EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0129(09)

Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

JO C 22, 29.1.2010, p. 48–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

29.1.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 22/48


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2010/C 22/11

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului. Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

CERERE DE MODIFICARE

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

Cerere de modificare în conformitate cu articolul 9

„CAPPERO DI PANTELLERIA”

NR. CE: IT-PGI-0317-0307-29.05.2007

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării:

Denumirea produsului

Image

Descrierea produsului

Aria geografică

Dovada originii

Image

Metodă de obținere

Legătură

Etichetare

Image

Cerințe naționale

Altele (de precizat)

2.   Tipul modificării (modificărilor):

Modificare a documentului unic sau a fișei rezumat

Image

Modificare a caietului de sarcini al DOP sau al IGP înregistrate, pentru care nu s-a publicat un document unic sau o fișă rezumat.

Modificare a caietului de sarcini care nu generează nicio modificare a documentului unic publicat [articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Modificare temporară a caietului de sarcini ca urmare a adoptării unor măsuri sanitare sau fitosanitare obligatorii de către autoritățile publice [articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

3.   Modificare (modificări):

3.1.   Descriere:

Cu scopul de a întări și mai mult legătura produsului cu teritoriul său de origine, a fost eliminată posibilitatea de a introduce un procent de cel mult 10 % din alte soiuri.

În ceea ce privește caracteristicile principale ale produsului, valorile fixe au fost înlocuite cu intervale de valori, care reflectă cu mai multă fidelitate producția locală reală.

3.2.   Metodă de obținere:

A fost modificată densitatea de plantare, deoarece distanța respectivă era superfluă, fiind dificil de controlat de către organismul de control.

A fost mărită densitatea maximă la hectar de la 1 500 la 2 000 de plante; în consecință, producția maximă la hectar a crescut de la 2 250 la 3 000 kg.

Au fost precizate perioada de recoltare și cantitatea de sare utilizată în faza de prelucrare, astfel încât caietul de sarcini să fie mai precis, iar controlul mai eficace.

3.3.   Cerințe naționale:

Au fost eliminate dispozițiile prin care sunt atribuite Regiunii Sicilia sarcini care aparțin organismului de control autorizat.

Dispozițiile privind controalele efectuate de organismul responsabil au fost adaptate pentru a se conforma articolelor 10 și 11 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„CAPPERO DI PANTELLERIA”

NR. CE: IT-PGI-0317-0307-29.05.2007

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire:

„Cappero di Pantelleria”

2.   Statul membru sau țara terță:

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs (a se vedea anexa III):

Clasa 1.6.

Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

La punerea în consum, „Cappero di Pantelleria” are o formă globulară, aproape sferică, rareori alungită sau conică și o culoare verde spre verde-muștar. Mirosul este aromatic, puternic, nu se simte miros de mucegai sau alte mirosuri neobișnuite. Gustul este aromatic, sărat, caracteristic caperelor cu sare marină din insula Pantelleria. Plantațiile de caperi pentru producția „Cappero di Pantelleria” trebuie să consiste din plante din specia Capparis spinosa, soiul „inermis” varietatea „nocellara”. Alte caracteristici sunt:

umiditatea: de la minimum 50 % la maximum 70 %;

calibrul: de la minimum 4 mm la maximum 15 mm;

sarea marină prezentă în ambalaj: cel mult 25 % din greutatea caperelor.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Toate operațiunile care intervin în cultivarea și prelucrarea „Cappero di Pantelleria”, de la însămânțare până la recoltare și sărarea ulterioară, trebuie să se desfășoare numai pe teritoriul insulei Pantelleria și să respecte metoda de producție locală. Recoltarea trebuie să fie efectuată manual și eșalonat, lăsând în continuare pe plantă mugurii florali care nu au atins un stadiu de maturitate suficient. Se practică numai sărarea uscată, exclusiv cu sare marină.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

În scopul desemnării și al prezentării IGP „Cappero di Pantelleria”, mențiunile „Cappero di Pantelleria” și „Indicazione geografica protetta” trebuie tipărite cu caractere de aceeași dimensiune și culoare.

