euro, cât și o acțiune menită să intensifice politicile de susținere a stabilității și creșterii. Concluziile Consiliului European și ale summitului zonei euro au luat în considerare aceste propuneri, care vor ghida în continuare activitățile Comisiei din următoarele luni.

În următoarele douăsprezece luni, sunt necesare măsuri rapide și decisive pentru impulsionarea acestei agende. Până la publicarea de către Comisie a analizei anuale a creșterii pentru 2013, Uniunea Europeană ar trebui să poată resimți deja efectul reformelor care au creat un nou nivel al cooperării și supravegherii între economiile strâns conectate ale zonei euro și ale UE, în ansamblul său. Acest lucru va asigura echilibrul adecvat între redresarea finanțelor publice și promovarea creșterii, coordonarea măsurilor naționale și a activităților realizate la nivelul UE în cadrul inițiativelor emblematice ale Strategiei Europa 2020, permițând optimizarea procesului de redresare.

2.1.Reforma sectorului financiar: investiții într-un climat de încredere

Un sector financiar performant este esențial pentru a genera creștere și locuri de muncă. De la izbucnirea crizei, Comisia a realizat o revizuire cuprinzătoare a reglementării și supravegherii financiare. Cea mai mare parte a inițiativelor-cheie au fost deja adoptate sau sunt pe ordinea de zi, inclusiv propunerile de acte legislative privind instrumentele derivate 4 , agențiile de rating a creditului 5 , cerințele de capital 6 , crearea unor piețe de valori mobiliare mai solide și mai transparente, precum și privind combaterea abuzului de piață 7 . De asemenea, va fi publicată o evaluare a impactului cumulat al reformelor.

UE ar trebui să aibă ambiția clară de a finaliza această reformă anul următor. În primele luni ale anului 2012, Comisia va propune restul actelor legislative care vor viza protecția investitorilor. O revizuire a normelor care reglementează organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) va avea drept obiectiv îmbunătățirea protecției investitorilor și consolidarea pieței interne. De asemenea, protecția investitorilor și transparența sunt în centrul unei inițiative privind prezentarea de informații precontractuale în cazul produselor de investiții complexe (PRIPS), precum și intermedierea asigurărilor.

2.2.Finanțarea viitorului: garantarea unor venituri publice sustenabile

Agenda privind creșterea UE reprezintă o contribuție esențială pentru redresarea finanțelor publice. Deși impozitarea este, în principal, în sfera de competență a statelor membre, măsurile UE pot sprijini eforturile acestora de a se asigura că modelul social european poate fi finanțat în viitor. În 2011, Comisia a prezentat o serie de inițiative importante menite să reechilibreze contribuția sectorului financiar la finanțele publice (taxa pe tranzacțiile financiare) 8 , să transfere sarcina fiscală către consumul de resurse (impozitarea energiei) 9 și să îmbunătățească funcționarea pieței unice (CCCTB - baza de impozitare consolidată comună pentru corporații) 10 .

În 2012, Comisia va propune măsuri suplimentare pentru a asigura stabilitatea și durabilitatea finanțelor publice. Comisia va depune eforturi în vederea creării unui sistem modern de TVA, care să permită combaterea fraudei și să diminueze sarcina birocratică exercitată asupra IMM-urilor și altor societăți care desfășoară activități transfrontaliere.

Evaziunea fiscală reprezintă o amenințare pentru bugetele publice din toate statele membre. Evaziunea fiscală denaturează mediul concurențial în detrimentul marii majorități a cetățenilor și întreprinderilor care respectă legislația în vigoare. Va fi propusă o strategie consolidată pentru a ajuta eforturile statelor membre să combată „paradisurile fiscale”, aceasta reprezentând o contribuție a UE în vederea limitării posibilelor pierderi pentru bugetul public.

Într-o perioadă de austeritate bugetara, protejarea banilor contribuabililor este mai importantă ca niciodată. În fiecare an, sume importante sunt pierdute ca urmare a fraudelor și altor activități ilegale care afectează fondurile publice ale UE. Comisia va prezenta o propunere pentru a asigura protecția intereselor financiare ale UE prin intermediul dreptului penal.

Pentru a face față provocărilor cu care se confruntă societățile europene ca urmare a crizei economice, Comisia efectuează o evaluare aprofundată a necesității de a revizui Regulamentul privind insolvența. În baza concluziilor, Comisia va formula viitoare opțiuni în vederea îmbunătățirii normelor privind insolvența transfrontalieră, inclusiv pentru grupurile de societăți.

3.Construirea unei Uniuni bazate pe creștere economică durabilă și pe solidaritate

Relansarea creșterii durabile și crearea de locuri de muncă necesită acțiuni pozitive la nivelul UE și la nivel național, pentru a susține competitivitatea și incluziunea socială. În vederea obținerii de rezultate, va fi necesară o acțiune mai energică de promovare a cadrului adecvat pentru a ajuta întreprinderile să creeze locuri de muncă și să găsească noi piețe. În prezent, acesta este deja un element-cheie al propunerilor înaintate privind programele de cheltuieli ale UE. Noua generație de politici de coeziune 11 vizează crearea de locuri de muncă și generarea de creștere în viitor. Orizont 2020, următorul program cadru pentru cercetare și inovare, va valorifica baza de cunoștințe ale UE pentru a stimula antreprenoriatul, în timp ce măsurile privind competitivitatea vor viza, în special, susținerea IMM-urilor. „Erasmus pentru toți”, noul program în domeniul educației, al formării și al tineretului, va stimula modernizarea sistemelor de educație din Europa. Facilitatea „Conectarea Europei” 12 mobilizează fonduri pentru proiecte care vor avea cele mai importante beneficii pentru economia europeană și susține infrastructura ca instrument de creștere.

3.1.O piață unică orientată spre creștere

Piața unică rămâne cel mai important instrument pentru creștere și crearea de locuri de muncă. Pentru valorificarea potențialului său, este necesar să se favorizeze crearea unui mediu adecvat pentru întreprinderi – în special micile întreprinderi - și consumatori, să se pună integral în aplicare reformele menite să promoveze o creștere durabilă și să existe o infrastructura eficientă și competitivă.

De aceea, Comisia a lansat Actul privind piața unică 13 , un proces ambițios pentru a da un nou impuls pieței unice. O analiză rapidă a celor douăsprezece propuneri-cheie în cadrul procesului interinstituțional ar asigura că beneficiile sunt resimțite cât mai curând posibil. În 2012, Comisia va aprofunda activitatea privind transpunerea și punerea efectivă în aplicare în cadrul pieței unice. Comisia va propune inițiative care vizează conectarea sistemelor naționale de cercetare și crearea unui spațiu european de cercetare structurat, mobil și eficient, bazat pe o concurență și o colaborare intensificate, în vederea favorizării excelenței științifice și inovării de vârf. Comisia va urmări, în special, ca posturile cheie din universități să fie ocupate în condiții de concurență la nivel paneuropean. Punerea integrală în aplicare a inițiativei „Cerul unic european” ar permite nu numai încetarea utilizării ineficiente a resurselor, cu un cost anual de aproximativ 3,8 miliarde EUR, ci și reducerea emisiilor de dioxid de carbon, creșterea siguranței și reducerea întârzierilor pentru pasageri. Deși nouă din zece noi locuri de muncă provin din sectorul serviciilor și, în pofida numeroaselor oportunități de afaceri pe care le oferă, Directiva privind serviciile 14 este departe de a fi pusă în aplicare integral și în mod adecvat. De asemenea, Comisia va analiza punerea în aplicare a recomandării privind accesul la servicii de plată de bază pentru a decide dacă sunt necesare măsuri suplimentare.

Finalizarea pieței interne a energiei până în 2014 va debloca un alt mecanism-cheie pentru creștere. De asemenea, noi propuneri privind liberalizarea transportului feroviar vor contribui la modernizarea și scăderea emisiilor de dioxid de carbon produse de sistemul de transport european prin creșterea concurenței și oferirea unor servicii noi, mai inovatoare și orientate spre necesitățile pasagerilor. Având în vedere investițiile importante necesare pentru reînnoirea sistemelor noastre energetice (1 000 de miliarde EUR în perioada 2011-2020 15 ), sectorul energetic reprezintă un alt instrument-cheie pentru creștere economică. Comisia va adopta o serie de inițiative în acest sens, care vizează, în special, finalizarea pieței interne până în 2014, astfel cum a solicitat Consiliului European.

Agenda digitală 16 este esențială pentru capacitatea economiei europene de a valorifica oportunitățile oferite de tehnologia modernă și de internet pentru stimularea creșterii. Asigurarea unei difuzări cât mai largi a serviciilor electronice este esențială, iar comerțul online va fi promovat în mod activ. În 2012, Comisia va propune o inițiativă privind gestionarea drepturilor colective de proprietate intelectuală care va include norme privind acordarea licențelor transfrontaliere pentru difuzarea de muzică online, în vederea facilitării obținerii de licențe multiple, valabile pe mai multe teritorii. În paralel, o inițiativă menită să asigure recunoașterea reciprocă a identificării, autentificării și semnăturilor electronice va urmări creșterea încrederii consumatorilor și facilitarea plăților online și a tranzacțiilor electronice.

Încrederea consumatorului este elementul-cheie pentru stimularea cererii și redresarea creșterii. Agenda cuprinzătoare pentru protecția consumatorilor europeni ne arată modul în care drepturile și siguranța acestora pot oferi o bază solidă consumatorilor din cadrul pieței unice. Propunerile referitoare la revizuirea normelor privind siguranța generală a produselor vor oferi o abordare clară, coerentă, atât pentru consumatori, cât și pentru producători, și va permite reunirea diferitelor regimuri de supraveghere într-o abordare unică în cadrul pieței unice. Atunci când este necesară despăgubirea consumatorilor, normele privind acțiunile colective în despăgubiri vor defini modul în care consumatorii și întreprinderile vor putea identifica soluții eficiente la problemele de mare amploare.

3.2.Implicarea cetățenilor în cadrul unor societăți care favorizează incluziunea

În prezent, crearea de locuri de muncă rămâne una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă Europa, iar UE poate avea o contribuție esențială în acest sens. Inițiativele emblematice din cadrul Strategiei „Europa 2020”, „Tineretul în mișcare” 17 , „O agendă pentru noi competențe și locuri de muncă” 18 și „Platforma de combatere a sărăciei” 19 au pus în evidență necesitatea de a orienta reînnoirea europeană către categoriile cele mai dezavantajate. Noul Fond social european 20 și Fondul de ajustare la globalizare 21 vor sprijini eforturile statelor membre de combatere a crizei forței de muncă prin crearea de locuri de muncă și sporirea competențelor-cheie. Programul „Erasmus pentru toți” va sprijini parteneriatele strategice între învățământul superior și întreprinderi pentru a garanta că studenții pot dobândi mixul de competențe solicitat pe piața muncii. Punerea în aplicare a acestor inițiative va avea un impact important asupra acțiunii întreprinse de UE pentru combaterea șomajului, a excluziunii sociale și a sărăciei.

În curând, Comisia va prezenta modul în care UE poate contribui la combaterea flagelului șomajului în rândul tinerilor, inclusiv prin promovarea mobilității tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă și sprijinirea acestora în identificarea unor oportunități transfrontaliere de angajare. De asemenea, ucenicia poate reprezenta un punct de intrare cheie pe piața forței de muncă. Acest lucru poate fi deosebit de important, în special în ceea ce privește o mai bună exploatare a sectoarelor celor mai susceptibile să creeze locuri de muncă în viitor.

În strânsă colaborare cu partenerii sociali, Comisia va analiza, de asemenea, principiile flexisecurității și va lansa o nouă fază în punerea lor în aplicare prin promovarea mobilității și a creării de locuri de muncă în scopul atenuării impactului încetinirii creșterii economice și se va pregăti să valorifice beneficiile oferite de redresare, atunci când se va produce. Acest demers este legat de necesitatea de a anticipa și de a gestiona restructurările societăților. În fine, Comisia va propune, de asemenea, modalități de a consolida serviciile publice pentru ocuparea forței de muncă, inclusiv o reformă a serviciului european de ocupare a forței de muncă (EURES), în vederea îmbunătățirii accesului la oportunități de angajare în străinătate.

Într-o perspectivă pe termen mai lung, păstrarea modelului nostru social european presupune, de asemenea, garantarea posibilității de a finanța bunăstarea în viitor și, în această privință, societățile în curs de îmbătrânire reprezintă o provocare majoră pentru politicile publice, în timp ce un sector modern și inovator de sănătate este un motor de creștere economică. Comisia va urmări măsurile întreprinse în urma recomandărilor specifice fiecărei țări adoptate în domeniul pensiilor și va demara inițiative în domenii cu relevanță transfrontalieră. În 2012, aceasta va cuprinde o inițiativă de consolidare a pieței interne pentru produse de pensie eficiente și sigure. De asemenea, Comisia va prezenta propuneri care vor aborda chestiunea drepturilor de pensie suplimentare ale persoanelor care își schimbă locul de muncă, întrucât facilitarea mobilității este esențială pentru ocuparea forței de muncă și crearea de locuri de muncă.

3.3.Crearea condițiilor pentru un viitor durabil

Pentru ca redresarea să aibă un caracter durabil, este necesar ca, în viitor, investițiile și creșterea să fie direcționate spre cele mai dinamice sectoare. Abordarea Comisiei în ceea ce privește o economie eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor 22 și cu emisii scăzute de dioxid de carbon 23 , care va fi integrată în politica economică și în analiza anuală a creșterii, a demonstrat că creșterea inteligentă trebuie să fie bine orientată pentru a transforma provocarea unei Europe durabile într-un avantaj concurențial. Această abordare este integrată în Strategia Europa 2020 și stă la baza noii generații de propuneri din domeniul agriculturii 24 , al dezvoltării rurale 25 și al pescuitului și oferă un fundament durabil pentru sectoare esențiale, deopotrivă pentru mediu și economia UE. Un exemplu important de asigurare a utilizării eficiente a resurselor în domeniile de politică sectoriale vor fi propunerile din 2012 privind asigurarea accesului la o cantitate suficientă de apă curată: Comisia va adopta un plan de conservare a resurselor de apă pentru a aduce în centrul politicilor publice presiunile care se exercită în prezent asupra resurselor de apă.

De asemenea, durabilitatea este un element central al viziunii Comisiei privind politica energetică. Pentru a da un exemplu, adoptarea și punerea în aplicare cu rapiditate a propunerii de directivă privind eficiența energetică 26 pot contribui la realizarea unor beneficii anuale în valoare de 1 000 EUR pentru fiecare gospodărie din UE, având, de asemenea, potențialul de a crea două milioane de locuri de muncă și de a combate, totodată, schimbările climatice. O propunere de consolidare a cadrului pentru securitatea nucleară va lua în considerare experiența acumulată datorită efectuării de teste de rezistență în centralele nucleare din UE, progresele tehnice, precum și evoluțiile internaționale în materie de reglementare. De asemenea, Comisia va prezenta o strategie privind accelerarea dezvoltării energiei regenerabile pe piața internă a UE și pe piețele vecinilor săi din sudul Mediteranei. Înregistrarea de progrese în direcția adoptării propunerii de regulament privind facilitarea investițiilor în infrastructura energetică necesară pentru integrarea surselor de energie regenerabilă ar lansa un semnal important.

În 2012, Comisia va continua să urmărească obiectivul realizării unor eforturi autentice și cuprinzătoare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Comisia va elabora să gestioneze tranziția la sistemul revizuit de comercializare a cotelor de emisii, va concepe noi măsuri și le va pune în aplicare pe cele existente pentru a contribui la realizarea obiectivelor în materie de climă și energie. Revizuirea legislației privind autoturismele și furgonetele va stimula inovarea și va conferi producătorilor securitatea necesară în materie de reglementare. De asemenea, măsurile vor viza eliminarea dependenței transporturilor de petrol prin încurajarea dezvoltării în UE a infrastructurilor pentru carburanți alternativi.

Reuniunea la nivel înalt Rio+20, care va avea loc în luna iunie, va aduce în centrul atenției eforturile globale în favoarea durabilității și a promovării creșterii ecologice. Politicile UE se vor afla în avangarda acestor eforturi.

3.4.O Europă deschisă pentru cetățeni

Asigurarea securității și a justiției într-o Europă fără frontiere interne este una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă UE în prezent. Libertatea de a explora oportunități transfrontaliere reprezintă o componentă esențială a rațiunii de a fi a UE. Cu toate acestea, pentru ca sistemul să funcționeze, UE trebuie să consolideze încrederea reciprocă de care acesta are nevoie și să dea dovadă de forță și corectitudine în fața provocărilor importante cu care se confruntă, precum cele întâmpinate în acest an în regiunea mediteraneană. UE trebuie să continue punerea în aplicare a Programului de la Stockholm 27 , inclusiv identificarea unor soluții privind aspecte esențiale cum ar fi azilul sau securitatea cibernetică.

O piață unică pentru cetățeni trebuie să combată obstacolele birocratice inutile în calea liberei circulații. Două propuneri legislative vor facilita recunoașterea transfrontalieră a documentelor de stare civilă și vor simplifica cerințele de legalizare.

Regimul frontierelor UE reprezintă o parte esențială a programului. Modernizarea și utilizarea noilor tehnologii poate asigura că sistemul va avea capacitatea, în același timp, să încurajeze activitățile transfrontaliere și să ofere garanțiile adecvate. Următoarea generație de controale la frontieră va fi mai fiabilă, permițând, în același timp, călătorilor frecvenți, să intre mai ușor în UE. Va fi propusă o strategie specifică privind prevenirea și combaterea traficului de persoane.

4.Afirmarea cu eficacitae a UE la nivel mondial

O Uniune Europeană unită oferă cea mai bună platformă pentru asigurarea eficacității acțiunilor sale pe scară mondială. UE este cea mai importantă economie a planetei. UE și statele sale membre contribuie cu peste jumătate din totalul asistenței pentru dezvoltare și al ajutorului umanitar acordate la nivel mondial. UE apără valorile universale ale drepturilor omului și ale democrației și rămâne pe deplin angajată în ceea ce privește respectarea dreptului internațional și a unei ordini multilaterale eficace. Atunci când UE acționează în mod unitar, influența sa este considerabilă. Pentru a face față provocărilor și a valorifica oportunitățile create de globalizare, UE trebuie să intensifice în continuare acțiunile sale în vederea protejării și promovării intereselor și valorilor europene, depunând, totodată, eforturi pentru consolidarea prosperității și a securității mondiale.

Acțiunile externe ale UE au loc în cadrul oferit de relațiile multilaterale, regionale și bilaterale, multilaterale, de cadrele de politică existente, precum comerțul și politica de dezvoltare, precum și de aspectele externe ale numeroaselor politici interne ale UE. Uniunea va continua să pună în aplicare aceste politici și va răspunde, în același timp, provocărilor ridicate de succesiunea rapidă a evenimentelor globale.

