Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010TA1216(03)

    Raportul privind conturile anuale ale întreprinderii comune pentru inițiativa privind medicamentele inovatoare pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2009 , însoțit de răspunsurile întreprinderii comune

    JO C 342, 16.12.2010, p. 15–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    16.12.2010   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 342/15


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale întreprinderii comune pentru inițiativa privind medicamentele inovatoare pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2009, însoțit de răspunsurile întreprinderii comune

    2010/C 342/03

    CUPRINS

     

    Puncte

    Pagina

    INTRODUCERE …

    1-5

    16

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE …

    6-15

    16

    OBSERVAȚII PRIVIND GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ …

    16-19

    17

    ALTE ASPECTE …

    20-25

    17

    Tabel …

    18

    Răspunsurile întreprinderii comune

    21

    INTRODUCERE

    1.

    Întreprinderea comună europeană pentru punerea în aplicare a inițiativei tehnologice comune privind medicamentele inovatoare (întreprinderea comună IMI), cu sediul la Bruxelles, a fost instituită în decembrie 2007 (1) pentru o perioadă de 10 ani.

    2.

    Membrii fondatori ai întreprinderii comune sunt Uniunea Europeană, reprezentată de Comisie, și Federația Europeană a Industriei și a Asociațiilor Farmaceutice (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations – EFPIA).

    3.

    Obiectivul întreprinderii comune IMI este de a îmbunătăți în mod semnificativ eficiența și eficacitatea procesului de dezvoltare a produselor medicamentoase, în scopul, pe termen lung, de a asigura producerea de către sectorul farmaceutic a unor medicamente inovatoare mai eficace și mai sigure (a se vedea tabelul).

    4.

    Contribuția maximă a UE la cheltuielile de funcționare și la activitățile de cercetare ale întreprinderii comune IMI este de un miliard de euro și este pusă la dispoziție din bugetul celui de Al șaptelea program-cadru pentru cercetare. Uniunea Europeană și EFPIA, în calitate de membri fondatori, trebuie să contribuie în mod egal la cheltuielile de funcționare, fiecare cu o sumă care să nu depășească 4 % din contribuția totală a UE. Ceilalți membri trebuie să contribuie la cheltuielile de funcționare proporțional cu valoarea contribuției lor la activitățile de cercetare. Societățile de cercetare care sunt membri ai EFPIA trebuie să contribuie la finanțarea activităților de cercetare prin contribuții în natură cel puțin egale cu contribuția financiară a UE. Noii membri trebuie să asigure, la rândul lor, finanțare pentru activitățile de cercetare.

    5.

    Întreprinderea comună a început să își desfășoare activitatea în mod autonom la data de 16 noiembrie 2009.

    15.

    Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

    OBSERVAȚII PRIVIND GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ

    Execuția bugetului

    16.

    Bugetul final cuprindea credite de angajament în valoare de 82 de milioane de euro și credite de plată în valoare de 82 de milioane de euro. Deoarece doar câteva activități de proiect demaraseră înainte de sfârșitul exercițiului 2009, bugetul pentru plăți s-a dovedit a fi nerealist. Astfel, în timp ce rata de utilizare a creditelor de angajament a fost de 97 %, rata de utilizare a creditelor de plată a fost de numai 1 %.

    Prezentarea conturilor: contribuțiile membrilor

    17.

    Curtea menționează că activitățile întreprinderilor comune ale Uniunii Europene sunt finanțate prin contribuțiile membrilor care participă la aceste întreprinderi și că acestea nu dispun de capital propriu-zis. Curtea a recomandat ca această caracteristică a întreprinderilor comune să fie clar prezentată în conturi.

    18.

    Prin urmare, Curtea salută faptul că, în conformitate cu Norma contabilă nr. 1 a UE (Contabilitatea de grup), contribuțiile din partea membrilor sunt prezentate la rubrica Active nete în cadrul bilanțurilor contabile ale întreprinderilor comune, precum și faptul că în notele anexate conturilor sunt furnizate informații suplimentare cu privire la natura contribuțiilor respective.

    19.

