Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0774

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană

    /* COM/2010/0774 final - COD 2010/0374 */

    52010PC0774

    /* COM/2010/0774 final - COD 2010/0374 */ Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană


    [pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

    Bruxelles, 20.12.2010

    COM(2010) 774 final

    2010/0374 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    EXPUNERE DE MOTIVE

    1. CONTEXTUL PROPUNERII

    Obiectivul global al proiectului este revizuirea SEC 95, pentru a adapta conturile naționale din Uniunea Europeană la noul context economic, la evoluția cercetării metodologice și la necesitățile utilizatorilor.

    Prin urmare, este necesar un Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană din 2010 (SEC 2010).

    SEC revizuit ar trebui să fie referința metodologică adecvată pentru producția unor date de înaltă calitate privind conturile naționale, necesare pentru a sprijini punerea în aplicare a principalelor politici UE.

    De asemenea, revizuirea va reprezenta ocazia de aduce noi îmbunătățiri standardelor SEC 95 și de a le face să devină mai adecvate pentru diferitele utilizări din cadrul UE.

    SEC este un instrument esențial la nivel european, utilizat în scopuri administrative importante (de ex. resurse proprii, procedura aplicabilă deficitelor excesive, fonduri structurale) și pentru analiza coordonării și convergenței politicilor economice ale statelor membre.

    Pentru a îndeplini obiectivele stabilite în Tratatul privind Uniunea Europeană, în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și, mai specific, obiectivele Uniunii economice și monetare, SEC oferă instituțiilor UE, administrațiilor publice și agenților economici și sociali un set de statistici armonizate și fiabile pe care aceștia să-și poată baza deciziile.

    Revizuirea SEC urmează revizuirii Sistemului internațional de conturi naționale (SCN 93). Noul SCN (SCN 2008) a fost publicat în 2009 de către cele cinci organizații naționale care au colaborat la noul manual (FMI, OCDE, Divizia de Statistică a ONU, Banca Mondială și Eurostat).

    SEC este, în ansamblu, coerent cu SCN în ceea ce privește definițiile, normele contabile și clasificările. Există totuși anumite diferențe, în special legate de prezentarea sa, care corespunde mai bine utilizării în cadrul Uniunii Europene. Această utilizare specifică determină necesitatea unei precizii sporite a definițiilor, clasificărilor și normelor contabile. Spre deosebire de SCN, SEC se bazează pe un regulament care cuprinde norme obligatorii pentru a asigura comparabilitatea la nivelul UE, precum și pe un program de transmitere a datelor obligatoriu.

    2. REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI EVALUAREA IMPACTULUI

    Revizuirea SEC a fost discutată în cadrul mai multor grupuri:

    A fost instituit un Grup de coordonare a directorilor pentru conturi naționale, în scopul de a sprijini Grupul directorilor pentru conturi naționale în ceea ce privește următoarele sarcini:

    - furnizarea orientării strategice necesare pentru succesul proiectului;

    - oferirea de recomandări în cursul diferitelor etape ale proiectului;

    - luarea de decizii privind aspecte metodologice importante.

    Expertiza Grupului de lucru pentru conturile naționale (NAWG - National Accounts Working Group) în general, și cea a Grupului de lucru pentru conturile financiare (FAWG - Financial Accounts Working Group) pentru aspecte mai specifice, constituie un element esențial pentru succesul proiectului de revizuire a SEC 95. Au fost necesare dezbateri intense, în cadrul unor reuniuni și al unor consultări scrise, pentru a asigura calitatea tehnică a proiectului. Alături de NAWG, a fost instituit un Grup pentru revizuirea ESA 95, sub forma unor reuniuni comune ale NAWG și ale FAWG, pentru a aborda aspecte de interes comun pentru aceste două grupuri de lucru.

    Un grup tehnic BCE – Eurostat în materie de coerență a lucrat la armonizarea părților financiare și nefinanciare ale sistemului.

    S-a efectuat o raportare periodică către Comitetul Sistemului Statistic European (Comitetul SSE) în fiecare etapă a procesului de revizuire. Comitetul pentru statistici monetare, financiare și ale balanței de plăți (CMFB) a fost informat în mod regulat.

    Au existat contacte regulate cu alte direcții generale, în special cu Direcția Generală pentru Afaceri Economice și Financiare și cu Direcția Generală Buget.

