Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0786

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în temeiul articolului 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene privind poziția Consiliului în vederea adoptării Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1934/2006 privind stabilirea unui instrument financiar pentru cooperarea cu țările industrializate și celelalte țări și teritorii cu venituri ridicate

    /* COM/2010/0786 final - COD 2009/0059 */

    52010PC0786

    /* COM/2010/0786 final - COD 2009/0059 */ COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în temeiul articolului 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene privind poziția Consiliului în vederea adoptării Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1934/2006 privind stabilirea unui instrument financiar pentru cooperarea cu țările industrializate și celelalte țări și teritorii cu venituri ridicate


    [pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

    Bruxelles, 13.12.2010

    COM(2010) 786 final

    2009/0059 (COD)

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

    în temeiul articolului 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene privind poziția Consiliului în vederea adoptării Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1934/2006 privind stabilirea unui instrument financiar pentru cooperarea cu țările industrializate și celelalte țări și teritorii cu venituri ridicate

    2009/0059 (COD)

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

    în temeiul articolului 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene privind poziția Consiliului în vederea adoptării Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1934/2006 privind stabilirea unui instrument financiar pentru cooperarea cu țările industrializate și celelalte țări și teritorii cu venituri ridicate

    1. CONTEXT

    Data transmiterii propunerii către Parlamentul European și Consiliu [document COM(2009)197 final 2 – (2009)/0059 COD]: | transmitere: 21 aprilie 2009, corrigendum: 30 noiembrie 2009, modificat: 1 decembrie 2009 (intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona). |

    Data avizului Parlamentului European în primă lectură: | 21 octombrie 2010. |

    Data transmiterii propunerii modificate: | […]. |

    Data adoptării poziției Consiliului: | 10 decembrie 2010. |

    2. OBIECTIVUL PROPUNERII COMISIEI

    În cadrul evaluării intermediare a instrumentelor financiare de acțiune externă[1], Comisia a făcut această propunere în vederea acoperirii unei lacune legislative, și anume, faptul că UE nu poate finanța activități care nu intră în mod clar în categoria asistenței sociale pentru dezvoltare (AOD) în patruzeci și șase dintre țările partenere ale UE în lume.

    Acesta este rezultatul faptului că regulamentul privind Instrumentul de cooperare pentru dezvoltare (ICD) [articolul 2 alineatul (4)] exclude măsurile care nu îndeplinesc criteriile AOD, stabilite de Comitetul de asistență pentru dezvoltare (CAD) al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Nu există alt act de bază care să permită finanțarea unor măsuri care nu pot beneficia de AOD în țările în curs de dezvoltare care intră sub incidența ICD.

    Prin urmare, a fost necesar ca unele tipuri de acțiuni să fie finanțate în afara ICD, în cadrul acțiunilor pregătitoare create în buget cu acest scop de către Parlamentul European (și anume, schimburile economice și științifice cu India și China, cooperarea cu țările din grupul țărilor cu venituri medii din Asia și America Latină). Aceste acțiuni pregătitoare s-au încheiat în 2009. La acel moment s-a ajuns la un acord între Comisie și președinții de comisii PE relevante, potrivit căruia elevii și profesorii europeni care participă la activitățile de cooperare externă din cadrul programului Erasmus Mundus vor primi finanțare din ICD doar până la sfârșitul anului 2009. De asemenea, acoperirea lacunei ar trebuie să permită finanțarea unor proiecte în materie de energie și a unor activități de diplomație publică care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale AOD (de exemplu, în Asia, în Asia Centrală și în Irak/Iran).

    Propunerea vizează numai perioada 2010-2013, iar domeniul său de aplicare este limitat în ceea ce privește conținutul său politic și implicațiile bugetare. Aceasta nu aduce atingere niciunei propuneri viitoare pentru noua generație de instrumente financiare de relații externe din următorul cadru financiar.

    3. OBSERVAțII CU PRIVIRE LA POZIțIA CONSILIULUI

    3.1. Observații generale cu privire la poziția Consiliului în primă lectură

    Comisia poate accepta poziția Consiliului, care este rezultatul negocierilor constructive între cele trei instituții. Această poziție este conformă cu obiectivele esențiale și cu abordarea de bază a propunerii inițiale a Comisiei.

