Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC1127(03)

    Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

    JO C 322, 27.11.2010, p. 31–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    27.11.2010   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 322/31


    Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

    2010/C 322/10

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

    DOCUMENT UNIC

    REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

    „ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ” (KATSIKAKI ELASSONAS)

    NR. CE: EL-PDO-0005-0734-14.01.2009

    IGP ( ) DOP ( X )

    1.   Denumire:

    „Κατσικάκι Ελασσόνας” (Katsikaki Elassonas)

    2.   Statul membru sau țara terță:

    Grecia

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

    3.1.   Tip de produs:

    Clasa 1.1

    Carne și organe comestibile proaspete

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

    Carne proaspătă de la iezi de lapte cu vârste între 30 și 55 de zile și cu greutăți între 5,5 și 9 kg, proveniți de la capre care prezintă caracteristicile fenotipice ale raselor autohtone grecești răspândite în întreaga Grecie continentală. Animalele au următoarele caracteristici fenotipice: înălțime medie, dezvoltare corporală bună, fizic proporționat, blană cu fir lung, în culori diferite, dar predominant negru, coarne, urechi de mărime medie, picioare scurte, dar puternice, deosebit de rezistente, nevoi de hrană reduse, temperament puternic, adaptare la climă uscată și foarte caldă, pășuni sărăcăcioase și condiții de hrănire extensive, maturitate sexuală târzie, incidență scăzută de fătări multiple, producție de lapte scăzută [laptele are niveluri ridicate de grăsime (5 %) și proteine (3,5 %)], rezistență la condiții meteorologice extreme, rezistență la boli și capacitate de a parcurge distanțe mari. Aceste populații de capre aparțin rasei autohtone grecești (Capra prisca) sau sunt rezultatul încrucișărilor acestei rase cu masculi din rasa Skopelos. Caprele sunt crescute în condiții extensive sau semiextensive în provincia Elassona, în aria definită și delimitată mai jos, și pasc pe pășuni montane aflate la altitudini mari (de peste 250 m).

    Carnea se comercializează numai proaspătă, sub formă de (a) carcase întregi, (b) semicarcase sau (c) bucăți.

    Caracteristicile organoleptice ale cărnii „Katsikaki Elassonas”:

    Carnea „Katsikaki Elassonas” are o aromă caracteristică și un gust și un miros plăcute; este fragedă și suculentă și are un pH de 7-7,2. Are, eventual, un strat foarte subțire de grăsime, dar nu prezintă grăsime subcutanată. Carcasa este osoasă, cu niveluri ridicate de acid linolenic. Culoarea cărnii variază între alb și roz-pal, respectând normele comunitare. În conformitate cu legislația comunitară, aceasta intră în categoria „iezi ușori”.

    Caracteristicile chimice ale cărnii „Katsikaki Elassonas”:

    Katsikaki Elassonas

    Procent de umiditate

    (valoare medie)

    Procent de proteine

    (valoare medie)

    Procent de grăsime

    (valoare medie)

    Procent de cenușă

    (valoare medie)

     

    77,71

    19,63

    1,02

    1,18


    Culoarea cărnii:

    L = 43,17 + 0,46

    Luminozitate

    a = 7,28 + 0,79

    Roșu

    b = 10,40 + 0,63

    Galben

    3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

    3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

    Iezii se hrănesc până la sacrificare numai cu laptele matern. Caprele pasc în libertate atât pe pășunile montane (la peste 250 m altitudine), cât și pe pășuni artificiale și primesc, timp de 3-5 luni, hrană suplimentară, formată mai ales din cereale, leguminoase, legume, paie, trifoi și produse oleaginoase, obținute în cea mai mare parte în aria geografică delimitată, precum și vitamine și minerale. Micile pășuni artificiale sunt fertilizate cu gunoi de grajd provenit de la animale din aria geografică delimitată. Este interzisă folosirea insecticidelor, a pesticidelor și a îngrășămintelor artificiale.

    3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

    Iezilor sacrificați li se atribuie denumirea „Katsikaki Elassonas” numai dacă:

    (a)

    ambii genitori au fost crescuți în aria geografică delimitată timp de cel puțin 8 luni înainte de împerechere;

    (b)

    iezii sunt fătați și crescuți până la momentul sacrificării în aria delimitată.

    3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

    3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

    Pe carcasele întregi, pe semicarcase și pe bucăți trebuie aplicată următoarea etichetă:

    Image

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

    Aria cuprinde:

    (a)

    provincia Elassona din prefectura Larissa;

    (b)

    districtul Damasios din localitatea Tirnavos, prefectura Larissa.

    5.   Legătura cu aria geografică:

    5.1.   Specificitatea ariei geografice:

    Aria geografică delimitată este montană și submontană, cu altitudini între 250 m și 2 550 m, și este acoperită în proporție de 60 % de pășuni cu o mare varietate de ierburi și plante aromatice. În provincia Elassona, printre terenurile potrivite pentru pășunat se numără pășunile naturale, terenurile agricole utilizate pentru producerea de furaje, pârloagele și pășunile sezoniere. Pășunile naturale sunt acoperite cu iarbă și tufărișuri sau sunt parțial împădurite. Elementul cel mai caracteristic al regiunii este marea biodiversitate a florei, care conține numeroase tipuri de plante aromatice.