    Eurostat a organizat o conferință privind conturile naționale, care s-a desfășurat în septembrie 2009 la Bruxelles, cu participarea utilizatorilor și a părților interesate.

    EVALUAREA IMPACTULUI

    Dacă SEC nu ar fi revizuit, aceasta ar reduce comparabilitatea conturilor și agregatelor naționale, în primul rând între statele membre, deoarece revizuirea va reprezenta ocazia de a specifica noi norme metodologice pentru aspecte care au apărut în cursul ultimilor cincisprezece ani, și în al doilea rând la nivel internațional, dat fiind că SCN a fost revizuit recent.

    SEC ar trebui să continue să fie o versiune a SCN, adaptată la structurile economiilor statelor membre, și să respecte formatul SCN cât mai mult posibil, astfel încât datele din Uniunea Europeană să fie comparabile cu cele elaborate de principalii săi parteneri internaționali.

    O analiză a consecințelor introducerii SEC revizuit asupra principalelor agregate de conturi naționale a fost discutată de Subcomitetul pentru statistici al Comitetului economic și financiar, în vederea unei discuții de orientare care urmează să aibă loc în cadrul Consiliului ECOFIN în noiembrie 2010.

    3. ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

    Regulamentul are obiectivul de a revizui SEC în ceea ce privește metodologia standardelor, definițiilor, clasificărilor și normelor contabile comune, precum și programul de transmitere, în scopuri legate de Uniune, a conturilor și tabelelor elaborate conform acestei metodologii.

    Articolul 338 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene constituie temeiul juridic al statisticilor europene. Hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, Parlamentul European și Consiliul adoptă măsuri în vederea elaborării de statistici, în cazul în care acest lucru este necesar pentru îndeplinirea activităților Uniunii. Articolul stabilește cerințele pentru elaborarea de statistici, prevăzând că acestea trebuie să se conformeze standardelor privind imparțialitatea, fiabilitatea, obiectivitatea, independența științifică, eficiența costurilor și confidențialitatea informațiilor statistice.

    Propunerea respectă atât principiul subsidiarității, cât și principiul proporționalității.

    În ceea ce privește principiul subsidiarității, obiectivele propunerii nu sunt de competența exclusivă a Uniunii Europene și, în același timp, nu pot fi realizate în mod satisfăcător de statele membre.

    Statele membre nu pot satisface în măsura necesară preocuparea centrală privind calitatea în absența unui cadru clar la nivel european, și anume a unei legislații europene care să stabilească o metodologie și un program de transmitere comune privind conturile naționale.

    Acest lucru este deosebit de important în domeniul conturilor naționale, în care agregatele sunt utilizate pentru scopuri multiple la nivel regional și național și, de asemenea, la nivel european (de ex. pentru resurse proprii, procedura aplicabilă deficitelor excesive și fondurile structurale).

    Obiectivele propunerii pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii Europene pe baza unui act legislativ european, deoarece numai Comisia poate coordona armonizarea necesară a metodologiei conturilor naționale și a informațiilor statistice la nivelul Uniunii Europene; pe de altă parte, colectarea de date și elaborarea de statistici comparabile privind conturile naționale pot fi organizate de statele membre. Prin urmare, Uniunea Europeană poate acționa în acest sens în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum se prevede la articolul 5 din tratat.

    În ceea ce privește principiul proporționalității, regulamentul se limitează la minimul necesar pentru a îndeplini acest obiectiv și nu depășește ceea ce este necesar în acest scop. El nu specifică mecanismele de colectare a datelor privind conturile naționale pentru fiecare stat membru, ci doar definește datele care trebuie furnizate pentru a asigura o structură și un calendar armonizate.

    Instrumentul juridic propus în ceea ce privește SEC 2010 este un regulament al Parlamentului European și al Consiliului. Regulamentul este preferabil pentru că instituie aceleași dispoziții în întreaga Uniune Europeană și nu lasă statelor membre posibilitatea de a-l aplica în mod incomplet sau selectiv. El este aplicabil în mod direct, ceea ce înseamnă că nu este necesară transpunerea sa în legislația națională.

    4. IMPLICAȚII BUGETARE

    Propunerea nu are implicații pentru bugetul UE.

    5. INFORMAȚII SUPLIMENTARE

    Actul propus se referă la un subiect cu relevanță pentru SEE și, prin urmare, este necesar să fie extins la Spațiul Economic European.

