EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE1851

Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind ambarcațiunile de agrement și motovehiculele nautice COM(2011) 456 final – 2011/0197 (COD)

JO C 43, 15.2.2012, p. 30–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 43/30


Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind ambarcațiunile de agrement și motovehiculele nautice

COM(2011) 456 final – 2011/0197 (COD)

2012/C 43/07

Raportor: dl Miklós PÁSZTOR

La 1 și 13 septembrie 2011, în conformitate cu articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Consiliul și respectiv Parlamentul European au hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind ambarcațiunile de agrement și motovehiculele nautice

COM(2011) 456 final – 2011/0197 (COD).

Secțiunea pentru piața unică, producție și consum, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 10 noiembrie 2011.

În cea de-a 476-a sesiune plenară, care a avut loc la 7 și 8 decembrie 2011 (ședința din 8 decembrie 2011), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 143 de voturi pentru, 7 voturi împotrivă și 10 abțineri.

1.   Recomandări

1.1   CESE salută propunerea de directivă privind ambarcațiunile de agrement și motovehiculele nautice și o consideră un progres important pe calea îndeplinirii obiectivelor comune ale UE. Chiar dacă această directivă vizează un domeniu de importanță limitată, intrarea ei în vigoare va contribui la realizarea mai multor obiective orizontale. Putem, de exemplu, să ne gândim la obiectivele Strategiei Europa 2020 în materie de competitivitate și de ocupare a forței de muncă. Consolidarea normelor de protecție a mediului va contribui la atingerea obiectivelor strategiilor de protejare a biodiversității și a purității aerului într-un domeniu esențial.

1.2   CESE consideră că este extrem de important ca noua reglementare să consolideze competitivitatea sectorului, în pofida sporirii exigențelor de mediu. Într-adevăr, ea vizează adaptarea sectorului la așteptările piețelor mondiale, eliminând handicapurile sale în materie de concurență. CESE își exprimă speranța că se va putea determina apariția, într-un număr din ce în ce mai mare de domenii, a unor sinergii comparabile între cerințele de calitate și competitivitate. El recomandă, de asemenea, o cooperare mai strânsă cu partenerii transatlantici, în vederea ajungerii la un tratament comparabil al parametrilor de calitate.

1.3   CESE salută voința Comisiei Europene de a asigura o funcționare adecvată și fără deficiențe a diverselor organisme. În același timp, Comitetul remarcă faptul că formularea este de fapt atât de generală, încât ar trebui aplicate aceleași proceduri și ar trebui instituite aceleași organisme pentru oricare alte mărfuri.

1.4   În general, CESE își exprimă acordul și față de detaliile propunerii de directivă. El recomandă totuși introducerea următoarelor precizări:

trebuie menționat clar că normele de securitate și privind emisiile sunt valabile pentru toate apele, nu numai pentru mări;

normele de securitate se referă la toate tipurile de ambarcațiuni vizate;

în cazul motoarelor mici, se poate prevedea, de asemenea, o perioadă de tranziție mai scurtă;

în ceea ce privește poluarea sonoră, trebuie consolidat controlul european al reglementărilor locale.

1.5   CESE își exprimă speranța că Uniunea Europeană se va strădui să joace un rol de pionierat sub aspectul normelor și reglementărilor de mediu și că va da un exemplu întregii lumi.

1.6   Plecând de la experiența acumulată în cadrul elaborării directivei, CESE așteaptă de la Comisia Europeană implicarea în consultări a unor grupuri cât mai mari și asigurarea disponibilității chestionarelor și a posibilității completării acestora în toate limbile participanților.

2.   Sinteza propunerii de directivă

2.1   Propunerea Comisiei urmărește să opereze o dublă modificare a dispozițiilor directivei referitoare la ambarcațiunile de agrement, adoptată în 1994. Pe de o parte, este vorba despre consolidarea cerințelor de mediu, iar pe de altă parte, de adaptarea cadrului legislativ.

2.1.1   Modificarea normelor de protecție a mediului este de dorit din două motive. Pe de o parte, din cauza înmulțirii ambarcațiunilor și a impactului de mediu al acestui fenomen. Mai ales emisiile de oxizi de azot sunt cele care au crescut în mod dramatic, dar în zonele geografice vizate a fost observată și sporirea în cantitate a altor substanțe poluante. Pe de altă parte, fiindcă normele noastre în privința emisiilor, mai puțin constrângătoare, creează deja un dezavantaj concurențial pe piața internațională, mai ales în raport cu Statele Unite, ceea ce pune exporturile noastre într-o situație dificilă.