    Curtea consideră că ar trebui să existe un grad cât mai mare de armonizare în ceea ce privește prezentarea contribuțiilor membrilor în conturile diferitelor întreprinderi comune și ia notă de intenția Comisiei de a pune la dispoziția acestora orientări detaliate în acest sens.

    ALTE ASPECTE

    Sistemele de control intern

    20.

    Întreprinderea comună se află în etapa de început și nu a implementat integral, în cursul anului 2009, sistemul de control intern și de informare financiară. La sfârșitul anului, pentru procesele subiacente derulate în cadrul întreprinderii, nu se întocmiseră încă descrieri oficiale și, de asemenea, procesele respective nu fuseseră validate de către contabil, așa cum prevăd normele financiare ale întreprinderii comune.

    21.

    Este necesară, în special, continuarea activității de documentare a proceselor și a activităților de IT, precum și de identificare a riscurilor din domeniul IT. În plus, în 2009, întreprinderea comună nu a dezvoltat un plan privind continuitatea activității și nici o politică de protecție a datelor.

    Lipsa acordului de găzduire

    22.

    Conform Regulamentului Consiliului privind înființarea întreprinderii comune IMI, între aceasta și Belgia ar trebui încheiat un acord de găzduire cu privire la spațiile pentru birouri, la privilegii și la imunități, precum și la alte tipuri de sprijin pe care Belgia urmează să le acorde întreprinderii comune. Cu toate acestea, până la încheierea exercițiului 2009, nu fusese încheiat un astfel de acord.

    Funcția de audit intern și Serviciul de Audit Intern al Comisiei

    23.

    Potrivit articolului 73 din normele financiare ale întreprinderii comune, în cadrul acesteia ar trebui să existe o funcție de audit intern care să respecte standardele internaționale relevante. Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2009, acest element important al sistemului de control intern nu fusese creat.

    24.

    Consecventă opiniilor pe care le-a exprimat în Avizul nr. 4/2008 referitor la regulamentul financiar al întreprinderii comune Fusion for Energy și în Avizul nr. 2/2010 referitor la regulamentul financiar al întreprinderii comune SESAR, Curtea consideră că prevederea care figurează în prezent în statutul întreprinderii comune cu privire la rolul auditorului intern al Comisiei ar trebui clarificată.

    25.

    La articolul 10 din statutul întreprinderii comune IMI se prevede că sarcinile care revin auditorului intern al Comisiei se efectuează sub responsabilitatea Consiliului de conducere al întreprinderii comune. Asemenea prevederi ar fi adecvate pentru structura de audit intern din cadrul întreprinderii comune, însă nu sunt adecvate pentru auditorul intern al Comisiei, ale cărui responsabilități vizează bugetul general al UE în ansamblul său.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera II, condusă de domnul Morten LEVYSOHN, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 20 octombrie 2010.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte

    Tabel

    Întreprinderea comună pentru inițiativa privind medicamentele inovatoare (Bruxelles)

    Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

    Competențele întreprinderii comune, astfel cum au fost definite în Regulamentul (CE) nr. 73/2008 al Consiliului

    Organizare

    Resurse puse la dispoziția întreprinderii comune în 2009

    Principalele realizări în 2009

    Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

    Titlul XIX „Cercetarea și dezvoltarea tehnologică și spațiul”

    Articolul 187 (ex-articolul 171 TCE) prevede:

    Uniunea poate constitui întreprinderi comune sau orice altă structură necesară bunei desfășurări a programelor de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative ale Uniunii.

    Articolul 188 primul paragraf (ex-articolul 172 primul paragraf TCE) prevede:

    Consiliul, la propunerea Comisiei și după consultarea Parlamentului European și a Comitetului Economic și Social, adoptă dispozițiile prevăzute la articolul 187.