UE trebuie să fie pregătită să reacționeze la un mediu global în schimbare. UE a reacționat cu rapiditate și hotărâre la schimbările radicale intervenite în țările vecine din zona sud-mediteraneană 28 . Reacția UE s-a bazat pe tradițiile bunei guvernanțe, deschiderii și solidarității și a oferit un mesaj politic clar și un sprijin concret imediat („more for more”). Ajutorul a fost rapid evaluat și redistribuit pentru a asigura coerența cu necesitățile și prioritățile actuale. În acest context, au fost adoptate Programul de sprijin pentru parteneriat, reforme și creștere favorabilă incluziunii (SPRING) și Facilitatea pentru societatea civilă. UE va continua să își concentreze atenția asupra zonelor din vecinătatea sa, oferind posibilități de cooperare reciproc avantajoase care vor favoriza stabilitatea și creșterea. Comisia va pune accentul pe punerea în aplicare a angajamentelor asumate în comunicarea adoptată în comun cu Înaltul Reprezentant privind noua abordare a politicii europene de vecinătate 29 . Aceasta din urmă va juca un rol important în promovarea dezvoltării pașnice și prospere în sudul Mediteranei și în vecinătatea sa răsăriteană, prin dezvoltarea unei game complete de politici și programe ale UE care să stea la baza consolidării stabilității economice, sociale și politice. În 2012, pe lângă sprijinirea acelor țări din sudul Mediteranei care s-au angajat în procesul de democratizare, Comisia va acorda prioritate foii de parcurs a Parteneriatului estic adoptată în cadrul reuniunii la nivel înalt de la Varșovia, precum și stabilității în Orientul Mijlociu și Caucaz.

UE contribuie, de asemenea, la promovarea securității în Africa și va fi pregătită să reacționeze în viitor, astfel cum s-a întâmplat recent în cazul catastrofelor naturale din Turcia, Pakistan și Japonia.

Pentru a se adapta la mediul global în schimbare și pentru a influența ordinea mondială, UE trebuie să coreleze elementele interne și externe ale politicilor sale. Comerțul, dezvoltarea, diplomația, extinderea, politica de vecinătate și reacția în situații de criză sunt atât politici, cât și instrumente, care stau la baza acțiunii externe a Uniunii. Acestea își pot materializa întregul potențial atunci când sunt asociate politicilor europene interne, precum piața unică, politica privind schimbările climatice, politica energetică și politica monetară, care au implicații importante pentru restul lumii.

Prosperitatea europeană se bazează pe competitivitatea globală. Eforturile de relansare a creșterii și locurilor de muncă sunt realizate într-un mediu din ce în ce mai interconectat și extrem de competitiv. G20 s-a dovedit a fi un instrument eficient pentru promovarea unui răspuns global coerent în fața crizei. Ultima reuniune G20 de la Cannes a concluzionat că o creștere a producției și a productivității agricole a fost esențială pentru promovarea securității alimentare și favorizarea creșterii economice durabile. Deși obiectivul general al politicii comerciale a UE continuă să fie încheierea cu succes a negocierilor multilaterale în desfășurare, interesele întreprinderilor și ale consumatorilor europeni trebuie promovate, de asemenea, prin acorduri bilaterale cu țări terțe partenere. Din aceste motive, se analizează posibilitatea încheierii unui acord de liber schimb cu Japonia și a unui acord de investiții cu China.

Solidaritatea este o valoare europeană fundamentală care depășește frontierele UE. În calitate de cel mai mare donator mondial în materie de asistență pentru dezvoltare, UE va avea un rol de prin rang în sprijinirea societăților celor mai sărace ale lumii, prin concentrarea eforturilor sale asupra asigurării unei aplicări rapide și eficiente a politicii de dezvoltare 30 a UE, care să pună un accent deosebit pe realizarea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. O nouă expresie concretă a solidarității UE la nivel mondial este reprezentată de crearea unui corp voluntar european de ajutor umanitar.

În 2012, vor continua eforturile pentru punerea în aplicare a consensului reînnoit al Uniunii privind extinderea și pregătirile de primire a Croației în calitate de cel de-al 28 - lea membru al familiei europene. Pe parcursul anului 2012 vor continua eforturile pentru a permite Croației să beneficieze pe deplin de aderare și să-și poată îndeplini obligațiile care rezultă din calitatea de stat membru.

5.Reglementarea inteligentă și punerea în aplicare eficace

Pentru realizarea reformelor prevăzute în acest program, legislația UE trebuie să fie eficientă în fiecare etapă. De la elaborare până la punere în aplicare, evaluare și actualizare, acțiunile UE trebuie să fie testate de-a lungul întregului ciclu pentru a îndeplini cele mai înalte standarde de calitate în ceea ce privește eficacitatea și eficiența. UE trebuie să se asigure că sarcinile aferente reglementării sunt cât mai reduse posibil.

Dreptul de inițiativă al Comisiei și responsabilitatea sa în calitate de gardian al tratatului îi conferă un rol deosebit în menținerea acestor standarde ridicate. Atât în propria sa activitate, cât și în monitorizarea și aplicarea legislației aprobate, Comisia este hotărâtă să se asigure că cetățenii UE, întreprinderile și autoritățile publice valorifică beneficiile reformei.

5.1.Cheltuieli mai inteligente realizate împreună

Într-o perioadă de austeritate, trebuie să ne asigurăm că resursele noastre limitate sunt direcționate către sectoarele unde beneficiile vor fi maxime în ceea ce privește creșterea și crearea de locuri de muncă. Comisia a propus un buget modern, conceput să le completeze pe cele naționale, în cazurile în care există o valoare adăugată clară adusă prin acțiunile la nivel european. Comisia va continua să depună eforturi prin procesul de negociere pentru a se asigura că principiile simplificării, raționalizării și valorii adăugate sunt menținute în pachetul final.

5.2.Reglementarea inteligentă

Rolul de inițiativă legislativă al Comisiei a evoluat substanțial în ultimii ani, odată cu consolidarea evaluării impactului ca o componentă standard a activității Comisiei. În 2012, o altă măsură importantă va fi prelungirea termenului minim pentru consultările publice de la 8 la 12 săptămâni, ceea ce va contribui la asigurarea faptului că propunerile Comisiei vor lua în considerare în mod corespunzător punctele de vedere ale părților interesate și că acestea au avut posibilitatea să își exprime opiniile cu privire la principalele opțiuni de politică publică. Reducerea sarcinii administrative este extrem de importantă în perioadele dificile din punct de vedere economic. În 2012, atunci când va finaliza programul de reducere a sarcinii administrative, Comisia va fi depășit cu succes obiectivul privind reducerea cu 25% a acesteia prin prezentarea unor propuneri care să permită o reducere de 31% și economii de 39 de miliarde EUR. Pe baza acestei experiențe, Comisia va continua eforturile sale de a păstra sarcinile aferente reglementării la nivelurile strict necesare. Va analiza, în special, impactul reglementărilor UE asupra întreprinderilor mici și va propune, după caz, derogări sau soluții adaptate pentru microîntreprinderi. De asemenea, Comisia va prezenta primele rezultate ale verificărilor privind calitatea procesului de reglementare.

6.Concluzie

Comisia Europeană este hotărâtă ca în anul următor să depună toate eforturile posibile pentru a combate criza economică care îi afectează astăzi atât de intens pe cetățenii europeni. Măsurile adoptate în această toamnă demonstrează prioritatea pe care Comisia o acordă promovării creșterii și locurilor de muncă. De asemenea, această prioritate absolută este reflectată și de programul său de lucru pentru anul 2012, care se concentrează, și asupra obiectivelor pe termen lung ale UE. Este absolut necesar să acționăm pe termen scurt, în paralel cu punerea bazelor unei creșteri și a unor locuri de muncă durabile, pe termen lung. Realizarea simultană a acestor deziderate va ajuta UE să găsească soluția pentru ieșirea din criză, ceea ce o va face mai puternică și mai capabilă să facă față cerințelor concurențiale globale, să valorifice sursele creșterii economice de mâine și să instituie o economie socială de piață performantă.

UE se poate baza pe fundamente solide. Este cea mai mare entitate comercială din lume, deține o treime din producția mondială și are o tradiție bogată în ceea ce privește inovarea socială și tehnologică. Are valori comune și o istorie care ne unește în cooperare. Dispune de instituții care împărtășesc aceeași viziune clară asupra modului în care trebuie să construim o Europă prosperă și durabilă, iar modul său de funcționare, metoda comunitară, și-au dovedit eficacitatea și au demonstrat flexibilitatea necesară pentru a răspunde situațiilor în schimbare. Dacă va fi animată de voința politică de a transforma intențiile în acțiuni concrete și se va arăta hotărâtă să pună în aplicare deciziile recent adoptate, UE se va putea impune ca forța motrice care să elimine riscul recesiunii și să realizeze reînnoirea europeană.

(1) A se vedea discursul din 2011 privind starea Uniunii, prezentat la 28 septembrie 2011. (http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/state-union-2011/index_en.htm)
(2) COM (2010) 2020, 3.3.2010.
(3) COM (2011) 669, 12.10.2011.
(4) COM (2010) 484, 11.9.2010.
(5) Regulamentul UE nr. 513/2011, JO L 145, 31.5.2011, p. 30.
(6) COM(2011) 452, 20.7.2011; COM (2011) 453, 20.7.2011.
(7) COM(2011) 656, 20.10.2011; COM(2011) 652, 20.10. 2011.
(8) COM (2011) 594, 28.9.2011.
(9) COM(2011) 168, 13.4.2011; COM (2011) 169, 13.4.2011.
(10) COM (2011) 121, 16.3.2011.
(11) COM (2011) 607612, 614 - 615, 6.10.2011.
(12) COM (2011) 657, 665, 676, 19.10.2011.
(13) COM (2011) 206, 13.4.2011.
(14) Directiva 2006/123/CE, 12.12.2006, JO L 376, 27.10.2006, p. 36
(15) COM (2010) 677, 17.11.2010.
(16) COM (2010) 245, 19.5.2010.
(17) COM (2010) 477, 15.9.2010.
(18) COM (2010) 682, 23.11.2010.
(19) COM (2010) 758, 16.12.2010.
(20) COM (2011) 607, 6.10.2011.
(21) COM (2011) 608, 6.10.2011.
(22) COM (2011) 571, 20.9.2011.
(23) COM (2011) 112, 8.3.2011.
(24) COM (2011) 628, 12.10.2011.
(25) COM (2011) 627, 12.10.2011.
(26) COM (2011) 370, 22.6.2011.
(27) JO C 115/1, 4.5.2010.
(28) COM (2011) 200, 8.3.2011.
(29) COM (2011) 303, 25.5.2011.
(30) COM (2011) 637, 13.10.2011 și COM (2011) 638, 13.10.2011, p. 2.
Top

Bruxelles, 15.11.2011

COM(2011) 777 final

VOL. 2/2

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ŞI SOCIAL EUROPEAN ŞI COMITETUL REGIUNILOR

Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2012


Anexa I – Inițiative viitoare 1

Inițiative viitoare 2012

* indică faptul că Comisia se angajează să prezinte inițiativa în cursul anului 2012

Nr.

Titlu

Tipul inițiativei

Descrierea sferei obiectivelor

1.

Analiza anuală a creșterii, 2013*

Fără caracter legislativ

Comisia va prezenta o analiză anuală a creșterii, însoțită de o comunicare care va fi principalul material pentru discuțiile din cadrul Consiliului European de primăvară. Analiza va cuprinde atât o parte de evaluare a progreselor înregistrate, cât și o parte de prospectivă, care va propune orientări strategice de politică orizontale pentru toate statele membre. (Al IV-lea trimestru 2012)

Agricultură

2.

Acțiuni de informare și de promovare pentru produsele agricole

Legislativă

Reformarea și simplificarea legislației privind acțiunile de informare și de promovare în scopul de a propune măsuri cu o mai mare valoare adăugată la nivelul UE, concepute pentru a răspunde nevoilor diferitelor piețe (de exemplu, nevoia de informații suplimentare privind piața internă sau nevoia de a facilita accesul la piețele externe). Această propunere va fi o continuare a Comunicării privind acțiunile de informare șiș de promovare pentru produsele agricole.

3.

Eliminarea treptată a sistemului de cote pentru lapte

Fără caracter legislativ

Articolul 184 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului prevede obligația Comisiei de a prezenta un raport până la 31.12.2012 privind evoluția situației pieței șiș condițiile subsecvente de eliminare treptată a sistemului de cote pentru lapte.

Politici climatice

4.

Obiectivele pentru 2020 în materie de CO2 provenit de la autoturisme șiș camionete*

Legislativă

Regulamentul (CE) nr. 443/2009 șiș Regulamentul (UE) nr. 510/2011 trebuie să fie revizuite pentru a analiza obiectivele fixate pentru anul 2020 în scopul de a evalua fezabilitatea obiectivului 2020 pentru camionete șiș modalitatea de a atinge obiectivele 2020 pentru autoturisme șiș camionete. (Al IV-lea trimestru 2012)

5.

Includerea emisiilor generate de transportul maritim în cadrul angajamentului UE de reducere a gazelor cu efect de seră

Legislativă

În conformitate cu legislația UE privind politicile climatice șiș energia, ar trebui adoptate măsuri în vederea includerii emisiilor generate de transportul maritim în angajamentul UE de reducere a gazelor cu efect de seră, în cazul în care aceste emisii nu sunt incluse, până în 2011, în țintele de reducere prevăzute prin acorduri internaționale.

6.

Reducerea gazelor fluorurate cu efect de seră

Legislativă

Scopul acestei inițiative este de a asigura reduceri eficiente din punctul de vedere al costurilor în materie de emisii de gaze fluorurate cu efect de seră în contextul obiectivului general al UE de reducere a emisiilor cu 80-95 % până în 2050. Propunerea este o continuare a raportului de evaluare solicitat prin Regulamentul (CE) nr. 842/2006.

Concurență

7.

Acțiunile în despăgubiri pentru cazurile de încălcare a legislației antitrust

Legislativă

Obiectivul acestei inițiative legislative ar urma să fie asigurarea unor acțiuni în despăgubiri eficace în fața instanțelor naționale pentru cazurile de încălcare a normelor antitrust ale UE șiș clarificarea raportului dintre astfel de acțiuni intentate de persoane fizice sau juridice șiș sistemele publice de asigurare a respectării legislației ale Comisiei șiș ale autorităților naționale în domeniul concurenței, în special în ceea ce privește protecția programelor de clemență, în scopul de a menține rolul central al acțiunilor la nivel public în UE. Dreptul la astfel de despăgubiri al persoanelor prejudiciate prin încălcarea normelor antitrust a fost deja stabilit de Curtea de Justiție.

8.

Revizuirea Comunicării privind ratele de referință

Fără caracter legislativ

Revizuire în funcție de evoluția pieței.

9.

Revizuirea Comunicării privind garanțiile

Fără caracter legislativ

Revizuire în funcție de evoluția pieței.

10.

Revizuirea orientărilor privind ajutorul de stat pentru rețelele în bandă largă

Fără caracter legislativ

Actualele orientări urmează să fie revizuite cel târziu până la 30.9.2012.

11.

Regulamentul Consiliului privind inițiativa strategică în domeniul normelor de fond aplicabile ajutoarelor de stat

Legislativă

Modificarea Regulamentului nr. 994/98 al Consiliului pentru a permite extinderea domeniului de aplicare a Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare (RGECA) în 2013.

12.

Revizuirea Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea șiș restructurarea întreprinderilor

Fără caracter legislativ

Actualele Orientări privind salvarea șiș restructurarea întreprinderilor expiră în octombrie 2012. Deși criza financiară a dus la prelungirea actualelor orientări privind salvarea șiș restructurarea întreprinderilor, în 2007 începuseră deja activitățile pregătitoare pentru revizuirea acestora.

13.

Revizuirea Comunicării privind cinematografia

Fără caracter legislativ

Actuala comunicare expiră cel târziu la 31.12.2012.

14.

Revizuirea Comunicării privind asigurarea creditelor de export pe termen scurt

Fără caracter legislativ

Actuala comunicare expiră cel târziu la 31.12.2012.

15.

Revizuirea orientărilor privind ajutoarele de stat regionale

Fără caracter legislativ

Actualele orientări expiră la 31 decembrie 2013. Revizuirea se va aplica normelor privind delimitarea regiunilor, intensităților permise ale ajutoarelor șiș proiectelor de investiții de mari dimensiuni. Acest proiect va fi coordonat cu propunerile referitoare la viitorul cadru financiar multianual de după 2013, în special cu propunerile referitoare la fondurile structurale.

Consumatori, industrie șiș antreprenorial

16.

Pachet privind siguranța produselor:

(1) Siguranța generală a produselor*

Legislativă

Revizuirea Directivei privind siguranța generală a produselor (DSGP, 2001/95/CE) urmărește să consolideze încrederea consumatorilor șiș a întreprinderilor în piața internă a produselor sigure, oferind întreprinderilor reguli mai clare, costuri de conformare mai mici șiș, în general, condiții cu adevărat echitabile pentru întreprinderile legitime. Astfel se va permite autorităților statelor membre să coordoneze mai bine și să acorde prioritate acțiunilor de asigurare a respectării legislației și să ofere consumatorilor o piață internă a produselor sigure mai omogenă și o mai bună protecție a sănătății și siguranței. (Al IV-lea trimestru 2012)

(2) Noul instrument legislativ orizontal privind supravegherea pieței

Legislativă

Obiectivul general este de a proteja într-o măsură sporită diferitele interese publice care pot fi afectate în timpul asigurării liberei circulații a mărfurilor în cadrul UE. Acestea includ asigurarea sănătății și a siguranței tuturor utilizatorilor de produse, protecția mediului și promovarea eficienței energetice. Acest lucru presupune punerea în practică a tuturor mecanismelor necesare pentru a permite aplicarea și executarea eficace și uniformă a cadrului UE de supraveghere a pieței.

(3) Planul de acțiune multianual privind supravegherea pieței

Fără caracter legislativ

Scopul planului de acțiune multianual este de a aborda provocările actuale cu care se confruntă supravegherea pieței din UE. Acesta va analiza mecanismele de coordonare adecvate, mijloacele, acțiunile și modalitățile de îmbunătățire a aplicării și executării cadrului de supraveghere a pieței UE, în scopul de a reduce numărul de produse nesigure și neconforme de pe piață. Scopul este de a proteja cetățenii, menținând în același timp nivelul ridicat de siguranță prevăzut de legislația sectorială.

Consumatori și justiție

17.