2.1.2   În urma adoptării Regulamentului (CE) nr. 765/2008 și a Deciziei nr. 768/2008/CE, trebuie elaborată o nouă directivă privind ambarcațiunile de agrement. În ceea ce privește obligațiile actorilor economici, organismele de evaluare a conformității și competențele acestora, autoritățile de supraveghere a pieței și a marcajului CE, actele normative menționate mai sus prevăd obligația Comisiei de a armoniza reglementările sectoriale, mai ales în vederea eliminării incertitudinilor legate de analizele de impact. Acest lucru va întări securitatea juridică, în folosul tuturor actorilor.

2.2   Propunerea încearcă să ofere definiții mai precise decât cele care existau până acum în domeniul care va fi reglementat. Sunt clarificate conceptele de „ambarcațiune de agrement” și de „motovehicul nautic”, precum și excepțiile corespunzătoare. De asemenea, sunt definiți și diferiții actori de pe piață.

2.3   Ulterior, propunerea se ocupă în detaliu de organismele însărcinate cu evaluarea conformității în materie de protecție a consumatorilor și de mediu, precum și de funcționarea și competențele lor. Propunerea permite în general autorităților locale și naționale să utilizeze prevederile directivei ca punct de plecare și, conform principiului subsidiarității, să țină seama și de potențialul și de nevoile locale în procesul de punere în aplicare.

2.4   Anexele propunerii de directivă prezintă cerințele în materie de siguranță și de sănătate, normele de mediu și alte documente de procedură. Toate aceste dispoziții sunt adaptate la condițiile de securitate caracteristice navigației. Normele privind emisiile de substanțe nocive devin mai stricte, fiind așadar aliniate la normele comparabile aflate în vigoare în Statele Unite.

2.4.1   Cu toate acestea, propunerea de directivă nu recomandă modificarea valorilor maxime în cazul poluării sonore. Aceasta se explică prin faptul că ele sunt rezultatul unei combinații de factori care pot fi cu greu reglementați la nivelul Uniunii. Rolul care revine reglementărilor locale este foarte important în această privință.

2.5   Ținând seama de natura domeniului abordat, directiva acordă Comisiei Europene dreptul de a modifica documentele tehnice și procedurile de conformitate privitoare la normele de mediu (și care figurează în anexă), cu excepția valorilor maxime. Acest lucru va permite adaptarea la evoluțiile științifice și tehnice cu flexibilitatea care se impune.

2.6   Un aspect important al directivei este faptul că ea prevede pentru producători și distribuitori o perioadă de tranziție suficient de lungă pentru a le permite să se adapteze la noua reglementare. În general, în cazul normelor privind emisiile, este vorba de o perioadă de trei ani de la intrarea în vigoare a directivei. Perioada de adaptare poate fi prelungită cu trei ani pentru IMM-urile care produc și comercializează motoare exterioare cu aprindere prin scânteie cu o putere sub 15 kW.

3.   Observații generale

3.1   Propunerea supusă examinării introduce o nouă reglementare într-un sector cu 37 000 de întreprinderi și 270 000 de angajați, care fabrică produse finite, motoare și componente (1), și care acoperă și „produsele pentru utilizare proprie” care privesc o anumită formă de agrement. Conform interpretării oferite, este vorba despre ambarcațiunile cu o lungime între 2,5 m și 24 m și care nu servesc la transportul de călători contra cost. În noua reglementare, ambarcațiunile cu motor cu o lungime maximă de 4 m au fost regrupate într-o categorie specială, pentru a se remedia lacunele constatate anterior.

3.2   CESE salută eforturile Comisiei de consolidare, inclusiv în acest domeniu, a cerințelor în materie de protecție a mediului și a consumatorilor, conform obiectivelor globale. Faptul că, în pofida creșterii exigențelor de mediu, noua reglementare sporește competitivitatea sectorului prin faptul că urmărește adaptarea sa la așteptările piețelor mondiale, eliminând astfel handicapurile sale concurențiale, poate fi considerat o coincidență extrem de fericită. CESE își exprimă speranța că se va putea determina apariția, într-un număr din ce în ce mai mare de domenii, a unor sinergii comparabile între cerințele de calitate și competitivitate. El recomandă, de asemenea, o cooperare mai strânsă cu partenerii transatlantici, în vederea ajungerii la un tratament comparabil al parametrilor de calitate.