Pe etichetă trebuie să figureze și alte elemente prin care pot fi identificate denumirea și adresa societății comerciale care ambalează produsul, precum și adresa producătorului din Pantelleria, lotul de producție și greutatea netă la origine. În alt câmp vizual al etichetei pot figura eventuale indicații suplimentare care nu au caracter laudativ sau nu sunt susceptibile să inducă în eroare consumatorul în privința naturii și a caracteristicilor produsului.

4.   Delimitare concisă a ariei geografice:

Aria de producție a „Cappero di Pantelleria” cuprinde întregul teritoriu al insulei Pantelleria din provincia Trapani.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

Insula Pantelleria este de origine vulcanică și, datorită precipitațiilor foarte scăzute, este extrem de aridă, reprezentând astfel mediul ideal pentru cultivarea caperilor.

5.2.   Specificitatea produsului:

De-a lungul secolelor, produsul a dobândit un renume foarte răspândit datorită aromei și gustului său. A apărut astfel necesitatea de a proteja acest produs față de alte produse similare, obținute tot în bazinul mediteranean, dar care nu au aceleași caracteristici.

Datorită mărimii suprafeței cultivate, a lucrărilor de îngrijire a culturilor, a creării unor structuri eficiente de prelucrare și de comercializare, caperele au dobândit în insulă caracter de cultură specializată și constituie o sursă de venit de importanță considerabilă.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Primele informații specifice despre „Cappero di Pantelleria” confirmate din punct de vedere istoric provin din studiul Prof. P. Calcara „Breve cenno sulla geognosia ed agricoltura dell’isola di Pantelleria” („Pe scurt despre geognozia și agricultura insulei Pantelleria”), publicat la Palermo în 1855 în „Giornale della Commissione d’Agricoltura e Pastorizia in Sicilia”.

Această lucrare subliniază deja valoarea economică și comercială atribuită caperelor de către societatea insulei din epoca respectivă: „pe coasta de sud a insulei, pe stâncile abrupte și aride cresc spontan caperi, de pe care săracii culeg în iulie și august mugurii înainte de înflorire și îi vând unor oameni care, după ce îi separă după mărime, îi pun în saramură și în oțet și apoi îi scot pe piață.”

Valoarea economică a caperelor în insula Pantelleria e confirmată și de alte surse istorice fiabile, printre care se numără ediția din 1894 a enciclopediei germane „Brockhaus” la articolul „Pantelleria” și lucrarea „Cenni storici su Pantelleria” („Scurte însemnări istorice despre Pantelleria”), scrisă de Dr. Pietro Brignone Boccanera și publicată la Partanna în 1908, în care autorul afirmă că, începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, „ … se cultivau caperii și producția insulei a ajuns la 600 de chintale”.

Cele de mai sus sunt suficiente pentru a demonstra importanța crescândă acordată caperelor în economia insulei, chiar dacă acestea se află într-un plan secundar față de viticultură și, în special, față de cultura strugurilor „zibibbo”. Mai recent, la începutul anilor '60 ai secolului trecut, se produce o inversare a rolurilor între viticultură și capere. Suprafața cultivată cu capere crește progresiv, la fel ca și producția, care ajunge în 1983 la 1 200 tone.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

Administrația actuală a lansat procedura națională de opoziție publicând propunerea de modificare a indicației geografice protejate „Cappero di Pantelleria” în „Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana”.

Textul consolidat al caietului de sarcini poate fi consultat:

la următoarea adresă:

http://www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

sau

accesând direct pagina de internet a ministerului (http://www.politicheagricole.it) și făcând clic pe „Prodotti di Qualità” (în stânga ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE [regolamento (CE) n. 510/2006].”


Top