Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0416(03)

    Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 8 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 509/2006 al Consiliului privind specialitățile tradiționale garantate din produse agricole și alimentare

    JO C 96, 16.4.2010, p. 18–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    16.4.2010   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 96/18


    Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 8 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 509/2006 al Consiliului privind specialitățile tradiționale garantate din produse agricole și alimentare

    2010/C 96/07

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 9 din Regulamentul (CE) nr. 509/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

    CERERE DE ÎNREGISTRARE A UNEI STG

    REGULAMENTUL (CE) NR. 509/2006 AL CONSILIULUI

    „LOVECKÝ SALÁM” SAU „LOVECKÁ SALÁMA”

    NR. CE: SK-TSG-0007-0044-4.8.2006

    1.   Denumirea și adresa grupului solicitant:

    Denumire:

    Český svaz zpracovatelů masa

    Adresă:

    Libušská 319

    142 00 Praha 4 – Písnice

    ČESKÁ REPUBLIKA

    Tel.

    +420 244092404

    Fax

    +420 244092405

    E-mail:

    reditel@cszm.cz

    Denumire:

    Slovenský zväz spracovateľov mäsa

    Adresă:

    Kukučínova 22

    831 03 Bratislava

    SLOVENSKO/SLOVAKIA

    Tel.

    +421 255565162

    Fax

    +421 255565162

    E-mail:

    slovmaso@slovmaso.sk

    2.   Statul membru sau țara terță:

    Republica Cehă

    Republica Slovacă

    3.   Caietul de sarcini al produsului:

    3.1.   Denumirea (denumirile) propusă (propuse) pentru înregistrare:

    „Lovecký salám” (CS)

    „Lovecká saláma” (SK)

    3.2.   Denumirea:

    Image

    este specifică în sine

    exprimă caracterul specific al produsului agricol sau alimentar

    Denumirea „Lovecký salám” sau „Lovecká saláma” este specifică în sine deoarece este cunoscută pe teritoriul Republicii Cehe și pe teritoriul Republicii Slovace și deoarece se bucură de o tradiție îndelungată care o asociază unui tip specific de produs din carne fermentat, cu păstrare îndelungată, ale cărui caracteristici sunt forma de paralelipiped aplatizat și gustul.

    3.3.   A se indica dacă s-a solicitat rezervarea denumirii în temeiul articolului 13 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 509/2006:

    Înregistrare cu rezervarea denumirii

    Image

    Înregistrare fără rezervarea denumirii

    3.4.   Tip de produs:

    Clasa 1.2.

    Produse din carne (preparată, sărată, afumată etc.)

    3.5.   Descrierea produsului agricol sau alimentar căruia i se aplică denumirea de la punctul 3.1:

    „Lovecký salám” sau „Lovecká saláma” este un produs din carne fermentat, cu păstrare îndelungată, care se consumă ca atare, în general feliat.

    Proprietăți fizice

    Produsul se caracterizează prin forma de paralelipiped (dreptunghi) aplatizat, învelit în membrană, având o lungime de aproximativ 40 cm și un diametru de 50-55 mm.

    Proprietăți chimice

    activitatea apei: maximum 0,93 %;

    pH: < 5,5;

    conținut de proteine: minimum 15 % în greutate;

    conținut de grăsime: maximum 45 % în greutate;

    conținut de sare: maximum 4,2 % în greutate.

    Proprietăți organoleptice

     

    Aspect exterior și culoare: acest produs din carne de vită și de porc este de culoare maro închis. Învelișul este ușor încrețit, lăsând să se vadă granulația puțin grosieră a umpluturii.

     

    Aspect și culoare la feliere: mozaic de granule de până la 5 mm, fără amalgamare între părțile slabe și părțile grase. Se tolerează mici pungi de aer. Părțile slabe sunt de un roșu intens în centrul feliei, mai închis spre margine. Granulele de grăsime sunt deschise la culoare. La feliere, produsul se prezintă în formă dreptunghiulară.

     

    Miros și gust: aromă intensă ca urmare a afumării, gust puternic condimentat și sărat.

     

    Consistență: mai degrabă densă, suplă.