3.3   Chiar dacă Comisia s-a străduit să răspundă unui număr important de probleme și a reușit în bună măsură acest lucru, se poate totuși pune întrebarea cărei entități geografice i se aplică în realitate reglementarea. Mai multe indicii arată că domeniul-țintă ar fi navigația maritimă. Ar fi însă de preferat ca directiva să precizeze mai clar că ea se aplică și ambarcațiunilor care pot fi utilizate pe căile navigabile interioare.

3.4   Proiectul de directivă tratează în mod foarte amănunțit principiile care guvernează structurile instituționale care se ocupă de conformitate, actorii din cadrul acestor structuri și responsabilitățile, competențele și misiunile acestora. CESE recunoaște și salută voința Comisiei Europene de a asigura o funcționare adecvată și fără deficiențe a structurilor instituționale. El consideră că, sub acest aspect, proiectul de directivă se ridică la înălțimea așteptărilor.

3.4.1   Pe de altă parte, Comitetul subliniază că, în practică, textul este formulat într-un mod atât de general încât depășește obiectivele de reglementare a instrumentelor aplicabile navigației de agrement. De fapt, ar trebui aplicate aceleași proceduri și instituite aceleași organisme pentru oricare alt bun. În ceea ce privește navigația, prevederile de fond se găsesc în anexe. CESE consideră că a venit momentul să se adopte o reglementare armonizată în materie de protecție a consumatorilor, care să acopere totalitatea acestor proceduri și instituții. Astfel, reglementarea sectorială ar lua cu adevărat în considerare problemele care țin de sector. Acest mod de a proceda ar contribui considerabil la creșterea transparenței, clarității și nivelului de acceptare a legislației europene.

3.5   CESE este de acord cu faptul de a delega Comisiei puteri în sensul modificării anexelor, cu condiția ca, într-un asemenea caz, să își păstreze dreptul de a-și formula opinia și a participa la lucrările Comisiei pe această temă.

3.6   CESE consideră că Comisia nu a exploatat toate posibilitățile de a-i implica de o manieră cât mai largă în consultare pe toți actorii vizați, având în vedere că procedura de consultare scrisă s-a desfășurat exclusiv în engleză. CESE se așteaptă ca, pe viitor, formularele să fie puse la dispoziție de către Comisie în atâtea limbi câte sunt necesare, pentru a putea fi completate de toți cei implicați.

4.   Observații specifice

4.1   CESE este de acord cu categoriile de ambarcațiuni definite, precum și, în general, cu excepțiile.

4.1.1   Comitetul își pune totuși întrebarea dacă nu ar fi trebuit reglementate, într-o anumită măsură, și emisiile ambarcațiunilor de competiție, lucru care ar putea contribui de asemenea la dezvoltarea tehnologică. Definirea nivelurilor de emisie în funcție de categoria de performanță s-ar putea dovedi justificată.

4.1.2   Apar semne de întrebare și în cazul ambarcațiunilor folosite în scop comercial. CESE consideră că normele privind siguranța și emisiile sunt independente de modul de utilizare a ambarcațiunii.

4.1.3   Comitetul recomandă, de asemenea, ca și ambarcațiunile fără motor să fie menționate explicit în reglementare, deoarece cerințele în materie de securitate în acest caz sunt aceleași cu cele care se aplică în cazul ambarcațiunilor cu motor; chiar dacă soluțiile tehnice sunt diferite, acest lucru nu are efect asupra normelor.

4.2   CESE aprobă prevederile referitoare la emisiile poluante și este în favoarea unui caracter mai constrângător al acestora. Cu toate acestea, Comitetul consideră important să sublinieze faptul că Uniunea, în loc să se mulțumească să urmeze calea, trasată de alții, către înăsprirea cerințelor, ar trebui să apară pe viitor mai degrabă ca un precursor în domeniu, conform angajamentelor sale. Acest lucru ar trebui să se facă simțit mai ales în rapoartele de execuție, una dintre misiunile procedurii comitetelor putând consta în conectarea acestei directive cu măsurile privitoare la inovare.