    Obiective

    Articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 73/2008 al Consiliului prevede:

    Întreprinderea comună IMI contribuie la punerea în aplicare a celui de Al șaptelea program-cadru și, în special, a temei „Sănătate” din cadrul programului specific „Cooperare” de punere în aplicare a celui de Al șaptelea program-cadru. Obiectivul acesteia îl constituie îmbunătățirea în mod semnificativ a eficienței și a eficacității procesului de dezvoltare a produselor medicamentoase, în scopul, pe termen lung, de a asigura producerea de către sectorul farmaceutic a unor medicamente inovatoare mai eficace și mai sigure. În special, aceasta:

    (a)

    sprijină cercetarea și dezvoltarea farmaceutică preconcurențială din statele membre și țările asociate în cadrul celui de Al șaptelea program-cadru, printr-o abordare coordonată, destinată să elimine piedicile identificate în procesul de dezvoltare a produselor medicamentoase;

    (b)

    sprijină punerea în aplicare a priorităților de cercetare prevăzute de agenda de cercetare a inițiativei tehnologice comune privind „medicamentele inovatoare” (denumite în continuare „activități de cercetare”), în special prin acordarea de granturi în urma unor cereri competitive de propuneri;

    (c)

    asigură complementaritatea cu alte activități din cadrul celui de Al șaptelea program-cadru;

    (d)

    constituie un parteneriat dintre sectorul public și cel privat, destinat să sporească investițiile în sectorul cercetării biofarmaceutice al statelor membre și al țărilor asociate la cel de Al șaptelea program-cadru prin punerea în comun a resurselor și prin încurajarea colaborării dintre sectorul public și cel privat;

    (e)

    promovează implicarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) în activitățile sale, în conformitate cu obiectivele celui de Al șaptelea program-cadru.

    Sarcini

    Articolul 1 din statutul anexat la regulamentul Consiliului prevede:

    Principalele sarcini și activități ale întreprinderii comune IMI sunt:

    (a)

    să asigure instituirea și gestionarea durabilă a inițiativei tehnologice comune privind „medicamentele inovatoare”;

    (b)

    să stabilească și să pună în practică planul anual de aplicare, prevăzut la articolul 18, prin intermediul cererilor de proiecte;

    (c)

    să analizeze periodic agenda de cercetare a inițiativei tehnologice comune privind „medicamentele inovatoare” și să aducă toate modificările necesare în cadrul acesteia, ținând seama de progresele științifice înregistrate în decursul punerii sale în aplicare;

    (d)

    să mobilizeze resursele publice și private necesare;

    (e)

    să stabilească și să dezvolte o cooperare strânsă, pe termen lung, între Uniune, industrie și celelalte părți interesate, precum organele de reglementare, asociațiile de pacienți, centrele universitare și centrele clinice, precum și cooperarea dintre industrie și centrele universitare;

    (f)

    să faciliteze coordonarea cu activitățile naționale și internaționale în acest domeniu;

    (g)

    să desfășoare activități de comunicare și diseminare;

    (h)

    să comunice și să interacționeze cu statele membre și țările asociate la cel de Al șaptelea program-cadru, prin intermediul „grupului de reprezentanți ai statelor IMI”, grup creat special în acest sens;

    (i)

    să organizeze cel puțin o reuniune anuală a grupurilor de interes, denumită în continuare „forumul părților interesate”, pentru a asigura caracterul deschis și transparența activităților de cercetare ale întreprinderii comune IMI în raport cu grupurile de interes;

    (j)

    să comunice persoanelor juridice care au încheiat cu întreprinderea comună IMI un acord de grant eventualele posibilități de împrumut de la Banca Europeană de Investiții, în special mecanismul de finanțare cu partajarea riscurilor stabilit în cadrul celui de Al șaptelea program-cadru;

    (k)

    să publice informații cu privire la proiecte, inclusiv numele participanților, precum și valoarea contribuției financiare a întreprinderii comune IMI pentru fiecare participant;

    (l)

    să asigure eficiența inițiativei tehnologice comune privind „medicamentele inovatoare”;

    (m)

    să întreprindă orice alte activități necesare pentru a îndeplini obiectivele menționate la articolul 2 din regulament.

    1 —   Consiliul de conducere

    Consiliul de conducere este principalul organism decizional al întreprinderii comune IMI și este responsabil de supravegherea întreprinderii comune în ceea ce privește atingerea obiectivelor acesteia. Consiliul de conducere asigură o colaborare strânsă între întreprinderea comună și membrii acesteia în ceea ce privește implementarea activităților întreprinderii comune. Prin urmare, Consiliul de conducere garantează îndeplinirea obiectivelor stabilite de întreprinderea comună IMI, în special în ceea ce privește depășirea piedicilor din domeniul cercetării și dezvoltării din sectorul farmaceutic european și sprijinirea cercetării biomedicale în beneficiul pacienților.