    2010/0374 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 338 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Comisiei[1],

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Băncii Centrale Europene[2],

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară[3],

    întrucât:

    (1) Monitorizarea economiilor statelor membre și a uniunii economice și monetare (UEM) necesită informații comparabile, actualizate și fiabile cu privire la structura și evoluția situației economice din fiecare stat membru sau regiune.

    (2) Comisia ar trebui să aibă un rol în monitorizarea economiilor statelor membre și a UEM și, în special, să informeze în mod regulat Consiliul în legătură cu progresele statelor membre în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor lor în temeiul UEM.

    (3) Cetățenii Uniunii au nevoie de conturi economice, ca instrument de bază pentru analizarea situației economice a unui stat membru sau a unei regiuni. În interesul comparabilității, astfel de conturi ar trebui redactate pe baza unui set unic de principii care să nu lase loc unor interpretări diferite.

    (4) Comisia ar trebui să utilizeze agregate de conturi naționale pentru calculele administrative ale Uniunii și, în special, pentru calculele bugetare.

    (5) În 1970 a fost publicat un document administrativ intitulat „Sistemul european de conturi economice integrate” (SEC), care acoperea domeniul reglementat de prezentul regulament și care a fost redactat în exclusivitate de Oficiul de Statistică al Comunităților Europene și numai pe răspunderea acestuia. Documentul respectiv era rezultatul mai multor ani de eforturi depuse de Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, împreună cu institutele naționale de statistică ale statelor membre, pentru a crea un sistem de conturi naționale care să satisfacă cerințele politicii economice și sociale a Comunităților Europene. El constituia versiunea comunitară a Sistemului de conturi naționale al Organizației Națiunilor Unite, care fusese utilizat de Comunitate până atunci. Pentru a actualiza textul original, a doua ediție a documentului a fost publicată în 1979[4].

    (6) Regulamentul (CE) nr. 2223/96 al Consiliului din 25 iunie 1996 privind Sistemul European de conturi naționale și regionale din Comunitate[5] a instituit un sistem de conturi naționale în conformitate cu cerințele politicilor economică, socială și regională din Uniune. Sistemul respectiv era, în ansamblu, coerent cu Sistemul internațional de conturi naționale adoptat de Comisia de statistică a Organizației Națiunilor Unite în februarie 1993 (SCN 1993), astfel încât rezultatele din toate țările membre ale Organizației Națiunilor Unite să fie comparabile la nivel internațional.

    (7) SCN 1993 a fost actualizat sub forma unui nou Sistem de conturi naționale (SCN 2008) adoptat de Comisia de statistică a Organizației Națiunilor Unite în februarie 2009 pentru o mai bună adaptare a conturilor naționale la noul mediu economic, la evoluția cercetării metodologice și la necesitățile utilizatorilor.

    (8) Este necesară revizuirea Sistemului european de conturi (SEC 95) instituit prin Regulamentul (CE) nr. 2223/96 pentru a ține cont de aceste evoluții, astfel încât el să constituie o versiune a SCN 2008 adaptată la structurile economiilor statelor membre, iar datele Uniunii să fie comparabile cu cele elaborate de principalii săi parteneri internaționali.

    (9) În cazul conturilor de mediu și sociale ar trebui să se acorde atenție Comunicării Comisiei către Parlamentul European și Consiliu, din 20 august 2009, intitulată „Dincolo de PIB: măsurarea progreselor într-o lume în schimbare”[6]. Prin urmare, ar putea fi necesare alte studii metodologice și teste privind datele.

    (10) Sistemul european de conturi revizuit instituit prin prezentul regulament (SEC 2010) include o metodologie și un program de transmitere (care definește conturile și tabelele care trebuie furnizate de toate statele membre în conformitate cu termenele specificate). Comisia ar trebui să pună aceste conturi și tabele la dispoziția utilizatorilor la date precise, în special în ceea ce privește monitorizarea convergenței economice și realizarea unei strânse coordonări a politicilor economice ale statelor membre.

    (11) SEC 2010 va înlocui treptat toate celelalte sisteme, ca un cadru de referință de standarde, definiții, clasificări și norme contabile comune pentru întocmirea de către statele membre a conturilor pentru necesitățile Uniunii, astfel încât să se obțină rezultate comparabile între statele membre.