4.3   De asemenea, CESE este de acord că, pentru a combate poluarea sonoră, este important ca reglementările locale să fie înăsprite, prevăzându-se și o posibilitate de control din partea nivelului european, cu implicarea actorilor societății civile.

4.4   Comitetul susține existența unor perioade de tranziție pentru actorii de pe piață.

4.5   CESE aprobă propunerea privind organismele însărcinate cu controlul conformității și speră că acestea nu se vor limita la o creștere a birocrației, ci se vor pune efectiv în slujba protecției consumatorilor și a mediului. Comitetul este de acord că, în cazul acestui tip de problematici, nu sunt suficiente autoreglementarea și nici activitățile comitetelor reprezentative ale actorilor economici vizați, chiar dacă se impune consolidarea în același timp a rolului lor consultativ în cadrul procesului.

4.5.1   În acest scop, vor trebui utilizate cele mai recente tehnologii ale informației, Comisia urmând să încurajeze în acest sens statele membre.

4.6   CESE aprobă faptul că toate ambarcațiunile care intră în această categorie, inclusiv cele construite pentru utilizare proprie, vor trebui supuse procedurilor de evaluare a conformității.

Bruxelles, 8 decembrie 2011

Președintele Comitetului Economic și Social European

Staffan NILSSON


(1)  Produs independent integrat într-un alt produs, dar care poate fi folosit și separat.


ANEXA

la avizul Comitetului Economic și Social European

a)   Următorul amendament, care a obținut mai mult de o pătrime din voturile exprimate, a fost respins în cursul dezbaterilor în sesiunea plenară [articolul 54 alineatul (3) din Regulamentul de procedură]:

Punctul 1.4

Se modifică după cum urmează:

În general, CESE își exprimă acordul și față de detaliile propunerii de directivă. El recomandă totuși introducerea următoarelor precizări:

trebuie menționat clar că normele de securitate și privind emisiile sunt valabile pentru toate apele;

normele de securitate se referă la toate tipurile de ambarcațiuni vizate;

în ceea ce privește poluarea sonoră, trebuie consolidat controlul european al reglementărilor locale.

Expunere de motive

Definițiile de la începutul propunerii Comisiei stipulează (implicit) – ca și celelalte puncte, precum cel privind luminile de semnalizare și anexa 1 (în mod explicit) – că regulile sunt valabile pentru toate apele. Nu se privilegiază marea în textul Comisiei, se pare că este vorba doar de percepția raportorului.

Rezultatul votului

Voturi pentru

:

69

Voturi împotrivă

:

78

Abțineri

:

13

b)   Următorul text, care făcea parte din avizul secțiunii, a fost eliminat în urma amendamentelor adoptate de Adunarea plenară, dar a obținut un sfert din totalul voturilor exprimate:

Punctul 1.3

Se modifică după cum urmează:

CESE salută voința Comisiei Europene de a asigura o funcționare adecvată și fără deficiențe a diverselor organisme. În același timp, Comitetul remarcă faptul că formularea este de fapt atât de generală, încât ar trebui aplicate aceleași proceduri și ar trebui instituite aceleași organisme pentru oricare alte mărfuri. CESE consideră că a venit momentul să se adopte o reglementare armonizată în materie de protecție a consumatorilor, care să acopere totalitatea acestor proceduri și structuri instituționale. Astfel, reglementarea sectorială ar lua cu adevărat în considerare problemele care țin de sector. Acest mod de a proceda ar contribui considerabil la creșterea transparenței, clarității și nivelului de acceptare a legislației europene.

Rezultatul votului

Voturi pentru

:

73

Voturi împotrivă

:

70

Abțineri

:

13

Punctul 4.4

Se modifică după cum urmează:

Comitetul susține existența unor perioade de tranziție pentru actorii de pe piață. În cazul motoarelor mici, s-ar putea dovedi justificată acordarea, în cel mai bun caz, a unui an sau doi suplimentari, în locul celor trei ani propuși.

Rezultatul votului

Voturi pentru

:

78

Voturi împotrivă

:

49

Abțineri

:

10


Top