    Un text de compromis a fost negociat inițial de către Parlament, Consiliu și Comisie în vederea atingerii unui acord în primă lectură a Parlamentului, prevăzută la început pentru iunie 2010. În acest sens, au fost organizate triloguri la 13 aprilie și 5 mai. Cu toate acestea, nu a putut fi adoptat un acord nici în iunie și nici în iulie, din cauza chestiunilor specifice menționate mai jos.

    3.2. Principalele caracteristici ale poziției comune negociate

    Poziția Consiliului reflectă următoarele elemente-cheie:

    - este în interesul Uniunii să intensifice în continuare relațiile sale cu țările în curs de dezvoltare în domenii precum schimburile economice, comerciale, academice, de afaceri și științifice, activități care, deși sunt în interesul UE, nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a beneficia de AOD;

    - instrumentul va finanța măsuri care, în principiu, nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a beneficia de AOD.

    3.3. Chestiuni specifice (amendamentele Parlamentului pe care Consiliul nu le poate accepta):

    - actele delegate (articolul 290 din TFUE) : prin amendamentele sale în primă lectură, Parlamentul urmărește să aplice această procedură la adoptarea documentelor strategice multianuale de către Comisie. În ciuda negocierilor lungi și intensive (mai ales, triloguri care au avut loc la 2 februarie, 23 martie și 20 octombrie), nu s-a putut ajunge la un acord cu privire la această chestiune. Consiliul nu a acceptat aceste amendamente în pozițiile sale în primă lectură. Comisia este dispusă să își continue eforturile în vederea concilierii pozițiilor instituțiilor și a găsirii mijloacelor de a răspunde problemelor de fond care se află la originea amendamentelor Parlamentului, în special pentru a se asigura că Parlamentul poate exercita o supraveghere adecvată în ceea ce privește formularea strategiilor de cooperare externă și punerea în aplicare corespunzătoare a instrumentelor financiare externe.

    - articolul 16 privind suma de referință financiară: Parlamentul a adoptat un amendament la acest articol, care nu a fost acceptat de Consiliu în primă lectură, acesta preferând să păstreze textul propus inițial de Comisie. Comisia sprijină poziția Consiliului, întrucât corespunde textului standard privind sumele de referință financiară, inclus în fiecare instrument financiar. Cu toate acestea, în vederea facilitării încheierii unui acord și pentru a reda încrederea instituțiilor, Comisia este dispusă să publice declarația atașată.

    4. CONCLUZIE

    Poziția Consiliului cuprinde un text de compromis negociat, care reflectă într-o foarte mare măsură solicitările și amendamentele Parlamentului European în primă lectură. Comisia poate, așadar, să accepte poziția Consiliului în primă lectură.

    Instrumentul pentru țările industrializate – COM (2009)197 final

    Declarația Comisiei privind articolul 16

    Regulamentul abordează chestiunea sprijinirii unei serii de activități specifice care nu sunt legate de asistența oficială pentru dezvoltare (AOD) în țări acoperite de Instrumentul de cooperare pentru dezvoltare (Regulamentul ICD nr. 1905/2006). Regulamentul este menit să aducă o soluție punctuală la această chestiune.

    Comisia reafirmă faptul că eradicarea sărăciei, inclusiv realizarea Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, este obiectivul principal al cooperării sale pentru dezvoltare și rămâne o prioritate.

    Comisia reamintește că execuția sumei de referință financiară fixată la articolul 16 pentru țările menționate în anexa II se va face prin utilizarea unor linii bugetare speciale destinate unor activități, altele decât asistența oficială pentru dezvoltare.

    În plus, Comisia confirmă intenția sa de a respecta suma de referință financiară fixată la articolul 38 din Instrumentul de cooperare pentru dezvoltare (Regulamentul nr. 1905/2006) pentru perioada 2007-2013, precum și dispozițiile din același regulament, cu privire la îndeplinirea criteriilor pentru AOD. Comisia reamintește că, pe baza planificării sale financiare actuale, această sumă de referință va fi depășită în 2013.

    În acest context, Comisia are intenția de a prezenta proiecte de buget care garantează, până în 2013, o creștere a asistenței pentru dezvoltare pentru Asia și America Latină în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1905/2006, astfel încât sumele AOD planificate în prezent în cadrul ICD și al bugetului UE, în general, să nu fie afectate.

    [1] Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu: evaluare intermediară a instrumentelor financiare pentru acțiuni externe COM(2009)196 final din 21.4.2009.

    Top