    2 —   Directorul executiv

    Directorul executiv – numit de Consiliul de conducere – este directorul general responsabil cu gestionarea cotidiană a întreprinderii comune IMI în conformitate cu deciziile Consiliului de conducere. În acest context, directorul executiv informează în mod periodic Consiliul de conducere și Comitetul științific și răspunde la orice cereri specifice ad hoc de informații adresate de acestea. Directorul executiv este reprezentantul legal al întreprinderii comune IMI. Directorul executiv își îndeplinește sarcinile în mod absolut independent și răspunde în fața Consiliului de conducere.

    3 —   Comitetul științific

    Comitetul științific este un organ consultativ al Consiliului de conducere și își desfășoară activitățile în strânsă legătură cu serviciul administrativ și cu sprijinul acestuia.

    Comitetul științific acordă consultanță cu privire la agenda de cercetare, la prioritățile științifice pentru propunerea de plan anual de aplicare și la realizările științifice descrise în raportul anual de activitate.

    Întreprinderea comună IMI este asistată și de două organe consultative externe:

    4 —   Grupul de reprezentanți ai statelor IMI

    Grupul de reprezentanți ai statelor IMI este compus din câte un reprezentant al fiecărui stat membru și al fiecărei țări asociate programului-cadru. Acest grup joacă un rol consultativ pentru întreprinderea comună IMI și reprezintă o interfață între întreprinderea comună IMI și părțile interesate relevante din țările de origine.

    5 —   Forumul părților interesate

    Forumul părților interesate este o întrunire deschisă tuturor factorilor de interes, pentru a formula observații, și este convocată cel puțin o dată pe an de către directorul executiv.

    6 —   Auditul extern

    Curtea de Conturi.

    7 —   Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul, la recomandarea Consiliului.

    Buget

    81,9 milioane de euro cu titlu de contribuție din partea Uniunii; 50 % din cheltuielile de funcționare finanțate de către EFPIA (0,5 milioane de euro)

    Situația personalului la 31 decembrie 2009

    29 de posturi prevăzute în schema anuală de personal, dintre care 12 ocupate la 31.12.2009 și alocate după cum urmează:

    director executiv: 1

    atribuții științifice: 3

    sarcini operaționale: 5

    sarcini administrative: 3

    Constituirea structurilor întreprinderii comune IMI și gestionarea acesteia

    Consiliul de conducere s-a reunit de trei ori.

    Comitetul științific s-a reunit, de asemenea, de trei ori.

    Grupul de reprezentanți ai statelor IMI s-a reunit de două ori.

    Directorul executiv al întreprinderii comune IMI, domnul Michel Goldman, a fost numit de Consiliul de conducere la data de 10 iunie 2009 și și-a început activitatea la data de 16 septembrie 2009. Până la această dată, directorul executiv interimar numit de Comisia Europeană, domnul Alain Vanvossel, a îndeplinit atribuțiile aferente acestei funcții.

    Pentru 2009, principalele sarcini le-au constituit acțiunile pregătitoare necesare pentru autonomia întreprinderii comune IMI, care a fost obținută la data de 16 noiembrie 2009.

    Aceste acțiuni au cuprins în special recrutarea de personal și amenajarea birourilor întreprinderii comune IMI, precum și punerea la punct a unor proceduri privind acțiunile administrative și cele operaționale.

    Odată cu autonomia, întreprinderea comună IMI a dobândit capacitatea operațională necesară pentru a-și executa propriul buget. Până la momentul respectiv, Comisia Europeană (CE) a răspuns de înființarea și de începerea funcționării întreprinderii comune IMI, în colaborare cu celălalt membru fondator, în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul Consiliului privind înființarea întreprinderii comune IMI.