    (12) În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS)[7], toate statisticile statelor membre transmise Comisiei care sunt împărțite pe unități teritoriale ar trebui să utilizeze clasificarea NUTS. Prin urmare, pentru a stabili statistici regionale comparabile, unitățile teritoriale ar trebui definite în conformitate cu clasificarea NUTS.

    (13) A fost instituit un grup operativ care să aprofundeze subiectul tratamentului serviciilor de intermediere financiară indirect măsurate (SIFIM) în conturile naționale. Ținând cont de constatările grupului operativ, ar putea fi necesar să se modifice metodologia de calcul și alocare a SIFIM, prin intermediul unui act delegat, înainte de sfârșitul anului 2012, în scopul de a oferi rezultate mai fiabile.

    (14) Cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea au natura unor investiții și, prin urmare, ar trebui înregistrate ca formare de capital fix. Cu toate acestea, este necesar ca formatul datelor care trebuie înregistrate ca formare de capital fix să fie specificat prin intermediul unui act delegat, atunci când se va atinge un nivel suficient de încredere în legătură cu fiabilitatea datelor în urma unui exercițiu de testare bazat pe elaborarea unor tabele suplimentare.

    (15) Există necesitatea de a continua studiile și eforturile, în special în privința aspectelor legate de PIB și dincolo de acesta, precum și de Europa 2020, cu scopul de a elabora o modalitate mai cuprinzătoare de măsurare a bunăstării și a progresului, în sprijinul promovării unei economii inteligente, durabile și favorabile incluziunii. Aceste studii și eforturi vor îmbunătăți și mai mult disponibilitatea, transmiterea și calitatea datelor, pentru a consolida metodologiile, realizând astfel pregătirea pentru evoluțiile viitoare.

    (16) Comisia ar trebui împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene în sensul modificării anexelor la prezentul regulament. Este deosebit de importantă realizarea de către Comisie a unor consultări adecvate în etapa pregătitoare, inclusiv la nivel de experți.

    (17) Deoarece punerea în aplicare a prezentului regulament ar putea necesita adaptări majore ale sistemelor statistice naționale, Comisia poate acorda derogări statelor membre.

    (18) Măsurile necesare punerii în aplicare a prezentului regulament ar trebui să fie adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei[8].

    (19) Deoarece obiectivul prezentului regulament, și anume instituirea unui Sistem european de conturi revizuit (SEC 2010), nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre și poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum se prevede la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum se prevede la articolul menționat anterior, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv.

    (20) A fost consultat Comitetul Sistemului Statistic European instituit prin Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 cu privire la statisticile europene[9].

    (21) Au fost consultate Comitetul pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanțe de plăți instituit prin Decizia 2006/856/CE a Consiliului din 13 noiembrie 2006[10] și Comitetul pentru venitul național brut instituit prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1287/2003 din 15 iulie 2003 privind armonizarea venitului național brut la prețurile pieței (Regulamentul VNB)[11].

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiect

    1. Prezentul regulament instituie Sistemul european de conturi 2010 (SEC 2010).

    2. SEC 2010 prevede:

    (a) o metodologie (anexa A) privind standardele, definițiile, clasificările și normele contabile comune, destinate utilizării pentru elaborarea conturilor și a tabelelor, pe baze comparabile, în scopurile Uniunii, împreună cu rezultatele cerute la articolul 3;

    (b) un program (anexa B) care stabilește termenele până la care statele membre transmit Comisiei (Eurostat) conturile și tabelele care trebuie elaborate conform metodologiei menționate la litera (a).

    3. Ținând cont de articolele 5 și 12, prezentul regulament se aplică tuturor actelor Uniunii care se referă la SEC sau la definițiile sale.

    4. Prezentul regulament nu obligă niciunul dintre statele membre să utilizeze SEC 2010 la întocmirea conturilor în scopuri proprii.

    Articolul 2

    Metodologie

    1. Metodologia SEC 2010 menționată la articolul 1 alineatul (2) litera (a) este prezentată în anexa A.

    2. Comisia poate adopta, prin intermediul unor acte delegate în conformitate cu articolele 7, 8 și 9, modificări ale metodologiei SEC 2010 care urmăresc să clarifice și să amelioreze conținutul acesteia, cu condiția ca acestea să nu modifice conceptele sale de bază, să nu necesite resurse suplimentare pentru punerea în aplicare și să nu conducă la o creștere a resurselor proprii.