Agenda europeană pentru consumatori*

Legislativă/fără caracter legislativ

Această agendă va defini o viziune strategică pentru politica de protecție a consumatorilor, bazată pe principiul consolidării poziției consumatorilor prin sporirea siguranței, informațiilor și educației, a drepturilor conferite, a căilor de recurs puse la dispoziția acestora, precum și a accesului la justiție și a asigurării respectării legislației, în conformitate cu principiile economiei sociale de piață. Această agendă va acoperi toate inițiativele prezentate de Comisie în materie de consumatori. (Al II-lea trimestru 2012)

Dezvoltare

18.

Decizia de asociere peste mări

Legislativă

Decizia 2001/822/CE a Consiliului din 27.11.2001 privind asocierea țărilor și teritoriilor de peste mări la Comunitatea Europeană expiră la 31.12.2013 și va trebui să fie înlocuită cu o nouă decizie.

19.

Protecția socială în cadrul politicii de dezvoltare

Fără caracter legislativ

Efectele combinate ale crizei financiare și economice mondiale, precum și persistența unei creșteri nefavorabile incluziunii au sporit gradul de conștientizare privind necesitatea ca politica de dezvoltare să includă și protecția socială. Protecția socială este esențială pentru o creștere favorabilă incluziunii și pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Această comunicare va avea drept scop elaborarea unui cadru de politică cuprinzător care să sprijine sistemele eficace de protecție socială din țările partenere.

20.

Comunicarea privind societatea civilă și autoritățile locale

Fără caracter legislativ

Comunicarea se va baza în primul rând pe rezultatele „dialogului structurat pentru un parteneriat eficient în vederea dezvoltării”. Consultarea a reprezentat o oportunitate de dialog cu o varietate largă de actori tradiționali și emergenți din domeniul dezvoltării. Obiectivul constă în crearea unui cadru de referință actualizat pentru acordarea de sprijin UE în favoarea societății civile și autorităților locale în domeniul dezvoltării. Comunicarea privind politica va defini natura parteneriatului dintre UE și acești actori din domeniul dezvoltării în lumina noii strategii a UE.

Agenda digitală

21.

Cadrul paneuropean pentru identificarea, autentificarea și semnătura electronică*

Legislativă

Propunerea va prezenta norme legislative pentru a crește încrederea în tranzacțiile electronice și a le facilita, în special prin asigurarea recunoașterii reciproce a identificării și autentificării electronice, precum și a semnăturilor electronice în UE. (Al II-lea trimestru 2012)

22.

Utilizarea în comun a spectrului de frecvențe

Fără caracter legislativ

Comunicarea va descrie modelul de gestionare în comun a spectrului și rolul său ca o contrapondere a diferitelor modele. Documentul va oferi o prezentare generală a actualei utilizări în comun a spectrului, a similarităților și a diferențelor în raport cu alte abordări, a avantajelor și beneficiilor modelului, precum și a problemelor la care trebuie găsite soluții.

23.

Strategia europeană pentru securitatea internetului

Legislativă/fără caracter legislativ

Inițiativa va avea ca obiective: descrierea principalelor riscuri și provocări, precum și a oportunităților economice și geopolitice; efectuarea unei comparații în ceea ce privește „pregătirea” sau atenția politică acordată acestei teme în alte țări terțe; descrierea celor mai importante aspecte aflate în joc sau celor mai importante probleme care trebuie să fie abordate; evaluarea acțiunilor în curs de desfășurare sau planificate, în cazul în care acestea există și, de asemenea, evidențierea domeniilor în care este necesară adoptarea de măsuri sporite la nivelul UE.

24.

Un spectru care să asigure o producție și o distribuție mai eficientă a energiei

Fără caracter legislativ

Rețelele energetice inteligente și sistemele inteligente de contorizare reprezintă un potențial domeniu în care o armonizare la nivelul UE a utilizării spectrului de frecvențe ar putea aduce beneficii esențiale pentru consumatorii europeni. Inițiativa ia în considerare o armonizare la nivelul UE a spectrului pentru rețelele energetice inteligente și pentru sistemele inteligente de contorizare, pe baza unor studii de aprofundare a cunoștințelor în acest domeniu, pentru a stabili ce măsuri ar trebui luate în vederea satisfacerii cererilor și dacă este necesar un spectru de frecvențe dedicat sau este suficient un spectru comun.

25.

O agendă digitală pentru Europa – etapele următoare

Fără caracter legislativ

În urma celei de a doua adunări privind agenda digitală și a tabloului de bord 2012, evaluarea la jumătatea perioadei ar trebui să ia în considerare prioritățile strategice pentru ultimii doi ani din ciclul de viață al agendei digitale pentru Europa.

Afaceri economice și monetare

26.

Finanțele publice în UEM în 2012

Fără caracter legislativ

Comunicarea privind finanțele publice în UEM - 2012 extrage implicațiile/provocările de politică ale raportului anual privind finanțele publice (RFP). RFP trece în revistă evoluțiile fiscale din statele membre ale UE și discută probleme de actualitate din domeniul elaborării politicii fiscale și al supravegherii fiscale în UE.

Educație, cultură și tineret

27.

Regândirea competențelor în contextul Strategiei Europa 2020

Fără caracter legislativ

Comunicarea va oferi recomandări politice statelor membre în domeniul competențelor de bază, al antreprenoriatului, al competențelor digitale și mediatice și al multilingvismului pentru a atinge criteriul de referință al UE cu privire la îmbunătățirea competențelor în ceea ce privește citirea, matematica și științele. Documentul va promova capacitatea de inserție profesională, competitivitatea și dialogul intercultural prin promovarea competențelor-cheie transversale în cadrul politicilor privind învățarea pe tot parcursul vieții.

Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune

28.

Pachet privind ocuparea forței de muncă:

(1) Către o redresare economică generatoare de locuri de muncă

Fără caracter legislativ

Comunicarea generică referitoare la pachetul privind ocuparea forței de muncă stabilește contribuția Comisiei în vederea unei economii generatoare de creștere și locuri de muncă, pe baza inițiativelor emblematice adoptate ca parte a Strategiei Europa 2020 (în special „O agendă pentru noi competențe și locuri de muncă” și „Tineretul în mișcare”) și în strânsă legătură cu orientările din analiza anuală a creșterii 2012.

29.

(2) Pachetul specific privind flexicuritatea

Fără caracter legislativ

Comunicarea va evidenția rolul politicilor de flexicuritate în contextul socioeconomic actual. Aceasta va stabili propuneri concrete pentru a consolida cele patru componente ale flexicurității cu scopul de a aborda provocările economice cu care se confruntă Europa, în vederea reducerii segmentării pe piața muncii și a susținerii tranzițiilor de pe piața muncii.

30.

(3) Reformarea serviciilor europene pentru ocuparea forței de muncă EURES și a bazei juridice a acestora

Legislativă/fără caracter legislativ

Propunerea va avea ca obiective: 1) îmbunătățirea accesului la oportunitățile de angajare și facilitarea creării de locuri de muncă prin consolidarea EURES ca instrument de asigurare a concordanței între plasare și recrutare în contextul mobilității forței de muncă în Europa; 2) extinderea EURES pentru a sprijini noul sistem intitulat „Primul loc de muncă EURES”; 3) reflectarea jurisprudenței CEJ cu privire la serviciile de plasare, care vor trebui să fie deschise serviciilor private de ocupare a forței de muncă, lărgind, în același timp, gama de parteneri EURES. Acest lucru poate implica revizuirea Regulamentului nr. 1612/1968.

31.

Cartea verde privind restructurarea și ajustarea economică

Fără caracter legislativ

Cartea verde va identifica practicile și politicile de succes în domeniul restructurării și al adaptării la schimbări în scopul de a promova ocuparea forței de muncă, creșterea economică și competitivitatea. Aceasta ia în considerare activitatea recentă a Comisiei Europene, a partenerilor sociali, a statelor membre și a multor alte părți interesate. Scopul său este reanalizarea acestei dezbateri politice în lumina concluziilor desprinse din încetinirea creșterii economice.

32.

Sănătate și siguranță

Fără caracter legislativ

Comunicarea se va baza pe strategia actuală și pe evaluarea finală a strategiei actuale, în special în ceea ce privește: a) îmbunătățirea guvernanței sănătății și siguranței în muncă (SSM) la nivelul UE, mai ales în ceea ce privește stabilirea strategiilor naționale în domeniul SSM și coordonarea politicilor statelor membre; b) îmbunătățirea punerii în aplicare a cadrului juridic al UE; c) promovarea sănătății și a siguranței la locul de muncă, sprijinind eforturile statelor membre prin intermediul campaniilor și inițiativelor europene de sensibilizare.

33.

Includerea personalului navigant de pe navele maritime în domeniul de aplicare a mai multor directive ale UE privind dreptul muncii

Legislativă

Scopul propunerii este acela de a oferi personalului navigant maritim drepturi de muncă similare sau echivalente cu cele ale celorlalte categorii de lucrători. O serie de directive în domeniul dreptului muncii exclud în prezent personalul navigant din domeniul lor de aplicare. Modificările, care se aplică mai multor directive, vor viza asigurarea unui nivel de protecție echivalent, ținând seama, în același timp, de situația specială și de mediul economic din acest sector.

34.

Protecția dreptului la pensie suplimentară al lucrătorilor care își schimbă locul de muncă

Legislativă

Scopul este de a încheia negocierile cu privire la propunerea Comisiei din 2005, modificată în 2007. În special, propunerea ar avea drept scop abordarea problemei legate de perioadele necesare satisfacerii condițiilor de dobândire a dreptului la pensie (perioada lucrată înainte ca dreptul la pensie să fie acordat în mod irevocabil).

35.

Instituirea Reuniunii sociale tripartite la nivel înalt

Legislativă

Această inițiativă vizează revizuirea Deciziei 2003/174/CE a Consiliului în lumina Tratatului de la Lisabona și a Strategiei Europa 2020.

36.

Libera circulație a lucrătorilor în cadrul Uniunii

Legislativă/fără caracter legislativ

Această inițiativă are drept scop îmbunătățirea aplicării Regulamentului nr. 1612/1968 al Consiliului (astfel cum a fost codificat prin Regulamentul nr. 492/2011) privind libera circulație a lucrătorilor în cadrul Uniunii. Inițiativa va elimina barierele existente în calea mobilității lucrătorilor din UE prin consolidarea punerii în aplicare a drepturilor conferite de legislația UE și prin furnizarea de informații și asistență judiciară migraților care se confruntă cu discriminarea exercitată pe motiv de cetățenie.

37.

Sărăcia în rândul copiilor (fără caracter obligatoriu)

Legislativă

O recomandare va sprijini eforturile UE și ale statelor membre de combatere a sărăciei în rândul copiilor. Aceasta va stabili principii comune de intervenție politică eficace în următoarele domenii-cheie: sprijin pentru familii (accesul la piața forței de muncă pentru părinți, ajutorul în materie de venit), servicii (îngrijirea copiilor, educație, asistență medicală, locuințe, servicii sociale), participare în societate.

Energie

38.

Siguranța nucleară*

Legislativă

Astfel cum s-a solicitat de către Consiliul European și în urma unei revizuiri amănunțite a normelor existente împreună cu toate părțile interesate, se va face o propunere de îmbunătățire a cadrului de reglementare privind securitatea nucleară. (Al III-lea trimestru 2012)

39.

Strategia privind energia din surse regenerabile (SER)

Fără caracter legislativ

Această inițiativă se va baza pe foaia de parcurs privind politica energetică până în 2050 și va prezenta măsuri de politică menite să accelereze dezvoltarea energiei din surse regenerabile. Inițiativa ar urma să se integreze în discuția privind proiectarea pieței energiei electrice și în politica în materie de infrastructură în curs de desfășurare, incluzând și aspecte de politică externă.

40.

Piața internă a energiei

Fără caracter legislativ

Această inițiativă va lua în considerare situația actuală a procesului de realizare a pieței interne a energiei până în 2014 și va încuraja statele membre să își intensifice eforturile prin evidențierea beneficiilor pieței interne a energiei pentru cetățeni și întreprinderi, identificând dacă sunt necesare măsuri suplimentare pentru a se asigura realizarea acestui obiectiv.

41.

Captarea și stocarea dioxidului de carbon (CSC)

Fără caracter legislativ

Analiza situației actuale arată că programul de demonstrații privind CSC a fost amânat în ciuda depunerii unor eforturi considerabile. Documentul strategic va analiza posibilele modalități de eliminare treptată a centralelor care continuă să utilizeze intens combustibili fosili.

Extindere, dezvoltare și politici de vecinătate

42.

Pachetul anual în materie de extindere pe 2012

Fără caracter legislativ

Comisia a fost invitată de către Consiliu să prezinte periodic rapoarte privind țările candidate și potențial candidate. Documentul strategic al Comisiei permite Consiliului European să definească orientările strategice principale privind extinderea la sfârșitul fiecărui an. Pachetul în materie de extindere va include, de asemenea, monitorizarea Croației înainte de aderare.

43.

Sprijinirea schimbărilor durabile în societățile de tranziție

Fără caracter legislativ

Bazându-se pe experiența acumulată în procesul de extindere, această Comunicare va analiza modul în care UE poate contribui la crearea condițiilor necesare unei stabilități durabile în societățile care au fost supuse unor reforme economice, sociale și politice majore. Accentul se va pune pe țările vecine și pe alte țări în curs de dezvoltare relevante, și în special pe aspectele legate de realizarea unui proces politic favorabil incluziunii, crearea unei societăți civile active și consolidarea tuturor actorilor politici, precum și pe politicile economice necesare pentru o creștere durabilă, care să includă ocuparea forței de muncă.

44.

Pachetul privind politica europeană de vecinătate și Parteneriatul estic

Fără caracter legislativ

Înaltul Reprezentant și Comisia au fost invitați de Consiliu să prezinte în 2012 rapoarte cu privire la punerea în aplicare a propunerilor stabilite în comunicarea privind revizuirea politicii europene de vecinătate din 25.5.2011. Pachetul privind politica europeană de vecinătate va include: o comunicare prin care se vor stabili principalele evoluții și orientările strategice pentru anul următor, o comunicare separată care va prevedea o foaie de parcurs pentru Parteneriatul estic și o serie de anexe, inclusiv rapoarte de țară cu privire la acei parteneri care au adoptat un plan de acțiune în cadrul PEV.

Mediu

45.

Salvgardarea resurselor de apă ale Europei*

Legislativă/fără caracter legislativ

Pentru a evalua punerea în aplicare și realizările politicii actuale în materie de apă dulce, a identifica lacunele și deficiențele și a se asigura că politica în domeniul apei își aduce o bună contribuție la realizarea obiectivelor stabilite de foaia de parcurs către o Europă eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor. (Al IV-lea trimestru 2012)

46.

Protocolul de la Nagoya privind biodiversitatea (regimul internațional al accesului la resursele genetice și al distribuirii beneficiilor – ABS): punerea în aplicare a Protocolului ABS

Legislativă/fără caracter legislativ

Aceste inițiative fac parte din procesul de pregătire care va conduce la semnarea și ratificarea de către UE a unui tratat internațional privind accesul la resursele genetice și distribuirea beneficiilor. Semnarea și ratificarea Protocolului ABS vor fi însoțite de o comunicare privind modul în care Comisia va urmări să pună în aplicare Protocolul ABS în cadrul Uniunii prin măsuri legislative, precum și prin alte măsuri.

47.

Revizuirea Directivei privind evaluarea impactului asupra mediului (EIA)

Legislativă

Obiectivul global al revizuirii este să îmbunătățească protecția mediului la nivel național prin asigurarea unei aplicări mai coerente și mai eficiente a principiilor de evaluare a mediului și să asigure consecvența cu obligațiile internaționale relevante.

48.

Speciile alogene invazive (SAI)

Legislativă

Noul instrument legislativ dedicat ar trebui să abordeze deficiențele de politică existente cu privire la speciile alogene invazive și să asigure existența unui cadru cuprinzător al UE care să abordeze această problemă în mod eficace. Obiectivul principal este de a minimiza impactul negativ al speciilor alogene invazive asupra biodiversității în UE.

49.

Cel de Al șaptelea program de acțiune pentru mediu

Legislativă/fără caracter legislativ

Această inițiativă vizează să stabilească priorități în contextul Strategiei UE 2020 din perspectiva caracterului tot mai sistemic al provocărilor de mediu și să abordeze degradarea continuă a mediului, astfel cum se prevede în raportul din 2010 al Agenției Europene de Mediu și în raportul SOER (Raportul privind starea mediului în Europa – situația actuală și perspective).

50.

Strategia privind disruptorii endocrini

Fără caracter legislativ

Pentru a oferi un cadru de politică adecvat prin care să se asigure faptul că, în UE, oamenii și mediul se pot bucura de un nivel suficient de ridicat al protecției împotriva riscurilor asociate cu disruptorii endocrini [substanțe exogene sau amestecuri care modifică funcția (funcțiile) sistemului endocrin și, prin urmare, au efecte negative asupra sănătății].

Mediu și industrie

51.

Revizuirea REACH

Fără caracter legislativ

Propunerea va prezenta concluzii cu privire la: a) experiența statelor membre, informațiile privind funcționarea Regulamentului REACH, situația punerii în aplicare și utilizarea unor metode și strategii de testare care nu recurg la animale, precum și finanțarea în vederea dezvoltării și evaluării unor metode alternative de testare; b) lecțiile învățate, acordând o atenție deosebită costurilor și sarcinilor administrative, precum și altor efecte asupra inovării. Propunerea va include o revizuire a domeniului de aplicare și a potențialelor suprapuneri cu alte acte legislative ale UE privind produsele chimice, precum și o revizuire a Agenției Europene pentru Produse Chimice.

Statistici europene

52.

Statisticile europene privind demografia

Legislativă

Scopul acestei propuneri de regulament este de a institui un cadru comun pentru dezvoltarea, elaborarea și diseminarea de statistici europene referitoare la populație, evenimente de viață și migrația netă.

Instrumente de politică externă

53.

Reglementarea comerțului cu anumite bunuri susceptibile de a fi utilizate pentru a impune pedeapsa capitală, tortura și alte pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante

Legislativă

Această inițiativă propune modificarea Regulamentului (CE) nr. 1236/2005 în urma analizei efectuate ca răspuns la cererile statelor membre, ale Parlamentului European și ale ONG-urilor.

Sănătate și consumatori

54.

Revizuirea Directivei privind produsele din tutun în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea acestora

Legislativă

Evoluțiile recente în domeniul produselor din tutun vor fi abordate printr-o actualizare a Directivei 2001/37/CE care să acopere problemele legate de piața internă și să examineze noile produse și etichetarea.

55.