    3.6.   Descrierea metodei de producție a produsului agricol sau alimentar căruia i se aplică denumirea de la punctul 3.1:

    Pentru obținerea produsului „Lovecký salám” sau „Lovecká saláma” se folosesc următoarele ingrediente: carne de vită cu un conținut de grăsime inferior sau egal cu 10 %, carne de porc cu un conținut de grăsime inferior sau egal cu 20 %, bucăți rezultate în urma tranșării cărnii de porc și carne de porc cu un conținut de grăsime inferior sau egal cu 30 %, bucăți rezultate în urma tranșării cărnii de porc cu un conținut de grăsime inferior sau egal cu 50 %, slănină, amestec de sărare cu nitrit, antioxidant (E 315 sau E 316 maximum 500 g/kg exprimat în acid eritorbic), cuișoare măcinate, culturi starter (culturi combinate care conțin fermenți lactici din genurile Lactobacillus sau Pediococcus și bacterii coagulazo-negative din familia Micrococcaceae) și membrane naturale (intestin subțire de oaie), fibre de colagen.

    Pentru 100 kg de produs finit „Lovecký salám” sau „Lovecká saláma”, compoziția este următoarea:

    carne de vită cu un conținut de grăsime inferior sau egal cu 10 %

    5,0 kg

    carne de porc cu un conținut de grăsime inferior sau egal cu 20 %

    75,0 kg

    bucăți rezultate în urma tranșării cărnii de porc și carne de porc cu un conținut de grăsime inferior sau egal cu 30 %

    10,0 kg

    bucăți rezultate în urma tranșării cărnii de porc și carne de porc cu un conținut de grăsime inferior sau egal cu 50 %,

    50,0 kg

    slănină

    20,0 kg

    amestec de sărare cu nitrit

    3,4 kg

    piper negru măcinat

    0,35 kg

    zahăr

    0,30 kg

    usturoi

    0,08 kg

    cuișoare măcinate

    0,04 kg

    antioxidant E 315 sau E 316

    maximum 0,05 kg

    culturi starter

    fibre de colagen

    Bucățile de carne de porc cu un conținut de grăsime inferior sau egal cu 50 % rezultate în urma tranșării și slănina se congelează. Materiile prime și toate celelalte ingrediente, precum și condimentele se malaxează pentru a forma un amestec cu granulația de 3-5 mm. Amestecul se introduce într-o membrană cu diametrul de 50-55 mm și cu o lungime de aproximativ 40 cm. Produsului i se dă apoi o formă de paralelipiped aplatizat. Salamurile astfel formate se așază unele lângă altele în cutii curate sau în orice alt tip de recipient adecvat și se lasă la maturat timp de 24-48 de ore într-o cameră frigorifică, la temperatura de 2-4 °C. Se agață apoi pe tije și se afumă la rece timp de șapte zile la o temperatură de aproximativ 24 °C. După afumare, salamurile se usucă. În timpul uscării nu trebuie să apară nicio urmă de mucegai. Când s-a atins valoarea de umiditate prevăzută, produsul poate fi expediat. Etapa de uscare durează aproximativ 14 zile pentru a se garanta că produsul este suficient fermentat, la temperaturi și cu valori de umiditate relative ale aerului care permit dezvoltarea fermenților și uscarea omogenă a produsului (temperaturi cuprinse între 16 și 27 °C; umiditate relativă a aerului de 75-92 %).

    3.7.   Caracterul specific al produsului agricol sau alimentar:

    Salamul „Lovecký salám” sau „Lovecká saláma” se deosebește de alte produse din carne fermentate, cu păstrare îndelungată, prin forma de paralelipiped care i se dă în cursul etapei de maturare. În plus, produsul are un gust specific, datorat materiilor prime și condimentelor indicate în rețetă, precum și procesului de fermentare utilizat.

    3.8.   Caracterul tradițional al produsului agricol sau alimentar:

    În Republica Cehă, producția de „Lovecký salám” sau „Lovecká saláma” datează de la începutul secolului al XX-lea. În acea vreme, salamul se producea în special în timpul iernii deoarece condițiile de maturare erau mai bune și pentru că la prepararea acestuia era nevoie de materii prime înghețate moderat, ceea ce permitea obținerea granulației dorite. Mai târziu, odată cu adoptarea unor metode de răcire mai bune și cu apariția instalațiilor mecanice de afumare, producția s-a concentrat în principal pe aprovizionarea piețelor în perioadele de Paști și de Crăciun, precum și în perioada turistică estivală. Astăzi, acest salam a devenit un produs cu păstrare îndelungată tradițional și bine apreciat, care se prepară în tot timpul anului.