    3. În cazul unor dubii cu privire la punerea în aplicare corectă a normelor contabile SEC 2010, statul membru în cauză solicită clarificări Comisiei (Eurostat). Comisia (Eurostat) examinează cu promptitudine aspectul respectiv și comunică statului membru în cauză decizia sa cu privire la clarificarea solicitată.

    4. Statele membre efectuează calculul și alocarea serviciilor de intermediere financiară indirect măsurate (SIFIM) în conturile naționale în conformitate cu metodologia descrisă în anexa A. Comisia poate stabili, înainte de sfârșitul anului 2012, prin acte delegate în conformitate cu articolele 7, 8 și 9, metodologia de calcul și alocare a SIFIM.

    5. Cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea se înregistrează, de către statele membre, ca formare de capital fix. Comisia poate adopta acte delegate, în conformitate cu articolele 7, 8 și 9, pentru a asigura fiabilitatea datelor care trebuie înregistrate ca formare de capital fix. Aceste acte delegate specifică formatul datelor respective.

    Articolul 3

    Transmiterea datelor către Comisie

    1. Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) conturile și tabelele care figurează în anexa B, în termenele specificate pentru fiecare tabel.

    După consultarea Comitetului Sistemului Statistic European, Comisia raportează Parlamentului European și Consiliului până la 1 iulie 2018 cu privire la aplicarea derogărilor acordate în conformitate cu articolul 6, pentru a se verifica dacă acestea continuă să fie justificate.

    2. Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) datele și metadatele cerute de prezentul regulament în conformitate cu un standard de schimb specificat de Comisie (Eurostat).

    Datele se transmit sau se încarcă în format electronic la punctul unic de intrare a datelor al Comisiei (Eurostat).

    3. Comisia adoptă acte delegate în conformitate cu articolele 7, 8 și 9 în scopul de a modifica sau de a completa tabelele și termenele din anexa B pentru a ține cont de evoluțiile metodologice, economice și tehnice. Actele respective se bazează în special pe evaluarea de către Comisie a rezultatelor studiilor facultative sau a datelor transmise de statele membre. În efectuarea evaluării, Comisia ține cont în mod corespunzător de beneficiile disponibilității datelor în raport cu costul colectării și cu sarcina de răspuns.

    Articolul 4

    Evaluarea calității

    1. În scopul prezentului regulament, criteriile de calitate prevăzute la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 se aplică datelor de transmis.

    2. Statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) un raport privind calitatea datelor transmise în conformitate cu articolul 3.

    3. În aplicarea criteriilor de calitate de la alineatul (1) la datele care fac obiectul prezentului regulament, modalitățile, structura și periodicitatea rapoartelor de calitate se definesc în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10.

    4. Comisia (Eurostat) evaluează calitatea datelor transmise.

    Articolul 5

    Data aplicării și a primei transmiteri de date

    1. SEC 2010 se aplică pentru prima dată datelor obținute în conformitate cu anexa B care se transmit în septembrie 2014.

    2. Datele se transmit Comisiei (Eurostat) în conformitate cu termenele stabilite în anexa B.

    3. În conformitate cu alineatul (1), până la prima transmitere bazată pe SEC 2010, statele membre continuă să trimită Comisiei (Eurostat) conturile și tabelele obținute prin aplicarea SEC 95.

    4. Fără a aduce atingere articolului 19 din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1150/2000[12], Comisia și statul membru în cauză verifică aplicarea prezentului regulament și prezintă rezultatele acestor verificări comitetului prevăzut la articolul 10 alineatul (1) din prezentul regulament.

    Articolul 6

    Derogări

    1. În măsura în care sistemul statistic național necesită adaptări majore în vederea aplicării prezentului regulament, Comisia poate acorda derogări statelor membre în conformitate cu procedura menționată la articolul 10, începând cu data aplicării sale și până la 1 ianuarie 2020.

    2. În acest scop, statul membru în cauză prezintă Comisiei o cerere întemeiată în mod corespunzător cel târziu la trei luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

    Articolul 7

    Exercitarea delegării

    1. Comisiei i se acordă competența de a adopta actele delegate menționate la articolul 2 alineatele (2), (4) și (5) și la articolul 3 alineatul (3) pentru o perioadă de cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament. Comisia redactează un raport în legătură cu competențele delegate cel târziu cu șase luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea competențelor se extinde în mod automat pentru perioade cu o durată identică, cu excepția cazurilor în care ea este revocată de Parlamentul European și de Consiliu în conformitate cu articolul 8.