Pachet privind inovarea în domeniul sănătății:

(1) Promovarea inovării în materie de dispozitive medicale în beneficiul pacienților, al consumatorilor și al cadrelor medicale

Fără caracter legislativ

Comunicarea explică necesitatea de a îmbunătăți în continuare mediul de reglementare pentru a încuraja inovarea în materie de dispozitive medicale în funcție de noile evoluții (cum ar fi îmbătrânirea, TIC etc.). Comunicarea ar urma să ofere, de asemenea, un răspuns la concluziile relevante exprimate recent de către Consiliu.

(2) Dispozitivele medicale

Legislativă

Scopul propunerii este de a asigura că acest cadru de reglementare continuă să promoveze inovarea în domeniu, garantând, în același timp, siguranța pacienților. Cadrul de reglementare va fi adaptat la progresul tehnic și științific, va include norme mai clare și mai simple și va prevedea instrumentele necesare pentru gestionarea la nivelul UE. Acest lucru a devenit o necesitate ca urmare a cererii tot mai mari de pe piață pentru produse combinate care constau în medicamente și dispozitive medicale. Obiectivele vizate sunt sporirea nivelului de protecție a sănătății pentru toți pacienții și utilizatorii europeni, consolidarea poziției Europei în fruntea inovării în acest domeniu și realizarea unei funcționări mai bune a pieței interne și a comerțului internațional.

(3) Dispozitivele medicale de diagnostic in vitro

Legislativă

A se vedea mai sus.

56.

Studiile clinice în vederea promovării cercetării clinice și a inovării în sectorul farmaceutic

Legislativă

Obiectivul propunerii de revizuire a Directivei 2001/20/CE privind studiile clinice este consolidarea cunoștințelor și a inovării în cercetarea clinică. Printre aspectele care pot fi abordate se numără: reducerea întârzierilor de natură administrativă, eliminarea deciziilor divergente în cadrul UE și simplificarea procedurilor de raportare.

57.

Pachet privind sănătatea animalelor și a plantelor:

(1) Consolidarea lanțului alimentar – un cadru juridic modernizat și simplificat

Fără caracter legislativ

Comunicarea subliniază principalele elemente ale noului pachet legislativ privind sănătatea animalelor, sănătatea plantelor, materialul vegetal de reproducere și controalele referitoare la aceste sectoare, intenționând să modernizeze, să simplifice și să eficientizeze normele pentru a realiza mai bine obiectivele legislației și pentru a consolida inovarea și competitivitatea sectoarelor economice relevante.

(2) Actul normativ privind sănătatea animală

Legislativă

Propunerea vizează să asigure o abordare bazată mai mult pe riscuri a cerințelor privind sănătatea animală și eliminarea sarcinilor administrative în deplasarea animalelor, o structură de reglementare mai simplă și mai flexibilă privind sănătatea animală în UE și o mai bună siguranță, cu un accent mai mare pe prevenirea bolilor, ceea ce ar conduce la reducerea pierderilor economice în cazul epidemiilor.

(3) Controalele oficiale efectuate de-a lungul lanțului alimentar

Legislativă

Scopul propunerii de revizuire a Regulamentului (CE) nr. 882/2004 este de a simplifica și eficientiza cadrul juridic existent, în scopul de a îmbunătăți eficacitatea controalelor oficiale efectuate de către statele membre în cadrul lanțului alimentar, reducând, în același timp, sarcina pentru operatori. O utilizare mai eficientă a resurselor de control va contribui la prevenirea crizei, reducând totodată costurile pentru operatorii economici care respectă legislația și asigurând condiții echitabile de concurență . Directivele 96/23/CE, 97/78/CE și 91/496/CEE sunt de asemenea vizate.

(4) Legislația UE privind sănătatea plantelor

Legislativă

Propunerea vizează simplificarea, raționalizarea și creșterea transparenței și a eficienței. Se vor simplifica pașapoartele fitosanitare pentru circulația internă a plantelor, creându-se un sistem mai transparent și mai stabil pentru cultivatori. Un control mai eficient al importurilor va consolida protecția împotriva introducerii unor noi dăunători și boli din țările terțe, ceea ce a dus, în trecut, la o sarcină suplimentară privind controlul dăunătorilor de către cultivatorii din UE sau la deteriorarea mediului natural.

(5) Comercializarea semințelor și a materialelor de înmulțire în vederea promovării inovării în domeniul semințelor

Legislativă

Inițiativa vizează să încurajeze inovarea, să reducă sarcina administrativă generală și să introducă flexibilitate în cadrul de reglementare în vederea globalizării, specializării și dezvoltării unor noi utilizări a produselor agricole de bază, precum și a evoluției așteptărilor societății în ceea ce privește interacțiunea dintre agricultură și mediul înconjurător. Inițiativa va moderniza și va simplifica legislația prin înlocuirea celor 12 directive privind semințele și materialele de înmulțire cu un singur act normativ.

58.

Taxele și eficacitatea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (AESA)

Legislativă

Regulamentul (CE) nr. 178/2002 va fi revizuit pentru a îmbunătăți eficiența și eficacitatea AESA. Această revizuire poate include posibilitatea de a stabili taxe pentru prelucrarea dosarelor de autorizare prezentate de sector (în cazul serviciilor care nu sunt considerate de interes public).

Afaceri interne

59.

Următoarea generație a controalelor la frontieră:

(1) Sistem de intrare/ieșire (EES)*

Legislativă

Pentru a defini scopul, funcțiile și responsabilitățile EES și a institui condițiile și procedurile de înregistrare, stocare și consultare a datelor de intrare/ieșire ale resortisanților țărilor terțe care trec frontierele externe ale UE. (Al II-lea trimestru 2012)

(2) Programul de înregistrare a pasagerilor (RTP)*

Legislativă

Pentru a defini scopul, funcțiile și responsabilitățile RTP și un sistem de înregistrare a pasagerilor (RTS), pentru a însărcina Comisia și Agenția pentru gestionarea sistemelor informatice de mari dimensiuni cu mandatul de a elabora și de a întreține RTP și RTS și pentru a stabili procedurile și condițiile de examinare a unei cereri de RTP și schimbul de date între statele membre cu privire la călătorii înregistrați. (Al II-lea trimestru 2012)

(3) Modificarea Codului frontierelor Schengen*

Legislativă

Pentru a modifica Codul frontierelor Schengen și a-l alinia la Regulamentul privind programul de înregistrare a călătorilor și la Regulamentul privind sistemul de intrare/ieșire. (Al II-lea trimestru 2012)

60.

Elaborarea unei politici privind un program de formare europeană pentru funcționarii din poliție

Fără caracter legislativ

Promovarea formării poliției în UE are scopul să încurajeze o veritabilă cultură europeană de aplicare a legii, oferind tuturor celor implicați programe de formare europeană.

61.

Cadrul de măsuri administrative precum înghețarea fondurilor persoanelor suspectate de activități teroriste pe teritoriul UE (articolul 75)

Legislativă

Pentru a stabili un cadru al măsurilor administrative în ceea ce privește circulația capitalurilor și plățile, cum ar fi înghețarea fondurilor, a activelor financiare sau a beneficiilor economice care aparțin, sunt în posesia sau sunt deținute de persoane fizice sau juridice, grupuri și entități fără caracter statal care sunt asociate cu activități teroriste pe teritoriul UE. Acest cadru ar urma să servească drept bază pentru luarea deciziilor de către Consiliu, la propunerea Comisiei.

62.

Combaterea criminalității cibernetice

Fără caracter legislativ

Această inițiativă are ca scop sporirea capacității UE de a lupta împotriva criminalității cibernetice. Inițiativa va informa cetățenii Uniunii, statele membre și Parlamentul European cu privire la condițiile necesare pentru a asigura un răspuns eficace la criminalitatea cibernetică.

63.

Strategia UE pentru combaterea traficului de persoane

Fără caracter legislativ

Obiectivul general al acestei inițiative este de a formula un cadru de politică cuprinzător, prin intermediul căruia se vor urmări obiectivele principale de prevenire și de reducere semnificativă a fenomenului reprezentat de traficul de persoane, de urmărire penală a infractorilor și de protejare mai eficace a victimelor.

64.

Cadrul juridic și tehnic pentru sistemul european de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste (TFTS)

Legislativă

Inițiativa va prevedea o abordare europeană nouă pentru combaterea terorismului și a finanțării acestuia prin colectarea și analiza centralizată a datelor de mesagerie financiară, precum și pentru crearea posibilității de a oferi mai multe date direcționate către autoritățile SUA în cadrul Acordului TFTP UE-SUA.

65.

Revizuirea cadrului UE pentru păstrarea datelor

Legislativă

Această revizuire este un rezultat al evaluării Directivei privind păstrarea datelor. Revizuirea va asigura faptul că autoritățile competente au acces rapid la informațiile din domeniul telecomunicațiilor care sunt strict necesare pentru combaterea criminalității; va asigura limitări corespunzătoare cu privire la păstrarea datelor și garanții împotriva încălcării inutile a dreptului la viață privată și la protecția datelor cu caracter personal; va elimina obstacolele inutile din calea bunei funcționări a pieței interne și va asigura rambursarea corespunzătoare a costurilor suportate de către industria telecomunicațiilor de pe teritoriul UE pentru aplicarea obligației de păstrare a datelor.

66.

Înființarea Oficiului European de Poliție – EUROPOL

Legislativă

Articolul 88 din TFUE prevede un nou temei juridic pentru Europol.

67.

Pachetul UE privind infrastructurile critice:

(1) Revizuirea programului european privind protecția infrastructurilor critice (PEPIC) și propunerea de stabilire a unui program actualizat

Legislativă/fără caracter legislativ

PEPIC a fost propus pentru prima dată de către Comisie în 2006 în comunicarea sa privind acest subiect. PEPIC este supus unei analize aflate în curs de desfășurare, ceea ce va conduce la prezentarea unui program actualizat.

(2) Identificarea și desemnarea infrastructurilor critice europene

Legislativă

Modificarea Directivei 2008/114 privind identificarea și desemnarea infrastructurilor critice europene și evaluarea necesității de îmbunătățire a protecției acestora.

68.

Proiectele de directive de negociere privind acorduri de facilitare a eliberării vizelor și de readmisie cu unele țări sud-mediteraneene în cadrul dialogului privind migrația, mobilitatea și securitatea care urmează să fie stabilit cu aceste țări

Legislativă

Această inițiativă va sprijini și va încuraja reformele în care se pot angaja țările partenere, oferindu-le cetățenilor acestora posibilitatea unei mobilități sporite către statele membre ale UE și abordând în același timp cauzele fluxurilor migratorii.

69.

Admisia resortisanților țărilor terțe pentru cercetare științifică, studii, schimb de elevi, formare profesională neremunerată sau servicii de voluntariat

Legislativă

Această inițiativă are ca scop creșterea gradului de atractivitate a UE în ansamblu ca centru de cercetare, studii, schimburi de elevi, formare profesională și servicii de voluntariat. Aceasta va avea ca scop facilitarea în continuare a schimburilor științifice, educaționale, de formare și culturale cu resortisanții țărilor terțe, precum și sporirea transparenței și eficienței condițiilor de intrare, de ședere și de mobilitate pe teritoriul UE pentru aceștia. Această inițiativă va modifica Directiva 2004/114/CE și Directiva 2005/71/CE.

Ajutor umanitar și reacția la situațiile de criză

70.

Instituirea unui Corp voluntar european de ajutor umanitar (EVHAC)

Legislativă

Obiectivul este de a stabili un cadru pentru contribuțiile comune ale tinerilor europeni la operațiunile de ajutor umanitar ale Uniunii. Acțiunile pregătitoare care se vor derula începând din 2011 vor contribui la identificarea opțiunilor posibile.

Industrie și antreprenoriat

71.

Înmatricularea autovehiculelor înmatriculate anterior într-un alt stat membru

Legislativă

Principalul obiectiv al politicii este de a îmbunătăți funcționarea pieței interne prin eliminarea barierelor din calea liberei circulații a bunurilor, serviciilor și lucrătorilor, cauzate de diferitele formalități și cerințe administrative privind înmatricularea autovehiculelor înmatriculate anterior într-un alt stat membru.

72.

Politica industrială pentru sectorul securității

Fără caracter legislativ

Stabilirea unei piețe interne solide a securității prin: eliminarea fragmentării pieței, consolidarea bazei industriale, sporirea competitivității industriei de securitate a UE la nivel mondial.

Aceste abordări divergente în statele membre au condus la crearea unor piețe diferite ale securității.

73.

Concluziile grupului la nivel înalt CARS 21

Fără caracter legislativ

Pentru a evalua recomandările de politică făcute de grupul la nivel înalt CARS 21 în raportul său final și pentru a face cunoscut modul în care Comisia intenționează să reacționeze cu privire la acestea.

74.

Actualizarea și revizuirea progreselor privind politica industrială integrată adaptată erei globalizării

Fără caracter legislativ

Comisia va revizui punerea în aplicare a inițiativei emblematice a Strategiei Europa 2020 privind politica industrială și va actualiza inițiativele-cheie pentru a asigura tranziția în timp util la o economie mai durabilă, mai favorabilă incluziunii și mai eficace din punctul de vedere al utilizării resurselor, precum și o bază industrială activă. Actualizarea efectuată la jumătatea perioadei va ține seama de redresarea economică, de provocările emergente și de cadrul financiar multianual.

75.

Politica industrială spațială

Fără caracter legislativ

Având în vedere importanța strategică a industriei spațiale, dependența sa de finanțarea publică (atât pentru cercetare-dezvoltare, cât și pentru vânzări), precum și creșterea concurenței mondiale pe piața comercială, comunicarea stabilește acțiuni de îmbunătățire a condițiilor-cadru pentru industria spațială din Europa în vederea consolidării competitivității industriei și contribuie la o utilizare echilibrată a capacităților în Europa.

76.

Tehnologiile generice esențiale (TGE)

Fără caracter legislativ

Ca răspuns la recomandarea grupului la nivel înalt, această inițiativă va propune un cadru coordonat pentru tehnologiile generice esențiale în scopul de a asigura o continuitate în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării, inclusiv transferul de tehnologie pentru aplicarea și promovarea unor ecosisteme competitive la nivel mondial.

77.

O etichetă europeană în sectorul turismului

Legislativă

O etichetă europeană ar avea ca obiectiv să consolideze competitivitatea și caracterul durabil al turismului european printr-un plus de transparență și coerență în evaluarea calității serviciilor turistice, pentru a câștiga încrederea consumatorilor și a recunoaște turismul de înaltă calitate.

Afaceri instituționale

78.

Partidele politice de la nivel european și normele privind finanțarea acestora

Legislativă

Obiectivul revizuirii Regulamentului (CE) nr. 2004/2003 este de a crea un statut juridic european pentru partidele politice de la nivel european.

79.

Către o propunere privind clauza de solidaritate

Fără caracter legislativ

Această inițiativă va veni în continuarea dispoziției privind „clauza de solidaritate” [articolul 222 alineatul (3)] care stabilește că Uniunea și statele sale membre acționează în comun în spiritul solidarității, în cazul în care un stat membru face obiectul unui atac terorist, ori al unei catastrofe naturale sau provocate de om. TFUE prevede o propunere comună a Comisiei și a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Piața internă și servicii

80.

Protecția investitorilor: modificare a Directivei OPCVM în ceea ce privește normele aplicabile depozitarilor OPCVM, politicii de remunerare a gestionarilor și sancțiunilor administrative*

Legislativă

Scopul este de a modifica Directiva OPCVM (organisme de plasament colectiv în valori mobiliare transferabile – „OPCVM V” 2009/65/CE) pentru (i) a crea un cadru de reglementare care să ofere o protecție solidă a investitorilor, (ii) a întări și mai mult eficiența pieței interne a UE în sectorul fondurilor de investiții și (iii) a asigura că acest cadru de reglementare al OPCVM nu afectează stabilitatea financiară pe piață. Mai concret, la nivel operațional, aceasta va avea drept obiectiv furnizarea de soluții adecvate pentru depozitarii OPCVM și pentru politica de remunerare în domeniul OPCVM. (Al II-lea trimestru 2012)

81.

Sistem bancar paralel (shadow banking)

Fără caracter legislativ

În a doua jumătate a anului se va adopta o comunicare pentru a completa și a pune în aplicare activitatea din cadrul G20.

82.

Protecția investitorilor: PRIP (prezentarea de informații precontractuale în ceea ce privește produsele complexe de investiții)*

Legislativă

Scopul acestui instrument este de a se asigura un nivel înalt și coerent de protecție a investitorilor încorporat în dreptul UE, cu condiții egale pentru creatorii și distribuitorii de produse de investiții cu amănuntul și o mai mare eficiență în afacerile transfrontaliere. (Trimestrul I 2012)

83.

Continuarea controlului de performanță a serviciilor: aprofundarea pieței unice a serviciilor*

Fără caracter legislativ

Urmare a efectuării „controalelor de performanță” și a altor diverse tipuri de activitate (respectiv evaluarea activităților rezervate, a cerințelor în materie de capital deținut, formă juridică și obligații de asigurare), această inițiativă vizează identificarea și propunerea de măsuri/acțiuni care sunt necesare pentru eliminarea obstacolelor rămase în calea funcționării pieței unice a serviciilor. (Al II­lea trimestru 2012)

84.

Gestionarea colectivă a drepturilor: drepturile legate de muzică – muzica online*

Legislativă

Instrumentul propus va avea un dublu rol: în primul rând, stabilirea unui nivel general de guvernanță și transparență care să se aplice tuturor societăților de gestiune colectivă; și, în al doilea rând, instituirea de norme specifice care urmăresc acordarea de licențe pentru muzica online în scopul de a încuraja piața unică digitală și de a oferi mai multe servicii transfrontaliere consumatorilor din întreaga UE. (Trimestrul I 2012)

85.

Piața unică și fondurile de pensii: instituțiile pentru furnizarea de pensii ocupaționale (IFPO)*

Legislativă

Scopul revizuirii Directivei privind instituțiile pentru furnizarea de pensii ocupaționale (IFPO) este de a menține un tratament egal în raport cu Directiva Solvabilitate II și de a promova multiplicarea activităților transfrontaliere în acest domeniu. Acest lucru va contribui la rezolvarea provocărilor reprezentate de îmbătrânirea populației și de datoria publică. (Al III-lea trimestru 2012)

86.

Revizuirea Directivei privind intermedierea de asigurări (IMD)

Legislativă

Scopul revizuirii este de a îmbunătăți armonizarea, securitatea juridică și precizia definițiilor și, în același timp, de a evita dificultățile existente în punerea în aplicare a actualei IMD la nivel național.

87.

Revizuirea Regulamentului privind marca comunitară și a Directivei de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci

Legislativă

Scopul este de a actualiza, simplifica și moderniza atât regulamentul UE, cât și directiva, dacă este cazul, și de a stabili o cooperare consolidată între Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI) și oficiile naționale pentru mărci cu scopul de a spori eficacitatea, eficiența și coerența sistemului de mărci din Europa, în ansamblul său.