    Salamul „Lovecký salám” sau „Lovecká saláma” este menționat în lucrarea Technológia mäsového priemyslu („Tehnologia industriei cărnii”), [vol. II, 1955, Hlavná správa mäsového a rybného priemyslu (Industria prelucrării cărnii și a peștelui – Raport principal), Ministerul Industriei Alimentare] și a făcut obiectul standardului de stat cehoslovac ČSN 57 7269 care figurează printre Standardele tehnice și economice pentru produsele din carne (Technicko-hospodárské normy pre mäsové výrobky), vol. I, standarde intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 1977, Ministerul Industriei, Direcția generală, Praga („MP – generálne riaditel'stvo Praha”), ceea ce a dus la extinderea producției astfel standardizate pe întreg teritoriul fostei Cehoslovacii. Schimbările intervenite progresiv în modul de producere a salamului, determinate de dificultatea de a obține unele materii prime și de dorința de a spori siguranța produsului final, au dus la formularea unei rețete stabile, indicată în descrierea metodei de producere a salamului „Lovecký salám” sau „Lovecká saláma”

    a se vedea punctul 3.6. din prezenta cerere. Aceste modificări nu au afectat caracteristicile tradiționale ale produsului.

    3.9.   Cerințe minime și proceduri pentru verificarea caracterului specific:

    Controlul obligatoriu include:

    respectarea rețetei în ceea ce privește proporțiile de materii prime, ingrediente și condimente; controlul constă în compararea, pe parcursul preparării, a cantităților de materii prime, de ingrediente și de condimente utilizate cu cele din rețetă;

    respectarea formei, a aspectului exterior, a culorii și a consistenței caracteristice produsului; este vorba de un control vizual efectuat după uscarea produsului;

    respectarea aspectului și a culorii caracteristice ale produsului feliat; este vorba de un control vizual efectuat după uscarea produsului;

    respectarea consistenței, mirosului și gustului proprii produsului; controlul se efectuează printr-o analiză senzorială a produsului finit;

    respectarea proprietăților fizice și chimice ale produsului; controlul se efectuează prin metode aprobate de analiză în laborator.

    Autoritatea sau organismul care verifică conformitatea produsului față de caietul de sarcini efectuează cel puțin un control pe an la sediul fiecărui producător.

    4.   Autoritățile sau organismele care verifică respectarea caietului de sarcini:

    4.1.   Denumirea și adresa:

    Autorități sau organisme care verifică respectarea caietului de sarcini în Republica Cehă.

    Denumire:

    Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia

    Adresă:

    Květná 15

    603 00 Brno

    ČESKÁ REPUBLIKA

    Tel.

    +420 543540111

    E-mail:

    sekret.oklc@szpi.gov.cz

    Image Public  Privat

    Denumire:

    Štátna veterinárna správa ČR

    Adresă:

    Slezská 7

    120 00 Praha 2

    ČESKÁ REPUBLIKA

    Tel.

    +420 227010137

    E-mail:

    hygi@svscr.cz

    Image Public  Privat

    Autorități sau organisme care verifică respectarea caietului de sarcini în Republica Slovacă.

    Denumire:

    BEL/NOVAMANN International, s r.o.

    Adresă:

    Továrenská 14

    815 71 Bratislava

    P.O. Box 11

    820 04 Bratislava 24

    SLOVENSKO/SLOVAKIA

    Tel.

    +421 250213376

    E-mail:

    tomas.ducho@ba.bel.sk

     Public Image Privat

    Denumire:

    Štátna veterinárna a potravinová správa SR

    Adresă:

    Botanická 17

    842 13 Bratislava

    SLOVENSKO/SLOVAKIA

    Tel.

    +421 260257427

    E-mail:

    buchlerova@svssr.sk.

    Image Public  Privat

    4.2.   Sarcini specifice ale autorității sau organismului respectiv:

    Organismele de control menționate la punctul 4.1 sunt responsabile cu controlul întregului caiet de sarcini.


    (1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.


    Top