This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52010XC1023(02)
Publication of an application pursuant to Article 6(2) of Council Regulation (EC) No 510/2006 on the protection of geographical indications and designations of origin for agricultural products and foodstuffs
Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare
Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare
JO C 287, 23.10.2010, p. 16–19
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
23.10.2010 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
C 287/16 |
Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare
2010/C 287/09
Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.
DOCUMENT UNIC
REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI
„ACEITE CAMPO DE CALATRAVA”
NR. CE: ES-PDO-0005-0642-11.09.2007
IGP ( ) DOP ( X )
1. Denumire:
„Aceite Campo de Calatrava”
2. Statul membru sau țara terță:
Spania
3. Descrierea produsului agricol sau alimentar:
3.1. Tip de produs:
Clasa 1.5. |
Uleiuri și grăsimi |
3.2. Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:
Ulei de măsline extra virgin obținut din fructele măslinului (Olea europea L.), soiul Cornicabra (în proporție de cel puțin 80 %), completat cu cel de al doilea soi recunoscut, Picual, cele două soiuri fiind mereu prezente în uleiurile Campo de Calatrava, prin mijloace mecanice sau prin alte mijloace fizice care nu afectează uleiul, conservând gustul, aroma și caracteristicile fructelor din care provine.
Măslinele sunt culese direct din pom, la un grad de maturitate cuprins între 3 și 6.
Parametrii maxim admiși pentru uleiurile extra virgine de măsline care poartă denumirea de origine „Aceite Campo de Calatrava”:
Nivelul minim al acidului oleic: 70 %
Aciditate: maximum 0,5o
Indice de peroxid: maximum 15 meq O2/kg
K232: maximum 2
K270: maximum 0,15o
Evaluare organoleptică:
Valoarea medie a defectului: Md = 0
Valoarea medie a atributului fructat: Mf > 3
Umiditate: maximum 0,1/100
Impurități: maximum 0,1/100
Din punct de vedere organoleptic, uleiurile exprimă caracteristicile fiecărui soi inclus, obținându-se profile senzoriale cu atribute fructate complexe și cu intensități clar perceptibile. Acestea din urmă se traduc în faptul că atributul fructat al uleiurilor Campo de Calatrava trebuie să aibă minimum 3 puncte de intensitate. Gustul amar și picant pe care îl lasă în gură, ale cărui valori de intensitate se înscriu între 3 și 6, neîndepărtându-se cu mai mult de 2 puncte de atributul fructat, este apreciabil și echilibrat.
Caracteristica comună a uleiurilor extra virgine de măsline produse în Campo de Calatrava este prezența marcată al atributului fructat verde de măsline și de alte fructe proaspete; trebuie să fie prezente cel puțin aceste două atribute pozitive.
Conținutul în acid gras oleic al uleiurilor Campo de Calatrava este de 79,64 %, în vreme ce datele raportate de alte zone producătoare indică valori oscilând între 56,9 % și 78,4 % (Uceda, Cultivo del Olivo). Valorile minime admise sunt de 70 %.
3.3. Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):
—
3.4. Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):
—
3.5. Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:
—
3.6. Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:
Pentru păstrarea caracteristicilor tipice ale produsului în toate etapele și menținerea calității uleiurilor în chestiune, procesul de îmbuteliere se realizează în aria geografică recunoscută. În acest mod, organismele de control pot monitoriza în totalitate procesul de producție, iar manipularea finală a acestui produs revine producătorilor experimentați din regiune. Aceștia cunosc cel mai bine modul în care se comportă uleiurile respective la operațiunile legate de îmbuteliere, cum ar fi durata și modurile de decantare, operațiunile de filtrare și materialele filtrante (pânze textile, fibre, hârtie, celuloză, pământuri filtrante, perlite și diatomite), temperaturile de îmbuteliere, comportamentul la temperaturi scăzute și la depozitare. Toate acestea în scopul menținerii caracteristicilor tipice ale produsului. O filtrare corectă permite o prezentare comercială adecvată în fața consumatorului și o îmbunătățire a condițiilor de păstrare prin eliminarea resturilor solide dizolvate și a umidității, a căror prezență nu ar permite o utilizare culinară adecvată a uleiului și ar favoriza depunerile, care ar provoca fermentația anaerobă a glucidelor și a substanțelor proteice.
Unitatea de îmbuteliere trebuie să dispună de sisteme care să permită îmbutelierea uleiurilor care poartă această denumire de origine protejată separat de alte uleiuri pe care ar putea să le îmbutelieze.
De asemenea, trebuie să dețină sisteme omologate de măsurare a uleiului.
Îmbutelierea trebuie să se facă în recipiente din sticlă, în PET-uri, în recipiente din metal placat, în recipiente din ceramică vitrificată sau în cutii de carton tip „brik”.
3.7. Norme specifice privind etichetarea:
Etichetarea recipientelor de ulei trebuie să includă, pe lângă denumirea comercială, logoul denumirii cu mențiunea „Denominación de Origen Protegida” (sau D.O.P.) „Aceite Campo de Calatrava”.