88.

Inițiativa privind publicarea de informații nefinanciare de către întreprinderi

Legislativă/fără caracter legislativ

Propunerea are drept scop îmbunătățirea transparenței informațiilor nefinanciare oferite de către întreprinderi, evitând în același timp creșterea nejustificată a sarcinii administrative.

89.

Jocurile de noroc online în cadrul pieței interne

Fără caracter legislativ

Comunicarea este o continuare la Cartea verde privind jocurile de noroc online, oferind o evaluare substanțială a răspunsurilor la consultare și, ulterior, identificând 1) provocările-cheie pentru coexistența unor modele naționale de reglementare în cadrul pieței interne și 2) inițiativele care urmează să fie luate la nivel național și la nivelul UE.

90.

Asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală

Legislativă

Obiectivul principal ar urma să fie adaptarea Directivei 2004/48/CE la provocările actuale, pentru a se asigura faptul că drepturile de proprietate intelectuală pot fi protejate în mod eficace și uniform în UE, în special într-un mediu digital. Mai multe dispoziții ale directivei ar trebui să fie clarificate în vederea realizării unei interpretări și aplicări coerente.

91.

Directiva privind dreptul valorilor mobiliare

Legislativă

Principalul obiectiv al acestei măsuri constă în reducerea divergențelor dintre sistemele de drept material naționale privind garanțiile constituite asupra instrumentelor financiare transmisibile prin înscriere în cont și, prin urmare, în aducerea unei contribuții substanțiale la simplificarea operațiunilor de pe piețele financiare și la siguranța juridică a acestora.

92.

Compensarea cu exigibilitate imediată

Legislativă

Compensarea cu exigibilitate imediată reprezintă un instrument important de atenuare a riscurilor menit să reducă riscul de credit al contrapartidei, deoarece oferă prioritate contrapartidei care își respectă obligațiile față de creditorii chirografari în caz de insolvență. Obiectivul este de a spori certitudinea juridică și siguranța acordurilor bilaterale și multilaterale de compensare, dar și, ca parte a unui cadru UE de gestionare a crizelor din sectorul financiar [a se vedea COM(2010) 579], de a permite autorităților naționale să impună temporar o suspendare a drepturilor de compensare cu exigibilitate imediată.

93.

Inițiativa privind procedurile de notificare și de retragere

Principalele obiective de politică sunt: să contribuie la buna funcționare a pieței unice digitale, să contribuie la combaterea ilegalității pe internet, să asigure transparența, eficacitatea, proporționalitatea și respectarea drepturilor fundamentale ale procedurilor de notificare și de retragere, precum și să asigure o abordare echilibrată și operativă față de procedurile de notificare și de retragere, cu accent pe drepturile fundamentale și pe impactul asupra inovării și creșterii economice.

94.

Schemele de garantare a asigurărilor

Legislativă

Scopul este de a asigura faptul că schemele de garantare a asigurărilor există în toate statele membre și că acestea respectă un set minim de caracteristici intrinsece.

95.

A treia directivă privind combaterea spălării banilor

Legislativă

Revizuirea standardelor internaționale se află în curs și este programată să fie finalizată până în februarie 2012. Analiza efectuată de către Comisie este, de asemenea, în curs de desfășurare și se preconizează că se va prezenta un raport la începutul anului 2012. Va fi necesară punerea rapidă în aplicare a standardelor internaționale, imediat după adoptarea acestora în legislația UE.

96.

Modificarea Directivei privind conglomeratele financiare (FICOD II) (2002/87/CE)

Legislativă

Ca urmare a deciziei Consiliului pentru Stabilitate Financiară (G20) din ianuarie 2010 de a analiza reglementarea societăților-mamă ale conglomeratelor financiare, Comisia se angajează în ceea ce privește acordurile și recomandările de la nivelul G20 să pună în aplicare supravegherea societăților-mamă ale grupurilor financiare complexe, majoritatea cărora sunt în prezent consorții nereglementate. Eficacitatea Directivei privind cerințele de capital și a directivei Solvabilitate II, precum și reglementările conexe în sectorul financiar, cum ar fi cele privind OPCVM și AFIA și, cel mai important, cadrul de gestionare a crizelor, ar putea fi mult mai puternice în cazul în care societatea-mamă ar fi în mod expres responsabilă de îndeplinirea tuturor cerințelor într-un mod coerent la nivel de conglomerat și la nivelul societăților reglementate din cadrul grupului.

Justiție, drepturi fundamentale și cetățenie

97.

Promovarea integrării romilor – primul raport al Comisiei Europene

Fără caracter legislativ

Primul raport anual va evalua strategiile naționale de integrare a romilor pe care statele membre trebuie să le prezinte Comisiei până la 31.12.2011.

98.

Garanțiile speciale în cadrul procedurilor penale pentru persoanele suspectate sau acuzate care sunt vulnerabile

Legislativă

Inițiativa vizează să asigure faptul că în procedurile penale din întreaga UE se acordă o atenție specială persoanelor suspectate sau acuzate care nu pot înțelege sau urmări conținutul sau înțelesul procedurilor, din cauza, spre exemplu, a vârstei sau a stării fizice sau psihice.

99.

Dispozițiile minime privind elementele constitutive ale infracțiunilor și sancțiunile aplicabile în domeniul traficului ilicit de droguri

Legislativă

Pentru a permite statelor membre să abordeze mai eficient problema traficului ilicit de droguri și să promoveze o abordare comună a traficului de droguri în cadrul UE prin apropierea dispozițiilor în materie de infracțiuni și sancțiuni, eliminând deficiențele identificate în cursul evaluării din 2009 a Deciziei-cadru 2004/757/JAI și înlocuind acest instrument.

100.

Schimbul de informații, evaluarea riscurilor și controlul noilor substanțe psihoactive

Legislativă

Obiectivul propunerii de modificare a Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului din 10 mai 2005 este de a îmbunătăți procesul de evaluare și unele dintre etapele procedurale, ținând seama de experiențele dobândite și de limitările întâlnite în cazul acestui instrument legislativ în ultimii trei ani.

101.

Actul european privind accesibilitatea: îmbunătățirea accesibilității bunurilor și a serviciilor pe piața internă

Legislativă

Propunere de directivă menită să îmbunătățească piața de bunuri și servicii care sunt accesibile persoanelor cu handicap și persoanelor în vârstă, bazată pe o abordare de tip „accesibilitate universală”. Această inițiativă favorabilă întreprinderilor va include măsuri cu caracter obligatoriu de promovare a achizițiilor publice și de armonizare a standardelor de accesibilitate.

102.

Îmbunătățirea echilibrului între femei și bărbați în cadrul consiliilor de administrație ale societăților cotate la bursă (fără caracter obligatoriu)

Legislativă

Ca urmare a strategiei privind egalitatea între femei și bărbați, o recomandare ar viza îmbunătățirea echilibrului ș între femei și bărbați în cadrul consiliilor de administrație ale societăților. Pe lângă faptul că este un drept fundamental, egalitatea între femei și bărbați este esențială pentru creșterea și competitivitatea UE.

103.

Pachetele de servicii pentru călătorii, vacanțe și circuite

Legislativă

Scopul propunerii este de a revizui Directiva 90/314/CEE a Consiliului și de a moderniza normele actuale de protecție a consumatorilor care cumpără pachete pentru călătorii, în special de pe internet, precum și de a facilita achiziționarea de pachete pentru călătorii din alte state membre.

104.

Reformarea structurii Eurojust

Legislativă

Această inițiativă vizează dezvoltarea și consolidarea funcționării Eurojust și stabilirea modalităților de implicare a Parlamentului European și a parlamentelor naționale în evaluarea activităților Eurojust.

105.

Despăgubirea victimelor infracțiunilor

Legislativă

Propunerea Comisiei de revizuire a Directivei 2004/80 va asigura faptul că victimele infracțiunilor primesc o despăgubire echitabilă și corespunzătoare în toate statele membre, contribuind astfel la promovarea încrederii reciproce între statele membre. Propunerea se va baza pe un studiu cuprinzător privind toate aspectele legate de despăgubire pentru a identifica obstacolele existente, originea lor și posibilele soluții.

106.

Termenele de decădere și de prescripție în cazul accidentelor rutiere transfrontaliere

Legislativă/fără caracter legislativ

Această inițiativă are drept scop sporirea securității juridice pentru cetățeni cu privire la termenele de decădere și de prescripție în contextul accidentelor rutiere transfrontaliere.

107.

E-justiție

Legislativă

Această inițiativă va consolida proiectul e-justiție ca instrument de promovare a creșterii economice și a securității juridice în cadrul pieței interne. Proiectul e-justiție își propune să stea la baza politicii în domeniul justiției prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor în scopul îmbunătățirii și raționalizării informațiilor cu privire la justiție în UE, precum și să faciliteze accesul la justiție în toate statele membre și să îmbunătățească procedurile și cooperarea judiciare.

108.

Instrumentul alternativ de soluționare a litigiilor la nivel de întreprinderi (B2B)

Legislativă

Această măsură va completa propunerea legislativă a Comisiei privind căile alternative de soluționare a litigiilor pentru consumatori cu un mecanism adaptat la litigiile între întreprinderi. Promovarea CASL va îmbunătăți încrederea în rândul IMM-urilor de a se angaja în comerțul transfrontalier și va îmbunătăți funcționarea pieței interne.

109.

Procedurile de insolvență

Legislativă

Revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1346/2000 privind procedurile de insolvență, inclusiv problema insolvenței grupurilor de întreprinderi și a întreprinderilor, în vederea îmbunătățirii eficienței și eficacității procedurilor de insolvență transfrontaliere.

110.

Recunoașterea reciprocă a actelor civile:

(1) Recunoașterea reciprocă a efectelor anumitor acte de stare civilă

Legislativă

Propunerea ar trebui să trateze recunoașterea reciprocă a efectelor anumitor acte de stare civilă (de exemplu, a celor referitoare la naștere, filiație, adopție, nume, deces).

111.

(2) Suprimarea formalităților de legalizare a actelor între statele membre

Legislativă

Acțiuni în continuarea Cărții verzi privind libera circulație a documentelor, a actelor de stare civilă, a actelor autentice și simplificarea legislației în materie. Propunerea ar trebui să trateze suprimarea formalităților de legalizare a actelor între statele membre.

Justiție, protecția consumatorilor și politica în domeniul concurenței

112.

Un cadru al UE pentru acțiunile colective

Urmează să fie stabilit

Această inițiativă ar fi o continuare a întregii game de activități anterioare ale Comisiei în materie de acțiuni colective la nivelul UE.

Afaceri maritime și pescuit

113.

Stabilirea cadrului pentru amenajarea spațiului maritim

Legislativă

Asigurarea faptului că statele membre furnizează un cadru de planificare integrat stabil, fiabil și orientat spre viitor pentru a optimiza utilizarea spațiului maritim în beneficiul dezvoltării economice și al mediului marin, precum și a faptului că prin aceasta statele membre aplică o abordare comună pentru a facilita amenajarea transfrontalieră a spațiului maritim. Tipul acestei inițiative – eventual, o directivă – urmează să fie confirmat.

114.

„Creșterea albastră”: creșterea durabilă din oceane, mări și regiunile de coastă

Fără caracter legislativ

Comunicarea se va baza pe constatările unui studiu în curs de desfășurare care analizează creșterea economică durabilă și ocuparea forței de muncă în sectoarele maritime consacrate, emergente și viitoare pe baza utilizării inovatoare a resurselor marine și costiere ca factori ai inovării și ai competitivității.

Protecția intereselor financiare ale UE

115.

Protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, inclusiv prin intermediul dreptului penal (PFI)*

Legislativă

Această inițiativă este urmarea legislativă a Comunicării privind protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, inclusiv prin norme de drept penal material, în temeiul articolului 325 alineatul (4) din TFUE. (Al III-lea trimestru 2012)

116.

Consolidarea protecției monedei euro împotriva falsificării prin stabilirea de sancțiuni penale

Legislativă

Inițiativa ar putea să se bazeze pe Decizia-cadru 2000/383/JAI și să o înlocuiască. Aceasta va avea ca scop creșterea protecției monedei euro prin asigurarea unei legislații și a unor proceduri penale mai eficiente, precum și o monitorizare mai puternică a normelor UE în statele membre. Cetățenii ar trebui să fie suficient de protejați împotriva fraudei și a falsificării monedei euro prin intermediul unor sancțiuni penale.

117.

Asistența reciprocă între autoritățile administrative ale statelor membre și cooperarea dintre acestea din urmă și Comisie pentru a se asigura aplicarea corectă a legislației din domeniile vamal și agricol

Legislativă

Simplificarea și clarificarea legislației, îmbunătățirea accesibilității și realizarea de economii bugetare, întrucât Regulamentul (CE) nr. 515/97 și Decizia 2009/917/JAI a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind utilizarea tehnologiei informatice în scopuri vamale abordează parțial aceleași aspecte.

Politică regională

118.

Viitoarea strategie pentru regiunile ultraperiferice

Fără caracter legislativ

Comunicare privind viitoarea strategie pentru regiunile ultraperiferice, ca urmare a Memorandumului comun al regiunilor și statelor membre „Regiunile ultraperiferice în perspectiva anului 2020” și a celorlalte contribuții ale acestora.

Cercetare și inovare

119.

Cadrul pentru Spațiul european de cercetare (SEC)

Legislativă/fără caracter legislativ

Cadrul SEC va constitui baza pentru realizarea coerenței politicilor strategice și a coordonării între UE și statele membre, cu scopul de a spori eficacitatea sistemului european de cercetare printr-o mai bună exploatare a potențialului pentru sinergii și complementarități transfrontaliere (de exemplu, mobilitatea și cariera cercetătorilor, operațiunile transfrontaliere ale organizațiilor de cercetare și finanțare, infrastructurile de cercetare, circulația cunoștințelor și cooperarea cu țările terțe).

120.

Situația inițiativei „O Uniune a inovării” 2012 – accelerarea schimbărilor

Fără caracter legislativ

Această comunicare va marca următorii pași pentru stimularea creșterii economice și a locurilor de muncă prin inovare. Aceasta va include următoarele propuneri de politică: definirea detaliată a noului indicator privind ritmul rapid de creștere, stabilirea întreprinderilor inovatoare prin efectuarea unei evaluări comparative a performanțelor statelor membre în materie de inovare, realizarea unor acțiuni de monitorizare a angajamentelor inițiativei „O Uniune a inovării” în cazul în care nu s-au realizat progrese, precum și o propunere privind integrarea inovării în cadrul politicilor UE.

121.

Consolidarea și concentrarea cooperării internaționale în domeniul cercetării și al inovării

Fără caracter legislativ

Europa trebuie să se angajeze mai strategic în cooperarea în domeniul științei, tehnologiei și inovării cu principalii săi parteneri, pentru: a consolida excelența și a promova competitivitatea industrială, a aborda provocările globale societale, precum și pentru a sprijini politicile externe. Comunicarea va stabili obiectivele detaliate, criteriile și principiile operaționale pentru punerea în aplicare, consolidarea și concentrarea acțiunilor UE de cooperare internațională în cadrul CSC pentru cercetare și inovare.

Impozitare și uniune vamală

122.

Buna guvernanță în ceea ce privește paradisurile fiscale*

Fără caracter legislativ

Această inițiativă va dezvolta o strategie consolidată menită să protejeze UE împotriva problemelor legate de jurisdicțiile necooperante din afara UE (inclusiv paradisurile fiscale și planificarea fiscală agresivă). (Al IV-lea trimestru 2012)

123.

Precursorii drogurilor

Legislativă

Raportul Comisiei [COM(2009) 709] a subliniat riscul de deturnare a produselor medicamentoase care conțin precursori ai drogurilor. În mai 2010, Consiliul a invitat Comisia să propună modificări legislative. Inițiativa va modifica Regulamentul (CE) nr. 273/2004.

124.

Eliminarea dublei impuneri privind dividendele transfrontaliere plătite investitorilor de portofoliu

Legislativă/fără caracter legislativ

Soluții la problemele legate de dubla impunere cauzate de perceperea impozitelor reținute la sursă cu privire la dividendele transfrontaliere plătite către investitori de portofoliu.

125.

Situația uniunii vamale

Fără caracter legislativ

Evaluarea generală a funcționării uniunii vamale, a provocărilor și oportunităților acesteia în protejarea pieței unice și a cetățenilor săi. Ca răspuns la discrepanțele și necesitățile identificate în urma acestei analize, evaluarea va indica viitoarele inițiative în materie vamală cu scopul de a crește în continuare valoarea pe care uniunea vamală o adaugă la piața unică.

126.

Impozitarea autovehiculelor

Fără caracter legislativ

Pentru a aborda dubla impunere și alte obstacole fiscale în situațiile transfrontaliere

127.

Un mecanism de reacție rapidă împotriva fraudei în domeniul TVA

Legislativă

Experiența recentă a demonstrat că Uniunea nu are o capacitate de reacție suficient de rapidă atunci când se confruntă cu fenomene bruște și masive de fraudă în domeniul TVA în anumite state membre. Până în prezent, s-au acordat derogări anumitor state membre pentru a opri acest tip de fraudă în sectoarele afectate, dar procedura de acordare a derogărilor nu este suficient de flexibilă pentru a asigura o reacție promptă și adecvată. Noul mecanism propus pentru adoptarea măsurilor de derogare – mecanismul de reacție rapidă – ar crește considerabil viteza de răspuns la aceste probleme. Obiectivul său final este acela de a combate frauda masivă înainte ca aceasta să aibă un impact considerabil asupra bugetelor naționale.

Comerț

128.

Raportul privind obstacolele în calea comerțului și a investițiilor

Fără caracter legislativ

Raport către Consiliul European pentru identificarea obstacolelor importante din calea accesului pe piață al exportatorilor europeni și investitorilor din țările terțe și pentru stabilirea unor strategii de înlăturare a acestor obstacole

Transporturi

129.

Pachetul feroviar:

(1) Accesul pe piața feroviară*

Legislativă

O deschidere mai mare a pieței în sectorul feroviar (pentru piața transportului intern de pasageri) presupune adaptarea acquis-ului existent privind accesul pe piața feroviară (primul pachet feroviar și modificările ulterioare ale acestuia) și modificări corespunzătoare ale Regulamentului privind contractele de servicii publice în sectorul feroviar [Regulamentul (CE) nr. 1370/2007], inclusiv atribuirea obligatorie de contracte de servicii publice în conformitate cu procedurile concurențiale de ofertare. Această inițiativă va evalua accesul nediscriminatoriu la infrastructura feroviară, inclusiv la serviciile feroviare conexe, în special prin separarea structurală între gestionarea infrastructurii și furnizarea de servicii (decuplarea). Inițiativa va fi însoțită de o comunicare privind analiza organizării pieței feroviare și va evalua accesul nediscriminatoriu la infrastructura feroviară.