    Cererile de propuneri și gestionarea proiectelor

    Prima cerere de propuneri, lansată în 2008, a fost finalizată și, cu ajutorul unor experți independenți, s-au selectat 15 propuneri de proiecte în urma celor două etape ale cererii. Majoritatea acordurilor de finanțare au fost trimise coordonatorilor de proiect în vederea semnării și 10 dintre acestea au intrat în derulare până la sfârșitul anului.

    A doua cerere de propuneri a întreprinderii comune IMI a fost lansată pe 27 noiembrie 2009, având ca termen pentru prima etapă luna februarie 2010.

    Infrastructura informatică

    Infrastructura informatică din sediul temporar al întreprinderii comune IMI a fost instalată. Infrastructura va fi reproiectată și va fi instalată din nou în viitorul sediu.

    Instrumentul de transmitere a candidaturilor a fost complet restructurat, incluzând un modul dedicat – pus în mod public la dispoziția solicitanților constituiți în consorții – care permite transmiterea și evaluarea candidaturilor de manifestare a interesului (etapa 1 a cererii de propuneri).

    Comunicare

    În cursul anului 2009 au avut loc trei evenimente importante în materie de comunicare. Pe data de 14 septembrie a avut loc un eveniment pentru reprezentanții presei, având drept scop prezentarea noului director executiv, precum și prezentarea temelor pentru a doua cerere de propuneri a întreprinderii comune IMI.

    Pe data de 17 noiembrie a avut loc o zi de informare pentru prezentarea celei de a doua cereri de propuneri potențialilor solicitanți.

    Pe data de 15 decembrie a avut loc un eveniment privind autonomia întreprinderii comune.

    Sursa: Informații furnizate de întreprinderea comună.

    RĂSPUNSURILE ÎNTREPRINDERII COMUNE

    Execuția bugetului

    Punctul 16

    Întreprinderea comună IMI recunoaște rata scăzută de utilizare a creditelor de plată în 2009, care a fost o consecință a faptului că întreprinderea comună se afla în etapa de început.

    Sistemele de control intern

    Punctele 20-21

    Întreprinderea comună IMI acceptă observațiile Curții. Întreprinderea comună continuă dezvoltarea controalelor interne și ia măsuri în sensul soluționării problemelor menționate de Curte.

    Lipsa acordului de găzduire

    Punctul 22

    Întreprinderea comună IMI continuă să coopereze pentru punerea în aplicare a dispozițiilor unui acord de găzduire și așteaptă următoarele etape ale procedurii pentru a semna un acord.

    Funcția de audit intern și Serviciul de Audit Intern al Comisiei

    Punctul 23

    Un auditor intern va intra în funcție din noiembrie 2010.


    (1)  Regulamentul (CE) nr. 73/2008 al Consiliului din 20 decembrie 2007 privind înființarea întreprinderii comune pentru punerea în aplicare a inițiativei tehnologice comune privind medicamentele inovatoare (JO L 30, 4.2.2008, p. 38).

    (2)  Aceste conturi sunt însoțite de un raport privind gestiunea bugetară și financiară din cursul exercițiului, în care se prezintă, printre altele, rata de execuție a creditelor, cu informații în formă sintetizată referitoare la transferurile de credite de la un post bugetar la altul.

    (3)  Situațiile financiare cuprind bilanțul și contul rezultatului economic, precum și descrierea principalelor politici contabile, alături de o serie de alte informații cu rol explicativ.

    (4)  Raportul privind execuția bugetară cuprinde contul rezultatului bugetar și o serie de alte informații cu rol explicativ.

    (5)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    (6)  Normele financiare ale întreprinderii comune IMI adoptate prin decizia Consiliului de conducere la data de 2 februarie 2009.

    (7)  Articolul 33 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei din 19 noiembrie 2002 (JO L 357, 31.12.2002, p. 72).

    (8)  Articolul 38 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002.

    (9)  Normele referitoare la prezentarea conturilor și la ținerea contabilității de către organismele UE sunt prevăzute la titlul VII capitolul 1 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002, modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 652/2008 din 9 iulie 2008 (JO L 181, 10.7.2008, p. 23), și sunt încorporate în normele financiare ale întreprinderii comune IMI.

    (10)  Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) și Standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit (International Standards of Supreme Audit Institutions – ISSAI).


    Top