Recipientele utilizate pentru comercializarea uleiului protejat trebuie prevăzute cu etichete și contraetichete care să menționeze denumirea de origine protejată. Contraetichetele trebuie numerotate, furnizate și controlate de organismul de control astfel încât să nu poată fi reutilizate. Organismul de control distribuie în rândul producătorilor de ulei etichetele numerotate în limita cantității de ulei de măsline certificată și notificată pentru îmbuteliere.
Etichetarea trebuie realizată în conformitate cu normele generale de etichetare.
4. Delimitarea concisă a ariei geografice:
Zona de producție, prelucrare și îmbuteliere este situată în sudul comunității Castilla-La Mancha, ocupând centrul provinciei Ciudad Real și reprezentând o unitate morfologică, geografică și istorică absolut omogenă. Zona cuprinde comunele Aldea del Rey, Almagro, Argamasilla de Calatrava, Ballesteros de Calatrava, Bolaños de Calatrava, Calzada de Calatrava, Cañada de Calatrava, Carrión de Calatrava, Granátula de Calatrava, Miguelturra, Moral de Calatrava, Pozuelo de Calatrava, Torralba de Calatrava, Valenzuela de Calatrava, Villanueva de San Carlos și Villar del Pozo.
5. Legătura cu aria geografică:
5.1. Specificitatea ariei geografice:
Campo de Calatrava este situat în partea de sud a mesetei meridionale din Peninsula Iberică, cu altitudini medii de peste 600 m.
Prezența semnificativă și frecventă a presiunilor ridicate, precum și efectul continentalității au o influență decisivă asupra climei, în sensul că anticiclonii care se produc iarna dau naștere la temperaturi foarte scăzute, în timp ce anticiclonii care se produc vara generează temperaturi foarte ridicate.
Precipitațiile nu sunt deosebit de abundente, datorită situării marginale a ariei față de zona de trecere a fronturilor și depresiunilor atmosferice dinspre sud-vest sau strâmtoarea Gibraltar, acestea fiind cele care generează majoritatea precipitațiilor. În general, în Campo de Calatrava precipitațiile nu ating 500 mm.
Solul este alcalin, de adâncime medie.
Materia vulcanică din teritoriul nostru este alcalină, acest aspect edafic reprezentând un alt element distinctiv față de alte zone de producție, ceea ce influențează caracteristicile acestor uleiuri deosebite.
Culoarea închisă a solurilor din Campo de Calatrava duce la absorbția unei cantități mai mari de radiații solare, generând producerea unei temperaturi mai ridicate în sol și producând, din punct de vedere agronomic, soluri care favorizează dezvoltarea timpurie a culturii de măslini.
5.2. Specificitatea produsului:
Caracteristicile produsului „Aceite Campo de Calatrava” sunt următoarele:
— |
cel puțin 80 % din ulei provine din soiul Cornicabra; |
— |
un înalt conținut în acid oleic, valorile minime pentru aceste uleiuri fiind de 70 %; |
— |
atribut fructat superior nivelului 3 și un atribut fructat verde de măsline și de alte fructe proaspete; trebuie să fie prezente cel puțin aceste două atribute pozitive; |
— |
profilul senzorial este rotund, cu arome clare de amar și picant care se înscriu între 3 și 6 și care nu se îndepărtează cu mai mult de 2 puncte de atributul fructat; |
— |
acest ulei se distinge de celelalte uleiuri cu denumire de origine protejată prin faptul că este unicul ulei compus exclusiv din soiurile Cornicabra și Picual. |
5.3. Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):
Solul calcaros de adâncime medie, materia vulcanică, nivelul hidric redus, cu precipitații scăzute, verile călduroase și iernile cu perioade lungi de îngheț, precum și solurile care favorizează dezvoltarea timpurie a culturilor – toate acestea formează un ecosistem aproape arid care, de-a lungul secolelor, a păstrat prin selecție naturală soiurile Cornicabra și Picual, adaptate perfect la mediu, asigurând astfel un produs final cu proprietăți definite și distincte de restul regiunilor cultivatoare de măslini. Aceste condiții edafoclimatice duc la o concentrație mai mare de acid gras oleic (Civantos, 1999), cu valori minime de 70 %, ceea ce conduce la obținerea unor uleiuri cu o mai mare stabilitate din punctul de vedere al oxidării.
Datorită solurilor aride și alcaline și precipitațiilor scăzute, „Aceite Campo de Calatrava” prezintă profiluri senzoriale cu atribut fructat verde de măsline și de alte fructe proaspete de minimum 3 puncte.
Condițiile de stres hidric în faza de coacere a fructului, generate de nivelul redus al precipitațiilor, duc la apariția unor arome apreciabile și echilibrate de amar și picant, cu valori de intensitate cuprinse între 3 și 6, care nu se îndepărtează cu mai mult de 2 puncte de atributul fructat.
Trimitere la publicarea caietului de sarcini:
[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]
http://docm.jccm.es/portaldocm/verDisposicionAntigua.do?ruta=2007/08/13&idDisposicion=123061987650950829
(1) JO L 93, 31.3.2006, p. 12.