(2) Agenția Europeană a Căilor Ferate (AEF)*

Legislativă

Această inițiativă va consolida rolul AEF în domeniul siguranței feroviare, în special activitatea sa de supraveghere a măsurilor naționale în materie de siguranță luate de autoritățile naționale de siguranță și armonizarea lor treptată. Aceasta va urmări, de asemenea, instituirea unei autorizații unice pentru fiecare tip de vehicul și a unei certificări unice în materie de siguranță pentru întreprinderile feroviare. Directivele privind siguranța și interoperabilitatea (2004/49 și 2008/57) ar putea fi adaptate în mod corespunzător. (Al IV-lea trimestru 2012)

130.

Energie ecologică pentru transporturi:

o strategie privind combustibilii alternativi

Legislativă/fără caracter legislativ

Cartea albă privind transporturile subliniază nevoia de a elimina dependența de petrol a sistemului de transporturi. Această inițiativă își propune să accelereze adoptarea pe piața UE a mijloacelor de transport alternative, inclusiv a standardelor necesare pentru echipamente și sistemele de stocare. Inițiativa va identifica posibilele măsuri pe care le poate lua UE pentru a stimula utilizarea de combustibili alternativi europeni și va oferi industriei, sectorului public și consumatorilor o viziune clară și coerentă cu privire la evoluția pe piață a sistemelor de transport care utilizează combustibili alternativi.

131.

Drepturile pasagerilor care călătoresc cu avionul: refuzul la îmbarcare, întârzierile prelungite și anularea zborurilor

Legislativă

Revizuirea Regulamentului (CE) nr. 261/2004 va proteja drepturile pasagerilor care călătoresc cu avionul prin asigurarea faptului că pasagerii sunt informați, asistați și, dacă este necesar, despăgubiți în mod corespunzător pentru toate tipurile de întreruperi ale zborurilor și pentru pierderea/deteriorarea bagajelor. Aceasta va spori securitatea juridică și va asigura o sarcină economică echitabilă și proporțională în situații deosebite pentru care transportatorii aerieni nu sunt răspunzători (forță majoră), precum și printr-o mai bună partajare a costurilor financiare. Revizuirea va fi însoțită de inițiativa „Răspunderea operatorilor de transport aerian în ceea ce privește transportul pasagerilor și al bagajelor acestora pe calea aerului”.

Inițiative viitoare 2013

Titlu

Tipul inițiativei

Descrierea sferei obiectivelor

Agricultură

Agricultura ecologică

Legislativă

Revizuirea documentului de bază privind agricultura ecologică, în urma discuției cu Parlamentul European și statele membre care va avea loc pe baza raportului prezentat în 2011 [Raportul către Consiliu privind aplicarea Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91].

Noua strategie forestieră a UE

Fără caracter legislativ

Actuala strategie forestieră a UE a fost adoptată sub formă de rezoluție a Consiliului în 1998 (1999/C 56/01). Scopul inițiativei este de a evalua în ce măsură strategia corespunde în continuare nevoilor actuale și contextului politic, precum și de a propune o nouă strategie care să ia în considerare provocările care au apărut de la adoptarea strategiei actuale, în special schimbările climatice și politica UE privind energia din surse regenerabile.

Politici climatice

Strategia UE de adaptare

Fără caracter legislativ

Statele membre resimt efectele negative ale schimbărilor climatice, care conduc la efecte economice și ecologice semnificative. Strategia va sprijini UE în abordarea efectelor viitoare ale schimbărilor climatice. Aceasta se va concentra pe acțiuni cu valoare adăugată europeană. Obiectivele sale principale sunt consolidarea bazei de cunoștințe privind adaptarea la schimbările climatice și elaborarea unui cadru adecvat pentru politica UE de adaptare.

Strategia de reducere a emisiilor de CO2 provenite de la vehicule grele

Legislativă/fără caracter legislativ

Inițiativa va aborda problema emisiilor în continuă creștere de CO2 generate de vehiculele grele. Obiectivul general este de a reduce aceste emisii într-un mod rentabil. Inițiativa va urmări strategia europeană privind vehiculele ecologice și eficiente din punct de vedere energetic și Cartea albă privind transporturile [COM(2011) 144].

Concurență

Inițiativa în domeniul normelor materiale privind ajutoarele de stat: revizuirea Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare în ceea ce privește ajutoarele de stat

Legislativă

Întrucât actualul Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare (RGECA) expiră la sfârșitul anului 2013, trebuie efectuată o revizuire a acestuia. În plus, procesul de revizuire a mai multor orientări privind ajutoarele de stat legate de Strategia UE 2020 (C&D&I, capital de risc, mediu) va fi aliniat la revizuirea RGECA. După 2013 s-ar putea avea în vedere continuarea consolidării orientărilor (Orientările generale privind ajutoarele de stat). Eventual, pe baza modificării Regulamentului de abilitare nr. 994/98 al Consiliului (a se vedea 2012), domeniul de aplicare al RGECA ar putea fi extins.

Revizuirea regulamentului de minimis privind ajutoarele de stat

Legislativă

Sprijinul de minimis reprezintă un instrument flexibil de acordare a unor ajutoare cu valoare foarte limitată. Regulamentul de minimis al Comisiei se referă la subvenții cu valoare redusă care nu constituie ajutor de stat în sensul articolului 107 alineatul (1) din TFUE, deoarece nu afectează comerțul și concurența, și care nu sunt, prin urmare, supuse obligației de notificare. Textul actual expiră în decembrie 2013.

Revizuirea cadrului privind ajutoarele de stat în materie de cercetare, dezvoltare și inovare

Fără caracter legislativ

Cadrul pentru cercetare, dezvoltare și inovare revizuit a intrat în vigoare în 2007. Cadrul ajută statele membre care doresc să utilizeze ajutoarele de stat ca instrument complementar pentru stimularea cercetării, dezvoltării și inovării. Cadrul trebuie să fie revizuit până în 2013.

Agenda digitală

Către o strategie a UE privind cloud computing

Fără caracter legislativ

Comunicarea va aborda mai multe aspecte ale actualului cadru de reglementare, care a fost conceput având în vedere aplicații mai puțin solicitante. În special, cloud computing-ul ridică probleme specifice legate de protecția și de păstrarea datelor, de legea aplicabilă și de răspundere, precum și de protecția consumatorului. Aspectele legate de interoperabilitatea, standardizarea și transferabilitatea datelor și a aplicațiilor vor fi, de asemenea, abordate.

Educație, cultură și tineret

Internaționalizarea învățământului superior

Fără caracter legislativ

Un număr tot mai mare de instituții de învățământ superior admit studenți din țări care nu sunt membre ale UE, efectuează schimburi de studenți, de personal și de cunoștințe și se angajează în cooperare internațională în domeniul academic și în domeniul cercetării. Comunicarea va aborda strategia de internaționalizare a sectorului învățământului superior din UE. Într-o lume tot mai interdependentă, o modalitate strategică de abordare a provocărilor globale pentru UE este reprezentată de parteneriatele în domeniul învățământului superior, care pot genera capacități de cercetare și predare și pot consolida universitățile ca agenți ai transferului de cunoștințe.

Cardul „Tineretul în mișcare” (fără caracter obligatoriu)

Legislativă

O acțiune a inițiativei emblematice „Tineretul în mișcare” ar trebui să faciliteze atât mobilitatea, cât și participarea tuturor tinerilor cu vârsta cuprinsă între 13 și 30 de ani care locuiesc în Europa. Aceasta s-ar baza pe cardurile existente care oferă deja tinerilor beneficii în diverse domenii (turism, cultură, bunuri, cazare etc.). Cardurile existente care îndeplinesc criteriile de calitate ale UE ar putea primi eticheta „YoM”.

Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune

Protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă

Legislativă

Scopul este de a revizui cadrul juridic existent (Directiva 2004/37/CE) în vederea reducerii riscului de cancer la niveluri acceptabile, a îmbunătățirii gestionării riscurilor și a evaluării extinderii sferei de aplicare a directivei pentru a se ține seama de noi factori de risc și substanțe toxice pentru reproducere.

Coordonarea sistemelor de securitate socială

Legislativă

Prima revizuire a Regulamentelor (CE) nr. 883/2004 și nr. 987/2010 de la intrarea în vigoare în mai 2010, în scopul de a completa sau adapta normele pe baza primilor ani de punere în aplicare

Comunicarea privind îngrijirea pe termen lung

Fără caracter legislativ

În urma documentului de lucru al serviciilor Comisiei din 2011 și a discuțiilor în cadrul Comitetului pentru protecție socială, comunicarea va prezenta orientări de politică pentru a răspunde la nevoia tot mai mare de furnizare de îngrijire pe termen lung.

Energie

Tehnologiile energetice în cadrul viitoarei politici energetice europene

Fără caracter legislativ

Comunicarea va identifica opțiunile pentru ca tehnologiile energetice să aibă un rol în realizarea decarbonizării, conceperea unei abordări pe deplin cuprinzătoare care să încurajeze dezvoltarea tehnologiilor energetice în conformitate cu viziunea privind energia până în 2050 și consolidarea sinergiilor între statele membre și Comisia Europeană în elaborarea politicii energetice prin promovarea convergenței și a cooperării între programele de inovare naționale și ale UE.

Eficiența energetică

Fără caracter legislativ

Urmărirea propunerii din iunie 2011, bazându-se pe activitatea din prezent privind foaia de parcurs privind politica energetică până în 2050 și întocmirea unei orientări generale privind eficiența energetică până în 2020 și după aceea

Extindere și politici de vecinătate

Pachetul anual de extindere pentru 2013

Fără caracter legislativ

Comisia a fost invitată de către Consiliu să prezinte periodic rapoarte privind țările candidate și potențial candidate. Documentul strategic al Comisiei permite Consiliului European să definească orientările strategice principale privind extinderea la sfârșitul fiecărui an.

Mediu

Revizuirea politicilor privind calitatea aerului

Legislativă/fără caracter legislativ

Pentru a evalua punerea în aplicare și realizările politicilor actuale privind poluarea aerului și calitatea aerului, precum și propunerile legislative revizuite pentru Directiva CE privind calitatea aerului și Directiva CE privind plafoanele naționale de emisie

Sănătate și consumatori

Utilizarea tehnicilor de clonare în scopul producției de alimente

Legislativă

Această inițiativă ar putea continua raportul din 2010 al Comisiei privind clonarea animalelor în scopul producției de alimente și ar putea răspunde la cererile de clarificare a normelor privind clonarea animalelor în cadrul pieței interne.

Cheltuielile din domeniul sanitar-veterinar

Legislativă

Obiectivul revizuirii Deciziei 90/424/CE a Consiliului este de a dezvolta un sistem de partajare a costurilor și a responsabilității armonizat la nivelul UE, în cadrul noii legislații UE privind sănătatea animală, care este în curs de elaborare.

Afaceri interne

Codul UE privind imigrarea

Legislativă

Consolidarea întregii legislații în domeniul imigrației, începând cu migrația legală, precum și extinderea, acolo unde este necesar, a dispozițiilor prevăzute în Programul de la Stockholm

Comunicarea privind politica în materie de returnare + Raportul privind punerea în aplicare a directivei privind returnarea

Fără caracter legislativ

Comunicarea va fi un exercițiu de inventariere, evaluând progresele înregistrate până în prezent cu privire la realizarea unei politici comune a UE în materie de returnare și stabilind unele idei concrete cu privire la modul în care politica ar putea fi promovată și dezvoltată în continuare.

Industrie și antreprenoriat

Consolidarea punerii în aplicare a pieței interne pentru autovehicule

Legislativă

Obiectivul politic general este de a proteja și de a consolida piața internă pentru autovehicule prin asigurarea faptului că se utilizează toate mecanismele necesare pentru o aplicare și o punere în practică eficientă și uniformă a legislației-cadru privind omologarea de tip a produselor din industria autovehiculelor.

Piața internă și servicii

Compensația echitabilă în ceea ce privește reproducerea de către persoane fizice a operelor protejate, pentru uz personal

Legislativă

Pentru a se asigura faptul că sistemele de compensare echitabilă prevăzute în temeiul directivei funcționează în așa fel încât titularii de drepturi sunt despăgubiți în mod corespunzător, fără a împiedica funcționarea pieței interne a mediilor și echipamentelor electronice.

Serviciile de plată în cadrul pieței interne

Legislativă

Scopul revizuirii Directivei 2007/64/CE este de a crea o piață a plăților integrată, competitivă, eficace și ușor de utilizat în Europa.

Plățile transfrontaliere în UE

Legislativă

Revizuirea Regulamentului (CE) nr. 924/2009 se va concentra pe aspectele menționate la articolul 15. Cu toate acestea, integrarea continuă a pieței plăților din UE, modificările aduse Directivei privind serviciile de plată, care este revizuită simultan și de către Comisie, precum și adoptarea Regulamentului privind migrarea la zona unică de plăți în euro (SEPA) ar putea aduce, de asemenea, modificări importante textului Regulamentului (CE) nr. 924/2009. Scopul este de a crea o piață a plăților integrată, competitivă, eficace și ușor de utilizat în Europa.

Acțiune subsecventă cărții verzi: Către o piață europeană integrată pentru plăți cu cardul, plăți pe internet și plăți prin telefonia mobilă

Legislativă/fără caracter legislativ

Integrarea pieței europene pentru plățile electronice cu amănuntul este una dintre prioritățile definite în agenda digitală, fiind în special o prioritate a pieței unice digitale. Acțiunea subsecventă cărții verzi va urmări să contribuie la crearea unei piețe a plăților mai competitive, mai eficace, mai inovatoare și mai sigure în Europa.

Cadrul posibil pentru gestionarea și soluționarea crizelor instituțiilor financiare, altele decât băncile

Legislativă/fără caracter legislativ

În urma unui raport care analizează necesitatea unui regim de gestionare a crizei instituțiilor financiare, altele decât băncile [contrapartide centrale (CPC), companii de asigurări, fonduri speculative etc.], care ar trebui să fie publicat până la sfârșitul anului 2011, ar putea fi propusă o legislație care să ofere autorităților competențe și instrumente în scopul de a aborda falimentul unor instituții financiare, altele decât băncile.

Justiție, drepturi fundamentale și cetățenie

Regulamentul privind liniile telefonice de urgență ale UE pentru copii dispăruți

Legislativă

Această inițiativă este o continuare a comunicării din 2010 privind linia telefonică de urgență 116 pentru semnalarea copiilor dispăruți și vizează asigurarea funcționării corespunzătoare a numărului de urgență 116 în toate statele membre.

Instrumentul european de drept al contractelor în domeniul serviciilor de asigurare

Legislativă

Facilitarea schimburilor comerciale transfrontaliere pentru anumite produse financiare (în special asigurări) prin elaborarea unor norme europene de drept al contractelor în domeniul serviciilor financiare.

Recunoașterea reciprocă a pierderii unor drepturi

Legislativă

Această inițiativă vizează asigurarea recunoașterii reciproce a pierderii unor drepturi impusă printr-o hotărâre judecătorească în procesele penale, în vederea executării unor astfel de măsuri într-un alt stat membru decât cel care le-a impus.

Asistența judiciară în cadrul procedurilor penale

Legislativă

Această inițiativă va defini normele minime comune prin care se va asigura faptul că persoanele suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale au dreptul la asistență judiciară în perioada dintre acuzare și finalul procesului sau al procedurilor de recurs.

Consultarea partenerilor sociali europeni cu privire la revizuirea Directivei privind remunerația egală

Fără caracter legislativ

Având în vedere diferența mare de remunerație între femei și bărbați care există în Europa (aproximativ 18 %), Comisia va consulta partenerii sociali europeni cu privire la o actualizare a legislației UE de punere în aplicare a principiului remunerației egale.

A doua etapă de consultare a partenerilor sociali europeni privind reconcilierea între viața profesională, viața de familie și viața privată

Fără caracter legislativ

În funcție de rezultatul consultării, Comisia poate propune măsuri cu dublul scop de a crește ratele de ocupare a femeilor (având în vedere că femeile sunt principalele responsabile pentru îngrijirea copiilor și a altor persoane aflate în întreținere), precum și identificarea de soluții la provocarea demografică.

Sistemul european de informații cu privire la cazierele judiciare ale resortisanților țărilor terțe care au făcut obiectul unei condamnări (ECRIS-TCN)

Legislativă

Această inițiativă vizează înființarea unui registru al resortisanților țărilor terțe care au fost condamnați de către instanțele statelor membre.

Competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești

Legislativă

În urma unei evaluări cu privire la aplicarea Regulamentului (CE) nr. 2201/2003, se modifică acest instrument juridic și se stabilesc normele minime comune în ceea ce privește recunoașterea hotărârilor privind răspunderea părintească, în vederea eliminării procedurilor de exequatur în cazul acestor hotărâri.

Cartea verde privind posibila extindere a drepturilor procedurale minime

Fără caracter legislativ

Carte verde privind măsura în care trebuie să fie abordate drepturile procedurale minime ale persoanelor acuzate și suspectate, altele decât cele prevăzute în propunerile legislative anterioare (în foaia de parcurs privind drepturile procedurale)

Notificarea și comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială (notificarea sau comunicarea actelor)

Legislativă

Revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1393/2007 va acorda o atenție deosebită eficacității agențiilor de trimitere și de primire și se va concentra pe aplicația concretă a executării unei cereri privind transmiterea unei cereri de notificare sau comunicare. Aceasta ar putea include stabilirea unor norme minime comune. Inițiativa va modifica, de asemenea, Regulamentul (CE) nr. 1348/2000 al Consiliului.

Cartea verde privind normele minime pentru procedurile civile și acțiunile subsecvente necesare

Fără caracter legislativ

Respectarea anumitor standarde și garanții procedurale este o condiție prealabilă pentru cooperarea transfrontalieră în materie de justiție civilă. Instrumentele juridice europene actuale care abordează aceste aspecte nu sunt nici complete, nici coerente. Cartea verde ar trebui să lanseze o dezbatere cu privire la introducerea unor norme minime comune privind procedurile civile în UE.

Raportul privind cetățenia Uniunii în 2013: progresele realizate în eliminarea obstacolelor din calea drepturilor cetățenilor Uniunii

Fără caracter legislativ

Acest raport are drept scop evaluarea progreselor înregistrate în ceea ce privește asigurarea exercitării efective a drepturilor cetățenilor Uniunii prin punerea în aplicare a acțiunilor anunțate în cadrul raportului privind cetățenia Uniunii în 2010, precum și identificarea unor măsuri suplimentare în vederea eliminării definitive a obstacolelor rămase care împiedică cetățenii Uniunii să se bucure de drepturi.