    Vegetația erbacee este formată în principal din ierburi și, într-o măsură mai mică, din plante leguminoase și plante compozite. Subfamiliile cele mai des întâlnite sunt Festuceae, Hordeae, Pemineae, Aerostideae, Phalatideae și Aneneae. Printre plantele erbacee cele mai des întâlnite se numără Festuca rubra, Dactylis glomerata, Bromus sp., Trifolium sp., Stipa sp. și Lolium sp. etc. Tufărișurile contribuie în mod semnificativ la hrana necesară animalelor, pentru că sunt o sursă de lăstari și de vegetație erbacee care crește la umbra coroanelor; capacitatea de pășunat este de 1,39 unități vită mare.

    Populațiile locale de caprine sunt mici, cu nevoi de hrană reduse și adaptate terenurilor montane și submontane din aria geografică delimitată. Creșterea extensivă a caprelor face parte integrantă din cultura provinciei Elassona, este un element esențial din viața cotidiană a acesteia și contribuie la conservarea mediului natural.

    5.2.   Specificitatea produsului:

    Carcasele iezilor „Katsikaki Elassonas” sacrificați prezintă o acoperire musculară uniformă. Carcasele sunt ușoare, cu un eventual strat foarte subțire de grăsime și fără grăsime subcutanată. Carnea „Katsikaki Elassonas” conține un nivel mai ridicat de proteine (19,63 %) decât cel găsit în carnea iezilor din alte regiuni (18,9 %); conținutul total de grăsime este de mai puțin de 1,02 %, în comparație cu alte regiuni, unde este de 4,83 %, iar culoarea cărnii este albă spre roz-pal, spre deosebire de culoarea ușor roșie a cărnii iezilor din zonele geografice joase. Potrivit analizelor efectuate asupra acizilor grași din carcase, carnea iezilor din Elassona are un conținut mai ridicat de acid linolenic (C18:3) decât cea a iezilor din zonele geografice joase. Carnea iezilor din Elassona este fragedă, suculentă, având o aromă caracteristică și un miros și un gust plăcute, chiar și atunci când iezii sunt mai înaintați în vârstă. Pentru toate aceste motive, carnea „Katsikaki Elassonas” are mare căutare în multe zone urbane (Larissa, Katerini, Atena, Salonic, Creta), precum și în străinătate.

    5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

    Caracteristicile calitative ale cărnii iezilor „Katsikaki Elassonas” se datorează condițiilor speciale pedoclimatice din aria geografică delimitată (terenuri montane și submontane), care se bucură de o vegetație bogată, cu o mare varietate de plante (numai pe muntele Olimp se întâlnesc 1 700 de specii de plante), dintre care multe sunt aromatice. Animalele care pasc pe pășunile montane și submontane din Elassona consumă o gamă variată de ierburi și plante și parcurg adesea distanțe lungi, ceea ce le dă o formă fizică diferită de cea a animalelor din zonele mai joase și, mai ales, față de cea a animalelor crescute în spații îngrădite. Agenții antioxidanți care se regăsesc în multe plante aromatice conferă laptelui de capră și, mai ales, cărnii de ied o aromă și un gust speciale, caracteristice, care le fac să fie foarte apreciate de consumatori.

    Există o relație pozitivă, pe de o parte, între intensitatea aromei și cantitatea de acid linolenic (C18:3) care este mai mare în organismul animalelor care pasc în libertate și, pe de altă parte, între aceste calități apreciate la carnea de ied de lapte și solul, vegetația și microclimatul provinciei Elassona.

    Potrivit unor teste privind acizii grași, carnea iezilor din Elassona conține niveluri mai ridicate de acid linolenic (C18:3) decât cea a iezilor crescuți în zonele geografice joase. Aroma este influențată, de asemenea, de modul de hrănire și de creștere, de rasă, de vârstă și de condițiile de reproducere a animalelor.

    Caracteristicile organoleptice ale cărnii „Katsikaki Elassonas” sunt condiționate de următorii factori:

    (a)

    rasele autohtone de caprine mici, care au nevoi de hrană reduse și sunt puternice și perfect adaptate mediului geografic deosebit;

    (b)

    creșterea caprelor în aer liber, acestea păscând zilnic pe pășuni;

    (c)

    marea varietate a vegetației, a ierburilor și a plantelor aromatice;

    (d)

    altitudinile diferite, între 250 m și 2 550 m;

    (e)

    solul și microclimatul regiunii;

    (f)

    faptul că iezii se hrănesc numai cu laptele matern;

    (g)

    nivelurile ridicate de acid gras linolenic (C18:3);

    (h)

    scurta perioadă de timp în care caprele cu iezi primesc hrană suplimentară, produsă mai ales în provincia Elassona.

    Creșterea caprelor și producerea cărnii „Katsikaki Elassonas” sunt activități tradiționale atestate de-a lungul secolelor. Produsul este comercializat pe piețele din Larissa, Katerini, Atena, Salonic și în străinătate (Italia, Spania și Cipru).

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

    [Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

    http://www.minagric.gr/greek/data/Προδιαγραφές%20προϊόντος%20ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ%20ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ.doc


    (1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.


    Top