    2. De îndată ce adoptă actul delegat, Comisia notifică acest lucru simultan Parlamentului European și Consiliului.

    3. Competențele de adoptare a actelor delegate conferite Comisiei fac obiectul condițiilor de la articolele 8 și 9.

    Articolul 8

    Revocarea delegării

    1. Delegarea de competențe menționată la articolul 2 alineatele (2), (4) și (5) și la articolul 3 alineatul (3) poate fi revocată în orice moment de Parlamentul European sau de Consiliu.

    2. Instituția care a inițiat o procedură internă pentru a decide în legătură cu revocarea delegării de competențe depune eforturi pentru a informa cealaltă instituție și Comisia în timp rezonabil înainte de luarea deciziei definitive, indicând competențele delegate care ar putea face obiectul revocării și motivele posibile ale revocării.

    3. Decizia de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Ea intră în vigoare imediat sau la o dată ulterioară specificată în decizie. Decizia nu aduce atingere valabilității actelor delegate deja în vigoare. Ea se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

    Articolul 9

    Obiecții la actele delegate

    1. Parlamentul European sau Consiliul pot formula obiecții cu privire la un act delegat în termen de două luni de la data notificării.

    La inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului, perioada menționată anterior se prelungește cu două luni.

    2. Dacă, la expirarea perioadei menționate la alineatul (1), nici Parlamentul European, nici Consiliul nu au formulat obiecții cu privire la actul delegat, acesta se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și intră în vigoare la data prevăzută în cuprinsul său.

    Actul delegat poate fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și intră în vigoare înainte de expirarea perioadei menționate, dacă atât Parlamentul European, cât și Consiliul au informat Comisia în legătură cu intenția lor de a nu formula obiecții.

    3. Dacă Parlamentul European sau Consiliul formulează obiecții cu privire la actul delegat adoptat, acesta nu intră în vigoare. Instituția care formulează obiecțiile indică motivele obiecțiilor la actul delegat.

    Articolul 10

    Comitetul

    1. Comisia este asistată de Comitetul Sistemului Statistic European.

    2. Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5 și 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din decizia respectivă.

    Perioada prevăzută la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabilește la trei luni.

    Articolul 11

    Colaborarea cu alte comitete

    1. În toate chestiunile care sunt de competența Comitetului pentru statistici monetare, financiare și ale balanței de plăți, Comisia solicită avizul acestui comitet, în conformitate cu articolul 2 din Decizia 2006/856/CE.

    2. Comisia informează Comitetul pentru venitul național brut (Comitetul VNB), instituit prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1287/2003, în legătură cu orice informații privind punerea în aplicare a prezentului regulament necesare îndeplinirii sarcinilor comitetului respectiv.

    Articolul 12

    Dispoziții tranzitorii

    1. În scopuri bugetare și legate de resursele proprii și prin derogare de la articolul 1 alineatul (3) și de la articolul 5, Sistemul european de conturi în vigoare în sensul articolului 1 alineatul (1) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1287/2003 și al textelor juridice relative, în special Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1150/2000 și Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89 al Consiliului[13], este SEC 95, iar Decizia 2007/436/CE, Euratom a Consiliului[14] rămâne în vigoare.

    2. În scopul determinării resurselor proprii bazate pe TVA și prin derogare de la alineatul (1), statele membre pot utiliza date bazate pe SEC 2010 în perioada în care Decizia 2007/436/CE, Euratom rămâne în vigoare, în cazurile în care datele detaliate SEC 95 necesare nu sunt disponibile.

    Articolul 13

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu

    Președintele Președintele

    [1] JO C […], […], p. […].

    [2] JO C […], […], p. […].

    [3] JO C […], […], p. […].

    [4] Eurostat: „Sistemul european de conturi economice integrate (SEC)”, a doua ediție, Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, Luxemburg, 1979.

    [5] JO L 310, 30.11.1996, p. 1.

    [6] COM(2009) 433 final.

    [7] JO L 154, 21.6.2003, p. 1.

    [8] JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

    [9] JO L 87, 31.3.2009, p. 164.

    [10] JO L 332, 30.11.2006, p.21.

    [11] JO L 181, 19.7.2003, p. 1.

    [12] JO L 130, 31.5.2000, p. 1.

    [13] JO L 155, 7.6.1989, p. 9.

    [14] JO L 163, 23.6.2007, p. 17.

    Top