Raportul privind dreptul cetățenilor Uniunii și al membrilor familiilor acestora la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre

Fără caracter legislativ

Acest raport va avea ca scop să prezinte o imagine de ansamblu cuprinzătoare a modului în care Directiva 2004/38/CE este transpusă în dreptul intern și se aplică în toate statele membre. Acesta va efectua o evaluare globală a impactului dispozițiilor directivei și va indica domeniile posibile în care se pot aduce îmbunătățiri.

Afaceri maritime și pescuit

Conservarea resurselor piscicole prin măsuri tehnice de protecție a organismelor marine

Legislativă

Această propunere are drept scop să dezvolte un nou cadru de măsuri tehnice pentru Oceanul Atlantic și Marea Nordului, ca urmare a reformei politicii comune în domeniul pescuitului (PCP), pentru a asigura protecția resurselor biologice marine și reducerea impactului activităților de pescuit asupra stocurilor de pește și asupra ecosistemelor marine. Aceasta are ca scop să simplifice și să reunească, dar și să îmbunătățească acolo unde este cazul eficiența măsurilor tehnice existente, în special a celor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 850/98 al Consiliului și în diferitele modificări ale acestuia, precum și a altor măsuri tehnice incluse în Regulamentul (CE) nr. 1288/2009 al Consiliului și a planurilor de redresare în vigoare.

Cartea albă privind supravegherea maritimă

Fără caracter legislativ

Această comunicare va face un bilanț al progreselor înregistrate și va propune acțiuni suplimentare. Aceasta include identificarea implicațiilor financiare ale creării unui mediu comun de realizare a schimbului de informații.

Integrarea supravegherii maritime: punerea în aplicare a mediului comun în vederea schimbului de informații, inclusiv a aspectelor sale financiare

Fără caracter legislativ

Această comunicare va face un bilanț al progreselor înregistrate și va propune acțiuni suplimentare. Aceasta include identificarea implicațiilor financiare ale creării unui mediu comun de realizare a schimbului de informații.

Stabilirea sau revizuirea planurilor pe termen lung pentru anumite stocuri și pentru unitățile piscicole care exploatează aceste stocuri (planurile privind mai multe specii).

Legislativă

Planurile privind mai multe specii vor acoperi mai multe stocuri de pește capturate de către aceleași unități piscicole în aceeași zonă. Planurile se vor baza pe dispozițiile politicii comune reformate în domeniul pescuitului.

Protecția intereselor financiare ale UE

Protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene prin consolidarea procedurilor penale și administrative, inclusiv a asistenței reciproce

Legislativă

Norme privind schimbul de informații, asistența reciprocă și strângerea probelor, în măsura în care acestea nu sunt deja prevăzute în cadrul inițiativei pentru 2012 privind protecția intereselor financiare; articolul 325 alineatul (4) din TFUE

Instituirea unui Parchet European pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii

Legislativă

Această inițiativă își propune să stabilească condițiile și cadrul de instituirea unui Parchet European pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii.

Politică regională, ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, agricultură și dezvoltare rurală, afaceri maritime și pescuit

Contracte de parteneriat încheiate cu statele membre

Legislativă

Prin contractele de parteneriat dintre Comisie și fiecare stat membru se vor stabili angajamentele partenerilor de la nivel național și regional și angajamentele Comisiei. Acestea vor fi legate de obiectivele Strategiei Europa 2020 și de programele naționale de reformă și vor stabili o abordare integrată pentru dezvoltarea teritorială, susținută prin fondurile din cadrul politicii de coeziune, dezvoltare rurală și politica maritimă și de pescuit, incluzând obiective, investiții strategice și o serie de condiționalități.

Impozitare și uniune vamală

Inițiativa privind arbitrajul în litigiile fiscale transfrontaliere

Legislativă

În ciuda instrumentelor existente (Convenția de arbitraj și convențiile privind evitarea dublei impuneri între statele membre ale UE), prea multe litigii de durată privind dubla impunere rămân nesoluționate în cadrul UE.

Sancțiunile vamale

Legislativă

Această inițiativă are dublul obiectiv de a consolida respectarea legislației vamale prin apropierea definirii și a calificării infracțiunilor și a nivelului sancțiunilor vamale corespunzătoare și de a asigura un tratament egal al operatorilor economici cu privire la sancțiunile vamale.

Comerț

Actualizarea instrumentelor UE de protecție comercială

Legislativă

Modificarea reglementărilor de bază în materie de antidumping și antisubvenții.

Transporturi

Transport electronic de mărfuri

Legislativă/fără caracter legislativ

Scopul inițiativei este de a crea cadrul adecvat pentru simplificarea fluxului electronic de informații asociat fluxului fizic de marfă, în sprijinul planificării, efectuării, monitorizării și raportării cu privire la transportul multimodal de mărfuri, pentru asigurarea răspunderii în cazul transportului intermodal și pentru promovarea transportului de marfă în condiții de siguranță, de securitate și ecologice.

Cadrul pentru viitoarea politică a UE în domeniul porturilor, care include propuneri legislative

Legislativă/fără caracter legislativ

Această inițiativă va permite porturilor să gestioneze în mod eficient creșterea volumului de marfă, pentru a crea lanțuri logistice unitare; va revizui restricțiile privind furnizarea de servicii portuare și va spori transparența în ceea ce privește finanțarea porturilor, clarificând destinația finanțării publice pentru diferite activități portuare pentru a evita orice denaturare a concurenței; de asemenea, va stabili un cadru care va fi recunoscut reciproc cu privire la formarea profesională a lucrătorilor portuari în diverse domenii de activitate portuară.

Pachet privind piața internă a transportului rutier

(1) Raport privind situația pieței transportului rutier de marfă

Fără caracter legislativ

Raportul va analiza situația pieței transportului rutier de marfă și evaluează eficacitatea controalelor și evoluția condițiilor de muncă ale lucrătorilor în acest domeniu. Acesta va evalua, de asemenea, măsura în care armonizarea normelor din domeniul punerii în aplicare și al taxelor de utilizare a drumurilor, printre altele, precum și legislația socială și în materie de siguranță au progresat și ceea ce rămâne de făcut. Raportul va determina în ce mod și după ce calendar poate fi urmărită deschiderea în continuare a cabotajului.

(2) Accesul la piața transportului rutier de marfă și accesul la ocupația de transportator rutier

Legislativă

Pachetul va deschide în continuare piața cabotajului. O astfel de deschidere ar putea spori în mod semnificativ eficiența prin reducerea rulajului inutil al vehiculelor fără încărcătură. Acesta poate include norme privind lucrătorii mobili care prestează servicii în domeniul cabotajului pentru a se asigura o concurență loială. Pachetul poate extinde, de asemenea, normele existente privind accesul la această profesie (de exemplu, extinderea la agențiile de expediție) și le poate armoniza în continuare (de exemplu, în ceea ce privește stabilirea și capacitatea financiară). Propunerea va modifica Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 privind accesul la această piață și Regulamentul (CE) nr. 1071/2009 privind exercitarea acestei ocupații.

(3) Normele minime privind sancțiunile și aplicarea acestora în transportul rutier comercial

Legislativă

Directiva va stabili normele minime comune cu privire la definirea delictelor și a sancțiunilor, inclusiv a infracțiunilor, în domeniul transporturilor rutiere comerciale. O astfel de armonizare va contribui la reducerea denaturărilor concurenței și a tratamentelor inegale în momentul săvârșirii încălcărilor.

(4) Sistemele de taxare a autovehiculelor

Legislativă

Inițiativa va promova o utilizare mai sistematică a taxării în funcție de distanța parcursă, pentru a reflecta costurile externe și de infrastructură pe baza principiilor „poluatorul plătește” și „utilizatorul plătește”. Inițiativa va analiza introducerea unui sistem de taxare armonizat pentru camioane, care ar putea înlocui taxele pe tot teritoriul Uniunii în funcție de durată (Eurovigneta și vinietele naționale), eventual și alte taxe (cum ar fi taxele pe autovehicul). Inițiativa poate include un cadru juridic privind taxarea pasagerilor. Aceasta poate include, de asemenea, prevederi privind taxele electronice, în cazul în care interoperabilitatea deplină a acestora nu a fost atinsă la timp în conformitate cu Directiva 2004/52/CE.

Inițiative viitoare 2014

Titlu

Tipul inițiativei

Descrierea sferei obiectivelor

Extindere și politici de vecinătate

Pachetul anual de extindere pentru 2014

Fără caracter legislativ

Comisia a fost invitată de către Consiliu să prezinte periodic rapoarte privind țările candidate și potențial candidate. Documentul strategic al Comisiei permite Consiliului European să definească la sfârșitul fiecărui an orientările strategice principale în materie de extindere. Pachetul de extindere va include, de asemenea, monitorizarea Croației înainte de aderare.

Mediu

Obiectivele acquis-ului în domeniul deșeurilor

Legislativă

Pentru a propune revizuirea obiectivelor acquis-ului în domeniul deșeurilor (Directiva-cadru privind deșeurile și directivele privind fluxul de deșeuri), în vederea sporirii eficienței utilizării resurselor UE

Obiectivele privind redirecționarea deșeurilor prevăzute de Directiva privind depozitele de deșeuri

Legislativă

Pentru a revizui obiectivele existente de reducere a volumului de deșeuri trimise la depozitele de deșeuri și pentru a propune noi obiective de reducere pentru alte fluxuri de deșeuri, în scopul de a trece treptat la eliminarea depozitelor de deșeuri în 2050

Răspunderea pentru mediul înconjurător

Legislativă/fără caracter legislativ

Pentru a evalua punerea în aplicare a Directivei privind răspunderea pentru mediul înconjurător și pentru a o revizui dacă va fi necesar

Strategia în materie de biodiversitate

Fără caracter legislativ

Acțiunile subsecvente vor include evaluarea intermediară a Strategiei 2020 în materie de biodiversitate.

Justiție, drepturi fundamentale și cetățenie

Cartea verde privind dreptul internațional privat

Fără caracter legislativ

Carte verde privind competența, legea aplicabilă și aspectele legate de recunoaștere referitoare la înregistrarea și deplasarea societăților, a asociațiilor și a altor persoane juridice

Îmbunătățirea coerenței legislației existente a Uniunii în domeniul dreptului de procedură civilă

Legislativă

Pentru a asigura că procedurile civile europene sunt coerente și pentru a stabili norme minime comune de procedură în materie civilă

Impozitare și uniune vamală

Stabilirea sistemului definitiv de impozitare a comerțului intra-UE

Legislativă

Propunerea va defini noul sistem definitiv de TVA de impozitare la destinație a comerțului intra-UE și va pune capăt caracterului tranzitoriu al regimului actual. Propunerea este legată de reforma sistemului de TVA al UE, care va conduce la un sistem fiscal mai eficace și mai robust în cadrul pieței unice.

Transporturi

Sistemele inteligente de ticketing, programare multimodală, furnizare de informații și rezervare online

Legislativă/fără caracter legislativ

Această propunere legislativă ar putea fi formată din normele privind accesul la informații, schimbul de date și răspunderea.

Limitarea emisiilor de oxid de azot (NOx) generate de sectorul aviației

Legislativă/fără caracter legislativ

Comisia va aborda emisiile de oxid de azot generate de sectorul aviației după efectuarea unei evaluări științifice amănunțite.

Anexa II: Inițiative pentru simplificarea și reducerea sarcinii administrative

Nr.

Titlu

Tipul inițiativei

Aspectele de simplificare și de reducere a sarcinii administrative ale inițiativei

Partea interesată care beneficiază de simplificare sau de reducerea sarcinii administrative

Data adoptării

Agricultură

1.

Normele de aplicare pentru plățile PAC care sunt supuse ecocondiționalității

Legislativă

În conformitate cu prevederile actuale ale Regulamentelor (CE) nr. 1122/2009 și nr. 65/2011, statele membre pot decide să nu aplice sancțiuni în temeiul ecocondiționalității în cazul în care nerespectarea de către agricultor este considerată a fi minoră sau în cazul în care valoarea sancțiunilor în materie de ecocondiționalitate nu depășește 100 EUR. În ambele cazuri, administrația trebuie să verifice, ulterior, în proporție de 100 % din cazuri, dacă nerespectarea a fost remediată. Adaptarea la Tratatul de la Lisabona și simplificarea prin renunțarea la obligația de a efectua verificări de control în cazul încălcărilor minore și prin reducerea ratei verificărilor de control la 20 % pe baza unei analize a riscurilor pentru ferme, în cazul în care valoarea sancțiunii în materie de ecocondiționalitate nu depășește 100 EUR.

Autoritățile statelor membre și agricultorii

2012

Agenda digitală

2.

Cadrul paneuropean pentru identificarea, autentificarea și semnătura electronică

Legislativă

Creșterea gradului de utilizare a semnăturilor electronice și asigurarea posibilității unei interoperabilității transfrontaliere reale prin recunoaștere reciprocă și acceptarea identificărilor electronice naționale. Semnătura electronică ar trebui să devină la fel de ușor de utilizat ca semnătura de mână, pentru a facilita într-o mai mare măsură tranzacțiile electronice între cetățeni, întreprinderi și administrații. Recunoașterea reciprocă și acceptarea identificărilor electronice naționale pe întreg teritoriul UE ar permite tuturor cetățenilor și întreprinderilor să utilizeze identificările electronice naționale în toate statele membre pentru a accesa serviciile online ale administrațiilor publice naționale și ale autorităților publice și pentru a accelera procedurile în mod semnificativ.

Întreprinderile, cetățenii și autoritățile publice

2012

Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune

3.

Completarea statutului societății europene în ceea ce privește implicarea lucrătorilor

Legislativă

Identificarea posibilelor îmbunătățiri ale Directivei 2001/86/CE a Consiliului din 8 octombrie 2001 și, prin urmare, simplificarea modalităților de implicare a lucrătorilor în societatea europeană (Societas Europea). Sub rezerva rezultatelor consultării partenerilor sociali, eventualele modificări vor simplifica, printre altele, implicarea salariaților în cazul unor schimbări după înregistrarea SE, relația dintre nivelul național și transnațional de implicare și participarea la nivel de grup.

Întreprinderile și lucrătorii

2013

4.

Completarea statutului societății cooperative europene în ceea ce privește implicarea lucrătorilor

Legislativă

Identificarea posibilităților de simplificare a Directivei 2003/72/CE a Consiliului. Sub rezerva rezultatelor consultării partenerilor sociali europeni, eventualele modificări vor include, printre altele, luarea în considerare a normelor standard de la momentul înființării societății cooperative europene, mecanisme îmbunătățite de adaptare a implicării angajaților în cazul unor modificări în cadrul SCE, stabilirea unui prag minim a numărului de salariați în fiecare stat membru pentru a asigura dreptul de a participa la grupul special de negociere și/sau micșorarea perioadei de negocieri și o mai bună legătură între nivelul european și cel național de implicare a salariaților.

Întreprinderile și lucrătorii

2013

Energie

5.

Raportarea transferurilor intracomunitare de produse nucleare

Legislativă

Asigură că sectorul european nuclear poate beneficia pe deplin de piața unică. Actualul sistem de autorizare prealabilă a transferurilor intracomunitare de produse nucleare nesensibile este un mijloc disproporționat de colectare a informațiilor necesare pentru îndeplinirea obligațiilor statelor membre față de AIEA în temeiul Protocolului adițional (PA). Unele dintre opțiunile posibile ar urma să înlocuiască procedura de autorizare printr-o procedură de raportare. Abordarea aleasă ar trebui să reducă sarcina administrativă pentru administrațiile statelor membre și pentru întreprinderi.

Autoritățile statelor membre și întreprinderile

2012

Statistici europene

6.

Conturile trimestriale nefinanciare pentru administrația publică

Legislativă

Reducerea sarcinii de raportare pentru autoritățile din statele membre, întrucât conturile nefinanciare trimestriale (Regulamentul nr. 1221/2002) pentru administrația publică se vor colecta într-un singur tabel și nu în două tabele diferite de raportare, astfel cum este cazul în prezent.

Autoritățile statelor membre

2012

7.

Anchetele structurale în agricultură (după 2013)

Legislativă

Reducerea sarcinii respondenților conform Regulamentului (CE) nr. 1166/2008 prin: (a) modul de concepere a anchetelor; (b) posibilitatea de a utiliza sursele adecvate și registrele exploatațiilor agricole existente.

Agricultorii și autoritățile statelor membre

2012

Sănătate și consumatori

8.

Controalele oficiale efectuate de-a lungul lanțului alimentar

Legislativă

Scopul propunerii de revizuire a Regulamentului (CE) nr. 882/2004 este de a simplifica și eficientiza cadrul juridic existent, în scopul de a îmbunătăți eficiența controalelor oficiale efectuate de către statele membre de-a lungul lanțului alimentar, reducând, în același timp, sarcina pentru operatori. O utilizare mai eficientă a resurselor de control va contribui la prevenirea crizei, reducând totodată costurile pentru operatorii economici care respectă legislația și asigurând condiții de concurență echitabile. Directivele 96/23/CE, 97/78/CE și 91/496/CEE sunt de asemenea vizate.

Autoritățile statelor membre, operatorii și țările terțe exportatoare

2012

9.

Comercializarea semințelor și a materialelor de înmulțire în vederea promovării inovării în domeniul semințelor

Legislativă

Inițiativa vizează să încurajeze inovarea, să reducă sarcina administrativă generală și să introducă flexibilitate în cadrul de reglementare în vederea globalizării, specializării și dezvoltării unor noi utilizări a produselor agricole de bază, precum și a evoluției așteptărilor societății în ceea ce privește interacțiunea dintre agricultură și mediul înconjurător. Inițiativa va moderniza și va simplifica legislația prin înlocuirea celor 12 directive privind semințele și materialele de înmulțire cu un singur act normativ.

Producătorii de soiuri, furnizorii de semințe și material de înmulțire a plantelor, agricultorii și alți utilizatori de semințe și material de înmulțire a plantelor, prelucrătorii de materii prime agricole, consumatorii finali, autoritățile statelor membre și Oficiul Comunitar pentru Soiuri de Plante

2012

10.

Studiile clinice în vederea promovării cercetării clinice și a inovării în sectorul farmaceutic

Legislativă

Obiectivul propunerii de revizuire a Directivei 2001/20/CE privind studiile clinice este consolidarea cunoștințelor și a inovării în cercetarea clinică. Printre aspectele care pot fi abordate se numără: reducerea întârzierilor de natură administrativă, eliminarea deciziilor divergente în cadrul UE și simplificarea procedurilor de raportare.

Întreprinderile (producătorii) și autoritățile statelor membre

2012

11.

Pachet care conține:

(1) Legislația în domeniul farmaceutic veterinar.

Legislativă

Creșterea disponibilității medicamentelor pe piață, în special pentru a trata boli ale speciilor de animale minore sau boli care apar foarte rar. Reducerea sarcinii întreprinderilor prin simplificarea procedurilor de autorizare a medicamentelor de uz veterinar, respectând în același timp sănătatea publică, sănătatea animală și mediul.

Agricultorii, producătorii de medicamente de uz veterinar, distribuitorii și autoritățile statelor membre

2012

12.

(2) Legislația privind hrana pentru animale cu adaos de medicamente

Legislativă

Revizuirea legislației privind hrana pentru animale cu adaos de medicamente (90/167/CEE) are ca scop clarificarea domeniul de aplicare în raport cu alte părți ale legislației privind hrana pentru animale și cu legislația privind produsele medicamentoase de uz veterinar, în vederea evaluării relației dintre administrarea de produse medicamentoase de uz veterinar și administrarea prin intermediul hranei pentru animale cu adaos de medicamente, precum și în vederea abordării diferitelor posibilități de administrare a produselor medicamentoase de uz veterinar în ceea ce privește costurile, siguranța și eficiența. Inițiativa urmărește stabilirea unor condiții echitabile în UE, care să asigure o utilizare sigură și eficientă a hranei pentru animale cu adaos de produse medicamentoase.

Agricultorii, producătorii de hrană cu adaos de medicamente, distribuitorii și autoritățile statelor membre

2012

13.

Produsele compuse și inspecția cărnii (pachetul privind igiena)

Legislativă

Produsele compuse

Aliniază normele existente privind sănătatea animală la importul de produse compuse cu normele de sănătate publică și îmbunătățește concurența între țările terțe și statele membre. Introduce un singur certificat pentru sănătatea publică și sănătatea animală și pentru toate tipurile de produse alimentare de origine animală (simplificarea sarcinii administrative).

Inspecția cărnii

Revizuirea inspecției cărnii în vederea adaptării la tendințele existente în situațiile epidemiologice ale anumitor zoonoze. Riscurile nou apărute ar trebui să fie mai bine luate în considerare, în timp ce atenția acordată riscurilor reduse ar putea fi diminuată în cadrul unei abordări bazate mai mult pe risc, simplificând prin urmare procesul și reducând sarcina administrativă. Inițiativa va fi elaborată prin consultarea cu partenerii comerciali importanți din țări terțe, pentru a facilita exporturile.

Operatorii economici, comercianții de pe piața internă, importatorii, consumatorii, autoritățile statelor membre, Comisia

2012

Afaceri interne

14.

Codul UE privind imigrarea

Directiva 2009/50/CE, Directiva 2005/71/CE, Directiva 2004/114/CE, Directiva 2003/19/CE și Directiva 2003/86/CE

Legislativă

Consolidarea întregii legislații în domeniul imigrației, începând cu cele cinci directive privind migrația legală. Îmbunătățirea coerenței dintre instrumente, sporirea transparenței și identificarea eventualelor deficiențe. Se va ține seama de rezultatele viitoarelor rapoarte privind aplicarea directivelor.

Autoritățile statelor membre, resortisanții țărilor terțe care au migrat deja în UE și cei care au în vedere acest lucru, angajatorii, instituțiile de cercetare

2013

15.

Revizuirea Codului frontierelor Schengen [Regulamentul (CE) nr. 81/2009]

Legislativă

Compilarea mai multor modificări într-un singur text de lege, inclusiv modificarea cu privire la utilizarea Sistemului de Informații privind Vizele și modificările din 2011.

Autoritățile statelor membre

2013

Industrie și antreprenoriat

16.

Echipamentele personale de protecție

Legislativă

Revizuirea și alinierea Directivei 89/686/CE la noul cadru juridic de comercializare a produselor. Clarificarea domeniului de aplicare al directivei în vederea facilitării aplicării acesteia de către producători, autoritățile de supraveghere a pieței, precum și de organismele de notificare. Simplificarea cerințelor în materie de sănătate și de siguranță și a procedurilor de evaluare a conformității.

Întreprinderile (producătorii)

2012

17.

Instalațiile pe cablu destinate transportului de persoane

Legislativă

Revizuirea și alinierea Directivei 2000/9/CE la noul cadru juridic de comercializare a produselor. Simplificarea textului directivei, clarificarea noțiunilor și a definițiilor importante și a domeniului de aplicare pentru a spori coerența textului și a facilita aplicarea acestuia de către producători, autoritățile naționale și toate părțile interesate.

Întreprinderile (producătorii)

2012

18.

Îngrășămintele

Legislativă

Simplificarea procedurilor pentru a permite comercializarea îngrășămintelor, inclusiv a noilor tipuri de îngrășăminte, a substraturilor de cultură și a amelioratorilor de sol, precum și reducerea sarcinilor administrative pentru întreprinderi și autorități și abrogarea Regulamentului (CE) nr. 2003/2003. Acest lucru va facilita, de asemenea, comerțul cu țările terțe.

Întreprinderile (producătorii)

2012

19.

Motoarele instalate pe echipamente mobile fără destinație rutieră

Fără caracter legislativ

Întrucât de la 1 ianuarie 2014 o nouă etapă IV a normei privind emisiile de gaze va deveni obligatorie pentru motoarele instalate pe echipamente fără destinație rutieră, cu un an înainte se poate acorda omologarea de tip a motoarelor care respectă cerințele etapei a IV-a. Noile specificații pentru testarea acestor motoare urmează să fie introduse în Directiva 97/68/CE prin intermediul acestei inițiative.

Autoritățile statelor membre (serviciile tehnice) și întreprinderile (producătorii)

2012

Piața internă și servicii

20.

Statutul societății europene (SE)

Legislativă

Simplificarea Regulamentului (CE) nr. 2157/2001 privind statutul societății europene în contextul mai larg al unei posibile revizuiri legislative.

Reducerea obligațiilor de informare asociate cu raportarea, publicarea informațiilor, utilizarea experților independenți și cerințele privind reuniunile

Întreprinderile din UE care intenționează să înființeze o societate europeană și întreprinderile cu formă juridică de societate europeană

2013

Justiție, drepturi fundamentale și cetățenie

21.

Alegerile pentru Parlamentul European

Legislativă

Reducerea sarcinii administrative (Directiva 93/109/CE) a cetățenilor și administrațiilor naționale în procesul electoral și îmbunătățirea eficacității mecanismului actual de aplicare a interdicției de a vota în două state membre în cadrul acelorași alegeri europene.

Cetățenii și autoritățile statelor membre

2012

22.

Pachetele de servicii pentru călătorii, vacanțe și circuite

Legislativă

Revizuirea Directivei 90/314/CEE a Consiliului pentru a moderniza normele actuale de protecție a consumatorilor care cumpără pachete de călătorii, în special de pe internet, și a facilita achiziționarea de pachete pentru călătorii din alte state membre.

Aplicarea regimului complet în cazul agențiilor de turism mici și a micro-agențiilor care organizează astfel de pachete de servicii într-un singur stat membru poate fi simplificată și facilitată.

Cetățenii și consumatorii

2012

23.

Notificarea și comunicarea actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială în statele membre

Legislativă

Revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1393/2007 privind notificarea și comunicarea actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială, concentrându-se pe eficacitatea agențiilor de trimitere și de primire și pe aplicarea concretă a executării unei cereri de notificare sau comunicare. Aceasta va include posibila stabilire a unor norme minime comune.

Simplificare prin introducerea modului electronic (procese mai rapide, documente mai puține) și a unor moduri unificate de notificare și comunicare pentru diverse instrumente

Cetățenii și autoritățile statelor membre

2013

24.

Îmbunătățirea coerenței legislației existente a Uniunii în domeniul dreptului de procedură civilă

Legislativă

Pentru a asigura că procedurile civile europene sunt coerente și pentru a stabili norme minime comune de procedură pentru procedurile civile

Cetățenii și autoritățile statelor membre

2014

Afaceri maritime și pescuit

25.

Planurile pe termen lung pentru anumite stocuri și pentru unitățile piscicole care exploatează aceste stocuri (planurile privind mai multe specii)

Legislativă

Reducerea numărului de texte juridice pentru planurile privind mai multe specii. Simplificare și claritate pentru pescari. Facilitarea controlului și a aplicării planurilor de către administrație

Pescarii și administrațiile statelor membre

2013

26.

Conservarea resurselor piscicole prin măsuri tehnice de protecție a organismelor marine

Legislativă

Realizarea simplificării prin eliminarea elementelor nenecesare sau inaplicabile ale regimului actual privind măsurile tehnice și prin introducerea unei abordări bazate pe obiective în elementele noului cadru, în care sarcina probei va reveni părților interesate

Industria pescuitului (pescarii), administrațiile naționale, agențiile de control și institutele de cercetare științifică

2013

Transporturi

27.

Revizuirea normelor privind siguranța navelor de pasageri

Legislativă

Îmbunătățirea siguranței și evitarea denaturării concurenței în cazul mai multor tipuri de nave de pasageri care efectuează curse internaționale/naționale. Simplificarea și clarificarea actualului cadru legislativ, prin eliminarea dispozițiilor excesive care se aplică în prezent navelor mici și întreprinderilor mici de transport

Toți actorii din lanțul maritim: nave, echipaje, companii de transport, operatori de transport de marfă, comunități portuare, o gamă largă de autorități ale statelor membre (autoritățile de reglementare, de apărare, serviciile de căutare și salvare, servicii antipoluare etc.), regiunile de coastă, navele de pescuit, mediul marin în general, cetățenii. Comisia și agențiile UE

2012

28.

Cerul unic european

Legislativă

O mai bună aliniere a celor două cadre de reglementare privind cerul unic european (SES) [Regulamentele (CE) nr. 549-552/2004] și a Regulamentului de instituire a Agenției Europene de Siguranță a Aviației (AESA) [Regulamentul (CE) nr. 216/2008]. Pachetul 2009 privind SES2 nu a revizuit suficient reglementările anterioare privind cerul unic european, ceea ce a determinat o lipsă de claritate cu privire la abordarea reglementării aspectelor tehnice.

Toți actorii din sectorul aviației

2014

Proiect de anexă III: lista propunerilor aflate în așteptare care au fost retrase 2

Nr.

COM/SEC - referința interinstituțională

Titlu

Justificarea retragerii

Referire la propunerea Comisiei în JO

Extindere și politica de vecinătate

1.

COM(2007) 0743-partea I 2007/0255/APP 2007/0255 (AVC)

Propunere de decizie a Consiliului privind semnarea Acordului de stabilizare și asociere între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Serbia, pe de altă parte

Retragere din motive tehnice. Semnarea a avut loc la 29 aprilie 2008. Această propunere a fost prezentată împreună cu propunerea COM(2007) 0743-2 privind încheierea Acordului de stabilizare și asociere între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Serbia, pe de altă parte, care rămâne valabilă întrucât procedura de ratificare de către statele membre este încă în curs de desfășurare.

Referire la adoptarea de către CE în JO C 55, 28.2.2008, p. 5.

Mediu

2.

COM(2004) 532 2004/0183/COD

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind introducerea normelor de vânătoare cu capcane cu suferință minimă pentru anumite specii de animale

Respinsă de Parlamentul European. Comisia va lua în considerare alte alternative.

Referire la adoptarea de către CE în JO C 13, 19.1.2005, p. 6.

Afaceri interne

3.

COM(2009) 90 2009/0025/COD

Propunere de regulament al Consiliului de modificare a Convenției de punere în aplicare a Acordului Schengen în ceea ce privește vizele de lungă ședere și alertele în Sistemul de Informații Schengen

Retragere din motive tehnice. În urma unei schimbări a temeiului juridic și a procedurii în decembrie 2009, aceasta a fost inclusă în procedura COM(2009) 91. Noua propunere a fost adoptată sub forma Regulamentului (UE) nr. 265/2010 din 25 martie 2010 de modificare a Convenției de punere în aplicare a Acordului Schengen și a Regulamentului (CE) nr. 562/2006 în ceea ce privește circulația persoanelor care dețin o viză de lungă ședere.

Referire la adoptarea de către CE în JO C 076, 25.3.2010, p. 20.

4.

COM(2009) 554

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind standardele minime cu privire la procedurile din statele membre de acordare și retragere a protecției internaționale (reformare)

Caducă. Înlocuită de propunerea reformată COM(2011) 319

Referire la adoptarea de către CE în JO C 26, 28.1.2011, p. 16.

5.

COM(2009) 618

Propunere de decizie a Consiliului de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată, în numele Comunității, cu privire la adoptarea unui mecanism de revizuire a aplicării Convenției Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției, în cadrul celei de a treia sesiuni a Conferinței statelor părți la Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției (Doha/Qatar, 9­13 noiembrie 2009)

Caducă. La cea de a treia sesiune, care a avut loc la Doha în perioada 9-13 noiembrie 2009, Conferința statelor părți la Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției a adoptat Rezoluția 3/1, intitulată „Mecanism de revizuire”.

Referire la adoptarea de către CE în JO C 26, 28.1.2011, p. 14.

6.

COM(2008) 676

Propunere de decizie a Consiliului privind rețeaua de alertă privind infrastructurile critice (CIWIN)

Sistemul CIWIN a fost definit în prezent ca un sistem fără caracter obligatoriu, care nu va prelucra date cu caracter personal sau informații clasificate. În aceste condiții, nu este necesar un temei juridic pentru operarea sistemului și, prin urmare, propunerea trebuie retrasă.

Piața internă și servicii

7.

COM(2000) 0412 final - 2000/0177/CNS

Propunere de regulament al Consiliului privind brevetul comunitar

Înlocuită de propuneri mai recente: propunerea COM(2011) 0215 de regulament de implementare a unei cooperări consolidate în domeniul protecției unitare prin brevet și propunerea COM(2011) 0216 de regulament de implementare a cooperării consolidate în domeniul protecției unitare prin brevet (dispozițiile aplicabile în materie de traducere).

JO C 337E, 28.11.2000, p. 278-290.

8.

COM(2003) 827 2003/0326/CNS

Propunere de decizie a Consiliului prin care să se confere Curții de Justiție competență pentru soluționarea litigiilor privind brevetul comunitar

Caducă și înlocuită de propuneri mai recente: propunerea COM(2011) 0215 de regulament de implementare a unei cooperări consolidate în domeniul protecției unitare prin brevet și propunerea COM(2011) 0216 de regulament de implementare a cooperării consolidate în domeniul protecției unitare prin brevet (dispozițiile aplicabile în materie de traducere).

Referire la adoptarea de către CE în JO C 96, 21.4.2004, p. 36.

9.

COM(2003) 828 2003/0324/COD

Propunere de decizie a Consiliului de instituire a Tribunalului pentru Brevete Comunitare și referitoare la recursul formulat în fața Tribunalul de primă instanță

Caducă și înlocuită de propuneri mai recente: propunerea COM(2011) 0215 de regulament de implementare a unei cooperări consolidate în domeniul protecției unitare prin brevet și propunerea COM(2011) 0216 de regulament de implementare a cooperării consolidate în domeniul protecției unitare prin brevet (dispozițiile aplicabile în materie de traducere).

Referire la adoptarea de către CE în JO C 96, 21.4.2004, p. 36.

10.

COM(2008) 194 2008/0083/COD

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a directivelor 68/151/CEE și 89/666/CEE ale Consiliului în ceea ce privește obligațiile de publicare și de traducere impuse anumitor forme de societăți comerciale

Nu s-a ajuns la un acord cu privire la propunere și nu există șanse rezonabile să se obțină vreodată o majoritate calificată în ceea ce privește această propunere.

Referire la adoptarea de către CE în JO C 76, 25.3.2010, p. 1.

Aspecte juridice

11.

COM(2007) 587 2007/0206/CNS

Propunere de directivă a Consiliului privind structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat (versiune codificată)

Înlocuită de propunerea modificată COM(2010) 641, pe baza căreia s-a adoptat Directiva 2011/64/UE a Consiliului din 21 iunie 2011.

Referire la adoptarea de către CE în JO C 4, 9.1.2009, p. 9.

12.

COM(2008) 691 2008/0206/CNS

Propunere de directivă a Consiliului privind regimul fiscal comun care se aplică societăților-mamă și filialelor acestora din diferite state membre (versiune codificată)

Înlocuită de propunerea reformată COM(2010) 784

13.

COM(2009) 323 2009/0083/CNS

Propunere de regulament (CE) al Consiliului privind introducerea euro

Temeiul juridic a fost abrogat prin Tratatul de la Lisabona; prin urmare, nu se poate adopta o versiune codificată a actului.

Referire la adoptarea de către CE în JO C 296, 30.10.2010, p. 11.

14.

COM(2009) 530 2009/0149/COD

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind datele statistice referitoare la transportul rutier de mărfuri (versiune codificată)

Înlocuită de propunerea reformată COM(2010) 505

Referire la adoptarea de către CE în JO C 26, 28.1.2011, p. 13.

Afaceri maritime și pescuit

15.

COM(2009) 120

2009/0038/CNS

Propunere de regulament al Consiliului privind încheierea Acordului de parteneriat în sectorul pescuitului între Comunitatea Europeană și Republica Guineea

În urma reprimării violente a protestelor cetățenilor de către forțele guvernamentale din Guineea, la 28 septembrie 2009, Consiliul a adoptat o decizie privind încetarea aplicării provizorii a protocolului și retragerea intenției de a încheia acordul. Prin urmare, propunerea privind încheierea acordului trebuie să fie retrasă.

Referire la adoptarea de către CE în JO C 296, 30.10.2010, p. 2.

Politică regională

16.

COM(2005) 108 final

2005/0033/COD

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Fondului de solidaritate al Uniunii Europene

Propunerea a rămas blocată în cadrul Consiliului din 2006 deoarece statele membre au în continuare rezerve cu privire la orice modificări majore ale principiilor și funcționării Fondului de solidaritate și nu este probabilă înregistrarea vreunui progres în viitor. Comisia și-a anunțat intenția de a retrage propunerea și de a analiza alte posibilități în Comunicarea adoptată la 6 octombrie 2011 privind viitorul Fondului de solidaritate al Uniunii Europene [COM(2011) 613, punctul 6].

Referire la adoptarea de către CE în JO C 49, 28.2.2006, p. 38.

Impozitare și uniune vamală

17.

COM(2007) 52 final

2007/0023/CNS

Propunere de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2003/96/CE cu privire la ajustarea regimului special de impozitare a motorinei utilizată drept carburant în scopuri comerciale și la coordonarea impozitării benzinei fără plumb și a motorinei utilizate drept carburant

Propunerea a devenit redundantă prin adoptarea propunerii COM(2011) 169 privind impozitarea energiei.

Referire la adoptarea de către CE în JO C 181, 3.8.2007, p. 5.

(1) Foile de parcurs pentru inițiativele individuale pot fi găsite la: http://ec.europa.eu/governance/impact/planned_ia/roadmaps_2012_en.htm  
(2) Retragerile intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Top